20100813755 ND GS 96 Andrassy buszöbölAz ötlet nem új, de most petíció formájában tárják a budapesti főpolgármester elé: legyen hétvégente sétálóutca az Andrássy. Van ugye ilyen, például a Kós Károly sétány, amely ráadásul épp folytatása az Andrássynak, de azért egész más lépték. Főleg, hogy a másik irányban a Clark Ádám térig vezetene a gyalogos folyosó. Érdekes elképzelés, amelyekről már lehetnek adatok is, mert azért a sugárutat elég rendszeresen lezárják felvonulások, autómentes nap, politikai nagygyűlések és utcabálok miatt. Jó lenne ismerni ezeket, mielőtt akár mellette, akár ellene foglalunk állást, mert érveket csípőből fel tudnék sorolni pro és kontra is. Íme a Budapest Korzó közleménye:

 

Petíció  a Vasárnapi Korzókért – Heti egy pihenőnap az Andrássy útnak is jár! 

A városokban kis területen koncentráltan sok ember él együtt, és a zöld területek aránya viszonylag kicsi. A helyzetet tovább rontja a felelőtlen autóhasználat. Mindennek egyenes következménye az egyre súlyosbodó levegő- és zajszennyezettség és az emberek elidegenedése. Ezek a tényezők Budapestet sem kímélték. Fővárosunknak több tiszta levegőre, szabad területre, sétatérre és találkozásokra van szüksége.  

A Budapest Korzó  civil csoport Petíciójában szorgalmazza a rendszeres Vasárnapi Korzók intézményének bevezetését, amelynek keretében tavasztól őszig minden vasárnap számos budapesti út kerülne lezárásra a gépjármű-forgalom elől.

 


View Budapest Korzó in a larger map

 

Így legalább a hét egy napján a gyalogosok, babakocsisok, biciklisták, görkorcsolyások, gördeszkások, futók, gyerekek, családok, párok és turisták kaphatnának nagyobb teret, hogy Budapest szépségét zavartalanul élvezhessék. 

Első  fázishoz javasolt útvonal: az Andrássy út, amely útvonal korzósítására már remek példaként szolgál az Európai Mobilitási Hét keretében minden év szeptemberében zajló Autómentes Hétvége. 

Vajon lehetséges?

A megvalósíthatóságot számos nemzetközi jó példa bizonyítja (Ciclovia). Ezek és a hazai kezdeményezések tapasztalatait megvizsgálva Budapest is teret adhatna a Vasárnapi Korzó intézményének. A rendszeres Vasárnapi Korzók gyakorlata pedig a város- és közlekedéspolitika elemei közé épülve lenne képes változtatni a városi közlekedésre és életmódra vonatkozó szemléletekben. A cél egy élhetőbb, egészségesebb, nyittotabb Budapest kialakulása. 

Ez viszont már meghaladja a civilek hatáskörét. A Budapest Korzó csapata megteszi az első  lépést: Petíciójukat - az azt aláíró 710 fő szándékát is közvetítve – az újév első munkanapján, január 3-án, hétfőn, 14 órakor kívánják átadni Tarlós István Főpolgármester úrnak, a Főpolgármesteri Hivatalban, a civil csoporttól már megszokott figyelemfelkeltő akció keretében. A csoport tagjai ugyanis korabeli ruházatukkal kívánják visszaidézni azt az időt, amikor Budapest még biztonsággal és örömmel korzózható város volt. 

www.budapestkorzo.hu

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest andrássy út lánchíd belváros sétálóutca v. ker i. ker xiv. ker vi. ker belső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr652555920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalmi változások a demokratizálódó BKV-nál januártól, ezt hozza 2011! 2011.01.03. 12:40:53

- Tarlós úrral meg Kocsis Pityuval rendbe fogjuk tenni idén a dolgokat! -Demokratizálni kell a BKV-t! - mondta arcán boldog mosollyal újságíról kérdésre válaszolva Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ ifjú vezérigazgatója, aki azt sem tartja ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uva 2011.01.03. 11:25:57

Legyen sétálóváros Budapest, és minden szaros pesti járjon dolgozni Győrbe vonattal!

Elstron 2011.01.03. 11:29:50

Programok nélkül elvetélt ötlet a dolog, azokat viszont csak jó idő esetén van értelme megtartani. Szép hely az Andrássy, én is itt lakom, de alapvetően unalmas, nincs olyan része, ami igazán vonzaná a tömegeket...

MacPhisto 2011.01.03. 11:30:43

Én követelem, hogy az M7 legyen minden vasárnap korzóútvonal, ahol a görény budapestiek autóznak a Balatonig meg vissza! Hogy képzelik?

Sőt tiltsuk be a vasárnapi légzést is, mert széndioxidot termel :D

tejcsokoládé (törölt) 2011.01.03. 11:36:17

csatlakozom Elstron-hoz. ott lakom, gyalogosan járok, és nincs igényem arra, hogy az egész Andrássy-n keresztbe sétálhassak. miért tenném? végig van, elég széles járda, sőt az oktogontól kifelé szervízút is. mit csinálnának ott az emberek? bukfenceznének?

tejcsokoládé (törölt) 2011.01.03. 11:37:09

ja, és nem kell am block leszarozni, meg görényezni a budapestieket. akik ezt kérték, egy szűk csoport, és nem minden budapesti ért velük egyet.

Shmoo 2011.01.03. 11:38:43

"Így legalább a hét egy napján a gyalogosok, babakocsisok, biciklisták, görkorcsolyások, gördeszkások, futók, gyerekek, családok, párok és turisták kaphatnának nagyobb teret, ..."

Mert jelenleg annyi a babakocsis, biciklis, görkoris, gördeszkás, futó, gyerek, család, pár és turista, hogy nem férnek el csak az úttesten?
Pf...

NewWay 2011.01.03. 11:41:12

Talán a tavasztól őszig túl tág, de nyáron lehetne.

De a sétálás tényleg csak akkor jó, ha van miért. Azaz mégsincs sok értelme.

Az Andrássy lehetne 2x1 sávos, a többi részen pedig lehetnének teraszok, kiülős helyek. Ezt viszont nem biztos, hogy elviselné a város.

lavór 2011.01.03. 11:41:19

Szerintem bővítsék a petíciót. Az egész ország legyen egy nagy sétálóutca, sőt a világ is. Majdcsak éhen halnak az ilyen pihent agyúak. Miért nem költöznek tanyára, ott sétálhatnak eleget.

Normális 2011.01.03. 11:42:32

Szemét, szemforgató, demagóg ötlet.
A forgalmat nem akadályozni kell, hanem segíteni, ha már generálva vagyon. Hja, tetszettek volna kevesebb építési engedélyt kiosztani, tetszettek volna a hivatalokat, bankokat jobban szétteríteni, és nem ennyire zsúfoltra építeni a város közepét...
Nemutolsósorban, tetszettek volna vigyázni a módosabb rétegre, akik (kb. Bp 1/8-a) az agglomeráció zöldterületeire építkeztek, hogy ne menjenek el, és ma -akár családonként 2 kocsival- javarészét adják a ki-bejáró, ingázó forgalomnak.
Olcsó és nagyon ócska dolog most "akciózni", sétálóutcázni, várost bedögleszteni: rossz talán a lekiismeretetek?

lavór 2011.01.03. 11:44:56

@NewWay:

Amikor arra járok, és nem télen, akkor a már meglévő kiülős részek konganak az ürességtől

@Shmoo: Mint írták: "Elég szélesek a járdák." Amúgy ott vannak a ligetek, Margit-sziget, tessék, lehet használni. A Népliget például kong az ürességtől.

Elstron 2011.01.03. 11:46:38

@NewWay: Az így feltorlódott forgalom által generált szmog elűzné a teraszokon kávézgató turistákat. Ilyesmire ott a ráday, vagy király utca, inkább azokat kéne normálisan rendbe rakni. Egy sugárútnak nem ez a célja, gondolni kell az autósokra is.

Egyébként nagyon jók ezek az ideiglenes lezárások, voltam kint a komolyzenei, színházi napon is, de ezek ilyen 1-1 délutános alkalmak, nem lehet állandóra tervezni. Ennyit még elvisel a város közlekedése, többet nem...

Bellagio 2011.01.03. 11:47:01

Szerencsetlen civilek...

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 11:51:00

"A Budapest Korzó csapata megteszi az első lépést: Petíciójukat - az azt aláíró 710 fő szándékát is közvetítve – az újév első munkanapján, január 3-án, hétfőn, 14 órakor kívánják átadni"

Az a 710 aláíró korzózhatna a Duna-parton is, van hely bőven. Szerencsésebb lenne, ha a természetben korzóznának és nem Budapesten. Én legalábbis ezt teszem...
Nehogy már felforgassuk megint a főváros életét néhány hülye miatt.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 11:53:35

Sok autósnak még mindig gondot okoz az az információ, hogy a városban nem a szén-MONOxid a veszélyes, hanem a szálló por, aminek egyébként az utóbbi napok szép ködjeit is köszönhetjük.

Azt is nehéz belátni, hogy Budapest nem egy cikkcakkos autópálya lakásokkal, hanem lakóhely, ahol túl sok az autó.

További nehézséget okoz annak megértése, hogy ha korlátozzák az autós közlekedést a városban, akkor nem nagyobb dugók lesznek, hanem kevesebb autó.

Úgyhogy remélem, sikerrel jár ez az ötlet, és egy kicsit tisztul majd a levegő.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 11:55:53

"A cél egy élhetőbb, egészségesebb, nyittotabb Budapest kialakulása."

Akkor fel kellene gyorsítani az autóforgalmat, hogy ne helyben füstöljenek az autósok, hanem minél hamarább célba érjenek. A katalizátor nélküli autókat azonnal ki kell tiltani a városból!

Friedmann Juci 2011.01.03. 11:56:15

nem kezdek el megint "nyavalyogni" a sok hülye miatt akik szerint ez forgalomakadályozás, meg feleslegese, meg szörnyű bűn az autósokkal szemben.. teljesen eredménytelen lenne.

de kurva szomorú vagyok, hogy a kommentelők megintcsak háborogni tudnak ezen.

én pl mégjobban örülnék, ha minden hétvégén (szombat-vasárnap) le lenne zárva mindkét rakpart. igen, végig!

mement 2011.01.03. 11:56:36

Oriasi otlet, pont nem reg neztem szazad eleji fenykepeket Budapestrol, es az egyik legszembetunobb az volt, hogy szinte nincs egy darab auto sem, helyette oriasi terek voltak parkolo autok nelkul, rengeteg gyalogos, biciklis, lovillamos, meg villamos.

AnnaKarenina 2011.01.03. 11:57:34

Egyszerűen borzasztó. Tényleg az lenne a zöldek küldetése, hogy az emberek, akik nem mindig 20-30 éves biciklisták, ne tudjanak jól közlekedni egy nagyvárosban?
Nyilván nagyságrendekkel nehezebb fellépni a jelenlegi autógyártók ellen, hogy váltsák ki a benzin-, olajüzemű járműveket, egyszerűbb és nagyszerűbb másokat korlátozni.
710 ember, akik sétáló tömegeket vizionálnak mindenhova. Honnan veszik, hogy akaratukat rá kell kényszeríteniük mindenki másra?
Ráadásul Bp-en két olyan hely is van a belvároshoz közel, ahol pont el lehet vonulni a város zajától, ha úgy gondolja az ember: Margitsziget, Városliget.

mement 2011.01.03. 11:58:02

@Orbán Diktor: vagy kiszedni azokat az embereket az autobol, akiknek nincs kulonosebben komoly indoka arra hogy autoval es ne massal kozlekedjen.

movhu 2011.01.03. 11:58:36

Már megint keveset dolgozik valaki, és sok ideje van gondolkozni hülyeségeken.
Az Andrássy elég széles így is, aki meg sétálni akar, annak az Váci utca és környéke.
(Különben meg minden ilyen kezdeményezés megvalósítható volna nagyon egyszerűen és kis ellenállással, ha volna normális és versenyképes árú tömegközlekedés, és olyan program, amiért odamennének az emberek)

Poll 2011.01.03. 11:59:08

@NewWay: "Az Andrássy lehetne 2x1 sávos, a többi részen pedig lehetnének teraszok, kiülős helyek."

Tényleg, mekkora királyság lenne már elvenni 1-1 sávot az autósoktól és oda asztalokat és teraszokat rakni! Hát volna szebb, mint a lebénult forgalomban egyhelyben pöfögő autók mellett pár méterrel szürcsölni a narancslét-kávét? Ugyehogynem.

Honnan szalajtják ezeket az elmeháborodott civil csoportokat?

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 11:59:17

@Parmezanidész: "Úgyhogy remélem, sikerrel jár ez az ötlet, és egy kicsit tisztul majd a levegő."

Remélem, a fejed is...

"a szálló por, aminek egyébként az utóbbi napok szép ködjeit is köszönhetjük."

A köd nem porból keletkezik. Hova jártál iskolába, nagy tudású barátom?

mement 2011.01.03. 11:59:42

@AnnaKarenina: Hat ez tenyzleg borzaszto lenne ha egyszer egy heten ugy nezne ki a varos egy utja, ahogy azt kitalatak, es nem egy belvarosi autpalya lenne, dugig teleparkolva.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:00:56

@AnnaKarenina: imádom ezt a "rákényszerítést" :D cicuka, miért olyan borzasztó, hogy legalább egy kis helyen nem lenne autóforgalom? egyébként meg inkább én érzem úgy, hog az autók vannak rámkényszerítve, meg a rossz levegő van a tüdőmre kényszerítve. illetve elnézést. nem csak rám, és nem csak az én tüdőmre.

tudom, demagóg vagyok, és rohadjak meg :) :*

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:01:47

@mement: :)

@Friedmann Juci: A rakpart a leggyorsabb útvonal a városban. Miért okozna örömöt a lezárása? Legalább eddig a hétvégén könnyebben lehetett közlekedni, most ezt is elvennétek.

Másrészt ennek sincs sok értelme, hiszen a belváros környékén még a lépcsőkhöz sem lehet hozzáférni, nincs meg az a feeling, mint korábban.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:03:51

@mement: Én azt hittem viccelsz, hiszen a XX. század elején gyerekcipőben járt a motorizáció, azért nem láthattál sok autót.

mement 2011.01.03. 12:05:52

@Orbán Diktor: tudatlat vagy, a szallo por, pm10 vagyis 10 mikron alatti meretu porol beszelunk, ami nem ugyanaz mint az otthon a polcon felgyulo nagyszemcselyu por.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 12:06:14

@Friedmann Juci: "én pl mégjobban örülnék, ha minden hétvégén (szombat-vasárnap) le lenne zárva mindkét rakpart. igen, végig!"

Az autósok hányszor kérték, hogy legyen lezárva hétköznap minden járda és zebra?
Miért kell kirekeszteni másokat egy-két hülye ötlete miatt, valami elfuserált álomvilág megvalósításáért? Nem lehet végre tudomásul venni, hogy a fejlődés megy a maga útján?
Németországban sem lehet elférni az autóktól, de a német hétvégén kimegy a természetbe az autóval, előveszi a bringát és egész nap karikázik a tavak körül. Vagy simán csak sétál. A sok pihent agyú magyarnak ez miért nem jó? Megmondom: toljunk ki a másikkal, az nekem nagyon jó lesz! Hajrá magyarok, a jövő már elkezdődött.

mement 2011.01.03. 12:07:23

@AnnaKarenina: uu bazz. Ezt nem mondod komolyan? Ki gondolta volna...

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:07:42

@Friedmann Juci: Egy nagyvárosban élünk, ha van autód, szeretnéd használni, mert ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja az eljutásnak.
Ez is olyan kezd lenni, mint a cigarettázás tilalma, egyre értelmetlenebb követelésekkel lépnek fel emberek (ld. szabad levegőn való dohányzás tilalmai).

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 12:07:57

@mement: Most akkor döntsd már el végre, hogy porolsz vagy ködösítesz...

mement 2011.01.03. 12:08:20

@Orbán Diktor: Ha neked az a fejlodes, hogy iszonyatos zajban, mocsokban, es az gepjarmuforgalom alltal generalt plusz veszelyben elunk, akkor lehet hogy van aki ebbol a tipusu fejlodesbol nem ker.

mement 2011.01.03. 12:08:56

@Orbán Diktor: inkabb olvass utana, hatha egyedul konnyeben megerted.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:09:53

@AnnaKarenina: akkor most neked is felajánlanám, hogy elkísérlek egy délelőttre a tüdőgondozóba. csak úgy ücsörögni, és nézni a betegeket, akik a sorukra várnak.

jet set 2011.01.03. 12:11:15

Inkább a Rákóczi úton kellene a forgalmat csökkenteni és az Andrássyhoz hasonlóvá alakítani.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:11:43

@mement: Ne haragudj, máskor fogalmazz egyértelműbben. Lóvasutat szeretnél pl.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 12:12:54

@AnnaKarenina: "egyre értelmetlenebb követelésekkel lépnek fel emberek (ld. szabad levegőn való dohányzás tilalmai)."

A dohányzás valóban értelmetlen, a tiltása nem. Annak idején Szent István királyunk sikeresen felvetette a keresztséget a népével, akinek nem nagyon ment, azt meggyőzték egy kis forró ólommal, amit a fülébe öntöttek. Ez a módszer ma is eredményes lenne pl. a dohányosoknál, ha nem léteznének holmi emberjogi szervezetek...
:-)

schdl (törölt) 2011.01.03. 12:13:45

És amúgy tényleg mit tervez tenni mind a 710 ember a lezárt Andrássyn? Piknikezni akar nyáron a forró aszfalton? Tényleg nem értem. Egy kicsit lehet sétálni a Hősök teréig, ott meg már be is értél a Városligetbe, ahol füves mezőn lehet ücsörögni, futni, frizbizni, kutyát sétáltatni. Az egyszerűbb lenne, és még csak le sem kell zárni semmit. Abban egyetértek, hogy több zöld felület kell (ez alatt nem a járólappal meg viacolorral kirakott járófelületeket értem, hanem a ténylegesen füvesített és fásított parkokat)

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:14:51

@jet set: Köszi, ezt is hallottuk már, meg azt is, hogy csökkenteni kellene az Erzsébet-híd áteresztőképességét.
Menjetek tüntetni az autógyártó cégekhez. Bár kétségtelenül a másokkal való kitolás élvezetesebb.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.03. 12:15:47

@mement: "lehet hogy van aki ebbol a tipusu fejlodesbol nem ker."

Akkor az kiköltözik a tanyára. A lényeg az, hogy a többség el tudja viselni.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:15:50

@Friedmann Juci: És most az Andrássy hétvégi lezárása ezen sokat fog javítani. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.03. 12:15:55

Nem hinném, hogy sok értelme lenne minden hétvégén az Andrássy-n sétálgatni (mi van ott az út közepén, ami miatt érdemes lenne) viszont egy évben egyszer egy Budapest Parádé jellegű rendezvény lehetne. Például a szokásos buzimenet helyett...

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:16:02

és kívánok sok szeretettel minden forgalompártolónak, és autómániásnak sok asztmás, tüdőbeteg gyermeket! sok boldogságot! :*

mement 2011.01.03. 12:16:48

@AnnaKarenina: Nem feltelten szeretnek lovasutat, nekem megfelel a BKV mostani allapotaban is, en forgalom csokkentest szeretnek, nem is teljes kitiltast mert az nyilvan fasszsag, de ilyen heti vagy ket heti egyszeri lezarasnak nagyon tundek orulni, rengeteget doban a varos elhetosegen.

schdl (törölt) 2011.01.03. 12:16:53

@schdl: Ja és ha már itt tartunk: Heti egy nap jár az Újpalotaiaknak is néven petíciót indítok, hogy az Erdőkerülő utcában ne járjon az 5 buszjárat szombatonként, mert az tényleg qrva hangos és iszonyat büdös (szívesen kisétálnék a kiserdőbe, de tele van csövesekkel)

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:17:03

@Orbán Diktor: És akkor igaz lenne a mondás, hogy süket fülekre talál a dohányzás ellenzése...:)

mement 2011.01.03. 12:18:26

@Orbán Diktor: Azert koltozzon ki valaki tanyara mert te annyira elkenyelmesedtel ebben a nagy fejlodesben, hogy keptelen lennel hetente egyszer nem vegig autozni az Andraasyn... nem erzed kisse aranytalannak?

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:18:28

@AnnaKarenina: ó nem, igazad van drága. még több autót! még több füstöt! még több szmogot, port! éljen a lélegeztetőgép, az inhalátor, a gyógyszerek, és a rák!

mement 2011.01.03. 12:19:07

@schdl: hajra, senki nem tart vissza tole.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:19:41

@mement: teljesen felesleges, képtelenség meggyőzni mást. azt sem tudom, hogy én miért próbálkozom vele.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:19:59

@Friedmann Juci: Egy városban mindenképpen el fog érni egy csomó városi ártalom, ezek az akciózások nem tudják nagyságrendben csökkenteni ezeket az ártalmakat. De jogodban áll bármikor olyan helyre költözni, ahol úgy gondolod, hogy egészségesebben élhetsz.

mement 2011.01.03. 12:20:59

@AnnaKarenina: Amikor egy csoport mondjuk valamien haboru ellen emelei fel a hangjat es teszem azt kimegy tuntetni, akkor nem a fegyvergyartokhoz mennek, hanem azokhoz akik hasznaljak azok termekeit.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:21:30

@Friedmann Juci: Ha belegondolnál, szerintem értenéd, hogy ezek csak bosszantások, nem érdemi megoldások.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 12:22:11

@Gery.Greyhound: nahát, azt hittem, orbán felszopása után nincs kifogásod a buzik ellen :)

Marco Aurelio 2011.01.03. 12:23:10

Az ötlet jó, csak nem az Andrássyra!
A Nagykörúton kéne egy ilyen sétálós vasárnap a Nyugatitól a Blaháig!!!

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:24:17

@mement: Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy amíg az autógyártó lobbi ilyen erős és amíg tartanak a kőolajkészletek, addig nincs miről beszélni.

Spiritmonger 2011.01.03. 12:24:28

@Friedmann Juci: drága kis ökoterrorista lyány!

ha a hétvégén le lenne zárva a rakpart és az andrássy út, csak a forgalmi káosz nőne

ahhoz, hogy ez a sötétzöld gondolkodás reális alapokon nyugodjon, az kell, hogy.

1, teljesen körbeérő M0
2, Csepeli gericút legalább 2x3 sávon
3, 4 db új Duna-híd
4, Körvasútsori körút teljesen megépítve és az új hidakhoz kapcsolva
5, a közhivatalok külvárosba költöztetése több ezer férőhelyes ingyenes parkolóval
6, ingyenes parkolás mindenhol

ha ezek meglennének, el lehetne gondolkodni a forgalom csökkentésén a belvárosaban, addig nem. a sok zöld meg biciklis baromállat, aki nem dolgozik, mert épp apuci pénzén szerzi a bölcsészdiplomát, nem tudja felfogni, hogy az emberek dolgoznak, közlekednek, az autó nem luxuscikk, és a vezető nem a hobbijából kocsikázgat hétvégén

Alikam 2011.01.03. 12:24:47

@Friedmann Juci: sajnos erről szól egy város, és egy jelenkori társadalmi szisztéma.

Ez van. Lehet a hegyekbe is költözni, ott garantálan sokkal egészségesebb, de ott nincs bolt, nincs közért, víz, villany....

Nem csak az autó a probléma. Eégszségkárosító szempontból a tömegközlekedés, a zajszennyezés, fényszennyezés a zsúfoltságérzet, panelek, társasházak, ezek mind mind szerepet játszanak az egészségromlásban.

Az ilyen trollokat mint te tűzzel vassal kéne irtani, mert a legtöbb kárt okozzátok az ilyen idióta akciókkal.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.03. 12:24:58

@Orbán Diktor: Kérdem én, ha én nem dohányozhatok pl a Nyugati téren a villamos megállójában, akkor körülöttem kétszer két sávon az autók miért füstölhetnek? (és ami a legviccesebb: autóban dohányozni is szabad...)

@Parmezanidész: No komment

mement 2011.01.03. 12:27:40

@Alikam: Neked szol errol egy varos, es a szuklaotkoru mogyoronyi kis agyadal, annyira belekenyelmesedtel ebbe a rossz helyzetbe, hogy keptelen vagy maskep reagalni, mint szomoruan szettarni a kezed hogy nincs mit tenni, es lehurrogni azt, akiben meg van lendulet es akarat valtoztatni, es rendbehozni

Lehet teged kene irtani tuzzel vassal?

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:28:32

@Spiritmonger: vagy egyszerűen csak száljunk ki a kocsikból.

édesapám pénze nélküli grafikus vagyok, aki biciklivel közlekedik, mert szeret mozogni (a kurva anyámat, tudom) ha esik, vagy hideg van, bkv. dolgozom, közlekedem, az autó pedig luxuscikk. a nagymamát meg a gyerekeket anélkül is lehet szállítani, sőt, képzeld, bevásárolni is lehet nélküle. ha gondolod, megmutatom, hogyan.

az ingyenes parkolástól meg a jóisten mentsen meg mindenkit.

csak tudnám, miért bántja az embereket, ha lenne lehetőség több levegőre.

mement 2011.01.03. 12:29:28

@AnnaKarenina: Ertem, sot ezzel csak megerosited bennem azt az elmeletet, hogy pszichologiailag az fanatikus autos ugyanolyan tuneteket mutat mint a herkas junkie, amig van addig tolja, aztan belepusztul, ezt tudja is, de letenni keptelen mar, mert a fuggoseg erosebb.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.03. 12:29:38

@Spiritmonger: "a sok zöld meg biciklis baromállat, aki nem dolgozik, mert épp apuci pénzén szerzi a bölcsészdiplomát"

Miért gondolod, hogy a bringás nem dolgozik? Mi van, ha épp a munkahelyére teker? Ennyi erővel az autósok is csak céltalanul keringenek a városban.

Alikam 2011.01.03. 12:32:40

@mement: mit akarsz tenni? Nem érted meg, hogy jelenleg így működik egy nagyobb város? Nézzél már szét a világban... Minden nagyvárosban vannak autók, mindenhol van dugó és szmog.

Ezzel nem neked kell kezdeni valamit mert se eszed se erőd nincs meg hozzá, hanem nálad rátermettebb embereknek és nem ilyen vadparaszt módjára, hogy sétálóutca meg iylesmi, hanem úgy, hogy a fenntartható legyen a jelenegi városi ütem úgy, hogy emellett kevésbé károsítsuk a környezetünket, pl. környezetkímélőbb autókkal, meghajtási rendszerekkel, gyártással stb. stb, de mint mondtam, ez nem csak autóktól van, egy városban gyakorlatilag szinten minden potenciális "veszélyforrás". Van ahol ezt korán felismerték és tettek ellen - ott sem fenékig tejfel az éelt sőt, ott inkább azért tettek mert már végszükség volt - van ahol még nem.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 12:38:55

@Spiritmonger: nem, a város nem az autók minél jobb kiszolgálása miatt épült.

rengetegen bringával járnak munkába, pl én is. télen bkv.

a városi autós közlekedést muszáj csökkenteni, mert iszonyat rossz a levegő minősége. 2011 3 napjából már kettőn meghaladtuk az egészségügyi határértéket. az azt jelenti, hogy károsodik az egészséged a levegőtől.

botfülű 2011.01.03. 12:39:35

és a promenádon az éttermekben aztán csak szakócával lehessen ám a nyereg alatt puhított húst szeletelni!

lavór 2011.01.03. 12:40:40

@mement:

Sétáljon máshol. Vannak sétára alkalmas helyek bőven. Ja, ha valaki mondjuk abban az utcában akar az út közepén sétálni, ahol lakik, kissé túl kényelmes nézet, nem? Marhaság.

vernarancs 2011.01.03. 12:41:08

Legyen az M1-es autopalya is setalo a 7vegen.
Egyebkent meg setalni a margitszigeten kell.

mement 2011.01.03. 12:41:54

@Alikam: Egy vasaranpi lezarasban meseld mar el nekem mi olyan borzasztoan elmebeteg?

"egy városban gyakorlatilag szinten minden potenciális "veszélyforrás"."

Ez konkretan nem igaz, pontiosan es jol meg lehet hatarozni az veszelyforrasokat.

"környezetkímélőbb autókkal, meghajtási rendszerekkel, gyártással stb. stb"

Azzal hogy kevesbe szennyez az auto, meg rettenetesen zsufolt marad a varos a sok utszelen, vagy feli jardara logo parkolo autotol, es a kozlekedest is ugyanugy megbenitja, es generalja a dugokat.

"Van ahol ezt korán felismerték és tettek ellen - ott sem fenékig tejfel az éelt sőt"

Ez igaz, de Budapest baszott messze van ezektol a nem fenekig tejfel varosoktol.

Ger6ő 2011.01.03. 12:42:40

ha időm engedi szoktam sétálni a városban (pl Kálvin - Jászai)...
és tudjátok mi akadályoz meg ebben?!
SEMMI!
az ég egy adta világon semmi nem kadályozza azt a néhány embert, akinek ilyen jellegű igénye van! de egyébként ott van a Város, Népliget, a Hajógyári, a Margit sziget, a Citadella környéke, a János hegy.. ha valóban nyugis sétára vágyik!

erre nincs igény!!!!!
miért kell a hippiknek már megint hőzöngeni és megmondani a tutit?!?!

orient 2011.01.03. 12:43:19

Legyen!

Én itt lakom és én akarom hogy sétáló legyen hétvégén. Sőt azt is szeretném hogy tavasztól őszig legyenek fesztiválok és különböző programok hétvégenként!

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:43:27

@mement: Egyelőre az autó nincs betiltva, ám mégis sokan úgy gondolják, hogy korlátozni "kell" a használatát. Egy jog korlátozása elleni tiltakozás, amikor annak nincs jobb alternatívája, szerintem nem függőség.
A másik, hogy az ember fiatalon biciklizhet (bár szerintem nagyvárosban ez életveszélyes, mert annyira nincs a biciklis egy súlycsoportban a többi közlekedővel), idősebben már nem annyira.

és Háccs 2011.01.03. 12:43:42

@tejcsokoládé: "mit csinálnának ott az emberek? bukfenceznének? "

szerintem elsősorban az a cél, hogy mit NE csináljanak ott hétvégén. a többi jön magától, ez 100%. példákat is írtak a kezdeményezők, mind jobb, mint ott autózni vasárnap.

@AnnaKarenina: "A rakpart a leggyorsabb útvonal a városban. Miért okozna örömöt a lezárása?"

azért, mert ott van mellette a Duna, és a rakpart elzárja a népet a Dunától.
tudom, tudom, és mire jó a Duna.
meg minek kell ott lakni, ahol akár autózni is lehet.
te vasárnap ott "közlekedsz"?

mement 2011.01.03. 12:44:02

@lavór: Nem lehet setalni, mert olyan iszonyatos zaj van, hogy inkabb a kornyekere sem megyek.

Egyebkent autozni is lehet mashol, kisse kenyelmes nezet kisajatitani egy kisszobanyi helyet az amugy is szukos terbol.

lavór 2011.01.03. 12:45:43

Tényleg, mikor nyújtanak be petíciót, hogy zárják be, illetve ne engedjenek több plázát irodaházat építeni a belvárosba? Ez nem fontos? Végül is nem, csak forgalomnövelő és növeli a légszennyezést. De mindegy, az amúgy is kisebb forgalmú hétvégeken kell megtisztulnia a város levegőjének, főleg az Andrássy út lezárásával. De utána jöhet a körút, a Rákóczi út is nyugodtan.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:47:27

@AnnaKarenina: jogok koráltozása? most komolyan?!?!? :D beszarás.

minden vágyam, hogy asztmás legyél. komolyan élveznéd.

mement 2011.01.03. 12:47:27

@AnnaKarenina: Salvia sincs betiltva es a mephot is csak most tiltottak be, rengeteg fuggoseget okozo anyag van ami legalis. Nyugodj csak bele hogy a mentalis tunetek hasonloak.

egyebkent van alternativa, csak neked nem tetszik mert megkene valtoztatni a berogzult szokasaidat.

lavór 2011.01.03. 12:47:32

@mement: A Margit-szigeten nagy a zaj? A Népligetben, Városligetben nagy a zaj? Vonat, HÉV nincs? Lehet ám menni a lakástól kissé messzebb is kirándulni.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:49:13

@Friedmann Juci: @mement: Ha van a magántulajdonomban autó és azt rendeltetésszerűen szeretném használni, mások meg ezt ellenzik, akkor az micsoda?

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:50:41

@AnnaKarenina: használd. csak számomra érthetetlen, hogy a SAJÁT egészséged sem aggaszt.

mement 2011.01.03. 12:50:52

@AnnaKarenina: egyebkent az autozashoz nincs jogod, ez egy lehetoseg, de nem jog. Nincs sehol sem rogzitvbe hogy a magyar allampolgarnak joga van autozni. De cserebe az egesszseges elethez valo jog viszont egeszen alapszinten rogzitve van.

orient 2011.01.03. 12:51:47

@AnnaKarenina: attól mert az andrássy le lenne zárva nem állna meg a közlekedés Budapesten. Vannak alternatívái és én itt lakom, örülnék neki. Nem a város zajától akarok elvonulni mert akkor nem költöztem volna belvárosba, hanem lehetne hétvégi programokat, vásárokat tartani, mobil kávézók, éttermek működhetnének ott hétvégén. Én élvezném és biztos beülnénk, részt vennénk ilyeneken. Mint ahogy a Lánchíd fesztivál szokták csinálni a nyár folyamán, bár évről évre szarabb lett az is , de régen nagyon jó volt. Vidékiek meg hozhatják a portékáikat kézműves termékeiket árulni, biztos hangulatos lenne és nekik is lenne megélhetésük legalább néha.

Balazsattila 2011.01.03. 12:52:07

Az ilyen hétvégi lezárások a világ sok nagyvárosában teljesen általánosak, épp ideje volt nálunk is a hasonló kezdeményezéseknek. A lezárások lényege nem az hogy keresztbe-kasul lehet szaladgáli a sugárutakon, hanem az hogy olyan rendezvényeket lehet tartani, amit egyébként nem lehet, mert nincs ekkora terület egy nagyvárosban. Az ilyen rendezvények összehozzák az embereket, és a tapasztalatok szerint lényegesen javul a város közérzete. Olyan emberek is kimennek a lezárt utakra, akik egyébkén soha nem mozdulnak ki. Vagyis a dolog lényege, hogy házhoz kell hozni a kultúrát. Az autósok pedig csak addig háborognak, amíg el nem mennek egy ilyen hétvégi partyra...

mement 2011.01.03. 12:52:20

@AnnaKarenina: Velemenyek es eletvitelek utkozese, de veletlenul sem polgarjogi harc ahogy te azt beallitani szeretned:)

lavór 2011.01.03. 12:53:13

@Friedmann Juci:

Tényleg ennyire vakok a zöldek? Asztma, felső légúti megbetegedések...
Na kérem, por, allergén anyagok. Aki nagy, főleg fővárosban lakik, pláne a belvárosban, az így járt. Esetleg adja el az ingatlanját, költözzön távolabb a kényelmes belvárostól. Nem? Mitől érzik úgy az emberek, hogy a saját érdekük miatt nekik szabad korlátozni másokat, míg ha őket korlátozzák, az rettenetesen zavarja őket? Ez az elvárosiasodás átka. Ki kell költözni azt jóvan.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:53:24

@és Háccs: A rakpartokhoz: Nemrég volt az Erzsébet-híd környékén, hogy megpróbáltunk volna lejutni a lépcsőkhöz, ám a Dunán vendéglátási céllal ringatózó állóhajók miatt ez nem lehetséges, teljesen lezárják az amúgy meg elég rossz állapotban lévő lépcsőket.
A Duna partjára a rakparton is le tudsz jutni, vannak zebrák, lámpák.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:55:38

@mement: Nem polgárjogi harcról beszéltem, de ha te korlátozod(nád) a magántulajdonom használatát, amit törvény nem büntet, az micsoda?

orient 2011.01.03. 12:55:40

@Friedmann Juci: az a legtöbbeket nem aggasztja. Hány dohányos is van MO-n? Őket sem nagyon izgatja a egészségük. Ja tudom a dohányzás nem is káros csak kitaláció :))

lavór 2011.01.03. 12:56:01

@orient:

Megáll az eszem! Rendezvényre vágyó polgárok az út közepén! Rendezvények vannak: tereken, a Várban, lehetnének a Margit-szigeten, a ligetekben. Vannak? Tessék petíciózni, hogy több rendezvény kell, csak az annak megfelelő helyen!

mement 2011.01.03. 12:56:04

@lavór: Vagy koltozzon ki az aki kepelen valtoztatni az eletvitelen...

Unom ezt a sok kikoltozeseses dumat, miert az menjen el, aki kevesbe zavaroan el, es miert ne az aki keptelen valtoztatni a rossz szokasain?

és Háccs 2011.01.03. 12:56:30

@AnnaKarenina: "Egyelőre az autó nincs betiltva, ám mégis sokan úgy gondolják, hogy korlátozni "kell" a használatát."

csak vasárnap, és csak a belvárosban, ez némi különbség.

