Pest Pesten Pest Pécsett

A pécsi térkövezésekről már nagyon sokan írtak mostanában, úgyhogy nem is foglalkoznék a témával, ha Judit nem szúr ki valami érdekeset. Nem nagy dolog, inkább csak apró furcsaság: a Kiskörútra tervezett, formájában a pesti belvárost és a körútra utaló K-t szimbolizáló köveket raktak le Pécsett. Lehet mondani, hogy ciki, vagy épp azt, hogy a "pesti körútkő" ezentúl ennek a formának lesz a neve, amit bárhol alkalmazhatnak (vö: debreceni páros kolbász vagy a brassói aprópecsenye). Esetleg a K eztán Kelet-Pécset jelöli majd? Vagy felejtsük el, miért is lett ilyen ez a kő és csak használjuk? Mindenesetre érdekes...

 

Szervusz

Talán megérne egy posztot az alábbi érdekesség. Bizonyára hallottál már a pesti kiskörút egyedi burkolatáról, a K-Kövekről. Ezeket évekkel ezelőtt tervezték azzal a koncepcióval, hogy a kő egyértelműen Budapestre utaljon, és ezzel egyedi arculatot teremtsen a városnak. A kétrészes puzzle nagyobbik része a pesti belváros egyszerűsített formáját adja ki, a két rész együtt pedig egy "K" betűt formáz, ezzel a "KisKörút"-ra utalva. Az egyedi díszkő jelenleg a kiskörút felújított szakaszának járdáin, illetve villamos peronjain látható. És Pécsen, a keleti városrész felújított terein. Vajon tudják egyáltalán, hogy sok kis pesti belvárossal díszítették fel a pécsi tereket? Tényleg nem találták más odaillő burkolatot? Az egész koncepció értelmét veszti így...

A "K-Kő" pesti történetéről itt: http://epiteszforum.hu/node/11612
A pécsi felújítás képei itt: http://epiteszforum.hu/node/14894

Üdv,
Judit

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing budapest pécs tér városkép díszburkolat k-kő

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr711700006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 11:02:53

Kultúra! :)

amúgy ahogy nézem, nem közös a tervezőcsapat, úgyhogy végképp nem értem - és gyanítom a k-kő szerzői sem értik/fogják érteni.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.25. 11:04:01

K, mint kulturális. Talán ez a nyerő válasz. Vagy ócsó volt.

Kuruttya 2010.01.25. 11:26:48

Azért kíváncsi vagyok mit szólnának a londoniak, ha Párizs utcáin megjelennének a piros emeletes buszok :P

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.25. 11:51:21

ez elég ciki.

ettől függetlenül hajrá Pécs és pécsiek!

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.25. 11:59:28

Egyesek miket észre nem vesznek... nem látom a problémát.

Francekellregisztralni 2010.01.25. 12:20:24

Ezek "Budapestet mintázó kövek"??? És ezt az "alkotón" kívül még ki tudja?

Tömegek fognak összezavarodni, már érzem, hisz majd' olyan feltünő mint egy piros emeletes busz ;)

Hmm...én is összekeverem Dublint Párizzsal mert itt is szürke szögletes kövekkel van burkolva minden...dehát, occsó a maradék kő:D
Le is kéne bontani az egészet úgy ahogy van, hisz így semmi értelme...ejj

2010.01.25. 12:27:10

:D Ehe!
Sok agytalan! Nem értem a problémát, meg h összekeverem a fazont a faszommal, meg Dublint Párizzsal.

Ha kitalálnak egy kőmintázatot, ami nagyméretekben van vhol burkolva, akkor az igenis arcot ad egy utcának. És ha azt (egyedi tervezés) máshol is használják az eléggé ciki másolás.
Mintha a Dunán gondolával járkálnánk! CINKEES!

És szerintem K, mint Köcsög!

