"A készpénzzel fizető, de a nem kifejezetten tehetős vevők korát  éljük. Ők, a 8-12 milliós árkategóriában lakást keresgélők jelentik most a legfontosabb vevői réteget a budapesti ingatlanpiacon. De hol érdemes nekik most körülnézni? Segítünk!" - áll a Balla Ingatlanirodák legfrissebb sajtóközleményében, melyben Budapestet és az agglomerációt veszik sorra, hol a legjobb az ár-érték arány. Elég jó kis elemzés, érdemes átfutni (kiemelések tőlem).

 

Elérkezett a panelben újrakezdők korszaka, ugyanis a hitelek bedőlése miatt a nagy családi házból, vagy akár jó helyen lévő drágább lakásból kénytelen kiköltözni a hitelek törlesztőrészleteit felvállalni képtelen, már nem fiatal korosztály, melynek már többnyire családja van. Ez a réteg az, mely nagy valószínűséggel 10-20 éve még egy panellakásban kezdte az életét. Most pedig visszatér oda, illetve más, hasonló árkategóriájú, esetleg egyedi fűtéses lakásba. Emellett fontos jellemzője, hogy készpénzért vásárol – mivel a hitelezés továbbra sem indult be -, s a pénz többnyire már meglévő lakás, nyaraló eladásából származik, esetleg örökségből.

A 8-12 milliós árkategória, illetve a család jelenléte meghatározta szobaszám (3, 1 + 2 fél, 2 + 1 fél) betájolja, hogy Budapesten hol érdemes körülnézniük. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője négy fontosabb csoportot különböztet meg a fővároson belül, természetesen kivételekkel. Ami mindjárt kiesik számukra, az Bel-Buda és a pesti belváros. Az ide tartozó kerületekben az említett áron nem lehet az igényeiknek megfelelő lakást kapni ilyen áron. Ezért aztán nem is elsősorban a belvárosinak számító kerületekben, hanem olyan, már külváros-zöldövezetnek nevezett részeken néznek körül, mint amilyen például a dél-pesti csoport az ide tartozó Kispesttel, Kőbányával és a XVIII. kerülettel.

 

Dél-Pest

 

Ezekben a kerületekben az a közös, hogy alapvetően a Köki Terminál határozza meg a közlekedésüket, ez az a csomópont, ahonnan indulnak és ahová érkeznek az itt lakók. Az áraik is nagyjából hasonlóan alakulnak: 7,1-8,5 millió forintért már lehet kapni háromszobás panellakásokat. Kivételnek a XVIII. kerület családi házas része számít, ahol természetesen a nagyobb ingatlanméretek miatt az árak is magasabbak, így ennek a csoportnak nem kifejezetten jelentenek megfelelő célpontot.

Sokakban felmerülhet, hogy miért nem tartozik Dél-Pesthez a XX. kerület vagy akár Csepel, de mint Balla Ákos rámutatott: előbbi szerinte túlárazott, vagyis olyan árakon próbálnak ingatlant értékesíteni, amit a vevők nem fogadnak el, míg Csepel esetében egy belterjes piacról beszélhetünk, ahová Budapest más kerületeiből nem nagyon költöznek. Akik viszont a XXI. kerületben laknak, többnyire itt vásárolnak maguknak újabb otthont. Egyedül a Csepel-sziget agglomerációs településein lakóknak célpontja még a kerület, mivel számukra Budapest kapuját jelenti.

 

Észak-Pest

 

A másik fontos csoport Újpest és a XV. kerület, mely egy árnyalatnyival olcsóbb piacot jelent az előbb említettnél. Ennek oka talán a környezet lehet, valamint a kicsit gyengébb imázs. Ugyanakkor elmondható, hogy a IV. kerületben a metróközlekedés adott - ami az egyik fő hívószó, akárcsak Dél-Pest esetében -, persze az is igaz, hogy a XV. kerületet csak a 7-es busz tárja föl, a metró csak ígéret maradt.

Ami az árakat illeti: hatmillió forint körül 1,5 szobás lakásokat lehet kapni a két említett kerületben, ami fiatal pároknak ideális, illetve 7-8 millió forint között már 50 négyzetméteresnél nagyobb lakásokat is.

