Nem is olyan rég röppentette fel a hírt a Semmelweis Egyetem, hogy új kórházi tömb épül a Ludovika térnél. Az egyetem sajtósaitól semmit nem tudtam meg, azt mondták, még korai beszélni róla, semmi sem biztos - így azt is csak tippelgetni lehetett, mit építenek és minek helyére. Aztán váratlanul megjelent egy látványtervekkel megtámogatott cikk az SE honlapján, mely szerint:

 

Sürgősségi fogadóhely, központi intenzív osztály, radiológiai diagnosztikai részleg, az épületeket összekötő folyosóhálózat, modern központi laboratórium, klinikumi ellátás 6 szinten – ősztől kezdődik a Korányi projekt tervei alapján az építkezés előkészítése a Semmelweis Egyetem külső telepén, a Klinikák metró megállónál.

 

Miután részletezik, pontosan milyen ellátás hova kerül majd az új tömbben - amit 2012-ben kezdenek építeni és 13-ban adnak majd át -, megjegyzik:

 

A kivitelezés ideje alatt – hatályos engedélyek és jogszabályok alapján – kisebb épületeket bontanak le csupán, mint például a II. Női Klinika ambulanciáját, helyet adva ezzel az új épületkomplexumnak.

A baj nem csak az Urbanista-szempontból, hogy nem egy csoda az új épület, de az is, hogy épp annak a kis (néhány éve felújított) pavilonnak a helyére esik, amelyért nem is olyan rég lelkendeztem. És ez nem csak személyes szimpátia. Egy kedves olvasónk még ugyanis a poszt hatására megkereste a Budapest Főváros Kormányhivatalának Kulturális Örökségvédelmi Irodáját, hogy nem kellene-e valahogy megvédeni a századfordulós épületet, amely a klasszikus kórházépítészet egyik emléke.

Kiderült, fölösleges igyekeznie (legalábbis papíron), mert már védelem alatt áll:

 

SIbuildingold2[1]
SIbuilding[1]

 

Az egész épületegyüttes jelenleg is műemléki védelem alatt áll, mivel egy telken helyezkedett el az Egyetemi Botanikus Kerttel (Füvészkert, Illés u. 25.), a telken később osztották meg, de a védelem a teljes ingatlanon fennmaradt. Mivel műemlék nem bontható el, teljesen elképzelhetetlen, hogy a pavilont lebontsák, engedélyt sem adhatunk rá a törvény erejénél fogva.

 

Hogy akkor hogy szeretnék lebontani a "hatályos jogszabályok szerint", mint írják, azt nem tudom...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kórház töri bontás építés látványterv műemlék üllői út viii. ker ludovika tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr913052169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geccman 2011.07.09. 11:13:49

Remélem, nem fog az élettan-pavilon miatt meghiúsulni - tőlem nyugodtan elbonthatják... (Meg még egy pár "műemlék-kórházat":)

Számolj Templár 2011.07.09. 11:30:56

Ajjaj! Akkor itt most egy műemlékvédő vs modern kórház pengeváltás várható!
Miért is nem lehet egyszerre mind a két szempontot figyelembe venni? Néhány sarokkal arrébb ott egy hatalmas beépítetlen terület! (Volt buszgarázs.)
Aki műemléket véd, az nem modern kórház ellenes!
Egy János kórház volumenű intézmény kiváltása nem két fillér. Viszont a jelenlegi állapotában nagyon gáz!
Budapestet (de az egész országot illetően is) nem ide egy épület, oda egy kis rekonstrukció szinten kellene az ellátás korszerűsítéséről gondolkodni, hanem egy totális strukturális átalakítás keretében. Ehhez a politikai terheltség miatt nincs meg a megfelelő erő. Ezen a 2/3 sem segít, mert ehhez szaktudás kell, mégpedig összetett! A Fidesz eddig összeveszett szinte minden szakmával.

fatia-negra 2011.07.09. 11:41:44

azt a kis vacak épületet lexarom...

viszont milyen kórházépítés??? mik ezek a gagyi tervek?

lemaradtam egy ORSZÁGOS NYÍLT TERVPÁLYÁZAT-ról????

