tilosfotozniVan ugye a Szabadság téren az USA Nagykövetség. Már vagy 80 éve ott vannak és azt is megértem, hogy igyekeznek megvédeni magukat.

Ezért vannak ugye randa oszlopokkal teletűzdelve a park ágyásai, nehogy valaki robbanóanyaggal tömött autójával nekik száguldjon. (Nevezhetnénk Obama-karóknak is, de már régebb óta ott vannak, gőzöm nincs, melyik elnök alatt kerültek oda).

Viszont ez a fényképezni tilos tábla...

Gyerekkoromban a szovjet laktanya mellett volt fényképezni tilos KRESZ-tábla. Ugyan teljesen értelmetlen volt az is, mert ugye aki nem ismerte a KRESZ-t annak se volt szabad fényképezni. Abba most ne menjünk bele, hogy mennyi értelme van egy ilyen tiltásnak a műholdak korában, meg hogy miért nincs magyarul kiírva, ráadásul mi a fenének van a szöveg idézőjelbe rakva.

Inkább az érdekelne, hogy ki tilthat meg közterületen fényképezést? (Hogy mondjuk egy bevásárlóközpontban nem lehet az oké, az magánterület.) Meddig terjed a hatálya? Mivel büntethetnek? Egyáltalán ki büntethet meg?

Ha valaki tudja, árulja már el...

/A képek minőségéért bocs, telefonnal készültek - mit lehet tudni.../

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest fénykép szabadság tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr73397903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.20. 21:57:03

@Moan: Itt volt Pritt. Lehet, hogy ő pont oda bújt a zombik elől. Megvan! Akkor ezért tilos fotózni! :)

Martian (törölt) 2011.11.20. 22:10:20

@Daily Shark: kis lépésekben, de folyamatos haladás a "szocreál" irányába...

2011.11.20. 22:13:12

@Androsz: Azért az, hogy beszéljen angolul elvárható egy kultúrembertől. Szerintem ennél sokkal több is, de valahol itt kezdődik.

Morg69 2011.11.20. 22:20:53

Csak gratulálni tudok. Egy poszt a semmiről... de legalább sok kommentet gerjesztett :-)

Ha valaki már írta ezt akkor bocs, nem volt türelmem az összes kommentet végigolvasni.

A lényeg: kit zavar az a tábla és miért? Nem sok jelentősége van és eddig senki sem figyelt rá, kivéve talámn a kukacoskodó blogírót, aki az Index címlapra szeretett volna kerülni röpke néhány órára vagy napra?

Volt valaki, akinek szóltak, hogy ne fényképezzen ott? Ha igen, jelentkezzen :-)

VLADISZLAV 2011.11.20. 22:20:56

Mikor Tunéziában voltunk nyaralni és elmentünk Karthágóba, az idegenvezető külön felhívta a figyelmünket hogy egy bizonyos irányba ne fényképezzünk mert arrafelé egy hegy tetején vagy 10!! km-re, egy kormányzati épület van. A katonák vagy rendőrök távcsővel figyelik a turistákat a romok között és ha valaki arra felé fényképez akkor dádá lesz. Volt ez vagy jó 10 éve.

lyken 2011.11.20. 22:22:46

A nagykövetség magyar jog szerint magánterület. Magánterületet tilos fotózni közterületről is. Aki nem hiszi, az olvasgassa el a Jóri jegyzeteit, ami alapján megtorpedózta első körben a streetview képeket. Bár lehetséges, hogy sokaknak egyszerűbb hőbörögni és a szokásos primitív USA ellenes lózungokat mantrázni, mint gondolkozni. Mégiscsak jobban esik, ha csak a feszkót akarja levezetni az ember.

bIQa 2011.11.20. 22:22:59

Gratula, a Szabadságtéren felismertetett a szükségszerűség. Két erősebb kutya ott bagzik, a SZUkakutya meg az USAdog. Pornófelvételt tiltja a jóerkölcs, amit ezek ketten belénkneveltek történelmileg.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.20. 22:32:09

@lyken: "Magánterületet tilos fotózni közterületről is."

