2014-04-01 10.14.34

Olyan szokott lenni, hogy valaki elküldi egy archív fénykép linkjét, olyan is előfordult már, hogy valakitől saját készítésű, ötven éves fotót kaptam a Facebookon, de olyan még nem történt, hogy valaki odajött hozzám és letett az íróasztalomra négy régi papírképet. No most ennek is eljött az ideje.

Mint kiderült ugyanis, díványos kolléganőnk, Zimre Zsuzsa az unokája Palotai Gyula szobrásznak, aki újrafaragta a képen látható oroszlánt.

A héten átadták a Várbazár történelmi részét, amelynek kapcsán én is írtam a háború utáni újjáépítéséről. Bár az akkori építészeti rekonstrukció mai szemmel nézve számos kárt okozott a műemléken, a szobrok helyreállításról nem sok szó esett. Pedig kevesen tudják, hogy ma is azok azok az oroszlánok láthatók az épület előtt, amelyeket a 60-as évek elején faragtak. Erről Palotai Éva, a művész lánya mesélt.

várbazár 003

várbazár 004

Mint elmondta, a háborúban mindkét oroszlán megsemmisült, ráadásul nem is maradt fenn pontos leírásuk. Csak azt lehetett tudni, hogy nagyjából hogy néztek ki, milyen szimbólumok voltak rajtuk: az egyiknél zászló, a másiknál kígyó volt. (Mindkettő Fessler Leó munkája volt, ennél klasszabb neve nem is lehet egy oroszlánszobrásznak.) 

burgbazar.jpg

A szóban forgó oroszlán eredetije egy korabeli képeslapon - forrás: hvg.hu

Éppen ezért stílusban való újrafaragást rendeltek. A két szobrot két különböző szobrász készítette el. A baloldalit Palotai, a jobboldalit Grantner Jenő faragta újjá. Akkoriban ez természetes volt. Egyrészt a szobrászok alkalmazása - hiszen az állami építéseknél a költségek két ezrelékét kötelező volt képzőművészeti alkotásokra költeni -, másrészt az is, hogy nem egy személy tervezte meg az összes alakot.

várbazár 002

Mint Palotai Éva felhívta a figyelmemet, ugyanez történt a Nemzeti Galéria Vérmező felé néző homlokzatán a múzsákkal, a Vigadóén a királyokkal vagy a Tudományos Akadémiáén tudósokkal. Mindegyiknél dolgozott egy-egy alakon az édesapja, de mindegyik szobor más művész keze munkája. A figyelmesebb személő észreveheti a stílusbeli különbségeket (olykor a minőségbelieket is).

Na de térjünk vissza a Várbazárhoz. Itt neoreneszánsz oroszlánt kellett készíteni. Palotai hónapokig járt az állatkertbe és vázlatokat készített. Azután megalkotta az agyag, majd a gipsz modellt. Éves munkájáért akkor 25 ezer forintot kapott.

várbazár 001

A kivitelezésért viszont már 250 ezer forint járt - igaz, azt már nem ő végezte, hanem a Kőszobrász-ipari Vállalat. De a helytől nem szakadt el, hiszen a Várbazárban akkoriban 18 szobrászműtermet alakítottak ki - és az egyikben ő dolgozott tovább.

Na és ilyen ma a szobor:

Fotó: Földes András / Index

 

Gyönyörű ma is és biztos kevesen gondolnák, hogy csak feleannyi idős, mint a mögötte álló épület.

A poszt azért jelent meg most, mert épp ma van Ybl Miklós, 200. születésnapja.

