~dá~: 100 3353

Volt tegnap Tóta W.-nek egy remek posztja arról, hogy hova lehet vinni egy nagy vas dögök iránt vonzódó fiúgyereket Budapesten, meg hogy miért rossz a Hadtörténeti Múzeum és miért jó a Vasúttörténeti Park. Nekem pedig beugrott róla valamit. Igaz, egy lóvontatású locsolókocsi, meg egy százéves utcaseprőgép egyáltalán nem veszi fel a versenyt egy tömegpusztító fegyverrel, sőt egy komolyabb karddal sem, de tény, hogy van egy remek kis köztisztasági kiállítás, néhány klassz géppel, amit nagyjából senki sem ismer. A célközönség sem annyira a kiskölykök, mint a inkább a megszállott autótörténészek és Budapest-függő bloggerek, de nekik pompás hely.

 

Bejutni kicsit ugyan körülményes, mert a Fővárosi Közterület-fenntartó Hulladékhasznosítójának egyik melléképületéről van szó, a XV. kerületben, a Mélyfúró utca végén. Az pedig előzetes bejelentkezéssel, csoportosan látogatható. Azután ráadásként meg lehet nézni ezt a köztisztasági kiállítást is – nekem speciel pont fordítva volt, én a hulladékhasznosítót néztem meg ráadásnak (arról majd egy másik posztban írok).

 

Ennek megfelelően nem túl nagy és nem túl látványos, de igen takaros és nagyon érdekes. Egyik nagy kedvencem ez a robbanómotoros, háromkerekű Krupp seprőgép, ami már pofára is gyönyörű. Ennek a háta látható a poszt nyitóképén, elölről pedig ilyen szép:

 

100 3346

 

A másik a Rába típusú, 1910-es gyártmányú locsolókocsi.

100 3345

 

Ez pedig a műszerfala – bocs a minőségért.

 100 3348

 

Ja a műszerfal kapcsán csak annyit, hogy igen, mindegyikbe bele is lehet ülni – hihetetlenül klassz.

 

A végére egy kis kukaevolúció, ebben nincs igazán semmi különös, csak szépen mutatja, hogy nőtt a szeméttermelésünk az évek alatt.

 

100 3359

 

Ráadásként itt van az a szobor, amelyik a Hulladékhasznosító Mű előtt áll, és szintén csak a látogatók láthatják. A címe Madarak és állítólag egy olyan lúdcsapatot szimbolizál, amelyik gond nélkül repül át az égetőből kibocsájtott levegőn, mivel az annyira meg van szűrve. (Ugyanaz a Varga Imre csinálta, aki a „Villámgyűjtögető” Munkás szobrát Kőbányán, amit gyerekkori emlékek miatt nagyon szeretek.)

 

100 3362

 

Néhány további kép alant, akit pedig érdekel a kiállítás, gyűjtsön hozzá társakat és ne hagyja ki a hulladékhasznosítót sem (amiről majd holnap dobok fel pár képet). A látogatás feltételei itt olvashatók.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest múzeum fkf xv. ker köztisztaság mélyfúró utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr92267006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A hős 2010.09.02. 17:51:01

Amúgy utcán köpködés mekkora parasztság már... komolyan, ha megtehetném szájbarúgnám mindet.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.02. 18:25:12

@A hős: Én is. De amúgy szerintem ez már lassan el is tűnik. 10-15 éve tényleg tartottam tőle, hogy ha így megy, akkor térdig nyálba fogunk menni az utcán, de aztán leszokott róla az a generáció. Mostmár ritkán látom szerencsére.
Bárcsak a cigarettacsikk "eldobás az utcára" is eltűnne...

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.09.02. 18:52:29

a szobor tökre hasonlít, egyből a kőbányai jutott eszembe róla.

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2010.09.02. 18:59:31

@sanche: Hadd emlékeztesselek, kik köpdösnek az utcán.. ha így nem megy, ők azok, akik a szotyi héját is szétköpdösik.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.02. 21:37:38

@Szekuriti Blogger: Éppen ezaz. Mostmár leginkább csak egy legaljaréteg köpdös mindenfelé.
Tizenpár éve sokkal szélesebb réteg tette ugyanezt.
Úgy, ahogy ma jól szituált, átlagos emberek a cigarettacsikket simán eldobják, ahol állnak. Pedig ez is ugyanolyan aljaszokás...

hatja 2013.03.30. 14:15:57

@Szekuriti Blogger: azért nem csak... sajnos a nyugdíjasok egy része is feljogosítva érzi magát kora és betegségei miatt, hogy jóízűeket szívjon a turháján és köpködjön. vagy tátott szájjal köhögjön, a kezét még véletlenül sem odatéve.
süti beállítások módosítása