Blogunkkal elsősorban az ország vízfejében búvárkodunk, aminek egyszerű oka, hogy az Urbanista roppant nagy szerkesztőgárdájának minden tagja itt él. De természetesen az olvasók kérését igyekszünk teljesíteni, akkor is, ha az máshonnan érkezik a kommentekbe. Íme Usc üzenete:

Megnyílt a vidéki Magyarország legeslegnagyobb bevásárlóközpontja a Fórum Debrecen, amely több fővárosi plazát is megeszik reggelire. T. szerkesztő ajánlok egy kis guglit sokakat foglalkoztathat az ügy
Üdv: Usc

Témával foglalkozó cikkeket egyszer-kétszer már mi is linkeltünk, de most engedelmesen guglizni kezdtünk. Ez alapján csak annyit tudtunk megállapítani nagy hirtelen, hogy alighanem valami különleges vámpíranyaggal vonhatták be az épületet, mert külső fotót nem találtunk róla egyet sem, csak látványterveket meg építkezésfotókat. Pedig nagyon kíváncsiak vagyunk rá! A méretei valóban impozánsak: 31 ezer négyzetméterén 120 üzlet és 800 parkoló. Belülről olyan Árkádosnak hat, viszont az izgalmas ötlet, hogy jövőre színház is nyílik benne. Hogy valójában milyen, azt kérjük meséljék el a debreceni vagy mostanában Debrecenben megfordult olvasóink! Esetleg küldhetnének képet is!

(Viszont a sajtóközleménynek az a fordulata borzalmas, hogy lesznek benne "olyan gasztronómiai újdonságok, mint a Burger King és Kentucky Fried Chicken". - igaz ez nem az épület hibája)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr28792154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2008.11.28. 08:30:10

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=587543&page=39

érdemes!

vicces, mondjuk, hogy véleményem szerint lassan a vidék ad majd tippeket Budapestnek, hogy hogyan kell város fejleszteni

Debrecen bebizonyította, hogy mint második főváros, s vidék központ is képes megfelelni, ami azért nagy érdem

Közben meg a fővárost szétforgácsolja s csak fűrészport hagy maga után ez a önkormányzati struktúra

Pedig Budapest is lehetne Debrecen, és ez nem a négyes metrón vagy a combinon múlik

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2008.11.28. 09:28:53

"több fővárosi plazát is megeszik reggelire" - húú, budapest most nagyon irigy. de azért ne legyen már budapest debrecen, köszi. (a második főváros? khm.)

RMP 2008.11.28. 09:41:37

"Belülről olyan árkádosnak hat" - igen, a Fórum tulajdonképpen egy Árkád, ugyanaz az ECE nevű cég csinálta:
www.ece.com/hu/geschaeftsfelder/shopping/listedershoppingprojekte/

Lopótök 2008.11.28. 10:15:06

Debrecen legújabb büszkesége, a Fórum Bevásárlóközpont egy gusztustalan, otromba betontömb, ki kellett miatta irtani a környéken az összes fát, hogy jó messziről lássák, mekkora rakás szart tudunk mindenféle emberalkotta gépekkel összegórni a huszonegyedik században. Szerencsére Debrecenben irtózatosan magas az életszínvonal és a vásárlóerő, így senkinek meg sem kottyan 20e ft-os pólót vagy 40e ft-os csizmát venni.

Egyszer voltam bent, üldögéltem kicsit, megnéztem mi folyik ott. Tehát:
-fel kell venni a leges- de legeslegjobb ruháidat
-ha -esetleg- vettél valamit, körbe-körbe kell mászkálni a szatyorral a kezedben, hogy mindenki lássa, neked bizony tele a pénztárcád
-ügyesebbek eleve olyan szatyorral jönnek, amin az egyik fórumban megtalálható bolt felirata van, benne két szendvics, innen az előző pont (eldugott helyen szendvics befalása éhség esetén)
-kopasz kigyúrtaknak ingyen cukorka a bejáratnál!

