A közelmúltban zárt be az a kiállítás, ahol "jövőből küldött" londoni képeslapokat mutattak be. Vagyis, hogy milyen lesz majd az élet hamarosan ott (és jó pár másik európai nagyvárosban) az éghajlatváltozás hatásra. A dolog apropóját nem csak az adja, hogy néhány napja írt róla a Weburbanist, meg hogy pusztító természeti csapásokkal vannak tele a hírek, hanem hogy a megoldást épp az atomerőművekben látják egyes jövőkutatók. Az ugyanis elvileg nem járul hozzá az éghajlatváltozáshoz (gondolom mostanában nem lehetnek túl népszerűek a nézeteikkel a Japánban történt események óta).

Íme egy modell a Temze partjáról:


Amúgy a legfurább a sok remek ábra közt, hogy látszólag mennyire eltérő párhuzamos forgatókönyvek is elképzelhetők egyszerre. A Golf-áramlat megszűnése miatt ismét befagyhat telente a Temze, miközben a hőmérséklet nyáron a magasba szökik, ami szárazsághoz vezet (ezt mutatja a tevegelő díszőrség), de a megemelkedő vízszint miatt közben víz alá kerülhet a város jó része (lásd fenti kép). 

 A London Futures oldalán rengeteg más jópofa kép látható a bevándorlók, szélkerekek és az áradás által átalakult városról, arról, hogyan slumosodik el a Gherkin, vagy milyen lesz a zsibvásár a Trafalgar téren.

Érdekes, de nem hiszem, hogy Budapest képét ennyire megváltoztatnák a jövőben ezek a jelenségek. Nem csak azért mert az ember mindig nehezebben képzeli el másképp a saját lakóhelyét. Magyarország sokkal jobban ki van téve a Kárpát-medencében zajló tájgazdálkodás következményeinek, mint a globális hatásoknak (amelyek egyébként szintén vezethetnek egyszerre szárazsághoz és árvízhez, de elsősorban nem a fővárosban).

Amúgy nem a fentiek az első képek a víz alá került Londonról, korábbiakról még a képzeletbeli földrengés sújtotta Budapest látványterveinél volt szó.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: london egyesült királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr132735840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ya Basta! 2011.03.13. 18:15:31

Gherkin nem Gurkin !!

egyebkent jo kis kiallitas volt pont a het elejen kezdtek el bontani a Museum of London-ban

smartdrive 2011.03.13. 18:34:34

feltalálták már az elektromos hálózatot, nem muszáj a nagyvárosok közepébe telepíteni az erőműveket

de hatásvadász parasztvakításnak, ostoba kretének részére, annak jó

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.13. 19:06:35

Az első képre kitehetik az észak Velencéje táblát.

Goompah 2011.03.13. 20:41:35

@smartdrive: Jaj dehogy! Ha megemelkedik a tengerszint, akkor jobb Londont elárasztani a Temzével és az atomerőművet a város közepébe telepíteni. Az atomerőmű hasznosítatlan hője, ami kb. a termikus teljesítmény 60-65%-a, felmelegíti a vizet jópár fokkal, és sokkal élhetőbb lesz télen a város klímája, pótolva a megszűnő Golf-áramlatot.

eax_ 2011.03.13. 22:10:52

Jajj, mar megint a muveszek probaljak megmondani az okosat.

csg67 2011.03.13. 22:46:43

@smartdrive: Kit zavarna Londonban is egy atomerőmű? Budapest közepén is van, mégis viszonylag kevesen haltak meg eddig a sugárzás miatt...

odamondó 2011.03.13. 23:13:37

"Amúgy a legfurább a sok remek ábra közt, hogy látszólag mennyire eltérő párhuzamos forgatókönyvek is elképzelhetők egyszerre"

Igen elképzelhető, mert senkinek halvány lila fingja sincs, hogy valóban mi fog történni.

¿Qué tapas hay? 2011.03.14. 09:12:38

Hm. Politikailag inkorrekt vélemény:

A negyedik kép egy társadalmilag valószerű szcenárió, azaz ahol a környezet is a társadalom változásaihoz alkalmazkodik. :-)
A környezethez szükséges mennyiségű muzulmán már ott van, és a brit társadalom leépülése is jól halad.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.03.14. 18:03:31

@csg67: Budapesten kettő van. :)

(Na jó, atomerőmű nincs egy se, de nem áramtermelési célú oktató/kutató reaktor az van.)
süti beállítások módosítása