Eszerint ha kimegyek az erkélyemre, vagy a ház elé, és bármilyen irányba behunyt szemmel elkattintok egy képet, akkor tilos dolgot műveltem. És éppígy jár el az összes turista, aki akár egy vadászház előtt örökítteti meg magát. Sőt, mivel már sokszor egy erdő is magánterület, úgy akkor is, ha szigorúan a "Magánterület" tábla vonala előtt állva lefényképezek egy puttyogó böhönkét a fa tetején. Az a Jóri biztos, hogy ezt írja?

ibn_battuta 2011.11.20. 22:46:40

"Nevezhetnénk Obama-karóknak is, de már régebb óta ott vannak, gőzöm nincs, melyik elnök alatt kerültek oda"

Ez komoly? Ha már Obama előtt odakerültek a külső karók (így van), és 2001. szept. 11. után lett az USA sokkal óvatosabb (ez meg teljesen köztudott), akkor a 40 millió forintos kérdés: vajon melyik amerikai elnök idején kezdték meg a nagykövetségi épületek erődítését?

Mercel 2011.11.20. 22:59:30

@Pszientológus:
Istenem, hogy te mennyire ostoba vagy:D

"Frigyes"

Démonmac1 2011.11.20. 23:06:09

Ez a fotózni tilos, komolytalan dolog:) internetre rákattint, és...

""Rendőrséget, bankot, nagykövetséget, hasonló közintézményt a világ minden táján tilos fotózni""
Izé Kinában fotóztam mindegyiket, és most is itt va

stim 2011.11.20. 23:15:10

Egyébként itt röhög az oldalon a fotó, hogy ne fotózz:)

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.20. 23:23:24

@ibn_battuta:

Így könnyű... de volt két US követség elleni kisteherautó-bombatámadás 1998-ban is (igaz, Kelet-Afrikában) és nincs kizárva annak a lehetősége hogy már Clinton idején elkezdték a követségek védelmének erősítését. Vszínűleg a helyiek tudnák (esetleg) megmondani, pontosan mikor kerültek oda azok a "karók".

fda 2011.11.20. 23:39:34

Félnek a buta amcsik mindenkitől. Nem is csoda, a fél világ gyűlöli őket. Vajon miért.

Ilyen táblát meg ki tudja, mi értelme van kitenni: mit lehet az épületen kívülről lefotózni, amit - ha egy órát állok a kerítésnél - nem lehet szabad szemmel kifigyelni? Egy átlag túristától nem hiszem, hogy félni kellene, egy terrorista meg 2011-ben talán meg tudja oldani titokban a fényképezést. A posztolónak is sikerült...

fda 2011.11.20. 23:40:21

turista rövid u, bocs, nagyon bántja a szememet, de már nem tudom javítani...

Teszt.Elek 2011.11.20. 23:41:42

@lyken: Na várj.. nagy különbség van a street view féle fotózás és a magán célú között.

Ha lefényképezlek, akkor így jártál.. közöd hozzá semmi, mehetsz a sóhivatalba panaszkodni..

MINDADDÍG, amíg a képet nem hozom nyilvánosságra. Ekkor ugyanis a te dolgoddá is válik a dolog.

A street view miatt azért lázadtak sokan, mert a világon mindenki számára elérhetővé válnak azok a képek, és ha azokon éppen tolod a titkárnőt, akkor bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetsz.

Abrash1965 2011.11.20. 23:44:44

nácikáim, mars színházba, az a menő, nem a blogokba szemetelés.

ibn_battuta 2011.11.20. 23:55:51

@neoteny:
A '98-as követség-bombázásokra még alig figyelt fel a világ. Az amerikai paranoia egyértelműen 9/11 után kezdődött. Én "helyi" vagyok, a Szabadság tér mellett lakom. A külső karók 3-4 éve kerültek fel (a hangulatos kis zöld parkba most is be lehet menni, de a karók mögött kicsit "demilitarizált övezet" hangulata van a helynek). A karók nem igazán csúfítják el a teret.

A mostani erődítményépítés viszont borzalmasan néz ki. 3-4 méter magas sűrű kerítés a követséghez vezető úton is, többlépcsős felcsapó beengedő zsilip, stb.