Ebből az alkalomból több blog is ünnepi bejegyzéssel készült ma:

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest fénykép szobor töri ybl miklós i. ker várkert bazár várbazár ybl 200

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr885957347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

voltaire12 2014.04.07. 09:31:47

a 444-en olvasható ez a hozzászólás. ha igaz, akkor nem biztos, hogy annyira örülni kell a felújításnak:

444.hu/2014/04/03/ez-volt-valasztasok-elotti-legertelmetlenebb-atado/#comment-1316699619

Bálint Takács • 4 napja
a várbazár nem felújítva lett, hanem szétrombolva

Bálint Takács • 4 napja
Én nagyon megbüntetném orbán viktor, amiért a mocskos mivoltával hozzá mert nyúlni a Várbazárhoz.
A történet a következő. A várobazár eredetileg a Várkert bejárata, és a palota vízellátásának a szivattyúháza volt. Ahova most azt a félhülye szobrot felrakták ott eredtileg volt egy kis torony szintén Ybltől, ami felvezette a lépcsőt a palotába. A nevével ellentétben a benne lévő bazárt funkció soha nem működött életképesen és nem is ez volt a fő profilja. Tehát a Várbazár lényegében egy szobor.
Ehhez képest a következő történt:
Sikerült megszülni azt a gondolatot, hogy a Várbazárban, ami egy szobor (egy gloriette) szükség van egy 3000 négyzetméteres konferenciaközpontra.. El is kezték szétszedni a hegyet és menet közben kiderült, hogy Ybl úgy támasztotta meg a hegyet, hogy téglából készült csúcsíves támívrendszert épített be a hegybe, amit aztán betemettek. Amikor ezt megtalálták, akkor át lehetett volna tervezni az épületet, hogy ebből a támívrendszerből egy folyosó jöjjön létre, és akkor azt a sávot leveszik a konferenciaközpontból. De mivel ennel a hülyegecinek át kell adnia a válaszás előtt, meg mert ő amúgy is egy jó magyar, aki a magyar kultúrát támogatja, ezért telibe szarták, hogy az ott egy építészeti érték, és amennyire én tudom szétbontották az egészet. Ezek után elkészült a szar betondobozuk a hegyben, amihez oda kellett vezetni a csatornát. El is kezdték nagy gyámoltalanul vezetni, amikor hirtelen "beleakadtak" a kb 2000 négyzetméteres föld alatti boltíves teremrendszerbe, ami a vízmű területe volt. Valójában persze nem beleakadtak, mert már 2009-ben tudtak róla az illetékesek, hogy az ott van. De hát természetesen ezt is leszarták, mivel ők ilyenek, és keresztül vezették rajta a csatornát, amihez a termeket összekötő folyosót szét is rombolták. Ezek után a maradékra pedig az az ötletük támadt, hogy ki kell önteni betonnal.
Vagyis tömören a következő történt. Egy szoborban akartak 3000 négyzetméter bizniszplaccot, ami teljesen abszurd, és ennek érdekében a szobor jelentős részét szétbaszták. Gyakrolatilag a homlokzaton kívül mindent. Az sem érdekelte őket, hogy egyébként egy szoborhoz képest egyedülálló módon ez a szobor 2000 négyzetméter tök érdekes föld alatti teremmel.
Ezek után ez a féreg odamegy és ünnepelteti magát.

voltaire12 2014.04.07. 09:46:35

folytatás is van ugyanott, megérné, hogy az urbanista utánajárjon, mi az igazság:

Lucita Bálint Takács • 4 napja
van valami dokument, hogy nézett ez ki?
igazából azt akartam kérdezni, honnan van ilyen infód, és kit lehetne ráereszteni erre a témára, aki jól megírná az egészet. nem akarok ujjal mutogatni, botosté. (de)

Bálint Takács Lucita • 4 napja
a föld alatti ciszternákról az első kerületi önkormányzat, és a csatornázási művek is tud, és le is mentek pár éve régészek felmérni. Van (volt) két nagyobb és 4 kisebb Illetve egy összekötő folysó.
Itt van róla egy cikk:

kek.org.hu/varosisetak/...