"Egy jog korlátozása elleni tiltakozás, amikor annak nincs jobb alternatívája, szerintem nem függőség."

nagyon helyen lenne, ha végre nem lenne alapvető JOG, hogy ott, akkor és annyira fossa az autód mérget, ahol és amikor te azt akarod. nehogy már te kérd ki ezt magadnak!

"A másik, hogy az ember fiatalon biciklizhet (bár szerintem nagyvárosban ez életveszélyes, mert annyira nincs a biciklis egy súlycsoportban a többi közlekedővel), idősebben már nem annyira."

pont az autósok miatt életveszélyes bringázni, és nem a kor, hanem a lustaság (és egészség) a korlátja a bringázásnak.

valami nem-életidegent mondjál már.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:56:38

@lavór: miért saját? mindenki ugyanúgy lehet beteg. ez miért nem érdekel senkit? meg lehet előzni! és miért törődjek ebbe bele? miért imád minden ember beletörődni az őt körülvevő szarba? bármi is legyen az?
szomszédokon nevelkedett emberek tömege. maradjatok csak csendben, akkor minden rendben lesz. persze. szar, és kész, a többi nem érdekel senkit.

bbbááá

mement 2011.01.03. 12:56:57

@lavór: Az Andrassy es a Hosok tere pont megfelelo helyszin egy vasarnapi napon.

Friedmann Juci 2011.01.03. 12:57:37

@orient: ne aggód, annakarenina az előbb már felvetete azt is, hogy milyen pofátlanság, hogy már a szabad ég alatt dohányzást is tiltják.

orient 2011.01.03. 12:57:52

@lavór: ok te hol laksz? Itt az Andrássy út környékén? Mert én igen és nekem tetszene.

mement 2011.01.03. 12:59:20

@AnnaKarenina: Te meg korlatozol tobb alapszintu jogom gyakorlasaban mikor arrol beszelsz hogy autozni akarsz.

Egyebken rengeteg pelda van a magantulajdon hasznalatanak korlatozasara a a magyar jogban.
Kezdetnek javaslom a fegyvertartasi torveny atbogaraszasat.

Tenyleg szeretned elvinni a jog iranyaba a temat, amikor ez erosen moralis es etikai jellegu eszmecsere?

és Háccs 2011.01.03. 12:59:21

@AnnaKarenina:
"ha te korlátozod(nád) a magántulajdonom használatát, amit törvény nem büntet, az micsoda?"

a rakpart nem a magántulajdonod.
máshol jogod van autózni le-föl.

AnnaKarenina 2011.01.03. 12:59:28

@és Háccs: Hány öregembert látsz nagyvárosban biciklizni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.01.03. 12:59:32

Hétvégére fákat is kellene ültetni az Andrássy útra, szép terebélyeseket, amelyek hűs árnyékot adnak a megfárdt sétálóknak. Meg persze szép dús gyepet, amelyben bukfencezhetnének a gyerekek. A gördeszkát és a biciklit pedig ki kell tiltani az ilyen helyekről!!! Száguldoznak, és elütik a négykézlábazó csöppségeket! Jó, hogy nem quad versenyt akarnak tartani a szép, terebélyes, hűs árnyékot adó fák alatt!!! Az ilyenek szaratják tele a gyöpöt a kutyáikkal! Természetesen a kutyákat is ki kellene tiltani a szép, dús gyepről!!!

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:00:00

@AnnaKarenina: tényleg mekkora surmóság már, hogy nem lehet a buszmegállókban a másik orra alá dohányozni. rettenetes! :))

gregibroki 2011.01.03. 13:01:21

@Spiritmonger: Hanem hova mész vasárnap? Miért kell a bringásokat összekötni a bölcsészekkel? Miért kell azt gondolni, hogy azok bringazgatnának vasárnap a kiürült Andrássyn, akik mindennnap kerekeznek a forgalomban? Miért jó az, hogy akik átmennek Bp-en a Hősök-terén keresztül hajtanak át a belvároson?
Miért baj az, ha az Andrássy csendes vasárnaponként? Tényleg létfontosságú út, ha vasárnap úgyis tökéletesen járható minden út Bp-en? Ezt nem csak tőled kérdem, hanem a kommentelők 2/3-ától.

Poll 2011.01.03. 13:01:27

@Friedmann Juci: végtelenül korlátolt vagy. Asztmások tömkelege él a belvárostól távol, akár tanyákon is, akik a TERMÉSZETES virágporoktól gyakorlatilag meghalnak gyógyszer nélkül. Szóval ne keverd a szart, a sok tüdőbeteg, nem az Andrássyn keresztülhaladó autók miatt van.

Valóban csak maroknyi sötétzöld istenbarma az, aki nem tudja felfogni, hogy egy 2 milliós nagyváros sosem lesz csendes, falusi környezet. Van egy rakás park, sziget még budapesten is ahova autó be sem teheti a lábát, menjél oda sételni, te marha, egy 4+2 sávos, budapest egyik főútját akarjál piknikezni a nyáron 50 fokos aszfalton.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:01:49

érdekes egyébként, hogy soha senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy miért rossz a bicikli, hogy miért rossz a sétálóutca, hogy miért rossz a jobb levegő.

mement 2011.01.03. 13:01:56

@Friedmann Juci: amugy a tiltas dicseretes, csak baszott alsagos, mondjuk a hungaria uti 1 es villamos megallojaban, ahol nem szabad ragyujtani, de amugy ket oldalrol kapod a kipufogo gazt a 70 80 90 nel szaguldo autokbol

taxi546 2011.01.03. 13:02:20

Ha nem mehetnek az autók, akkor parkolókat kéne kialakítani.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:03:55

@Poll: olvass egy kicsit utána ennek, kérlek. :*

majmoca 2011.01.03. 13:04:12

minek kell ilyesmit kitalálni? minek?

mement 2011.01.03. 13:05:41

@AnnaKarenina: en peldaul egeszen sokat, sot futarkent is van aki keni 50 ev felett.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:06:36

kurva rémisztő az emberek agyi korlátoltsága, és a vágyuk, hogy mihamarabb beledögöljenek a saját maguk által generált szarba.

porthosz 2011.01.03. 13:06:43

Kedvencem amikor a nagyvárosban élő ember panaszkodik a városias körülmények miatt (autós forgalom).

Mellesleg, lassan fel kéne már fogni, hogy az autózás nem hobbi, hanem egy alternativa. Mihelyst lesz jobb, az emberek szépen váltani fognak. Egyenlőre nem úgy néz ki mintha lenne jobb.

Másrészt meg, ahogy már mások is irták, ez az egész nem lenne, ha a budapest és pest megyei munkahelyek 80%-a nem a belvárosban lenne.

AnnaKarenina 2011.01.03. 13:07:26

@mement: Mit szeretnél? Úgy gondolod, az autósok teszik tönkre mások életét? Én azt gondolom, hogy az autó szabadság, amivel odamész, ahova te akarsz, nem menetrendek, nem útvonalak fogják meghatározni a közlekedésedet. Ugyanezt éli át, aki biciklivel közlekedik. Csak az arról feledkezik meg, hogy van életkor, amikor már a bicikli nem megoldás. Van helyzet, amikor biciklivel nem tudsz olyasmit szállítani, amit kellene.
Én azt kifogásolom, hogy embereket szembe lehet állítani ilyen alapon is, holott az autós nem tehet arról, hogy ez az alternatíva létezik a motorizált közlekedésben.

mement 2011.01.03. 13:07:55

@porthosz: Van mas altrnativa is, csak vissza kene venni a komfortizmusbol.

gregibroki 2011.01.03. 13:08:42

@Orbán Diktor: Sajnos emelett én sem tudok elmenni. Ez most nem nyert hangszórót. :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:09:06

@AnnaKarenina: az autóhasználat nem alkotmányos jog :)

az autósok itt leírt érvei sajnos csak a következő típusokban sorolhatók:
- a városi élet amúgy is káros / egy kis plusz kár nem árt
- nehogy már ne használhassam a tulajdonomat / ha valakinek van egy gépkarabélya, azt is korlátozás nélkül használhatja?
- másféle szennyezések is van, azoknak miért szabad? / azoknak sem lenne szabad, majd oda is eljutunk
- a hülye zöldek már megint / igen, szeretnénk nem tüdőbetegek lenni csak azért, mert városban élünk

Érdekes, hogy ezek az érvek kimondva vagy némán, de mind belátják, hogy az autós közlekedés egészségkárosító és környezetszennyező, csak ezt a szempontot alárendelik a kényelmi és státuszszempontoknak.

randomuser1 2011.01.03. 13:10:22

szerintem tökjó ötlet. kár h a keresztforgalom miatt semmi értelme a lezárásnak :)

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2011.01.03. 13:10:37

@mement: Sőt, azon a képen az is látszik, hogy van élet internet, busz, metró, stb. nélkül is. Nem hinném, hogy 19. sz. végi, 20. sz. eleji képekkel kellene bizonygatni, hogy miért is van élet autó nélkül.

mement 2011.01.03. 13:11:05

@AnnaKarenina: Ugy gondolom hogy a tulzott felelotlen auto hasznalat nagyon karos tobb szinten is. Azokban a helyzetekben amikor sem a gyaloglas sem a bkv sem a bringazas nem megfelelo, akkor lehet autot hasznalni, ha igy gondolkodna mindenki maris szebb lenne ez a varos, de ehelyett az a sofor aki kikohogi a hasznalt verdajara az elso torlesztot, onnantol a wc re is kocsival jar, egyedul persze a 4 szemelynyi helyel.

Ezzel van problemam.

lavór 2011.01.03. 13:11:53

@orient:

Dolgoztam az Andrássy környékén. És? Emeld meg kis popsidat és sétálj egy nagyot mondjuk a János-hegyen. Ne má' a folyosódnál kezdődjön az ideiglenes sétafikautca. Kissé kényelmes megoldás. Sőt, tudod mi lenne jó? Ha levinnék a falusiaknak is az Andrássy utat, ők is élvezhetnék rajta a sétálást hétvégente. No meg 4-400 méter séta nem séta, habár mondjuk infarktus után elég. Csak nem egy állítólag egészséges embernek. Miért írom ezt, mert úgyis iszik, eszik valamit a sátoroknál, bódéknál a "nagy kirándulás" közben. :D

AnnaKarenina 2011.01.03. 13:12:20

@Friedmann Juci: A dohányosok már nagyon is meghúzzák magukat, nekem ez a tapasztalatom. A nemdohányosok pedig minél többet érnek el, annál agresszívebbek.
Nem ellenzem egyáltalán azokat az erőfeszítéseket, hogy a fiatalok ne is szokjanak rá a dohányzásra, de aki dohányzik, azt most már békén kellene hagyni, mert ez is csak egy diktatúra, amiben sokan úgy érzik, hogy jogosultak bármit megtenni a másik ember ellen.

Poll 2011.01.03. 13:12:36

@mement: nem komfort kérdése. Olcsóbban(!) és gyorsabban(!) odaérek ahova mennem kell autóval, bármikor: hóban, fagyban, 40 fokban, éjfélkor. Nem alternativa sem a bringa, sem a tömegközlekedés. Sok embernek pedig kiváló alternativa, mert egy köpésre lakik pl egy metrómegállótól és 3 megállóval arrébb dolgozik. Ilyen esetben a most autóval közlekedők 99%-a átszállna bkv-ra. Csak a sok korlátolt idióta nem képes felfogni, hogy sokan egészen más körülményekben dolgoznak ezért autóznak.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:13:02

@bástya: internettel notebokkal, tévével, rengeteg kütyüvel, modern technikával tudok együtt élni úgy, nincs autóm. mi ez? varázslat? .. nem hiszem.

lavór 2011.01.03. 13:13:49

@Parmezanidész:

"Érdekes, hogy ezek az érvek kimondva vagy némán, de mind belátják, hogy az autós közlekedés egészségkárosító és környezetszennyező, csak ezt a szempontot alárendelik a kényelmi és státuszszempontoknak."

A szuperzöldek miatt nő és nő az M0-ás teljes kiépítése- Ezért nem csökkenhet hosszú-hosszú évek óta a főváros teherforgalma. Na de mindegy, ők aztán marha okosok.

mement 2011.01.03. 13:14:15

@bástya: Ja ertem, az egy elmaradot, primitiv barbar korszak, ami sehol sincs ehez a "rohamosan fejlodo" erahoz kepest, ergo nem is kell figyelembe venni, hogy honnan indult az a karos varosrendezesi folyamat amineka vege az lett hogy anyam sirjara is raparkolnanak az autok ha nem lenne kerites a temeto korul
:)

psr6 2011.01.03. 13:15:27

Csacsiság! Ahhoz, hogy valami jó korzó legyen, szolgáltatások is kellenek. Az Andrássy, főleg a körúton kívüli része lényegében "üres". Nem fog működni, ha sikerül is... Ez egy súgárút! Azért csinálták. Nem sétálóutca.

Keresztutcák miatt 1-2 kereszteződés mélyen pedig kinyírja a szomszédos zónát.

orient 2011.01.03. 13:15:36

@lavór: SZövegértéseddel elég súlyos gondok vannak. Én nem aakarok a János hegyre menni, és nem azt akarom hogy egy szép békés csöndes belváros legyen. Akkor nem laknék itt. Ezt már leírtam itt el is olvastad, de megérteni látom nem sikerült. Az embereknek a szép belvárosban programokra és fesztiválokra, vásárokra van szükségük. Életre, nem egy unalmas szar belvárost akarok ahol semmi sem történik hanem egy érdekese, pezsgő ÉLŐ belvárost. Ez van a János hegyen? Szerintem nincs, de lehet én tudom rosszul..

Pályaelhagyó autóversenyző 2011.01.03. 13:16:12

boldog 2011-es trollkodast!

a temahoz is hozzaszolva, a lanchid valoban lezarhato vasarnapra, az andrassy belso resze (a koruton beluli) azert eleg maceras a sok egyiranyu utca miatt, amik az andrassyban vegzodnek.

a kinti reszbol a forgalom szamara meghagyhato lenne a ket szervizut, es allati nagy kerdojel, h mi a fene tortenne a keresztforgalommal (illetve a sok lodorgo marha szamara akkor ideiglenes zebrat rajzolnak?)

szemely szerint az egesznek nem sok ertelmet latom, ez tul nagy felulet ahhoz, h be lehessen tolteni, a kilencvenhetedik matyobizbaszsatornak meg nem sok ertelme van a szazhuszadik kurtoskalacsos mellett.

ugyhogy igen, ez az egesz csak a szelsoseges autogyulolok hulye otlete egyelore (a mindket rakpart lezarasat inkabb nem is velemenyeznem)

gregibroki 2011.01.03. 13:16:34

@porthosz: Vasárnap azért jóval kevesebben járnak az emberek dolgozni. Szerintem akiket érint, azok a vendéglátás területén dolgoznak, vagy áruszállítók. Nem biztos, hogy besírnak azon, hogy nem tudnak aznap az Andrássyn autózni.
Szerintem ez az egész nem oylan nagy dolog. A szomorú amúgy leginkább az, hogy az M3-as bevezető egyenesen belemegy a Hősök-terébe.

mement 2011.01.03. 13:18:19

@Poll: Akkor en hogy tudom megoldani minden hetkoznap a munkaba jutast auto nelkul, ugy hogy a 22 kmre van tolem a munkahelyem?

Az hogy olcsobb ez nem igaz, az hogy gyorsabb az neha igaz neha nem, de sztem mindenki feltud kellni fel oraval elobb.
szoval ugy latszik sok esetben meg is csak komfort kerdese.
(odaérek ahova mennem kell autóval, bármikor: hóban, fagyban, 40 fokban, éjfélkor)

Rocko- 2011.01.03. 13:18:21

"A városokban kis területen koncentráltan sok ember él együtt,"
igen, errôl szól a város. ezen meg kell lepôdni?
"és a zöld területek aránya viszonylag kicsi."
hát meg errôl ki tehet? ha lezárjuk a fél várost, akkor több lesz? nem látom hogy a grínpísz lobbi ezért annyira harcolna. sôt, a most újonnan átadott sétálóutcák is kôteknôk. hát mitôl lesz akkor zöldebb a város?
"A helyzetet tovább rontja a felelőtlen autóhasználat. "
mitôl lesz ffelelôs az autóhasználat. arra nem gondolt a petíció írója, hogy nem jó kedvükben autóznak az emberek, hanem mert a BKV minden erejével azon van: ellökje magától az utasokat?
"Mindennek egyenes következménye az egyre súlyosbodó levegő- és zajszennyezettség"
neeeem, a fûtésnek ehhez nincs köze. biztos csak unalmukban csinálnak télen az autósok szmogot, mi? nyáron nincs kedvük, azért nem lesz, ugye? mert csakis az autó szennyez. jól van, látom eglapozott érvek vannak ott is.
"és az emberek elidegenedése."
muhahahahaha, hát ezt hogyan sikerült összehozni?
"Fővárosunknak több tiszta levegőre, szabad területre, sétatérre és találkozásokra van szüksége."
nem, erre az építôiparnak van szüksége. az embereknek jó közlekedésre és zöld területekre van szüksége. aki komolyan elhiszi, hogy az emberek napestig sétálgatni akarnak, annak kívánom hogy rohadjon le tôbôl a lába.
"Vasárnapi Korzók intézményének bevezetését, amelynek keretében tavasztól őszig minden vasárnap számos budapesti út kerülne lezárásra a gépjármű-forgalom elől."
mert ha hét közben nem lehet közlekedni a városban, akkor hétvégén se lehessen, ugye? hát baszkikám, atól mert te otthon rohadsz, attól más még mozogni szeretne.
"Így legalább a hét egy napján a gyalogosok, babakocsisok, biciklisták, görkorcsolyások, gördeszkások, futók, gyerekek, családok, párok és turisták kaphatnának nagyobb teret, hogy Budapest szépségét zavartalanul élvezhessék. "
most mi tartja vissza ôket? nem tudják kinyitni a szemüket? a forgalom elvakítja ôket vagy m ia franc? a babakocsisok különösen tologatni akrják napestig a kocsit. nem ám akadálymentes közlekedést akarnak a hét hét napján neeeem, ôk vasárnap babakocsit tolgoatni akarnak.
futók? ühhhüm, betonon futni jó! de remélem amikor elôjönnek az izületi problémái, akkor les zszíves nem az én TB-m kárára orvoshoz menni, hanem saját pénzbôl megoldani.

változatlanul: nem az autóval mindenhova híve vagyok, hanem az elvetemült agymenések ellen, amik a várost ölik meg.

és Háccs 2011.01.03. 13:18:40

@AnnaKarenina:
"Hány öregembert látsz nagyvárosban biciklizni?"

pont annyit, amekkora kultúrája van és amennyi lehetőség van rá, és amennyire nem veszélyes. közel nullát.

sejtettem, hogy csak erre válaszolsz. :)

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2011.01.03. 13:18:48

@mement: Látom, te aztán nem viccelsz. Rengeteg mindent kiolvasol a mondataimból, ami nincs benne. Képzeld el, mit írt volna egy magadfajta olvasó ember egy akkori blogba, ha lett volna. Hogy ezeket a házakat az anyám sírjára építették és még a kerítést is ellopták.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.01.03. 13:18:55

ok, zárják le, de akkor 8 nappal kevesebb adót fizettessenek velem autóssal, és azokra a napokra szedjenek adót az ott sétáló gyalogosoktól...

Poll 2011.01.03. 13:19:11

@Parmezanidész:

"az autóhasználat nem alkotmányos jog"

ezért is nem lehet autóval bemenni a parkokba, szigetekre és egy csomó olyan helyre, ahol autónak nincs keresnivalója. A 4+2 sávos andrássy nem ilyen hely.

"a városi élet amúgy is káros / egy kis plusz kár nem árt"

és valóban, a sok korlátolt istenbarma tanyasi környezetet szeretne, miközben a szájában van minden: ügyintézés, szórakozóhelyek, boltok, munkahelyek milliói
Naiv barmok.

"nehogy már ne használhassam a tulajdonomat" lásd első pont, az autós is elfogadja, hogy van ahova nem mehet be, csak már megint átestek a ló túloldalára (pontosabban átesnétek, nyilván körberöhögnek majd az illetékesék az andrássy kapcsán)

"másféle szennyezések is van, azoknak miért szabad? / azoknak sem lenne szabad, majd oda is eljutunk"

Aztán ha sikerült eljutnotok, hogy nagy büdös szar sincs a környéketeken, akkor ott lesztek majd egy tanyasi környezetben, a panel és üres irodaház rengetegben. Aztán már csak a kerités kell körétek...

"a hülye zöldek már megint / igen, szeretnénk nem tüdőbetegek lenni csak azért, mert városban élünk"

Nem az autóktól vagytok tüdőbetegek.

tejcsokoládé (törölt) 2011.01.03. 13:19:18

elég jellemző: nem tudjuk mi legyen helyette, de megmondjuk, hogy kik mit ne csináljanak. dögöljön meg a szomszéd tehene is.
a jókain lakom, az Andrássy így is majd' minden hétvégén le van zárva, és amit csinálnak, az sz@rt sem ér. kiraknak három bódét, oszt kész. egyetlen eredménye, hogy estére térdig járunk a szemétben.
ennyit erről...

mement 2011.01.03. 13:19:48

@Pályaelhagyó autóversenyző:" szelsoseges autogyulolok hulye otlete egyelore "

Mondja ezt a szelsosegesen autoimado:)

lavór 2011.01.03. 13:20:42

@orient:

Szerintem tévedsz. Leírtam: vannak pezsgésre alkalmas ma is kihasználatlan, lepukkant helyek. Kedves belvárosi lakók, járnak a villamosok, buszok, metrók, netán kerekezni is lehet 2-3 kilométert a legközelebbi rendezvényre alkalmas helyre. Esetleg túl nagy lenne ez a táv kiránduláshoz?

Roy 2011.01.03. 13:21:19

@Friedmann Juci:
Az autóforgalom korlátozása nem rossz ötlet. Egy-két dolg azonban kellene ennek megvalósításához.
Először is P+R parkolók sokasága. Másodszor egy fejlett jól működő tömegközlekedés,
metróvonalak, új villamos, és buszpark. Több, és sűrűbb járatok.
Ekkor lehetne gondolkodni az autók kititásáról.
Addig csak a tömegközlekedés zsúfoltsága növekedne.

mement 2011.01.03. 13:22:15

@bástya::? ez most hogy is jott ide?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:23:06

@Poll: mitől olcsóbb egy autó fenntartása a BKVnál? Ha mondjuk csak 500000 forintba van a kocsi, abból is 50 évig járhatsz BKV-val. előtte gyerekkedvezmény, utána nyugdíjas. és akkor még ott a benzin, a szervíz, a biztosítás, és 5-10 éven belül vehetsz egy újat...

egyébként tényleg gyorsabb - időnként. de 5 km-es utakra bringával gyorsabb. néha még metróval is.

kötözködő 2011.01.03. 13:23:08

Ha a boltokat be lehet zárni vasárnapra, akkor egyes belvárosi utcákat is le lehet. Ha vasárnap az emberek nem járnak se dolgozni, se vásárolni, akkor a többségüknek autóra sincs szüksége aznap. Ha viszont a városi élethez hozzátartozik a vasárnapi munkavégzés, akkor az autózás is.
Következetesnek kell lenni, ennyire egyszerű.
Megkülönböztetjük-e a vasárnapot (hétvégét), vagy sem.

AnnaKarenina 2011.01.03. 13:23:38

@Parmezanidész: Szeretném hangsúlyozni még egyszer, hogy az autó vásárlása nincs betiltva, tehát a használatának korlátozása valóban vészhelyzetekre korlátozódhat, mint amilyen a szmogriadó.
Egy nagyvárosban természetes közlekedési eszköz a távolságok miatt. Nem mellesleg autóddal gyorsan és könnyen eljuthatsz a hétvégén olyan helyekre, ahol a városi ártalmak már nem zavarnak, kikapcsolhatsz.
Tulajdonképpen ezek a sétálóutcás lezárások ugyanúgy a fogyasztásodra apellálnak a bódékkal, bóvlikkal, és akik ezt szeretik, megelégszenek egy szinttel, ami az ő hétvégi szórakoztatásukat szolgálja.

mement 2011.01.03. 13:24:24

@Roy: Ahol van P+R parkolo, ott sem hasznaljak, mert van ugy hogy utana van 40 metert is setalni kene a celig.

Poll 2011.01.03. 13:26:37

@mement: "Akkor en hogy tudom megoldani minden hetkoznap a munkaba jutast auto nelkul, ugy hogy a 22 kmre van tolem a munkahelyem?"

Valószinűleg úgy, hogy bár igyekeztem úgy leirni, hogy egy GYP-s is megértse, neked mégsem sikerült: valószinűleg nem ott laksz ahol én, nem oda játsz munkába ahova én, nem akkor jársz munkába amikor én (akár éjszaka közepén) és valószinűleg napközben sem kell néha fél órán belül kiérjél egy távoli telephelyre, notebook-kal, teszterekkel egyéb felszereléssel.

A fél órával korábban kelés meg szimplán hülyeség, nekem inkább +1 óra lenne, ha nem autóval járnék be. Hát tököljél te plusz két órát minden nap a munkába járással, én nem fogok, az alatt vagy a családommal vagyok, vagy megkeresem az autó időarányos költségeinek sokszorosát. Hétvégén pedig kimegyek a szabadba(!) bringázni, sétálni, ahol senki nem zavar és nem a belváros közepén akarok parádézni, mint a maroknyi sötétzöld tarisznyás istenbarma.

mement 2011.01.03. 13:26:59

@AnnaKarenina:" Egy nagyvárosban természetes közlekedési eszköz a távolságok miatt. "

Egy nagyvarosban nincsnek nagy tavolsagok. nagy tavolsag mondjuk Budapest-Miskolc.
A nagyvarosban inkabb lusta elkenyelmesedett emberek vannak, akik mar keptelenek elkepzelni az eletuket anelkul hogy fenekuket meresztve kozlekedjenek.

orient 2011.01.03. 13:28:01

@lavór: mindet teszem amit leírtál. BKV-t is használok, biciglizek és gyaloglok is. Autózok is. Semmi ellen nem vagyok csak érdekes belvárost szeretnék ennyi. Ha szimplán lezárnák és semmi sem történne az sem zavarna, de nagyon nem javítaná a kedvem itt. Persze ki lehet menni messzire programokra, csak az embernek jobban van kedve régi épületek szép környezetben és kulturális központjában a városnak ezt csinálni a múzeumok körül , mint egy kőbányai vagy egy angyalföldi betontömbben. Erre az andrássy alkalmas és mellesleg elég nagy turistavonzó ereje is lenne, ismétlem nem a szimpla lezárásnak, hanem ha kezdenének is vele valamit. Erre viszont a belváros tökéletesen alkalmas. A vár is valóban, nekem ott is jó, csak a turistáknak nagyon bejönne az andrássy-n mert a 90% ott száll meg egyébként is. Mondjuk ezt tudatosan kéne felépíteni és reklámozni főleg külföldön!

Természetbe más céllal megy az ember.

AnnaKarenina 2011.01.03. 13:28:15

@kötözködő: Olvastad már a felmérést, hogy kb. 25 ezer ember fogja emiatt elveszteni a munkáját?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:28:33

@Poll: az egész szövegednek van egy kiindulópontja, amit nem írtál le, de benne van: muszáj autóval közlekedni. miért?

mement 2011.01.03. 13:29:15

@Poll: Volt ejszakai munkam is ,es vigan bebringaztam, majd haza. Es mar megbocsass az nem erv hogz TE neked 1 oraval elobb kene felkelned, hogy kevesbe karositsd azt a kornyezetet amiben nem csak te elsz.

Poll 2011.01.03. 13:29:30

@Parmezanidész: Nagyon egyszerű, az autó nem csak munkába járáshoz kell, azzal megyünk pihenni, rokonokhoz, nyaralni, bevásárolni, tehát amúgy is lenne. Igy ami összehasonlitható a bérletárárakkal (agglomeráció+bkv), az a bejáráshoz szükséges benzin, az pedig olcsóbb.

mement 2011.01.03. 13:32:02

Egyebkent mint tudjuk, minden autos 60 ev feletti, izzadekony, porcserulese van, 4 gyermekes tetofedo, aki minden nap a beteg nagymamajat szallitja korhazba.

Normális 2011.01.03. 13:32:06

Milyen jó, hogy az autósra lehet uszítani a felgyülemlett indulatokat!
Mintha hobbiból szórná bárki is a pénzt a méregdrága benzinre...
Lassan ott tartunk,hogy az autós lesz Budapest zsidaja, aki minden rossznek okozója, szabad préda, tessék csak belerugdosni!
Nem ám azok, akik fenntartották-továbbfokozták Budapest építészeti, meg intézményi zsúfoltságát, fékentartás, meg decentralizálás helyett.
Nem azok, akik lakótelepeket engedtek a budai dombvidékre, ahol amúgyis eleve lehetetlenek a közlekedési feltételek, márcsak a domborzati viszonyok miatt is.
És, akkor most KOMOLYAN azt fontolgatják, hogy a Dunapartokat kéne lezárni, hogy egy kicsike, de igen hangos és agresszív csürhének udvaroljanak ezzel.
Mint az őrült orvos, aki a trombózist amputálással gyógyítaná...

Poll 2011.01.03. 13:32:26

@Parmezanidész: "muszáj autóval közlekedni. miért?"

Leirtam: olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb és nagyon sok élethelyzet megoldhatatlan nélküle. És azt is leirtam, hogy nem mindenkinek az, nekem az.

lavór 2011.01.03. 13:34:45

@orient:

Érteném a dolgot, ha már csak az Andrássy úton lenne hely. Külföldi már nem nagyon jön felénk. Az okok ismertek. Drágák vagyunk és lepukkantak. Na nem az Andrássy út, úgy egyébként a város. Sajnos a világon mindenhol meg kell mozdulni egy-egy fesztivál, miegymás eléréséért. Hogy mitől élhetetlen a belváros? No nem az autóktól csak. a szürke utcákon szürke, kedvtelen mosolytalan emberek mennek félig becsukott szemmel, zombik módjára. A bankok helyett lehetne üzleteket, kiállítótermeket tenni. Igaz, az lenne a sorsuk, mint a körúton, a Rákóczi úton, becsődölnének, nem érdekli az embereket mindez. Bezzeg a plázák! Ez egy ilyen ország, ilyen lakókkal. Egy nagyváros arculatát, hangulaltát nem egy utca határozza meg.

mement 2011.01.03. 13:35:10

@Normális: Ja ertem mit akarsz mondani, TE nem tehetsz semmirol, mert te szegeny csak a korulemenyek aldozata vagy... mindenki mas meg aki kepes a rossz korulmenyekhez kepest maskep ellni meg agressziv csurhe.

orient 2011.01.03. 13:36:40

@AnnaKarenina: lesz az 50ezer is. Nem is beszélve a cégekről akik még ide sem jöttek és ez miatt nem fognak. Mikor a munkanélküliség 20 éves csúcson van korlátozzuk a munkavállalást. Okos egy kormányunk van! Hogy fog örülni a családos nem kell végre vasárnap dolgozni a és otthon lehet velük, persze etetni nem lesz miből őket mert kirúgják ez miatt mondjuk. Otthon lehet ezentúl 7 napot hetente, fantasztikusan erős lesz a családi kötelék így.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:37:36

@Poll: de az hogy lehet, hogy más megtudja mindezeket oldani autó nélkül is?

gregibroki 2011.01.03. 13:37:38

@lavór: Most szeptemberben nem láttam szürke embereket az Andrássyn az úton korzózva. Mindenkinek nagyon jó kedve volt, lehet ez segít egy kicsit ahhoz, hogy élhetőbb legyen. Mondjuk ha a környező utcák forgalma jelentősen megnő, akkor nincs értelme az egésznek.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:38:25

@AnnaKarenina: a nagy távolságok miatt... Bp kábé 30 km sugarú körben van. ami azt jelenti, hogy egy jó bicikliút-hálózattal, kevés lámpával mondjuk egy óra alatt áttekerhető. és az emberek ritkán mennek egyik szélétől a másikig.

A hétvégi kikapcsolódáshoz támogatom a HÉVet és a vonatokat.

Attól, hogy valamit megvásárolhatsz, még nem használhatod úgy, ahogy akarod. Lásd: lőfegyver, alkohol, vagy csak simán egy fúró. Úgy használhatod, hogy másoknak ne légy az ártalmára.

Egyébként még mindig ugyanabban a körben forgunk. Az egyik oldal szerint az autó kényelmes, a másik oldal szerint káros. Mindkettő igaz, de nyilván a súlyosabb, azaz a második miatt kell korlátozni az elsőt.

voodoux 2011.01.03. 13:38:48

ennyire sőtétzöld ötletet...

persze aki meg a béke uton ill a környékén lakik azt mind szivassuk meg jól! kerüljön mindenki, a francos kocsik meg, a kerülő miatt több gázt eregessenek!

mement 2011.01.03. 13:39:11

@Poll: "Leirtam: olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb és nagyon sok élethelyzet megoldhatatlan nélküle"

az hogy olcsobb es gyorsabb meg kenyelmesebb az arra valasz hogy miert autozol (veletlen sem komfortbol... dehogy) de nem arra hogy miert muszaj.

Alikam 2011.01.03. 13:39:39

@Friedmann Juci: azért kell beletörődni mert ez a jelenlegi berendezkedés. Most jelenleg így működik a világ, fog jobban is remélhetőleg de mint írtam korábban nektek sem eszetek, sem erőtök nincs ahhoz, hogy ezen változtassatok.

És már többen is említették, köztük én is, van lehetőséged egészségesebb életre, bármikor el lehet költözni egy városból. 20-30 kilométerre pesttől már húgyér' szarér' kapsz kisebb családi házat, kevés autóval tisztább, jobb levegővel.

Mogyoró007 2011.01.03. 13:39:40

juujjjj. Ez hülyeség.

AnnaKarenina 2011.01.03. 13:40:17

@mement: Tényleg végezetül, mert nem fogjuk meggyőzni egymást. Budapesten vannak nagy távolságok, mert ha BKV-val közlekedsz, az átszállásokkal együtt olyan időt futsz, hogy ezalatt már elérnél 1-2 közelebbi vidéki várost. Az idő van annyira fontos, hogy ne közlekedéssel töltsd el.
A városvezetésnek az lenne a dolga, hogy pont az áteresztőképesség növelésével gyorsítsa az autóforgalmat, az elkerülők befejezésével a szükségtelen átmenő forgalmat megszüntesse. Bicikliutakat építenek szép számmal, nem lehet azt mondani, hogy mostohagyereke lenne a városnak.
Amit részetekről hiányolok, az a másik fél megértésének teljes hiánya olyan helyzetben, amikor az szükségszerű lenne.

Pályaelhagyó autóversenyző 2011.01.03. 13:40:49

@mement: aki mondjuk lehet, h tobbet biciklizik, mint te, csak az agyat is tudja hasznalni. (es miutan en kepes vagyok sisakot, fenyvisszavero mellenyt viselni, kivilagitani magamat es megallni a piros lampanal, inkabb vallom magam hulye autosnak, mint biciklisnacinak) amugy a hulye autosnak nem a legfobb ismerve am, h azzal kezdi, h az egyik hidat le lehetne zarni.

mondjuk a temahoz erdemben is hozzaszolhatnal a trollkodas helyett, peldaul a mi van a keresztforgalommal temakorben, vagy hogy hogyan fogjak megakadalyozni, hogy a szabadsagharcos biciklista ne negyvennel csapasson a gyalogosok kozott

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:40:56

@Poll: ezt mind meg lehet oldani tömegközlekedéssel. akkor miért muszáj autózni?

lavór 2011.01.03. 13:41:37

@gregibroki:

Én csak a lacikonyhánál nyüzsgő embereket láttam akkor.(Kellett egy kis koleszterin a szívinfarktushoz, na meg direkt jót tesz az egészségnek az a néhány lityi alkohol, amitől aztán énekelni is támad egyeseknek kedve.) :) Na meg a rettentő sok szemetet. Ez a nagy budapesti kirándulás. Tényleg vicces. :D És addig-addig mondogatjátok, hogy el is hiszitek! :D

mement 2011.01.03. 13:42:31

@AnnaKarenina: En megertek minden indokot 100% ig, csak nem tartom elfogadhatonak amikor a masik fel indokait allitjuk szembe vele, a kenyelem es gyorsasag meg komfort, nem ugyanakorra sulyu dolog, amikor arrol beszelunk hogy zajszennyezes, helyfoglalas, legszennyezes, veszely forras.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:42:33

ja, és a kőbánya-budafok távolság 30 fokos melegben is izzadás nélkül megvan egy óra alatt biciklivel. akár csomagokkal együtt is:)

mement 2011.01.03. 13:45:03

@Pályaelhagyó autóversenyző: hozzaszoltam a temahoz erdmeben, tobszor is, es amugy az az elso olvasas ota, nezem a terkepeket es nezem hogy lehetne a kereszt iranyu forgalmat megoldani.

Nade amugy egy vasaranapi naprol beszelunk meg mindig.
A szabalytalan bringasokat meg intezze a rendorseg, most ugy is azt hirdetik hogy rajuk szallnak.

