Az ember első körben soha nem ingatlanoshoz fordul, hanem megpróbálja eladni maga a lakását. Ezért szegény ingatlanosok viszont megpróbálják magánszemélynek feltüntetni magukat. Valamilyen rejtélyes okból úgy gondolják, hogy a magánszemély legfőbb ismérve, hogy kézírásos szórólapon keres lakást és mellé vidám dolgokat rajzol.  Most komolyan. Az ingatlanosokon kívül eszébe jut 2008-ban valakinek kézzel írt szórólapot készíteni, lefénymásolni és bedobálni postaládákba? Ezt a különösen szép példányt tegnap kaptam. Tímea annyira igyekezett lakosnak álcázni magát, hogy még egy árnyékolással díszített csigabigát, és egy növényi ornamentikát is rajzolt. Tisztára mint a húgom emlékkönyve 85-ben. Önökhöz nem dobálnak be ilyeneket Drága Olvasók?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: rajz szórólap ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr1648916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trixilw 2008.09.05. 09:37:05

Dehogynem, megy is a kukába. Másik ismérvük, hogy azt gondolják a vevők nagyon szépen és dícsérően írnak, pl: ezen a csodálatos környéken keresek egy mesés lakást (ma láttam). Harmadik ismérvük pedig hogy egyáltalán azt hiszik, aki lakást akar venni az ír olyat, hogy lakást keresek a környéken és szétragasztja vele a környéket. Aki lakást akar venni az vesz egy expressz vagy bújja az ingatlan oldalakat.

trixilw 2008.09.05. 09:37:35

Mellesleg első voltam, bár ennek itt nincs sok haszna, de olyan jó érzés.

v2peti 2008.09.05. 10:09:47

Nálunk olyan hirdetés van kirakva (nem kézírással), hogy "Lakást vennék ebben a házban!".

Nem árulnád el, hogy mekkorát???

Beraktuk a lakást ingatlanoshoz. Nem tudták eladni. Kivettük. Újságban hirdettük. Felhív az ingatlans (ugyanaz).

Minek hívsz??? Úgysem tudtad eladni!

Rigaváz 2008.09.05. 10:11:47

Kedves trixilw!

hadd gratuláljak, fantasztikus teljesítmény ez tőled, büszkék vagyunk rád és te is legyél nagyon büszke magadra!!!

(kit érdekel...)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.09.05. 10:19:08

Én felhívtam egy ilyen ingatlanost, szimpatikusnak tűnt, eljött, beszélgettünk, nagyon vágta a környéket. Leszerződtünk (nem kizárólagosat), feltette az ingatlan.com -ra, és ezen kívül nem csinált semmit. Nem is adta el (eladta más).

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 10:20:49

Üdv!
Látom van keletje az ingatlanosok fikázásának, magam is az volnék, látom hogy miúság van, sajnos a szakma tele van kóklerekkel, de a vevőket/eladókat sem kell félteni a hülyeség területén. Ma este/holnap reggel indítok egy blogot az ingatlanos szakmáról, ingatlan eladási, vásárlási tanácsokkal, kis szakmázással, viszont kéne valami frappáns név. Segíthettek ám!

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.09.05. 10:22:16

Én azt nem értem, hogy állítólag pang az ingatlanpiac. Akkor meg minek akarnak mégis ennyi lakást venni?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 10:32:56

Nem sokat akarnak, hanem jót. És sajnos a lakások nagy része helytelenül van pozicionálva a piacon, az értékesétők többsége pedig képtelen szakmai segítséget nyújtani az eladónak és inkább enged neki. Így a lakások többsége nehezen értékesíthető. Az értékesítőnek pedig könnyebb hetente 10 tárgyalásra kimenni és lefirkálni amit a tulaj mond mint egyet meggyőzni arról hogy hogyan kéne eladni az ingatlant. Így sok-sok megbízásra van szükségük, abból nagyobb valószínűséggel lesz egy eladható. Nagy számok törvénye. Aztán persze a tulajdonosok átverve érzik magukat.

Marticsku 2008.09.05. 10:34:54

V2peti
Van egy -két ház ahova beköltöznék ha lenne eladó lakás. Én sem írnám ki másképp, bár mindenképpen beleírnám, hogy minimum mekkorát:)ebben neked tökéletesen igazad van:)

Marticsku 2008.09.05. 10:36:18

nézem a szórólapot olyan édes:)

wagabound 2008.09.05. 10:59:58

Bár a blog nem igazán erről szól, de mégis valahova ide vezet: az eladók többsége túlértékeli a saját lakását, és ebből az istennek se akar engedni. Én egyszer adtam el a lakásomat, a VALÓS piaci árért öt perc alatt, és vettem másikat, ugyancsak VALÓS piaci árért, valamivel több mint tíz perc alatt. Mindketten (én is, az eladó is) költözni akartunk, és nem nyerészkedni, (ami persze a végén jókora veszteség),ezért normális áron hirdettünk, és szerencsére egymásra találtunk.

Bejjja 2008.09.05. 11:13:30

Én nemrég adtam el a lakásom. Nem volt a lakás egy egyszerű eset, de az ingatlanos kiválóan teljesített. Meg is döbbentem hogy aránylag "hamar" eladta. Szóval ha valakinek jó ingatlanos kell, szóljon.

wagabound! igazad van. A legtöbb tulaj túldimenzionálja a lakását, és nem hajlandó szembesülni a lakás hátrányaival, negatívumaival /minden lakásnak van/. Nem látják reálisan, hogy mi számít előnynek, mi hátránynak. Példul eladás előtt kár pöpecre felújítani a lakást azzal, hogy annyival többet ér. Francokat ér többet. Honnan tudjuk, hogy a leendő vevőnek milyen ízlése van, mit akar? Belvárosi lakás? Aki a csendet, nyugit szereti, annak horror. Jó közlekedés? Az mit jelent? Az ablak alatt robognak el ezerrel a buszok, villamosok? Szóval nem árt tájékozódni, és reálisan gondolkodni. Nagyobb a siker.

