Budapest1.jpg

Van egy David Levine nevű csóka, aki régi turisztikai brosúrákat gyűjt travelbrochuregraphics.com nevű oldalán, és gazdag gyűjteményében a 30-as évek Budapestjéről is akad néhány darab. Nagyon megörültem neki, mert a két világháború közti városmarketinget igen szeretem, legyen szó egy Margitszigetre csábító kiadványról, egy Budapestről szóló 1936-os svéd, vagy egy 1938-as amerikai úti filmről. Lássunk hát néhány borítót!

A legizgalmasabb talán a fenti. Már a szlogen is elég ütős ("Budapest - The World's Greatest Health Resort"), de tele van furcsaságokkal. Ott van például a Szent Imre Fürdő, mely abban az időben a Rácot jelentette. Kicsit lejjebb az Erzsébet Sósfürdő látszik, ahova később a Tétényi úti Kórház épült, amelyet a változatosság kedvéért most hívnak Szent Imrének. A piros csillaggal jelölt közfürdőt is hiába keresnénk ma már a Belvárosban.

A gyógyfürdők akkor is központi szerepet játszottak a városmarketingben, több kiadvány is utal erre:

Budapest-Baderstadt.jpg

St. Gellert1.jpg

A Gellért Fürdő reklámján látható Budapest-címer különösen érdekes. Pont abból az időből származik, amikor a címerpajzs aljára egy kis zöld csücsök került, hogy harmonizáljon az akkoriban épp piros-sárga-zöldre váltott városzászlóval (ez tűnik fel azon az időutazós fotón is, ahol a Demszky-huszárok néznek farkasszemet a Tarlós-csendőrökkel). Nem tudom, ez volt-e akkor a hivatalos forma, vagy kicsit stilizálták a dizájnhoz, mindenesetre nagyon dögösen néz ki az art déco hangulatához igazítva.

A másik címert bevallom, nem ismerem, csak tippelni tudok, de nem merek. Pedig ez tűnik fel ezen a Szent István Fesztiválos prospektuson is (ha valaki tudja a megfejtést, ne fogja vissza magát, árulja el).

Budapest2.jpg

Érdekes, hogy a Bécsből Budapestre átruccanás már akkor is divatos ajánlat volt, akár német, akár angol nyelvterületen próbálkoztak vele. A vonatos és autós menetidők azóta jelentősen csökkentek (bár valószínűleg dugók nélkül lehetett haladni a két fővároson belül, vagyis háztól házig talán nem volt rosszabb a helyzet - parkolni meg ugye már akkor is mélygarázsban lehetett a Nagykörúton). A busz és a repülő mellett pedig emlékszünk, hidroplánnal is jöhettünk Bécsből, egyenesen a Szabadság híd mellé a Dunára.

Wien-Budapest3.jpg

WienBudapest1.jpg

Wien-Budapest2.jpg

Végül pedig álljon itt egy Ibusz-prospektus, ami dizájnját tekintve simán készülhetett volna a hetvenes-nyolcvanas években is:

Hungary1.jpg

Részletesebb infókért kattintsatok a képekre, más országok prospektusaiért pedig látogassatok el a travelbrochuregraphics.com oldalra.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing budapest turizmus töri

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr865242446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.04.23. 11:05:37

Van egy elég jó sorozat általában a fürdőkultúra, azon belül a fővárosi fürdők történetéről a Fölöttem a felhő blogban. Nem fókuszál ugyan a 30-as évekre, de a régi fürdőkről sok információ van benne. Fura módon nincsenek összefűzve az egyes cikkek, címszó alapján sem lehet kilistáztatni őket, de a legutolsó epizód itt van:
elismondom.wordpress.com/2013/04/20/budapest-furdovaros-vilagelso-gyogyfurdoivel-6/

A többit meg kell keresni :)

Egyébként a "Budapest fürdőváros" kifejezés állítólag dr. Reiner Edétől származik, ő már 1910 körül is publikált az ebben rejlő (turisztikai) lehetőségekről, de úgy tűnik, hogy valóban az 1930-as évektől lett része városmarketingnek a fürdőkben rejlő értékek bemutatása és a turisták invitálása.

KullWahad 2013.04.23. 14:29:03

Egy egészen halk ötletecske az érdekes címerre: nem lehet, hogy az 1938-as Eucharisztikus Világtalálkozó alkalmára kigondolt, időszaki változat? :-o

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.04.23. 14:40:37

@KullWahad: gondoltam arra is, de az olyen volt: stampcircuit.com/sites/default/files/darabanth-co-ltd/coinauction/stamps-coins-and-postcards-mail-auction-189/687952.jpg

KullWahad 2013.04.23. 15:09:06

@~dá~: Látom, látom, és a 31413-as számú jelvényre szerintem nagyon is jól rímel az itteni címer grafikája: van alul vízhullám, fölötte híd, legfelül a kettős keresztes jelképpel, igen szép, modernista megoldás.
De hátha jön valaki, aki tudja a "tutit". :-)

bioLarzen 2013.04.24. 15:04:44

Megpróbáltam a gugli képkeresőjével rákeresni a címerre, de nem jártam sikerrel.

bio

bioLarzen 2013.04.24. 15:14:15

Bár a Lánchíd miatt nem volt valószínű, csekkoltam Bukarest címerét, hátha már akkor is keverték külföldön... De nem.

bio

bioLarzen 2013.04.24. 15:21:31

Sajna még a kettős kereszttel kombinált b betűre sem kapok találatot :(

törzsmókus 2015.08.01. 19:46:36

szerintem az inkább D mint Duna a kettőskereszt alatt … érdekes
süti beállítások módosítása