A fényképezést tiltó táblát nem volt kunszt lefotózni, az óriási kerítés sokkal sokkolóbb látvány.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.20. 23:58:30

@ibn_battuta:

Rendben van, köszönöm az infót.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.20. 23:59:56

@Teszt.Elek: Ha (javítok: amikor) tolom a titkárnőt, akkor behúzom a függönyt, aztán tőlem fotózgathatnak az utcán keresztbe-hosszába. Mellesleg biztosan átnézik a képeket, és mérget vehetünk rá, hogy ha egy töcskölést örökítenének meg, még a kamerát is elégetnék, nehogy jujjuj, megrontanák vele a fiatalkorú húszévesek lelki épségét.

M. Péter 2011.11.21. 00:13:39

@nemecsek ernő áruló: Bank nem kozintezmeny. Egyebkent meg probaljal ilyen torveny keresni, Mo.-n meg kulfoldon is.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.21. 00:24:21

@M. Péter: Külföldön valószínűleg mindenre lehetne törvényi példát találni, legalább valami nyamnyam országban, de amerikai földön olyan fantáziadús törvények születtek már, hogy ihaj.

Ha Magyarországon nincs olyan törvény hatályban, amely megnehezíteni próbálná a rablók, terroristák előkészületeit egy nyilvános helyen elvégzendő bűncselekményükre, azt nem a szabadság diadalaként kellene ünnepelni, és nem is a "törvény nem tiltja, tehát azért is csinálom!" naivan bunkó ideológiáját, hanem elgondolkodni azon, hogy egész biztosan fontosabb-e az egyéni szabadság az elszenvedhető közösségi kockázat kényszerű viselésénél. És csinálni egy törvényt. Én inkább élek egy relatíve túlszabályozott országban, mint egy veszélyesben.

gpt32 2011.11.21. 01:02:03

@_mmm_:
Ha igazán bátor vagy akkor séta közben a hónod alá csapsz egy ilyet:
youtu.be/yB-XQtM5RuA

Teszt.Elek 2011.11.21. 01:07:55

@Androsz:
"Azok, akik hajlandóak a személyes szabadságukat feláldozni némi látszólagos biztonságért cserébe, egyiket sem érdemlik meg és egyikben sem lesz részük."

Aki terrorizálni akar és ehhez kéne fényképeznie, az meg tudja tenni úgy is, hogy ne vedd észre mit csinál. Ma már olyan szinten járnak a miniatürizálásban, hogy egy kabát hajtókájába jobb digitális kamerát tudnak rakni, mint ami sokaknak úgy általában a rendelkezésére áll. Akkor kérdem én, mit is tiltasz valójában?

Ezek a fényképezni tilos szabályok egy olyan korból származnak, amikor nem tudtál gomblyukba szerelt kamerával járni kelni mindenfelé, hanem ténylegesen fényképezgetned kellett..

Szóval igen.. én inkább élek egy kicsit veszélyesebb országban, ahol az emberek szabadon élhetnek, mint egy agyonszabályozott országban, ahol csak a bűnözők tesznek azt amit akarnak, mert általában pont azokat hagyják hidegen a szabályok, akik miatt hozod őket.

Remek analógia megfigyelhető amúgy a témában a szoftveres másolásvédelem fronton.. ahol egy időben egyre drákóibb másolásvédelmeket csináltak, aminek mindenki itta a levét, csak éppen a kalózok nem, mert ők úgy ahogy van, kikerülték az egészet.

óóóó 2011.11.21. 01:12:13

@faqq: tehát aki franciául beszél, de angolul nem, az nem kultúrember?
Érdekes...

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.21. 01:16:43

@óóóó:

Aki franciául beszél de angolul nem az egy postás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.21. 01:27:41

@neoteny: aki franciaul beszel de angolul nem, az francia

neoteny · http://word.blog.hu 2011.11.21. 01:48:09

@hagyma:

Or a Quebecois/e.

Egyébként is, aki franciául beszél, az beszél angolul is hiszen minden négy betűnél hosszabb angol szó francia.

hunpolgár 2011.11.21. 02:07:45

"No photography" jelentése:Nincs fényképezés, tehát nem tiltás hanem ténymegállapítás.

Kérdés, hogy ki helyezte el a táblát és mit akart ezzel kifejezni, ugyanis angolul a tilos másképp van.

