Az a baj a régi szép dolgokkal, hogy nem tudjuk mire használni őket. Van egy szép műemlék buszpályaudvarunk egy park közepén, a Belvárosban, ahova már régóta nem merészkednek be a távolsági buszok; van gyönyörű stadionunk, amelyik már réges rég elavult; van egy csomó csodálatos zsinagógánk, de alig vannak izraelitáink; vannak emlékezetes belvárosi kirakataink, csak alig van hozzájuk bámészkodó gyalogosunk és a sort hosszan lehetne folytatni.

Jó lenne megőrizni sok mindent a múltból, de már egészen máshogy élünk. Mintha tele lenne a szobánk rokkákkal, szenes vasalókkal és üveg kávéfőzőkkel, melyek százszor szebbek a mai használati tárgyaknál, csak épp nem használhatók. Az pedig rémes, amikor emberek azért sírnak, hogy megszűnnek a napilapok, bezárnak a könyvtárak és a tévében nincsenek irodalmi műsorok, miközben már ők sem olvasnak, látogatnak, néznek ilyeneket évek óta. Csak úgy jó lenne tudniuk, hogy van.

Ezért annyira örömteli, amikor valamelyik régi szépséghez sikerül valami új funkciót passzintani, anélkül, hogy megerőszakolnánk. Most épp a valaha szuper dögös Átrium Mozinak néz ki valami új funkció (igen ez a Kozma Lajos-féle modernista csoda, amelynek a tetején egy óriáserkélyes penthouse-lakás van). Örülök neki, mert ugye a rengeteg hajdanvolt budapesti moziból egyre kevesebb van már - mert hogy egyre kevesebbre is van szükség.

Ha minden jól megy, a Merlin Színház lakja majd be az eredetileg mozinak épült helyiségeket. Furcsa, mert a ma Belvárosi Színházként működő (szintén remek kinézetű) létesítményt szintén filmszínháznak tervezték valaha (tudjátok, a meghökkentő kupolás, Fordos épület aljában). Milyen különös, hogy a funkciójukat vesztő mozikba színház költözik. Mintha száz éve fordított lett volna a tendencia.

Sic transit gloria mundi (hogy kellőképpen publicisztikás legyen a poszt zárása is).

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest mozi töri átalakítás nagykörút margit körút ii. ker átrium mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr343168105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány a helyén... 2011.08.21. 18:23:07

Az agráriumnak fontos szerepe lesz a gazdasági válság és a szociális gondok kezelésében – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel értékelte a tárca elmúlt egy évét.  A megbeszélés el...

Trackback: Vízraktérré alakul a Tűzraktér 2011.08.21. 17:11:50

A Terézvárosi Önkormányzat a csatát megnyerte, de a háborút elveszítette: új helyen, és új szellemiségben nyílik meg a kulturális alkotóház....

Trackback: Gyöngyszemek az ingatlanpiacon: pusztuló Bauhaus ritkaság 2011.08.21. 12:26:41

Első pillantásra talán nem is tűnik fel a hirdetések között nézelődve, hogy egy valódi építészeti kincsbe botlottunk, azonban a szakértő szem azonnal látja benne az értéket. Habár az ingatlan igen leromlott állapotban van, egy felú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Numi, na mi? Numida! 2011.08.21. 16:08:06

Vajon megmarad a nézőtér padlójának eredeti dőlésszöge? Valszeg optikai csalódás volt, de az egyetlen Átriumos moziélményem attól lett emlékezetes, hogy határozottan olyan élményem volt, mintha nagyon enyhén hátrafele (!) dőlne a nézőtér padlója. Tehát nem a mozivászon, hanem a vetítőgép felé...

wjozsi 2011.08.21. 17:00:33

Szerettem ezt a mozit (még "Május 1 Mozi" néven). Itt láttam az "Ágyúgolyó futam" c. filmet (első "nem gyerekfilmes" moziélményem), és ennek az előterében láttam először lávalámpát. Az építészeti aspektus akkor hidegen hagyott, de ha legközelebb arra járok, biztosan betérek nézelődni.

MLaca · http://mlzphoto.hu/ 2011.08.21. 17:18:57

a terminátort és a jurasics park első részét is ott láttam még ;(

pernahajder Campbell 2011.08.21. 17:44:31

Nagy király mozi volt, a fapados Alkotáshoz képest maga a komfort.

christo 2011.08.21. 18:30:21

Azért a régi épületeket ne hasonlítsuk kávéfőzőhöz meg ruhákhoz. Bőven lehetne többet kihozni a régi épületekből, csak a helyzet egyelőre az, hogy magyarország bármikor felkerülhet akár az ebayre is és innét csak a hasznot akarják kivinni a külföldi üzletemberek. A többi le van szarva. A kormánynak sem olyan már a mozgástere mint régen.
Nálunk a fejlődés egyenlő azzal hogy külföldi vállakozók plázát és wellness szállodát építenek (a haszon reményében). Ami az emberekért lenne az csak ROHAD!
Tömegközlekedés, utak, épületek, terek. Ilyen téren alig van némi változás.

Ma meg már nem divat olvasni. Van azért aki olvas... de ritka. Inkább bulizás, drogozás... de ha más nem akkor ott az internet meg a HD TV. Ennek külön oka, igazából nem a könyvtárakat kéne megszüntetni, hanem a kultúrát visszahozni.
Olvassatok Ortegát :)
www.hotdog.hu/doksi/doksi.hot?id=62677

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2011.08.21. 20:34:46

attól kapok mindig frászt, mikor elmennek tüntetni az emberek, hogy ne zárják be ezt és ezt a mozit, pedig a megoldás jóval egyszerűbb: minden héten el kell menni moziba és venni egy(-két) jegyet, ha van igény a mozira, akkor nem zárják be
welness hotelt azért építenek mert igény van rá (és van benne pénz)
az van, amire igény van

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2011.08.21. 22:09:02

Csak én sejtek valami "büdöset" emögött? Ha elköltözik a Merlin, mi lesz a helyén? A Főváros Pláza (Eegaret) nem számolt a lebontásával?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.21. 22:21:00

Arany a tó fenekén, Kék Villám, Top Gun.

Akivel a Top Gun-ra mentünk, ő lett a feleségem.

faultuser 2011.08.21. 22:56:23

Az E.T. láttam ott az apukámmal először.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.23. 13:08:26

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ja, a Mammut mellett kellene! Én a színházat preferálom!

Igaz, szerettem a Május 1. moziba járni... :)

FoX 2011.11.21. 16:18:36

Titanicot, meg Stuart Little kisegeret láttam ott, na meg nagyi nyugdíjasbérlettel beült velünk az álmos völgy legendájára kedd délután, csak mi voltunk a teremben, futkároztunk össze vissza!
Erkélyes mozit nem is láttam még máshol. Merlint nagyon el tudom képzelni oda.
süti beállítások módosítása