Poll 2011.01.03. 13:45:24

@mement: "az hogy olcsobb es gyorsabb meg kenyelmesebb az arra valasz hogy miert autozol (veletlen sem komfortbol... dehogy) de nem arra hogy miert muszaj. "

Hát te sem vagy normális, milyen indok kéne még? :))

De, ha arra gondolsz, hogy ha szeretnék kevesebb időt a családommal tölteni, szeretnék több pénzt elherdálni a munkába járásra, esetleg szeretném ha kirugnának, mert nem tudom rendesen ellátni a munkámat (nem érek ki sürgős esetben ügyfélhez vagy telepehelyhez) akkor valóban járhatnék bringával vagy bkv-val is, tehát tényleg nem volna muszáj autóval járnom.
De nekem valahogy a felsoroltak egyikére sincs per pillanat szükségem, ezért muszáj autóval járnom. De mint már legalább 20x leirtam és az agymosott sötétzöldeken kivül mindenki megértette, másoknak pedig más az életvitele, környezete, ezért nem kell autóval járjon...

Normális 2011.01.03. 13:45:24

@mement:
Engem nem kell se sajnálni, se lesajnálni.
Ha a "városrendezés" ürügyével csakis az építő-befektető lobbi gátlástalan kiszolgálása folyik, akkor a döntéshozóknak vállalnia kell a következményeit. És, nem egyik réteget a másikra uszítani...
Miért jó az, hogy pl. HÉTSZINTES ház kerülhet a Bem térre? Nem elég zsúfolt már az a környék (is)??
Az ellen tessék tüntetni menni!
epiteszforum.hu/node/11822

gregibroki 2011.01.03. 13:45:34

@lavór: Délben ettek az emberek? Ez felháborító! :)
Mi lenne, ha a Király utcát zárnák le a körútig?

orient 2011.01.03. 13:46:42

@lavór: ez igaz a mentalitáson lehetne változtatni, de szerintem ez pont változtathatna. Népi és egyéb tradicionális fesztiválok jók lennének erre. Mint amilyen a mesterségek ünnepe mondjuk kicsiben, Ehhez nem kéne az egész Andrássy. Élég lenne az egyik fele is, de szerintem feldobná az emberek kulturális színvonalát és talán nem a való világgal töltenék. Mellesleg a jó helyen lévő utcai boltoknak jobban kezd menni mint plázáknak, mert sok értelmes ember rájött a pláza szar. Van sok értelmes ember is ebben a városban nem csak barmok és erre lehetne építeni. Csak jelenleg sok értelmes programot nem csinálnak sajnos. Van, de nem sok és egyre kevesebb évről évre. Pedig nekem minden külföldi ismerősömnek ez jött be eddig a leginkább Budapesten, hogy nem egy unalmas város hanem vannak érdekességek. Ebből lehetne több..

HaCS 2011.01.03. 13:47:14

Itt is minden fehér meg fekete.

mement 2011.01.03. 13:47:52

@Normális: minden a maga helyeben es idejeben, ez a poszt az andrassy ut esetleges vasarnapi visszaadasarol szol, nem a Bem terri Hetszintes hazrol.

Poll 2011.01.03. 13:48:01

@Parmezanidész: "ezt mind meg lehet oldani tömegközlekedéssel. akkor miért muszáj autózni? "

Nem, nem lehet megoldani tömegközlekedéssel. De ha te ki tudsz menni tömegközlekedéssel pl az éjszaka közepén az agglomerációból bpest másik végébe fél óra alatt, akkor meghajlok előtted. Vagy napközben a belvárosból a vidéki telephelyre, akkor is.

Alikam 2011.01.03. 13:49:00

@mement: figyelj, a mai városok, sőt, a jelenlegi gazdasági rendszer egyik fő mozgatórugói a gépjárművek.

Ezek nélkül összeomlana az egész modern világ. Tehát kb. olyan, mintha amellett harcolnál, hogy ne vegyünk levegőt, mert mondjuk az úgy is szmogos.

A biciklis fanatikusokat is ezért vetem meg, mert képtelenségekben gondolkodnak.

Az gépjármű, bármilyen paradoxon jelenleg létszükséglet.

Azon kell munkálkodni, hogy minnél kevésbé legyen káros, de haszánlható alternatíva kell, mert jelen pillanatban se a gyaloglás, sem a tekerés nem tudja, sem goyrsaságban sem erőben, sem távolságban legyőzni a gépjárműveket.

szvsz 2011.01.03. 13:49:43

Támogatom! Amennyiben a Bp Korzó tagjai és a peticiót aláirók kötelezik magukat, hogy a lezárás idejére korzóznak és kitöltik a 2x2 sávot!

lavór 2011.01.03. 13:49:56

@gregibroki:

A Király utca egy része már lassított forgalmú. Ezzel néhány dolog átalakult: kocsmák lettek. A lakók először örültek, majd kevésbé, később petíciót adtak be a zaj miatt. Továbbá: a Király utca úgymond menekülő utca volt. Tehermentesítette a Wesselényi utcát, az Andrássy utat. Mivel rettenetesen csökkentették a parkolók számát, valamint az áthaladási sebességet, így az előbb említett útszakaszokon nőtt a forgalmi terhelés, így a zaj, a környezetszennyezés és minden finomság. Így jártak.

Poll 2011.01.03. 13:49:57

@gregibroki: kihivhatnak (tripla pénzért :)) akár vasárnap éjszaka is

orient 2011.01.03. 13:50:43

@Alikam: Jó színvonalú tömegközlekedés mondjuk?

mement 2011.01.03. 13:52:00

@Alikam: Ez most olyan mint (ezt a peldat mar hoztam felljeb) mint amikor a napfenytol megriadt junkie magyarazza, hogy miert is letszukseglet neki a herka, es hogy ertsuk meg ez tok normalis, enelkul nem lenne boldog az elete, es nem tudna normalisan elni, enelkul osszeomlana.

Ha van egy sulyos problema, akkor a problemat megoldani kell, es nem minden mast hozzaigazitani.

Amugy igazad van a gazdasagi erteket tekintve, de kozel sem akkora a sulya mint beallitani szeretned.

gregibroki 2011.01.03. 13:52:25

@HaCS: Hát igen. Minden blogon, minden kommentelhető cikkben és az életben is.
Az arany középutat sajnos kevesen látják. Szerintem a vasárnapi lezárás ez lenne, de itt már azon megy a vita, h fontos-e az autó vagy nem, meg csak a sötétzöldek mászkálnának rajta, meg a melegek vonulgatnának.... :)

hauvarju 2011.01.03. 13:52:35

csak ugy kivancsisagbol: ha a varoson kivul epitenenek egy baromi nagy lakotelepet meg nagyon sok villat, hazat es a biciglivel kozlekedni akaro varoslakokat odaraknak (uzletek, munkahelyek,troli, villamos, lovaskocsi van de NICSTA auto meg motor) vajon hanyan mennenek bele a cserebe??????? Pedig ott orrverzesig cingazhatnanak meg cipelhetnek haza az ujonnan vasarolt hutoszekrenyt a biciglivel.................

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:53:51

@Poll: akkor valami olyasmi lehet a megoldás, hogy a hozzád hasonlókra kell korlátozni az autóhasználatot jóóó magas adókkal, és aki nem jár éjjel az agglomerációba (mert szerintem kevés ilyen ember van), az nyugodtan üljön BKVra.

szerencsére a benzinár hamarosan elkezdi ezt a folyamatot, még adóra sem lesz szükség.

Normális 2011.01.03. 13:54:21

@mement:
Ez nem "visszaadás": Sugárúton,az úttesten, annak megléte óta járművek jártak mindig is.
Melyik korban - mi, ahogy illett. Az úttesten szédelgő gyalogosokat lefütyülte-megbüntette a rendőr. Elég széles járdák készültek: a gyalogosnak szava sem lehet. Mesterséges közlekedésinfarktusra nincs szükség. A lacipecsenyések-bóvliárusok-sörsátrasok érdekeire meg teszek. Jó, tudom, ezek csúsztatják legkönnyebben Illetékes Zsebekbe az odavalót...

mement 2011.01.03. 13:54:26

@hauvarju: boven nem lenne gaz, csak neked elkepzelhetetlen.

Friedmann Juci 2011.01.03. 13:54:36

akkor most tegye fel a kezét az, aki vasárnaponként MINDENKÉPPEN az andrássyn akar autózni.

Sunder 2011.01.03. 13:54:50

Na akkor összegezzük a dolgokat (bár bevallom, talán 4-5 ember hozzászólásait és érvelését olvasatam csak).

Egyetértel azzal (mint hatodik kerületi lakos), hogy jobb levegő kellene a Belvárosban, de ezt valóban előbb érjük el parkosítással, vagy zöldterületek fejlesztésével mint útlezárásokkal.

Ezen kívül már megint senki sem gondolt a kerületi lakosokra és a helyi forgalmi adottságokra. Rengeteg egyirányú utca nyílik az Andrássy lezárandó szakaszára, ami a kisebbik baj, de ha valaki pénteken parkol és vasárnap el akar menni a nagyihoz, akkor mi lesz? Átengedik? Az kivétel, és akkor már a havert is, és akkor már a [...] .
Mi lesz az keresztül menő forgalommal (pl. Izabella)? Azokat átengedik keresztbe, csak kanyarodás sem? Mennyibe kerül ennek a hatósági felügyelete, ellenőrzése, etc (ezt csak az adófizetők kedvéért)?

No szóval én örülök annak, hogy törődünk a tüdőnkkel, de szerintem egy "kicsit" jobban át kellene gondolni az ilyen kezdeményezések levezénylését és komolyabb SWOT analízist csinálni. Azt meg bölcsészdiplomával nehéz. :-)

lavór 2011.01.03. 13:55:08

@orient:

Ez mind igaz, csak független az Andrássy úttól. Arra már annyi, de annyi pénzt költöttek, hogy csak na! :) Költsenek mondjuk az Ifjúsági Parkra. Jó kis bulis hely lehetne. De tényleg, rengeteg hely van kihasználatlanul, így aztán nem is értem, minek a Népliget, a Margit-sziget. Lézengő embereknek? Kirándulni meg nem Pesten kell.
De van egy ötletem: létesüljön egy Fesztivál utca! Itt kifesztiválozhatná magát az az 1000 ember. :) Lehet munkába se járnak, mivel aludni sokat nem fognak. :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 13:55:21

@hauvarju: mintha a mezei autótulaj mindennap új hűtőt vinne haza a kocsiján... mellesleg egy hűtő a lovaskocsira is felfér :)

zati 2011.01.03. 13:55:25

Komoly különbség van a környezettudatosság és az ökoterrorizmus között.
Én is jó ötletnek tartom. Építsük körbe az M0-át, fejezzük be a temérdek útlezárást (metróépítés, hídfelújítás). Készüljenek el a teervezett felújítások és átalakítások, legyenek nagy befogadóképessségű, őrzött, kamerázott P+R parkolók. A parkolók csatlakozzanak a metróvégállomásokhoz vagy az elővárosi vasutakhoz (pl London). A BKV tiszta, rendezett, ütemes (5-15 percenként) menetrenddel, hétvégén is működó jegkiadókkal v. automatákkal várja az utasokat. És máris kinn hagyom a kocsit az Osztyapenkonál vagy ahol lehet.
De amíg ezek a feltételek nem adottak... Az autó olcsóbb, gyorsabb és tisztább, mint a "közösségi" közlekedés. Amszterdamban vagy Londonban nem kérdés, mivel utazzak. Itt, Abszurdisztánban mindenki csak a markát tartja, meg tilt. Nem, nem lehet megállni, parkolni, behajtani, kihajtani, vasárnap boltba menni, tévét nézni idióta karikák nélkül, rágyújtani sem szabad (én nem dohányzom, de az eszetlenség idegesít). Komolyan, nem veszi észre a sok öntudatos barom, hogy minket jobb esetben kiröhögnek külföldön, csak végletekben tudunk gondolkodni. A kretén ökoterroristáknak ajánlanám, mivel szórakozzanak. Ha el kell jutni A-ból B-be, akkor el kell. A kenyeredet, a tejedet is közúton hozzák. Hol hagyjam a kocsimat? Mivel utazzak? Vagy ha kocsival jövök: mondj egy útvonalat! Agyatlan, szűlkátókörű, korlátolt barom! "Maradj otthon" - na, kb ez a válasz. Az, hogy X városban már kitiltották az autókat, hú, az nagyon átjön, ilyen nekünk is kell, mert olyan menő. Az, hogy ennek mi volt az ára, hány villamos vagy gyorsvasúti (nem busz!) vonaalat kellett létrehozni, az nem jut a hülyéjének az eszébe.
A sok féleszű! Nem tiltani kell basszus, hanem megmondani, hogyan kell helyesen tenni valamit!!!
És le merem fogadni, hogy át fog menni a javaslat, és végül ott fognak az említett KÖZterületek kongani az ürességtől, mert a zemberek nem az Andrássyn korzóznak a Lánchídig, hanem otthon nézik a valóvilágot. EZ a magyar Való Világ.

andraspalffy74 2011.01.03. 13:56:27

Sziasztok!

Idegenvezetö vagyok és Prága-Bécs-Budapest körutakat csinálok spanyol turistákkal.A 3 város közül , (sajnos) Budapestnek van a legrosszabb,legkaotikusabb,legrosszabban megszervezett közlekedése : a legtöbb helyen nem lehet balra kanyarodni,az épitkezések(metro,aszfaltozások...stb),a rendörök abszolut nem segítökészek...inkább büntetnek,hétköznap a tömegtumultus+dugok , hétvégén pedig a különbözö rendezvenyek(maraton,triatlon,lovas program...stb) akadályozza a közlekedést.Ilyen feltételekkel egyre nehezebb megcsinalni a programokat(városnézések,Parlament,Opera,Zsinagoga,Fürdök,Hajó,Folklór...stb..) a csoportokkal(turista busszal megyunk)Egyre jobban ellehetitenik a munkánkat(akik a turizmusban dolgozunk).
Tehát ha még az Andrassy U. is le lessz zárva hétvégén akkor az kész káosz lenne.
NE FELEJTSÉTEK EL HOGY A TURIZMUS TÖBB MILLIÁRD BEVÉTELT HOZ AZ ORSZÁGNAK ´ÉS EMELLETT SOK EMBERNEK EZ A MEGÉLHETÉSE.
Aki pedig az Andrássy úton lakik az pedig fogadja el hogy az nem a Váci utca és hogy az mindenkié még hétvégén is.Ez olyan mint ha a Ringet(Bécs),Gran Viát(Madrid),CHAMP-ELYSEEt(Párizs), 5th.Ave(New York),Av.Mayo(Buenos Aires),Av.Reforma(Mexico city)...stb...lezárnák hétvégére.Ez abszurd!

Sunder 2011.01.03. 13:56:50

Természetesen egyetértek, nem egyetértel.

Juci, én ha egy mód van rá, akkor EGYÁLTALÁN nem akarok autózni vasárnap, de ha mégis muszáj (lásd vidéki rokonok csoportos látogatása máltai málhás szamár módra megpakolva), akkor szeretnék kiállni az Eötvös utcából. Akkó' mi lesz? Rendőrbácsi emelgeti kordont? :-)

mement 2011.01.03. 13:57:10

@Normális: "Ez nem "visszaadás": Sugárúton,az úttesten, annak megléte óta járművek jártak mindig is."

Ez igy ebben a formajaban nem igaz, nem mondom hogy hazudsz, mert valoszinuleg nem rosszandekbol csusztatsz (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Budapest_andrassy_ut_1875.jpg/300px-Budapest_andrassy_ut_1875.jpg)

A jarda szelessege nagyjabol mindegy, mert ahol eleg szeles ott raparkolnak az autok, ahol meg nem ott olyan zaj van hogy inkabb senki nem megy arra.

HaCS 2011.01.03. 13:57:49

De tényleg!

Értem én, hogy fellélegzés meg zöld meg ilyenek, de azon kívül, hogy lezárunk kb. 6 km-nyi sugárutat, meg egy hidat. Összeuszítjuk megint az autós és nem autós tömegeket, mire is lesz ez jó?

Volt már legalább egy embernek értelmes ötlete, hogy mit is kezdünk, a hirtelen jött hatalmas lebetonozott területtel?

Azzal, hogy lesz hetente egy napra egy kihalt városrész, még nem leszünk sem boldogabbak, sem egészségesebbek.

Poll 2011.01.03. 13:58:04

@hauvarju: Ott a pont. Kongana az ürességtől. Mert a sok istenbarma tanyasi csendet és levegőt akar, miközben minden ott van a szájában, üzletek, mulatók, mozi, ügyintézés és munkahelyek milliói. Az emberek 99%-a megérti, hogy a kettő együtt nem megy, akinek a csend és jólevegőt akar, az kiköltözik az agglomerációba, akinek meg előbbiek fontosak, az megy a belvárosba. Aztán a maradék 1% hülyébbik része, tarisznyás hippiként időről időre elkezd óbégatni, hogy tiltsák ki az autókat mindenhonnan, mert ő a 6 sávos aszfalttengeren akar piknikezni és, ha ezt bevezetik akkor micsoda világváros lesz budapest, özönleni fognak a külföldiek. (utóbbiban mondjuk lehet valami, fejüket fogva kacagnának az emberi hülyeségen)

Alikam 2011.01.03. 13:58:58

@mement: azért nem értek egyet mert organikusan fejlődött ez az egész. Nem az történt, hogy egyszercsak megjelentek az autók és velük az összes probléma. A komoly gazdasági fellendüléseket, a komoly ipari forradalmakat számos esetben a gépiesítés idézte elő.

Először kevésbé elterjedten, majd jobban, és ez hozta magával a problémákat.

Mint írtam, igen, meg kell oldani de ésszel, nem fűrésszel, ügyelve arra, hogy jelenlegi szerepét, ha fokozatosan elvesszük, akár lokálisan, akkor egyből legyen alternatíva.

Na ez Magyarországon rendszerint kurvára nem így szokott működni. Itt a "helyettesítő dolgok" a valódi alternatívák rendre elmaradnak.

Csak elvesznek, nema dnak semmi jobbat, vagy újet.

Sunder 2011.01.03. 14:00:20

@Friedmann Juci:
igazából lehet nagybevásárlás, IKEA látogatás (szervezett családi program), vagy az UFO-k megszemlélése a hármashatárhegyen. Bármi, amihez autó kell. És ha megfigyeled, inkább azt emeltem ki, hogy egy ilyen rendelkezés a parkolást is összezavarná némileg a kerületben.

Igen, demagóg voltam, jogos az ellencsapás, de attól sajna' a probléma még probléma marad. Mégpedig logisztikai, azt pedig nem nézem ki a fenti "munkacsoportból", hogy jól tudnák kezelni. Sajnos.

Poll 2011.01.03. 14:01:18

@Parmezanidész: meg lehet próbálni, aztán majd amikor kiköltözik minden a belvárosból (munkahely, szórakozás, ügyintézés) mivel képtelenség lesz normálisan megközeliteni akkor majd a sok idióta is elgondolkozik, hogy jobb-e igy.

Természetesen a füves ki álomvilágotokból semmi sem lesz, leirták már sokan. Majd, ha lesz teljesen M0, normális tömegközlekedés, ingyenes P+R, akkor majd felmerülhet ilyesmi, addig csak sötétzöld hippik lázálmában lesz ilyen.

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:01:20

sosem fogjátok megérteni a különbséget a "SZÜKSÉGES", és a "KÉNYELEM" között.

lavór 2011.01.03. 14:02:27

@Friedmann Juci:

Szerintem a Hungária körutat kéne lezárni hosszában. Sokkal több sátor elfér rajta, lényegesen több sáv van, sokkalta több lacikonyha elfér rajta, sokkal több környezetet kímél és így tovább...

mement 2011.01.03. 14:02:52

@Alikam: Az a baj ezzel amit mondasz, hogy szerintem mar most is van alternativa a mindanapi autozas ellen, a BKV elvisz mindig mindenhova, bringaval is eljutok mindenhova, gyalog a belvarosban pedig 20 perc alatt mindent elerek.

Ha csak akkor hasznalnanak autot a kedves honfitarsaink, amikor az valoban kikerulhetetlen, senkinek nem lenne ezzel semmi baja.
(ja es persze megfeleloen tarolna, nem az utcan szanaszet hagyva)

Egyebkent azon gondolkoztal mar hogy ha nem autora es a vele jaro externaliakra koltod a penzed, akkor masra fogod, igy a gazdasagbol nem esik ki, csak atcsoportosul.

HaCS 2011.01.03. 14:03:31

Ezenkívül ezer és egy helye van a városnak, ahol tényleg szüksége lenne az embereknek egy kis zöld területre, tiszta levegőre.

Nem akarok senkit megsérteni, de nehogy már pont a városliget közvetlen szomszédságában legyen ez a legégetőbb probléma.

mement 2011.01.03. 14:04:02

@Alikam: "Csak elvesznek, nema dnak semmi jobbat, vagy újet."

Szerintem ez amugy nem elvetel, hanem egy korabbi autok javara torteno kisajatitas visszarendezese.

Poll 2011.01.03. 14:04:20

@lavór: kifelejtetted, hogy milyen sok lélegeztetőgép kijönne az árából.

(ja mégsem, de mindegy az ilyen demagóg barmok úgysem akadnak fenn az ilyen apróságokon, élik a kis füves álomvilágukat)

mement 2011.01.03. 14:05:10

@HaCS: a varosliget nagyon kicsi, kb mutatoban van, de elvezni nem nagyon lehet.
meg egyebkent is mit keres a liget kozepen egy autout?

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:05:40

@Sunder: nem azt mondom én sem, hogy az autót, mint olyat TOTTTÁLISAN bojkottáljuk. tisztában vagyok vele, hogy SZÁLLÍTÁSI eszköz, mondjuk ÁRUszállítási eszköz. igen, speciel az ikeából kocsival hozták el a bútoraim, de családdal buszozni szoktunk, egyedül bringázom, bevásárlást pedig bkv-val intézem. kurva kényelmes lenne mindig autót használni, de az aktuális kényelem nem feltétlenül erősebb az évekkel későbbi egészségemmel szemben.

zati 2011.01.03. 14:05:58

@Parmezanidész: Itt, Pesten, de meg ám.
Drágán, lassan, hányást kerülgetve, kizsebelve, meg lehet oldani.

Jártam pár olyan helyen, ahol meg lehet. Itt, Abszurdisztánban vasárnap jegyet sem sikerült vennem a Metróra, mert a pénztár zárva (há' vasárnap van, maraggyon othol' mindenki), az automata nem működik (sehol, semelyik, szerintem nincs is benne jegykiadó mechanizmus). Persze, az ellenőr - na, az működik vasárnap is. A külföldiek körében az Ungarische Betjaar a BKV ellenőr.

Sunder 2011.01.03. 14:06:08

@Friedmann Juci:
dehogynem.
Az autó a LEGRITKÁBB esetben SZÜKSÉGES.

Ellenben kényelmes.

Ma mentem összesen nyolc megállót a "négyeshatossal", és megveregettem a saját vállam, hogy mennyi stresszt spórolok meg magamnak az autózással. Valamint mennyi koszt, mennyi szagot és mennyi idióta embert.
Hozzáteszem, a négyeshatos luxuspalotának minősül a belvárosi trolik, buszok és egyebek mellett.

Szóval el lehet különíteni a kettőt, de tessék végre felfogni, hogy a labda minimum harminc százaléka a BKV szakértő kezeiben van, mert nem vagyok képes jó szívvel (és főleg gyomorral) igénybe venni a szolgáltatásaikat, márpedig addig a KÉNYELMES (és nem SZÜKSÉGES) autómba fogok ülni.

Evvan'. :-)

randomuser1 2011.01.03. 14:07:27

monnyuk lehetne olyan mint amszterdamban, olcsó lányok meg fű, akkor biza én is letámasztanám a kocsit de csak az üres betonrengeteg népköztársaságútért, minek?

mement 2011.01.03. 14:07:31

@Sunder: legalabb osszinte vagy.

Optimist Prime 2011.01.03. 14:07:52

Olvasgatom a kommenteket és csak annyi jut eszembe....ez a 10 millió tirpák országa :(

lavór 2011.01.03. 14:08:51

@Poll:

Gondolom te is a gyerekkocsit az autók kipufogója magasságában toltad. :) Remélem csak BIO kaját eszel, nem használsz otthonodban vegyszereket, se szappant, se semmit! Így aztán éled környezettudatos kis életedet. De ha nem, akkor miért próbálsz meg másnak, jobbnak, okosabbnak tűnni másoknál? Elég szahar lehet mostanság a felsőoktatás, ha ilyen gondolkodású emberek nevelődnek ki.

Sunder 2011.01.03. 14:11:16

@mement: az. És beismerem, régen elvitt volna a természetes szelekció, annyira érzékeny az orrom-gyomrom kombinációja.
Egyszer családi vacsora után hazafele sétálva kidobtam a taccsot a Nyugati téren csak azért, mert átsétáltunk az aluljárón a hajlékonyoktól pártíz lépésre.

Ezek után gondolhatod, hogy állok a BKV járataihoz, pláne ha el kell hagyni a relatív okés négyeshatos vonalát.
És ha voksolni kellene, akkor tisztességes tömegközlekedés + ingyenes P+R + füvesítés-fásítás. Ettől lenne jobb a levegő Budapesten, nem az időszakos útlezárásoktól.

zati 2011.01.03. 14:11:24

@Parmezanidész: "Nyilván" korlátozni kell az autót.
Hát persze, mi sem természetesebb. Az, hogy a környező kis utcákba szorul a forgalom, és ott nem fognak parkolóhelyet találni, de még levegőt sem kapni a dugóban pöfögő kocsiktól - az nem gond, ennyit megér, hogy CSAKAZÉRTIS kiürítsük az Andrássyt ... A zemberek pedig otthon fogják a tahóvilágot nézni.
Egy láda sört fizetek neked, ha cdak egyszer annyian fognak korzózni, amennyien a járdán nem férnének el.

gramercy 2011.01.03. 14:13:13

legyen az egesz varos, sot, az egesz orszag

sot, meg a buszokat, vonatokat is allitsuk le, olyan zajosak

Sunder 2011.01.03. 14:15:01

@Friedmann Juci: most mit mondjak erre? Hogy ha az orvostudomány fejlesztésével kiiktattuk a természetes "lemorzsolódás" 80%-át, akkor ezek a természet válaszai? :-)

Egyébként engem nem kell (avagy nem engem kell) meggyőznöd, én is szeretem a jó levegőt, az autót is tudom nélkülözni, ha van megfelelő alternatíva. Pesten nincs, és ez az igazi probléma.

A youtube videó jó, terjeszthetnék a fiatalabb generáció körében (a.k.a a jövő zálogainak).

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:15:15

@HaCS: az a városrész nem fog kihalni, csak heti 1 nap autók nem járnak majd benne. nem olyan nagy tragédia.

Kürüsüly 2011.01.03. 14:15:22

meg kellene próbálni ezeknek az embereknek elköltözni egy faluba, mert az sokkal, de sokkal egyszerűbb lenne, mint egy nagyvárosból falut csinálni az ő kedvükért.

Alikam 2011.01.03. 14:15:38

@mement: Ja, mindenhova, tudod miért nem használom?

Mert BKV-val 6 - igen, jól olvasod, HAT(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) KILOMÉTERRE, 55 - igen, jól olvasod -, ÖTVENÖT PERC ALATT visz ki! Pest, Üllői úttól, Buda Szerémi útig.

Autóval, most figyelj, jól olvasod, még egy erősebb dugóban is maximum 30 PERC!!!!! Igen, HARMINC PERC!!!!

Kis dugóban maximum 20 PERC!!!!!

Gyér forgalomban 10-15 PERC!!!!!

Na mostz akkor mégis miről beszélünk, miféle alternatíváról?

Az alternatíva számomra az jelenti, hogy egy olyan más típusú megoldás, ami a jelenlegit helyettesíti úgy, hogy abban jelentős veszteség ne legyen.

Szerinted mekkora veszteség az átlag 20 perc kontra 55 perc?

"Egyebkent azon gondolkoztal mar hogy ha nem autora es a vele jaro externaliakra koltod a penzed, akkor masra fogod, igy a gazdasagbol nem esik ki, csak atcsoportosul."

Az mindegy, az én autóra költött pénzem csak egy parányi szelete az autó részvételének a gazdaságban. Mindegy, hogy átcsoportosul e vagy sem, a modern logisztikának vége, ha kiveszed a gépjárműveket és még nagyon sok minden másnak is, értelmes laternatíva, megfelelő átmenet nélkül valszeg teljes gazdasági válság lenne, de olyan, hogy vissza a kőkorszakba. Lokálisan, nagyon óvatosan kezelve talán csökkenthető értelmes megoldásokkal.

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:17:13

@Sunder: VAN alternatíva. terjeszd.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:17:33

@Poll: nem érzed ellentmondásosnak a "város, ahol lélegző emberek laknak" és a "hatsávos aszfalttenger" kifejezések egymás mellé helyezését? a nappalimon is keresztülmehetne egy 2sávos út...

HaCS 2011.01.03. 14:18:12

@mement:

Te folyamatosan szajkózod, hogy az a megoldás, hogy tartsak fenn egy autót évente x Ft-ból, mert néha, nem is ritkán nélkülözhetetlen, de csak olyankor használjam, amikor muszáj. Ezenkívül vegyek egy biciklit is, meg BKV bérletet is.
Nem.
Ha már fenntartom, mert kénytelen vagyok, akkor nem mondok le a kényelemről, az időről, amit megspórolok, illetve a szabadságról, amit jelent. Pláne vasárnap, amikor bevásárlás, rokonlátogatás, vagy családi kirándulás van soron.
Sajnos lehet, hogy ezt is el kell magyaráznom, de amikor az ember reggel kilép a lakásából nem tudja, hogy a nap folyamán lesz-e valódi szüksége az autóra. Aki nem számítógépes munkát végez, annak igen sűrűn kell tárgyak fizikai mozgatásával is foglalkoznia. Igen A-ból B-be. Vagy csak ellenőriznie dolgokat itt ott, tárgyalásokra mennie.
Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy a BKV kiszámíthatatlan és szar. Nem bízhatom rá, hogy biztosan időre odaérek minden esetben.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:18:31

@Friedmann Juci: mindig a nagymamát kell szállítani vagy a kórházba, vagy vásárlásból haza... vagy a gyerekeket oviba :) nem is tudom, hogy autó nélkül hogy a szarba jutottam el óvodába vagy a nagyihoz

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:19:05

@Alikam: de bazmeg neked tényleg fontosabb az IDŐ, mint az, hogy egészséges maradj? szeretnéd rákbetegen végignézni, ahogy az asztmás gyereked tüdeje leépül?
tudom, drasztikus, ökoterrorista agyament fasz vagyok.

zati 2011.01.03. 14:19:46

@Rocko-: Bingó, ez szép sommázat :)

Alikam 2011.01.03. 14:19:57

@Sunder: De szükséges. Sajnos bizony szükséges.

Most mondok egy már általam ezerszer elmondott példát: vedd ki képzeletben az összes autót Magyarországon.

Gondolj bele mi lenne.

BKV az valszeg fél óra után lefagyna. Kész, lehalna az egész, emberek tömegei nem tudnának eljitni a munkahelyükre. A kormány valszeg válsággyűlést tartana.

A logisztika leállna, a cégeknél nagyon keményen prögönének a veszteségek, a Tőszdéről ne is beszéljünk, a BUX az tuti a béka picsája alá menne, fel is lehetne függeszteni, és így tovább...

Szóval bizony szükséges:(

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:20:23

@Parmezanidész: fel sem foghatom, hogy lehetek dolgozó felnőtt ember autó nélkül. ez valami kibaszott varázslat!! :D anyámék még vonatra is ültettek, annyira utáltak engem. képzelheted..:)

belagezabela 2011.01.03. 14:20:28

jöhet a nekem nincs tv-m, sőt a télen is biciklizek süket duma. csinálják meg a ramblahoz hasonlóan, de ne tiltsanak már ki mindent mindenhonnan.
Itt csak 2 véglet van a fejekben, vagy mindent lehet vagy tiltsuk ki?
Be kéne állítani a jelzőlámpákat normálisan pl.

mement 2011.01.03. 14:22:28

@Alikam: Neharagudj, de az maximum 40 perc amit nyersz az nem erv es nem indok. felkelsz 40 oercel elobb reggel es kesz.

Senki nem mondta hogy teljesen ki kell tiltani az autoka. Igazabol teged kell kitiltani (nem teged persze, alltalanos alany) aki maganokbol hasznalja, az aruszallitok, rendorok, mentok, tuzoltok, onmagaban nem okoznanak problemat.

Es ha emelle vesszuk hogy neha a nagyit elviszed korhazba de amugy nem kocsigazgatsz, meg mindig a fentarthato allapotnal maradunk.

A baj ott kezdodik amikor neveteseges 40 percel ideologizalod meg azt, amire valojaban nincs jo valasz.

Sunder 2011.01.03. 14:24:01

@Friedmann Juci: az alternatíva a személyes preferenciák kérdése (is).

Biciklizni nem fogok mert:
a., nem szeretem (legfontosabb érv)
b., a belvárosban életveszélyesnek érzem
c., esőben-fagyban necces és kényelmetlen
d., öltönyben (átlag munkanap) necces és kényelmetlen
e., az úszás nekem bevált sportként... csak azzal nehéz előrehaladni a városban. Kivéve Duna, de öltönyben ez is necces :-)

BKV pedig alternatíva, de NAGYON nem vonzó, mert:
a., Koszos, büdös emberek utaznak rajta, és a BKV nem sokat tesz ez ellen
b., Sokkal olcsóbb, mint az autó, de fajlagosan drága
c., a hőmérséklet általában nem megfelelő
d., az a., pont miatt öltönyben necces
e., tököm akarja folyton a zsebeit tapogatni és a táskáját nézni (ma is bemondták a 4-6on, hogy vigyázzanak, mert lopnak).
f., nem megy zene. Ha a fülembe dugom, az előny az e., pontban említett aljanépnek.

No. Szóval igazad van, VAN alternatíva, de baromira nem vonzó, sőt, szolgáltatásilag egyenesen dühítő.
Márpedig az ember a alapvetően a legkisebb ellenállás fele mozdul el (a kényelmesebb fele), és igen, ez rövid távra igaz (nem veszi figyelembe, mennyi port megy ezzel a levegőbe hosszú távon).

Úgyhogy az emberek hibásak, mert kényelemre vágynak, vagy maximalizálni akarják azt (hehe, ez vicces, de így van), de nem ők az igazi bűnbakok. Tessék feljebb kopogtatni.

lavór 2011.01.03. 14:24:06

@Friedmann Juci:

...tudom, drasztikus, ökoterrorista agyament fasz vagyok.""

Végül is... nem mi írtuk. :)

HaCS 2011.01.03. 14:25:53

@Parmezanidész:

Hogy-hogy nem lesz kihalt? Kik fogják megtölteni azt a kb. félmillió négyzetméternyi betonplaccot, ha már nem az autók? És hogyan és miért? Erre vonatkozott a kérdésem is. Van valakinek értelmes ötlete a hasznosításra?
Vagy bár nekünk sem kell, de autók 'csakazértse' futhassanak?

Alikam 2011.01.03. 14:25:56

@Friedmann Juci: Ha alternatíváról beszélünk akkor természetesen. Hiszen a paraméterek között bizony az idő is szerepel.

Ez a modern világ egyik átka, felgyorsult.

Neked lehet, hogy mindegy, hogy 2 órát kell utazással eltöltened egy nap vagy csak 45 percet, de nekem számít.

Sajnos teljes munkaidőben vagyok, így bizony a heti 40 órás munkahét mellett kevés időm marad. Hidd el, sok ember számára ugyanilyen fontos.

Most miért éljek? Hogy utazzak, meg dolgozzak? Akkor inkább halok meg hamarabb, de legyen több szabadidőm.

Na jó, ez túl drámai volt, de azért mert valakinek az idő fontos, ne mondj felette ítéletet.

mement 2011.01.03. 14:26:30

@Sunder: jo de akkor ne csodalkozz ha erre a hozzalasra az a valasz hogy megtiltjak a faszba.

Ha te nem vagy partner, akkor nem fog senki partnerkent kezelni.

Sunder 2011.01.03. 14:26:43

Azt már meg sem említem, hogy a BKV a belterületeken kívül jellemzően -pontatlan- (belvárosban OK, ezért is nincs a fenti listában), és ugyanebből a szempontból lassú is.

Tehát belvárosban rendben van a dolog (ezért is ülök fel a 4-6ra), de ha kifele akarok menni Budapest belterületéről, akkor lassú, pontatlan, és -ha ez egyáltalán lehetséges- még koszosabb. Na most ez így nem jó biznisz.