Debrecennek tényleg kellet már egy ilyen hely, amit nyugodtan nevezhetünk akár a modern kultúra fellegvárának is. Hát, ha a lakosság nem is, de valaki biztos jól járt.

Debrecen ma sem lett jobb hely.

Ejoy 2008.11.28. 10:20:45

Nehogy már egy városvezetés fejlesztési potenciáját az határozza meg, hogy hány helyen lehet(ne) elkölteni a (nem létező) pénzedet!
Mi köze egy üzlet letelepedéséhez a városvezetésnek? A tulajdonos oda megy, ahonnan bevételt vár. Ennyi.
A város (nem létező) fejlesztési potenciája a munkahely teremtésben (nem a "magasan képzett" butikos lányokról beszélek) nyílvánul meg elsősorban. Ebben mit tud Debrecen felmutatni az utóbbi időszakokban? Kit sikerült ide csalogatni? Hány munkahelyet sikerült létesíteni? Miként rendezi a város a külterületek helyzetét? Családok, BEBRECENIEK ezrei élnek úgy, hogy még normális méretű házat sem tudnak maguknak építeni, mert nem engedélyezik számukra. Nem akarnak utat, meg közvilágítást, csupán azt, hogy beépíthetővé minősítsék a telkeiket. Ezt sem érdemlik meg, mert nincs rá szándék a nagyléptékű beruházások árnyékában, pedig ugyanolyan jogú debreceniek (gyakorlatilag) mint a pár utcával benteb élők.
A fórumban létesítendő színházra még 600millió forint hiányzik, hogy berendezhessék! Mit gondoltok ez milyen keretből fog megvalósulni? mi mindent lehetne ebből az összegből megcsinálni Debrecenben, de nem, nekünk kell egy új színház, mikor a mostani sem megy sehogy sem.
Ennyit a város koncepcióiról.

a fórummal kapcsolatban pedig csak azt tudnám javasolni, hogy valaki csúcsforgalomban menjen már fel a parkolóházba kocsival...

Kész rémálom! Akit ismerek mindenki kívül igyekszik parkolni. Gratula a tervet jóváhagyóknak.

Lambotze 2008.11.28. 10:26:01

"lassan a vidék ad majd tippeket Budapestnek, hogy hogyan kell város fejleszteni"

"Budapest is lehetne Debrecen"

LOL

Felépült egy büdös nagy fantáziatlan hodály és azt hiszed rátok tört a XXI. század? Pesten 20 teljesen ugyanilyen van, csak tudnám minek. Mi köze van ennek a városfejlesztéshez?? Ez még ingatlanfejlesztésnek is kritikán aluli...

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2008.11.28. 10:38:24

Tényleg tiszta ÁRKÁD bár a "koszos" járólapokat Pécsen vagy Győrben még nem láttam, bár pesten is lehet valami Árkád féle nem :)? Ott mi a helyzet?

Wuff 2008.11.28. 10:54:12

"Egyszer voltam bent, üldögéltem kicsit, megnéztem mi folyik ott. Tehát:
-fel kell venni a leges- de legeslegjobb ruháidat
-ha -esetleg- vettél valamit, körbe-körbe kell mászkálni a szatyorral a kezedben, hogy mindenki lássa, neked bizony tele a pénztárcád
-ügyesebbek eleve olyan szatyorral jönnek, amin az egyik fórumban megtalálható bolt felirata van, benne két szendvics, innen az előző pont (eldugott helyen szendvics befalása éhség esetén)
-kopasz kigyúrtaknak ingyen cukorka a bejáratnál!"

Most ezen miért vagy meglepődve? Ez a plázakultúra. Mégis mit vártál?

Gera 2008.11.28. 10:58:47

Belülről még nem láttam, kívülről utoljára vagy 2 hónapja, valami borzalmas ronda épület.

Tibi76 2008.11.28. 11:23:11

Budapestiként teljesen véletlenül, sétálgatás közben voltam benne a múlt héten, és teljesen meglepett, hogy van Debrecenben egy ekkora pláza!