 

Zugló és a XVI. kerület

 

A legjobb közlekedés természetesen a belvároshoz legközelebb eső Zuglóban van, ami az árakon is érződik, ennek ellenére 7-8,5 millió forintért már vásárolhatók másfél szobás panellakások, és 8,5-9,5 millióért lehet háromszobás panellakást kapni, míg 11-13 millió forintért egyedi fűtéses, kétszobás téglalakások is, igaz régiek, s nem is mindig jó állapotban. Az említett árakon talán sokan meglepődnek, de tudomásul kell venni, hogy a válság hasára itt is változás történt az elmúlt években – jelezte a Balla Ingatlanirodák vezetője, aki szerint Zugló mellé sorolható még egyébként a XVI. kerület is, ahol hasonló árszintek alakultak ki.

 

Buda

 

Ha átkelünk Budára, ott sem reménytelen az említett árakon lakást vásárolni, ha valamivel magasabb is az átlagos árszínvonal. A XI., a XXII. és a III. kerület jöhet szóba (mint említettük: Bel-Buda kiesik). Az első és az utolsó kerület esetében is elsősorban a külső részek esnek a vizsgált kategóriába: 10-11 millió forintért már lehet vásárolni panel és nem panellakásokat is. Ha a beljebb eső városrészeket nézzük, akkor persze ne lepődjünk meg, hogy már 20 milliós árakba futunk bele. Hasonló a helyzet a III. kerület esetében, melynek hatalmas panelterületei vannak, mérsékelt árakkal, miközben van néhány kiemelt része, ahol az árak az exkluzivitáshoz igazodnak.

 

Agglomeráció

 

Vizsgálatunk tárgya lehet még az agglomeráció is, annak ellenére, hogy most sokkal inkább a városba költözés a jellemző trend a magas üzemanyagárak miatt. Ennek eredménye viszont az, hogy nagyon lecsökkentek az árak a Budapest környéki településeken.

Ha például Szigetszentmiklóst vizsgáljuk, akkor azt találjuk, hogy lakásokat itt is vehetünk 7-10 millió forintért, míg 14-16 millió forintért sorházakat, illetve 20-25 millióért már családi házakat – hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa.

Az agglomerációs helyzet kapcsán rámutatott arra az összefüggésre, hogy a korábbi 3:1-es cserearány 2:1-re módosult, azaz: míg pár éve még három városi lakást kellett eladni egy kisebb agglomerációs családi házért, addig most már kettőt is elegendő. Mindez csak azt mutatja, hogy a családi házak ára milyen jelentős mértékben zsugorodott – tette hozzá a szakember.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest panel lakás ingatlanpiac szigetszentmiklós agglomeráció x. ker xix. ker xiv. ker xvi. ker iv. ker xviii. ker xv. ker xxi. ker balla ingatlanirodák

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr185190161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deszkás 2013.04.03. 10:04:27

A XV. kerületben melyik 7-es busz jár? Ne haragudj, a 7 és a 7E buszok vége a XIV. kerületi Bosnyák téren vannak. A XV. kerületbe a 173-173E jár ki. Valamint meg kellene említeni a másik jelentős járatot, az 5-ös buszt is. Mellesleg a környezettel szerintem semmi baj sincs. Itt lakom, rengeteg a zöld terület, itt van nem messze a Pólus, Tesco, Lidl, nagyobb Spar, kisebb Sparok tömkelege. Nem is értem, miért fizet valaki sokszoros pénzt a belvárosi lakásért, és lakik benn a büdösben, ahol még szellőztetni se könnyű.

Deszkás 2013.04.03. 10:47:52

7-es buszok végállomás a XIV. kerületi, Bosnyák tér. A XV. kerületet a 173-173E, valamint az 5-ös busz tárja fel, melyek közvetlen belvárosi és budai kapcsolatot adnak.
Azt meg, hogy a környezet miatt alacsonyak az árak, nem is igazán értem. Sok a zöld terület, itt van a Tesco és sok multi kisebb nagyobb boltja a kerületben. Inkább élek itt, mint a belvárosban a bűzben, ahol még ablakot sem lehet nyitni és szellőztetni.

Deszkás 2013.04.03. 11:01:38

Na erre csak megjelent az előző is, előtte hiába frissítgettem.

Deszkás 2013.04.04. 09:27:48

Ja és akkor még nem beszéltünk a 96-196-296-os buszokról, melyek közvetlen újpesti kapcsolatot adnak a kerületnek. Tehát ezt a "XV. kerületet csak a 7-es busz tárja föl" részt nagyon nem értem. Nem csak egy út van a kerületben, amin buszok közlekednek.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.13. 22:41:50

"XV. kerületet csak a 7-es busz tárja föl, a metró csak ígéret maradt."

7es buszcsalad :)

4es metro jobb is ha nem jon, nem igenylik a kulvarosiak a setametrot...
süti beállítások módosítása