A bevándorló leszármazottak zsidózó pártjának (gyengébbek kedvéért: Jobbik) itt megnyilvánuló jobbágyai a fentiek fényében különösen szánalmasak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.21. 02:16:18

@hunpolgár: hat amerikaiul ez igy van ha nem szeretnek ha fenykepezz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.21. 02:25:47

mondjuk a pictogram is eleg egyertelmu, meg az is, hogy egyszeruen nem szeretnek ah a keritesen kivul valaki fotozna a belso epuletet kocsikat stb. akar kabathajtokarol, akar allvanyrol...
lehet en is kitehetem a hazam keritesere...
miert ne?

hunpolgár 2011.11.21. 02:49:53

@hagyma: Angol anyanyelvü ha fényképezést akar tiltani nem ezt írja ki.

Olyan nagy különbség nincs az amerikai és a brit angol között, legalábbis ebben. Szemlátomást egyik angolt sem ismered, még egyszer leírom: a tiltás másképp van.

A többi hozzászólásodból pedig az is kiderül, hogy a Szabadság téren sem jártál az elmúlt 50 évben, segédfogalmad sincs, hol van és hogyan közelíthető meg az amcsi nagykövetség.

Csak nem te is lelkes és tudatlan vidéki bevándorló leszármazott vagy?

kotyomfitty 2011.11.21. 02:51:19

Nem ertem miert ne rakhatna ki ilyen tablat a kovetseg a sajat/berelt/diplomaciai okobol hasznalatukba engedett teruleten.

Hatalya nyilvan nincsen, de kifejezi, hogy a kovetseg dolgozoi vagy biztonsagi emberei nem szeretnek, ha az emberek fenykepezgetnek oket.

Tehat ha pl be akarsz kereckedni, hogy bent vizumert kuncsorogj, akkor a tabla segit abban, hogy ne dobasd ki magad mar a kertkapuban.

Teszt.Elek 2011.11.21. 02:58:25

@hunpolgár:
A no az semmilyen értelmében nem jelent nincs-et. A No az tagadás / tiltás az angolban.

pl:
No smoking - dohányozni tilos

A mondat tehát magyarul helyesen:
"fotózni tilos".

Teszt.Elek 2011.11.21. 02:59:52

És igen, lehet tiltást szabatosabban is megfogalmazni, ám ez nem változtat a tényen, hogy a No ... mondatok angolban a ... tiltását jelentik.

hunpolgár 2011.11.21. 03:13:22

@Teszt.Elek: Ha valamit nem szabad azaz tilos leginkább musn't -al nyomatékosítják az angolban sok évvel ezelőtti tanulmányaim szerint. A fényképezés tiltását leggyakrabban "Photography is prohibited" formában láttam, de elképzehető, hogy másképp is előfordult, de nem "No photography" formában. Ez utóbbi nekem olyannak tünik mintha egy magyar anyanyelvű csókos valaki magyarból egy szótárral tükör fodított volna, mert jó bónuszt adtak érte.

Kipróbáltam a Google fordítóban is hátha az utóbbi években gyökeresen megváltozott az összes angol nyelvjárás és én tudom rosszul, de a Google translate is a "Nincs fényképezés"-t dobta ki fordításnak. A hülye amerikaiak ott Google-nél biztosan nem tudnak angolul, talán írjál nekik.

Várható még további tudatlan kötekedés vagy mehetek aludni?

hunpolgár 2011.11.21. 03:21:07

@Teszt.Elek: A szótár szerint egyébként "no" elsődleges jelentése az, hogy "nem" másodlagos jelentése "semmi(féle), nagyon kevés".

:)

codemonk 2011.11.21. 03:39:36

Szeptember elejen jartam arra amikor a piacot es kornyeket szerettem volna fotozni. Kint acsorogtam a piac elott az utcan nyakamban az oreg filmes M6 ossal benne egy tekercs TriX400 amikor is oda vagtatott hozzam egy magan-biztonsagi ember az utca masik oldalaro

parbeszed:

- Uram azt az epuletet tilos fotozni !!!
- Kozteruleten vagyok azt fotozok amit akarok ha nem tetszik hivjon rendort.
- Engem nem fotozhat le !
- Nem erdekel azt fotozok amit akarok kozteruleten.