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:27:09

@Sunder: akkor élvezd ki az alternatívát pár év múlva a kórházban. csak nem szenvedsz majd olyan sokáig. :) én drukkolok.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:27:23

@Poll: bkv-val mindent meg lehet közelíteni normálisan. az áruszállításnak, a tömegközlekedésnek és a mentőknek van muszájszükséglete a gépjárművekre. a többiek mehetnek másképpen. csak nem akarnak, mert ez kényelmesebb.

ezt kéne belátni, hogy itt kényelem vs szennyezés a konfliktus, és nem valós közlekedési szempontok. aki salgótarján melletti faluban lakik, és napi 4 busz megy a civilizáció felé, annak valóban szüksége lehet autóra. de aki háromnegyed-egy óra alatt bárhová eljut a városban, annak nincs.

én megértem, hogy az autó stílusos, kényelmes is, vezetni is jó dolog, de ezeket túl sokan akarják élvezni városon belül. élhetetlen lesz ettől a város. a zaj, a szmog, a dugók, a helyszűke miatt.

csak gondolj bele, hogy egy buszra felfér 150 ember, viszont 150 autó mennyivel több helyet foglal, mennyivel több szennyező anyagot bocsát ki és ver fel.

gramercy 2011.01.03. 14:27:54

@mement: "egyebkent az autozashoz nincs jogod"

es majd ti sotetzold zsebnacik eldontitek, mi?

kapaszkodj meg faszorru, az autos tarsadalom finansziroz MINDENT a kozlekedesben

az autosok 2,5-3 milliard euroval tobb adot fizetnek az auto utan mint amit az eus penzekkel egyutt az utakra koltunk

innentol kezdve az autosok dumalnak, mindenki mas meg befogja a pofajat es MEGKOSZONI hogy az autosok keresztfinanszirozzak a jardakat, a bicikliutakat, a bkv-t, a volanokat, a mavot de meg a kibaszott malevet is

Sunder 2011.01.03. 14:28:25

@mement: lásd az alternatívákról szóló kommentet.

Feltételezem, hogy ha rám akarnak kényszeríteni valamit, akkor legalább megpróbálják vonzóbbá tenni az alternatívákat (ha már ezért fizetjük őket).
Azonban ebből én nem látok túl sokat (mármint pozitív változásból).
Akkor most ki nem partner? :-)

mement 2011.01.03. 14:28:54

@Sunder: de ha a BKV koszos es ez neked nem tetszik(teljes joggal) akkor abbol hogy jon ki az hogy vigan beulsz a kocsiba, ami nem keves mocskot araszt magabol?

Ha teged erint akkor baj, ha te csinalod es mast erint akkor meg kit erdekel?

Sunder 2011.01.03. 14:29:47

@Friedmann Juci: ez is lehetséges, de én már csak ilyen rohadék fatalista vagyok, sőt... :-)

Azt mondom, inkább legyen picivel kevesebb, de hozzuk ki belőle, amit lehet. Az aszketimust nem nekem találták ki.
Ezért nem lettem vega sem. :-)

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:30:08

@mement: de nem csak őt érinti. ezt nem értik meg.

hauvarju 2011.01.03. 14:30:48

@Poll: te meg en es a tobbi autos fizet mindenfele adot a kocsival meg a benzinnel (olajjal)kapcsolatban, azonkivul parkolast, stb. is. Vajon a biciglisek mennyi penzt fizetnek be (tesznek le az asztalra) hogy ennyire nagy az arcuk es tudnak hoborogni (raadasul nagyon sokuk semmibe veszi a kreszt).Ha en szabalytalankodok az nekem nagyon nagyon sok penzbe kerul vagy a jogsiba...es a bicigliseknel????? lasd a nagy felvonulasukat az utobbi idoben amikor kepesek voltak a rendorok orra elott szabalytalankodni es amikor megbuntettek egyik-masikukat akkor meg nekik allt feljebb...

lavór 2011.01.03. 14:32:09

@Friedmann Juci:

Miből gondolod, hogy tovább élsz nála? (Budapesten) (Mert ha lezárunk egy utat hétvégére, akkor nem lesz szmog a város felett.) De tényleg, megjósolta a jósnő? Behalok a zöldeken, nem kell a civilizáció, na de hidegben, villany, plázák nélkül élni? ... :D

Sunder 2011.01.03. 14:32:10

@mement: ez bizony teljességgel így van. Ez genetikailag kódolt egoizmus. Viszont a problémát nem oldja meg sem az én oldalamon, sem a kosz oldalán, sem a BKVnál. Ilyen szempontból tehát irreleváns.

Azt viszont tudom, hogy elég sok "rohadéksznob" kollegám teljes lelki nyugalommal "békávézik" teszemazt Bécsben, miközben itthon a hideg kirázza őket még a tömegközlekedés említésére is, és autóval mennek a klóra is. Én valahol a kettő között vagyok, az autó fele húzódva. :-)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:32:17

@zati: ne haragudj, ezek nem aktuális tapasztalatok.

én nem hányok, mert a bkv járművek egyáltalán nem mocskosak, csak annyi szemét és kosz van bennünk, ami elviselhető. nyilván koszosabb, mint a lakásom, de a járda is, meg a színházi székek is, és mégis használom őket.

jegyet lehet venni újságosnál is, a pénztárak vasárnap is nyitva vannak, eddig automatával nem volt gondom.

kicsit tényleg drága, de olcsóbb az autónál.

lavór 2011.01.03. 14:33:03

@Sunder:

7 évig vega voltam, akkor volt a legmagasabb koleszterinszintem. :)

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:33:41

@lavór: nekem a civilizáció nem egyenlő a folytonos autóhasználattal.

Normális 2011.01.03. 14:34:00

@mement:
Kösz a képeket: én valóban nem az 1890-es évekre, hanam a 20-as, 30-as évekre gondoltam - akkor meg már bizony fütyült a rendőr...
Azzal együtt ezt a "visszaadás" -kifejezést igencsak demagógiának tartom. A járda a gyalogosoké, az úttest a járműveké.
Az utcabál meg a vén hülye Fenyőmikié:):)
Igazis: lakótelepeken miért nem utcabáloznak?
Így mutatunk valamféle áldemokráciát a panel-népnek, hogy "csórikám, a Belváros a tiéd is, há' gyere be, legalább egy sörre, ha rendes étteremre nem is fussa??"

mement 2011.01.03. 14:34:10

@gramercy: jo hogy nem sikerult vegigolvasni a kommentet te szerencsetlen.

1Egyebkent az autosok alltal befizetett ado lofaszra nem eleg, meg arra se hogy az uthalozatott egyaltalan karban tartsuk

2.A befizetett penzed egy kozponti szamlara kerul, ahonan aztan felcimkezik a penzeket es tovabb kuldik, de ebbe a kozponti szamlara erkezik mas befizetett ado is. Tehat peldaul az autoplayat amit en evente egyszer hasznalok, az en adombol is finansziroztak(termeszetesen ez igy van rendjen, mert hogy kozvagyonÖ

3. Azert mert nem tudod elcsalni az autok utan koteleozen befizetendo osszeget, az meg nem jogosit fel teged semmilzen plusz elonyre.

4. Senki nem kotelezett ra hogy autot vegyel es adozz utana.

Sunder 2011.01.03. 14:34:40

@Parmezanidész: ne haragudj, ezzel nem értek egyet. Ammíg maradsz a metrókon és a négyeshatoson (esetleg az egyesen) addig tényleg nincs baj. De a belvárosi trolik és buszok (pl. amik érintik a Keletit) olyan ramaty állpotban vannak, hogy a jegy tízszerese utána az öltöny / kabát / akármi tisztítása.

Szóval amit írsz, az a "selected lines"-ra vonatkozik.

zati 2011.01.03. 14:35:11

@mement: Kiszedni?
Úgy érted, megkérni, hogy szálljon ki. Vagy akarata ellenére? Nos, ez esetben állj elém ma délután a Rakparton :)

Alikam 2011.01.03. 14:35:52

@mement: Hát én úgy számolom, hogy átlagban az a negyven perc inkább 75.

De ha nagyon akarnám, fel tudnék sorolni még legalább 3 okot, amikért jobban preferálom az autót, de úgyis mindra azt mondanád, hogy magánügy, ezért nem is teszem.

De ha neked nem fontos az idő, akkor dobd is ki az óráidat. Kábéra a Nap állásról is tudsz tájékozódni, ha ismered kicsit a csillagokat, akkor még éjszaka sem lesz rá szükséged.

Azt egész világon fontos az idő, hogy nektek nem, az más kérdés.

Amúgy a 6 km-es átlagsebességet, amit békávéval elérek, asszem nem kell ragozni. Minden kiritkán aluli.

Sunder 2011.01.03. 14:36:36

@mement: ez azért nem jó, mert a nem-autóso kurvaanyáznak az úthálózat miatt (szigorúan pénzügyileg), a mániákus autósok meg kurvaanyáznak a MÁV és a BKV miatt, ami szintén -rengeteg- állami pénzből megy oszt' ők sose' haszálják.

Erre írtam, hogy megoldások kellenének a két tábor acsarkodása helyett.
Hanem ez is leminősül autós versus biciklisfutár bejegyzésssé, az meg nem egészséges.

lavór 2011.01.03. 14:36:45

@Friedmann Juci:

Nem tudom ki használja folytonosan az autóját. Szerintem senki. Azért én nagyon szívesen látnám, ha mondjuk 1 hétig áramszünet lenne. Kik visítoznának a leghangosabban, pedig giga nagy környezetkímélés lenne. :)

Sunder 2011.01.03. 14:38:10

(hozzáteszem, úthálózat azé' kell a tömegközlekedésnek is, mindennek, ami nem kötöttpályás, legfeljebb kevesebb. Vagy bátorítsuk a helikopterhasználatot? Én benne vagyok! :-) )

hauvarju 2011.01.03. 14:39:12

@Kürüsüly: varoson kivul epiteni nekik egy AUTO es MOTOR mentes ovezetet lakasokkal, hazakkal, uzletekkel, munkahelyekkel (kerekpar es ut adoval, kotelezo biztositassal) ahol kedvukre kerekezhetnek......

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:42:46

@zati: az ilyen korlátozásoknak az egyik lényege, hogy feltételezi az autósokról, hogy ha nem, vagy csak lassan és drágán tud közlekedni az autójával, akkor leteszi valahol, és nélküle közlekedik. persze ha a magyar autós nem ilyen, akkor a vége az lesz, hogy mindenki beül az autójába, és a parkolóban járatja egy fél órát üresben, csak az íze kedvéért :)

hauvarju 2011.01.03. 14:42:46

@Poll: te meg en es a tobbi autos fizet mindenfele adot a kocsival meg a benzinnel (olajjal)kapcsolatban, azonkivul parkolast, stb. is. Vajon a biciglisek mennyi penzt fizetnek be (tesznek le az asztalra) hogy ennyire nagy az arcuk es tudnak hoborogni (raadasul nagyon sokuk semmibe veszi a kreszt).Ha en szabalytalankodok az nekem nagyon nagyon sok penzbe kerul vagy a jogsiba...es a bicigliseknel????? lasd a nagy felvonulasukat az utobbi idoben amikor kepesek voltak a rendorok orra elott szabalytalankodni es amikor megbuntettek egyik-masikukat akkor meg nekik allt feljebb...

HaCS 2011.01.03. 14:43:50

@Parmezanidész:

Látom még mindig nem érted.
Van az embernek egy napi ritmusa, terve, hogy mit kell megcsinálnia. Átmenni x helyre tárgyalni, onnan z helyre bevinni iratokat. Onnan z helyre beadni szervízbe eszközöket, majd vissza a telephelyre. Nem is folytatom (és még nem is jött közbe semmi). Csak ez a 4 utazás 45- 60 percekkel számolva lehet 3 óra is meg 4 óra is, ha nem jön közbe semmi a BKV-nál. Ez egy 1 órás rizikó, amit nem vállalhatok be. Nem hívhatok a telephelyre egy ügyfelet reggel, hogy du. 2-től 3-ig majd odaérek vmikor.
Ezek nem kényelmi szempontok.
Ne csak a bemegyek 8-ra csinálom a dolgom az irodában, fél 5-kor hazamegyek jellegű munkákat vedd már figyelembe.

Sesut 2011.01.03. 14:46:04

Az Andrássy úton lakom, autót szinte csak hétvégén használunk, mert egy néhány hónapos és egy kétéves kisgyerekkel máshogy nem tudjuk megoldani a heti bevásárlást, rokonlátogatást. A mi életünket nagyon megnehezítené egy ilyen rendszeres lezárás.

Igen, van a környéken tömegközlekedés, de babakocsival és ráadásul még egy kisgyerekkel szinte megoldhatatlan. Aki próbálta már, vagy csak nyitott szemmel jár, az érti, miről beszélek.

Ráadásul pont az Andrássyn szépen kialakított gyalogos- és kerékpárút vezet végig mindkét oldalon az Oktogon és a Hősök tere között, akinek pedig még ez sem jó az autósok miatt, annak az út végén ott a Liget, az egész hétvégén autómentes övezet.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:46:46

@Alikam: 6 km bringával kb 15 perc. van alternatíva.

egyébként azt nem tartod elképzelhetőnek, hogy az utazási idő mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyél? pl légszennyezés?

mement 2011.01.03. 14:46:51

@zati: nyilvan nem eroszakos csellekmenyre gondoltam:)

Hurri Kán 2011.01.03. 14:47:37

Megint önmegvalósítani akar néhány elmeháborodott sötétzöld?

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 14:48:21

lenne sok valódi megoldás is, csak egyelőre ez a benzinnácik vs ökohippik megoldás a legolcsóbb, szembeállítani az embereket.

mindenekelőtt a forgalom koncentráltságát kéne feloldani, mind térben, mind időben. például a szűk belvárosi utcákban nagyon sok lakásban cégek, irodák laknak feleslegesen, pluszforgalmat generálva. ki kéne őket paterolni a belvárosból, jobban autózható és parkolható főutak mellé. de ezt már régebben kifejtettem itt.

a társadalmi mobilitás is nagy gond, mindenki meg veszi nagy nehezen hitelre a biatorbágyi házat, aztán örül ha talál munkát Zuglóban. és napi kétszer átpöfög a városon, plusz a feleség, gyerekek hurcolása. ráadásul havi 20-30 ezret meg lehet spórolni csak a benzinen, ha nem 20-50km ingázol oda vissza, hanem 3 villamosmegálló a munkahelyed (és stabilan 10-15 perc a bejutás, stressz nélkül). így akár meg is érheti kiadni a jelenlegi ingatlanod, és költözni az állás után.

de még ezer ilyen apró ötlet vagy megoldás lenne.

mement 2011.01.03. 14:50:44

@Alikam: Nekunk is fontos az ido, csak kepesek vagyunk a pillanatnyi elonyoknel tovabb latni, es elobb elindulni.

Sunder 2011.01.03. 14:51:27

@Parmezanidész: ennél mondjuk lehetnél egy kicsit engedékenyebb.

Olyan alternatíva nincs, hogy valaki egyszerűen nem szeret biciklizni? Én szeretek autózni, de elfogadom, hogy van, aki abszolút nem szeret, és van, aki alapvetően szeret, de például Budapestre nem mer bejönni autóval.
Én pl. az utóbbi vagyok kerékpár kapcsán.

Szeretek kertvárosban, vagy mondjuk Kecskeméten biciklizni, de a belvárosban ki nem mennék a forgalomba vele.
Szóval a biciklit sem lehet mindenkire ráerőltetni.

HaCS 2011.01.03. 14:52:07

Ne értsetek félre, én támogatnék mindenféle építő dolgot, ami élhetőbbé teszi a várost, még a forgalomkorlátozás árán is, de csak úgy lezárni egy sugárutat minden cél nélkül tök feleslegesen az nettó hülyeség.

Friedmann Juci 2011.01.03. 14:52:15

@Parmezanidész: látom, te sem adod még fel. :* az is egy csoda, hogy mement mennyire bírja.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 14:52:19

@d'oh: "így akár meg is érheti kiadni a jelenlegi ingatlanod, és költözni az állás után."

ettől függetlenül autód azért lehet, hiszen sokszor jól jön. nincs is azzal baj ha nagybevásárolni mész vele, vagy az anyóst viszed az SZTK-ba. a gond a munkába járással van, ez adja egy átlag autó futásának 90 százalékát legalább.

HaCS 2011.01.03. 14:53:25

@mement:

Értem. A nap 24 órából áll, de te egy órával hamarabb kelsz fel.

mement 2011.01.03. 14:53:51

@Sesut: az a bringa ut ami az andrassyn van az feler egy tomeges gyilkossagi kiserlettel a tervezo es a megrendelo reszerol.

Sunder 2011.01.03. 14:55:02

@d'oh: ezé' kell(ene) népszerűsíteni a home office fogalmát az adminisztratív / management állásoknál. Én például munkaidőben nem nagyon növelem a légszennyezettséget, pár éve már bejárással sem.

Csak ahhoz ugye olyan dolgozó, olyan hozzáállás és olyan menedzsment kell, ami elég ritka együtállás.

Magyarországon - joggal - fújnak erre a metódusra.

zati 2011.01.03. 14:55:10

@Parmezanidész: A csövesek és a részegek által hátrahagyott hányásra gondoltam.
Jegyet pedig nem tudtunk venni, igaz, nem idén volt. Természetesen nem a BKV mint intézmény ellen van kifogásom, hanem az itteni balkáni állapotok ellen.
Nem is tudom, mi törtlénne, ha az autósok 10%-a egyszerre átülnének a "közösségire".
Szoktam látni (az autómból...) a zsúfolt buszokat, villamosokat. Biztosan behalna a mutatvány.
A megoldás a (biztonságos) P+R -> kötöttpálya -> Belváros utazás lenne, ehhez viszont "zöldterrorra" sem lene szükség. A'damban vígan csináltuk, pedig ott is volt autó... Csak sűrű, biztonságos és tiszta közösségi közlekedési infrastruktúra kell(ene).

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 14:55:54

@HaCS: a lényeg a zaj- és környezetszennyezés csökkentése. nem muszáj bárkinek is betölteni.

mement 2011.01.03. 14:56:12

@HaCS: pfhh... ez kb a vicc kategoriaba tartozo valasz volt:D csak kar hogz komolyan gondoltad.

dukeekud 2011.01.03. 14:56:55

"Legyen-e sétálóutca az Andrássy? Legalábbis hétvégeken"

Egyetertek, annyi modositassal, hogy ne csak a hetvegen, hanem az ev 365 napjan legyen igy, es ne csak az Andrássy, hanem Budapest tobbi utja utcaja is.

zati 2011.01.03. 14:57:04

@mement: Úgy szimpi.
Lenne, ha a fentebb leírt, tiszta, kiszámítható, biztonságos - és lehetőleg elektromos üzemű, kötöttpályás közösségi közlekedés lenne. A fenti feltételekből valamelyik mindig hiányzik.

wazz 2011.01.03. 14:57:17

Miért nem megy ki a szabadba az aki sétálni akar?Miért akar az istenbarma a 30cfokban a40cfokos betonon sétálni?Ja és ha át akarok menni az Andrássy másik oldalára?Azzal nem számolnak az egyszerűek,hogy a környező kis utcákban mekkora lessz a forgalom,és a levegőszennyezés?Vagy majd ő hordja oda a friss levegőt az ott lakóknak?

Sunder 2011.01.03. 14:57:39

@zati: Csak még egy rakat pénz kellene békávénak ehhez.

Ugyanis ma 11 fele utaztam (még mindig 4-6), és bár nem volt heringesdoboz, azért "közepesen tömött"-nek nevezném, ami ott volt. Márpedig 11 óra az MESSZE nem csúcsidő. Mi lehet ott reggel meg délután?

Psyman 2011.01.03. 14:57:44

Én támogatnám. A Váci utca nem egészen megfelelő erre a célra. Túl kicsi, nem olyan szépek a házak, mint az Andrássyn. Budapestnek is jót tenne, ha egy ilyen széles utcáról kitiltanák az autókat. A közlekedés persze trükkösebb lenne egy kicsit, de én például el tudnám képzelni, hogy a Földalatti mellett egy villamossal, esetleg trolival lehessen közlekedni arra.

Sesut 2011.01.03. 14:58:09

@mement: Ami az Oktogontól kifelé vezet? Baromi széles járda mindkét oldalon, külön erre a célra. Ha bringáznék, ennél többet nem kívánnék. Mi csak azért nem használjuk, mert hiába van kitáblázva a gyalogosforgalom is, legalább három-négy bringás megpróbálja elsodorni a gyereket vagy a babakocsit, amíg kiérünk az Oktogonra.

Alikam 2011.01.03. 14:59:19

@Parmezanidész: az nem alternatíva, mert egyrészt sajnos kis lakásom van, biztos nem tudnám kényelmesen tárolni, lent nem tarthatom mert a pincét minden éve feltörik, ha megtudják, valami 10.000-nél értékesebb dolog van bent.

Másfelől pedig korlátozottan használható, főleg ilyen időkben.

"egyébként azt nem tartod elképzelhetőnek, hogy az utazási idő mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyél? pl légszennyezés?"

A légszennyezettség az egy állapot. Egy több tényezőből álló állapot. Nem hiszem, hogy az autókba erőltetett embereknek, most azon kéne aggódniuk, hogy légszennyezés produkál a gépjárművűk, mint írtam, ezzel jár a nagyvárosi élet. Úgy gondolom nem az én kezemben van a megoldás, hanem a városi vezetők, az állam kezében.

Régebben volt egy cikk mikor elkészült az Arenéa Pláza, írták valami szagértők, hogy valami szellőzési pontra építették, ami által nőtt lokálisan a légszenyezettség.

Most komolyan igazságosnak tekinted azt, hogy én, aki átlagfizetésért gürcölök minden nap, okozzak magamnak kényelmetlenséget, miközben a pöffeszkedő vízfejűek a zsíros nokiás dobozaikkal ilyen építési terveket hagynak jóvá?

Tudom, az élet nem igazságos, de akkor én is megtehetem, hogy igazságtalankodjak egy kicsit, nem?

mement 2011.01.03. 14:59:41

@Alikam: azt felejted, ki hogy nem csak te halsz meg hamarabb, hanem a feleseged, a tesvereied, a barataid, en, a szomszed... tehat mindenki.

A te kis onzo hozzalasod rengeteg emberre kihat, ezt celszeru lenne atlatni es aterezni, es ennek fenyeben lepeseket tenni, ha nem is teljesen de bizonyos mertekben visszaszoritani a kart amit okozol.

A civilizacio vele jaroja a szennyezes es a erroforrasok kiaknazasa, de jo lenne ha vegre bejutna mindenki agyaba, hogy a cel a fentartahtosag, es nem a pillanatnyi onerdek, hogy nehany orat nyerj egy heten.

avus · http://avus.blog.hu 2011.01.03. 14:59:42

@Parmezanidész: Seggnyalás lesz az, ami pedig szexualitástól független dolog. Max büdös lesz tőle az illető szája, de ez pont őket zavarja a legkevésbé.

Mellesleg Greyhound az egyik álnicknevét (Sün Balázs néven futott, nyáron beolvastam neki, aztán el is tűnt a bloghuról) pont hogy biszexuálisként futtatta, szóval talán mégse jársz távol az igazságtól :).

Sesut 2011.01.03. 15:01:14

@wazz: általában nem az a gond, hogy megnő a környező kis utcák forgalma. Aki hosszában menne végig az Andrássyn, az inkább kerül a szélesebb párhuzamos utakig. A legnagyobb gond, hogy keresztezni sem lehet az Andrássy utat, és erre csak nagy kerülő árán van alternatíva. Parkolni meg egyébként egyáltalán nem lehet sehol a környéken, mert a rendezvényekre rengetegen érkeznek autóval :)

Poll 2011.01.03. 15:02:49

@Parmezanidész: "6 km bringával kb 15 perc. van alternatíva."

B A R O M S Á G! Az emberek 95%-nak nem alternativa a bringa, mert nyárod leizzad, télen a hóban fagyban használhatatlan (nem véletlen tűnik el télen a nyáron bringások legalább 99%-a) leizzad, nem tud váltóruhát vinni, nem tud és nem is akar a munkahelyén lefürödni, fizikailag nem képes tizkilómétereket tekerni stb-stb.

Fogyatékosokon kivül ez mindenkinek teljesen egyértelmű. A bringa egy elképesztően kicsiny rétegnek valós alternativa a mindennapi munkábajárásba. Pont.

mement 2011.01.03. 15:02:53

@Sesut: de nem bringazol, eppen ezert nincsenek relevans tapasztalataid. Hidd el az a bringa ut ami az andrassyn van azt buntetni kene. (a szerviz ut nem bringa ut)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 15:04:03

a BKV telítettsége tényleg gáz, főleg a belvárosból kifelé. például a Blahán jó ha a 3. buszra felfér az ember a Bosnyák tér felé.

@Sunder: a távmunka is nagyon jó lenne, de az itthon még túlságosan sci-fi.

mement 2011.01.03. 15:04:08

@Sesut: arrol nem is beszelve hogy jardan nem bringazunk... soha.

zati 2011.01.03. 15:04:26

@d'oh: Ez egy valódi ötlet, télleg.
Én vidéken lakom, az "agglomerációban", egy kényelmes családi házban. Innen járok a váci útra a munkahelyemre.
Nem gondolod, hogy miliókat bukva eladom a házamat (a gyermek iskolája és a nej munkahelye nyilván nem számít...), és az árából veszek a XIII. ker-ben egy másfélszobás panelt. Még viccnek is rossz.
Amúgy nem tudom, próbáltál-e ingatlant eladni mostanában. Az csak úgy megy...

Na, akkor inkább a biciklistákat ölelem magamhoz, közöttük van normális is.

mement 2011.01.03. 15:04:41

@d'oh: en mindig felferek az elso buszra ami jon.

mement 2011.01.03. 15:05:46

@Poll: mondja az elkenyelmesedett lustahazy a tobbire hogy fogyatekos...

meno:D

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:06:08

@Sunder: lehet, hogy mázlim volt, de még egyszer se koszoltam össze magam láthatóan a bkv-n. na jó, egyszer, amikor a mozóglépcső korlátja megfogta a kezemet, meg a könyvemet. ennyi. de szóltam, és letakarították.

Sesut 2011.01.03. 15:06:52

@mement: még mindig nem értem, mi a gond. NEM a szerviz útra gondoltam, hanem ami a szerviz út és a fő forgalmat lebonyolító sávok között van, mindkét oldalon, több méter szélesen, fákkal-bokrokkal beültetve a két szélén, betonozva, oldalt padokkal.

lavór 2011.01.03. 15:07:13

@mement:

"A civilizacio vele jaroja a szennyezes es a erroforrasok kiaknazasa, de jo lenne ha vegre bejutna mindenki agyaba, hogy a cel a fentartahtosag, es nem a pillanatnyi onerdek, hogy nehany orat nyerj egy heten."

Ez az elv is sajnos hibás. Ennek alapján jó sok dolgot be kéne tiltani vagy megszüntetni, többnyire a jóléti társadalmat, a civilizációt, és végső sorban betiltani az emberi fajt. :)

mement 2011.01.03. 15:08:18

@Sesut: az egy jarda amire te gondolsz, es amikor majd veletlen elsodor egy bringas a gyalogkereparuton majd megerted te is miert kene buntetni.

Megegyszer leirom: Jardan nem bringazunk, a jard a gyalogosoke.

Poll 2011.01.03. 15:08:23

@d'oh: "nagyon sok lakásban cégek, irodák laknak feleslegesen, pluszforgalmat generálva. ki kéne őket paterolni a belvárosból, jobban autózható és parkolható főutak mellé"

Ebben egyébként nagyságrendekkel több ráció van, mint a sötétzöldek fűhomályos agymenéseiben, mint az autók kitiltása.
De a realitása mondjuk 20 év, kipaterolni senkit nem lehet, de pl az újaknak meg lehetne tiltani. Persze ehelyett irodaházak nőnek gombamódra a belvárosban. De valóban elkezdtek a városhatáron is épitkezni, ha ide koncentrálódnának a célterületek, az pl kimondottan csökkentetné a belváros terhelését.

Sesut 2011.01.03. 15:08:30

@mement: Ki nem bringázik? Te? Akkor rendes vagy. De hidd el, RENGETEGEN bringáznak a járdán. Ezzel sajnos napi szinten szembesülök.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 15:08:32

@zati: térdre borulok előtted mester, add már meg a címed, minden nap járok egy órát kocsival az utcátokban föl le, kidobok egy két cigicsikket az ablakon stb. az hogy te mások rovására a kakaskukorékolós fótról jársz be a városba, az a te szemszögedből mindenképpen jó, globálisan nem annyira.

mement 2011.01.03. 15:09:34

@lavór: Hat ha te keptelen vagy megerteni hogy mi a kulonsbeg a fentarthato fejlodes es a totalis kizsakmanyolas kozott, akkor inkab teged kene betiltani;)

Egyebirant en meg mindig koraltozasrol beszelek nem tiltasrol.

Alikam 2011.01.03. 15:09:56

@mement: ha az ember alaptermészete a teljes önzetlenség lenne, akkor már nem is emberekről beszélnénk, sőt, akár evolúció szintjén is megkérdőjelezem az önzetlenség valódi értékét.

Ilyet csak komoly nevelési tradíciókkal és szokásokkal lehet valamelyest csökkenteni, mint pl. Japánban, de látod, még ott is rengeteg autó jár az utakon:(

Az ember alapvetően él 70-80 évig. Már 20-30 éves távlatokban is nagyon nehéz ilyen életkor mellett gondolkodni. Az, hogy én most megteszek valamit, ami valszeg szinte semmi hatással nem lesz az egész problémára - mert attól géza, jóska nem fogja megtenni, tudom mert így működik egy technokrata világ, így működik az ember, semmit nem számít és mint írtam, nem is hiszem, hogy az én dolgom.

Sesut 2011.01.03. 15:09:56

@mement: nézd meg egyszer, ki van táblázva a kerékpár meg a gyalogos. Nekem ebből úgy jött le, hogy kerékpárosoknak és gyalogosoknak készült. De lehet, hogy tévedek.

zati 2011.01.03. 15:10:22

@mement: Igazad van, az ésszerű és fenntartható rendszer a megoldás.
Nem az eszetlen tiltás!
- Legyen körkörös M0 - aki autóval tart, és nem Bpestre, máris elkerülte a belvárost. Ez önmagában megoldotta a főváros bajának 75%-át.
- Legyen P+R tiszta (elektromos, kötöttpályás), biztonságos, és sűrű közösségi csatlakozással

E két feltétel után okafogyott lesz a lezárósdi. Bevezethető lesz a belvárosi dugódíj (ld. London), mi pedig egy kiülős teraszon megihatunk egy jó sört/bort/pí-vizet.

mement 2011.01.03. 15:11:16

@Sesut: tudom hogy sokan bringaznak a jardan, es ez nagyon nagy probelma is, ezert nem is kene nepszerusiteni a gyalogkerepar utakat, hanem savozni es nyomvonalazni kene, de ez mar tok masik tema, ami szinten evek ota probalunk elmagyarazni.

jani74 2011.01.03. 15:12:09

Ez a legnagyobb probléma? Ha kocsit veszel, azért teszed, hogy használd, ha utat építenek, nem azért teszik, hogy használják. Tiltsák be az autó gyártást, megszervezed? Azt még megvárom. Ember vegyél ekét, szántsd fel az utakat, vessél bele krumplit, vagy bukfencet, de ne porolj. Ezek nem zöldek, hanem sötétek, vagy csak simán tehetségtelen irigyek, mert ez is lehet. Egy normális ország, normális városában ez fel sem merül, és ott nem csak tízszer ennyi a kocsi, hanem még több.

Poll 2011.01.03. 15:12:38

@mement: elkényelmesedett a te kis agyad...

Én hétvégente bringázok és kirándulok a szabadban, vidéken, a csendben, nyugalomban, jólevegőn. Te, meg a hozzádhasonló fogyatékos barmok akarnak csak a belváros közepén az aszfalt- és háztengerben kirándulni.

mement 2011.01.03. 15:12:38

@Sesut: Igen kerekparosoknak es gyalogosoknak, ezert hivjuk gyalogkerepar utnak. De valojaban tobb veszelyforrast es konfliktust teremt es hordoz magaban, mintha egyaltalan nem lenne.

Hidd el ez a legrosszab megoldas kerekparinfrastruktura neven.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:12:55

@HaCS: erre írtam, hogy kellő anyagi korlátozással élhetővé válik a város, akinek meg megéri fizetni érte, az használja az autóját úgy, ahogy te leírod.

egyébként még nem is beszéltünk a taxikról, mint a tömegközlekedés alternatíváiról. vagy a biciklisfutárokról, akik egyértelműen olcsóbbak és gyakran gyorsabbak az autós verzióknál.

plusz: hollandiában, dániában állítólag gyakran látni embereket öltönyben bringázni. valamelyik nagy cég igazgatója is bringára ült. szóval meg lehet oldani.

Alikam 2011.01.03. 15:13:41

@mement: de jelen pillanatba lételem az, amit be akarsz tiltani, ez a baj, ezt nem akarod megérteni. Ha csak az autósok 20 százaléka állna át holnapőtól tömegközlekedésre mondjuk, már akkor is szarba lenne Volán, BKV.

Miért nem elfogadható számodra az, hogy igenis először a főváros, az állam fejlessze komlyan a tömegközlekedést, hogy életképes alternatívát lássanak benne az emberek és utána már lehet hőbörögni, hogy minek autózóol, amikor ott a fasza tömegközlekedés, amivel veszítesz egy kis időt, de olcsóbb, kényelmes, tiszta, kiszámítható?

Alikam 2011.01.03. 15:14:12

@Alikam: szóval "korlátozni"...

Friedmann Juci 2011.01.03. 15:14:22

@Parmezanidész: koppenhága az álmom. persze nem feltétlenül az öltönyös bringások miatt:)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 15:14:28

a forgalom jelentős részét pont azok a agglo-sznobok generálják, akik egy kétszobás panel árából + hitel kiköltöztek szántóföldekre felhúzott lakóparkokba valamelyik faluba. munka, infrastruktúra, oktatás stb persze nulla, mindenért be kell pöfögni a városba. és általában ezek az ember fröcsögnek a leghangosabban, hogy BP milyen undorító, szmogos zsúfolt város, bezzeg az ő csendes kis fóti (vagy bármilyen) földutcája, ott harapni lehet a levegőt.

mement 2011.01.03. 15:14:39

@zati: igen ez igy van. Mondjuk az M0 epitesenel azert szeretjuk elfelejteni, hogy azon telepulesek amik kozelebe huzzak a nyomvonalat, lehet hogy egyaltalan nem orulnek neki.

Nem a zoldek bojtotalljak hanem a kornyeki telepulesek, es valahol ertheto az o hozzalasuk is.

HaCS 2011.01.03. 15:14:46

@mement:

Igen ez a poén egy viccből származott. Gondoltam illik a poén. :)

A viccet félretéve, ha végigolvastad eddig mit írtam, rájöhettél, hogy van egy réteg ebben a városban, aki naponta nem 20 perc oda 20 perc vissza időtartamot utazik a munkájához. Sok embernek nem napi 8 óra a munkája, hanem meg van határozva, mennyi feladatot kell elvégeznie aznap. A sok utazás folytán nem 10-20 perc időspórolásról van szó, (amennyivel úgymond korábban kéne felkelnem) hanem órákról. Azt még nem is említettem, hogy a napi feladataimnak egyébként is van időkorlátja, hiszen a boltok, szervizek is bezárnak, ügyféllel sem lehet este 9-kor tárgyalni. Arról nem is szólva, hogy bizonyos feladatokat lehetetlen bkv-val elintézni, és egy napra elég egy ilyen, hogy reggel már fel se merüljön a bkv-zás története.

Ami pénzt ezzel keresek, abból megpróbálom egészségesen etetni a gyermekemet, ami időt megspórolok azt pedig a családommal tudom tölteni és a gyermekemmel, és 100%-ig biztos vagyok benne, hogy többet segíti ez az egészséges fejlődését, mint ha apuci minden este fél tízre esik be, de legalább trilláznak a madarak az utcán.

lavór 2011.01.03. 15:15:03

@mement:

Mit és milyen mértékben szeretnél korlátozni, ami mindenkinek jó lenne? Ez inkább utópia. "Fenntartható fejlődés". Ez végül is jól hangzik, de mit jelent? Végtelenre duzzadó várost? Az abban élők egyéni kívánságait teljesítve? Egy városban mit is zsákmányolnak ki totálisan? Ha a lakókra gondolsz, az nem városépítési kérdés, ha arra, hogy eddig is hibás koncepciók alapján épült, szépült a belváros, akkor miért nem akkor petícióztál, nem segít az Andrássy út hétvégi lezárása már ezen. A legnagyobb szennyezés hétköznap van.

Poll 2011.01.03. 15:15:59

@zati: "Legyen körkörös M0 - aki autóval tart, és nem Bpestre, máris elkerülte a belvárost. Ez önmagában megoldotta a főváros bajának 75%-át."