Bejjja 2008.09.05. 11:15:08

Mellesleg én felhívnám a cetlis hölgyet, és közölném vele: pár milkóért a magáé :-)

Missing Link 2008.09.05. 11:28:56

egyik haverommal beszéltünk lakáseladásról, neki elég speckó, belsőépítésszel terveztetett lakása van, ami sztem rajta kívül senkinek nem kéne. Egyszer csak aszondja: ezt a lakást akármikor el tudnám adni. Mondom, hogyhogy? Mire ő: minden héten bedobnak a postaládámba egy cetlit, hogy megvenném a lakását ebben a házban... (és komolyan mondta)...

DEGEC 2008.09.05. 11:34:53

1. mindennek annyi az ara amennyit adnak erte.
kereslet-kinalat.

2. mindenki sajat maga donti el hogy neki mennyit er, ha valaki el is tudja adni ennyiert, akkor az mert faj masnak?

3. valszeg azert nem szol ingatlanosnak mert pofatlanul nagy osszeget kernek erte.

4. legegyszerubb felrakni az ingatlan.com ra, kifizetni a 2 rugot a kepekert, mert aki a nelkul akar eladni sikeres nem lehet.

5. en se vennek lakast, ingatlanostol, mert tuti hogy az arban benne van a 3-500.000 huf haszna az ingatlanosnak.

6. ha elado lennek se adnam, ki mert sokat nem tud csinalni meint felrakja az ing...comra.

7.internet vilagaban ki vesz expresz ujasagot?
ugy is csak ingatlanosokkal van tele.

8. Nem feltetlen igy kellene mukodnie az orszagnak, hanem mindenki azt csinalna amihez ert, es meg is fizetnek, es akkor en talan meg is fizetnek egy ingatlanost (aki ert is hozza, van is ugyfelkore stb...) de amig nem fizetnek meg , addig en adom el, magam veszek, magam festem ki a lakast, magam tapetazok, es meg sok minden mast is. Nem feltetlen a penz miatt, hanem mert minden szakmaba tele van koklerekkel.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.05. 11:42:49

Ingatlanos témában fincsi dolog: Otthon Centrum a nagyvad. Aláiratják veled a közvetítői szerződést, nem kizárólagost, HATÁROZATLAN IDŐRE szólót. Meg is mondják neked, helyben, bűbájosan, hogy ezt a szerződést bármikor felmondhatod, a szerződés túloldalán levő blabla az csak általános szöveg. Aha. Abban a pillanatban, amikor fel akarod mondani velük a szerződést, közlik, hogy ők bizony a blabla szerint kell, hogy eljárjanak, ennek értelmében a szerződéskötéstől számított 90 napig nem bontható fel a velük kötött szerződésed, utána pedig 30 napos (!) felmondási idővel. Mindez mit jelent a gyakorlatban? HOgy SEHOL MÁSHOL, még te magad sem hirdetheted olcsóbban a saját lakásodat, különben ők is azonnal lejjebb viszik az irányárat. HOgy ezt miért szívod meg? Azért, mert a jutalékuk 5%+áfa... Tehát vigyázat! Nem kizárólagos szerződést SEM aláírni az Otthon Centrumnál, mert ezzel nem kevesebb, mint 120 napra kötöd le magad náluk...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.05. 11:48:31

DEGEC: 5. "en se vennek lakast, ingatlanostol, mert tuti hogy az arban benne van a 3-500.000 huf haszna az ingatlanosnak."

Alsó hangon. Mert egy 20 millás lakásnál mér 1,2 milliót perkálsz az ingatlanosnak.
Az ügyvédnek, aki a szerződést megírja és LÉNYEGESEN többet tesz, 240e Ft-ot fizet a vevő. Ki dolgozik meg jobban a pénzéért? Melyiket érdemes megfizetni? Mindenkinek a belátására bízom...

DEGEC 2008.09.05. 12:36:04

Cyr 2008.09.05. 11:48:31

szivem szerint egyiknek se fizetnek (az ugyvednem nem reszleteznem miert, egyszer az egyik megszivatott, benne volt a szerzodesben hogy illetek mentes (uj lakas volt maganszemelytol), es ki kellett fizetnem az illeteket, az ugyved meg aszondta pereljem be)

lehet hogy en vagyok naiv es tudatlan, de te akkor vazolt , legyszives mit tesz egy ingatlanos,1.2 millaert, mert sok emberenk annyi egy evi fizetese, milyen koltsegekkel jar..

meggyozheto vagyok...lehet hogy en latom rosszul..
de ugy gondolom azon kivul hogy hirdetest ad fel(amit en is tudok) meg kijon alairtani a papirt, meg benyujta a szamlat gozom sincs.
Ismetlen nem latok a szinfalak moge..lehet hogy megvaltozik a velemenyem.

2. "elvileg" az ugyved felelosseget vallal arra amit ott szerepel.

3. joval kevesebbet ker mint egy ingatlanos.

4. joval tobbe kerult, a diplomaja mint egy ingatlanosnak.

5. elviszi a foldhivatalba a papirokat, sorbaall helyettem, vagy a titkarnoje tok mindegy.