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.01.25. 12:42:20

megvallom én már a pesti térkövezésnél sem asszociáltam semmiféle K betűre, főleg nem Kőrútra vagy hasonlókra egészen addig, amíg el nem olvastam az éf cikkét. Mikor aztán legközelebb találkoztam velük újra meg kellett állapítanom, hogy ezeknek nem sok közük van a K betűhöz (persze ennyi erővel lehetne M betű, meg V betű is). Ergo jó lenne, ha nem tekintenénk spanyolviasznak, ha valaki hegyes formájú térkőből képez burkolatot.
Ez egy tipikusan jól belemagyarázott, de a valóságban sajnos nem működő geg. ebből következően számomra ez nem igazi skandallum itt Pécsen (van viszont helyette éppen elég más :-)

Páneurópai Harci Kos 2010.01.25. 12:46:24

Akciós volt - csak most ócsóé..:D
mondjuk engem nem zavar, amíg nem erőlteti valaki, hogy márvánnyal borítsák az utcákat.
Mint ahogy valamelyik ökör kitalálta a belvárosban.. márvány vs olvadt hó, nagyon klafa így együtt.

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 12:58:28

Ez nem ciki, mert semmi nem utal Budapestre. (K mint kiskörút, höhöhö, ekkora baromságot!)

Inkább az a ciki, hogy a pécsi lakat-falakat másolják Budapesten (és országszerte). Az valóban olyan mintha gondoláznának a Dunán (pl. Bp. Erzsébet tér, szerelmesek fája körüli rácson intézményesen elhelyezett lakatok.) Na az vér ciki.

Nincs saját ötlet budapestiek?

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.25. 13:02:49

@\'it\'s cool to know nothing\':

A lakatos cucc at ötker műve, és tényleg ciki.

Viszont a kőben igenis utal valami pestre:

varoskepp.blog.hu/2008/12/12/pesten_jarunk

tessék megnézni a képet, és rájönni, hogy hoppá ez a pesti városfal...

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 13:03:14

Na meg mégy egy dolog ami ciki. Pécsett a külvárosba éppen megfelelő trkővel van Budapest belvárosa lerakva.

Na ez a ciki.

Ezt az ocsmányságot én biztos nem engedném a pécsi belvárosba lerakni. Gondolom a tervezők is így gondolták Pécsett. Oda került, ahova való.

diktatorikus kleptokrácia 2010.01.25. 13:20:06

ilyen kövekkel más városban is találkoztam. ők budapesttől lopták az ötletet? esetleg a 'művész' néhány millióért sajátjaként adta el a lopott ötletet?
k, mint kő, kultúra, köcsög kötözködő

kombatrugó 2010.01.25. 13:36:14

ebben az országban semmi sem ciki

trainz 2010.01.25. 13:50:54

Ha lopták, ha nem akkor is gáz, ugyanúgy mint az egész EKF.......

Voltam a megnyitón ,szerintem le se megyek többet.

FayeFaye 2010.01.25. 14:04:37

Nem tudtam soha, hogy ez K akar lenni, nekem csak a Marlboros doboz jut rola eszembe.

régi_vendég 2010.01.25. 14:11:20

@\'it\'s cool to know nothing\':
"Inkább az a ciki, hogy a pécsi lakat-falakat másolják Budapesten (és országszerte). Az valóban olyan mintha gondoláznának a Dunán (pl. Bp. Erzsébet tér, szerelmesek fája körüli rácson intézményesen elhelyezett lakatok.) Na az vér ciki."

nem akarlak elszomorítani, de a lakatolás nem pécsi (persze nem is bp-i) találmány. szinte minden nagyobb európai városban van ilyen lakatos izé, leginkább valami külvárosi helyen (pl róma: ponte milvio), hogy érdekesebb legyen a turistáknak, és esetleg hajlandóak legyenek oda kibumlizni.

