klotild 2009"Pályázati úton kívánja értékesíteni az ötödik kerületi önkormányzat három nagy értékű belvárosi ingatlanát, a déli Klotild-palotát, a Ferenciek terén lévő Párizsi udvart és a Magyar Vendéglátóipari Múzeumnak helyet adó, Szent István tér 15. alatti épületet." - írja a mai Napi Gazdaság.

A napilap úgy értesült, szállodákká alakítanák a három épületet, amelyeket nemzetközi pályázaton hirdetnének meg. A régi pesti szlengben Matildnak is becézett palota északi ikertestvérét a közelmúltban újították fel épp szállodaként. Igaz, a legfrissebb hírek szerint csak 2011 elején nyílik meg Buddha Barként (annak ellenére, hogy az idei legjobb frissen nyíló szállodák közé már bevette a Times). Szakértők szerint azonban mégis van értelme a 4-5 csillagos belvárosi hotelberuházásoknak, mert a piac előbb-utóbb fellendül.

Ami az értékesítést illeti, a Matildnál szerintem jó ötlet, feltéve, hogy áron adják el és a szállodafunkció is illik hozzá (hogy találnak-e vendéget is bele, az már legyen az üzemeltetők baja).

A Párisi Udvarra is ráfér a megújulás, bár a hotelfunkció itt talán nem a legszerencsésebb. Sokkal inkább el tudnék képzelni benne egy olyan luxus plázát, mint amit mostanában Váci1 néven igyekszenek kialakítani a Vörösmarty téren. Bárhogy is lesz, remélem a gyönyörű üzletpasszázs bejárható marad. Egyébként mindkét fenti épület értékét egész biztos megdobja majd, ha elkészül a Belváros Új főtere.

 

Hungarian-Museum-Trade-Tourism

 

A harmadik épület, a Szent István tér 15. a legkevésbé ismert ebből a csoportból, pedig egy gyönyörű zsolnai porcelános Lajta Béla tervezte palotáról van szó, amelynek aljában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum működik.  Ez kívülről nézve nem szorul olyan jelentős felújításra és funkcióváltásra sem. [A felső képp a Városképpről, a lenti a nakedhungary.com-ról nyúlva]

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest szálloda belváros ferenciek tere v. ker párisi udvar szent istván tér klotild palota lajta béla

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr172002778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fashionistas 2010.05.14. 14:15:36

A Vendéglátó múzeumban volt a múltkor a citromfacsaró kiállítás. Érdekes volt az épület. Kicsit nekem úgy tűnt hogy nagyon magára van hagyva.

Roy 2010.05.14. 14:16:59

Mindent el kell adni?
Nincs elég hotel már?

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.05.14. 14:26:08

@Roy: Mondj egy értelmesebb funkciót, és indokold meg, hogy az önkormányzat miért és miből költsön sokmilliárd forintot annak elhelyezésére ezen épületek egyikében. Szerintem az önkormányzatnak nem erre kell költenie.

Shopping 2010.05.14. 14:27:33

Megjöttek a bibsik a pénzzel, nehogy már hazavigyék. Eladunk nekik mindent...

gergel 2010.05.14. 14:45:30

Azt hiszik, hogy a pénzből- amit lopnak- mindent meg lehet vásárolni. Sajnos általában így van, ezen kellene változtatni.

Lődörgő Hollandi 2010.05.14. 15:05:17

A Parisi udvarra nagyon rafer mar egy kis feljesztes. Bar a Ferenciek tere feloli resze csodalatos, ha valaki tovabbmegy a Kigyo utca feloli bejarathoz, az egy elhagyatott, pisi-szagu labirintusban talalja magat.

