1 fejlec1[1]

 

Irodai csúszdát ugyan már láttam képen (például a Google svájci irodájában van egy), de nem gondoltam, hogy Magyarországon egy Kalazanci Szent Józsefről elnevezett intézményben jelenik majd meg. (Ha valaki tud más hazai előfordulásról, kommentelje.) A névválasztás (CDO vagyis Calasanz Downtown Offices) nem véletlen, hiszen ez a piaristák épülete, ahol az iskolai hasznosítás mellé egy kis üzleti is belefér: a tetőn irodaházat, a földszinten presztízsmárkák boltjait alakítják ki.

Ez utóbbit kifejezetten üdvözölni tudom - mármint ha boltok nyílnak a Belváros utcaszintjén, pláne ott ahol amúgy is Budapest főterének kellene elterülnie. Más kérdés, hogy találnak-e majd ilyeneket, akik a szomszédos Váci (meg a közeli Fashion Street, Vörösmarty tér, meg a kiépülő Új főutca helyett ezt választják.) Mindettől függetlenül nekem tetszik az elképzelés, főleg az tornyocskában elhelyezkedő panorámatárgyaló (hogy kívülről milyen, az már egy másik kérdés). Az irodaszinteket mindenesetre alighanem ki tudják majd adni ilyen környezetben.

cdo
cdo
cdo
cdo

 

Még több fotó a cdo.hu galériájában. Egy részletes leírás alaprajzokkal, térképpel és bérelhető területekkel ebben a pdf-ben. [Tipp: Sadia]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest iroda belváros építés v. ker piarista köz március 15. tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr481308734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.09.06. 18:33:25

1.000 nm felett ajándék inkvizítorral. :]

elinor 2009.09.06. 18:49:46

kívülről több,mint gáz

ValakiX 2009.09.06. 19:01:58

A győri ETO park honlapján megtekinthető néhány kép egy eléggé érdekes csúszdáról.

pörgekalap 2009.09.06. 19:19:00

Na most a papok elmehetnek a búsba.
Semmi rossznak nem vagyok az elrontója, de amíóta lezárták a Piarista átjárót, azóta (sem) lehet közlekedni a környéken. Az Irányi utca a korlátozás óta katasztrófa, iszonyatos légszennyezettséggel.
Tőlem lehet csúszda, inkvizició, üzlet, szarok bele, de ez is (ha bejönne) csak forgalom generáló tényező lesz, amire ugye, nincs szüksége a megoldatlan közlekedésű belvárosnak.

mizie 2009.09.06. 19:21:37

Én tényleg nem sajnálom tőlük. Amit a hívektől és az államtól beszedtek azt nyilván arra költik amire akarják. De nem lett volna jobb helye ennek a pénznek pl a nincstelen templomba járóknál? vagy legalább egy egyházi iskolánál?

olvas0 2009.09.06. 19:31:19

egyetértek az előttem szólókkal, az egyházról kialakult véleményem kinyilvánításába a blogra való tekintettel ki sem térek DE az említett épület nem a világörökség része az Erzsébet híd és a Margit híd között????? Mint ilyen hogy kaphatott engedélyt erre... erre a... szóval erre.... ????

zauberpferde (törölt) 2009.09.06. 19:37:00

@mizie:
@olvaso:
állam az államban.
előjogokkal kötelezettségek nélkül...

CtrlAltDelMedicoImre 2009.09.06. 19:42:37

persze, hogy kapott rá engedélyt. meg külön pénzt is. azért van lezárva évek óta (lassan egy évtizede) az utca, mert elkezdték az építkezést, de "pénz hiányában" nem tudják befejezni. pénzt meg ugye addig nem is tudtak rászánni, amíg végül nem kaptak külön erre. pluszba. a mi pénzünkből, akik évek óta állunk a dugókban miattuk. színtiszta zsarolás, Isten nevében.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.09.06. 19:54:15

Amikor az ELTE-től visszakövetelték / visszakapták (végül is, övék volt...), akkor azért nem felelt meg nekik az ingatlan megváltása kp-val, másik ingatlannal, mert főiskolájukat akarták ide tenni.

