Bár többen is indultak az elmúlt években a European Council of Spatial Planners pályázatán, magyar terv még soha nem nyert rajta. Idén azonban megtört a jég, Nagykanizsa városi tereinek láncolata különdíjas lett.

 

Mint a tervet készítő Pro Urbe honlapján olvasható, "az ECTP-CEU kétévente hirdet pályázatot Európai Településtervezési és Területfejlesztési Díjra városfejlesztési projektek számára, két kategóriában. Az első kategóriába a megvalósulás előtt álló – de már engedélyezett tervekkel rendelkező – projektekkel lehet nevezni. Azaz valójában ez a „tervek és a tervezők versenye”.

A Magyar Urbanisztikai Társaság által delegált tervek rendszeresen szerepelnek ezen a versenyen. 2010-ben a MUT zsűrije négy tervet talált nemzetközi szereplésre alkalmasnak, köztük ezt is.

Ami a tervet illeti, Nagykanizsa városközpontján egykor három országos főútvonal, a 7-es a 61-es és a 74-es főút haladt át. Ennek megfelelően alakult ki a megyei jogú település legvárosiasabb térsége, a Fő út és az ahhoz csatlakozó terek mentén.

Annak ellenére, hogy az országos főutak már hosszú évek óta kikerültek a belvárosból, az egykori "átkelési szakaszok" változatlan kiépítettséggel ott maradtak. Ezért vált szükségessé a belváros közterületeinek megújítása.

A Fő úthoz csatlakozó Erzsébet tér a helyi közigazgatás és a városi élet központja. Itt van Polgármesteri Hivatal, Városi Bíróság és a legfontosabb közösségi összejövetelek is itt zajlanak.

A téren az egymást keresztező Fő út és az egykori Zalaegerszegre vezető országút burkolatának a járdák, sétányok javára való leszűkítésével, valamint az egykori "felvonulási tér" funkciójának gazdagításával, zöldterületté alakításával sokféle közösségi együttlétre alkalmas tér keletkezik.

A tervezés, engedélyezés és építés folyamata 2005 óta zajlik. A megvalósítás döntő hányada még hátravan."

 

Természetesen érdekelt az is, mikor lesz ebből bármi. A tervező cég ügyvezetője - Dulicz László - ezt írta kérdésemre:

 

"A terv megvalósítása elkezdődött, a hónap végén várhatóan megtörténik az első ütem átadása, ez a belváros kapujában egy körforgalom. Az idén és jövő év elején várható azoknak az utaknak a megépítése, amelyek a belváros forgalomcsillapítása miatt szükségesek és a jövő évre tervezik az Erzsébet tér átépítését, amely a város főtere.

A második építési ütemben a Nagykanizsára jellemző háromszög alakú terek összekapcsolásával és a Fő út 2x1 sávra szűkítésével alakul ki az elképzelt belváros. Az utak, terek átépítésével párhuzamosan a város az épületeket is felújítja, így várhatóan egységesen szép belváros alakul ki.

Jelenleg hivatalos értesítést kaptunk a díjról, a díjátadás november 16-án lesz Brüsszelben.

 

Képek és további információ a fejlesztésről itt.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: park tér nagykanizsa köztér sétálóutca látványterv zöldfelület

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr562372021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.10.14. 21:16:47

Szeretnék javasolni egy gyors cselekvési tervet:

1. Bejegyzést átolvasni
2. Bejegyzést kijavítani
3. Ezt a hozzászólást törölni

:)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.10.14. 21:29:17

@Androidus: kösz! mostanában a szokásosnál is szétszórtabb vagyok :/ első kettő teljesítve! :)

Big-B 2010.10.14. 22:18:20

Hát, még a körforgalom sem készült el, de reménykedünk.

tistedur 2010.10.14. 22:22:12

kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle..

szb9 2010.10.14. 23:19:12

juj de nyálas :D persze a valóságban lesz pár eldobált szemét, ilyesmi... úgy jó lesz :)

incognita 2010.10.15. 06:05:53

Nahát. Érdekes hír, hogy egy tervet díjaznak, pedig a város jelen állapotában elég durván néz ki. Egy körforgalom átadása (lehet, hogy ez _az_ a körforgalom?) második hónapja csúszik és nem úgy tűnik, mintha hamar készen lenne. A város maga egyre inkább elszegényedik, munkahely alig. A Fő utca üzletei közül sok üresen áll, ami pedig nem, az jó eséllyel kínai áruház vagy turkáló. Mindenesetre gratulálok a díjhoz...

egy nik a sok közül 2010.10.15. 07:57:17

VÍZPOCSÉKLÁS.