Ez még kevés, a sok sötétzöld istenbarma miatt nem épül az M0, ha rajtuk múlik, akkor kb győr környékén tudná megkerülni budapestet, nehogy túl közel jöjjön hozzá, ugye, mert akkor még értelme is lenne, az pedig az ilyen barmoknak nem jó.
Senki nem fog 30 km-t kerülni az M0-oson a belvároshoz képest, ha nem lesz budapesthez közeli nyomvonala.

avus · http://avus.blog.hu 2011.01.03. 15:16:16

@Poll: Tudod, ez úgy működik, hogy hétvégenként, amikor az idő engedi, én is bringázok, kint a természetben. Viszont hétköznap munkába szoktam járni. Aztán, bármilyen meglepő is, mind a munkahelyem, mind pedig az otthonon a városban található, nem kint a természetben.

Következésképpen, nem azért tekerek hétköznap a városban, mert fogyatékos barom vagyok, hanem mert ott van dolgom.

mement 2011.01.03. 15:17:39

@Alikam: En nem akarom betiltani, csak korlatozni.

Es azt gondolom nem csak az allam feladat hogy kikonyorogjon a kocsidbol es baszott sok penzt elkoltson arra hogy hajlando legyel lemondani a motorizaciorol. Te is kellesz hozza, sot elsosorban te kellesz hozza hogy megvaltozzon a szemleleted.

Egyebkent en nagyon regota BKVzok a bringazas mellet, es amugy pontos es kiszamithato, (teny hogy nem tiszta) es bringaval kombinalva olcso is
(peldaul az 5 os busz 300 ft ert elvisz az egesz varoson keresztul)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:18:42

@Sunder: a biciklizés szerintem a városi közlekedés legjobb formája. gyors, egészséges, maszkkal még a tüdőd se megy szét. olcsó.

teljesen elfogadom, hogy van, aki nem szereti. de a már sokszor ideidézett légszennyezettség nem hagy túl sok alternatívát.

az ideális városképembe beleférnek az autók, de csak mint harmadrendű alternatíva a tömegközlekedés és a bringa mögött. az lenne a jó, ha a városi autóhasználat olyan elterjedtségre csökkenne, mint mondjuk a 20-as évek elején. aki gazdag és vezetni akar, vezessen. de ne ez legyen az oka a rossz levegőnek, a túlzsúfolt utaknak és járdáknak. ne parkolóváros legyünk.

csatornál (törölt) 2011.01.03. 15:21:28

Figyeljétek meg, hogy a tiltás-fanok soha nem beszélnek okokról és megoldásokról. Úgy állítják be, hogy a közlekedés egy gonosz rossz szokás, amiről egyszerűen csak le kell szoktatni az embereket.

Az egyéni közlekedést démonizálják, annak javítását, tisztábbá és hatékonyabbá válását minden eszközzel akadályozzák.

Ennek az a magyarázata, hogy a tömegközlekedés az egyik legjobb pénzbánya már évtizedek óta. Az agyatlanul magas árakba, támogatásokba és azok elköltésébe gyakorlatilag senkinek nincs belelátása, azt viszont a vak is látja, hogy nem üzemeltetésre, fenntartásra, korszerűsítésre költik ezeket a pénzeket. Gyakorlatilag kontroll nélkül lehet nagyokat szakítani a tömköz cégekkel, egyetlen ellenség az egyéni közlekedés. A saját jármű tulajdonosa meggondolja, hogy mire költ, jó állapotban tartja a járművét, optimalizál, sokkal gyorsabb ütemben cserél modernebb, tisztább eszközökre. Konkurenciát támaszt a (kiválasztottaknak) szabadon fejhető tömegközlekedési cégeknek, ezért ragadnak meg minden lehetőséget arra, hogy ezt a konkurenciát ellehetetlenítsék.

A "zárjuk le az utakat" és "generáljunk dugókat" maffia a tisztább járművek és a modernizálás, az alternatívák ádáz ellensége, és nemcsak az aktuális közlekedőket, de az egész társadalmat szopatja. Sajnos néhány naív, de jó szándékú ember is beáll ebbe az ifjú gárdába, mert azt hiszi, hogy a környezetet védi. Pedig azzal, hogy a forgalom okainak megértése és alternatívák megvizsgálása nélkül csak a közlekedési ütőerek ellehetetlenítéséért harcol, valójában csak a pénzbányászokat segíti akár közéjük tartozik, akár nem.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:21:51

@Friedmann Juci: hiszek a párbeszéd erejében :) te is érzed, az itt kommentelő autósok érvein, hogy védekeznek, ahogy a dohányosok szoktak. valahol megértem, mert ezek a zöldebb tendenciák szinte teljes életmódváltást akarnak rájuk kényszeríteni. de muszáj változtatni, hacsak nem akarunk szmogtengerben élni.

lavór 2011.01.03. 15:22:43

@Parmezanidész:

..."az ideális városképembe beleférnek az autók, de csak mint harmadrendű alternatíva a tömegközlekedés és a bringa mögött. az lenne a jó, ha a városi autóhasználat olyan elterjedtségre csökkenne, mint mondjuk a 20-as évek elején. aki gazdag és vezetni akar, vezessen. de ne ez legyen az oka a rossz levegőnek, a túlzsúfolt utaknak és járdáknak. ne parkolóváros legyünk."

Szerintem kezdd el kidolgozni, majd add le a városfejlesztési irodában. Azok előteremtik hozzá az anyagi, tárgyi feltételeket, és úgy lesz minden. :)

Alikam 2011.01.03. 15:22:44

@mement: most őszintén, ki akar az egész városn át menni? Ellenben nagyon sokan pár megállókat mennének, és bizony az is 300 forint...

A büdösségről, a lepukkantságról, az igénytelenségről és késésekről már ne is beszéljünk.

Nem minden BKV járat közlekedik 4-5 percenként. Sok sok csak 15-20-25 percenként jár és bizony ott már kurvára nem mindegy, hogy eléred-e vagy sem. Vagy időben megérkezik-e vagy sem. Volánnál MÁV-nál még rosszabb a helyzet, ott a késés már szinte kötelező.

"Te is kellesz hozza, sot elsosorban te kellesz hozza hogy megvaltozzon a szemleleted."

Én nem kellek hozzá, én azért fizetem az adót, hogy ezt elintézzék helyettem. Nehogy már én könyörögjek az államnak, hogy tegye ami a dolga, amiért vaskosan perkálok nekik...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:24:44

@zati: a balkáni állapotok nem olyan balkániak, és javulni fognak, ha elég ember teszi szóvá. ha a 10% átülne, akkor nőne a bkv bevétele, javulna a szolgáltatás minősége. néha tényleg sokan vannak kicsit. na, ez a városi élet jogos ára, és nem a szennyezett levegő.

mement 2011.01.03. 15:24:48

@HaCS: hiaba eteted egesszsegesen es apu hiaba er haza fel kilencre feltiz helyett, a varos undorito marad, a levego mergezo lesz, es a gyermeked joeselyel legzoszervi problemakban fog elhunyni.

Van ember aki megoldja problema nelkul ugy az eletet hogy mindennap pofogne egy kicsit a varosban. Menni fog neked is, meg menni fog apunak is. Es amikor a csalad kozosen elmegy valahova, akkor meg mindig ott az auto.

Mi olyan nehez azon felfogni, hogy vissza kell venni a felelotlen autohasznalatbol, es arra a szintre hozzni ahol a kar es az elony legalab egy nagysagrendbe tartozik.

zati 2011.01.03. 15:24:55

@d'oh: Nem kell arcozni. Nem írok várost, mert nem akarom, hogy csikkeket dobálj nálunk. Én nem dohányzom, a kocsiban nejem sem, úgyhogy az én autómból csikk még nem repült ki.
Egy vagyok a millióból, sőt, környezeti szempontból rosszabb vagyok: nem Fótról járok, hanem az M1-es felől. Át kell hajtanom az egész városon, a B'örsi út, Hegyalja út, Erzsébet híd, Rakpart, Dráva u. útvonalon.
Hidd el, nem jószántamból teszem, de a munkám ezt követeli. A villanyszámla, a gázszámla sem "fizetődik" ki, ha nem dolgozom, és sorry, nem fogom feladni a munkámat, csak hogy csökkenjen Bp légszennyezettsége. A leírtak miatt meg nem fogok Pestre költözni egy lyukba.
Ráadásul napi szinten járok a vidéki kirendeltségeinkre, nos, akkor megoldott Pest tehermentesítése. De ha a Váci úton vagyok, nem tudom elhagyni az autót. Igen, stílusos meg kényelmes, de ami a fő, így 55 perc a hától házig út (egy út!), közösségivel 2:45 egy út! Napi három és fél óra! Na, szerinted, melyiket fogom választani?
Tudom előre: a környezet ér annyit, csak komfortista vagyok, stb. Igen, ülök a kényelmes, nagy, jól fűtött kocsimban, hallgatom a lágy zenét, és hamar otthon vagyok, ahelyett, hogy hajnaltól estig koszban-fagyban utaznék, rettegve a tolvajoktól, rablóktól, BKV ellenőröktől.

mement 2011.01.03. 15:25:36

@Alikam: Ja ertem... tehat szettarod a kezed es szomoru arcal elmondod hogy nincs mit tenni...
Jellemzo.

2011.01.03. 15:26:19

Mennyire primitív hozzászólások szoktak születni az ilyen bejegyzések alatt...

Nyilván mindenkinek cipelnie kell, meg 2 óránként jár a bkv a háza előtt ami különben is hótt koszos.

Hát ahol én lakom, meg ahová dolgozni járok, a bkv sűrűn jár, persze lehetne tisztább is, de nincs leszarva, le lehet nyugodtan ülni átlag ruhában. Ha ritka alkalom és az ember a jó öltönyét veszi fel, akkor lehet állni, vagy taxizni.
Egy csomó embernek nem lassú és nem drága a tömegközlekedés, csak lusták. De tudom, hogy kommentelni nem az olyanok járnak, csak a vidéki kőművesek, meg a nomád porszívóügynökök.

Hogy a színvonal megmaradjon - ezeket a városi autópályákat tényleg fel kéne számolni. 30 km/h korlátozást településen belül, valamint nyomógombokat az autóknak minden kereszteződésben...:)

Alikam 2011.01.03. 15:27:19

@Parmezanidész: Te akkor is sztomgtengerben fogsz élni, ha itt valami marha nagy életmódváltoztatás követzkezik be. a gyárak, a teherautók, a buszok mind mind ontják a füstöt, és persze az autót is pótolni kell még több busz, még több szar.

Tetszettek volna a modern kapitalizmus és technokrata berendezkedés helyett más utat választani, akkor nem lenne miről beszélnünk.

Ez olyan mintha a hullámvasút közepén akarnál kiszállni, hogy ez így mégsem jó.

mement 2011.01.03. 15:28:54

@Alikam: Az lehet hogy szmogos marad a levego, de kevesebb autoval, normalisabb lenne a kozlekedes, nem parkolnak tele az egesz varost ,ugy hogy szinte jarhatatlan, nem lenne ilyen iszonyatos zaj, es talan kevesebb embert olnenek meg autoval.

A szmog es a legszenyezettseg csak egy problema az autozasal kapcsolatba, de kozel sem az egyetlen.

Alikam 2011.01.03. 15:30:43

@mement: igen, vagy is nem, van mit tenni de nem az én kezemben van a megoldás, és nem is a tiédben. Ez kettőnk között az alapvető különbség.

Én tudom, hol vannak a határaim, mi az amire még képes vagyok, te csak azt hiszed magadról, hogy tudod, és ilyen értelmetlen akciózásokkal próbálod magaddal elhitetni, hogy igenis tehetsz ellene, pedig nem.

Ezt lehet komolyan, komoly várostervezési, infrastruktúrális koncepciókkal csinálni és lehet gyxermeteg módon olyan értelmetlen akciókkal, amik ha jobban belegondolsz semmire sem jók, mert nmegoldást nem kínálnak, alternatívát nem kínálnak és tiszavirág életűek, figyelemfelkeltésnek kevesek, bosszúságnak sok.

zati 2011.01.03. 15:30:47

@mement: Igen, nem örülnek.
Azért a fejlődés megállíthatatlan, és valljuk be, hogy azokon a bizonyos településeken lakók is használnak autót.
Szóval, ne játsszák az amisht nekem...
Az autópálya kell akkor is, ha nem jó. Ott tűnek el az átmenő autók a házak közül, és oda mennek a beruházók munkahelyet teremteni.

Friedmann Juci 2011.01.03. 15:31:29

@Parmezanidész: én már próbálkoztam sok helyen, sok emberrel szemben sokféle érveléssel. kedvesen, drasztikusan, példákkal magyarázva, de semmi hatása. falakba ütköztem. mindig győz a kényelem.
én is egy kurva kényelmes alak vagyok, de sokakkal szemben érdekel a jövőm. és ami igazán elkeserít, hogy akikkel megpróbálok szembemenni, telibeszarják a SAJÁT jövőjüket, a SAJÁT egészségüket.
eleinte sajnáltam, hogy rosszallóan le"trendi"zték a bringásokat, de mostmár örülök neki legyen csak trendi. jjóóó sokáig, lehetőleg kurva nagy körben:)
akinek meg változatlanol cseszettsok nagymamája van, az használjon autót. nekem marad a válltáska, és a batavusom:)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 15:31:43

@zati: a szavaidból egyértelműen látszik, hogy egyáltalán nem olvastad/értetted meg az első kommentemet, és próbálsz valamiféle hippinek beállítani.

nem is vitatkozom, kifogások mindig vannak. egy szóval nem kértem, hogy mind a 10 millió magyar költözzön egy angyalföldi panelba, azt sem, hogy add fel a munkád és kertészkedj otthon.

csak vázoltam egy reális alternatívát, amivel pénzt és időt spórolhatsz ha kicsit mobilisebb vagy.

ps: angyalföldnek is van kertvárosa 0 zaj és légszennyezéssel szinte, igaz nem biztos, hogy meg tudnád fizetni, így megértelek. pesten sem csak panelban lehet lakni.

Alikam 2011.01.03. 15:32:00

@mement: erre kell egy jó tömegközlekedés, hidd el, mindenkinek jobb lenne, de a te véleményed szerint ehhez nem kéne először lépnem.

És én ezzel alapjaiban nem értek egyet.

Alikam 2011.01.03. 15:32:39

@Alikam: szóval: ehhez NEKEM kéne először lépnem.

mement 2011.01.03. 15:33:56

@Alikam: Egy orszagnak olyan vezetoi vannak es olyan donteseket hoznak amit az adott tarsadalom kitermel magabol.

Ezert van szukseg a polgarra is, hogy valtozzon a szemelelte, ezt az orszagot amugy emberek lakjak, es olyan amilyenne "varazsoljak".

zati 2011.01.03. 15:33:57

@Parmezanidész: Azért csak nem járatja üresben az íze (szaga? :) ) kedvéért...

Én a negatív helyett a pozitív alternatívát támogatom. Azaz ne titsák a behajtást, hanem mondjanak jöbb-tisztább megoldást.

Én autós vagyok, de hivatalból. Szabad időmben természetimádó, túrázó - igaz, nem az Andrássyn, hanem a Gerecsében vagy Plitvicén...

zati 2011.01.03. 15:34:39

@Parmezanidész: Teljesen egyetértünk ebben :)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 15:35:04

én is kocsival járok amúgy mielőtt a hippiség vádja érne, igaz két külső kerület között járok dolgozni az Árpád hídon át. belvárosba meg metrózok, vagy leteszem a szélén a kocsit.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:35:13

@Alikam: az én lakásom se nagy, mondjuk a bringa befér. de fel lehet lógatni a falra, ha csak ennyi a baj :)
tavasztól őszig bringa, egyébként bkv.

bp levegője nem egy mindentől független állapot, a légszennyezettség kb 70%-át a közlekedés okozza. a megoldás egyelőre az autósok kezében van, ha csökkentik a kocsihasználatukat, javul a levegő. ennyi :)

ha a városi vezetők fognak lépni, az kötelező korlátozás vagy tiltás lesz, az sokkal kellemetlenebb.

vannak ilyen pontok, pl a flórián téri lakótelep bp egyik szélcsatornájában fekszik, ha nem lenne ott, sokkal jobb lenne a levegő.

A nokiás dobozok ellen csak civil felügyelettel és a közügyek iránti figyelemmel lehet fellépni szerintem.

Más kényelmetlen dolgokat is megteszel valami jó érdekében, nem? Elviszed az asszonyt musicalre, vagy elmondod 100adszorra, hogy nem nagy a segge. Sportolsz, hogy ne legyél formátlan. Ez is csak olyan.

mement 2011.01.03. 15:35:56

@zati: Na valami hasonlon megy a vita evek ota, az egyik oldal felhozza a te erveidet es meg nehany masikat is, a masik meg a sajatjat, allaposntok kozeledese gyakorlatilag nulla.

A kistelepulesek ugy elik meg hogy Budapest rajuk akarj kenyszeriteni valamit, mi meg ugy eljuk meg hogy a sok kis kocsog videki, alszenteskedik.

mement 2011.01.03. 15:40:02

@Alikam: De egyebkent ezzel azt tamasztod ala, hogy igenis felulrol jovoen kell tiltani es korlatozni, mert ha valami tiltva van akkor majd megkeresed a megoldast hogy kikuszobold, mig amig nincs tiltva, ezt onmagadtol keptelen vagy eszkozolni.

Alikam 2011.01.03. 15:43:23

@mement: ez csak egy utópisztikus gondolatmenet.

Sokkal de sokkal komplexebb ez az egész, mint sem, hogy annyival el lehessen intézni, hogy olyan amilyenné tesszük...

Mondjuk ha mérhetetlenül leegyszerűsítjük, akkor akár megkérdezhetjük az átlag pestit, hogy miért szavaz be 5x egymás után olyas valakit, aki egy cseppet sem javított a közlekedés helyzetén? Nem?

- Rendi - 2011.01.03. 15:44:32

@csatornál: "a tiltás-fanok soha nem beszélnek okokról és megoldásokról. Úgy állítják be, hogy a közlekedés egy gonosz rossz szokás, amiről egyszerűen csak le kell szoktatni az embereket."

Zsúfoltság van, a dugó egészségtelen.
A közlekedés mértékkel nem gonosz dolog.

"a tömegközlekedés az egyik legjobb pénzbánya már évtizedek óta. Az agyatlanul magas árakba, támogatásokba és azok elköltésébe gyakorlatilag senkinek nincs belelátása, azt viszont a vak is látja, hogy nem üzemeltetésre, fenntartásra, korszerűsítésre költik ezeket a pénzeket."

Azért, mert nálunk a BKV szar, még nem alapvetően a tömegközlekedés szar.

----

A forgalomkorlátozás alapvető feltétele a normális (értsd: kurvajó) tömegközlekedés. Ha ésszerűek a feltételek (járatok, sűrűség, díjszabás), akkor szerintem sokkal szűkebb réteg lenne felháborodva.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:45:02

@Poll: az emberek 80%-a nem akkora puhány, hogy ne tudna 10 km-t letekerni ésszerű időn belül. ha meg mégis az, pár hónap alatt felfejlődik.

a munkahelyi zuhanyzás tényleg kritikus pont, de sok helyen lehetséges, és van, amikor egy mosdónál is megoldható. úgyis viszel váltóruhát.

Alikam 2011.01.03. 15:45:29

@mement: nem tiltani kell, hanem életképes alternatívát kínálni, nagy különbség...

Amúgy is sokkal könnyebben elfogadják az emberek azt természetszerűen, amit önszántukból választanak, mint azt amit rájuk erőltetnek mégha lehetetlen is kitérni előle.

Termmészetesen tiltani is kell, de ott ahol az szükséges, de egy csak tiltásokra alapuló rendszert én alapvetően életképtelennek tartok.

Balance Of Power 2011.01.03. 15:45:47

Orienttel ertek egyet, de asszem ez mar mas hasonlo poszt kapcsan is megtortent. Egy kreativ varosvezetes (van ilyen?) akar minden tavaszi-nyari hetvegere ki tud talalni valami programot.

De sokat gondolkoztam, hogy kik is kell hogy arra jarjanak kocsival (figyelem, szandekosan tulzok, de mashogy nem megy):

- aruszallito, mento, rendor stb - OK
- targyalni, allasinterjura stb. jon mashonnan - sok irodahazban atvallaljak a cegek az ugyfelek parkolasat, egyszeru gesztus es ha amugy is berel helyeket a garazsban, elenyeszo koltseg
- dolgozni jon az irodahazba - bulizza ki a munkaltatonal a parkolasi hozzajarulast vagy legyen ez is cafeteria-elem (bar nem hiszem, hogy sok csinovnyik jar be haztol hazig autoval)
- ugyintezes - az Ugyfelkapu hasznalatat kellene jobban forszirozni, de ha nagyon muszaj szemelyesen, 2-3 ora parkolast mindenki ki tud fizetni
- festok, szerelok stb. - epitse be az arba a parkolasi dijat (nalunk is rinyaltak a mesterek lakasfelujitaskor, hogy ilyen meg olyan draga a parkolas - "kifizessem? kerdeztem - ja, nem, hat csak ize...")
- nagymamat kivizsgalasra, templomba stb. hozni-vinni taxival is lehet - olcsobb is alkalmankent, mint folyamatosan fenntartani a kocsit
- ezeken kivul mik vannak meg?

HaCS 2011.01.03. 15:50:53

@mement:

"Van ember aki megoldja problema nelkul ugy az eletet hogy mindennap pofogne egy kicsit a varosban. Menni fog neked is, meg menni fog apunak is."

Nem, nem fog menni.
Van ember aki nem tudja megoldani problema nelkul ugy az eletet hogy mindennap pofogne egy kicsit a varosban.

Szerinted, most ezzel mondtunk egymásnak valamit?

"Mi olyan nehez azon felfogni, hogy vissza kell venni a felelotlen autohasznalatbol, es arra a szintre hozzni ahol a kar es az elony legalab egy nagysagrendbe tartozik. "

Ezzel akár egyet is érthetnék, de mit is nevezel felelőtlen autóhasználatnak? A károkat, előnyöket hogyan mérjük, főleg milyen mértékegységben?

Alikam 2011.01.03. 15:53:32

@Parmezanidész: de addig nem fogja csökkenteni ameddig egyértelműen(!) jobb az autó...

"ha a városi vezetők fognak lépni, az kötelező korlátozás vagy tiltás lesz, az sokkal kellemetlenebb."

Ahelyett, hogy értelmes alternatívát találjanak ki, igen, pontosan ez jellemző erre az országra, azért tartunk ott, ahol, nem is fogunk messzebre jutni.

Amúgy tiltani nem fogja, csak majd esetleg pénzt szed érte, mert tudja, hogy nincs jobb alternatíva. Most komolyan, nézzük már meg, hogy hány köztisztviselő, politikus jár bkv-val meg biciklivel. 5? Azok is kampánycélzatból...

Én azt hiszem elég sok kényelmetlenséget vállalok, nem akarok mártír lenni...

Azzal meg főleg nem értek egyet, hogy én vállaljak azért kényelmetlenséget, amit alapban másnak már jóval korábban meg kellett volna oldania.

Balance Of Power 2011.01.03. 15:55:07

@- Rendi -: Metro, 4-6-os nem szar. A bp-i melohelyek vajon hany szazaleka van ezeken a vonalakon? Tenyleg erdekelne egy ilyen kimutatas, ha van. Mert en dolgoztam egy helyen olyannal, aki a Moszkva ter magassagabol jart a Kalvinra mindennap autoval (kezunkbe adtak a berletet minden honap elejen!) es a csaladi rokkantkartyaval parkolt; mas meg a Nyugatitol a Moriczig autozott mindennap (magahoz a melohoz nem kellett a kocsi). Felek, hogy nem ok ketten vannak a varosban, akik ilyen "oriasi" tavolsagokra hasznaljak az autot.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:56:16

@csatornál: nem vagyok meggyőződve róla, hogy a világ összes tömegközlekedési vállalata összesen nagyobb pénzbánya, mint a világ összes autógyártója, szervíze...

egy nagyvárosban az autós közlekedés luxus, amit egyelőre nem csak pénzben, hanem egészségben, dugóban veszteglésben fizetsz meg

zati 2011.01.03. 15:56:17

@d'oh: Elolvastam. Ezért írtam, amit írtam.

Figyu, ha a vidéki házamat eladom (évek alatt sem, bakker, de tegyük fel), az árából nem tudok ugyanolyan színvonalú angyalföldi házat venni. Vagy megyek panelbe (nem megyek!), vagy hozzáteszek tíz- tizenöt millát, és megveszem. Ezt hívtam én milliós buktának.

Én nem vagyok az ellenséged, én is zöld mezőket, kék eget, madártrillát szeretnék, és nem örülök, hogy akkora ökológiai lábnyomot hagyok magam után, mint a Népstadion.
Sajnálom.
De ha lezárjá(to)k előttem az egyik-másik hidat, attól nem lesz kevesebb a szmog, sőt, több lesz, mert ott fogok lassan araszolni a kerülő utakon, nem 25 perc, hanem 75 perc alatt kiérve Pestről. Ezért nem 25, hanem 75 percen keresztül fog pöfögni a (korszerű, de mégiscsak fosszilis energiahordozót evő) motorom.
És vagyunk ezzel egymillióan, szemben a 750 bicajossal.
Elárulom, otthon biciklitúrákra is fel szoktam kerekedni, de gyalog szeretem a legjobban. Friss levegőn. De ez a XXI. század, nem a XIV.

Alikam 2011.01.03. 15:57:32

@Balance Of Power: jó hát akinek csak metróvonaltól metróvonalig kellene menni az már a menthetetlen kategória...., mert a metró is szar, de még használható és viszonylag konstans idővel lehet velük számolni.

Alikam 2011.01.03. 15:58:47

@Parmezanidész: attól függ, luxus ha van mellette egy kiváló tömegközlekedési infrastruktúra. De ha nincs, akkor nagyon könnyen a luxusból kényszerré válik.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 15:59:22

@randomgenerator: ez az! a nomád porszívóügynökök miatt kell autókkal telezsúfolni bp-t! :D

dukeekud 2011.01.03. 16:01:22

@Poll: "
B A R O M S Á G! Az emberek 95%-nak nem alternativa a bringa, mert nyárod leizzad, télen a hóban fagyban használhatatlan (nem véletlen tűnik el télen a nyáron bringások legalább 99%-a) leizzad, nem tud váltóruhát vinni, nem tud és nem is akar a munkahelyén lefürödni, fizikailag nem képes tizkilómétereket tekerni stb-stb."

BAROMSAGOKAT irsz, egy elektromos biciklin senki sem izzad le. Ott nem kell tekerni, csak nyomni a gombot es megy. Ne csinalj ugy mintha az elektromos kerekparrol meg sosem halottal volna.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.03. 16:02:42

@zati: értem én, azért mondom, hogy nem a te személyedre volt ez kiélezve. a házat nem muszáj eladni, ki is lehet adni feltéve ha nem valami értéktelen részen laksz.

amit írtam az egy alternatíva volt megint csak kihangsúlyoznám, nem törvényként akarom bevezettetni. neked ez nem alternatíva, elfogadom, nem kell magyarázkodni.

én például hajlok a mobilitásra, csak egyelőre nem találtam olyan állást amivel fél évnél tovább tervezhetek. és a hazai albérlet viszonyok sem kedveznek az ötletnek, ezt is aláírom. (az eladásos cserét eleve hagyjuk, rengeteg macera, illeték stb ha egyáltalán sajátod a lakás. mármint nem Neked, csak egy tetszőleges embernek).

mement 2011.01.03. 16:02:43

@Alikam: Szerintem meg nem simogatni es konyorogni kell azon embereknek akik eletvitelukel sulyosan rombolnak, hanem rakenyszeriteni oket a magatartasuk feladasara es atertekelesere.

Ha azt latnam hogy ez megy az embereknek maguktol is, akkor lenne helye az altalad vazolt eloszor alternaitvat kinallo koncepcionak.

Ha holnaptol nem johetnel be kocsival a belvarosba, azzonal megoldanad maskepp, amig viszont lehet addig nem teszel erte egy keresztbe szalmaszalat sem.

csatornál (törölt) 2011.01.03. 16:03:01

@mement: Kedves Mement, egy város nem működhet úgy, hogy ötletszerűen megtiltunk ezt-azt, aztán tessék hozzá alkalmazkodni. Budapest ezt csinálta Demszky 20 éve alatt, és nem volt jó.

Hidd el, mindenki egyetért veled abban, hogy tisztább levegő, kevesebb zaj, és több gyaloglási, kerékpározási lehetőség kell. A párt azonban, aminek a szekerét tolod, nem ezt tűzte ki célul, hanem a káoszteremtést, az egymásnak ugrasztást, és közben a közlekedési cégekbe tolt százmilliárdok ügyes megcsapolását.

Hidd el, hogy vannak megoldások máshol is. Járj nyitott elmével, és talán rájössz, hogy akit ellenségedként festettek le, az nem feltétlenül az ellenséged. Ha nem vagy haszonélvezője, akkor gondold meg, hogy beállsz-e ebbe a gárdába, munkásőrségbe, nevezd aminek akarod, amely szimpatikusnak tűnő célok mellett fanatizál, de saját malmára hajtja a vizet.

Gondolkodj el azon, hogy a városokat a közlekedés hozta létre, és tartja életben. A közlekedés a város keringése. Ahogy a vér viszi az oxigént a lábadba, a mérget a vesédbe, és így tovább, mindennek oka és célja van. A magas vérnyomásra nem az a megoldás, hogy elzárjuk vagy felvágjuk az ütőereket, hanem megkeressük, hol bomlott meg az egyensúly, és az okokat próbáljuk kezelni. Persze ez sokkal melósabb, mint a maffia mellé állva követelni, hogy a hálapénz reményében esztelen lezárásokkal trombózist okozzanak a városnak.

zati 2011.01.03. 16:04:33

@mement: De van elmozdulás. Szerintem normálisan dumálunk veled, Parmezanidésszel, és pár másik csajjal/sráccal. Remélem, megértjük egymásról, hogy nem "sötétzöld kerékpárnáci" illetve "autóbuzi" a másik.
Máshol lakunk, más a munkánk, a kényszerítő körülményeink, uram bocsá' a fizetnivalóink, de végülis ugyanarról a városról beszélünk.
Jó esély van arra, hogy már jöttünk szembe egymással valahol egy parkban, egy erdei túrán, és lehet, hogy köszöntünk már egymásra, mint sporttársak. Nem tudom.
Én csinálom nektek a füstöt, és nem azért, mert egy gonosz ember vagyok, henem mert a munkámmal jár jelenleg.
Leírtam azt is, hogy mi lenne a módja, hogy (jelentősen) csökkentsem a bűzkibocsájtásomat. Nem zsarolok senkit, csak jelzem, hogy lenne mód rá. Nem a tiltás, hanem az ösztönzés. Szeretnék télen-nyáron izzadás és megfagyás nélkül, gyorsan és tisztán bejutni a városba. Amszterdamban sikerül, Londonban is sikerül, hátha egyszer itt is fog.

Balance Of Power 2011.01.03. 16:04:41

@Alikam: Milyen ertelemben szar? Hogy hanyinger? Hat ebben az ertelemben a londoni sem kulonb...
Ha viszont ugy erted, hogy kellene meg min. 3 vonal, az igaz. Ugyanakkor a munkahelyek joresze megiscsak a meglevok menten van.

A Bp. kornyeki ipari parkokba pedig jarnak ceges buszok. Neha elgondolkozom, hogy ez forditva miert nem lehetseges...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:06:17

@Alikam: városban nemigen vannak gyárak... mondom, a szmog nagy részét a közlekedés okozza.

A modern élet nem egyenlő szmoggal, csak ott, ahol lusták megoldani a dolgot.

A budapesti autópark túlburjánzása nem a tömegközlekedés rossz minőségéből, vagy a naaagy távolságokból adódik, hanem a magyar ember viselkedéséből, miszerint neki mindenből saját kell, lehetőleg nagy. Ha megfigyeled a forgalmat, az autók nagy részében 1 ember ül. 5 személyre tervezett autókban. Ha 2 személyre tervezett autókban ülne egy-egy ember, már csökkenne a környezeti terhelés, és e helyszükséglet.

lavór 2011.01.03. 16:08:36

@Parmezanidész:

Megvan a megoldás! Ki kell tiltani az embereket a városból, így nem kell lezárni az Andrássy utat, de a levegő is tisztább lesz. :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:09:12

@Alikam: nem az állami vezetéstől kell elvárni, hogy megoldja az életedet. felnőtt ember vagy, felelős a saját döntéseiért.

az ilyen dolgok hullámszerűen terjednek. a megoldás nem egyedül a te kezedben van, de a megoldás darabkája igen.

ha úgy döntesz, hogy csökkented az autóhasználatodat, és ebből nem csinálsz titkot, az el fog jutni a környezetedben lévő emberekhez, akik hallgatnak rád, és ők majd elgondolkodnak a dolgon. és így tovább.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:11:03

@Friedmann Juci: a bringások száma egyre nő, mert tényleg trendi, és élvezetes is. és olcsóbb mint a békávé, meg a feneked is izmosabb lesz tőle :D

csatornál (törölt) 2011.01.03. 16:12:37

Kedves @Parmezanidész: ,

sajnos nagy tévedésben vagy, az autós közlekedés nem luxus, hanem egy funkció. Homoki-Nagy híres természetfilmes volt, de ma már (legalább) megmosolyogjuk azért, ahogy az állatokat magabiztosan felosztotta károsra és hasznosra.

Az egyéni közlekedés és az autó nem a démon, hanem egy eszköz a sok közül. Meg lennél lepve, mi minden nem működne, ha ezt az eszközt hirtelen elvennék. Az emberben is sok rendszer működik: a vérkör, a nyirokrendszer, az idegrendszer és még ki tuja, mi minden gondoskodik arról, hogy anyag, információ és érzés eljusson innen oda. Egyiket sem kapcsolhatod le, legfeljebb egészséges életmódra taníthatod a testet, hogy megfelelő arány alakuljon ki.

A forgalom mesterséges akadályozása olyan "gyógymód", mint elhízásra a gyomorgyűrű. Van sokkal jobb és értelmesebb.

zati 2011.01.03. 16:14:17

@lavór: Igen, ez egyszer már bevált. Egy Phnom Penh nevű fővárosból tiltotta ki sikeresen az autósokat (aztán a biciklistákat, gyalogosokat, szemüvegeseket, szemüvegteleneket) egy Pol Pot nevű "szakember".

Alikam 2011.01.03. 16:14:24

@mement: De az életvitelt rájuk kényszerítették. Szó se róla, bizots vannak elvetemültek,d e hidd el, nagyon sok embernek meg van az oka az autózáshoz.

Rokonom épp Karácsony előtt volt fent Pesten, persze békávéval, és azt mondta, hogy tökéletesen megért, hogy autóval járok:( Nem töltött el büszkeség, hogy milyenfaszagyerekvagyok, csak tudtam ezt, én is voltam valaha békávés, sőt mávos, meg volános is. Lehet többet tömegközlekedtem mint az ideírok többsége.

Senki nem vár simogatást csak miért nem fejlődik a tömegközlekedés? Nincs fejlődés. Nem végzi az állam a dolgát.

"Ha holnaptol nem johetnel be kocsival a belvarosba, azzonal megoldanad maskepp"

Valszeg elköltöznék Pestről mert olyan munkahelyet bárhol találok a Nyugati országrészben, ahova egy óra alatt beérek. Sőt, a legutóbbi vidéki állásomra fél óra alatt beértem.

2011.01.03. 16:14:31

@dukeekud: én 90%-ra saccolnám nem pedig több, mint 99%-ra. Nem kéne hülyeségeket mondani hirtelen felindulásból. Ez elvileg vita, nem a legnagyobbat hazudó nyer.

Dec. végén ünnepek alatt, legnagyobb hidegben a legkisebb szám amit este (5-6 óra) láttam a Múzeum körúti számlálón, 80 volt (nyáron kb ennek tízszerese volt). Ezen az útvonalon az emberek 90%-a nem bírta a mínusz 10 közeli időjárást - kicsit is 0 fok fölött szerintem megint visszamegy 150-200-ra.

magyar bucó 2011.01.03. 16:15:13

@Parmezanidész: Én is többnyire egyedül vagyok egy kombiban. Néha öten vagyunk, néha megpakolom 5-600 kilóval. Nincs lehetőségem két autót tartani.

mement 2011.01.03. 16:15:32

@csatornál: minden amit irsz nagyjabol egyet tudok erteni, bar persze konkretumot nem emlitettel, azonban szeretnem itt tisztazni magam, hogy egyik part szekeret sem tolom, a velemenyem az en velemenyem, a magam kutfoje adta ki:)
Aezrt koszonom a hozzaszolasod, meglepoen higgadt es nyitott

lavór 2011.01.03. 16:18:10

@zati:

Na, az egy igen "zöld" ember volt, vagy talán diktátor? :)

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:18:54

@Alikam: a kényelmetlenséget mindig te vállalod, meg én, meg mindenki. az állam nem tudja az életedet rózsakertté változtatni.

a mostani alternatívák:
- csökken az autóhasználat
- csökkentik az autóhasználatot - erőszakkal, díjakkal, pluszadókkal stb. előbb-utóbb muszáj lesz váltani, mert hosszútávon nem működőképes.

Balance Of Power 2011.01.03. 16:19:28

@Alikam: Honnan jarsz napi szinten hova?