No, majd meglepődnek, ha jön egy hosszú hajú szakállas hippi és kikergeti a kufárokat Isten házából...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.09.06. 19:56:21

@mizie:
Pont iskolához fog kerülni a pénz - az iroda bevételeiből finanszírozzák az ugyanebben az épületben kialakítandó gimnáziumot.

jan 2009.09.06. 19:57:55

Nem értem, mit nem értetek: az épület eredeti szintjeit tanításra meg rendháznak használják, és fölhúztak plusz egy szintet, amit kiadnak, hogy a bevételekből a rend intézményeinek a fenntartására fordítsák.

Mi ebben a rossz? Végre egy egyházi intézmény, amely megpróbál gondoskodni a saját fenntartásáról, ahelyett, hogy csak az állami támogatásokért kuncsorognának.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.09.06. 19:59:24

@Törcsi:Got_som'_weed?:
Nem főiskola, gimnázium, füves kolléga. Most pont az történik, amit hiányolsz (s ami amúgy a posztban is szerepel): a Piar visszaköltözik a Mikszáth térről a Váci utcába.

icemaan 2009.09.06. 20:12:44

Tudomásom szerint a rend nem tudta volna felújítani egyedül az épületet. Ezért az összes magyarországi szerzertes rend főiskolája lesz.
www.sapientia.hu
A gimi marad a Mikszáth téren.

CtrlAltDelMedicoImre 2009.09.06. 20:15:19

@jan: állami támogatásból építik. a normál támogatáson felüli célzott támogatásból, amit zsarolással szedtek ki a zsebünkből. Törcsi mondja jól a kufárokról.

ha "saját" pénzből csinálták volna, mondjuk a standard 1 év alatt, egy szót sem szólnék. legfeljebb kínosan röhögnék, amikor csinos templomokból parkolóházakat csinálnak, Isten nevében.

Danis 2009.09.06. 20:20:35

@TuRuL_2k2: Nem tudod jól. A gimi valóban visszaköltözik, de a Sapientia Hittudományi főiskola a kisebbik szárnyban van évek óta. (A Piarista köz mások oldalán.)

syndika 2009.09.06. 20:32:22

@ValakiX: (kis off: másfél évvel ezelőtt kellett volna megnyitniuk, lassan kezd már potyogni a külső burkolat, a belső kiépítéseknek csak a töredéke készült el, a csúszda állítólag nem - az ETO-park totál flop.)

syndika 2009.09.06. 20:37:57

@CtrlAltDelMedicoImre: eléggé sommás ez, amit mondasz, ráadásul nem is így van. nagyon kicsi volt a Piarista-köz áteresztőképessége és az utóbbi húsz évből abban a tizenkettőben, amíg át lehetett hajtani rajta, már nem volt alkalmas menekülőútvonalnak. az árkád alatti gépkocsiközlekedés okozta állandó vibráció sokat ártott az épület állagának.

CtrlAltDelMedicoImre 2009.09.06. 20:45:35

@syndika: melyik része nem igaz annak, amit írtam? hogy évek óta így áll, minősíthetetlen állapotban a belváros egyik legértékesebb részén? hogy pénzhiányra hivatkozva nem csinálták? hogy állami támogatásból irodaházat és üzleteket építenek?

Shopping 2009.09.06. 21:06:54

A kurva nyjukat a piaristáknak.

Miattuk állandó dugó az Irányi utcában!!!!

Milyen egyszerű, gyors, lámpamentes volt a felhajtás az Erzsébet hídra korábban!

Ki kell sajátítani azt a kis lezárt útszakaszt, a város érdekében!!!!!!

Gregor Elmarsson 2009.09.06. 21:06:56

Vajon a sokat szidott "papok" olyan állapotban kapták vissza az épületet, ahogy elvették tőlük? Amíg az ELTE működött az épületben, volt alkalmam arra járni; máig nem értem, hogyan úsztam meg maradandó egészségkárosodás nélkül, olyan gusztustalan módon le volt rongyolódva... Egyébként fingom sincs, most hol tartanak a kiadásokkal, de szerintem kvázi újjá kellett építeni az egészet.