6. torveny irja elo, mig az ingatlanosnak nem.

DEGEC 2008.09.05. 12:39:28

tavaly voltam ingatlanosnal...szantot kerestem..
annyit csinalt hogy adott vmi helyrajzi szamot, egy hasznalhatatlan terkep szelvenyt, amin nem volt kiindulasi pont, oszt mondta hogy keressem meg valahol ott van a hegyen.de o meg nem latta, kepe sincs rola, meg nem tud semmit, de majd felhivja a tulajt ha erdekel..

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.05. 12:44:20

DEGEC: PONTOSAN erről beszélek. Az ingatlanos semmit nem tesz. Illetve valamit azért mégis igyekszik, de rohadtul:

Minél jobban lehúzni a lakásod árát. Neki pár tízezer Ft a veszteség, nem érdekli, neked pár millió. Egyébként meg egy jó ügyvéd végigviszi a teljes adásvételt ezért a pénzért, ha kell (banki hitelhez) akár szerződésmódosítással is. Az ingatlanos az első PÉNZMOZGÁSKOR kéri a jussát, állatira nem érdekli, hogy az adásvétel végül létrejön-e, vagy sem. Kapsz mondjuk a vételárból 10% foglalót. Ha a vevő mégsem tud fizetni, vagy eláll, akkor a foglaló nálad marad. Mármint a foglaló maradéka. 6%-ot ugyanis visz belőle az ingatlanos, mint a szél. Ha számla nélkül viszi, akkor csak a felét, mondjuk akkor azután is adózol, amit neki kifizettél.

Ha olyan balfék voltál, hogy nem foglalót kértél, hanem előleget, nos, akkor még jobban megszívtad. Az előleg ugyanis akkor is visszajár a vevőnek, ha az ő hibájából hiusul meg az adásvétel. Tehát akkor zsebből fizetted ki az ingatlanosnak a lakásod értékének 5-6%-át a semmiért. Tuti üzlet hülyéknek.
Buli, mi?

mánuel a szerencsétlen 2008.09.05. 12:59:37

Kedves hozzászólók!
Magam is ingatlanos volnék, nálam a dolog fordítva működik, mivel ingatlan értékbecsléssel is foglalkozom (igen azért felelősséget kell vállalni, és képzettséget is igényel) így a lakások értékével tisztában vagyok, alapból nem vállalok be hülye áron lakást, erre elmondják milyen kókler vagyok, mert bezzeg a másik, na ezt nem is részletezem... Sztem egy ingatlanos feladata (én is így csinálom), a szükséges papírok beszerzése, az ingatlanra vonatkozó adó és illetékszabályok ismerete, amiben tanácsot is tud adni. Az ügyvédet én biztosítom, ha a vevő is az én ügyfelem és mindezt 3% ért, azt hiszem megdolgozom érte, lehet velem vitatkozni. Nomeg megpróbálom az embereket lebeszélni az irreális igényekről (20Mft 80 nm-es belbudai lakás), bár látom, hogy sok kollégának ennyire fogalma sincs a piacról, mivel sorban kapok ekkora blőd megkereséseket. Tényleg nehéz a sok hozzánemértő hülye között normális módon beszélni az ügyfelekkel, mivel hozzá vannak szokva, hogy átverik őket. Ennyi ingatlanos, amennyi magyarországon van egyszerűen nem tud megélni, szerncsére korrekt hozzáállással és jó ár/érték aránnyal nekem összejön, és az emberek visszajárnak, nomeg kedvezményes hitelfedezeti értékbecslést is kapnak.

DEGEC 2008.09.05. 13:39:04

mánuel a szerencsétlen 2008.09.05. 12:59:37

nagy pofatlansag-e megkerdezni, hogy mennyi marad ho vegere a boritekban? nevnelkul stb..
ha nem vindesgrec a kerdes.

amugy keseslet-kinalat kerdese az egesz.

vak tyuk is talal szemet.

egyik ismerosom 1.5 millval akarta dragabban adni a tobbitol, 35 negyzetmeteres paneljet ujpalotan
jot mosolyogtam, es vazoltam hogy jozanoggyon ki gyorsan, 2 honappal kesobb vmi videki csalad megvette alku nelkil a kisunokajanak mert jon fel a nagy budapestbe tanulni...kesbe kicsengettek.

2 hulye egymasratalalt...van ilyen...

utana meg ...na latod..hogy megevettek.????
nem sok mindent tudtam hozzafuzni..

mánuel a szerencsétlen 2008.09.05. 13:44:42

Kedves Degec!

A hó végén marad annyi, hogy néha szalámira is jut;). Viszont minden ügyfelem visszajár, ha valami ingatlanos probléma merül fel, fel is hívnak, na a tanács az már bérmentve van, tán ezért is jönnek vissza. Véleményem szerint egy lakást áránál drágábban eladni nem szakma, hanem mázli, ez nem várható el egy ingatlanostól, egy normális szakember azt vállalja, hogy PIACI áron (PM rendelettel szabályozott értékelési metódussal számolt ár) eladja a lakást, erre lehet felelősséget vállalni, szoktam is:)

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 15:52:46

Khm...

prokee: Kösz, ennél kicsit frappánsabbat szeretnék;)

Degec: Sikeres akarsz lenni, InCom segítségével? Akkor nézd meg hogy hogy működik benne a keresés. Kicsit segítek: nézd meg hogy dobja ki a találatokat. A 2000 Ft-os hirdetésed területtől/kategóriától függően pár órán vagy napon belül gyakorlatilag semmit sem fog kérni. A normális ingatlanosok vagy sűrűn "frissítik" a hirdetéseiket, vagy sújos összegeket áldoznak az InCom oltárán a rendszeres frissítésért.