Geccman 2011.07.09. 11:45:27

Ez a város tele van műemlékvédelem alatt álló kórházakkal. A többsége borzasztó állapotban van. A klasszikus pavilonkórházak rendszere idejétmúlt, messze túlhaladott, de egyszerre bezárni az összeset és felhúzni pl három hatalmas tömbkórházat (a szépséges romhalmazokat meg simogathatnák a műemlékvédők, mert még S. Ignác is itt operált...) aligha lehetséges. Addig is a "klasszikus kórházépítészet" e lepusztult emlékeiben betegellátás folyik (vagy legalábbis olyasmi). Azt gondolom, hogyha végre kijelöljük a megmaradó intézményeket, a fejlesztés során ott az orvosszakmai szempontoknak kell prioritást élvezniük (nyilván ésszerű kompromisszumokkal).

Számolj Templár 2011.07.09. 12:34:20

@Geccman:
Az egészségügy átalakítása nem kifejezetten orvosszakmai kérdés! Kétségtelen dolog, hogy alanyai az orvosok is, de csak nagyon sokadik rétegben. Ez egy összetett szakmapolitikai kérdés. Alapvetően gazdasági, szervezési, logisztikai, facility tudás kell a rég óta halogatott strukturális reformokhoz. Nomeg egy alkalmas ember, aki levezényli az egészet.
A molyolgatások közepette mindenki a saját kis szakmai területét védi szűklátókörűen. Az épp aktuális főnökök, a politikussá vedlett nagykutyák is csak a saját területüket tartják a fontosnak és azt akarják a többi terhére fejlesztgetni, mert abból akarnak még kevesebb munkával még jobban megélni. Ez nem vezet sehova!
A SE és a Klinikák egy jó célterület lehet egy átfogó reform esetén a fejlesztésben, de szoros összefüggésben az egyéb fővárosi beavatkozásokkal.
Ha egy kicsit magasabbról nézzük, nem biztos, hogy egy kis műemlék pavilonon kellene picsogni, hanem sokkal inkább az elmaradó reformok miatt!
A Fidesz most mindent a költségvetés átalakításának rendel alá. Ez pedig nem más, mint a három legnagyobb kassza (nyugdíj, eü., oktatás) költségeinek a lefaragása!
Előbb ki kellene találni, hogy működhetne igazán hatékonyan az eü. (meg a többi), utána megnézni, hogy lehet ezt a legnagyobb költséghatékonysággal üzemeltetni. Most kb. az megy, hogy elveszek tőled 100 milliárdot, és az erősebb kutya baszik elve alapján osztozzatok a maradékon.

Geccman 2011.07.09. 13:05:38

@Számolj Templár:
Elképzelhető, hogy találhatunk szerencsésebb kifejezéseket is (eü-menedzsment,vatevör...), de én egy konkrét kórháztömb kialakításáról beszélek, ami az egészségügy lilahagymájának legkülső héja. A szanaszét fragmentált budapesti kórházstruktúra átalakítása egy másik kérdés nyilván. A leírtakkal csak egyetérteni tudok. Sajnos túl sok tyúkszemre kell rálépni és túl sok pecsenyét kell levenni a grillrácsról és kidobni a szemétbe ahhoz, hogy ezt a jelenlegi populista kétharmad bevállalja, úgyhogy szopó...

mement 2011.07.09. 13:07:51

@Számolj Templár: nem feltetlen picsogas, negativ tapasztalatok szeles skalaja all rendelkezesre, mi tortenik akkor ha valaki szemet vet ingatlanfejlesztes celjabol, egy muenlekre, zold teruletre vagy kozossegi terre:)

komplikato 2011.07.09. 13:15:29

Az egy dolog, hogy a "haladás" útjában álló pavilont lebontják vagy sem, és az is, hogy ezt ki-ki helyesli avagy tűrhetetlennek tartja, de a fenti szövegből csak nekem következik az, hogy az új építmény részben ráépül a füvészkertre is?

OFF: "Előbb ki kellene találni, hogy működhetne igazán hatékonyan az eü."
Hát ha húsz év alatt nem sikerült se kitalálni, se lemásolni ... de azért reménykedni még lehet.