Káposztakukac 2010.05.14. 15:09:50

@Roy: @Shopping: @gergel:

csak gratulálni tudok az értelmes hozzászólásaitoknak. baromira elegem van a fejekben uralkodó kommunizmusból. mi a faszért kell a belváros legszebb és legjobb épületeiben szociális lakásokat fenntartani??? mi a faszért kell a 8 gyerekes cigányasszonynak vagy 80 éves nayginak a belváros legdrágább részén laknia? külsőbb kerületekben nem lehet szociális lakást építeni, kialakítani?
jah, hogy nálunk az az elterjedt, hogy beköltözünk valahova, aztán onnan többé el nem megyünk... mert mi az hogy 40 évig itt éltem, most meg már nem szabad?(hangsúlyozom, bérházakról van szó)

dögölj meg 2010.05.14. 15:10:34

Rogán ügyes üzletember,bízom benne,hogy nem jár rosszul az üzlettel ! Ő még azt is el tudta intézni, hogy kétszer nősüljön a Bazilikában. / Igaz,hogy Fletó meg rendszeresen bérmálkozott ./

gergel 2010.05.14. 19:10:23

@Káposztakukac:
"8 gyerekes cigányasszonynak vagy 80 éves nayginak a belváros legdrágább részén laknia?"
Nem a mi feladatunk eldönteni ki hol lakjon.
Amíg Batiz Andrások laknak 15 ezerért az Andrássy úton 80m2-en, szerintem ne az általad említett emberekkel foglalkozzunk.
Egyáltalán nincs semmilyen szocialista illuzió a fejemben.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.14. 20:34:54

szidja itt nekem illés a verókot, közben tóni ugyanúgy dobra ver mindent? hol az elvi különbség? sehol. majd a vételárban, mi? hát kiváncsi leszek!
ja és a Klotildot még nem újították fel. csak elkezdték. jelenleg ki van belezve...

Káposztakukac 2010.05.14. 22:09:23

@gergel: batiz andrás ugyanolyan felháborító és igenis közünk van hozzá, hogy a közvagyont kire/mire pazarolják. szociális bérlakásokat nem kellene a drága negyedekben, befektetési célra első osztályú, magas forgalmi értékű ingatlanokban fenntartani.
meg amúgyis elegem van ebből a primitív, igazán magyar gondolkodásból, hogy az öreg banya panaszkodik arra, hogy nem bírja fenntartani a belvárosi nagypolgári lakását, meg milyen büdös a levegő a belvárosban, meg mekkora zaj van, de esze ágába se jutna jó pénzért eladni a lakást és utolsó életéveit egy sokkal olcsóbb, kellemes, mondjuk pilisszentiváni házikóban leélni a zöld kellős közepette... biztos a sok nyugat európai a hülye, aki így csinálja évtizedek óta.

Kuruttya 2010.05.15. 00:18:12

A déli Klotildnak nagyon-nagyon örülök, szar lett volna ha most évtizedekig nézzük az előtte-utána állapotot.. és ha a Párisi Udvarba életet lehelnének, kötelező túrista célpont lenne, mint a nagyvásárcsarnok. Lehet, hogy a befektetők komolyan vették, hogy a Rákóczi-tengely forgalmát csillapítani fogják? Amúgy tényleg sok hotel épül manapság, de hát ha szerintük van rá igény, akkor miért ne.

(Érdekes amúgy, hogy az "átlagos embereknek" tökéletesen mindegy, hogy egy adott ház hotel vagy lakóház, sőt, a hotelbe nagyobb valószínűséggel mehet be, mégis gonoszabb dolognak tartják a hotelt.. meg ez a közvagyon elherdálása is szar duma, ezeket a házakat a kommunisták rabolták el a tulajdonosaiktól, örüljünk, hogy most pénzért árulják őket, és nem ingyen adják vissza az eredeti tulajdonosok leszármazottainak)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.15. 01:11:36

Hát igen. A gond csak annyi, hogy ezek a mai tranzakciók gyakorta egyoldalúan előnyösek - hogy finoman fogalmazzak -, miközben az önkormányzatok folyton pénztelenségre hivatkoznak. Meg aztán zavar sokakat az is, hogy ha szokásjog alapján korábban darabonként külön vevőknek (évtizede bennélő bérlőknek) adták el a lakásokat, akkor mostanában hogyhogy komplett épületet, sőt épületcsomagokat kínálnak fel egyetlen közös vevőnek. Lásd Terézváros, Erzsébetváros és most Lipótváros.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.15. 14:46:08

Az eladás önmagában nem probléma. A feltételek vitathatóak. Például az, hogy a három épületet csomagban értékesíti az önkormányzat, kemény továbbértékesítési tilalommal. Ez szerintem erősen korlátozza a szóba jöhető vevők körét.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.15. 17:49:43