Kuruttya 2010.01.25. 14:14:37

@\'it\'s cool to know nothing\': a lakat-fal nem pécsi találmány. Hasonló szokás a világon nagyon sok helyen van, Ázsiától Amerikáig. A szokás eredetét nehéz megállapítani, de valószínű, hogy Kínában volt az első ilyen - magyarul a pécsi is csak "másolat". Ezek után az a ciki, ha a pesti szerinted "vér ciki" :D Keress rá a love padlocks-ra googleben..

@Zanzo: hol találkoztál velük?

régi_vendég 2010.01.25. 14:16:30

@\'it\'s cool to know nothing\':
"Inkább az a ciki, hogy a pécsi lakat-falakat másolják Budapesten (és országszerte). Az valóban olyan mintha gondoláznának a Dunán (pl. Bp. Erzsébet tér, szerelmesek fája körüli rácson intézményesen elhelyezett lakatok.) Na az vér ciki."

nem akarlak lelombozni de a lakatolós izé, nem pécsi találmány. szinte minden európai nagyváros valamely külső kerületében van ilyen "tök egyedi hagyomány" :-) (pl rómában a ponte milviónál, kint a frászban, hogy kicsábítsák a népeket)

régi_vendég 2010.01.25. 14:17:11

no éljen a blogmotor... ezért írtam le kétszer ehhh...

2010.01.25. 14:21:17

@BDzsH: az egy dolog, hogy térburkoló követ tervező kollégánk a kiskörút vonalát használta inspirációnak; az meg egy másik, hogy tudomásom szerint a kiskörút nem (teljesen) azonos a városfallal; az egy harmadik, hogy a kiskörút vonala kb. a csillagképek "magátólértetődésével" adja ezt a formát.

Az meg egy negyedik, hogy vihar ez a biliben (kisstílű kekeckedés). Az meg egy ötödik, hogy az ügy megítélése milyen erősen korellál (érzésem szerint) a politikai nézetekkel: akik jelenlegi pécsi városvezetés oldalán állnak, azok nem látnak problémát benne (bezzeg, ha még mindig szoci lenne a városvezetés...)

Az meg egy hatodik, hogy én nem olvastam arról, hogy a főváros kizárólagos felhasználási jogot vásárolt volna a termékre; s ennek ellenére, Pécsett jogtalanul mégis használták volna.

Kuruttya 2010.01.25. 14:27:38

@/ms: nem értem mit kell ezt túlcifrázni felhasználási jogokkal meg politikával. Pécsen egy Pestnek tervezett egyedi díszkövet raktak le, és ez meglehetősen ciki, ennyi történt. Hogy valójában mennyire hasonlít a belváros formájára, meg hogy volt-e rá joguk tök érdektelen..

2010.01.25. 14:50:43

@Álmos: annyit azért szerintem érdemes cifrázni, hogy kiderüljön végre: igaz-e az alábbi mondatrészed: "Pestnek tervezett egyedi...". Vagy pedig, hogy egy pesti munkához tervezett, de termékként továbbhasznosított díszkőről van szó. Egy térburkolat már csak ilyen: előfordul a továbbhasznosítás.

S az eredeti tervező szempontjából (normális esetben) még kedvezőbb is lehet egy ilyen továbbhasznosítás (ha a tervezési díj a felhasználással kerül arányosításra).

A burkolókő viszont szerintem nem rossz, eléggé absztrakt (s budapest címer sincs belevésve).

Kuruttya 2010.01.25. 14:57:02

@/ms: olvasd el a posztban linkelt építészfórumos cikket:

epiteszforum.hu/node/11612

De kiemelem neked a lényeget:

"fókuszba került egy kiskörúti, brand-értékű egyedi burkolat kérdése (...) olyan burkolatot szerettek volna létrehozni, ami (...) mindenek előtt köthető Budapesthez. (...) Lassan kirajzolódott tehát egy lehetséges kiskörúti egyedi burkolat lehetősége, ami formáját tekintve a pesti belvárosból eredeztethető, és járulékos „haszonként” a kő párja a Kálvin tér és a Körút ’K’ betűjét adja"

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 15:01:47

@régi_vendég:

Na fuss neki mégegyszer annak amit írtam. Nem állítottam, hogy a pécsi lakatfalak az egyetlenek a világon.

