Drakula pincéje a pécsi Széchenyi tér alatt? Ezt a hírt a Kétfarkú Kutya párt is megirigyelhetné, hiszen tökéletesen illene a Pécs 2100 programjába valahol Björn Molnár vidámparki installációja, meg a szovjet légierő támadása közé. A különbség csak annyi, hogy itt egy valódi hírről van szó. Legalábbis úgy tűnik arról. Igaz, elég médiahack szaga van az egésznek, de a benne idézett egyetemi adjunktus valóban létezik, szóval ha nem kezd heves tiltakozásba, akkor valóban azt állítja: Vlad Tepes házának pincéje került elő Pécs szívében.

A hírt felröppentő Pécsi Napilap előbb összefoglalja a történelmi hátteret:

A török ellen harcoló Vlad Tepest Mátyás mozdította a vajdai székből, amikor elfoglalta a román fejedelemség havasalföldi területit. Miután Mátyás házi őrizetben tartotta felismerte Vlad Tepes hasznosságát, tovább enyhült viszonyuk, még unokahúgát Szilágyi Jusztinát is feleségül adta hozzá, valószínűleg ekkor kapta a pécsi palotát. A frigy célja az volt, hogy Drakula a magyar király érdekeinek megfelelően igazgassa az 1476-ban ismételten rá bízott havasalföldi tartományt.

Majd idézi a kutatót:

- A leírás segítségével megkísérelhetjük az épület lokalizálását is. A város főtere a mai Széchenyi tér helyén volt, melynek centrumában a Szent Bertalan templom (a mai Belvárosi plébániatemplom) állt. Ettől déli irányba helyezkedett el a piactér, amely a mai Jókai teret is magában foglalta. A két téglalap alakú közteret egy utca választotta el egymástól, és ez alkotta a szóban forgó lakóépület déli utcafrontját. Minthogy a házat nyugat felől is ez az utca határolta, így egyértelműen saroképületről van szó. Mivel a két teret egy utca választhatta el egymástól, gyakorlatilag a város polgárai számára a két köztér együttesen jelentette a település központját. Amennyiben következtetéseim helyesek, úgy Drakula vajda házának helyét a mai tér dél-nyugati oldalán sejthetjük, ott ahol most a pince előkerült – mondta a Pécsi Napilapnak Fedeles Tamás a Pécsi Tudományegyetem történettudományi intézetének adjunktusa.

A dolgok jelenlegi állása szerint - bármennyire is nagy szenzációt lehetne keríteni az ügyből - a pincét be fogják temetni. A teljes sztori a Pécsi Napilapban.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pécs töri

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr251412964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.29. 10:01:54

Utánaolvastam, érdekelt a story. (A vámpírok kit nem érdekelnek?) . Egy 1489-es oklevél hivatkozik rá.
Nem lehet biztosan tudni, hogy ez az a pince-e v. sem, feltételezhetően igen, de fel kéne ehhez tárni.

A magyar állapotokat ismerve, inkább elvándorol a pénz más zsebbe, mintsem feltárnák, esetleg bemutatnák és kiderülne az igazság.
süti beállítások módosítása