5 milliárdért eladó II. Rákóczi Ferenc párizsi kaszinója és bordélya - áll a Style.hu cikkének címében, ami azért elsőre gyanús, mert olyan kattintékony szavak, mint milliárd és bordély, ritkán kerülnek véletlenül egy címbe, főleg tiszteletben álló történelmi személy nevével együtt. Pedig a hír majdnem igaz.

A bujdosó fejedelem 1713 és 1717 között élt Franciaországban. Ekkoriban szállásolták el embereit Párizsban, abban a Szajna parti épületben, amely máig a Hotel du Prince de Transylvanie, vagy röviden a Hotel de Transylvanie nevet viseli. A kurucok meg ugye elég kurucosan éltek. Még a botrányokra elég ritkán rárepülő Új Ember is így ír róla:

 

Az Hotel du Prince de Transylvanie, azaz Erdély hercegének palotája Párizsban a bal partról tekint a Szajna szelíd folyására, és a Louvre túloldali tömbjének a Tuileriákig húzódó déli szárnyára. (...)

(Rákóczi) Transylvanie-palotában való tartózkodásáról a mai napig nincs megbízható forrásunk. Annyi bizonyos, hogy kíséretének és tisztikarának egy része ott lakott. A leírások a tisztek tivornyáiról tanúskodnak. Az épület kártyabarlangjáról vált hírhedtté, nemegyszer magára vonva Párizs prefektusának figyelmét. A kockajátékokban jeleskedő katonák büntetését végül a fejedelem hárította el, anyagi segítséget nyújtva nekik egyébként sanyarú sorukban. A játéktanya Prévost abbé Manon Lescaut-jában is szerepel.

 

Ha az Új Ember is "figyelemfelkeltő" tivornyákról ír, az azért jelenthet valamit. Viszont ez alapján a "Rákóczi bordélya" kissé túlzás. A Style.hu cikke Léo Mouton francia történészt idézi, aki szerint a nagyságos fejedelem nem sokat tudott a titkos vállalkozásról:

 

„Mikor Rákóczi 1713-ban megjelent Párizsban, akkor rögtön a luxemburgi herceg palotájában szállásolták el. Magyar és külföldi kíséretét ellenben nem ide, hanem a Rue Jacob-bon található Hotel Peronban kvártélyozták be. Ebből a szállodából azonban két hónap elteltével a fejedelem hűtlen gyóntatója - Brenner abbé-, és annak néhány külföldi és magyar kalandortársa hírhedt játékbarlangot és kuplerájt faragott-, amit előszeretettel látogatott Párizs gyarló fiatalsága. Az illegális vállalkozást csak fél év elteltével sikerült felszámoltatnia Bizoton rendőrfőnöknek a kurucok jó kapcsolatai miatt.”… ”Rákóczinak ellenben sem ekkor, sem később nem volt tudomása arról, hogy kíséretének idegen és magyar tisztjei milyen spekulációkba bocsátkoztak távollétében a francia fővárosban. Bár a Hotel Peron-ban kialakított játékbarlangnak és bordélyháznak egy ideig szüneteltetnie kellett tevékenységét, alig egy hónap elteltével az orleansi herceg protekciójával ismét kinyitotta kapuit a „magyar bugyor”, de most már a Hotel de Transylvania-ban. A pénzt és a nőket kedvelő kurucok ekkor azért döntöttek a Quai Malaquais 9. szám alatti ház „megszentségtelenítése” mellett, mert Rákóczi ez idő tájt már Passy-ban, illetve Clagny-ban élt. Az épületben működő kupleráj és játékbarlang üzemeltetését azonban ekkor már nem az abbé, hanem az orleansi herceg Sinet Geoffroy nevű lakája biztosította.”

 

A helyet állítólag a XIX. századig híres bordélyként és játékbarlangként emlegették. Most meg árulják:

 

A Meilleursagents.com szerint bár a Louvre-ra néző 874 négyzetméteres telekkel rendelkező 1281 négyzetméteres Szajna-parti épület Párizs egyik legdrágább negyedében áll, 14.072 euró/négyzetméteres árával 25,9 százalékkal olcsóbb, mint a szomszédospaloták kínálati (20.075 euró/nm) árai. Az ötemeletes épületben jelenleg 13 apartman található, amelyeknek eladási összértéke csaknem 5 milliárd forint. A belvárosi kastélyhoz természetesen két 21 négyzetméteres cselédszoba, négy 46 négyzetméteres pince, és három 44 négyzetméteres parkolóhely is tartozik. Az egykori, jó állapotban lévő magyar kastély hátránya, hogy az öt emeletet- lift híján- csak gyalog járhatjuk be.

 (Tématipp: PG, Fővárosi. Kösz!)

 

Végül egy apró kis adalék egy 1914-es Nyugatból, amelyből kiderül hogyan fogadták idehaza a francia történész felfedezését. Ennek már ingatlanokhoz, Urbanistához nem sok köze, de szórakoztató és tanulságos olvasmány, ha valakit érdekel.

 


 

UI.2.: Ilyen nincs! A Facebookon nem lehet megosztani a posztot, mert:

Ez az üzenet letiltott tartalmat tartalmaz, korábban sértőnek vagy durvának jelölték. Tudasd velünk, ha szerinted téves.

Valami észlény följelentette a bordély szót? Vagy Rákócziról nem lehet írni, mert mégis csak bujdosó politikus, ami esetleg diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet? Ha valakinek mégis sikerül megosztania jelezze!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: párizs töri bordély fura ingatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr263118361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúnyog 2011.08.02. 11:39:47

Ki a fenét érdekel a fészbuk? Divatbaromság. A cikk amúgy jó, tetszett, köszönöm.

Polónium Hidrid 2011.08.02. 11:59:57

A "kuruc" szóra kattan be a facebook. Önmagában ez a tény igazolja a holocaustot.

valójábannemberci 2011.08.02. 12:31:55

Át kell szállítani az átnevezett Lágymányosi híd mellé. :P

soroslo 2011.08.02. 12:33:06

ugyan az az üzenet. :(
@Polónium Hibrid:
viszont a kurucok kaptak ma vígasztalásul egy hidat. :)

Mad Mind 2011.08.02. 12:50:30

Mint a 90-es évek végén, egy csomó fórum automatikusan javította Szarvast. :D

csoko20 2011.08.02. 13:08:48

Az már "gáz", ha a franciák finnyáskodtak egy kis esti dorbézolás miatt...:)

OrrSir 2011.08.02. 13:34:00

Kuruc tiltott szó, sok fóbiás kommer miatt.

szobatars 2011.08.02. 14:27:02

A cikk lényege: és erről a kupleráj tulajdonosról hidat nevezett el a Fidesz kormány. Gondolom, a híd átnevezése nélkül meg sem született volna a cikk...

michhuli · http://kerdesek.hu 2011.08.02. 14:46:38

kell.vkinek kölcsön 5mill?

nál 2011.08.02. 16:44:58

@szobatars:
Te hol látod a posztban a híd, átnevezés, fidesz szavakat?

- Rendi - 2011.08.03. 02:33:06

@szobatars: A kommented lényege: nem sikerült feldolgozni a cikk tartalmát.

Mike Phannigan 2011.08.25. 19:47:39

@szobatars: ezt amúgy úgy értetted, hogy nem kellett volna átnevezni, vagy a Style.hu-t minősítetted?
süti beállítások módosítása