Az a vér ciki, hogy mások másolják azért, hogy odacsábítsanak turistákat (budapestre, vagy milánókülsőre, tök mindegy). Egy önkormányzat rakja ki a "szerelmes lakatokat", hátha mások majd még raknak hozzá? Ez mennyire brutál gáz!

A pécsi lakatfalak spontán módon alakultak ki, senki nem gerjesztette, találta ki stb. Akár van máshol ilyen a világon, akár nincs, a pécsi ezért eredeti, hamisítatlan (bár nem egyedi).

Ezek a beton? kövek pedig nem egy ősi belvárosba valók (hacsak nem ilyen 100 éves városba, mint Budapest)

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.25. 15:03:08

@/ms: Természetesen azzal én is tisztában vagyok, hogy a városfal nem a kiskörút vonalán húzódott, de akkor ezzel az erővel már abba is bele lehetne kötni, hogy a Duna sem nyílegyensen zárja le ezt a területet. Szőrszálhasogatásnak érzem amit mond, annak ellenére hogy igaza van. Ugyanis a lényeg nem ez volt.

A pesti városfal pedig épp csak annyiban magától értetődő, amennyiben egy folyó partján fekvő városmagról beszélünk. Azonban még ezek között is van több variáns, és bár pest belvárosának konturújaival 80-90%-ban megegyező középkori eredetű városmagot egészen biztosan találnánk jópárat, ettől a magyar tervező tervezte K-kő, még a pesti városfal vonulatának ihletére született (többek közt).

Politikát itt nem tudom részemről hol látott, ha másnak szól, akkor vegye semmisnek ezt a mondatot.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2010.01.25. 15:07:36

@\'it\'s cool to know nothing\': Namost aztán jól megmondtad. Mindjárt le is sül a bőr képemről.

Én komolyan néha nem értem a vidéki kommentelőket. Ezek honnan jönnek, vagy kicsodák?! Számtalan vidéki ismerősöm közül senki nem alázza így a fővárost, nem gyűlöli így, mint itt a névtelen alárca mögé bújt rurális fenegyerekek. Akiknek fáj ha valaki büszke a fővárosra (mert arra egyáltalán hogy lehet valaki büszke, kérdezik), és rögvest letuskózza, mert hogy Budapest milyen szar. De ha valaki egy félmondatnyi kritikát meg mer fogalmazni szülővárosa ellenében, az már rögvest "mi van büdös pesti, nektek már ez se megy, ugye?".

Szóval én nem értem ezt a hozzáállást. Budapest egy nagyváros, lehet szeretni vagy nem szeretni, de ilyen fokú kettős mércét én még semmiféle terepen nem tapasztaltam a magyar közéletben.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 15:09:37

engem inkább a jelenség szerzői-jogi aspektusa érdekelne. (artisjus matrica?)

MSD 2010.01.25. 15:14:27

@\'it\'s cool to know nothing\': na akkor tisztázzuk. Neked nem az a bajod, hogy az egyik eredeti, a másik meg nem, hanem az, hogy a pestit az önkormányzat rakta ki, a pécsi pedig spontán. Nagyon nem ugyanaz :-) (És ne tegyél úgy, mintha mindig is tudtad volna, hogy a pécsi sem az első ilyen, látszódnak ám a régi kommentjeid is..)

2010.01.25. 15:15:41

@Álmos: Ez mind mind szép, de nem olvastam a cikkben arról, hogy a gyártó kötelezettséget vállalt volna arra, hogy a termékfejlesztésbe fektetett pénz és energia ellenére csak a jelzett projekteknél fogja használni a terméket (gyanítom, hogy egy olyan szituációban még húzósabb lett volna a termék ára).