Egyébként meg ami csúnya, az csúnya, attól függetlenül, hogy "a papok" csinálják, vagy nem. De azért ha nem tévedek - bár nem vagyok építész -, néhány zseniálisan szép épületünk is nekik köszönhető...

ossie 2009.09.06. 21:27:05

Amint azt az előttem szóló is írta, az épület eléggé lerohadt az alatt a pár évtized alatt, amíg az államnál volt "kölcsönben". Ezek után az a minimum, hogy az állam beleteszi a maga részét a felújításba.

Ettől teljesen független, hogy az utolsó előtti kép alapján a torony ronda.

rossz yolora tettél 2009.09.06. 21:40:44

gyakorlatilag az egészet újra kellett építeni, voltam benn egy 3/4 éve,akkor gyakorlatilag egy halom tégla volt ami alatt egy középkori török fürdőt találtak, aminek az értékmentése extra pénz is. Fogok is menni még a jövő héten megnézni hogy halad az építkezés, mert állítólag év végén átköltözik a gimi oda. A Mikszáth téri épületről annyit, hogy még egy olyan udvar sincs, ahol a tanárok összes autója elférne, és sok az utcán parkol. Tornaterem sincs, és hát akárhogy is nézzük, marha kicsi az épület, ráadásul a rdszváltás után a Sacre Coure nővérekhez került az épület, és csak bérlik. Ami pedig az irodákat illeti, én támogatom az ötletet, szerintem ne csak üljenek ott és várják az állambácsitól meg az egyházmegyétől a támogatást, hanem tegyenek is valamit a saját fenntartásukért.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.06. 22:23:04

Nekem tetszik, hogy nem csak a sírás-rívás, fogaknak csikorgatása, hogy erre nincs pénz, arra nincs pénz, adjon az állam, hanem megpróbálnak maguk is pénzt csinálni. De hogy a buchenwaldi koncentrációs tábor kéményét miért kellett a tetőn reprodukálni...?

Pérócska 2009.09.06. 23:23:59

- A piaristák nem kapnak állami támogatást a felújításhoz (legalábbis nem tudnak róla), sem egyéb dolgaikhoz, egyházmegyeit sem.
- A tornyot nem a papok tervezték, hanem egy komoly építész(gárda)
- Nem húztak rá emeletet, csak visszaépítették (mert a műemlékesek előírták) a lebombázott tetőt az eredeti méretekkel. Mivel az épület valóban a világörökség része, elég sok a kötöttség: pl. ki kell cserélni a teljes tetőhéjazatot - ennek még a színét is előírta a hatóság, a homlokzatot felújítani
- a Piarista köz a belváros szívében van, miért pont itt kellene felhajtani a 6 sávos sztrádára (egyébként a környék rendezési terve szerint az egész térség sétálóövezet lesz, ezt nem a papok találták ki - vagy nagyon jól tudnak lobbizni).

nego 2009.09.06. 23:24:39

@Shopping : Na, jobb ha tudjátok, a Piarista köz a piaristák tulajdona. Egyébként pedig amikor jövőre befejezik az építkezést, (=eltűnik onnan az összes építkezési anyag), akkor átadják a gyalogos forgalomnak. Mert jófejek :)

kispista2 2009.09.06. 23:41:06

@nego: Köcsög gyalogosok! Csak hátráltatják a szent autósforgalmat! A gyalogosok miatt van állandóan dugó! Miért nem járnak inkább kocsival?

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.07. 00:17:11

Már épp' felment bennem a pumpa, hogy a helyet, ahol 5 évig tanultam (ELTE BTK), a piaristák eladták cakli pakli irodaháznak. Na de lenyugodtam. Ez a koedukált szerzetesi főiskola jó! Csak nehogy a piaristák összeverekedjenek a jezsuitákkal (régen utálták egymást). :)

tiborc2008 2009.09.07. 01:22:00

Rohadjon meg, aki visszaadta a nyüves papoknak, meg azok is, hogy lezárták a közt.
Senki nem kapott semmit vissza a komcsik által elvett javakból, ezek a tetves csuhások miért???

