homlokzat_archiv_hercegprimas_1_1357721055.jpg_616x347

A tavalyi év egyik legfontosabb témája a Hercegprímás utcai épület bontása volt (bekerült 2012 legnagyobb vihart kavart, legolvasottabb, és legtöbbször megosztott posztjainak toplistájára is). Zsuppán András cikksorozatban követte végig a Heti Válaszon a történetet. A felgöngyölítés során az építészt, Szécsi Zsoltot is megkereeste, a válaszát pedig elküldte nekem.  Úgy kerek a történet, hogy közzéteszem az ő szempontjait is, legalábbis kivonatosan (a részletes érveket, az épület átépítéseinek történetét, valamint az új hotelépítés bemutatását itt olvashatjátok el teljes terjedelmében, látványtervekkel megspékelve).

"A tervezéskor előzetes statikai szakvélemény készült a meglévő épületszerkezetekről, de részletes vizsgálatok csak a kivitelezés során tudtak készülni, mivel ekkor volt lehetőség a szerkezeti elemek részletes feltárására. A vizsgálatok során nyilvánvaló lett, hogy a pinceszinti alapfaltestek szerkezeti állékonysága kritikus. A vakolatrétegek eltávolítását követően előkerültek a korábbi szerkezeti megerősítések nyomai és az időközben megrepedt és eltört földszinti faltestek. Ezért készítettük el a belső szerkezeti falak, a hátsó és oldalsó épületszárnyak szerkezeti kiváltásait.

A szerkezeti áttervezések során végig szoros egyeztetésben voltunk mind az V. kerülettel, mind pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Az engedélyezésre benyújtott dokumentációkban a homlokzati fal és a kapualj megőrzése szerepelt, azonban a feltárt szerzetei károsodások és a statikai szakvéleményben szereplő ellenőrző számítások megállapították, hogy az utcai falszerkezet sem felel meg a jogszabályban előírt követelményeknek. Szerkezeti állékonysága nem az építkezés során, hanem jóval korábban került veszélybe. Ezért rendelte el az építéshatóság a meglévő szerkezeti elemek cseréjét és az eredeti állapot részletes felmérését és visszaépítését. Így restaurátorok lementették az eredeti homlokzati díszítő elemeket, valamint a belső kapualj díszítő elemeit és a lépcsőházi korlátot. Ezzel párhuzamosan az elkészített állványzatról részletes kiviteli tervszintű felmérést tudtunk készíteni a homlokzati tagozatokról.

A szerkezetépítés után azonnal megkezdődik a korábbi homlokzati díszítések visszahelyezése, visszakapja régi pompáját a homlokzat, kapualj és az íves lépcsőház."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bontás építés műemlék lipótváros v. ker hercegprímás utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr415007773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2013.01.09. 14:38:28

Reméljük, hogy így is lesz végül.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.01.09. 16:41:26

Úgy legyen. Még pozitívumnak is tűnik, hogy mindenáron a megmentésre törekednek, noha sejthető, hogy a kivitelezés költségeit növeli, ha teljesen vissza kell bontani valamit, hogy újra felépítsék.

Azt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a reakcióidő siralmasan magas volt.

Kuruttya 2013.01.09. 16:46:29

A homlokzat ilyen megtartása mindig is csak önámítás volt. Azokat a házakat, ahol csak egy téglaréteget, meg rajta a díszítést hagyták meg tulajdonképpen ugyanúgy lebontották, mint ezt, csak itt a végeredmény talán még jobb minőségű is lesz.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.01.09. 17:50:57

@Kuruttya: Nem tudom, hogy most a faszádizmus ellen vagy a teljes belső megőrzése miatt, vagy a homlokzat teljes elbontása mellett voksolsz?

Szerintem bármi is őrződik meg, annak lehet örülni.

Blista 2014.01.16. 14:26:30

Nyilván. Olyan életveszélyes volt az a ház, hogy nem is értem, hogy nem dőlt össze húsz éve. Sokkal inkább arról van szó, hogy az első traktust is át akarták alakítani, és kelett valami indok.
süti beállítások módosítása