Ez a logika. Az ingatlanos vagy dolgozik, vagy fizet a szolgáltatásért. Ugyanez a logika működik az eladóra is: vagy dolgozik az eladással, vagy a munka egy részéért fizet egy szolgáltatónak. Ingatlanosnak. Aki persze egyesek szerint nem csinál semmit, bezzeg az ügyvéd aki 1-2%-ért cserébe behelyettesíti az eladó és a vevő nevét egy word-dokumentumba plusz elküldi a bojtárját a földhivatalba. Ó, mily tereh!

Figyelem emberek!

Az ingatlanközvetítés egy szakma! Ha valaki el szeretné adni a lakását, választhat: megbíz-e ingatlanost vagy nem. És ha megbíz valakit, eldöntheti azt is hogy melyik ingatlanossal / ingatlanosokkal szeretne dolgozni.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 15:53:51

No, korrekció: a kérni az érni, a sújos meg súlyos. Primkó vagyok.

DEGEC 2008.09.05. 17:15:05

Xotifan 2008.09.05. 15:52:46

savanyú a szőlő-e?

adtam ki több lakást is 2napnál nem telt többe.

A házam is ott vettem.

Bár ingatlnaos hirdette, én elmentem megkerestem, 8 utcát kellett végigautóznom, ott volt az eladó épp, és megvettem ,és nem kellett 5 kilot tolnia az eladónak.

igen sikeresnek érzem magam.

2. ha mondjuk káposztáson akarok 55 négyzetméteres panelt venni, mikor van több esélyem ing.com vagy elmenni egy ingatlanoshoz ahol van max 5 , mert ugye van 20 ingatlanos a környéken, akik mind a könnyű pénzszerzést választották.

sajnos szerintme ez is olyan mint a taxis szakma, és egyéb hadd ne soroljam, a sok kókler tönkretette...mindenki 2 honap alatt akar meggazdagodni...taxiba is akor ül az ember ha égető, legalábbis én 7-8-10 ezret nem szivesen dobok ki, akkor inkább ha kimozdulok este nem iszok, és megyek kocsival.

ez az én véleményem.

ráadásul meg 1 ingatlanos nem irta le hogy mondjuk neki az 1 millás dij milyen részleteket fedez. A legtöbb ember aki ért is a munkájához, esetleg 4 évig tanult főiskolán, 20 napot egy héten reggel 8-17:00 ig robotol 150-200.000 huf ért...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 17:53:05

Igazad van, az Ingatlan.com-on könnyű találni, eladni viszont nem. Mert rengeteg találat van.

A tanácsadás-részét gondolom el sem tudod képzelni. Mondjuk valaki lakást keres, meg van győződve róla hogy egy bizonyos környéken, egy bizonyos típusba kell költöznie, egy bizonyos áron. És lesi a comot mint a güzü. Csaképp mondjuk olyan nincs. És nem is lesz. Ellenben van más, ami ugyanolyan jó, sőt, tán jobb is. Hidd el, az ingatlanosok (a normálisabb fele (no jó, inkább harmada-negyede)) ismeri a környéket, jobban mint te.

Ó, igen, megtaláltad az ingatlant comos fénykép alapján. Te vagy a nap hőse. Megspóroltál az eladónak fél kilót. És gondolom te olyan rutinos róka vagy (hetente alkudozol ingatlanra)hogy teljes biztossággal tudod, nem tudtad volna megvenni olcsóbban azt az ingatlant. Biztos megkérdezted hogy mi az alja, ők megmondták, erre te aláígértél párszázezerrel és teljesen elégedett vagy. Gratulálok. Nem csak félmilliót spóroltál a tulajdonosoknak.

Pont az ilyesmi miatt nem szokott az ingatlanosok többsége külső képet feltenni a házról (ami roppant zavaró, én is házat keresek épp, hát nehéz belső képek alapján dönteni), de én úgy vagyok vele hogy aki képes 8 utcát végigautózni (az én esetemben csak egyet, mert sokakkal ellentétben én rendesen beírom az utcát) hogy megtalálják az ingatlant azok minden egyéb eszközt meg fognak ragadni arra hogy megkerüljék az irodát, szóval inkább elkerülöm a felesleges szenvedést.

Én tudom hogy vannak ilyen emberek, akik még a fodrásztól is megkérdezik hogy mégis mi került ebben most 3000 Ft-ba, hisz az ollót használta csak, a víz meg a sampon max. 50 Ft. Gyere át a holnap reggel induló blogomra (aronalul.blog.hu), ott kicsit mélyebben is beleláthatsz a szakmámba. Várlak szeretettel.

Ja, még valami: kiadó lakással (hacsak nem speckó: nagy értékű, nagy számú, stb) tényleg felesleges irodához fordulni, az értékesítők is utálják mert nettó annyit keresnek vele mint egy hajvágással, ugyanakkor neten vagy expresszben (igen, offline hirdetés, durva, mi?) egy hirdetés jellemzően meghozza a bérlőt.

Hm... én egyébként úgy gondolom hogy az embereknek kb. 3%-a ért ahhoz amit csinál. Egyrészt. Másrészt amit az értékesítő kap az bizony nem olyan rengeteg. Merthogy számlázik. Az irodájának. Jó esetben a jutalék 20%-a az övé, annak az 50%-a az államé (hogy az állam mit kezd vele, azt már tényleg nem tudom...). Egy egymilliós jutalék nettó 100.000 Ft. És mondjuk fél évet dolgozott vele az ember. Mert ha nem dolgozik, nem tudja eladni.