Alikam 2011.01.03. 16:21:10

@Parmezanidész: ez hülyeség. Egyértelműen a rossz tömegközlekedés az okozója az egésznek. Én akárhány emberkével beszélek, aki mondernebb külföldi városokban jár, mindegyik dicséri a tömegközlekedést, vagy csak kevés hibát vél felfedezni benne. Hidd el, a magyar sem irtózik a tömegközlekedéstől, csak nálunk annyira kurvára szar, hogy kapásból három okot felsorolok, amiben az autó jobb.

Nálunk a tgk: 1. Szar, 2. Drága - reálkeresetekhez képest -, 3. Lassú

Ebből arra következtetsz, hogy oktalanul, csupán hiúságbólülnek autóba az emberek és szopnak a dugóba? Na ugye. Vannak hülyék, de azért hidd el, sok sok ember szívesne tömegközlekedne, köztük én is, ha az valóban minőségi szolgáltatás lenne.

Ezt az egy ember egy autóban dolgot sokszor olvasom, de ez mindenhol így van. Nem azért veszel autóüt, hogy a Józsit meg a Katit taxiztasd.

Ez inkább csak az mutatja, hogy jóformán megéri már egyedül autóba ülni. Majdnem ugyanannyiba jössz ki, mintha tömegközlekednél, nem vicc.

MOndjuk Pestről egy 60 kilométeres MÁV felnőtt jegy asszem most olyan 1400 körül van. Az oda vissza 2800, ez kb 8 literes átlagfogyasztásnak felel meg, amit egy kis köbcentis, újabb autó simán el sem ér, alulról...

Akkor miről beszélünk megint?

csatornál (törölt) 2011.01.03. 16:22:23

@- Rendi -: Azokon a helyeken, ahol a "BKV" nem szar, ott a többi közlekedési módokat sem a budapestihez hasonló "tilcsákbe" elvek alapján vezérlik.

- Rendi - 2011.01.03. 16:22:49

@Balance Of Power: "Metro, 4-6-os nem szar."
Alapvetően a sűrűség nem rossz, de csúcsidőben iszonyatosan zsúfolt, ráadásul a 4-6-os elég lassú is, szerintem többet áll, mint megy (ugyanez igaz a 3-62-es villamosra is). A normális tömegközlekedés szerintem nem az, hogy hering módjára mozgatjuk az embereket.
Sajnos a kiskörúti villamos (vissza)hosszabbítására, illetve a HÉV-ek földalatti továbbvezetésére is élből sokan azt mondják, hogy idiótaság.

Alikam 2011.01.03. 16:23:53

@Balance Of Power: X. ker Száva utca, XI. ker Andor utca

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:25:45

@Alikam: mindenki kényszerre hivatkozik, és mégis van ebben a városban vagy másfél millió ember, aki meg tudja oldani autó nélkül. A többiek is meg tudnák, csak lusták hozzá. Vagy mind nomád porszívóügynök :)

csatornál (törölt) 2011.01.03. 16:29:56

@mement: Nem gondolom, hogy lenne MSZMP tagkönyved, még azt sem, hogy tudatosan támogatod őket. Tudod, ez egy párt volt, ami nemes eszméket hirdetett, és nemtelen gyakorlatot folytatott. A köz javát hirdette, de a kiválasztottak magánzsebére dolgozott, és a hiedelmekkel ellentétben korántsem szűnt meg létezni. Olyan, mint a parlagfű, ha egy hajtását levágod, négy nő a helyébe. Onnan lehet felismerni, hogy jól érthetőnek és támogathatónak vélt elvekkel fanatizál és egymásnak ugraszt embereket, csoportokat, országokat, majd "igazságot" tesz, és saját zsebét gyarapítja. Úgy gondolom, mindenki, aki ezeknek az egyszerű, tiltásokon és egymásnak ugrasztáson alapuló módszereket támogatja, az az ő szekerüket tolja, akár tud róla, akár nem.

Balance Of Power 2011.01.03. 16:30:22

@Alikam: De az auto nem draga? Mondjuk van rajta hitel, casco, kotelezo es akkor meg nem is tankoltal, de maris 50-60k-nal tartunk. Plusz varatlan kiadasok. Ez szinten draga realberek mellett. A berlet meg egy 10-es.

A MAV-ot, Volant meg 86%-ban koteles teriteni a munkaltato a bejaroknak.

Tapasztalatom az, hogy a belvarosi lakosok autohasznalata elenyeszo a bejarokehoz kepest.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.01.03. 16:32:25

@Alikam: a bp.i tömegközlekedés nem szar. lehetne jobb, de a célnak általában megfelel. vannak rossz járatok, ez tény. de nem tudom, hogy számolod ki, hogy havi 10e az drágább, mint megvenni és fenntartani egy autót.

Balance Of Power 2011.01.03. 16:38:14

@Alikam: Akkor mit erdekel teged az Andrassy meg a Belvaros? Vagy napkozben jarsz oda is?

- Rendi - 2011.01.03. 16:38:34

@Parmezanidész: "a bp.i tömegközlekedés nem szar"

Ha a szomszédba mész, vagy szerencséd van, akkor lehet elfogadható; de átlagban a jótól vagy az elfogadhatótól messze van.

csatornál (törölt) 2011.01.03. 16:43:35

@mement: "konkrétumot nem említettél"

Oké, akkor leszek konkrét. A poszt témája egy útlezárás, amit párszázan követelnek, mint "megoldást" egy problémára. Ez a "megoldás" többszázezer ember életét, működését, munkáját, megélhetését nehezíti. Nem megoldás, csak egymásnak ugrasztás. Miközben vannak igazi megoldások, bár azok nem olyan egyszerűek, mint egy tollvonással meghozni egy feszültségkeltő látszatintézkedést.

mement 2011.01.03. 16:44:53

@csatornál: ebben viszont nincs igazad, a tiltasokra szukseg van feljebb ertelmeztem hogy miert.

Ha mindenki kepes lenne onkorlatozasra, es az eletvitelet aszerin epiteni fel hogy minnel kevesebb embert zavarjon persze bizonyos keretek kozott, akkor nem lenne szukseg ra.

A politikai velemenyed kar parhuzamba allitani azzal hogy szeretnenk egy elhetobb, normalisabb, emberibb varost.

mement 2011.01.03. 16:47:17

@csatornál: Szerintem egy vasarnapi utlezaras nem teszi tonkre sokszazer ember mindennapjait.

Ellenben a minndenapos btrutalis forgalom igen.

mement 2011.01.03. 16:48:11

@Alikam: hat ha elkoltozol pestrol nekunk ugy is jo, egy autoval kevesebb:)

mement 2011.01.03. 16:50:29

@mement: majd a helyed elfoglaljak azok akik a megvaltozott korulmenyekhez is kepesek alkalmazkodni.

mement 2011.01.03. 16:51:31

@- Rendi -: a jotol tenyleg messze van, de elfogahato, hiszen elvisz, es nem gyalog kell menned.

Alikam 2011.01.03. 17:03:16

@Balance Of Power: nem a pontos hely a lényeg, hanem az elv.

Hitel nincs az autómon. Casco sincs. Vidéki útjaim nem munkából fakadnak így a munkáltatónak sajnálatosan semmi köze hozzá.

@mement: nekem sem lesz komoly megrázkódtatás, hidd el.

- Rendi - 2011.01.03. 17:05:28

@mement: Igen, elvisz, nem gyalog kell menni, de itt arról van szó, hogy mennyire alternatívája az autózásnak. Jelenleg szerintem a többségnek nem, mert gyakran körülményesebb (pl. átszállások) és lassabb.

orient 2011.01.03. 17:06:19

@Sunder: sajnos igaz egyetértek. Mikor Tarlós bácsi nagy világrengető programjában először az ütött szemet, hogy: "megtisztítjuk az aluljárókat a hajléktalanoktól."

Erre kb. 12 millisec. alatt villant az agyamba: "üdvözöljük őket akkor a metrón, villamoson, buszon"

Az aluljárókból elüldözött csövesek számának csökkenésével egyenes arányban nő a számuk a BKV járművein. Ezt szerintem mint definíció kéne tanítani az oskolában!

Nagyon örülök, hogy nem tudok úgy 4-6-s villamosra szállni pl., hogy ne kelljen NEM EGY hajléktalan vizeletét, bélsarával kevert vegyes illatát beinhalálnom. Aluljáróban sem tetszettek kimondottan, de ott nagy ívben tudtam kikerülni őket legalább, villamoson sajnos nem megy mert a másik feléről is érzem őket. Tarlós elintézte, hogy a 10ezer FT-os bérletemért cserébe egy rakás hajléktalannal kelljen együtt utazzak rendszeresen. Ezt kéne megoldani nem az aluljárókat először. Mert bezavarni egyik helyről a másikra őket nem oldja meg a helyzetet sajnos. Sőt most már testközelből kell élvezzem a társaságukat és irodába menet nem felemelő élmény, sőt irodában sem mikor mindenki kérdezgeti behugyoztam-e mikor aznap reggel zuhanyoztam és vettem friss ruhát.

csatornál (törölt) 2011.01.03. 17:14:12

@mement: A lezárásokon és az alternatíva kiépítése nélküli kitiltásokon alapuló "közlekedésszervezés" már most is százezrek életét keseríti meg, és fő okozója a károknak és megbetegedéseknek.

Nagyon szépen meg lehetne oldani, hogy mindenki tudjon közlekedni a neki megfelelő eszközzel. Autóval, busszal, villamossal, bringával, gyalog. A főváros "közlekedésszervezése" azonban a mesterséges káosz- és konfliktusteremtést választotta, mert a zavarosban könnyebb halászni.

A város egy fő közlekedési tengelyének lezárása olyan megoldás, ami ezt a konfliktusos utat járja, ezért nem tudom támogatni.

orient 2011.01.03. 17:25:26

@Balance Of Power: köszi,hát nem lenne rossz feltölteni programokkal a várost és annak hírt is csapni, külföldön. Nekünk pestieknek is jó lenne meg a turizmusnak sem tenne rosszat gondolom. Nem is beszélve kézművesekről és egyéb emberekről akik végre megélhetnének a munkájukból amit hétvégén eladhatnak a fővárosi vásárokban. Már majdnem valami mesében vagyunk :)))

Érdekes az is egyébként valóban nekem is, hogy belvárosi vagyok mióta az eszem tudom, de BKV-val járok melóba BUDÁRA. Kocsiba nagyon ritkán. Utálom a BKV járműveit sajnos az utóbbi években ami csak rosszabb lett az elmúlt fél évben, de attól még azt használom. Nem mert zöld buzi vagyok, csak mert ésszerűbb mint a belvárosban pöfögni dugóban. Ha lennének rendes, új járművek, ahova csak azok szállhatnak fel akiknek van érvényes jegyük akkor az autó értelmét vesztené a városban. Csak hétvégi utazásokra és nyaralásokra lenne értelme tartani, meg akinek kell a melóhoz. Én kitartok a szaros BKV-n egyelőre, de remélem ez már a mélypont és ennél már csak jobb lesz valamikor.

mement 2011.01.03. 17:27:08

@csatornál: sztem a legkenyelmesebb allaspont minden a varosvezetesre haritani, es lehetoleg egyszemelyileg semmit nem tenni az ugyert, csak szajkozni a nincs mitt tenni sajnaljuk kommunikacios panelt.

Ennek ellenere a varosvezetes szerepe termeszetes oriasi, es rengeteg elbaltazott dontes es megoldas szuletette mar.

De egy vasarnapot mindenki kibir, hiszen mi is kibirjuk immaron rengeteg eve azt amikor nincs lezarva

A forgalomcsokkeneshez nem tarlos kell, hanem az arc aki kiszall a kocsiabol.

Miskolcon ingyenes volt a MKV a szmogriado allat,persze mocsok modon csak a forgalmival rendelkezoknek, mindenki mas ugyanugy fizetett, meg is az autosok toredeke valassztotta csak a tomegkozlekedest

Pedig miskolcon jo es elfogadhato.

lavór 2011.01.03. 17:30:30

@orient:

" Nem is beszélve kézművesekről és egyéb emberekről akik végre megélhetnének a munkájukból amit hétvégén eladhatnak a fővárosi vásárokban."

Már az is eszembe jutott, hogy az ilyen vásározók szervezik ezeket a kitiltási, lezárási mozgalmakat. Egyébként semmi értelme ennek a zöldségnek. :)

Autómentes belváros kell? Oké. Behajtani tilos az ott lakóknak is. Parkoljanak, ahol tudnak. Esetleg nem kell nekik autó. Elesnek a belvárosi önkormányzatok a parkolási bevételektől, különadót kell kivetni az ott élőkre, munkaadókra. Így simán lehet sétálni majd a belvárosban a jó levegőn.

mement 2011.01.03. 17:33:51

@mement: bocsanat nem MKV hanem MVK

orient 2011.01.03. 17:34:59

@mement: Miskolcon kb. 100x jobb a tömegközlekedés mint Pesten. Hogy is van ez? Tiszta járművek. Bérlet , jegy nélkül szinte lehetetlen utazni, vagyis hát sokkal nehezebb mint Pesten!

lavór 2011.01.03. 17:36:20

@mement:

Nekem is.

@orient:

"..hát nem lenne rossz feltölteni programokkal a várost és annak hírt is csapni, külföldön. "

És ugye mindez elképzelhetetlen az Andrássy vagy egyéb út lezárása nélkül?

mement 2011.01.03. 17:38:45

@orient: megse hasznaljak az autosok, sot egyre tobb a szemelygepjarmu.

mement 2011.01.03. 17:39:37

@orient: akkor sem ha ingyen van es a varosvezetes kulon megkerei az autosokat hogy inkab azt hasznaljak INGYEN.

orient 2011.01.03. 17:41:21

@lavór: látom rám szálltál rendesen :))

Nem baj. Beszélünk. Te nagyon a végletekben gondolkozol. Ki mondta nem kell a belvárosiaknak autó és ne legyen nekik? Ha van ne használják? Ki mondta ezt? Itt egy szerencsétlen utcáról van szó! Autózzon mindenki ahogy akar, csak egy utcában ne. Nem értem miért forralja ez annyira a véredet? Autósiskolád van az andrássy úton vagy mi, ahol embereket oktatsz vasárnap? A rakpart lezárásával én sem értek egyet, de belvárosban lehetne egy extra sétálóutca hétvégenként és hidd el nem okozna nagy gondot senkinek. Annak sem aki itt lakik és akarja használni az autóját. Használja csak ne az Andrássy-n. Óriási áldozat gondolom egy utcába nem behajtani.

lavór 2011.01.03. 17:47:03

@orient:

Nem szálltam rád. Ez egy hasonló utópia a posztolóéhoz. Miért ne gondolkodjunk nagyban?
Az én véremet nem igazán forralja a kérdés. Inkább vizsgáld meg a Koós sétány nyári lezárás hatásait az Állatkerti útra. Majd rádöbbensz.
"Extra sétálóutca", minek? nincs elég? Sétálhatsz kedvedre, szinte mind üres, elhagyatott. A csövesek alszanak a padokon.
Tényleg hagymázas álmokkal el lehet ennyire butítani az embereket? Mert jobb lesz a város levegője a kevésbé forgalmas napon az autók hiányától. Ja.

mement 2011.01.03. 17:48:37

@lavór: Mert jobb lesz a város levegője a kevésbé forgalmas napon az autók hiányától.

Igen es nem csak a levego, hanem minden mas is.

Poll 2011.01.03. 17:49:06

@orient: "de belvárosban lehetne egy extra sétálóutca hétvégenként és hidd el nem okozna nagy gondot senkinek."

Ekkora lózungot! Mintha az andrássy volna az első és egyetlen sétálóutca a belvárosban. Ember, tucatnyi sétálóutca van a belvárosban. De mindegy ezen rugózni, körbe fognak röhögni titeket a városvezetésnél, hogy a 6 sávos andrássyt lezárják... Nem fogják.

Egyébként elég csak megnézni, mi volt legutóbb, mikor a bringemelgető ősemberek miatt le volt zárva az andrássy a pénteki csúcsban. Több órán állt megállt gyakorlatilag a forgalom a város nagy részén. Nem lenne baj, ha valaki kiszámolná hány ezer tonna széndioxid és korom került PLUSZBAN a levegőbe a barmok miatt és hány milliárd ft esett ki összességében.

mement 2011.01.03. 17:49:28

@mement: ertem ez allat hogy kisseb zaj, kisseb veszely, normalisabb haladas...

kevesebb auto mindenki elonyere vallna.

mement 2011.01.03. 17:51:18

@Poll: lol, a varos mindennap hetkoznap le van benulva, es nem az alltalad osembernek titulalt bringasoktol akik evente ketszer teszik ezt, hanem miattad es a tobbi autos miatt, akik egymast akadalyozzatok a indoklatlanul sok hely elfoglalasaval.

Az csak kulon bonusz hogy azon az uton parkoltok ami arra keszult hogy haladjunk rajta.

lavór 2011.01.03. 17:56:23

@mement:

Például mi lesz jobb? Térdig szemétben járni? A köz pénzén takaríttatni? Gondolom az ott lakók nem takarítanának fel.

mement 2011.01.03. 17:59:52

@lavór: szerinted kevesebb auto azt jelenti hogy terdig jarunk a szemetben? ezt a konkluziot kifejthetned bovebben.

hauvarju 2011.01.03. 18:01:55

Elobb vagy utobb ugyis bevezetik azt a kib@szott dugodijat de akkor a befolyo penzt forditsak az INGYENES tomegkozlekedesre es mindjart tisztabb lesz a levego valamint kiderul az is hogy egyaltalan fogjak e birni a BKV jarmuvek a zsufoltsagot.....szerintem nem...

Poll 2011.01.03. 18:04:05

@mement: egy fenét van lebénulva mindennap. Ha le volna bénulva, akkor nem nyernék naponta(!) két órát azzal, hogy autóval járok!

Ott parkolunk, ahol meg van engedve. Ahol nem lehet, ott megbüntetnek minket. Persze, ha lealacsonyodnék erre a primitiv demagóg szintre, akkor ti meg ott sétáltok keresztül a röhejes tempótokkal, amely utat nekünk épitettek (mellesleg a mi pénzünkbők), hogy autóval haladjunk rajta és lassitanunk kell miattatok. De ilyet persze nem mondok...

mement 2011.01.03. 18:05:16

@hauvarju: ingyenes nem lesz, de a ha idealis mederben zajlanak a dolgok akkor a befolyo penz egy jo reszet annak fejlesztesere fogjak forditani.

De ingyen nem lesz.

- Rendi - 2011.01.03. 18:06:24

@mement: "Az csak kulon bonusz hogy azon az uton parkoltok ami arra keszult hogy haladjunk rajta"

Jah igen, a belvárosban szerintem nem létezik olyan útszakasz, ahol az összes sávot lehetne használni rendeltetésszerűen...

Poll 2011.01.03. 18:06:41

@hauvarju: a bkv nemhogy az ingyenes közlekedést nem birná, hanem már attól is lebénulna az egész szutyok kóceráj, ha csak 1-2% autós bkv-ra váltana. Most is nevetséges, hogy mi megy egyik másik népszerűbb vonalon. Kosz, bűz, hányás, tolvaj férgek, tömeg.

mement 2011.01.03. 18:08:15

@Poll: Te nagyon durvan tajekozatlan vagy.

Az utakat nem NEKTEK es nem a TI penzetekbol epitettek, hanem NEKUNK es a MI penzunkbol.

Az autosok alltal befizett ado arra sem eleg hogy az orszagban betomjuk vele a katyukat.

Es ott parkoltok ahol nem szegyenlitek, az a varosvezetes reszerol egy igen elhibazott dontes volt, hogy az utfelulet amin kozlekednenk, a felet parkolonak alakitotta at.

Az peldaul egy jo szuro lenne, hogy csak az birtokolhat autot, aki hitelt erdemloen bizonyitani tudja, hogy normalis korulmenyek kozott tudja tarolni, van garazsa, sajat kertje....

lavór 2011.01.03. 18:08:39

@mement:

Szerintem nem lesz kevesebb autó, más utcákban lesznek max. Emellett az ott parkolók sem állhatnának ott a lezárás idején, ugye? így az ott élő autótulajok sem fogadnák kitörő ötömmel. Pláne, ha hétvégi vásárlást, távoli rokonok látogatását tervezi, mert ugye az 5. utcából hazasétálni...

Ha ott fesztivált, kirakodóvásárt, egyébb tömeges rendezvényt szerveznek, akkor az bizony szeméttel jár. Ha meg nem szerveznek semmit, sima ostobaság. De már leírtuk többen. Ott a Váci utca, sőt már nem csak egy utca, lassan nevet kéne neki adni, a Városliget, az Opera mellet ott a sétálóutca, mit is szeretnél szervezni a már említett teljesen kihasználatlan, már meglévő sétálóutcák mellé?

mement 2011.01.03. 18:10:48

@Poll: de tenyleg nem tunik fel, hogy mennyi mindent kellet ala rendelni az gepjarmuforgalomnak, azert hogy aztan dugoban ucsoroghess?

mement 2011.01.03. 18:13:11

@lavór: en nem latom oket kihaszanlatlannak, sot nagyon is hangulatosak azok a belvarosi kisutcak, ahova nem tudnak bepofogni az autok, csak persze ezt az tudja ertekelni akinek a vilag nem all meg a szelvedonel.

Szemet feszitval nelkul is keletkezik, es azt sem az ottlakoknak kell eltakaritania, nem ertemn miert lenne ez maskep han fesztival lenne?

mement 2011.01.03. 18:17:16

Azt is amugy celszeru lenne aterezni, megerteni, felfogni, hogy egy varosban emberek ELNEK, ez egy eletter, kozossegi ter kinek hogy tetszik
es nem csak kizarolag kozlekedesi csomopont, mint ahogy azt tobben beallitani szeretnek.

Poll 2011.01.03. 18:17:31

@mement: te vagy tájékozatlan, az autósok által befizetett adókból nemhogy kátyúzni, de végig lehetne épiteni autópályával az egész országot. Más kérdés, hogy mindig is ellopták azokat a pénzeket. Számold már össze mennyi pénzt fizetnek az autósok, regadó, áfa, jövedéki adó, teljesitményadó, ezek csak azok amiknek semmilyen ellentételük nincs az állam részéről és nagy részüket duplán-triplán fizetjük. Sokszázmilliárd forint évente és erre jön még az útdij. Ebből nem lehetne kátyúzni? El vagy te tévedve, nem kicsit, nagyon.

Semmit nem kellett alárendelni a gépjárműforgalomnak. A gépjárműforgalomnak köszönheted, hogy egyáltalán volt fejlődés az iparban és szinte mindenhol.

lavór 2011.01.03. 18:17:53

@mement:

Nem érted. Egy városban nem lehet minden utca "sétáló". Egy város nem élhet meg a mai világban közlekedés, azaz például autók nélkül. Korlátozni akkor van értelme, ha valódi eredménye van. Ennek gyakorlatilag 0 eredménye van.
A kívánt fesztiválozás, rendezvényezés megvalósítható lenne a ma már bőven rendelkezésre álló közterületeken, melyeken nincs gépjárműforgalom.

Aha, fesztivál után még nem láttál úgy látom közterületet.

hauvarju 2011.01.03. 18:18:11

@Poll: marpedig az INGYENES tomegkozl.-nek lenne ertelme mert a jegyarak nagyon elszaladtak es ha korszerusitenenek az meg csak emelne az amugyis magas jegyarakat. emeles = meg tobb blicceles = meg tobb ellenor = tobbletbevetel eluszik, stb. vagyis ott vagyunk ahol a part szakad....

bejgli 2011.01.03. 18:19:45

Remek ötletek a belváros élhetőbbé tétele érdekében:
"A Népliget kong az ürességtől."
"fel kellene gyorsítani az autóforgalmat,"

"Egyelőre az autó nincs betiltva, ám mégis sokan úgy gondolják, hogy korlátozni "kell" a használatát."
Hát, ha a KRESZ neked korlátozás...Akkor mit szólnál, ha a szomszédod metál-rajongó lenne, és éjjel 2-kor jutna eszébe gyakorolni a jogait? Korlátozásmentesen.

Vajon a tiltakozók között hányan lehetnek, akik
1. soha nem járnak arra hétvégén, de elvből elutasítanak mindent, ami korlátozza az autósokat,
2. jártak már arra, és attól tartanak, mi lesz, ha egyszer megint arra mennének, de nem lehet,
3. hétvégén is rendszeresen végigmennek az Andrássyn, és semmilyen alternatív lehetőséget nem ismernek.

Szerintem ezeknek a martalóc, kéjvágyó bikazöldeknek nem kéne ilyen gátlástalanul lerohanniuk szegény szűziesen hamvas autósokat. Próbálkozzanak inkább lassabb tempóval: Mondjuk, havonta egy Andrássy-lezárás féléven át, aztán meglátjuk. Hátha ezalatt azok is rákapnak az ízére, akik eddig húzódzkodtak tőle.
A rakpartot én kihagynám. A Lánchíd viszont adja magát.

Ja, és hogy miért nincs értelme ott sétafikálni, hiszen nincs ott semmi: Nem az lenne a furcsa, ha lenne ott bármi is? Jelenleg!

Én egyébként évtizedekig éltem az Andrássy mellett, úgyhogy nagyon különleges látvány volt, amikor először megláttam lezárva.

mement 2011.01.03. 18:22:52

@Poll: azt amugy tudod, hogy az altalad befizetet adok egy resze kozponti szamlara megy es onnan cimkezik fel? Amit te befizetsz abbol lehet hogy korhaz epul, es most kapaszkodj meg erosen, lehet hogy kerekparut. Ugyanez igaz az en alltalam befizetett adora, az is oda kerul, es azt is cimkezgetik.

Egyebkent senki nem kotlezett auto vasarlasra es azon tuli adofizetesre, a sajat dontesed.

A magyar jogrenben pedig benne van hogy az adozas nem jogosit fel semmilyen plusz juttatasra, vagy elonyre, ez a kotelleseged amit valaltal mikor autot vettel.

A robbanomotor elott is volt ipar, es szepen fejlodott anelkul is, es fejlodne tovabb siman anelkul is.

Poll 2011.01.03. 18:24:10

@hauvarju: lehet lenne ÉRTELME az ingyenes tömegközlekedésnek, de amilyen állapotban a bkv van, ez majd olyan 15-20 év múlva merülhet fel legkorábban, addig legfeljebb a teljes összeomlását okozná. Ugyanez érvényes a dugódijra. Ameddig nem oldják meg a normális tömegközlekedést (plusz az M0-ást, P+R-t és még ezer dolgot), addig nincs értelme bevezetni. Ha megpróbálják, abból az évszázad buktája lesz, teljes összeomlás, pár nap múlva eltörlik és utána már akkor se merik még felvetni sem, amikor már meg lenne minden feltétele...

mement 2011.01.03. 18:27:33

@lavór:" Egy városban nem lehet minden utca "sétáló". Egy város nem élhet meg a mai világban közlekedés, azaz például autók nélkül. "

Ezzel egyetertek

Korlátozni akkor van értelme, ha valódi eredménye van. Ennek gyakorlatilag 0 eredménye van.

Vagy csak neked 0 az ertelme, masoknak meg igenis elorelepes lenne.

A kívánt fesztiválozás, rendezvényezés megvalósítható lenne a ma már bőven rendelkezésre álló közterületeken, melyeken nincs gépjárműforgalom.

En igazabol szarok a fesztivalokra, nem is ertem hogy keveredett ide, en azt szeretnem ha normalizalodna a varos, es nem arrol szolna az eletem hogy tulelek az autorengetegben, majd utana kerulgetem a jardan parkolo autokat, mikozben fuldoklom a szennytol, es mindemellet nem hallom a csajom aki melletem setal es mar uvoltve beszel mert a forgalom zaja mindent elnyom.

Poll 2011.01.03. 18:27:41

@mement: Már megint terelsz, azt mondtad kátyúzásra se volna elég az autósok által befizetett pénz, miután kiderült, hogy baromság amit mondtál elkezdesz hadoválni közösbe rakott pénzről...
Természetesen senki nem cimkézi fel a befizetett húzezreseket, attól még fillérre pontosan meg lehet mondani, hogy mennyi adót fizettek be az autósok különböző adók cimén - bizony, még össze is lehet őket adni - és pontosan meg lehet mondani, hogy mennyi pénzt költöttek kátyúzásra országos szinten és a kettő között lesz néhány NAGYSÁGRENDNYI különbség a befizetett adók javára. Szóval ez ma talán a legnagyobb marhaságod volt.

- Rendi - 2011.01.03. 18:28:21

@lavór: "Pláne, ha hétvégi vásárlást, távoli rokonok látogatását tervezi, mert ugye az 5. utcából hazasétálni..."
Azért két perc séta még senkit nem ölt meg...

mement 2011.01.03. 18:28:45

@mement: bocsanat a csajom nem tud melletem setalni, mert a rongya parkolt jardakon nem ferunk el egymas mellet.

- Rendi - 2011.01.03. 18:30:24

@hauvarju: "marpedig az INGYENES tomegkozl.-nek lenne ertelme mert a jegyarak nagyon elszaladtak es ha korszerusitenenek az meg csak emelne az amugyis magas jegyarakat"

Semmi nincs ingyen, legfeljebb a kampányígéret.
A drága tömegközlekedés és az olcsó tömegközlekedés a két szélsőség, ne akarj az egyikből a másikba ugrani.

mement 2011.01.03. 18:30:58

@Poll: igen tenyleg tereltem nekem is feltunt, nem volt szandekos.

Sajnos az otthoni gepemen van egy 2007 es kimutatas ami felsorolja az utvagyont, forintositja, majd forintositja ennek karbantartasat, majd summaza az autosoktol befolyt osszegeket, osszehasonlitja eeees....

Majd ha hazaertem es nem feljtem el feltoltom valahova ahol megnezheted.

mement 2011.01.03. 18:32:11

@Poll: nem lesz nagysagrednyi kulonbseg, hiaba ringatod magad a hos adozo szerepebe.

mement 2011.01.03. 18:35:21

@mement: Egyebkent meg ha aranyban is lenne, mint mondtam a kotelleseged teljesitese nem ad semmifele jogi (de meg moralis) alapot sem masokal szembeni elonyszerzesre.

(egyebkent mi van akkor ha nekem is van autom es fizetek adot, de meg is inkabb bringazom meg BKVzom es havi 2x hasznalom maximum 3x....)

lavór 2011.01.03. 18:41:41

@- Rendi -:

Azért ez simán berzenkedést válthat ki az ott lakókból. Tudjuk jól micsoda kényelmesek a magyar autósok. (Áruházaknál mozgássérült helyen csak mozgássérült nem áll! Az így nyert távolság 20 méter! Nem 5 utca.)

Az ilyen átgondolatlan és logikátlan, minden szakmai alapot nélkülöző ötletek miatt tart itt a főváros, ahol tart. No meg a zöldek zöldségeitől..

Poll 2011.01.03. 18:43:48

@mement: nem tudom hova pörögsz, bedobtál egy irgalmatlan nagy ökörséget, most meg hadoválsz másokkal szembeni jogi előnyszerzésről, amiről senki nem beszélt. Nyugodj bele az utakat, járdákat, bringautakat nem a bkv jegyed meg a bringád áfájából épitik, hanem az autósok pénzéből. De nem ettől az autóké az utak, hanem azért, mert nekik épitik, teljesen mindegy milyen pénzből.

mement 2011.01.03. 18:48:00

@Poll: baratom, az andrassy utat egeszen konretan 1800 evek kozepe tajan kezdet epiteni, nem az autosok penzebol es nem nekik mert akkor meg nem voltak csak lovaskocsik elvetve.

A jogi elonyszerzes pedig ahoz jott, hogy te szepen kisajatitanad magadnak az utakat, mondvan az a tied mert te fizetsz erte.

Erre reflektaltam hogy nem nem csak te fizetsz erte, hanem mindenki az is akinek nincs autoja es az is akinek van.

Vilagos vagy "mondjam lassaban"?

mement 2011.01.03. 18:50:34

@Poll: Sot meg az a nemet allampolgar is fizet erte aki nalunk vasarol tejet meg kenyeret a nyaralas alatt, meg az a britt allampolgar akinek a penzet unios forrasokon keresztul lehivjuk.

lavór 2011.01.03. 18:54:23

@mement:

Így aztán a te tévéd az én tévém, a te lakásod az én lakásom... :D

mement 2011.01.03. 18:56:11

@lavór: hat azert van kulonbseg ado es valamien termek ellentetelezese kozott:)

lavór 2011.01.03. 19:03:20

@mement:

Persze, van. De értelmes és értelmetlen dologra is igaz. :)De ha mégis belegondolok, ha mondjuk közszolga vagy és a fizetésedet is mi adjuk össze.... :D Csak tréfa. :)

mement 2011.01.03. 19:07:04

@lavór:
Vendeglatas ugyanez, ott meg a vendeg adja a fizudat ugye, es ezt szereti hangoztatni, es nyomatekositani az arcodba:)

mement 2011.01.03. 19:10:40

Nah nekem lejart munkaidom, ellepek haza,
Amugy sok indulattol eltekintve ez egy meglepoen elvezetes es informativ flame volt, nem szoktam ilyet mondani, de kossz mindenkinek minden valaszat es velemenyet:)

lavór 2011.01.03. 19:27:03

@mement:

"n igazabol szarok a fesztivalokra, nem is ertem hogy keveredett ide, en azt szeretnem ha normalizalodna a varos, es nem arrol szolna az eletem hogy tulelek az autorengetegben, majd utana kerulgetem a jardan parkolo autokat, mikozben fuldoklom a szennytol, es mindemellet nem hallom a csajom aki melletem setal es mar uvoltve beszel mert a forgalom zaja mindent elnyom."

Azért ez jó. :) Simán zárjuk le a forgalmat minden utcán, ahol a csajoddal sétálsz. Miért nem viszed el a Margit-szigetre, a ligetek valamelyikébe, a Váci utca és környékére, esetleg a hegyekbe... Ki érti ezt?

jet set 2011.01.03. 20:12:51

@AnnaKarenina: Mitől kitolás, hogy élhető várost szeretnék? Akkor inkább bontsunk el még pár épületet és építsünk 2x5 sávos utakat a belvárosba! Egy tipikus HP vagy!

gregibroki 2011.01.03. 21:02:19

@bejgli: Du 4-kor néztem ide utóljára, de már régebben abbahagytam a társalgás menetének a követését. Megláttam a teljesen helytálló véleményedet, amit kultúráltan leírtál. Egy arany középutat nyújtva az itt karatézóknak és kiváncsi voltam, hogy reagál-e valaki. Jól sejtettem, senki, mert értelmes dolgot írtál.
Az túl durva lenne mindkét félnek, ha havi egyszer lenne lezárva az a félelmetesen fontos út? Nem hiszem...
Az autós, bringás ügynek ehhez nemsok köze van.
Aki meg csak vasárnap ér rá elmenni bevásárolni babakocsistul, mindenestül, és az Andrássy úton lakik, szerintem hozhat egy csöpnyi áldozatot. Közben figyelje gyermekét, akit esetleg hall is, ha gügyög valamit.

gregibroki 2011.01.03. 21:12:21

@Rocko-: NEm örökre szeretnék lezárni az Andrássyt, hanem csak heti egyszer, de lehet havi egyszer. Ez egy kezdeményezés. Nem nagy kaland, nem kell itt rögtön mindenféle zöld összeesküvés-elméleteket szövögetni.
Én néha sétálok ezen az úton, mocskos nagy a zaj és a forgalom. Amíg egy autópálya folytatása, addig had legyen ez a heti/havi egy alkalom, amikor nincs ott autó, ha normálisan meg lehet oldani. Vasárnap nem nagy az autóforgalom egyáltalán. Aki csak arra szeretne átmenni Dunántúlra vagy Budára, annak nem nagy kunszt másik útvonalon menni. Cserébe lenne egy kuriózum.

Rocko- 2011.01.03. 21:14:28

@gregibroki: kedves broki. kérlek olvasd el újra, hogy mit írtál.
meg aztán az enyémet is. aztán ha sikerült megérteni, akkor jer vissza.

gregibroki 2011.01.03. 21:20:40

Jó, megtettem. Nem volt nagyon nehéz megérteni amit írtál, én pedig arra válaszoltam. Megnéztem mire kaptad a dícséretet és reagáltam rá.
Felteszem mégegyszer a kérdést: SZERINTED használhatatlan lesz a város közlekedése, ha lezárják az Andrássyt az Oktogonig?

gregibroki 2011.01.03. 21:22:21

Basszus elfelejtettem: VASÁRNAP
Gondold át lszi!

mement 2011.01.03. 22:26:13

@lavór: Azert mert mire kijutok a margitszigetre a fent emlitett helyzeten kell atverekednem magam.