átlagosan semmitmondó nikk 2009.09.07. 01:22:57

@nego: "Kígyó utca, a gyalog és kocsiközlekedés számára... 6 öl szélességben folytatandó, és mint közterület a kegyes tanítórend által... örök időre fenntartandó; a hatóság azonban megengedi, hogy ezen területet a rend... átboltozhassa"

kispista2 2009.09.07. 01:41:41

@átlagosan semmitmondó nikk: Lovaskocsival át szabd menni. De nem gépjárművel. Főleg hogy a tulajdonjog azóta párszor megváltozott.

Rá Dios 2009.09.07. 06:40:16

Nekem valamiért Bárczy valamikori budapesti polgármester neve és az ugrik be, hogy anno, amikor a piaristák ott építkezhettek, feltételül szabták nekik az utca szabadonhagyását. Én is jobbnak látom azon nem vitatkozni, hogy tényleg vissza kellett-e adni és kérni annyi mindent, aminek forrása mondjuk úgy, hogy bizonytalan volt a múltban, de tény, hogy az építkezés címén immáron megint majd két évtizede mellőzi az egyház a civil, laikus világ érdekeit.

Rá Dios 2009.09.07. 06:44:19

@Csokis: ...azért, hogy a káini füst is egyenesen felfelé szálljon, ne csak Ábelé...

==T== 2009.09.07. 07:37:15

@Shopping : Miattuk. Persze. Nem a sok köcsög pesti autós miatt...

vadorka 2009.09.07. 08:29:06

Szerintem abszolút jogos, hogy állami támogatást is kapnak (nem csak abból építkeznek!).

Először is, az állam használta és lehasználta az ingatlant. Jogos, hogy beszálljon kicsit a felújításba.

Másodszor, nemcsak az egyházi épületek felújítását támogatja az állam, hanem pl. műemlék lakóházakét is.

Harmadszor: akinek az fáj, hogy mindez az ő adójából megy, ne feledje, hogy az egyház hívei is fizetnek adót, csak felfogás kérdése, hogy akkor kinek az adójából is van az a pénz.

Negyedszer: a piaristák tanító rend, ilyenformán átvállalják az állam oktatási kötelezettségét a saját tanulóik esetében. Az állami támogatás a egyházi iskoláknál kevesebb, mint az államiaknál, az államnak tehát így is olcsóbb, mint ha a piarista diákok állami suliba járnának. Arról nem is beszélve, hogy a pesti piar az ország igen jó gimnáziumai közé sorolható, és nem papokat nevel, az itt végzett fiúk később hasznot termelnek az államnak.

Végül: kifejezetten jónak tartom, hogy a piaristák hasznot termelnek az épületből, így több pénzt tudnak az iskoláikra fordítani.

Pérócska 2009.09.07. 08:41:04

Verjétek már ki a fejetekből, hogy a piaristák pénzt kapnak a felújításhoz. Nem kapnak.

A diákok után járó "támogatás" elmegy a bérekre, rezsire stb. (Valójában ez sem támogatás, különösen nem valami egyedi támogatás: mindenkinek jár, aki iskolát tart fenn, ráadásul az iskolák cserébe nyújtanak valamit.

Vad.Korte (törölt) 2009.09.07. 09:03:01

Csak hozzáteszem, hogy a pesti Piar nem ebben az épületben működik.

Shopping 2009.09.07. 09:13:41

@==T==:
Én konkrétan "budai köcsög" autós vagyok.
Írásodból kitűnik hogy te vidéki vagy.
Akkor miért szólsz bele?
Én sem írok véleményt arról, hogy milyen lesz a falud közlekedése, miután Józsi bácsi lova megdöglött a főúton.

Azt sem tudod merre van az előre.

A piarista köz lezárása miatt az Irányi utca forgalma elviselhetetlen lett, sokkal több bűzzel, mintha az autók simán felhajtanának a hídra.

Arról van szó, hogy ebben a városban, mindent lehet, ha van elég "barátod".

Másik kedvenc példám a Pozsonyi út lezárása betontömbökkel.
A környéken lakó művész, híres ember csapat szépen elintézte magának.
300 embernek jobb lett, mert csendesebb lett az utcájuk, egy 2 milliós városnak meg rosszabb.

VIII. Nagyapó 2009.09.07. 09:45:52

@Vad.Korte: Olvass is... Ide akarnak (vissza)költözni a Mikszáth térről, ahova anno bezsúfolták őket.