@Pásztor Tibor: A továbbértékesítési tilalmat még érthetnénk is, hisz az kinek érdeke, hogy valaki megvegye 1 egységért a házakat és pár hónap múlva eladja 1+n-ért úgy, hogy esetleg egy fillért sem költött rájuk. Verók tesódék így seftelték el a fél Andrássy utat.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.15. 21:24:50

@városjáró: A továbbértékesítés önmagában még hagyján. De így együtt eléggé kizárja a valódi versenyt, hiszen az is ki van zárva, aki rézben hitelből valósítaná meg a fejlesztést. Az értékbecslések is eléggé alultervezettek. Szerinted hány olyan potenciális jelentkező van, aki kipenget 5-6 milliárdot, és zsebben van még ennek mintegy a 10-15-szöröse a három épületre. Mert persze pont ez a három épület kell neki.

Az már csak a hab a tortán, hogy jó éve már meghirdettük egy másik ingatlancsoportban a Párizsi udvart. Akkor nem volt rá jelentkező. Szerencsére, mert mint azóta kiderült, nem volt az épület elidegeníthető jogi helyzetben.

Verók nevű tesóm nincs, pedig van három.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.15. 22:39:00

@Pásztor Tibor: A szoci párt egy nagy család, nem? Úgyhogy ott mindenki testvér! :D

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.05.16. 11:37:32

@városjáró: ismered a viccet a liftről meg a matematikusról? Ha neked család=párt és párttag=családtag=testvér, akkor legyen. Csak szerkessz egy Városjáró-magyar szótárat, hogy értselek.

Pilgram (törölt) 2010.05.17. 14:48:05

én sem értem mi a gond az értékesítéssel.. az önkormányzat nem tud az épületekkel mit kezdeni, sőt azt gondolom, hogy az adófizetők pénzét nem feltétlenül ilyen épületfelújításokra kell költeni, arra van a magánbefektető...és nem elbontva lesznek az épületek, meg tönkretéve, hanem helyreállítva, karbantartva, bennük hotel funkcióval. ebben az égvilágon semmi kivetnivalót nem látok, hiszen folyamatosan kiváló minőségben kell megtartani az épületeket ahhoz, hogy színvonalas szálloda működhessen ott.
a hőzöngők sem írtak egyetlen épkézláb dolgot sem. az ingatlanvagyon legtöbbször holt teher, főleg az önkormányzatoknak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.17. 15:12:09

@Pilgram: nyugtával dicsérjük a napot... az ingatlanvagyon mindig csak addig "holt teher", amíg le nem nyúlja egy-egy csókós offshore cég. onnantól egy fillér befektetés nélkül hirtelen meg tud akár háromszorozódni is az érték... hogy a fenében ilyen "szerencsés" a magántőke, és hogy a fenébe ilyen töketlen az önkormányzat?!

Pilgram (törölt) 2010.05.17. 15:51:26

@városjáró: mert abszurdisztán fővárosáról beszélünk. na mindegy, bízzunk Tóniban, végülis annak ellenére hogy egy rettenetesen antipatikus figura, azért az 5ik kerület mintha egy jobb hellyé vált volna az utóbbi időben. mintha lenne valami koncepció és fejlődés, de lehet hogy rosszul érzem, egy kerületben lakót kéne megkérdezni.

pösti 2010.05.18. 20:20:44

Esetleg:
- funkcióhoz kötött tartós bérlet a (felújításra fordított összeg leírható)
-későbbi funkcióváltáskor(mégis sok lett a hotel:))tartós bérlet revízió
-többfunkciós hasznosítás esetén (alul kávézó, középen iroda, felül "bérlakás"/ho(S)tel) önálló szerződések a későbbi nagyobb mobilitás érdekében

...a vicc ,hogy a "Matildban" épp a Belváros vagyonkezelője székel és teljes erejével "vagyont kezel"!Persze lehet,hogy ez a jövő ,hogy leépítjük a volt IKV jogutódjait...nem vesztenénk sokat:)

pösti 2010.05.18. 20:30:52

Erzsébetváros ebben("értékesítés") listavezető-az önkormányzati ingatlanvagyon lényegében megszűnt-mégis fenntartja vagyonkezelőjét(ERVA), akik lényegében a szintén konstruktív "közösképviseletet" látják el...("piaci alapon")
Hát???
süti beállítások módosítása