Még mindig nem látom, hogy ez az egész ügy miért lenne olyan döbbenetesen ciki. (kicsit szerencsétlen, de sem jogi, sem etikai, sem korrupciós problémát nem látok benne)

Persze, természetesen nincs igazam, ha a tervező nem ilyen kondíciók mellett készítette a (gyártmány)terveket; vagy ha a fővárosi beruházó nem ilyen feltételekkel gyártatta le a terméket; s ha a gyártó nem ilyen feltételekkel vállalkozott.

Kuruttya 2010.01.25. 15:20:40

@/ms: na akkor mégegyszer. Érdektelen, hogy jogilag ki és mit vállalt, mivel senki nem akarja beperelni a pécsi tervezőt. Ha elolvastad a cikket, akkor remélem számodra is világos, hogy az előzőleg megkérdőjelezett mondatrészem igaz ("Pestnek tervezett egyedi..."). Ez egy tény. Pécsen lerakták ezeket a köveket. Ez egy másik tény. Ennyiről van szó.

régi_vendég 2010.01.25. 15:30:33

@\'it\'s cool to know nothing\': hú de frusztrált vagy! :-)))

látom levetted a lényeget. nem vitatkozom! igazad van a pécsi lakatfal a világon egyedülálló, mert nem az önkormi rakta ki a lakatot, hanem valami szerelmespár akinek kipattant az agyából ez az egyedülálló 5let. így volt!
egyébként én pl most tudtam meg tőled, hogy bp-n is van ilyen vérlázítóan plagizáló fal. ejnye, de el is szégyelltem magam.

egyébként meg pécs egy klasz város, felesleges ezen rugózni. nem ettől a lakat izétől egyedi. az ekf projekt meg olyan, amilyen. pécs nem is ettől lesz számomra vonzó hely.

ez a vidék-bp dolog meg annyira gáz.... minek ezt?

2010.01.25. 15:52:50

@Álmos: Na akkor még egyszer: pont arra akartam utalni, hogy az általam jelzett jogi kérdések nem a világűrben lebegő, ködös, a való élettől független ügyek; hanem a való élet fontos részei.

A konkrét kőről: ha nem ismerjük a háttérinfókat, akkor, csak úgy ránézve, szerintem épeszű embernek nem ugrana be, hogy "nanédmá', ennek a pároskőnek az egyik darabja pont olyan, mint a budapesti kiskörút/egykori városfal és a Duna által bezárt terület absztrahált képe".

Ha meg úgy döntünk, hogy ismerjük a háttérinfókat, akkor az összes infót illik ismerni.

Az építészettörténet meg ennél "durvább" plágiumokat is ismer: korinthusi oszlopfőket sem csak göröghonban építettek... Sőt, az eklektikáig komplett oszloprendek, homlokzatok, épületek reciklálása folyt.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 16:02:54

@/ms: tény, hogy az építészetben nehéz kérdés a plágium: a parlamentnek is megvannak a elődjei, a lánchíd is egy tucattermék. mindazonáltal a K-kő egy tervezőcsapat konkrét helyszínre kidolgozott, egyedi, beazonosítható munkája, amelynek a lényege éppen a helyszínben található.

ráadásul mivel az építészfórumos linkek alapján nem tudunk róla, hogy az eredeti tervezőcsapat részt vett volna a pécsi projektben, ez nem meglepő módon kérdéseket vet fel - azon túl is, hogy mit keres egy vállaltan az egykori pesti városfalat mintázó térkő pécsett (attól függetlenül, hogy ezt Te elfogadod vagy sem).

2010.01.25. 16:21:43

@solaitid: A konkrét ügy szempontjából nem mellékes a konkrét termék.
Ami viszont kellően absztrakt, ahhoz, hogy az eredeti helyszíntől függetlenül is alkalmazható legyen (feltéve, hogy az általam (is) jelzett szerzői jogi, felhasználási kérdések tisztázottak). Természetesen más lenne a helyzet egy olyan termékkel, amin az absztrakció ellenére is fölismerhető lenne mondjuk a Margit-sziget vagy a Lánchíd.