@perocska: Tényleg, milyen pénzből csinálják?

Pérócska 2009.09.07. 12:36:49

@VIII. Nagyapó: nagyrészt hitelből, amit az üzletek és az irodák bérleti díjából fizetnek.

@Shopping : kedves "budai köcsög", a kétmilliós városnak az lenne az érdeke, ha nem kocsival járnál.

galad 2009.09.07. 13:17:11

@Shopping : Kedves Barátom! Akkor fogsz igazán felháborodni, ha megtudod azt, h Bp. főépítésze és forgalom tervezői még mimindenre készülnek. A Március 15-e tér körül a forgalom meg fog szünni, kivéve a Pesti Barnabás utca tengelyében. Ha megnézed a lap tetjén a képet, akkor láthatod a rendezési terv részletét a Piarista közön keresztűl vezető sétánnyal, a feltőltött térrel (megszűnik az ásatást bemutató gödör). A felháborodásod tovább fog mövekedni, amikor szembesülsz az Erzsébet hidi tervvel, amely szerint a bicigliseknek át kell adni irányonként egy-egy sávot, hogy lassítsák a belváros forgalmát. A Váci utcai szakaszokat összekötő aluljáró fölé gyalogátkelőt akarnak létesíteni, hogy a lámpa is lassítson. 2011-ben akarják megvalósítani ezeket az elképzeléseket, amelyekhez a Piaristáknak semmi közük sincsen.

Cricket 2009.09.07. 13:54:38

Dá, muszáj neked elmesélnem, hogy a svájci gugliban vótam tavaly, és csúsztam tűzoltópóznán!! :)

==T== 2009.09.07. 14:39:46

@Shopping : örülj neki, hogy nem a londoni rendszer van a belvárosban, pedig az kéne.

Cricket 2009.09.07. 14:55:17

Deeehogy Dá, nem látta senki. :) Volt kolleganőmet látogattam meg, ő ott dolgozik férjestül. Vannak ott komoly dolgok, de titoktartási nyilatkozatot írtam alá. :D

átlagosan semmitmondó nikk 2009.09.07. 21:24:28

@kispista2:

"Lovaskocsival át szabd menni. De nem gépjárművel."

Nem gépjárművel akarok átmenni, hanem a saját lábaimon. Amit szabad, de nem lehet.

"Főleg hogy a tulajdonjog azóta párszor megváltozott."

Szóval az anyaszentegyház kapja vissza az épületet, mert az anyaszentegyházé volt, de az általa vállalt kötelezettség az lejárt, mert közben valamikor az épület másé volt? Miért nem fordítva? (főleg, hogy amikor másé volt, akkor is át lehetett menni, csak most nem)

Eki 2009.09.08. 01:08:53

A Fashion streeten ne vásároljon senki!

Danis 2009.09.08. 01:16:08

@átlagosan semmitmondó nikk: Amíg építkeznek nem mehetsz át. Utána igen. Sztem ez minden nagyobb építkezésnél így van a saját érdekedben. Mi a baj?
Egyébként: Ha ott autóforgalom van, lehetetlen a tanítás, mert az épület vezeti a rezgéseket. Valamint, szét is megy tőle.

ladislaus 2009.09.08. 09:13:18

Basszus, en ebben az epuletben vizsgaztam, tanultam csomot... Kihelyezett tanszeke volt itt az egyetemnek... Miert baszogatjak???

nego 2009.09.08. 14:03:53

@átlagosan semmitmondó nikk: Kérlek segíts a nyomozásban, honnan idézel?

sosimosi 2009.10.12. 20:14:47

@tiborc2008:
Pl. mert a XVIII. sz. óta ők nevelik ki a tisztes értelmiség 50%-kát...
Szerinted "ezek a tetves csuhások" miben lelik a boldogságukat?
Abban, hogy nincs nőjük, de van irodaházuk?! Öcsém, az ilyen prinkó arcokat mint te Tiborc, meg se kellene tanítani írni... Megmutatnám hogyan kell lapátolni, aratni, címerezni (az tudod mi?) és kész...
süti beállítások módosítása