Számolj Templár 2011.07.09. 13:33:09

@mement:
Ajvé! Én kifejezetten műemlékvédő lennék!
Az egyetem csak kezelője az épületeinek, ha jól tudom, a tulaj, a magyar állam, épp aki a műemlékvédelmet is üzemelteti.
Én egy kicsit kivárnék!
A látott dolog (nevezzük látványtervnek) arra utal, hogy miniszter úr szólt a házi építészének (láttunk már ilyet a Nemzeti Színház esetében :-) aki besuvasztott egy kórháznak látszó valamit a klinika tömbbe. Nem árt óvatosnak lenni, de beparázni sem kéne ettől.
Viszont mint említettem, ez csak valami tüneti kezelésféle az eü. beteg testén!
Félek, lesz itt még anyázás, leginkább akkor, ha mutyiba mennek majd a dolgok!
Annyit előre látok, hogy a jelenlegi kényes helyzetben, a SE-en a Klinikai tömbben nem lehet úgy fejleszteni, hogy előtte egy (több) nagy épületet lebontanak! Nincsenek ekkora tartalékok! Még akkor sem, ha ez az épp regnáló miniszter szűkebb pátriája!

fatia-negra 2011.07.09. 14:04:44

@Számolj Templár: öcsi te nem vagy tisztában a bratyi-mutyi tervek SZÍNVONALÁval... ez nagyon magasnak tűnik ebben a viszonylatban... azaz itt nagyon komoly tervfázisról van szó...

fedkvas 2011.07.09. 14:30:10

ad1, ez a terv valami iszonyatos, kéretik módosítani rajta.
ad2, az élettan pavilont nem feltétlenül kell élettan pavilonként használni, lehet belőle pl. kávézó is, mérete annak kb. megfelel. alapvető, hogy a pavilonos kórházaknak az olyan formája is elavult, ahol bérház-méretű tömbök szolgálnak ki 1-1, vagy 2-2 osztályt. l. Zrínyi-kórház Győrben.
ad3, a teret mérete első blikkre megfelelőnek tűnik arra, hogy épülhessek az új szárny is (átdolgozott tervekkel), és maradhasson, kiszolgáló funkcióval, a pavilon is. nem értem, hol a probléma.

ehhez képest nem csodálkoznék, ha az alábbi esetek egyike valósulna meg:
1, nem lesz semmi, hivatkozással a műemlékvédelemre
2, megépül, így, pavilon, meg még ki tudja mi pedig dózerre jut

valójábannemberci 2011.07.09. 14:52:56

@fedkvas: Igen, az alternatív felhasználási terület nagyon jó ötlet lenne. Egy csinos, hangulatos aprócska épület nagyon jó lenne a nagy tömbök között.

aidy01 2011.07.09. 14:53:15

tegyük hozzá, hogy amit el akarnak bontani (nőgyógyászat ambulancia) NEM egyenlő a képeken linkelt épülettel (volt élettan pavilon, ma Semmelweis Innovations). bár ettől függetlenül lehet, hogy azt is el kéne bontani, de erről még nem esett szó...

(az ambulancia épülete viszont eléggé le van pukkanva, még ha meg is lehetne szépen csinálni...)

Paulybird 2011.07.09. 15:49:46

@Számolj Templár:

semmi kétség, hogy szükség van modern kórházakra, meg eü reformra, meg átalakításra, emg kisfaszomra.
De ennek semmi köze a műemlékhez, műemlékvédelemhez, meg épületek látványtervéhez.