A félreértések elkerülése végett: azt nem vitattam, hogy az ihlet a kiskörúttól eredt; de a végeredményből ez már nem egyértelműen következtethető vissza (s ez szerintem nem baj - sőt, szerintem a kő pont ettől az erős absztrakciótól lett jó).

S úgy tűnik, ezzel az absztrakciós gondolattal nem is vagyok egyedül: @KM: pécsi építész kolléga is hasonlókat írt (vagy legalábbis neki sem ez a legnagyobb gondja az ekf beruházásokkal).

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 16:24:18

@régi_vendég:

a vidék-budapest ellentét valóban gáz. De ugye most nem erről beszéltünk. Vagy te Pécset most levidékezted? Melyikünk a "paraszt" akkor? Te kis lokálpatrióta Budapesti!

Egyébként meg a személyeskedésekkel nem árt vigyázni, mert nem nagyon lehet tudni, hogy tényleg egy falusi suttyó vagyok, aki ki sem dugta a lábát a falujából, vagy azért vagyok felháborodva a proviniális Budapesti hozzáálláson, mert bejártam a világot.

Vicces, hogy BDzsH nevetségesnek tartja, ha felháborodik valaki, ha városáról rosszat mondanak, de ugyanakkor ő maga is fel van háborodva, ha valaki ugyanezt megteszi Budapesttel kapcsolaltban. Budapest kivétel lenne? Budapestet szeretni nemzeti büszkeség, alapbeállítás, más várost szeretni "csak" lokálpatriotizmus?

Nem hiszem, nekem a ti Budapest imádatotok éppilyen lokálpatriotizmus, amiben én és mg sokan nem osztozunk.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 16:41:04

@/ms: mondom, engem kifejezetten az érdekel, hogy jogilag mi a helyzet itt. a többit csak simán furcsának tartom.

@\'it\'s cool to know nothing\': BDzsH arra mutatott rá, hogy míg egy pestinek a lokálpatriotizmus abban testesedik meg, hogy szereti budapestet, addig a vidékieknek a lokálpatriotizmus gyakran abban testesedik meg, hogy utálják budapestet.

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 16:50:52

@solaitid:

Nem, a budapesti lokálpatriotizmusnak szerves része az elvakultság és a többi város leszólása. Lásd ezt a posztot és a hozzászólásokat. Az én szerepem az, hogy szembesítsem a Budapestieket a problémákkal.

Budapest, lássuk be, egy provinciális balkáni város. Vannak Magyarországon sokkal európaibb városok. Persze aki nem járt, pláne élt még máshol, az ezt nem tudhatja.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 17:09:26

@\'it\'s cool to know nothing\': ez egy rejtélyes kisebbségi komplexusból adódó paranoia, ami egyszerűen téves. ez a poszt sem arról szól, hogy a vidék szar lenne, hogy pécs szar lenne. a hozzászólók is kikötik, hogy pécs szuper hely, ennek semmi köze nincs az itt taglalt furcsa jelenséghez.

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 17:27:30

@solaitid:

"ez egy rejtélyes kisebbségi komplexusból adódó paranoia, ami egyszerűen téves"

q.e.d.

áruld el, mitől lenne kisebbségi komplexusom?

a poszt meg arról szól, hogy egy kültelki téren használták fel a Budapest ékkövének tervezett térburkolóelemeket. Tök mindegy milyen városban. (legalább is erről kellene szólnia a posztnak, de nem erről szól, hanem a Pécs fikázásáról)

"Ha lopták, ha nem akkor is gáz, ugyanúgy mint az egész EKF.......

Voltam a megnyitón ,szerintem le se megyek többet."