Ja, még valami, kis személyeskedés: Ócsójános! :D

DEGEC 2008.09.05. 20:17:00

fél év?????eladni egy cellát????
hm....

olcsójános:-PPP


lehet, de sajnos ez azért van mert az emberek nagy része feketén dolgozik, mutyizik stb...
és az állam a köztisztviselőit ennyire fizeti meg.
kénytelenek vagyunk olcsó jánosnak lenni.

és sok embernem számit az az egy milla, mondjuk 7-8 havi netto berük. ami nem mindegy.

de ezért örülök, hogy az ingatlanosok ennyi pénzt dobnak be az állam kasszájába.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.05. 20:39:07

Xotifan: Sztem az ilyen alakoktól nyílik ki a bicska nagyon sok ember zsebében.
Naná, az ingatlanos tud jobbat. Naná, ismeri a környéket. Basszus, még ha ismerné! És tudod mit mondok neked? Az ingatlanos is épp abban a zavarosban halászik, mint bárki más. Csak esetleg lenyúlja a magánhirdetésedet, hogy ő tud arra egy tuti vevőt. A tuti vevőről meg kiderül, hogy nem is olyan lovat akart, amilyet te hirdettél...
Az olcsójánosozásodról meg annyit, hogy aki (gyakran egy élet munkájából) inkább magának tartana meg 1 milliót és nem neked, azzal én nagyon is egyetértek. És ha megspóroltam fél millát a tulajnak, annyit basszus magamnak is, és nem a te zsebedet tömöm meg vele. A semmiért.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.05. 20:46:04

Xotifan: "Jó esetben a jutalék 20%-a az övé, annak az 50%-a az államé (hogy az állam mit kezd vele, azt már tényleg nem tudom...). Egy egymilliós jutalék nettó 100.000 Ft. És mondjuk fél évet dolgozott vele az ember. Mert ha nem dolgozik, nem tudja eladni."

Erre meg rohadt magasról teszek, mert én viszont 1 millát fizettem ki, azt az én zsebem érzi meg. Ha úgy jobban tetszik, kifizettelek téged, a cégedet, meg az államot. Ezek után állatira nem foglak sajnálni. (az államot egyébként még egy párszor kifizetem az eladás kapcsán, dettó én)

DEGEC 2008.09.05. 22:05:33

gondolom te se hitted el hogy betolja állabácsink az 5 kilót. akkor nem itt tartanánk.

én mikor olasz barátaimnak meséltem hogy kifizetem az afat mikor megveszem a haza, es fizetek adot azért mert megvettem, nem értették, meg ha eladom. mondjuk et épp nem tom az ingatlanosok nyakába varrni, de akkor is.

én meg tudom találni, amire nekem szükségem van max addig megyek. 2 az ingatlanosok is az ingatlan.com on hirdetnek. akkor te honna a picsabol tudnál nekem jobbat ajánlani.

és gondolom hogy jól vettem mert 3 kiloval olcsóbban vetem meg mint az ikerszomszédom.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 22:39:37

Cyr:
Lehet ingatlanos nélkül is jót találni, lehet ingatlanos nélkül is jól eladni.

Ugyanakkor az 1 milliós jutalék cégtől függően 20-40MFt-os eladásnál fizetendő. Gondolom aki 100-150eFt-ot keres havonta, az nem bonyolít hetente ilyen nagyságrendű ügyletet. Tudom hogy az interneten minden fent van, de ilyen nagyságrendű döntések előtt nem árt szakember segítségét kérni. Nem kötelező. De van rá lehetőség. Nem kell az első alkoholista ingatlanosra hallgatni, de hidd el, ha valaki napi szinten foglalkozik ilyesmivel, az bizony jobban tudja.

DEGEC: Vannak akik tudják hogy mit keresnek, de esetleg előfordul hogy az valahol máshol, más formában is fellelhető. Onnan tudnék jobbat. Valaki felhív egy hirdetésre, én mutatok neki párat, beszélgetek vele, mire kiderül hogy van valami ami pont neki megfelelő, de eddig nem is keresett mégcsak hasonlót sem. Képzeld, előfordul. Az ember hall ezt-azt, elgondolja hogy mi lenne neki a jó, de egy szakember esetleg tud neki segíteni a választásban. Azzal hogy kicsit szélesebbre nyitja a szemét. Ez nem vonatkozik mindenkire, sok embernek határozott elképzelése van. A mai világban egyébként szakértő segítségre inkább az eladóknak van szükségük.

És újra mondanám: az ingatlan értékesítő egy senki számára sem kötelező szolgáltatást nyújt. Nem nyúl le hirdetést, nem hazudik nem létező vevőt, hanem kiszolgálja a felmerülő igényeket, aminek bizony díja van. Meg vannak kóklerek is, őket kerülni kell.

És igen, befizetem. És nincs rokikártyám, nem bliccelek, a netet sem lopom. Még a sebességhatárokat is betartom. Meg a szabályokat, általában. Ilyen ember is van. Ugyanakkor mélyen hiszek az állam karcsúsításában. Az én adómból ne meressze senki a seggét napi 8 órában (pénteken max. 4) egy olyan hivatalban aminek egyébként semmi értelmes, termelő haszna nincs. Egy emberes feladatra meg nem kell három.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 22:50:16

Egyébként meg sok olyan ember van mint ti, én ezzel együtt tudok élni. Ha gondoljátok, olvassátok holnaptól a blogomat, lesznek témák amikhez ti is hozzá tudtok szólni (és remélem fogtok is), és talán pár hét/hónap alatt ha velem kapcsolatban nem is, de általánosságban el tudjátok majd fogadni hogy az ingatlanértékesítésnek vannak szakmai alapkövetelményei és bizony vannak olyan értékesítők akik nem naplopó senkiháziak. Tehát azt az alapvetést hogy vannak köztünk lelkes, hozzáértő szakemberek. Ha nem is túl sok.