A tervre visszakanyarodva, mindettől függetlenül, akinek szeme van az látja, hogy ez nem egy modern kórház látányterve, hanem valami tehetségtelen cimboracsicska fél nap alatt összecsapott munkája.

ctolmar 2011.07.09. 15:54:54

Az az érdekes, hogy ez a terv köszönőviszonyban sincs a klinikák stílusával, hacsak a festés színét nem tekintjuk stílusjegynek... így kehet, hogy a tervezők - a kecske is meg a káposzta is megmaradjon alapon - a kis pavilonépületet épségben elrejtették az üvegkalitkába, hogy ne zavarja az összképet :-)

ny 2011.07.09. 16:05:59

„ A klasszikus pavilonkórházak rendszere idejétmúlt, messze túlhaladott, de egyszerre bezárni az összeset és felhúzni pl három hatalmas tömbkórházat”
Ostobaság a köbön! Minden adat a kórházi fertőzések emelkedéséről szól. Valóban azt hitték, hogy vége a pavilonkórházak idejének, csak éppen tévedtek.

lyken 2011.07.09. 16:06:25

Látom van aki szerint az épület műemléki védelem alatt áll és ezért minden oké. Nekik szeretném jelezni, hogy az állam mostanában a kormányfő. Azt is jeleznjém, hogy törvénymódosítók mostanában 5 percenként születnek és még öt perc elfogadni őket.

Tegyük hozzá, hogy a Közgépnek bőven belefér ez is.
Aki hiányolja a pályázatot az ne csüggedjen, majd kiírják rá és véletlen csak az említett cég bír majd megfelelni.

fatia-negra 2011.07.09. 16:15:49

@lyken: potosan...

a Bécsi utcai embernek, Csipaknak is levették a fővárosi védettségeket... pedig akkor még COCLIB tolvajok voltak, nem nemzeti...

doktorB 2011.07.09. 16:16:26

aidy01: teljesen igazad van, a nőgyógyászati ambulancia nem a fenti épület. A II. sz. Nőgyógyászati Klinika (az építkezés helye) mögött 3 pavilon van: a felújított élettani pavilon, a romos állapotban lévő élettani épület, és a nőgyógy ambulancia. Ebből az utóbbi kettő simán mehet a levesbe, de a látványtervek alapján akár még bele is építhetik őket az új épületbe.
Akinek pedig nem tetszik az épület, az vegye figyelembe, hogy legalább 50%-a adott, hiszen a Nőgyógy Klinika épületének a felújításával készül.

vojozs 2011.07.09. 17:04:24

A vízművek Madarász utcai óraműhelye is műemlék volt mégis lebontották.(Lett belőle társasház). Manapság már mindenhol a pénz beszél.

OkoskaTo:rp 2011.07.09. 17:13:34

Nem fogják lebontani. Véletlenül majd összedől. Vagy egy munkás véletlenül nekimegy egy munkagéppel, és életveszélyessé válik, és ezt kell megszüntetni a bontással.

Donald Trump 2011.07.09. 17:42:00

hát ezek a látványtervek...nálunk az építészkaron ilyen "minőségűt" max harmadévig tolerálnának. nem tudja valaki, ki alkotta ezt a remekművet?

fatia-negra 2011.07.09. 17:47:10

@Donald Trump: az ilyen megbízásoknál a haverok kénytelenek spórolni... nincs máson mint a szerkesztő-rajzolókon... többszázmillás tervezési díjból nehéz kigazdálkodni...

és így "stabil politikai" barátság alapján kiosztott melóknál nem kell stresszelni a színvonalon...

fatia-negra 2011.07.09. 17:48:25

@fatia-negra: mellesleg nemcsak technikailag primitív, hanem építészetileg is... ritkán lát az ember ilyen színvonalat (illetve minden KÖZ mutyi ilyesmi szinten megy)

Donald Trump 2011.07.09. 17:49:59

@fatia-negra: az archicad-del is lehet nagyon szépen renderelni, nem kell mindenképpen artlantis, 3dsmax, ps...
elég elszomorító az igénytelenség a szakmán belül

Jokkura 2011.07.09. 17:50:33

Ez az ország olyan 50 évente átél egy gigantomán őrületet,persze jól megpolitizálva.
Ezt az épületet nem lehetne esetleg beleépíteni ebbe a "hipermodern" humánszervizbe?
Jaj,most jut eszembe,ez nem Makovecz-ház ,akkor már bontható... :(

Donald Trump 2011.07.09. 17:52:32

@fatia-negra: ja-ja. az alsó kép jobb oldalán francia-erkélyek vannak? az praktikus egy kórháznál!

fatia-negra 2011.07.09. 17:57:13

@Donald Trump: ez egy szót sem érdemel... anynira primitív...