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.25. 17:38:21

@\'it\'s cool to know nothing\': Valamit félreértesz a poszttal kapcsolatban - ami lehet persze az én fogalmazási hibám is. Szerintem sem én, sem a levélíró nem fikázta Pécset.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 18:25:10

@\'it\'s cool to know nothing\': szerintem a poszt egy szóval sem fikázza pécset, sőt, aranyos: "Vajon tudják egyáltalán, hogy sok kis pesti belvárossal díszítették fel a pécsi tereket?"

mit tudom én mitől van kisebbségi komplexusod.

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 18:32:04

@solaitid:

Nos a pesti belváros emlegetése nem mindenkiből vált ki pozitív asszociációt. Ezt illene elfogadni.

Komplexusom pedig biztos attól van, hogy itt ülök a Roosevelt téri irodámban, és ha kinézek az ablakon, akkor itt van előttem a kivilágított Lánchíd és szemben a kivilágított vár. :) Egy looser vagyok.

Beosztottaimat (akik Bp-iek) már rég hazaengedtem, de most már megyek haza én is.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 18:40:45

@\'it\'s cool to know nothing\': fú, behúztál a csőbe! bocs, főnök.

de akkor azt elismered, hogy a pesti belvárost szimbolizáló térkövek fektetése pécsett rossz ötlet volt? hiszen a pesti belváros még budapesten sem mindenkiből vált ki pozitív asszociációt, hát még pécsett.

Gallion 2010.01.25. 19:35:48

\'it\'s cool to know nothing\': Tisztánlátás végett: meglett tényszerüen állapitva hogy Pécsen olyan kővel burkoltak, amit kifejezetten Budapestre a Kiskörútra terveztek és tervezőik kifejezetten kihangsúlyozták, hogy ez oda készült és azért néz ki ahogy. Ezek olyan tények amik szépen visszaellenörizhetőek. Most ezek le lettek irva, te meg hirtelen valami Pécs alázást vizionálsz, mikor senki nem irt róla semmi rosszat és ránk boritod az összes létező komplexusodat Budapesttel kapcsolatban. Nagyon OFF vagy és nagyon fárasztó olvasni.

'it's cool to know nothing' 2010.01.25. 20:41:42

@solaitid:

Szerintem nem tudta senki, hogy mit kell abban a kőben látni. Nem valami szép kövek. Valószínűleg nem is érdekelt senkit. Ez csak nektek fáj. Én a belvárosba biztos nem engedtem volna lerakni, de szerencsére nem is oda került. Nekem az verte itt ki a biztosítékot, hogy azzal vádoltátok meg itt Pécset, hogy kvázi "ellopta" a "szent követ", amit "szent budapest"-re terveztek, pedig jó lett volna 'oda' más is. Erre szerintem a lakatok esete teljesen adekvát válasz volt, ahol pont Budapest lopott el egy ezerszer erősebb szimbólumot. Még valahol megértettem volna a háborgást, ha Pécs most ezzel büszkélkedne, ha ez a kő valami olyan fantasztikusan egyedi lenne és Pécs ezt a sajátjaként szeretné a turisták elé rakni, a belváros legfrekváltabb pontján. De nem ez lett, hanem valami kis félreeseő helyen köveztek le belőle valamit. Teljesen érdektelen történet, de alkalmas a háborgásra.

Gallion: igen, tudom, hogy milyen fárasztó szembesülni a problémákkal. Ez nem csak az én problémám, megkockáztatom, hogy ezek talán a többség problémái, de nem mindenki teheti meg, hogy felvállalja és a szemetekbe mondja. Az milyen érzés, hogy egy angol, francia stb. lenéz, mert kelet-európai vagy? Ettől komplexusod lesz, vagy visszavágsz és tükröt tartasz elé? Nos nekem nincs komplexusom.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2010.01.25. 20:56:54

régi_vendég volnék, csak ez a pasim gépe és nem akarok nicket váltani.
szal:
@\'it\'s cool to know nothing\':