100%-ban Árkád hatású, ami egyáltalán nem baj, hiszen az egyik legjobb fővárosi bevásárlóközpont
Jó boltok vannake, elég sokat vásároltunk is, szóval abszolút pozitív! Az éttermi részen az asztalokat is ugyanúgy kell vadászni, mint az Árkádban, itt is sokan ücsörögnek és élnek "pláza életet" egy sült krumpli mellett órákig.

A karácsonyfát még csak akkor kezdték díszíteni, de látszott, hogy kifejezetten szép lesz!
Sokan voltak, és jól öltözöttek a vásárlók!

De ha már Debrecen, ahogy hallom hatalmas hitelekből fejlődik a város, és néhány presztízs beruházásuk óriási bukó, a Modemben például vasárnap délután max 4(!) ember lézengett!
A helyiek szerint az új színházra sincs semmi szükség, a másikban (talán Csokonai?) sincs teltház, ráadául még rengeteg pénz hiányzik a fórumos befejezéséhez!

A visszaszámlálós lámpákat (helyi nyelven villanyrendőr) viszont nagyon irigylem! Igaz beállítani nem nagyon sikerült őket, a zöldhullámról nem hallottak még a hajdúsági közlekedésmérnökök...

USC 2008.11.28. 14:41:30

"több fővárosi plazát is megeszik reggelire" - húú, budapest most nagyon irigy. de azért ne legyen már budapest debrecen, köszi. (a második főváros? khm.)

1. ez a kijelentés tény nem lehet vele vitatkozni
2. én nem állítottam azt hogy a pestiek irinykedni fognak, ezt csak te gondoltad hozzá. Vajon miért is?
3 ettől még Pesten sokkal nagyobb és jobb plázák is vannak, de ha azt nézzük New Yorkban is biztosan jobbak vannak
3. Az is tény hogy Debrecen a második legnagyobb város.... a plázákban is
4. Főváros csak egy van... ahogy Debrecen is

stopper 2008.11.28. 16:32:45

Azt hallottam, hogy ezért lett Fórum és nem Árkád:
www.epa.oszk.hu/00000/00022/00587/18389.htm
:-)

stopper 2008.11.28. 16:33:35

...Fórum vessző és nem Árkád.
Bocs.

USC 2008.11.28. 17:05:10

@Stopper

Legalább te humorosan közelíted meg a témát :)

2. és előtt vessző?

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2008.11.28. 18:20:23

Debrecen egy mezőváros volt. Ezt máig nem tudja letagadni. Van EGY utcátok ami tényleg meg van csinálva, de onnantól fogva panel és családi házak végeláthatatlan tömege, amit én nem tekintek városnak.

Pécs, Szeged ezerszer városiasabb a szó igazi, és nem lakosságszámra kihegyezett értelmében.

_zolesz 2008.11.28. 18:23:42

Debreceniként nagy érdeklődéssel vártam anno a beruházást (nemcsak a Forumról van szó, hanem az új vásárcsarnokról epiteszforum.hu/node/9024 , egy irodaházról, és a színházról is.) Kíváncsi voltam, mit hoz össze Finta és csapata. Először elkészült az irodaház, utána a vásárcsarnok (felette szinten irodaházzal), most adták át a bevásárlóközpontot, és jövőre ígérik a színházat is (a látványterveken a legmagasabb, íves sarokrész rezmuves.freeblog.hu/files/Debrecen%20F%C3%B3rum.jpg )

Az épület maga szerintem classic Finta, döntse el mindenki, tetszik e neki, vagy sem. Bár szerintem az eredetileg elképzelt téglaszínű burkolat jobb lett volna (egyrészt mert a mostani világos kőburkolattól egy kissé még nagyobb és ridegebb lett az épület, másrészt a két szomszédja két impozáns, századfordulós tégla-architektúrás ház - a vegyipari szakközépiskola és a K.F.Református Tanítóképző Főiskola)
Belülről tiszta Árkád, sok olyan üzlettel, amelyek korábban nem voltak se Debrecenben, se az egész régióban. Az üzletek egyébként nagyon igényesen lettek berendezve.