haverok, buli, finta...

fatia-negra 2011.07.09. 18:01:38

@Donald Trump: na jo nem finta. ő a sok "hivatalos" szoftvereivel ennél jobbat is tudhat... (bár páláyzat híján nem tudhatjuk, hogy legjobbat e)
de nem is mikovex mert nem faház...
bár láttam már faház tervet kórháznak... megrendelték a Haller utcai Gyerek Szívre... :)))) aztán nem épült meg valahogy... nem is értem. pedig tűzvédelmileg a 30 méteres épület jobban kezelhető, ki sem kell fáradni a 100 m re lévő tűzoltóságról, az laktanya ablakból nézhetik, pár perc alatt hogy ég le...

csengö barack 2011.07.09. 18:32:58

Én csak egy hozzá nem értő,olvasgató nagyí vagyok Szeretném megtudni,miért kerül az ilyen lakótelep szerű épületekre mindig lapos tető? Olcsóbb,mint a többi? Tetőkerttel megérteném,mert azt olvastam valahol,hogy a fenntartása olcsóbb

fatia-negra 2011.07.09. 18:39:24

@csengö barack: azért mert, ahogy a képen is látod ez LEGIGÉNYTELENEBB és LEGOLCSÓBB

umbertoeco 2011.07.09. 19:07:23

A Nőgyógyászati Klinika eredeti állapotában a freiburgi Nőgyógyászai Klinika pontos mása és a külső klinikai telep legszebb épülete volt (érdemes lenne bemutatni!). A 70-es években a szocialista építészet egyik kiváló mesterének sikerült szocreál stílusban átépíteni. Az új tervek elkészítésnek joga így Őt, illetve jogutódját illette meg. Az élettani pavilont úgy újították fel, hogy közben már készült a Korányi projekt!!!

Deszkás 2011.07.12. 15:37:13

@umbertoeco: Ugye nem gondolod, hogy az építész joga 30-40 évre is elterjed.

bereg 2011.08.08. 13:40:07

@Donald Trump: csak úgy érdekesség képpen írnál néhány mondatot arról, hogy mi alapján tűnik gagyinak ez az egész? Mérnök vagyok, de nem építész :) Köszi!

ősember 2012.12.12. 23:39:30

Miért kell építeni új kórházat? Úgy sem használja senki sem. A Sport kórház Alkotás úti oldalán áll egy 80%-os készenléti állapotban levő kórházi épületnek szánt fantom épület, már 6 éve. Maga a kórház, amelyben a gyógyító munka folyik maga a köpedelem, mondhatni, maga a hányinger. De az új épület üres!
Kérdezem minek építeni, ha nem használjuk?

kicsihal 2013.01.31. 21:32:27

Emberek! Itt már nem a régi "rektoriról" van szó, azt már azóta szétbombázták.
1.Korányi Projekt elindul.
2.Ledozerolják az egyetlen épkézláb nagy betegforgalmat lebonyolító átjárót az 1.Seb. és a Radiológia között.
3.Megépítik tizenegynehány milkóért a fekvőbetegszállításra teljesen alkalmatlan fafolyosót.
4. A Kilinka valamennyi betegszállítója az alkalmatlan fafolyosó fogyatékosságai okán rákényszerül a szabad ég alatti betegszállításra, ambuláns műtétek után közvetlenül is, az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatva.
5. Behintik a lebontott területeket hófehér murvával.
6. Nem történik lassan már fél éve egyetlen kapavágás sem.
7. Teljesen szétzilálják a több évtizede boldog házasságban élő Radiológiát az Onkológiai Osztálytól. A Korányi Projekt már nem számol az Onkológiával, egyszerűen jó esetben talán elköltöztetik valahová Piripócsra, teljesen ellehetetlenítve ezáltal a Radiológiai Klinikát,nem beszélve a daganatos betegekről!
8.A több évtizede itt dolgozó emberekben azt a bizonytalanságot keltik a munkájukkal kapcsolatban, hogy talán már nincs is szükség rájuk.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Ha van véleményetek írjatok. Szép napot!
kicsihal
süti beállítások módosítása