hehehe kicsit mellélőttél apukám, mert veszprémi vagyok, bár jelenleg bp élek. szeretem veszprémet, ami egy vidéki város, péccsel egyetemben. ez nem lenézés ez tény. európai értelemben vett kisváros mindkettő annak minden szépségével, előnyével és hátrányával. ha tehetném egy ilyen városban élnék mondjuk olaszországban, de most kénytelen vagyok a lakásom ablakából a tóth á sétányt bámulni. pfúúúj. :-)

a személyeskedés meg a lenéző atitűd nem az én hozzászólásaimból süt hanem a tiédből. én csak szólni próbáltam, hogy a pécsi lakatolós izé nem éppen egyedi találmány. további jó fröcsögést kívánok neked.
a többiektől elnézést, a térkövekhez sem értek. :-)

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.01.25. 21:11:28

@\'it\'s cool to know nothing\':
(mindig elkövetem azt a hibát, hogy válaszolok, amikor már nem kéne)
1; az, hogy szeretem budapestet, nem jelenti azt, hogy ne látnám hibáit. sőt.
2; az, hogy szeretem budapestet, nem jelenti azt, hogy ne látnám a vidéki városokban a szépet.
3; az, hogy szeretem budapestet, nem jelenti azt, hogy ha valaki kritizálja budapestet, válaszként az illető szülővárosát kezdem el támadni.

Kuruttya 2010.01.25. 21:30:04

\'it\'s cool to know nothing\' fizetett provokátor. Nem tudok mást elképzelni.

Gallion 2010.01.25. 21:30:35

@\'it\'s cool to know nothing\': az tök jó lenne ha különféle problémákat vetnél fel (amiknek ugyan szintén nem itt van a helye, de legalább valami értelme lenne annak, amit irsz), de te csak össze-vissza beszélsz. Képtelen vagy értelmezni az adott bejegyzést, nem érted a hozzászolok beirásait és olyasmiket látsz beléjük hogy az egyenesen hajmeresztő. Egy kommunikációs zsákutca vagy. Ugyhogy én itt fel is adom. Kellemes további vitát a képzeld világodban a gonosz budapestiek ellen.

készcsók 2010.01.25. 22:51:41

Hali!

Pécsiként nem szeretnék bővebben hozzászólni \'it\'s cool to know nothing\' őrületéhez, a "vidéki komplexust" és a mögötte húzódó létező problémákat azért érdemes lenne egyszer kitárgyalni, akár itt az urbanistán.

Ami a köveket illeti, én is pusztán a jogvédettséget tudom problémaként értékelni. Ezek a kövek nem meghatározó szimbólumai Budapestnek (már csak azért sem, mert nem rég kerültek lefektetésre), és igen kevés hely van a világon, (pedig jártam erre-arra:), amit a spéci kövezet miatt tartok számon (nyilván nem reprezentatív felmérés). Egyedül Prágából maradt meg a rengeteg apró macskakő, de ott sem a "mögöttes ideológia", hanem az óriási mennyiség okán. Ezek alapján mókásnak tartom, hogy a fél hazai sajtó arról cikkezik, hogy Pécs egyik (turisták számára mindenképp) félreeső részén használtak egy olyan követ, amely jó eséllyel már létezik valahol a világban, csak most került mögé egy "kiskörutas-ideológia".

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.01.28. 09:26:43

tegnap egy rövid ideig ácsorogtam a Kálvin téren, ahol eme bizonyos "eredeti" kőburkolat található és eléggé el nem ítélhető módon ismét meg kellett állapítanom, hogy erős felindultság kell ahhoz, hogy valaki belelássa a K betűket, kezdve azzal, hogy ha nem Dny-irányba néz, akkor semmit sem lát belőle, csak ha nagyon beleérzős típus max W vagy M betűt égtájtól és fantáziától függően.
Nehogy már mítoszt teremtsünk egy egyszerű térkőnek, mert holnap levédetem a 20x30 cm-es darabot
süti beállítások módosítása