A támívrendszer a "felújítás" során került elő. Én onnan tudok róla, hogy egyszer talán az M2-n (de lehet hogy az M1-en) lement egy riportfilm a várbazár felújításáról, és az építésvezető mutatta a riporternek az előkerült boltíveket, illetve elmondta, jogy erről eddig nem tudtak, és hogy megpróbálják kezdeményezni az épület áttervezését. Az adás után a riportfilm sehol nem volt elérhető, semmilyen archivumban nem leltem a nyomára, illetve semmilyen cikket nem találtam róla sehol, viszont azt lehetett tudni, hogy nagyon nagy nyomás alatt dolgoznak, mert át kell adniuk a választásig, illetve mintha azt halottam volna, hogy az építésvezetőt leválották. Ezt hozzáadva ahhoz, hogy egyáltalán nem csúszott szinte semmit a Várbazár átadása (kb két hetet, de az már a választás után lett volna ugyebár), kizártnak tartom, hogy bárki bármit áttervezett.
A ciszternák betonnal kiöntését valami kormányzati propagandaanyagban olvastam, ahol azt állították, hogy ez csak a csatornaépítés közben derült ki, és nem lehetett áttervezni a nyomvonalat (ezt egyébként úgy értették, hogy nincs rá idő, ami egész pontosan azt jelentette, hogy nincs rá idő a válaszátosk előtt) Magyarul Orbán Viktor a választások miatt tönkretett egy jelentős műemléket. És egyébként nem ez az első eset. Tudnám még sorolni, hogy milyen műemléket milyen módon vettek kezelésbe, kezdve a Hercegprímás utca 5-tel. Semmivel jobban nem védik a kultúrát, mint a híresen műemlékromboló Demszky

Kapuvári Gábor 2014.04.07. 20:30:28

Azt a filmsorozatot én készítettem. A támívek megmaradtak, alattuk sétatér lesz, bárki megcsodálhatja őket. Az építésvezető ma is ott dolgozik, nem váltották le. A ciszternák nincsenek betonnal kiöntve.
Sajnos a médiaklikk.hu csak 60 napig őrzi a tv-s alkotásokat. Utána a Nemzeti Filmarchívumban lelhetők fel.
Az elmúlt két hétben kétszer egy órában foglaltam össze a felújítás történetét "Így újult meg a Várkert Bazár" címmel. Ma még mindkettő megtekinthető.
Tovább forgatunk, mivel az építés is tovább zajlik. Következő filmünkkel a nyáron, a végleges átadás környékén jelentkezünk.

Kapuvári Gábor 2014.04.07. 21:07:25

Szívesen! :-)

itt nézhető meg mindkét adás: www.mediaklikk.hu/2014/03/29/igy-ujult-meg-a-varkert-bazar/. Kint van a mediaklikk.hu címlapján.

liget · http://ujjealigetben.blog.hu 2014.04.08. 15:09:50

Na, hogy a dolgot tovább bonyolítsuk, van nekem egy olyan képem, amin az egyik oroszlán (a kígyós) a Fővárosi Múzeum - ma Olof Palme ház - előtt áll, valamikor a 20-as évek vége felé. Én úgy tudom, hogy ez eredeti, és itt a Ligetben semmisült meg a bombázás alatt. Persze az is lehet, hogy ez nem helytálló információ. Sajnos ennek a témának még egyáltalán nem tudtam utánanézni, de a kép ezen az oldalon látható (legalsó kép, nagyítható)

www.varosliget.info/index.php/2013-05-12-17-25-52/megsemmisult-elbontott-szobrok/86-szobrok/128-2

Ha valaki tud erről, hogy mit keresett ez a szobor a Ligetben, mikor és miért került oda, írja már meg, legyen szíves.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.04.08. 15:12:06

@liget: nahát ez nagyon izgalmas. és már itt is sérült furcsa módon

liget · http://ujjealigetben.blog.hu 2014.04.08. 15:57:21

@Zubreczki Dávid: Igen, állítólag a másik is itt volt, de arról nincs képem.
süti beállítások módosítása