DEGEC 2008.09.05. 23:11:28

akkor tegyetek valami hogy a férgese kihulljon.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.05. 23:59:49

Nem lehet. Én egy komoly iskolához (egyetem, pl.) és fényképes igazolványhoz kötném a dolgot. Mint az ügyvédeknél. Majd megírom;)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.06. 05:55:41

Xotifan: "És újra mondanám: az ingatlan értékesítő egy senki számára sem kötelező szolgáltatást nyújt. Nem nyúl le hirdetést, nem hazudik nem létező vevőt, hanem kiszolgálja a felmerülő igényeket, aminek bizony díja van. Meg vannak kóklerek is, őket kerülni kell."

Na ezek a kóklerek, hírdetéslenyúlók, magánhirdetéseidet pofátlanul leszaggatók (!), pofátlanul rád akaszkodók megtalálhatók a 3 legnagyobb ingatlanirodánál. Hadd ne soroljam ezeket a hálózatokat, tisztában vagy a nevekkel, gondolom. Akik bizony egy 20 milliós lakásnál nyúlják le az 1,2 milliót, nem a 40 milliósnál. Azok, akik boldog-boldogtalant odacipelnek hozzád, hogy lásd, milyen rohadt sokat dolgoznak. Aztán a boldog-boldogtalanról kiderül, hogy ja, bocs, ő nem is ilyet akart, totál mást. Ja, bocs, de neki ennyi pénze nincs is. Szűrnek? Frászt szűrnek! Én jobban megszűröm telefonon a vevőjelölteket, mint egy ilyen kókler!

Lelkessel, hozzáértővel nem sűrűn találkoztam, talán egy embert tudnák említeni, pedig hidd el, mostanában annyi ingatlanossal hozott össze a (rossz) sorsom, időnként páros lábbal rugdosnám őket a fenébe...
Felteszek egy magánhirdetést, ingatlanosok kíméljenek jelszóval, 10-ből 8-szor ki jelentkezik rá? Nyertél! Ingatlanos... És előadja, hogy ő milyen szuper. Na hát a naív hiten már tújutottam, hála a "szupereknek"...

Igazad van, szűrni kéne. Vagy megvárni, míg felfalják egymást...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.06. 09:33:51

Magánhirdetést leszaggatják? Komolyan azt hiszed hogy azok ingatlanosok?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2008.09.06. 11:33:03

Hová teszel te leszakítható magánhirdetést? Komoly ingatlanos nem flyerez. Magánhirdetésre vadászni meg eléggé meddő dolog. Persze vannak pszichopaták. Ellenben megvan az első bejegyzésem, lehet ott is kifejteni.

Real Man 2008.09.06. 17:36:42

DEGEC: Ennyi rosszindulatú - ámde okoskodó - sületlenséget, amit te itt összehordasz már rég hallottam. Ráadásul még büszke is vagy rá, hogy információt lopsz, meg csalsz. Aztán meg osztod az észt ezerrel. Ez a jóindulatú Xotifan meg leáll győzködni egy ilyen adattolvajt... Egy dologban volt igazad DEGEC: a férgesének ki kellene már hullania végre!

DEGEC 2008.09.06. 17:47:53

már mért is lenne lopás?

hol van leírva törvényben hogy mindenki aki eladja a lakását/házát illetve venni akar azoknak az embereknek jol meg kell tömni az ingatlanosok zsebét?

ti meg milyen jogon várjátok el?

szánalmasak vagytok...

ez opcionális, ha az ember akarja akkor keri ingatlaos segitségét, ha nem akkor nektek kevesebb lesz a boritékban.bumm...

1.lehet hogy sületlenséget hordok össze, de erről szól a blog, a fórum hogy több ember elmondja a véleményét...ha egyforma lenne akkor a kommentek a következők lennének.

pl: "ja köcsög eladók meg vevők, nem kötnek velünk szerződést"

"ja kis gecik, mit fáj nekik 500 k ?"


2. biztos én nem tudok olvasni de eddig meg nem sok ember kommentelt itt az ingatlanosok mellett, hogy milyen kurva jol jart velük vagy ilyenek...
vajon mééért.

akinek nem inge ne vegye magára...

de ezexerint rád is pont jó ez az ing..

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.09.07. 08:17:01

Real Estate: Arany bogaram, a rosszindulat benned buzog ezerrel. A nickedből úgy gondolom, te eladókból és vevőkből élsz... Kinek kell kihullania és hova? Az utóbbi időben rengeteg ingatlanossal találkoztam, na, a jóindulat volt az utolsó, amit el lehetett mondani róluk, a saját zsebük bármi áron, az mindig ott figyelt.