Or dobbenten elhuzott vissza a kerites moge.

Ennyi.

Teszt.Elek 2011.11.21. 03:57:48

@hunpolgár:
Az remek, mert egy másik szótár szerint pedig a jelentése "nincs". (google translator)

Bár nem vagyok angol anyanyelvű és angol nyelvterületen sem éltem huzamosabb ideig, de a "No ..." kifejezést többfelé és több környezetben is láttam. Elég ha csak rákeresel arra, hogy "no smoking" és találni fogsz pár(száz) millió találatot a neten erre a kifejezésre.

Szóval egyértelműen nem egy hunglish kifejezésről van szó, hanem egy az angol nyelvben létező egyszerű tiltási formáról.

Az általad említett prohibited és a képen látható no használata között kb annyi a különbség, mint magyarban mondjuk a "tilos a dohányzás" és a "dohányozni tilos" között. Pusztán stilisztikailag / szóhasználatban eltérő verziója ugyanannak a kifejezésnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.21. 04:34:16

@hunpolgár: barom
15 eve amerikaban elek, es tanitassz?

Shinjuku 2011.11.21. 05:25:33

@hunpolgár: Ezt nem kellett volna... szerintem akkor oktass, ha valamennyit ertesz is hozza. Az, hogy valamikor tanultal angolt, hogy igy fejezzem ki magam "does not qualify"... na most szotarozhatod hogy ez mit jelent.

Shinjuku 2011.11.21. 05:28:18

@Teszt.Elek: :) uram, on nyert... :) :) :)

Shinjuku 2011.11.21. 05:30:52

@hagyma: Hagyma, te meg inkabb irj uj bejegyzest a blogodba mert en is ilyen idiota helyekre jarok hulyesegeket olvasni hogy kint van egy nefenykepezz tabla az amcsi nagykovetseg elott... Es meg ezen valaki le is akad... ennyire kurva sok ideje van mindenkinek, vagy csak hisztizni akart valamin, vagy elgurult a gyogyszere... nem ertem.

különvélemény 2011.11.21. 06:59:32

@Kolb Ace 2: "Ezek a ruppótlan arabok ellen vannak"

Zsidó vagy e? :P

hörgőszelep (törölt) 2011.11.21. 07:05:22

A Nők Lapja válaszol: Válaszunk: "CSAK!"

PonDrow 2011.11.21. 07:23:00

A "No photography" felirat tagadja a fotográfia létét. Divatos, új, művészettagó irányzat lehet... :)

Egyébként a Felvidéken a múzeumok/templomok/turistalátványosságok 90%-át tilos fotózni. Sokat még fotójeggyel sem. Ez valami tót rettegés lehet attól, hogy ellopják a látványosságaik lelkét, vagy mi. :)

TuszFeri 2011.11.21. 07:34:43

Az USA-ban kozteruletrol mindent lehet fotozni, ami latszik. Ezt itt sem mindenki tudja, en is jo par rent-a-cop-nak elmagyaraztam mar.

Csodalkozom, hogy M.o.-n ilyen tablat tesznek ki.

Phrascarica 2011.11.21. 08:03:49

Teleobjektívről hallottak az amerikánerek???
Egy 1000-es telével a tér túloldalárol bármit :)

Dr.Betépett felhasználó 2011.11.21. 08:16:22

@savrola: Ti nagyon buták....a táblát nem lehet fotózni.Na.

cso zsi 2011.11.21. 08:22:23

@Teszt.Elek: "A street view miatt azért lázadtak sokan, mert a világon mindenki számára elérhetővé válnak azok a képek, és ha azokon éppen tolod a titkárnőt, akkor bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetsz."

A street wiev nem online, hanem 2-3 éves múlt.
Látható a régi szeretőd (teste, mert a feje ki van takarva mindenkinek), az ellopott autód, és a közelmúlt állapota.

GGG77 2011.11.21. 08:27:41

Vicces ez a mai világban, ahol műholdról olyan képet lehet lőni, hogy a fűszálakat megszámolod rajta.