Megítélni úgy lehet, ha azt is tudjuk, mi volt előtte, íme: korábbi vásárcsarnok (ótvar szoci, koszos, lepukkant; Debrecen Áruház, szintén szoci, olcsó, gagyi cuccokkal, még néhány földszintes bolt, "gyönyörű" trapézlemez burkolattal (igen, ez is szoci) és egy óriási betonplacc, amin volt egy életveszélyessé nyilvánított kétszintes parkoló.
Ez mind az abszolút városközponttól 2-3 perc séta távolságban. Nyilván tarthatatlan állapot volt, most jól beépítették az egészet. Majd lesz tetőkert zöldnek, mint a Westenden, juppí.

Egy dolog miatt haragszom az épületre: pont a belváros felé fordul egy óriási, szürkére vakolt, fémrács "ablakos", magas parkolóházzal. (és igen, lehet benne közlekedni, lehet használni, ha valaki a jogosítvány mellé vezetni tudást is szerzett) Szóval ha leparkolok a kocsimmal, gyönyörű panorámában lehet részem a Nagytemplomra, Aranybika Szállóra, Tanítóképzőre és a többiekre. Szerintem ezt durva volt erre pocsékolni.

Kuruttya 2008.11.29. 00:52:30

"Az is tény hogy Debrecen a második legnagyobb város"

Ez csak egy mítosz. Az egyetlen amiben Debrecen második, az a "közigazgatási határon belül eső lakosság száma", de ez nem nagy dicsőség. Építészeti értelemben a második legnagyobb városunk Szeged, "felhasználói tábor", vagyis az agglomerációval együtt vett lakosság száma szerint pedig Miskolc.

(És egyébként ahogy BDzsH is írta, Debrecen városias területe kifejezetten kicsi, gyakorlatilag egyetlen utca, így több más magyar város is megelőzi ezen a téren.)

Egyébként nyilván minden debreceninek szive joga saját városát tekinteni a világ legjobb városának, én is ezt teszem Budapesttel :) De én nem írok olyanokat a New Yorkiaknak, hogy a Westend megeszi a Manhattan Mall-t reggelire, és hogy ha kicsit jobban erőlködnének lehetnének olyan jók, mint Budapest, mert tudom, hogy ez egy baromság. Budapest nincs egy súlycsoportban New Yorkal, mint ahogy Debrecen sincs Budapesttel. Tisztában kéne lenni a realitásokkal.

kontraszt 2008.11.29. 11:51:13

Az idézett látványtervek egy különálló épületről készültek, ahogy fentebb is írta már valaki, az a fintastúdió féle vásárcsarnok (piac gyk.)

a pályázati terv
epiteszforum.hu/?q=node/410
az épület
epiteszforum.hu/node/9024

Az épületben kb 2 hete jártam, 2 nappal a megnyitó után, brutál tömegnyomor volt benne, ami nemkicsit abszurd. maga a pláza szerintem nagyon kicsi, meglévőszövetbe illesztést nem ismerem eléggé, de mindenképpen meg kell hogy jegyezzem, hogy a MODEM is legalább ennyire furcsa képződmény, a FORUMtól párszáz méterre. És ami különösen furcsa, hogy kb 500 m-re ott a régebbi pláza.
Ekkora épületek egy vélhetően nőtt városszövetben mindenképpen furcsán mutatnak (ha pusztán nollis dolgokban gondolkoduk, akkor van pár új nagy paca)

Világos hogy nincsenek pólusok, amibe lehetne helyezni az épületeket debrecenben, de mégis szerintem ellentmondás ennyire közel egymáshoz két-három-négy ilyen kaliberű épület.