Inkább fejlesztenék az öntözézses mezőgadaságot ezzel munkát teremtve a zalában is gondot okozó cigányságnak IS.

hunter84 2010.10.15. 08:43:31

Én kanizsai vagyok, és nagyon szeretném, ha a tervek megvalósulása után valóban így nézne ki a város. Azonban! Egyelőre sajnos kurva messze vagyunk ettől, a videó és a valóság eléggé elüt egymástól. :(

Potyli 2010.10.15. 20:09:43

A terek ilyen állapotban is tetszenek az idelátogatóknak. Szép lesz, ezt onnan tudom, hogy más városok már a megújultak. Ilyen szép térben illene kultúráltabban viselkedni, ez is időigényes lesz. Nem kell kicsinyeskedni és spórolgatni.A nagyon drága a víz és sok bővízű szökőkút lesz- nem lehet összekapcsolni és egyiket korlátozni a másik érdekében.

cyberspeed 2010.10.17. 15:14:25

Ahogy hunter84 is írta, a videó és a valóság messze áll egymástól. De nem csak a jelenlegi valóság, hanem a kivitelezés utáni is(nézzétek meg akármelyik terv képét 3D-s progiban, meg a valóságban). Honnan szednek majd ekkora fákat a parkolóhoz? Amik meg most is ott vannak, az nem újítás. Nk-n jelenleg munkahelyet kellene teremteni, mert a fiatalok mennek el. És ettől max annyi ideig lesz munkahely, amíg építik(kik is?). A körforgalom építése:
www.kanizsatv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=1734
Remélem tudják, hogy az egész program alatt lehet még ilyen idő, illetve van egy ősz, tél tavasz is... A linket meg ajánlom másoknak is, szépen látszanak a jelenlegi nagy fák.
Akkor a videó kommentelve:
-Az elején a szürke sáv középen a zöldekkel. Itt most egy út van, ez még egy jó ötlet(fákat azért nem tettek oda, mert nem látszott volna a videón a kő? Mert nyáron ott elég meleg lesz. Ezt csak "fák?" ként említem a többi helyen).
-0:40 itt eddig egy beton út volt szintén, balra egy parkolóbejórval(erre nem néz el a kamera), meg az ott lakók mehettek be a lakótömb parkolójához. Lett helyette szökőkút, meg beton(bocs, kő...) tenger. Lehetett volna pl a Bp-n most átadott Mechwartligethez hasonló padokkal, de nem lett. 0:45-nél az a fehér középen mi? Virágok? Valóságos..
-0:47-nél jobbról az most is ott van
-0:52 itt jött felfelé az út, ide legalább tettek fákat, ez ok.
-01:02 fás parkoló, majd 10 év múlva, mert most nincs. Autók hogy mennek be ide?
-01:13 itt most is van egy park, már próbálkoztak a felújításával csak a helyi kultúra...
-01:14 itt a sárga az autóút? Mert ott vannak a kis elválasztó oszlopok.
-01:35 itt is park van most is, csak a sárga helyett egy ronda keresztbe menő aszfaltút van, aminek a felfelé folytatódó része már új macskakő, vagy annak a mai változata. Itt is jobbról oszlopok, tehát az út nem folytatódik a főút felé, hanem valsz balra megy.
-01:42 a videós táskája épp az oszlopok bukdácsol át :) Ez most mi? Ott egy gyalogos balról, de mehet ott autó is? Ott balról most parkoló van, a kamera nem fordul arra. Jobbra mutatja a teret, ami most is ott van, jeleneleg a kisutak salakosak. "Nemrég" ott átadtad egy öntöttvas csapot, azóta kicsit lepusztult az a rész is. :(
-01:51 mégegy szökőkút!(lépcsős?) :)
-01:58 Turul madár. Itt már volt nagy macskakő, kis macskakő, minden. Most megint más lesz :)
-02:00 ez az a jelenet, aminek semmi köze nem lesz a valósághoz. Az a ház..., a kisutcában nincs fa, az út-járda határ nem látható, se tábla, se villanyoszlop, semmi. Ha találok egy mostani képet, teszek majd fel.
-02:05 itt ilyen fák sose lesznek(vagy nem mostanában). Jelenleg kétoldalt aszfaltos széles járda van, majd egy virágágyás + fák, és középen a 2*2 sáv. Jelenleg nincs akkora gyalogos forgalom, hogy kevés lenne. Még úgy se, hogy az éttermek saját kiülőket csináltak a járdára.
Forgalom meg mikor van? Amikor az emberek dolgozni mennek, meg haza. Illetve szombat délelőtt bevásárolni.
-02:14 jobbról EU-s pénzből lett felújítva nemrég a tér e része.
-02:22 inkább hasonlít egy baseball pályához(fák?), mint egy zöld térre. Jelenleg több a zöld, ez is "nemrég" lett felújítva, google maps-en ott van, körbe padok fákkal, el lehet ott lenni.
-02:48 itt most egy parkoló van. Ez az a parkoló, aminek a helyére csináltak egy nagy gödröt mélygarázsnak, majd kiderült, hogy kamu az egész dolog, más nevében csinálták, és nem lett semmi. Betemették a gödröt, és megint parkoló lett. lol. Erre most lesz egy ilyen csoda a helyén, parkoló sehol. Akkor minek akartak oda mélygarázst?
A végén a szobros valamihez: azt is felújították már párszor. Illetve nemsokkal mögötte ott a kiskastély, akkor már addig elvihették volna a kamerát...