Mad Mind 2011.11.21. 08:33:41

Engem az érdekelne, hogy ki engedélyezte a 3 méteres kerítés állítását, közterületen.
Engem meg akartak büntetni, mert a shittes konténert nem jelentettem be és szerintük közterületen állt.
Milyen jogon foglal el 3 utcát az ameriaki követség. Érdekes a briteknek elég a behajtó és a karók.
Az egész kerítésrendszert el kellene bontani, a karók maradhatnak, bár semmi hasznuk, de legalább rondák.

Sztavrosz_ (törölt) 2011.11.21. 08:37:52

És akkor mivan ha valaki odamegy és szépen lassan készít egy festményt? Az végülis nem fotó.

DurvaPisti 2011.11.21. 08:38:28

Nem teljesen mind1, hogy milyen táblát tesznek ki?
Aki fotózni akar, az úgyis fotózni fog, aki nem, az meg nem. :) Ez kb olyan, mint amikor a járdára a szomszéd kifújta Neoluxal, hogy parkolni tilos.

Mad Mind 2011.11.21. 08:39:15

@hagyma:
Mert semmi közöd hozzá, hogy közterületen mit csinál bárki. Ha bent vagyok a területén, akkor kiírhatja és betartathatja, de amíg kívül vagy, nem szólhat bele.

Mad Mind 2011.11.21. 08:49:08

@Teszt.Elek:
Ha magán fényképet teszel közzé, attól még nem kell a rajta lévő minden embernek az engedélyét kikérni. Nonszensz lenne egy utcaképnél, ahol akár több száz ember is látható lehet.
A street view-val az a fő gondja az embereknek, hogy nem tudják mi az. Érdekes módon Magyarországon mindenben akadályozzák a Streetview-t, de a Norc ugyanolyan szolgáltatása gond nélkül működhet.
Az egész csak a pénzről szól, meg a buta emberekről.

room_101 2011.11.21. 08:59:22

1982-es Schönherz Kupa egyik feladata: fényképezz le minél több fényképezni tilos táblát.
Egy élelmes csapat az első talált táblát leszerelte, majd több helyen felcsavarozta, és lefényképezte...

megasün 2011.11.21. 09:07:13

@Tapogatott Kukorica: Tévedsz. A Westend az izraeli nagykövetség.

hogylehet 2011.11.21. 09:08:51

"Anti Anyag 2011.11.20. 19:51:04
Teljesen logikus, hiszen magánterület. Én sem engedném."

A fenébe, az amerikai nagykövetség úgy magánterület, mint pld. a Parlamentünk, ezek szerint azt sem szabad fényképezni.

krj 2011.11.21. 09:08:55

Urbanista barátunk, annak is utána lehetne járni, hogy milyen térítés ellenében vagy megállapodás alapján foglalja az USA-nagykövetség a fél teret. És ugyanezt a brit nagykövetségnél a Harmincad utcában...

hogylehet 2011.11.21. 09:09:56

Ja a lényeg: az amarikaiak idióták.

Mad Mind 2011.11.21. 09:11:15

@KevinMulder:
Igen , mit gondolsz mit használnak ki a paparazzók?

Peetee 2011.11.21. 09:14:35

Egy barátom kint volt tegnap este fotózni, de csak a memóriakártyát találtuk meg: az utolsó képek Chuck Norris rohan felé és köríves rúgást kezd!
Szóval jobb lesz nagyon vigyázni!!!!

_karmapolice_ 2011.11.21. 09:24:50

"Már elnézést, de ez most ilyen hülyének tettem magam poszt? Az polblogokban még elmegy, de itt nem voltam ehhez szokva. Eddig.

Nyilván bennem van a hiba, de ha egy KERÍTÉSRE lógatva látok olyan táblát, hogy "Tilos fotóztni" akkor nekem valahogy egyértelmű, hogy az a KERÍTÉSEN BELÜLRE vonatkozik, ami pedig baromira nem közterület. Neked miből jön le, hogy ez azt jelenti, hogy az egész Szabadság téren tilos fotózni? Miért nem mindjárt egész Budapesten? És amúgy mitörtént miután hősisesn lefotóztad ezt a táblát? Ilyen gyorsan hazaértél Guantanmóról vagy a kutya nem szólt hozzád miatta?