Mondhatnánk azt is hogy a város léptékének megfelelő plázáknak kéne születniük, belső udvaros akármikkel, outlet jelleggel, de egyrészt ilyen is van már a nagytemplom melletti utcáról nyitva, másrészt amíg ennek nincsen a plázaépítéssel racionálisan összevethető olyan modellje, ami közel azonos megtérülést erdeményez, addig ez max a szabályozás szintjén van meg. (Azaz pontosabban ott sincs, mert mindig megoldódik valahogy a helyzet, hogy meg lehessen építeni egy-egy ilyen épületet.)

Minden épület excell-ben terveződik gyakorlatilag ... megtérülés kell, nem érzelmek.

Dr. Panasz Muki 2008.12.01. 09:41:18

Pont hétvégén jártam Debrecenben, és ahogy kijöttem egy utcából, szembe találtam magam ezzel a meghökkentő épülettel - és tetszett! Nagyon tetszett! Meglepődtem, hogy itt tart Debrecen, és örültem neki! Először a fürdő, amit imádok, most ez - gratulálok!
Hiba: a Mark & Spencerből valami Mark cer - lett - máris kiégtek a villanyok... XD

XoniX 2008.12.01. 11:05:50

Mit is mondhatnek... Itt lakom par szaz meterre az ominozus epitmenytol. A Csapo utca felol nezve talan leginkabb Csernobil IV-es blokk jut az ember eszebe.
A Burgundia utca felol nezve a Pink Floyd "The Wall" cimu albuma ugrott be elsore. Most, hogy kiirtottak a kornyeken az osszes fat, es kibovitettek 7 savosra az utat, Debrecen belvarosa az megkaphatja a megtisztelo "Beton es Uveg" cimet. Tavolrol sem emberkozpontu.
Legjobban Holdrablo elnevezese illik a komplexumra: Latinovits Eromu.

Garlando 2008.12.01. 14:00:11

Igaz
Nekem meg volt "szerencsém" részt venni egy ilyen tervezésében. Egy kockáslap ihlette német sablon típustervet kell adaptálni 000 tervezői szabadsággal, Kívülről a bejárat környékével lehet foglalkozni, meg valami bőrt húzni a dobozra és ennyi. Ez is panelos házgyári épület nagyon vékony cukormázzal. Itt a debrecenibe a lámpák az egyediek a beltérben és ennyi..

nyös 2008.12.04. 16:11:57

ebben a Fórum dologban sztem 2 dolgot kell észrevenni:

1, a "külföld" térképére felkerült Debrecen, vagyis látják a sales guy-ok a revenue-t befolyni Debrecenből a lelki szemeik előtt már, ezért megfinanszíroznak egy nagy mall-t. Ezt megteszik bárhol szívesen ahol kinézik a plebsből hogy komolyabb pénzeket fog elkölteni "dolgokra".

2, Valahonnan van pénz, hitelből akár, de ugye hitelt csak annak adnak akiből kinézik hogy van perspektíva előtte, ki tudja majd fizetni.. a Latinovics Erőmű is ennek a példája, az hogy ilyen húde modern lett, egy vitatható dolog, én biztos valami kicsit "szebbet" álmodtam volna oda, pláne hogy Kováts Ákos Úr (debreceni főépítész) északolasz kisvárost képzel faragni Debrecenből (ennek jegyében bevetette az itt-ott műdödő kereskedőkkel a ház/épület elé kiállított standot, amin mondjuk a gumik/felnik, vagy mondjuk a csempék/vasak voltak kitéve mutatóba.. ezzel el is kaszáltak több kisebb boltot (tuningbolt, ezermester boltocska...))

Szóval annak örüljünk, hogy a nagyzás (ami egy 3, pont lehetne) legalább a fenti 2-vel összetalálkozott, és nem egy semmirevaló üvegb#szt építettek nagy elánnal, lásd Üveghegy (www.deol.hu/main.php?c=5611 )

fan 2012.11.28. 23:57:46

Már bocs, de a Csaba Center a legnagyobb vidéki plaza:)
süti beállítások módosítása