Adattolvaj... Tudnék neked mutogatni adattolvaj ingatlanost. Tudnék neked mutogatni a nagy hálózatokból olyanokat, akik csak jönnek jönnek a "potenciális" vevőjükkel, (aknek pénze sincs, meg nem ezt akarja, na de őőőő leinformálta, na ja) a "potenciális vevő" másnéven sokkal inkább "ingatlanturista", az ingatlanos pedig az életben nem látta még a lakást, amit mutogat, annyi a tudása, hogy benéz az ajtón és nagy pofával elkezdni mondani, hogy "ez itt a konyha". Addig nem terjed el a tudása, hogy tájékozódjon a környékről, az adottságokról, az eladótól kérdez (!) az eladótól, basszus, aki cirka másfél órát eltöltött már azzal, hogy részletesen, mindent elmondjon valakinek, aki ugyanabból az irodából felvette az ingatlan összes adatot. Na ezeket kellene kiszórni. Soroljam? DH, OC, CC... Egyetlen előnyüknek ezek az irodák azt tudják elmondani, hogy "ők nagyok". Vevői oldalról ebből viszont haszon nulla.

Real Man 2008.09.07. 13:08:58

"Bár ingatlnaos hirdette, én elmentem megkerestem, 8 utcát kellett végigautóznom, ott volt az eladó épp, és megvettem ,és nem kellett 5 kilot tolnia az eladónak. igen sikeresnek érzem magam."

Arra is gondoljatok, hogy ez olyan mint az adózás.
Az ország egyik fele nem fizet adót, mert jópofa és vagány. A másik fele meg fizethet helyette is, mert azért valamiből csak el kell tolni a havat az utcákon, fizetni kell a közvilágítást és fűteni kell az iskolákat. (mert ez a vagány jópofáknak is jár)
Az ügyfelek egy része ellopja az ingatlanosok adatait, a másik fele meg fizetheti a költségeket.

Azon is elgondolkozhatnátok, hogy a hozsannázott .com a magánhirdetőinek a pár ezer forintját, pont a hajára kenheti, nem hogy ilyen színvonalú szolgáltatást nyújtson belőle. Tehát ha nem lennének ingatlanos hirdetői, nem lenne .com sem. ti meg nézegethetnétek az apróhirdetéseket míg ólommérgezést nem kaptok. Persze abban nincs kép, így nehezebb lenne ellopni az adatot.

A vicc az egészben, hogy az adattolvajok pont abból élnek és azért létezhetnek, spórolhatnak és örülhetnek maguknak - mert létezik egy rendszer ami ellen lázadoznak és ócsárolják.

Azt is érdemes megnézni, hogy a kétbetűsek kinek szolgáltatnak inkább az eladóknak, vagy a vevőknek?

Mivel az eladók nem hajlandók költségekbe verni magukat - ezért ezt valakinek meg kell hitelezni a számukra - ezt az ingatlanügynökségek teszik.

Ha meg nem gyűjtenék össze az eladó lakásokat és adatokat, nem fizetnék ki előre a hirdetési költségeke a tulajdonosok helyett, akkor a vevőknek nem lenne mit nézniük. lenne fönt a .com-on 1-2 ezer eladó ingatlan, azt kész.

Az egész ingatlanügynökösdi szolgáltatásnak ez a hitelezési tevékenység az egyik leglényegesebb eleme!

A kérdés komplexebb megértését talán segíti a következő idézet, amelyet egy hasonló blogban találtam:

"Egyébkén arra jöttem rá, hogy mindenki maga akarná eladni a lakását, mivel az ingatlanosok lenyomják az árat – venni viszont ingatlanoson keresztül akarnak,mivel (igggen, jól gondolod, olvasó…) az ingatlanosok lenyomják az árat.
Nem eccerű ez kérem..."

Az meg, hogy van egy csomó ütődött ingatlanos, az társadalmi probléma. Mint ahogy van egy csomó ütődött autószerelő, bolti eladó, önkormányzati ügyintéző.

Ezen csak 2 dolog fog változtatni (és az nem az OC, vagy a DH)

1. mindenki söpröget egy kicsit a saját portája előtt - megpróbál jobban dolgozni
2. amikor valaki szolgáltatást vesz igénybe és nem azt kapja amit ígértek neki, vagy amit elvárt - azonnal kiveri a balhét, szól az ingatlanügynöknek, szól az irodavezetőjének, szól a hálózati igazgatónak, szól a fogyasztóvédelemnek

Egy ingatlanügynök főnöke, honnan a francból tudná, hogy mit csinál az az ütődött az irodán kívül?

Azért van ennyi szar szolgáltatás - mert senki nem szól.

DEGEC 2008.09.07. 16:08:19

Real Estate T-Rex 2008.09.07. 13:08:58

azt értsd már meg hogy ez a szolgáltatás nem kötelező, érvényű.
sehol nem irja le a törvény hogy csak ingatlanoson keresztül lehet eladni meg venni...

nagyon szép világ lenne ha működne,

1. mindenki megengedhetné magának.
2. az ember azt kapja amiért fizet és nem verik át (pl előnytelen szerződés,hogy az irodán kivül más nem adhatja el stb..)

de sajnos nem ez van, és különben is 2008 ban mindenkinek jogában áll hülyének lenni, akár eladó akár vevő.

nida/az ÉLET egy nagy g..i mágus 2008.09.07. 17:46:29

Ez a szórólap nagyon helyes:)

Van amikor szükség van ingatlanosra, nekünk is volt, mert nem tartózkodtunk azon a településen, ahol viszont az ingatlan igen.

Kapott kulcsot, és szépen ő ment fel a vevőkkel, aztán sikerült is eladni.
Az árat úgy kalkuláltuk, hogy neki, is nekünk is jó legyen.

mánuel a szerencsétlen 2008.09.08. 10:56:17

Még egy komment egy szerncsétlen elnyomott ingatlanostól:)
Csak azt nem értem, hogy egy fodrásztól miért nem sajnál senki 2000 Ft-ot egy vágásért, ha rosszul vágja nem megyek hozzá többet, a jót úgyis a barátaim ajánlják (a jó ingatlanost is a volt ügyfelei ajánlják, és például nekem sem kell ügyfelek után rohangásznom) hajat vágni meg úgyis mindenki tud, de hogyan...