Tisztázzuk már, hogy itt most valami félreértés van vagy csak át teccetünk menni Blikkbe, hogy gyüjjön kattintás?

A hőbörgőknek: Melyik ország is tiltotta be, hogy a Google KÖZTERÜLETEN készített fényképeit közzétegye a streetview-ban?"

+1

nyekk 2011.11.21. 09:55:19

@_karmapolice_: És ha a kerítés átlátszó...?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.21. 10:00:42

Vicces, ha a szabadságról elnevezett téren tilos fotózni! :)

kp2000 2011.11.21. 10:31:14

A tábla lehet, hogy azért van kinnt, hogy ne lehessen dokumentálni, hogy a követség előtti burkolat elkészítése most már lassan másfél éve zajlik, a haladás pedig a Luca székének készítéséhez képest is csigatempójú. Most éppen téliesített fóliasátor alatt zajlik a "nem történik semmi". Remélem ez nem magyar közfinanszírozásban...:)

Alf (törölt) 2011.11.21. 10:35:08

meg miért van a szabadság téren korlátokkal körbezárt emlékműve a 40 évi megszállást foganatosító elnyomó hatalomnak, amely megegyezett Hitlerrel európa felosztásáról?

worxland 2011.11.21. 10:37:42

@Teszt.Elek:
"@hunpolgár:
A no az semmilyen értelmében nem jelent nincs-et. A No az tagadás / tiltás az angolban."
No future. There is no spoon. No way out. - azért Te se menj nyelvtanárnak.

torokmez 2011.11.21. 10:38:34

Mi 1-2honapja a mellette levo parkba mentunk ki fenykepezni a fotos kolleganommel, es a biztonsagi or bunko modon atorditva zavart el bennunket, hogy ne fotozzunk ott, de miutan 3szor megkertem hogy indokolja meg, azt mar nem tudta, csak ezt hajtogatta ingerulten, hogy itt ne fenykepezzunk...azert fura hogy egy nyilvanos parkban nem fenykepezhetem azt, amit akarok, nyilvan nem a nagykovetsegre akartunk fokuszalni...

Szelid sunmalac 2011.11.21. 10:53:22

Szerintem csak azt a tablat nem szabad fenykepezni.

Mr. Waszabi 2011.11.21. 11:39:13

Bjúdapeszten szocializálódott mádzsár ember nem igen értheti, mitől félnek az ámerikaiak. Afganisztánban szolgáló honfitársaink már tudják.
Magyar nagykövetségeket nem szoktak terrorizálni a világban, az övéiket meg igen.
Rég jártam arra, de pár éve még tábori teherautóval állták el a parkoló bejáratát s a biztonságiak alaposan megtükröztek minden behajtó autót, mielőtt beengedték volna.

Teszt.Elek 2011.11.21. 11:48:51

@worxland:
Nem vagyok nyelvész, és tanítani sem tervezem az angolt, de napi szinten használom azt.

A magyar nincs-nek az angolban nincs egy szavas megfelelője. A legközelebb talán az "is no" forma áll, tehát a létige tagadása (van=>nem van=>nincs)

pl.
There is no solution = nincs megoldás

De még itt is alapvető eltérés lehet pl a fenti eset és a következő:

It is no solution = ez nem megoldás

között a jelentésben, annak ellenére, hogy mindkettő az is no solution kifejezést használja. Szóval a helyzet közel sem olyan egyszerű, mint ahogyan azt te le próbálod festeni.

Mellesleg a fenti példáidból:

There is no spoon-t hagyjuk is, mert ott a there is miatt teljesen más jelentéstartalmat kap a tagadó no szócska.

no way out = nem kijárat, bár használják asszem nincs kijárat (zsákutca) értelemben is néhol, a no future mintájára.

no future .. na ezzel kicsit gondban vagyok, de érzésem szerint ez a "there is no future" mondat egyszerűsített, csonkított, transzparenseken és szlogenekben használt formája.

