Nagyobb térképre váltás

Átszervezik Budapest kórházrendszerét és három nagy csomópontot hoznak létre. Egyet az új Honvéd, egyet a János Kórház, egyet a Klinikák környékén. Mindez nem lenne Urbanista-szempontból érdekes, ha az utóbbi helyszínről nem ejtett volna el egy olyan félmondatot Velkey György, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke egy Világgazdaság-interjúban, hogy:

 

Itt uniós forrásból új tömb épül a Ludovika tér közelében a Korányi-projekt révén.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kórház bontás építés üllői út viii. ker szigony utca ludovika tér korányi sándor utca

NépStadion

Na kérem ennek is eljött az ideje, már elég régóta tervezgetik. Nincs mese, elavult, életveszélyes miegymás, pedig nagyon szeretem, mert szép. Egy sportstadion nem olyan, mint egy szerelőcsarnok, hogy ha régi és szép, akkor csinálok belőle lakóházat vagy kocsmát. Egy stadion sajnos csak stadionként hasznosítható. Ahogy a hirado.hu írja,

"A tervek szerint októberben elkezdik bontani a Puskás Ferenc Stadiont, hogy a helyén egy új arénát építsenek fel. Csakhogy a tervezésnél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a létesítmény, az egykori Népstadion, műemléki védettséget élvez."

Studniczky Ferenc, az MLSZ versenybizottságának és az új stadionprojektnek a vezetője szerint "a még álló létesítmény alapterületén elférne egy 60-70 ezres stadion, és neki is az a véleménye, hogy a régi Népstadion egyik-másik elemét meg kell őrizni az utókornak. Az utóbbi évtizedben felmerült új stadionötletekhez kapcsolódva többen is elmondták már, hogy legjobb lenne a volt főbejáratot, a korábban az MLSZ irodáinak is helyet adó toronyépületet megtartani, de Studniczky Ferenc úgy látja, az épület igazi szimbóluma, a legtöbb fényképen feltűnő eleme a felső karéjt – az életveszélyessé vált, ezért már évekkel ezelőtt lezárt felső karéjt – tartó oszlopsor, ezért ezt kellene megőrizni".

Kíváncsi leszek, hogy sikerül. A pillérekért (vagy mikért) nekem is fájna a szívem. /Fotó Dzsappa - indafoto.hu. Via @fovarosibloghu/

Na még valami:

Nem teljesen igaz, hogy egy régi stadionba nem lehet semmit sem beleépíteni. A koraközépkorban komplett kisvárosok települtek a római amfiteátrumokba, így nem kellett várfalat építeni. de most is lehet beleépíteni mást: például egy másik kisebb stadiont, mint arról a Sport Géza írt is korábban.

A szorosan egymásra préselésnek úgyis szép hagyományai vannak nálunk. Nem is az Örkény-egypercesre gondolok a földre érkező űrhajóssal és a két holddal (- Nekem az volt a legnagyobb meglepetésem, hogy nem egy Hold van, hanem kettő. - Kettő? Hogy értsem ezt? Egyik a másik mögött? - Dehogyis. Szorosan egymás mellett, csak egy kis hézag van közöttük. - Érthetetlen. Ezt még nem észlelte soha senki. - Nem? Akkor, úgy látszik, tévedtem.). Hanem a Kincsem Park lelátóira. Tudjátok, ahová az újnak nem volt helye, a régit nem lehetett lebontani, ezért eléépítették.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest stadion töri bontás műemlék xiv. ker puskás ferenc stadion

Green transport

"a tervek szerint Óbudán a Vörösvári úton a rendelőintézet és a Flórián tér között, Újbudán a Lágymányosi híd budai lehajtójától a Fehérvári úti végállomásig, valamint Kőbányán a Liget tér és a Szent László tér megállók között"

- borul majd gyepbe az 1-es, illetve a 3-as villamos vágánya - írja a BKK. Lehet rá mondani ugyan, hogy hangulatjavító intézkedés, de az én hangulatomon mindenképp javít. Már 2008-ban azon keseregtem, hogy miért nincs és az sem vigasztalt hogy tulajdonképpen van, csak nem láthatja a nagyközönség.

Hogy azonban nem csak az én hangulatom javításáról van szó, hanem másokéról is azt jól jelzi Attila levele, aki nem is olyan rég írta:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés villamos zöldfelület

süti beállítások módosítása