DEGEC 2008.09.08. 11:57:36

szerencsétlen 2008.09.08. 10:56:17

senki nem mondta hogy nincs szukseg JO ingatlanosokra.

csak ne varjak el az also retegtol, kotelezoen hogy igenybe vegyek a szolgaltatasaikat.

mintahogy a fodraszok se rinyalnak, hogy miert a feleseget turta le a hajad 2mm re, miert nem jossz hozzam..

max jot rohog magaban, hogy szarul van levagva a haja.

Editor Bob 2008.09.08. 15:00:35

Nekem volt már rossz meg jó tapasztalatom is ingatlan eladáskor. Volt olyan, hogy hirdetett egy olcsó, de kissé lepukkant házat nekem Budakalászon egy helyi nő, fél év alatt 3 vevőjelöltet hozott. Én két "kampányt" indítottam az Expresszben, amikor már untam, hogy semmi se történik. A 2 hirdetésre kijött vagy 10 érdeklődő, az egyik meg is vette. 1:0 nekem.

Volt viszont egy budai lepukkant házban egy tuti jó felújított kis kéglink. Hirdettem, de senki nem jött megnézni, megtalált egy ingatlanos ("nincs alku.hu" volt a nevük) , aki garantálta, hogy 1 hónap alatt szerez vevőt. Hozott is vagy 20 érdeklődőt, és egy meg is vette. 1:1

Legutóbb meg egy másik lakást hirdettünk, szintén budai társasházban, szépen felújítva. A Duna House ajánlkozott, 1 hónapra szerződtünk, kizárólagosra. Ezalatt kb. 20 érdeklődőt küldtek, és szinte irányáron elkelt a lakás (közben sutyiban én is hirdettem az aproneten, de nekem csak 2-3 érdeklődő jött ki). 1:2 az ingatlanosoknak. Kicsit furcsa volt viszont, hogy ezt a 20 érdeklődőt kb. 15 ügynök hozta. Némelyik egy kuka volt, csak én beszéltem ott a vevővel, mintha én lennék az ügynök, ők csak álltak némán.

Összegezve nekem nincs bajom az ügynökökkel, van köztük sok tehetséges is.

Kismacska (BELLA) 2008.09.08. 15:16:25

Egy aprócska kérdés: ha ennyire jók az ingatlanosok, miért találom meg a legtöbb lakást magánban is feltéve (gyakran jóval kevesebbért) az ingatlan.com-on??

Ja, mert annyira becsületesek. Értem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.08. 17:27:46

Két fajta ingatlanos létezik. Az egyik akikről itt szterotipiákat mondanak, és a másik, aki ért is ahhoz amit csinál. Lakást eladni elvben könnyű - hiszen felpakolod a netre a cuccost és hadd szóljon. Csakhogy annyi ingatlanos portál van és annyi hirdetési újság, hogy ha mindegyikhez fel akarvád tenni, elúszna vele a napod. Arról nem beszélve, hogy másnapra rég eltűnne a hirdetés a site-ok első 50 találati sorából, mert a "konkurencia" rádpakol. Az ingatlanos ellenben fél napokat vállaltan ezzel foglalkozik. Helyetted hirdet. Neki kerül pénzébe és idejébe. De nem is árul zsákbamacskát (jó esetben). Hiszen ennek fejében kéri el az eladási árból a 1,5-6 % közötti jutalékát (ami a hiedelmekkel ellentétben nem hozzá kerül teljes egészében). Ráadásul a jó ingatlanosnak nem csak eladandó lakásai vannak, hanem potenciális vevőjelöltjei is. Akik esetleg már hosszabb ideje keresnek specifikusan ingatlant. Így ha befut egy új eladandó lakás, az ingatlanos rögtön ajánlani tudja nekik, s a tényleges eladónak nem kell a vakszerencsében bíznia, hogy épp rá bukkanjanak. A jó ingatlanosnak vannak további tapasztalatai is - netán szakmai tudása is. Ért az ingatlanjoghoz és az ingatlan adózáshoz is kicsit. Nem APEH szinten, de azért jobban mint egy átlagvevő/eladó. Tud továbbá megbízható szállítókat és felújítóbrigádokat ajánlani - ami nagyban megkönnyítheti egy átlagember dolgát.
Eladói oldalon tehát segít a valódi vásárló felkutatásában, vevői oldalon pedig a legmegfelelőbb lakás felkutatásában és esetleges felújításában.
Mindennek természetesen ára van, de aki ingatlanirodán keresztül bonyolítja a laksvásárlását, annak ezzel tisztában kell lennie.
Ráadásul senkinek sem kötelező kizárólagosságot kötnie az eladásra! Ha van energiája, eladhatja maga is a lakását. Az ingatlaniroda csak egy plusz bónusz. Hisz fizetni csak utólag kell, ha valóban más hozta a végső vevőt.

Ui: A lakás valódi paramétereiért egyébként egy ingatlanos sem vállalhat garanciát. Ő is csak abból dolgozik, amit neki elmondanak. (Ráadásul kamuzni egy privát eladó is ugyanúgy tud, sőt!) Viszont ha az ingatlanos becsületes és jó szakember, akkor egyszerre képviseli mindkét fél érdekeit - akárcsak az adásvételben közreműködő ügyvéd (ezzel is lefedve magát).
süti beállítások módosítása