Nem kene emiatt lezarni az utakat, ha menne az onkorlatozas mindenfajta felulrol jovo orrakoppintas nelkul is.

dukeekud 2011.01.03. 23:32:09

@Poll:

Lehet hogy az autosok altal befizetett ado relativ sok,de ha az altaluk okozott karokhoz viszonyitjuk, akkor kiderul, hogy csepp a tengerben. Mert a 350 ezer asztmas, a 2 millio alergias beteg kezelesi koltsege, es a kiesett munkaido arahoz kepest jelentektelen az altaluk befizetett penz. Egyertelmu, hogy az orszagnak nagysagrendileg tobbe kerulnek az autosok, mint amennyit adoban befizetnek.

dukeekud 2011.01.03. 23:41:42

Es akkor meg ott van, az elhetetlen, zajos balesetveszelyes varos koltsege.
Es meg pofatlanul koveteloznek is, mert minden altaluk tonkretett utat, azonnal ki kell javitani az adofizetok penzebol. Nehogy veletlenul egy repedes, vagy porszem keruljon az utra, mert akkor kenytelenek lassitani, es 90 helyett, csak 70-el tudjak elgazolni a gyalogost a zebran.
Es mindekozben folyamatos szmog riado van szinte minden varosban.

bejgli 2011.01.04. 01:35:12

gregibroki:
Mindenképpen kompromisszumra kellene törekedniük a feleknek szerintem. A Városházának azért, hogy demonstrálja, nyitott a filléres dolgokra is, a civileknek meg azért, hogy ne méregzöldeknek legyenek elkönyvelve az átlagos autósnál. Ha februárban elkezdenék, nyárra már ki is derülne, hogy fenntartható-e. Csak 3-4 nap az egész. Ha működőképes, akkor a Lánchidat a havi egy alkalomnál akár gyakrabban is le lehetne zárni a nyár folyamán (nyilván ha máshol nincs épp hídfelújítás).
Nem lenne rossz, ha a civilek is le tudnának tenni valamit az asztalra: legreálisabbnak a tájékoztatásban való közreműködés tűnik. Pl. bevonhatnák a környékbeli iskolákat, ahol a gyerekek nagy (egység)plakátokat rajzolnának, amiket aztán megfelelő időben kiaggatnának az utcákon, vagy valami hasonló.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.01.04. 04:14:00

Nekünk is van ám egy peticiónk. Írjátok alá inkább ezt! :)

www.petitiononline.com/mosz2010/petition.html

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.01.04. 04:14:28

Nekünk is van ám egy peticiónk. Írjátok alá inkább ezt! :)

www.petitiononline.com/mosz2010/petition.html

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.01.04. 04:14:52

Nekünk is van ám egy peticiónk. Írjátok alá inkább ezt! :)

www.petitiononline.com/mosz2010/petition.html

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.01.04. 04:15:35

Nekünk is van ám egy peticiónk. Írjátok alá inkább ezt! :)

www.petitiononline.com/mosz2010/petition.html

gregibroki 2011.01.04. 07:55:30

@bejgli: Teljesen igaz. Igen, a civilek és az iskolák sokat tehetnek ezért.
Amikor újra megnyitották a Margit-hídat nekem az volt gyanús, hogy nem csökent sem az Árpád-híd, sem a Lánchíd forgalma. De ez csak szubjektív vélemény, nem számoltam meg. Ellenben rohadt nagy dugók lettek a Váci úton és a Szent Istán krt-on. Úgy gondolom a közúthálózat szélesítése, bővítése nem csökkenti a forgalmat, hasonló az n+1-ik pláza megnyitásához vagy az n+1-ik kocsma megnyitásához, csak növeli a keresletet.
Ha ma még ránéznek a sötétzöldező emberkék a blogra, üzenem nekitek, hogy nem várom el, hogy sétálóutca legyen az Andrássy egész héten(nonszensz) és azt sem, hogy aki napi 1-2 órát tud spórolni, az autóval térjen át volánbusz-máv-bkv kombóra. Hanem azokat kéne meggyőzni, akik Moszkva-tér- Nyugati vagy Blaha viszonylatban autóba ülnek, mert 5 percre laknak a megállótól (nem is hajnal 3-ra gondoltam, hanem reggel7-du 7 között), azok keressenek néha más alternatívát.
Akinek az a munkája, hogy egész nap kering a városban különböző cégek, irodák között és bármikor kihívhatják vidékre, persze autózzon nyugodtan, csak a kényelmi autósoktól kéne kicsit megszabadulni. El sem hiszitek, hogy Amsterdamban, Berlinben milyen időjárási körülmények között bringáznak sokan, hozzájuk képest nagyon tutyimutyi népség vagyunk, esik egy csöpp eső, aztán be vagyunk rottyantva. Láttam nem egy bringást, aki esőben, két gyerekével a biciklin esernyőt a kézben tartva bringázott sokkal kellemesebb közlekedési körülmények között (Bp-en nem hiszem, hogy tekert volna ilyen körülmények között). A BKV pedig a belvárosban egyáltalán nem rossz. Nyugodtan lehet használni és vetekszik az autó gyorsaságával, főleg akkor , mikor a 7. kerületben bolyongsz szabad parkolóhelyet keresve magadnak, majd találsz 3 kör után 5 percre az eredeti célodtól.

gregibroki 2011.01.04. 07:57:24

@városjáró: Már le lehet adni netes petíciót is? Nem tudtam.

Balance Of Power 2011.01.04. 10:16:26

@orient: Lehetne az Andrassy a mi Ramblank.

@lavór: Ha csak a lakok autoi allnanak az utcakon, max. fele annyi lenne. Egyebkent kitiltasrol szo nincs, csak fizessenek. Akinek tenyleg be kell jonnie, meg fogja oldani. Legalabb kiderulne, hogy_tenyleg_mindenkinek_letszukseglet-e autoval jarni.

lavór 2011.01.04. 10:41:01

@Balance Of Power:

Hm... privilégiumok? Aki a belvárosban akar sétálóutcás, zöldövezetes lakásokban élni, az vegye tudomásul: neki is le kell mondani arról, amit másoknak meg kíván tiltani. Úgyhogy oldja meg ő is a közlekedést, ahogy akarja.

Egyébként miért pont az Andrássy utat kell 1-1 hétvégére lezárni? Miért nem a Mártírok útját?

gregibroki 2011.01.04. 10:51:57

@lavór: A 20-ik vagy a 4-ik kerületire gondolsz? :)
Szép utca, tele nagykövetséggel, Balettintézettel, Párizsi nagyáruházzal, Operaházzal, Postamúzeummal, egységes városképpel?
Ja és tudok luivüttont venni a kis Ramónámnak? :)

Balance Of Power 2011.01.04. 10:59:53

@lavór: Ennyi "lakohelyfasizmust" igazan megengedhet maganak a belvarosi lakos. Mint ahogy a kertvarosit is csak az erdekli, ami neki jo: otthon jo levego, de az autot behozom az orrotok ala pofogni. Kollektive szarunk egymasra, az az igazsag.

Mint irtam fentebb, a lakosok autohasznalata elenyeszo. Elmennek a Tescoba nagybevasarlasra, en is kb. ennyit hasznalom, meg nyaron jarunk a telekre. Pont mostanaban gondolkoztam azon, hogy allagmegovas celjabol beallok melygarazsba, de az is volt mar napirenden, hogy eladom az autot a kihasznalatlansag miatt. Szoval nekem nagyon nem ingem, amit irsz, de sokan masoknak sem.

lavór 2011.01.04. 11:00:21

@gregibroki:

Szerintem egyik hétvégén a XX., a másik hétvégén a IV. kerületit kéne séta utcának alakítani. Bár azon még meditálok, hogy kötelezővé kéne-e tenni, hogy 4-5 méterenként legyen lacikonyha, mellettük közvetlenül TOI-TOI -kat kihelyezni.

lavór 2011.01.04. 11:04:17

@Balance Of Power:

Nagyon meglepődnél mennyi lakónak inge. :)
A szája jár mindenkinek, körnézettudatosan, lemondással éltetik az ÖKO szolgái a zöldségeiket PET palackkal a kezükben egy bevásárlóközpontban. Bravó! Sikeres magyar oktatás. Tényleg el is hiszed a sületlenségeidet, ha sokat mondogatod. :)

gregibroki 2011.01.04. 11:04:26

@lavór: Jó, de mi lesz az Andrássyval? :)

lavór 2011.01.04. 11:08:22

@gregibroki:

Az Andrássy projektet befagyasztjuk pénzhiányában. :)

Balance Of Power 2011.01.04. 11:10:38

@lavór: A Martirok utja nem rossz otlet, hiszen talan Bp. legszennyezettebb resze, de az Andrassy nem "egy" sugarut, hanem szimbolum, "A" sugarut. Amikor pedig le van zarva (pl. melegfelvonulas, aug.20) es netan autoval akarok menni, kis kerulovel ugyan, de el lehet jutni A-bol B-be nelkule is.

Balance Of Power 2011.01.04. 11:13:27

@lavór: Kellene egy valoban reprezentativ felmeres.

lavór 2011.01.04. 11:20:49

@Balance Of Power:

Szerintem pont elégszer van már így is lezárva. (Melegfelvonulás különösen vicces volt: kordonnal lezárva, áthaladási lehetőség alig volt. Ezzel a kiemelt vágyaddal nem értenék egyet. Nagyjából bármelyik szélesebb út lehetne az "A" sugár út, csak szándék kérdése. De többször leírtam már, látom nehéz megérteni, elég sok már meglévő, rendezvényekre alkalmas út, utca, városrész, sziget, liget áll rendelkezésre. Köztük ugye ott a Hősök tere is, a mellette található nagy területtel, ami hétköznap parkoló. Úgyhogy a belváros véleményem szerint már túlságosan is sétáló, ideje az annál szennyezettebb, kisebb prioritással bíró városrészek jól átgondolt, várostervezésben élenjáró szakemberek kezére bízni. Ezeket az ötletszerű populista útlezárásokat meg elzárással, pénzbírsággal büntetni.

Perillustris 2011.01.04. 11:27:20

@Spiritmonger: Nagy viccmester vagy te. Az ingyen BKV-t kihagytad. :P

Balance Of Power 2011.01.04. 13:10:28

@lavór: Ha egyszer az Andrassy a Vilagorokseg resze...

Hogy "tulsagosan setalo" lenne a Belvaros? Nos, annak aki a VAROSBAN szeret setalni es az epuleteket, a belso keruletek hangulatat szereti (mint en), annak nem lehet elegge setalo. De ezt barmelyik oslakos alatamaszthatja nemre es korra valo tekintet nelkul.

mement 2011.01.04. 13:25:04

@lavór: Ha tulsagosan is setalo ovezett lenne a belvaros, akkor a vita pont az ellenkezojerol szolna arrol, hogy mely utakat, utcakat nyissuk meg a forgalom elott.

lavór 2011.01.04. 13:30:16

@Balance Of Power:

Így ennek most semmi értelme.

Sétálhatsz a városban, nem? De ha jó levegőt akarsz, menj a hegyekbe. Szinte egyedülállóan Budapesten ezt is megteheted, csak át kéne kelned valamelyik hídon Budára. :)
Szép, sőt szebb épületeket is találni Budapesten, mint ami az Andrássy úton található. Világörökség része. És? Attól még nem kell sétálóutcának lennie. Pesten sétálgatva nézz körül, rengeteg gyönyörű régi bérház áll lepukkant állapotban. Na erre kellett volna, kéne költeni a városnak.
Ott a Király utca lassított forgalmú része: majd rádőlnek a házak a díszburkolatra. De elmondható ez szinte mindegyik ilyen utcáról.

Szerintem néha tényleg el kéne sétálnod az Andrássy útról, hogy láss más szépet is. A belső kerületek hangulatát a romos házak már jó régóta megadják, ezen néhány díszburkolat nem segít. Ennyi az összes elképzelésed a világ egyik legszebb, legtöbb lehetőséget rejtő fővárosáról? (Lezárni egy-egy hétvégén az utat.) Szomorú. A demszkáj hadművelet kitermelte a maga sleppjét sajnos.

lavór 2011.01.04. 13:30:54

@mement:

Eljön az is nemsokára, ha még 2-3 le lesz zárva. :)

mement 2011.01.04. 13:39:58

@lavór: Mondjuk azert mar regota nem kifejezetten az Andrassy ut lezarasarol folyik a vita, hanem ennek kapcsan felmerulo uj fajta szemleletrol. Lehet az Andrassy lezarasa nem hozz akkora kezzelfoghato pluszt (bar ezt ki kene probalni) de a szemleletvalltas elosegitesehez jo kezdemenyezes.

lavór 2011.01.04. 13:50:15

@mement:

Értem én a szemléletváltást meg a ma divatos zöld hőzöngést. Ettől függetlenül jó lenne, ha a szezon a fazonnal nem keveredne. Budapest közlekedése olyan, amilyen. Ezt az elmúlt 25 év nem jobbította, sőt elfuserált beépítési engedélyezésekkel csak rontottak a helyzeten. Lezárhatsz te 50 utcát, attól még az ott lévő irodaházak és egyéb forgalomnövelő intézmények betelepítése nem azt szolgálta,, hogy kisebb forgalom legyen a belvárosban. Ettől az ott lakók szeretik azt a kényelmet, ami ezzel jár. De azt szeretnék, hogy másokat korlátozhassanak, de ők kivételt képezzenek minden szigorítás alól. Persze az önkormányzatoknak jól jön az ottani vállalkozásoktól az adó (ebből lehet idióta városkoncepciót is finanszírozni), erről is le kéne mondani. Többletadót fizetnének, kedves ott lakók? És tényleg, miért halnak ki a magyar falvak ennyi egészséges levő után vágyakozó polgár mellett? :D

Balance Of Power 2011.01.04. 13:54:59

@lavór: Szoktam jarni jo levegore, valoban nem elsosorban azt kell keresni a varosban, de az teny, hogy az autoforgalom csokkentesevel csak jobb lehet a levego benn is.

Sok szarul kinezo haz van (Demszky sok bune kozott az egyik legnagyobb, hogy nem fogta rovid porazra Verokot es Hunvaldot), de attol meg lehet kotodni a kornyekhez, de ezt egy "kulsos" sose fogja megerteni. En is csodalkozom azokon, akik szeretnek pl. Erzsebeten elni, pedig boven vannak ilyenek.

lavór 2011.01.04. 13:59:06

@Balance Of Power:

Lerágott csont. Mi kell ahhoz, hogy csökkenhessen a belváros forgalma? Néhány milliószor leírták a szakemberek, mi is. Persze, vágyakozni bármire lehet, ha még ostobaság is. Na de ezt közzé is tenni! :D

mement 2011.01.04. 14:05:50

@lavór: En evek ota eltudom intezni az eletem ugy hogy kulvarosbol belvarosba ingazok, ugyet intezni, dolgozni, vagy akarmit csinalni.
Csupa olyan tevekenyseg amihez sokan autot hasznalnak. Kerdem en ha nekem sikerul gond nelkul megoldani, anelkul hogy a varosvezetes barmilyen komolyabb segitseget is eszkozolt volna, akkor vajon masnak miert nem megy?( nyilvan tisztaban vagyok az egyertelmu es elfogadhato kifogasokkal, ezen tul erdekelne miert nem megy?)

Mindegy hol vannak a munkahelyek, es hol az irodahazak, hol a munkahelyed, a varosban valojaban nincsenek tavolsagok amiket ne lehetne vidaman auto nelkul lekuzdeni.

Balance Of Power 2011.01.04. 14:08:03

@lavór: Te miert ostorozod ennyire az ott lakokat? Csak nem a kenyelmuket irigyled? Mit mondjak, valoban megfizethetetlen, hogy minden elerheto 5 perc setaval es nem csoda, hogy ez frusztral masokat ;) De ez kicsit mar "az en apukam erosebb"-jellegu vitaba kezd atmenni.

Sulyado nem eleg, amit fizetunk? Meg a sok penz, amit a keruletben koltenek el a lakok? Mondjuk ha egyszer megis lesz ingatlanado, akkor azt elfogadod "tobbletadonak", felteve hogy a mindenkori onkormanyzat koltsegveteset gazdagitja majd?

lavór 2011.01.04. 14:10:02

@mement:

Ez is szép elmélet, majd egyszer olyan élethelyzetbe kerülsz, mikor mindez átalakul.

Szerinted mindegy hol vannak egy túlzsúfolt belvárosban a munkahelyek? Egyáltalán érted, amit írsz? Tényleg ennyire gondolkodás képtelenek azok, akik saját és mások egészségéért, jövőjéért aggódnak? Hihetetlen. Na meg a BKV például ugye csak fán termett,azt egyedül te finanszírozod. :D Így el is juttat mindenhova.

mement 2011.01.04. 14:15:00

@lavór: persze hogy ertem, hidd el lenyegtelen hol vannak, ez csak azoknak szamit akik arra vannak beallitva hogy mindenhova autoval menjenek, nekik szamit mert kell a parkolohely, fennakadnak a dugoban, nem kiszamithato, en bringazom, BKV zom es neha MAV ozom az elovarosi vonatokal, bp ket legtavolabbi pontja kozott is maximum masfel ora mig atjutok, auto nelkul. de az kb 40km, a legtobb ingazo ennek a felet nem teszi meg a varoson belul.

A BKV kiteteledet a finanszirozarol nem ertem.

lavór 2011.01.04. 14:15:01

@Balance Of Power:

Szerintem valami nagy zavar van benned. Rám támadsz azért, mert szereted a kényelmet, de az azzal járó kisebb kényelmetlenséget nem. Így jártál. Nem elég a súlyadó bizony, ha nincs autód, akkor nem fizetsz, de az előnyöket ugyanúgy élvezni kívánod. Ráadásul az éves kedvezményes parkolást is megszüntetném belváros kiemelt helyein.Fizessenek csak 400 forintot az ott lakók is. Vagy adják el az autót, járhatnak békávéval is, nem? Na meg vonattal, HÉV-el...

Ingatlanadót elfogadom, ha magasabb lesz,mint máshol. Így lesz különadó jellege.

lavór 2011.01.04. 14:20:34

@mement:

Mindegy, úgy látom az életben nem értitek meg, hogy nem lehet ma lezárni csak úgy Budapesten utakat. Lehet jobb levegőért kiálltozni. Költözni kell és kész.

@Balance Of Power:
Elszállt a válaszom, így röviden.
Elmeháborodott ötletek nem segítenek a város gondjain. De facto: ez sem. Nem ostorozom az ott lakókat. Ők ostoroznának másokat,
Bizony nagy különbség.

Súlyadó nem elég bizony. Az ingatlanadót akkor fogadnám el, ha magasabb lenne, mint máshol, így a különadó megvalósulna.

mement 2011.01.04. 14:26:31

@lavór: Ez boven nem csak a levegorol szol, te meg ezt nem latod be, a zsufoltsagrol a zajrol az eletter minosegerol szol, es nem utolso sorban a veszelyessegi faktorrol.

lavór 2011.01.04. 14:33:54

@mement:

A zsúfoltságot az odatelepített munkahelyek is csak növelik, nem? Az élettér minőségét meg akkor választottad, mikor odaköltöztél, Tenni persze lehet, hogy jobb legyen, de nem ilyen marhaságokkal. "Veszélyességi faktor" ez jó. :D
Újabb valami, amit te választottál az odaköltözéseddel. :D De erről is az tehet, aki nem ott lakik. Egyébkét költözz ki onnan, máris csökken a zsufi. :D

mement 2011.01.04. 14:38:46

@lavór: ide szulettem baratom, nem ide koltoztem.
Nagyon nagy kulonbseg, es nem hiszem hogy nekem kene elkoltoznom azert mert a honfitarsaim egy jo resze oda szarik ahol en is meg ok is esznek.

Mutoggatam nehany regi fotot andrassy utrol, erdemes megnezni a sajat szemeddel most hogy nez ki, es hogy nezett ki akkor amikor meg nem voltak autok.

En valahol a ketto kozotti allapotot szeretnem.
Nem a munkahelyektol valik tulzsufolta a varos, hanem a rengeteg autotol ami 5x akkora helyet foglal mint maga az ember, es jellemzoen kihasznalatlanul, egyedul furkiazik benne valaki.

fele ennyi autotol mar tagasabbnak tunne a varos.

Perillustris 2011.01.04. 14:38:46

@lavór: "Rám támadsz azért, mert szereted a kényelmet, de az azzal járó kisebb kényelmetlenséget nem."

SZVSZ éppen a városból kiköltözők gondolják azt, hogy ugyanannyi idő alatt kéne nekik beérniük a munkahelyükre, mint amikor a városban laktak. Pont ők nem vállalják azt a "kisebb kényelmetlenséget", hanem ráterhelik a városban maradtakra a kényelmük árát. Miközben utóbbi nagyonis megfizeti az árat, pl. a magasabb ingatlanárral, a magasabb vérleti díjakkal, a magasabb árakkal.

lavór 2011.01.04. 14:42:28

@mement:

Valóban különbség. Reklamálni a többség által megválasztott polgármesternél. Esetleg költözni.

Időutazni sajna nem lehet manapság még. Írtam: vágyakozni lehet.

Szerintem mondjuk hétvégén főleg az ott lakók autói állnak az utcákon. Így aztán simán kitiltanám az autókat én is a belvárosból. Hét közben meg dolgozol, mindegy milyen a forgalom.

Balance Of Power 2011.01.04. 14:59:52

@lavór: Jo, de akkor a lakotelepeken se legyen ingyen semmi, sehol se senkinek. Az miert lesz jobb? De tudod mit, legyen behajtasi dij minden nagyvarosba, eskuszom szivesen kifizetem Pecsre, Debrecenbe, Szegedre, ha arra jarok. Mint ahogy ezeken a helyeken kokemenyen mindenhol fizetni kell a parkolasert, szombaton is.

Mindenesetre soha nem fogom megerteni, miert jo az, hogy valaki minden nap oda es vissza is dugoban ul, mert a napi ketszeri csucsidoben ugy tunik, ezrek elvezik ezt. En meg elsetalok mellettuk vagy a 4-6-osrol integetek nekik. Nem vagyok karorvendo, de nem ertem oket. Ha pedig leesik egy kis eso, megduplazodik a szamuk, mert auto=esernyo.

Jut eszembe, mi ujsag a robogoval mint alternativaval? Romaban eleg jol mukodik.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 15:26:37

@Balance Of Power:
"Nem vagyok karorvendo, de nem ertem oket."

Hát igen, ez a probléma. Olyanok próbálnak dönteni százezrek életéről, akik nem értik azokat.

Kedves Balance of Power, nem kezdelek most tanítgatni arról, hogy nemcsak olyan élethelyzetben lévő emberek élnek, mint te. Nem kezdem el magyarázni, hogy a munkájuk, anyagi helyzetük, egészségi é családi állapotuk, a gazdasági kényszer és még mi minden szempont szerint mennyire különbözőek az emberek, nem várom el, hogy megpróbáld megérteni ezt a sokféleséget.

De arra azért tisztelettel megkérlek, gondolkodj el rajta: miért és hogyan jöttek létre a nagyvárosok. A közlekedés hozta létre és tartja életben ezt a létformát. Vannak felelősen gondolkodó emberek, akik értenek hozzá, és dolgoznak azon, hogy a város létezéséhez szükséges forgalmat hogyan lehet segíteni, és az azzal járó károkozást csökkenteni. Ez egy bonyolult feladat, legalábbis sokkal több tudást és megértést igényel, mint az, hogy "tiltsuk ki, ne az én orrom alá büdösítsen, én ide születtem". Az ilyen egybites eszméket a káosz és a konfliktusok haszonélvezői terjesztik, ne dőlj be nekik.

mement 2011.01.04. 15:26:55

@lavór: Koltozesnel gusztustalanabb ervet ritkan hallani a temaban.

Idoutazas nelkul is meg lehet oldani a kevesebb autot, a kepek csak egy referencia, hogy ertsd hogy nezett ki a varos, mielott elleptek volna az autok.

Eleve nem ertem miert tarthat az autot aki nem tudja kutluraltan tarolni. En sem az utcan tarolom a magantulajdonom, meg akkor sem ha teruletfoglalasi engedelyel ez megoldhato lenne.
Egyaltalan nem mindegy hogy hetkozben mien a forgalom, mert be is kell mennem meg haza is kell jonnom.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 15:44:44

@mement: Gusztustalan vagy sem, sajnos benne van a pakliban. Akinek az életviteléhez nem megfelelő a hely, ahol lakik, az vagy költözik, vagy változtat.

Budapest az ország fővárosa (egyelőre), rengeteg olyan funkció van benne, ami máshol nem elérhető. Budapest nemcsak az ott lakóké, hanem az egész országé. Az ország busásan fizet azért, hogy Budapest működőbb legyen, vagy a funkciók szétkerüljenek Budapestről, de Budapest és a budapestiek még mindig nem akarnak hallani arról, hogy Budapest meg- és elkerülhető legyen. Az országnak gyakorlatilag szolgalmi joga van Budapestre. Aki ezzel nem tud együttélni, annak tényleg jobb egy olyan település, ahol másoknak nincs keresnivalója.

Balance Of Power 2011.01.04. 15:45:01

@csatornál: Na de b+, egesz tegnap arrol szolt a vita, hogy marpedig nekik ez igy gyorsabb, kenyelmesebb, OLCSOBB! A latszat pedig nem ez es te is azt mondod most, hogy valojaban mind aldozatok... Biztos sokaknal valos kenyszer, de szerinted hany % a sajat hulye dontesenek az aldozata (ki az agglomeracioba, meraz trendi)? Ezert is mondtam, hogy reprezentativ felmeres kellene mind a varoslakok, mind a bejarok koreben, tenyleg erdekelne a vegeredmeny.

lavór 2011.01.04. 15:46:44

@mement:

Mi a "költözésben" a gusztustalan? Elég sok ember megteszi.

És milyen jól nézett ki a környék, mielőtt város épült volna. ez is érv, ugye?
De nem bontjuk le ezért a már megépült várost.

Én se értem, minek tart egy belvárosi ember autót, amikor minden ott van a szájában. Ráadásul megtiltaná másoknak, akiknek nincs ott minden a szájukban, hogy használják.

Nahát, be is, meg haza is kell jönnöd? ezzle mi a gond? Jól működik a BKV, semmi gond ezzel. Ott a 4-es, 6-os, 2 percenként jár, ott a földalatti, nem tudom a sűrűségét. Zárt-pályás, gyors, kényelmes közlekedés. Sétálni max. pár száz métert kell. Vagy az már sok?

mement 2011.01.04. 15:55:42

@lavór: nekem, masokal ellentetben nincs problemam a tomegkozlekedesel, es a setalasal, nem ertem hogy jon ez ide?

Hogy miert gusztustalan? Azert mert en ide szulettem, ide dolgozok, ide adozok, ide kotnek az emlekek, jo es rossz dolgok, es ezert a varoset szeretnek tenni, nem masikert, amugy en is mondhatnam hogy aki annyira lusta, mihaszna es sznob, hogy keptelen auto nelkul elni arra nincs szuksegunk. Csak hogy erre igy egyikunknek sincs moralis alapja.

Bejutni be lehet a belvarosba auto nelkul is, es lehet bent kozlekedni auto nelkul is, ez nem tiltas lenne csak szabalyzas. Tiltas az lenne ha azt mondana a belvarosi onkorm, hogy ide senki nem johet be pont.

mement 2011.01.04. 16:00:12

@csatornál: Az hogy Budapest az orszag fovarosa az magaval kell vonja automatikusan az itt elok igenytelenseget es nemtorodomseget az eletterukel kapcsolatban?

A varosban minden el tudsz intezni es mindent eltudsz erni anelkul is hogy mindennap autoznal, pont ezert jo a varos mert minden egy helyen van, es nincsenek valojaban tavolsagok, maximum nevetseges 10 kilometerek.

lavór 2011.01.04. 16:03:13

@mement:

Neked nincs vele gondod, persze. Erzsébetről nincs is 2 percenként villamosjárat. :)

Bizony a világ halad tőlünk függetlenül, hiába ágálunk ellene. Ellenszere van, a változtatás. Természetesen életedre is igaz, a kisebb ellenállás irányába egyszerűbb. Mehetsz szembe a milliós tömeggel, maximum eltaposnak.
Nem szeretném megmondani másoknak, hogy mit tehetnek és mit nem. Elég hamar megtudnád a hátrányait, ha olyasmiről lenne szó, ami téged érint vagy a hobbidat.
Bejutni be lehet. De nehezen érted meg, hogy nem működne több okból a dolog. Ez már nem a középkor. Bele is halnál, ha oda nem mehetne be senki autóval, falu lenne nagyon hamar, kihalt falu :D

csatornál (törölt) 2011.01.04. 16:07:09

@Balance Of Power:

Kedves Erőegyensúly, olvasd vissza, amit írtál, és lassan kezded majd megérteni, hogy nincs egy olyan csoport, hogy "nekik". Budapesten nagyon sok és nagyon sokféle ember jár más-más okból, más-más módon. Nem egy homogén, ellenséges csapatról van szó, amit le kell győzni egy csatában. Van köztük, aki tényleg járhatna villamossal ugyanazzal az erővel, amivel autóba ül, de még soha nem próbálta. Őt meg kell tanítani, rá kell beszélni, ösztönözni kell. Van, aki kényszerből teszi, mondjuk egy nap során annyi helyre kellene eljutnia, amit nem tudna megoldani tömegközlekedéssel. Van, akinek csomagja, van, akinek utasa, és van, akinek olyan ruhája van, amivel nem tud buszra szállni. Minden ember, minden ok más és más, mindegyiket más módon kell és lehet kezelni. Akik ezen gondolkodnak, ezért nem szeretik az ilyen egybites, frontális megoldásokat, mint egy fő-ütőér lezárása.

Nem szívesen mondok példákat, mert azokba mindig belekötnek egyenként, pedig pont azt szeretném megértetni, hogy nem egymással szemben álló ellenséges táborokról van szó. Ha látsz egy embert egy autóban terpeszkedni, annak meglehet az oka. Lehet, hogy pár percen belül felvesz valakit, vagy megy a kórházba édesanyjához, de még a gyerekhez is haza kell érni a város másik végébe.

Rutinfeladatokat, például fix munkahelyre járást jó eséllyel meg lehet oldani tömegközlekedéssel, de rugalmas, kreatív munkát végezni, amikor mindig máshová és más időpontban kell menni, nem lehet a budapesti tömegközlekedéssel, és ezt nem hasból mondom.

Nagyon kell Budapestnek, hogy tistzább, élhetőbb, kerékpározhatóbb legyen, de hidd el nekem, nem az a megoldás, hogy a fő közlekedési útvonalakat lezárogatjuk. Hidd el, hogy vannak megoldások, és azokért dolgozni, gondolkodni kell, sokat. Az eddigi politikai kurzusoknak ez nem esett a profiljába, és félek, hogy a mostaninak sem.

Ne hagyjátok ilyen konfliktusteremtő provokációkkal egymásnak ugrasztani magatokat. Keressétek a megoldásokat, és azokat, akik értenek hozzá, akik a jó működésben, és nem a káoszban érdekeltek.

mement 2011.01.04. 16:12:34

@lavór: Latom kifogytak az ervek. Haladas es haladas kozott is van kulonbseg. En sem szeretem megmondani masoknak mit tegyenek, egeszen addig mig nem erzem ugy hogy drasztikusan beavatkoznak az eletembe.

Nem mondtam hogy senki ne jojjon be autoval, en koztes allapotrol beszelek, Atlagos Pisti nek nem biztos hogy muszaj mindennap autokaznia, amikor nincs rakenyszeritve akkor ne tegye, amikor meg a nagyit viszi a korhazba neki is jobb lenne mert nem lenne dugo. Sot szoktam en is autot vezetni, de csak akkor amikor szukseges.

Az auto kurva jo dolog en elismerem, es rengeteg segitseg egy pontig, sokat adott a gazdasagnak meg amugy a joleti tarsadalomnak, de ez a merteku tulhasznalat mar karos rengeteg szinten. Nem hiszem hogy ezt olyan nehez megerteni, hogy jobol is megart a sok.

Csak hat magyarazd a herkas junkienak, hogy teso amit csinalsz az szetbont es megol, fejezd be vagy beledoglesz.

mement 2011.01.04. 16:15:26

@lavór: Termeszetesen a mozgaserultek, kozfeladatot ellato szervek, es aruszallitok egy csoportja mindenkep "felmenetest" kapna ezalol, hiszen a munkajuk pozitiv hozadeka nagysagrendekel tobb, mint ami kart okoznak kozben.

mement 2011.01.04. 16:16:37

@csatornál: az azert meg van meg hogy egy vasarnapi naprol beszelunk amikor is lezarnak ezt a "fo utoeret"? Erted... vasaranap.

bejgli 2011.01.04. 16:18:13

"Amsterdamban, Berlinben milyen időjárási körülmények között bringáznak sokan,"
Igen. Hát, az egy másik kultúra. Pont ez lenne az egyik értelme a projektnek: A lezárás forgalmi és levegőtisztasági oldala nyilvánvaló, de ugyanilyen lényeges a közösségépítés is (vö. individualista autós kontra gyalogos tömeg). Hiszen közösség nélkül nincs se kultúra, se város. Ráadásul a szimbolikus jelentésen túl gyakorlati szempontokból is ideális az Andrássy. Sétálózónákat kapcsol össze, miközben a saját külseje is erősen emlékeztet egy sétálós utcára. Még úgy is, hogy kevés kávéház, étterem, átlagemberre méretezett bolt van benne. A Nagykörút pl. jobban felszerelt, a többség mégsem sétafikál ott, hanem inkább megy valahová.

lavór 2011.01.04. 16:43:53

@mement:

Nem fogytak ki, csak egyáltalán nem érted. Ragaszkodsz valami álmodhoz, ami egyszerűen nem realizálható ma.

A köztes állapotok mindig feszültséget okoznak. kispistának szabad, nagyjencinek nem. Hasonló ahhoz, amit most csinálsz.

Nem ismerem a "túlhasználat" mértékegységét. Végül is mit is jelent? Miben mérik?

Szerintem az Aspartam is megöl, de nem mondom, nem kényszerítem, hogy ne igyál light italokat. Te dolgod. :) Szerintem szélmalomharcolsz. Tegyük fel, hogy kedvet kapnak a Rákóczi út lakói, meg az összes nagy sugárút a nagykörúttal együtt a sétálgatásra. Jogosan követelik: zárják le azt is. Nekik is jár. És milyen igazuk lenne.

Balance Of Power 2011.01.04. 16:44:23

@csatornál: Egy korabbi kommentben probaltam vegiggondolni a kategoriakat (az osszeset):

"- aruszallito, mento, rendor stb - OK
- targyalni, allasinterjura stb. jon mashonnan - sok irodahazban atvallaljak a cegek az ugyfelek parkolasat, egyszeru gesztus es ha amugy is berel helyeket a garazsban, elenyeszo koltseg
- dolgozni jon az irodahazba - bulizza ki a munkaltatonal a parkolasi hozzajarulast vagy legyen ez is cafeteria-elem (bar nem hiszem, hogy sok csinovnyik jar be haztol hazig autoval)
- ugyintezes - az Ugyfelkapu hasznalatat kellene jobban forszirozni, de ha nagyon muszaj szemelyesen, 2-3 ora parkolast mindenki ki tud fizetni
- festok, szerelok stb. - epitse be az arba a parkolasi dijat (nalunk is rinyaltak a mesterek lakasfelujitaskor, hogy ilyen meg olyan draga a parkolas - "kifizessem? kerdeztem - ja, nem, hat csak ize...")
- nagymamat kivizsgalasra, templomba stb. hozni-vinni taxival is lehet - olcsobb is alkalmankent, mint folyamatosan fenntartani a kocsit
- ezeken kivul mik vannak meg?"

es joideje szajkozom, hogy tenyleg erdekelnenek a szamadatok:
- Hany "idegen" auto fordul meg naponta a belvarosban?
- Milyen celbol (szazalekosan munka, maganugy stb.)?
- A bentiek kozul hanyan jarnak "ki", milyen celbol?
- Stb.
Ugyanis a_szemelyes_nem reprezentativ_tapasztalataim szerint a legtobben csak meresztik a segguket: "ezert a BKV-ert en nem fizetek, nem szallok fel, koszos, undorito stb."

De vegulis ha ugy vesszuk, ez jo dolog, mert akar 1000 HUF/literig is felmehet a benzinar, akkor sem lesz valtozas. Ergo: jol megy!

lavór 2011.01.04. 16:47:08

@Balance Of Power:

"Milyen celbol (szazalekosan munka, maganugy stb.)?"

Szerinted csak úgy, óránként 400-ért bemegyek, ha nem feltétlen szükséges? Ennyire naiv azért ne legyél. Ha tehetem a környékére nem megyek a belvárosnak. Még gyalog se.

mement 2011.01.04. 16:56:43

@lavór: erre megoldas a dugodij, (behajtasi dij) es a parkolasi dijjak, igy mindenkinek lehet, es majd eldonti megeeri e neki.

Regi vicc hogy az emberek eszere nem lehet hatni csak a penztarcajukra.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:00:36

@Balance Of Power:
"Ergo: jol megy!"

Úgy látom, hiába próbálkoztál, nem sikerült kilépned ebből az egybites gondolatmenetből, még mindig ott tartasz, hogy "ha nekem jó autó nélkül, oldja meg más is".

Igen, lépni kell, tenni kell a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért. De nem úgy, ahogy a az ötlet (zárjuk le az Andrássí utat) kiagyalója sugallja.