Ennyi.
Van jó része is, meg rossz is(Erzsébet tér szökőkút része). Sokszor újítottak már fel dolgokat, de az állaga nem sokáig maradt meg :( Az a narancssárgás kő sztem elég hamar leamortizálódik majd.
Pénzügyileg: amennyi pénzt belefektetnek, soha nem fog visszajönni. De ok, ez nem csak azért lesz. A jelenlegi helyzetben akkor se ez lenne a legfontosabb. EU is láthatná...
Történelmileg: a város úgy is lehetne szép, hogy nem erre az EU-s díszes mintára újítanák fel. Mi lesz az újdonság ebben egy EU-s turistának? Otthon uezt látja.
És a lényeg: jelenleg a pláza üres, vasárnap a Fő utca kihalt. A bolhapiacon van forgalom, de nem a szép belváros miatt mennek oda az emberek. Cinema mozi bezárt a plázában, most olcsóbban van a helyén egy egytermes gondolom kisvállalkozásos mozi, 2-3 héttel később bemutatott filmekkel.
A Fő utcán tényleg megszűnt a boltok nagy része, kínaiak nyomulnak. Kanizsa áruház szintén kínai már. Bankok azok vannak...

De ha ettől fellendül, és megőrzik majd az állapotát, ám legyen(csak sztem ez nem igaz :().

Bp-i lakosok kedvéért. Ez Nagykanizsa belvárosa. Mint Bp-n az Astoriától a Blaháig. De forgalom korlátozni kell, hiszen munkába járáskor(ami kezd visszaesni), meg szombat délelőtt sok az autó. :) Google mapsen meg lehet nézni, most mennyire zöld.

Kellene csinálni egy videót, ami a jelenlegi köntöse a városnak, csak restaurálva.
Eötvös téren mutathattak volna egy játszóteret is.

cyberspeed 2010.10.17. 15:18:17

A díjhoz ettől függetlenül gratulálok!

vidak 2010.10.18. 13:04:23

Szép :)
Csak nekem tűnt fel, hogy a világháborús szobor 1:40 táján megint máshol van? Csak azért mert az van ráírva, hogy "Dalolva mentek csatáról csatára" nem kéne 5-10 évente odébb tenni őket...

ezmegnincs 2010.10.18. 17:47:54

@cyberspeed:
Csak egy-két észrevétel: Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy ez egy számítógépes látványterv, annak mindenfajta kötöttségével. Valószínűleg ezért nem látszanak a szegélyek és vannak benne a valóságtól eltérő dolgok.
Az is valószínű, hogy nem a megépítés utáni állapotot ábrázolták, ezért vannak kifejlett fák.
Nagykanizsa így is szép, de azért a belvárosra ráfér egy felújítás. Szerintem nem szükséges valóban, hogy 2x2 sávon dübörögjenek az autók. Kerékpárral, és gyalogosan is sok minden elérhető. Sajnos a nagy magyar valóság, hogy az emberek mindenhova autóval mennek, egyből inkább autóba ülnek a gyaloglás, a kerékpár helyett, közben panaszkodnak, hogy nincs pénz. Az, hogy Kanizsán milyen a tömegközlekedés, egy másik cikket is megérne.
Szerintem a kanizsai embereket bántod, ha azt mondod, nem érdemelnek meg egy szép belvárost.
Úgy tudom, hogy nagyon jelentős részben EU-s forrásból történik az átépítés. És ezt a pénzt nem lehetne munkahely teremtésre fordítani, amire valóban nagyon nagy szüksége lenne.
A videó elemzéséhez nem akarok sokat, de én is megnéztem:
1:14: Az valószínű virágágyás, de az "elválasztó oszlopok" kerékpártárolók lesznek
2:14: Információim szerint a A Centrál előtti terület már ennek a projektnek a része. Az alkalmazandó köveket és burkolatokat építették be. Láttam én is. Az anyagok jók, a kivitelezés minőségén kellene még javítani.
Nézd meg a többi átépült belvárost. Maga után húzza az üzletek, a boltok színvonalát. Az egy szomorú dolog, hogy Kanizsán a bolhapiac a leglátogatottabb esemény. Én is párszor voltam, vannak jó dolgok is, de egyrészt ez egy már-már hagyományos esemény, másrészt a nagy büdös magyarországi helyzet jeles képe.

Én csak szurkolni tudok az illetékeseknek, hogy minőségi kivitelezés mellett meg tudják valósítani, amit elterveztek.
A díj pedig magáért beszél...
süti beállítások módosítása