Mellesleg az egész egy mellékszál csupán, mert a mondandóm lényegén, miszerint a no photography azt jelenti amit, mindez semmit nem változtat.

min 2011.11.21. 11:53:18

Na ma arra lesz dolgom...viszem is magammal a fotógépemet:-)

art · http://www.nyctrip.blog.hu 2011.11.21. 12:31:07

@savrola: tilos NY-ban a hidakon fotózni? Ezt a hülyeséget honnan vetted?

papillon 2011.11.21. 12:38:14

Az egész hajcihő persze felesleges. (A blog is). Éppúgy nincs jelentősége a kiírásnak, mint ahogy nem volt az orosz/szovjet laktanyáknál. Valaki túlbuzgó kitette és ott felejtődött. Az külön szép, hogy egy ilyen ostobaságból néhányan messzemenő következtetésekre ragadtatják magukat. A hülyeség nincs betiltva.

komissarlajos 2011.11.21. 12:41:49

És ez bennteket érdekel?

hazank fia 2011.11.21. 20:34:46

@hagyma: Mennyire sotet ez a csavo (hunpolgar)... Sirva rohogtem a komment parbajon. Google translator nem a sikeresseg kulcsa...:)

M. Péter 2011.11.21. 20:47:51

@Androsz: Oriasi kulonbseg van akozott, hogy esetleg bevisznek a kapitanysagra, es kihallgatnak, ha tulsagosan nagy erdeklodest mutatsz egy laktanya, bank vagy az elnoki rezidencia irant, meg akozott, hogy magaert a fenykepezesert lecsuknak.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.21. 23:15:56

@M. Péter: Könyörgöm, már miért csuknának le? Ha befényképezel a tilosba, akkor "bevisznek a kapitanysagra, es kihallgatnak," mert "tulsagosan nagy erdeklodest mutattál egy laktanya, bank vagy az elnoki rezidencia irant," s végül ha nem tűnsz érdekesnek, akkor legfeljebb kapsz egy szabálysértési bírságot.

M. Péter 2011.11.22. 00:01:07

@Androsz: Miert? Mert pl. nemecsek szerint bank, kozintezmeny, nagykovetseg fenykepezese onmagaban buncselekmeny.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.22. 06:27:43

@TrueY:
(posztolóé. j nélkül. mint zsuzsié, béláé.
de zsuzsija, bélája, posztolója)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.22. 17:14:57

@M. Péter: nemecsektől én egyedül ezt találtam: "Rendőrséget, bankot, nagykövetséget, hasonló közintézményt a világ minden táján tilos fotózni, ha például egy arab államban, vagy az USA területén ilyesmi történik, és a rendőrök észreveszik, követelhetik, hogy mutasd meg a felvételt, és ha érzékeny információra utaló jeleket találnak rajta, szó nélkül elkobozzák, és/vagy összetörik civilizációtól függően, és örülhetsz, ha ennyivel megúszod."

Sokat segítene, ha megmutatnád, hogy ebben hanyadik szó az, hogy "bűncselekmény" vagy hogy "lecsuknak". Átmenni a piroson szintén tilos, de ugye nem csukják le érte az embert? Nem hisztized túl a dolgot egy kicsit?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2011.11.22. 17:15:55

@M. Péter: Valamiért az előzőt a motor nem címezte meg rendesen.

M. Péter 2011.11.22. 23:54:36

@Androsz: A legtobb arab orszagrol minden rosszat el tudok hinni, de szeretnem latni azt az amerikai torvenyt, amely tiltja ilyen altalanossagban a szabadteri fenykepezest. Interneten elerhetok a torvenyek, csak keresni kell. Meg allitolag a vilag minden tajan vannak ilyen torvenyek, meg a magyar torvenyt se idezte senki. Az Egyesult Kiralysagban nehany eve szokasuk volt a rendoroknek a fotosokat zaklatni olyan cimen, hogy a terrorizmus elleni torveny tiltja a fenykepezest, aztan fentrol felhomalyositottak oket, hogy csak a terrorista cselekmeny elkovetese celjabol torteno fenykepezes tilos, es lehetoleg hagyjak beken a Big Ben-t meg a Szt. Pal Szekesegyhazat fenykepezo turistakat.

.NetRolller 3D 2011.11.26. 06:18:55

Egy helyen biztosan volt ilyen törvény: a kadhafista Líbiában. Az új kormány persze nem tartatja be.
süti beállítások módosítása