Az e-ügyintézés például valóban egy jó megoldás, ha az ország komolyabban vette volna, már rég sokkal előrébb lehetnénk.

A kórház dologban már nem vagyok biztos, taxira az áll át, aki teljes mértékben lemond az autóról. Itt azonban főleg olyan emberekről van szó, akik nem jómódúak, és olyan helyen laknak, amihez tényleg autó kell. Azt pedig nem fogják megtenni, hogy az autó mellett még taxizzanak is. Mielőtt valaki belekötne, most olyan utazásokról beszélek, ahol valóban nem opció a buszozás.

lavór 2011.01.04. 17:04:15

hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_n%C3%A9pess%C3%A9ge

Csak az érdekesség kedvéért. Majd a duplája a lakók számának a kiköltözésekkel együtt. Tehát: el kell költözni a városból, majd olyan lesz, mint régen. Sokkal élhetőbb.

lavór 2011.01.04. 17:07:24

@mement:

Jaja, ha lehetne másfelé menni, igazad lenne, de sajnos nem lehet. Egyelőre az útszerkezet ezt nem engedi meg. Emellett az ott lakók "ingyenesen"parkolhatnak, tehát növelik a parkoló autók számát. Így aztán az ügyintéző, dolgait végző autós nem tud parkolni, kész káosz. Fizessenek az ott lakók is, ha már le kell mondani valamiről, járjanak jó példával. :)

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:13:08

Rengeteg részmegoldásból kell kirakni azt, hogy a közlekedés módusai megférjenek egymással, egyik se kerüljön monopolhelyzetbe, és valódi versenyhelyzet, ne egy "addig szorítjuk a tökét, amíg bírja" kényszerítés legyen.

Nagyon sok tartalék van. Egy ideje például kötelező a lakóházakhoz és az irodaépületekhez is parkolót építeni. Építenek is, aztán nem használják. Láttam irodaházat, ahol többszáz parkolóhelyet alakítottak ki, de a bérlő csak tízet vett ki, nem engedi be sem a dolgozóit, sem a vendégeit, ott áll üresen a többszáz parkolóhely, az autók meg csinálják kint a tumultust. Egyebek közt ilyen az Infopark is, ott vannak au üres parkolóhelyek, és a vendégek sárban, félig illegálisan parkolnak. Teljesen abszurd helyzet, ugyanez van a lakó"park"oknál is.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:18:35

Sok a tranzitutas, és ezen egy darabig még nem lehet segíteni. A budai oldalon nincs más út észak és dél közt, mint a belvároson át. Aki a városon kívülről megy, vagy két kerület közt, azt hiba bekényszeríteni a töfkölődő helyi forgalomba, mert hússzor több emissziót és dugót okoz a szükségesnél, és kevesebbet termel. Szükség van olyan tranzitutakra, amelyekből csak kevés helyen lehet kiszállni. Jobb sorsú városokban erre alagutakat építenek, de a felszín is megtenné, némi forgalomszervezési támogatással. Az egybites "zárjuk le" maffia pont ezeket a fő csatornákat célozta meg lezárási ötleteivel, garantálva az eldugulást és az idegbajt. Persze, pont ez a céljuk.

mement 2011.01.04. 17:18:56

@lavór: "Jaja, ha lehetne másfelé menni, igazad lenne, de sajnos nem lehet."

Majd alkalmazkodik a megvaltozott korulmenyekhez es megoldja, ebben biztos vagyok. En egyebkent tamogatom hogy a helyben lakok is fizessenek parkolo dijat, es behajtasi dijat, ebben nincs vita koztunk, vagy mindenki vagy senki

lavór 2011.01.04. 17:22:32

@mement:

Azért érdekes szempont a tied. Majd más megoldja, más alkalmazkodik, más elintézi, más megteszi... Egy a lényeg, amit akarsz úgy legyen! Érdekes kompromisszumra hajlandó egyéniség lehetsz. Egyáltalán miért vagy városlakó?

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:25:48

Nézzétek meg Budapest autóparkját. A Zsiguli-Trabant kor után fellélegzés volt a katalizátoros autók bejövetele, de ez a tisztulás megtorpant és visszafordult. Olyan agyatlan szabályozók vannak, amelyek következtében a túlzottan nagy méretű, és nem a legmodernebb járművek terjednek. Ezen el kellene gondolkodnia valakinek.

Már nagyon rég vannak olyan műszerek, amelyekkel távolból, a forgalomban is meg lehet saccolni egy jármű emisszióját. Soha nem hallottam még olyanról, egy valóban füstölő járművet kivettek volna a forgalomból, pedig a járművek kis része okozza a szennyezés nagy részét.

Az egybites "zöldek" itt is a frontális támadást hirdetik, szivassunk miundenkit függetlenül attól, hogy milyen mértékű egyéni védelmi megoldásokat használ. Ezért nő a járműállomány fajlagos emissziója.

mement 2011.01.04. 17:26:06

@lavór: Ezek a megoldasok tok egyertelmuek, akinek munkaeszkoz, az beleepiti az arakba a benzin koltseget a parkolasi koltseget es ha lesz akkor a behajtasi koltsegeket, akinek nem munkaeszkoz, ergo nem megterulo befektetes hogy bejon, az majd vegig gondolja es szamot vet a vesztesege es a nyeresege kozott, es ennek megfeleloen valaszt eszkozt.

mement 2011.01.04. 17:27:53

@csatornál: neha amugy szokak rendorok ellenorizni az autok muszaki allapotat, mobil allomasokal, es akkor merik az kibocsajtast is.

lavór 2011.01.04. 17:29:21

@mement:

Természetesen, az ott lakók mindezt a többletköltséget szívesen ki is fizetik. Nincs ezzel baj. Na de mi van akkor, ha másfelé nem lehet egyszerűen a cél felé menni? Utat nem szeretnél építeni. Az M0-ás millió éve akadályozva van, stb...

mement 2011.01.04. 17:29:44

@csatornál: Az is megoldas sztem bar neked biztos egybites megoldasnak tunik, hogy nem ulunk bele az autoba es nem inditjuk el akkor amikor megtudjuk oldani maskepp is.

Valojaban nem akarod megerteni te sem, hogy a levego szennyezes csak egy problema az autok kapcsan.

mement 2011.01.04. 17:32:29

@lavór: Van elkepzelesed rola hogy az kozlekedesbol fakado karok forintositva mekkorak?
Az ugynevezett externaliak?
Ez igazabol nem mas mint a koltsegek raterhelese azokra, akik igenybe veszik az elonyoket.

Akar ram is, mert lehet dragaban jon ki a gazszerelo.

lavór 2011.01.04. 17:39:18

@mement:

Pontosan mekkorák ezek a károk? De nem értem, tök egyszerű tenned ellene. Hegyi-falu azt kész. Nehogy már elhitesd ezt a sok maszlagot, amit jó üzlet érdekében valaki kitalált. Ha egy iciri-picirit is tájékozódnál, nyitottabb elmével, szemmel járnál, láthatnád, hogy óhajod az orbitális marhaságot képviseli ma 2011-ben. Gondolom eléggé tetszene, ha megszűnne az Internet, a Postára rohangálhatnál leveleiddel, várnád a választ úgy 2 hétig... Végül is jó volt az, csak ma sajnos kivitelezhetetlen. Nem erre tart még a világ. Vagy már?

mement 2011.01.04. 17:41:34

@lavór: nem fogok elkotlozni mar mondtam:) koltozzon az el aki keptelen normalis eletvitelt elni:)

Ezt a postast internetes maszlagot megint csak nem ertem hogy jott ide?

lavór 2011.01.04. 17:42:58

@mement:

Persze, hogy is érthetnéd? Pont így nem érted a többi dolgot sem. És csodálkozol, hogy a világ nem úgy működik, ahogy megálmodtad. :)

lavór 2011.01.04. 17:45:09

@mement:

"koltozzon az el aki keptelen normalis eletvitelt elni:)"

Ez mi? Tehát: aki nem az Andrássy úton lakik, az már nem él normális életvitelt? Jaj nekünk! :D

Azért légyszi definiáld már mit jelent az, hogy "normális életvitel" szerinted?

mement 2011.01.04. 17:53:12

@lavór: Azért légyszi definiáld már mit jelent az, hogy "normális életvitel" szerinted?"

"... es az ironiat az i betunel talalod a
szotarban...":)

"Persze, hogy is érthetnéd? Pont így nem érted a többi dolgot sem. És csodálkozol, hogy a világ nem úgy működik, ahogy megálmodtad. :) "

Hat teso, most vagy megprobalo kifejteni a hulye kis zoldnek hogy mit is akartal mondani ezzel a postas dologgal, vagy szep lassan atcsuszunk gunyolodasba:)

lavór 2011.01.04. 17:59:07

@mement:

Értem. Tehát az i betűnél keressem. Bár nem sok köze van az iróniához, még szinonímiaként sem.

Mit fejtsek ki a Postán? Ha nincs haladás, nincs Internet. Lehet vágyakozni a régmúltra, de attól még a világ nem áll meg. Nagyon zöldektől még mindig kérdem: mikor kimegy a konyhából 10 percre, kikapcsolja a tévét, leoltja a villanyt? Mennyi, mennyi energia, mennyi légszennyezés. Van elég sok más, sokkal fontosabb zöld teendő. Azt kell hajtani, nem az ilyen marhaságokat.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:04:12

@mement: Drága Mement, senki nem szállt vitába azzal, hogy feleslegesen ne autózzunk.

Ha akarod, én is leírom, csupa nagy betűkkel, hogy AMIT MEG LEHET OLDANI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSSEL VAGY GYALOG, AZÉRT NE ÜLJÜNK AUTÓBA.

Az utak fizikai blokkolása azonban nem egy szelektív módszer, válogatás nélkül tüzel a vélt ellenségre. Úgy látszik, te nem akarod megérteni azt, hogy az autóközlekedés egy funkció, a gazdaság szinte minden ágában részt vesz. Nyilván minden értelmes ember csökkenteni akarja az arányát és a károsságát, de nem úgy, hogy megakadályozzuk, megnehezítjük a közlekedést.

Próbáld meg, csak egy gondolatkísérlet erejéig elhinni, hogy nem két ellenséges táborról van szó, ahol az egyiknek le kell győznie a másikat, hanem egy nagy élő szervezetről, amelynek minden életfunkcióját fenn kell tartani, és nem lehet ugrásszerű, drasztikus változásokkal eredményt elérni.

Hidd el, Budapestet már rég nem a kedvtelési célú autózás bénítja, hanem főleg a város és az ország működéséhez szükséges forgalom mesterséges megnehezítése, és rossz struktúrája.

mement 2011.01.04. 18:05:55

@lavór: Olyan dolgokat akarsz parhuzamba vonni ami kozott nincs ilyen egyertelmu kapcsolat.

Fentebb valaki irta, azert mert hasznalom az Internetet es tudok mailt irni, meg tudok ugy elni hogy mas technikai eszkozoket ha nem akarok nem veszek igenybe, foleg ha karosnak itelem meg.

Valamikor nem is olyan regen a csokorba szedet vastag fekete fustott okado gyarkemenyek latkepe a haladas igazi szimboluma volt... mara viszont teljesen visszajara fordult.

Egyebkent igen, en ott ahol tudom visszafogom a fogyasztasom minden teren.

Es megegyszer egyaltalan nem vagyok vissza a regmultba, de nem gondolom hogy minden vivmany es technikai talalmany amit kitermeltunk magunkbol, azok minden esetben az elonyunkre vallnak.

mement 2011.01.04. 18:09:39

@csatornál: te felreerted teljesen az Andrassy ut lezarasanak igenyet

Ez nem bosszu vagy ellencsapas az "ellensegnek":D
Ez egy kezdemenyezes heti vagy ket heti vagy havi egy alkalomra, hogy az andrassy uton lehessen korzozni,es annak akinek van ra igenye megtehesse. Aztan nyilvan ha nem jon be ugy is elhal magatol.

lavór 2011.01.04. 18:11:12

@mement:

Mement: Télleg nem éted? Azzal, hogy számítógépezel, környezetet szennyezel!
A gyárkémények mindig füstölnek, már ahol van gyár. Némi szűrőkkel felszerelték őket. De mivel itthon megszűntek nagyjából a munkahelyek a lakóhelyek többségében, így nagy mértékben nőtt az ingázók száma.( Nem jókedvükből.) Na így aztán nőhet az átmenő forgalom, mivel az elővárosi vasutak lassúak, korszerűtlenek, a BKV már szerintem 15%-os utasszámnövekedés esetén is összeomlana, mi lenne, ha mindenki letenné az autót.

Persze, az a technikai vívmány jó, amit éppen használsz. :) Azért ez is mutat valamit, nem?

mement 2011.01.04. 18:11:47

@mement: ja es valtozatlanul egy vasarnapi naprol beszelunk.

mement 2011.01.04. 18:14:49

@lavór:"Télleg nem éted? Azzal, hogy számítógépezel, környezetet szennyezel!"
Tudom

Az egesz vita elejetol kezdve a fentarthatosagrol beszelek es nem a totalis visszarendezodesrol.

Sot meg a bringa alkatreszek eloallitasa is szennyez, de se az internet, se a bringa nem termel zajszenyezest, nem foglal 5x akkora helyet mint a hasznaloja.... es igy tovabb.

Megegyszer hangsulyozom: fentarthatosag es nem visszarendezodes.

lavór 2011.01.04. 18:15:56

@mement:

Ez is oké. Viszont a környező utak forgalma megnő, a parkolási gondokról már ne is szóljunk. Azt a részt értem, hogy nem érdekel más utca lakóinak véleménye, azt is értem, hogy senki véleménye nem érdekel. Azt viszont nem értem, miért laksz városban?

lavór 2011.01.04. 18:18:47

@mement:

Azzal fenntartható lesz a főváros környezetszennyezése, ha lezárjuk 1 hétvégén az Andrássy utat! Értem, áldásom rá. Vajon mi lesz a Moszkva tér környékiekkel? Ők is érezni fogják az áldásos javulást? :)

mement 2011.01.04. 18:21:58

@lavór: Nem, de mar az elobb is kertelek hogy vegyuk kulon az andrassy ut lezarasat, es az ennek kapcsan kialakulo vitat.

Az andrassy ut lezarasatol nem lesz sem vilagbeke, sem jobb levego, sem kevesebb auto, csak neha egy egy alkalom amikor lehet masra is hasznalni a vilag orokseg egy reszet, mint keresztulzugni rajta autoval.

Ha nem erdekelne senki velemenye nem vitatkoznek itt veled immaron masodik napja.

lavór 2011.01.04. 18:27:33

Oké. Vonatkoztassunk el.

Mit kéne csinálni a 2x2 sávos Andrássy úton havi 1 hétvégén? Rohadt széles a járda, mivel látnék többet a műemlék épületekből, mint egyébként?
azt már kidumáltuk, fesztivál, buli, lacikonyha nem kell. Mi venne rá arra, hogy ott sétáljak mondjuk + 40 fokban, esetleg - 10 fokban? Ne tulajdonítasz túl nagy vonzerőt az üres Andrássy útnak?

mement 2011.01.04. 18:27:43

@lavór:
www.youtube.com/watch?v=5Lx9B_jS6RA&feature=related

Kicsit off amugy.
Ezt a videot azert, hogy megertsd nem minden technikai eszkoz valik az elonyunkre, es nem minden haladas ami annak latszik. Ez a gep szerintem tobbet art azzal hogy rengeteg ember munkajat elvegzi, mint az a nyereseg hogy pik pak kitermel egy egesz erdot.
Aranyaiban nezd a dolgot.

mement 2011.01.04. 18:29:31

@lavór: Ne tulajdonítasz túl nagy vonzerőt az üres Andrássy útnak?

De lehet, es ha igy is van mint irtam akkor magatol el hal a dolog erdeklodes hianyaban

lavór 2011.01.04. 18:30:33

@mement:

Persze. Le a gépekkel! Te most tényleg ezekkel a közhelyekkel akarsz valamit is elérni nálam?
A világ lakosságát mondjuk hogy szeretnéd csökkenteni?

mement 2011.01.04. 18:32:43

@mement: De az is lehet hogy amint kiuresedik kitermelodnek maguktol azok az esmemenyek amik vonzova teszik az ures utat, illetve feltoltik.

Ez csak egy kezdemenyezes.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:35:21

@mement: Nem értem félre, pontosan értem, hogy mit javasolsz, csak messzemenően ellenzem. A város 7/24-es üzem, nem lehet az ütőereit le-lezárogatni.

Magyarország Budapest-centrikus, Budapest pedig sugárutas szerkezetű, minden út a belvárosba, vagy azon keresztül vezet. A kerületek közti gyors kapcsolatot nem ellehetetleníteni, hanem akadálymentesíteni kell ahhoz, hogy a város fellélegezhessen.

Nem időszaki korzókra, hanem olyan városra van szükség, ahol mindig lehet közlekedni gyalog is, tömegközlekedéssel és egyéni közlekedéssel is.

Nézz meg egy jó szállodát. Szép folyosók, szép közös terek, semmi nem zavarja a vendégek nyugalmát. Pedig nagyon sok ipari funkció szükséges ahhoz, hogy ezt a nyugalmat, kényelmet és szépséget fenntartsák. A személyzetnek saját folyosói vannak, amiről a vendégek általában nem is tudnak. Ott jár a takarító, a szerelő, a tisztító, a kertész és a villanyszerelő.

Meggyőződésem, hogy egy modern város, még akkor is, ha történelmi magra épül, kialakítható úgy, hogy az egyes csatornákat elkülönítik egymástól. Kellenek védett, gyalogos-kerékpáros utak, és kellenek védett, támogatott, gyors utak a járműveknek is.

Nagyon rossz ötlet ellehetetleníteni az egyéni közúti közlekedést. Ez csak arra jó, hogy monopolhelyzetet biztosítson a tömegközlekedési cégeknek, amik aztán tetszés szerint lenyúlhatók a káoszban.

A BKV azt nem tudja biztosítani, hogy a buszai ne iokádják a füstöt, és takarítva legyenek. Fenntartani sem tudja ajárműállományát, nemhogy fejleszteni.

Képzeld el, mi történne, ha egy új technológia jönne, és tisztábbra lehetne cserélni a járműveket. Vajon a BKV lenne az első, aki meglépi, vagy a közlekedés tehetősebb egyéni résztvevői? Hol lenne könnyebb megindítani a változást egy tisztább technológia irányába (ha egyáltalán lenne rá szándék)?

lavór 2011.01.04. 18:36:36

@mement:

Milyen kezdeményezések? Békés tüntetés a világbéke megvalósulására? Vidéki buszjáratok érkezése reggel 10-re, távozás este 6-kor? Éhen, szomja döglő csóró turisták poroszkálása a néptelen, kihalt Andrássy úton a világörökség közepén? :D Én jegyet is szednék.

mement 2011.01.04. 18:38:11

@lavór: Ha te ebbol ezt vontad le ahoz csak kulon gratulalni tudok...

Nem montdam hogy le a gepekkel sot , egy szelsoseges esetet mutattam, elotte is gepekkel vegeztek a munkat, de most meg kevesebb ember kell, es annal a pontnal kene megallni, ahol a gepesites nyujtotta elony es profit meg tobb mint amit elvesz.

Ugyanez igaz az autozastol kezdve az iparon at mindenre. Ez adja a fentarthatosagot, hogy tobbet ad mint elvesz.

mement 2011.01.04. 18:39:40

@lavór: Nezzuk meg es kifog derulni. Gunyolodastol meg nem lesz igazad.

lavór 2011.01.04. 18:41:31

@mement: Az a baj, hogy az ellen küzdesz, ami a megszokott kényelmedet biztosítja. Értem én, hogyne érteném, csakhogy ez az Andrássy útról soha nem lesz megvalósítható. Ha az, amire vágysz bekövetkezne, bizony nagyon sok
kényelemről le kéne mondanod. Így aztán lehet akkor is elköltöznél az Andrássy útról. :)

mement 2011.01.04. 18:42:03

@csatornál: Azt felejted ki hogy az egyeni kozlekedes merhetetlenul sok helyet foglal az amugy korlatozott teruletu varosban.
Minden mas amit irsz logikailag helyes, de azt se felejtsd el hogy egy varos nem csak kozlekedesi csomopont, meg akkor sem ha szerves resze es elengedhetetlen feltetele a letenek, hanem eletter is egyben.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:42:44

Azt írtam, hogy az egybites "zárjukle" megoldások helyett sokszáz kifinomult részletmegoldással, sok folyamatos fejlesztéssel kellene normalizálni a helyzetet.

Hogy értsétek, milyen széles a lehetőségek választéka, gondoljatok a lakáseladás és -csere aránytalan nehézségeire. Hatalmas sarcok, elképesztően bonyolult adminisztráció, a közműcégek packázása, és bónusznak a lakásmaffia segítségével kialakított rettegés. Ha nem omlott volna össze a lakáspiac amúgy is, ezeken is lehetett volna javítani, többek között a lakhatás mobilizálódása is kedvezően hat(hat)na a közlekedési helyzetre.

Aki Budapest belvárosába született és ott is szeretne meghalni rigófütty mellett, annak szólok, hogy a lakosság nagy részének minden megváltozott. A munkalehetőségek, a tanulási lehetőségek, minden. Az életben maradás záloga a mozgékonyság, a rugalmasság. Értem én, hogy nektek kellene a tisztább belváros, de ti is próbáljátok megérteni, hogy mások miért és hogyan mozog(ná)nak, és ne egymás ellen keressetek megoldásokat, mint a fő közlekedési útvonalak állandó vagy időszakos eltorlaszolása.

lavór 2011.01.04. 18:43:13

@mement:

Szerintem nézzük meg nyugodtan, hogy mekkora vonzerőt jelent a tök üres Andrássy út. :) Annál tán még a dögunalmas, szánalmas tévéműsor is jobb. :)

mement 2011.01.04. 18:44:03

@lavór: Nekem nem probelma, mar igy is sok olyan komfortrol lemondtam vidaman, amit ugy iteltem meg hogy karosabb mint elonyosebb

Ez nekem magatol ertetodo.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:44:41

@mement: Keresd meg a szállodás hozzászólásomat. Igen, élettér. Legyenek sétálóutcák, övezetek, parkok, de ne azon az áron, hogy a működtető funkciókat elzárod.

mement 2011.01.04. 18:44:53

@lavór: akkor elfog hallni magatol, es minden megy tovabb ahogy volt...

hol a problema?

lavór 2011.01.04. 18:46:31

@csatornál:

Nem érti, se így se úgy. Le kell zárni! Kész-passz. :)

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:47:16

@csatornál: Ja, pont arra válaszoltál, akkor egyszerűen nem olvastad el, vagy nem értetted meg.

lavór 2011.01.04. 18:47:17

@mement:

A probléma, hogy több kárt okozhat, mint hasznot. Azt meg gondolom nem fizetnéd ki zsebből. :)

mement 2011.01.04. 18:50:02

@csatornál: Itt attol tartok ennel sokkal merevebb falakrol beszelunk, amit te mondasz az egy idealis eset, ahol az emberek mentalitasa es szemlelete is "idealis". De egyenlore arrol megy a vita sok esetben hogy akar 100 metert is kene setalni a varosban mert nem lehet beparkolni egyenesen a bolt ele.
Addig szerintem van helye ilyen kezdemenyezeseknek, mert ha masnem a szemlelet valtast elosegiti.

mement 2011.01.04. 18:51:35

@lavór: egy nap... egy heten, de ha at is megy valoszinuleg is max havi de inkabb ket havi lesz ez az esmeny.

Egyebkent az forgalombol szarmazo legzoszervi es egyeb megbetegedeseket ki fizeti ki?

lavór 2011.01.04. 18:52:42

@mement:

Sokkal többet segítene, ha mondjuk a plázák előtt lebilincselnék a mozgássérült helyen álló autókat. Na meg az is sokat segítene, ha a városvezetés végre szakemberekre bízná a város működését. :))

massziv 2011.01.04. 18:56:44

Saját példámból tudom,hogy több kárt okozna mint,hasznot.Én itt lakom,és amikor le van zárva az út valami idióta rendezvény miatt akkor csak nagy kerülővel,még több károsanyagot kibocsátva tudok hazajutni. Ennek semmi értelme!

lavór 2011.01.04. 18:57:14

@mement:

Ez a megközelítés kissé fals ismét. Máshol sokkal szenezettebb levegő van. De a szív- és érrendszeri megbetegedéseket ki fizeti ki?
Egy nap egy héten. Ettől minden légzőszervi beteg meg is fog biztosan gyógyulni. :)Sokkal kevesebb lesz az allergiás, az asztmás és a tüdőrákos. Nagyjából ha megbolondultam, akkor mennék sétálni a jó levegő miatt az Andrássy útra. :D

csatornál (törölt) 2011.01.04. 18:57:36

Akiben maradt még egy kis fogékonyság a dogmákon túli világra, azt arra kérem, gondolkodjon, és becsülje meg, ma hányszoros energiába és emisszióba kerül autóval Kőbányáról Óbudára eljutni, mint amennyi fizikailag indokolt lenne.

Ha megpróbáltad elképzelni, hogy mekkora tömeget kell hányszor megállítani és újra felgyorsítani minden kikényszerített megállásnál (mesterséges dugónál), és sikerült, akkor gondold tovább. Ha mondjuk harmincszoros (háromezer százalék) érték jött ki, akkor abban vajon mennyi tartalék van? Mi kellene ahhoz, hogy csökkenthessük a mozgatott tömeget, és minél kevesebbszer emésszük el az energiát a fékeken?

Érdemes vajon ennek a tartaléknak a kiaknázásával foglalkozni? Hát, ha az üzemanyag adójának lenyúlásából élsz, akkor nem, de egyébként igen.

Ha felelősen gondolkodsz a jövőről, akkor vajon mi a fontosabb: megkeseríteni azok életét, akiknek ebben a viszonylatban menniük kell autóval, és többezer százalékos pazarlást, zajt, emissziót, idegbajt kikényszeríteni, vagy inkább a városrendezőket, az ipart és az egyéni fogyasztókat ösztönözni a korszerűbb, tisztább technika alkalmazására?

mement 2011.01.04. 19:00:25

@massziv: bringazz es nincs karosanyag kibocsajtas, vagy parkolj le kijjeb es besetalsz.

mement 2011.01.04. 19:01:32

@lavór: nem mondtam hogy ettol megyogyul, egy kerdesre kerdeztem vissza.

mement 2011.01.04. 19:03:44

@csatornál: ha nem lennenek forgalom lassitasok, es szakaszosito megoldasok beepitve (amit te mesterseges dugonak titulalsz), az egesz varos egyonntetu nagy dugo lenne, es az eletbe soha nem jutnek at egyetlen zebran sem.

Ennek ellenere nyilvan van mit optimalizalni, de ennel sokkal komplexebb szerintem mint ahogy vazolod.

mement 2011.01.04. 19:05:22

@csatornál: ez mondjuk mar szubjektiv, de ha nem lassitana semmi a forgalmat, nem 60nal mennenek 50 helyet hanem 70 80nal.

lavór 2011.01.04. 19:07:26

@mement:
Akkor most mondj végre néhány indokot, amiért megéri lezárni a főváros egyik sugárútját. Az nem indok, hogy neked milyen jó lenne. A "rendezvények" is kilőve, bőven lehet hova rendezvényt szervezni, sőt üresen konganak azok is.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:10:39

@mement: Az egybites "zárjukle" szekta pont nem oldja meg azt a problémát, hogy az emberek a bolt szájába akarnak parkolni. Mintha még senki nem próbálta volna megérteni ennek a jelenségnek az okát.

Jó, vannak tapló emberek, de nem annyian, ahányan ezt csinálják. Egyrészt annyira megromlott a bizalom a közbiztonságban, hogy az emberek szívesebben hagyják ott az autót, ahol rálátnak, vagy ahol könnyen kiszaladhatnak megnézni, hogy megvan-e még.

Másrészt a "parkoltatás" abnormális rendszere. Ugye ott a rinya, hogy a parkolóőr lesben állva várja, hogy megbüntethessen valakit öt perc túlparkolásért. A város élhetősége szempontjából teljesen rossz koncepció, mert a "bolt szájába parkolás"-t ösztönzi.

A megoldás az lenne, hogy nagyobb tömböket kellene kialakítani, amelyeket körbe lehet autózni, belül csak gyalog és kézikocsival lehetne közlekedni, és a peremeken lenne parkolási és rakodási lehetőség. Budapesten csináltak néhány ilyen tömböt, ami egy-egy sétálóutcára épül, csak a működő interfészeket felejtették el megvalósítani. Működne ez, ha jól csinálnák. A gyalogosnak nem kellene a kocsiúton mennie, az autós nem hajthatna a sétálóutcába, de biztonságosan, időarányos áron leparkolhatna a peremén. Ezek a parkolóhelyek elektronikus érzékelőkkel ellátva a rávezető utakon jeleznék a szabad kapacitást, sőt a mai okostelefonok mellett még azt sem gondolom irreálisnak, hogy időre foglalni lehessen parkolóhelyet ezekben a parkolókban. Ilyen parkolónak lehetne használni (részben) azokat a magánparkolókat is, amelyeket megépítettek az előírások miatt, de most üresen állnak.

mement 2011.01.04. 19:15:22

@lavór: Mert szuksegunk van nagy es egybefuggo kozosegi terekre, ahol lehetoseg van autozason kivul barmi mast is csinalni. Foleg azon a szakaszan a varosnak ami az egyik legszebb es legertekesebb resze de gyakorlatilag kiaknazatlan es kihasznalatlan, mert a forgalom lebonyolitasan tul semmi masra nem alkalmas jelenleg.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:15:58

@mement: Ebben semmi szubjektív nincs. Ha megállítasz egy mozgó tömeget, és az energiáját nem tudod visszanyerni, akkor minden újragyorsítással újabb energiahordozót kell eltüzelned. Az idő pénz, mindenki jobban jár, ha gyorsan halad az, akinek haladnia kell. A sebességtúllépésre törvényt hoznak, az éppen nem kormányon lévő belügyminiszterek cégei automata traffipaxok üzemeltetéséből fognak élni, úgyhogy gyorshajtás már nem sokáig lesz.

Ha sikerül megoldani a közlekedési módok elkülönítését, gyorsulhat a forgalom, kevesebb energiát és időt emészt ugyanaz a szállítási feladat.

mement 2011.01.04. 19:21:50

@csatornál: Ennel en lenyegesen olcsobb megoldasnak tartom a varos peremen kialakitani nagy parkolokat, magan es varosi tulajodnu konstrukcoval, egyreszt hogy ne jojjon beljebb, masreszt az ingatlan is olcsobb, es onnan behordani az embereket a varosba (meg persze vissza) tomegkozlekedesel es bent mar csak max bringazni gyalogolni es tomegkozlekedni lehetne.(meg persze a kotelezo rendor,mento,tuzolto.... stb)

Egyebkent egyaltalan nem hulyeseg amit mondasz, de attol tartok ez penz hianyaban sosem fog megvalosulni.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:22:46

@mement: Nem írtam, hogy nem komplex, valóban marha sokat kellene dolgozni, tervezni egy jobb közlekedésért. De nem ez megy, nincs tervezés, nincs optimalizálás, csak "zárjukle" van. Az előző főpolgármester még kérkedett is azzal (a maga szerény módján), hogy az egyidőben, alternatíva biztosítása nélkül lezárt főútvonalak hogy megkeserítik majd a közlekedők életét. Ezt valami missziónak, városvezetői jótéteménynek tekintette, amivel az abnormális jegyárak ellenére segít átterelni az embereket a tömegközlekedésre.

Ma már sejthetjük, hogy miért volt ebben érdekelt.

lavór 2011.01.04. 19:23:20

@mement:

Tényleg egy aszfaltozott úton van minderre szükség? A Margit-sziget jó nagy, a ligetek se kicsik. Na de biztos az aszfalt sokkal jobb, a levegő is finomabb, mint a fák között.
Kiaknázatlan komplett Budapest. Éhen halnak nemsoká a vendéglők. Tessék megnézni Bécset, néhány utcányi történelmi ház, és ömlik a tömeg. Itt meg a komplett város éhen hal a sok nevezetességgel, világörökséggel, gyógyfürdővel együtt. Mit akarnál kiaknázni? Aknázd ki azt, amiért nem jönnek ide a turisták. Nem érdekli őket a szürke, lepukkant drága, Magyarország. Lassan minden vidéki város megelőzi Budapestet, és nem azzal, hogy lezárnak egy utat egy hétvégén. Tényleg érdemes lenn kimozdulnod.

mement 2011.01.04. 19:26:55

@csatornál: Sajnos nem lehet elszeparalni egymastol a kozlekedoket, egyebkent a varosban sok esetben veszelyes is mert a talalkozasoknal oriasi a baleseti tenyezo.
gondolok itt peldaul az elszeparalt bringautakra.

En egyaltalan nem orulnek, ha a varosban 100 al dongetnenek az autok, mert a legtobb sofor meg arra is keptelen hogy lassab sebesegnel idoben eszrevegyen egy zebrat akar. varoson belul oriasi veszelyforras a gepjarmu, es ha gyorsabban mennenek meg nagyobb lenne ez a tenyezo.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:27:30

@mement: Kár veled vitatkozni, csak azért csinálom, mert abban bízom, hogy más is olvassa. Már a nemtudomhányadik menet, de még mindig nem tudsz túllépni azon a dogmán, hogy az emberek úri passzióból használnak autót.

Igen, vannak, akik. De könyörgöm, hidd már el, hogy a közúti közlekedésnek VAN funkciója. Sokan vannak, akiknek kell menniük, akik nem tehetik le Érd alsón az autót, hogy onnan vonattal és bringával menjenek tovább.

Úgy látszik, szándékod sincs arra, hogy elhidd, elképzeld, hogy a magadétól eltérő munka- és élethelyzetben lévő emberek is vannak, és Budapest nekik is ugyanúgy egy adottság, egy kényszer, mint neked.

mement 2011.01.04. 19:30:21

@lavór: A margit sziget meg a ligetek annyira kicsit es annyira keves van belole, hogy szezonban egymas szajaba lognak az emberek.

Vajon amugy miert haldokolnak a belvarosi boltok, ettermek? Biztos nem azert mert a kutya se akar oda menni ilyen zajban, mocsokban, buzben. Peldaul a forgalom csokkentes es kitereles ezen biztosan segitene. A korzozas meg pont nekik kedvezne.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:35:04

@mement: Kedves mement, képzeld, LEHET. Sok dolog van, amit LEHET, amire bizonyíték, hogy mások, máshol megcsinálták. Az, hogy te nem láttál még ilyet, vagy nem hiszed el, nem jelenti azt, hogy ne lehetne a mostaninál sokkal nagyobb mértékben különválasztani a gyalogos forgalmat és a közúti forgalmat.

Lehet létrehozni több szintű kereszteződéseket, lehet létrehozni ritkább rácsot, kevesebb, de gyorsabb átmenő utat. Lehet például útszakaszokat lesüllyeszteni, ez azért jó, mert a keresztező, akár gyalogos forgalomnak nem kell lépcsőket, felhajtókat építeni, és ha van pénz, a süllyesztett út egyre nagyobb szakaszai befedhetők, parkosíthatók.

lavór 2011.01.04. 19:35:08

@mement:

Te jártál az említett helyeken? Mert én igen, felváltva hétvégenként. Ja, te Május elsején voltál meg Aug. 20-án. akkor persze tömeg van. De még mindig mehetsz akkor is a Népligetbe! Tök üres. :) No a budai hegyeket, a várat, a Váci utcát már meg se említem.

Bécsben is zaj van, a mocsokról az ott élők is tehetnek. A Váci utca és ma már környéke pontosan el tudná látni a feladatát, Persze ha jönnének a turisták. De nem jönnek, inkább mennek... tengerpartra, Malibuba, akárhová.

mement 2011.01.04. 19:35:49

@csatornál: Felfogtam hogy nem uri passziobol hasznaljak, de azt nem fogadom el hogy a sokuknak (nem mindnek) ne lenne mas lehetosege.Egyszeruen kenyelmesebb a megszokott kis rutin, es nehez lemondani az auto nyujtotta valos es latszolagos elonyokrol, meg komfortrol.

mement 2011.01.04. 19:37:49

@lavór: Persze, pont a szigetre es a ligetbe rengeteget jarok, tapasztalatbol beszelek.

Nepliget tenyleg ures, de durvan el is van szeparalva mindentol, valahogy egy zarvanyt kepez, ezen biztosan lehetne mit segiteni.

mement 2011.01.04. 19:38:51

@csatornál: tobbb ut tobb forgalmat vonz, es egy ido utan kitolti a rendelkezesre allo helyet, ez konkretan elore menekules es nem megoldas.

bejgli 2011.01.04. 19:39:27

@mement:
"ha nem lassitana semmi a forgalmat, nem 60nal mennenek 50 helyet hanem 70 80nal."

Pontosan. Ha felgyorsítják a belvárosi forgalmat, akkor nem dugó lesz, hanem autópályahálózat. Nyilván nem kell részletezni, hogy valójában mitől ez az igazi konzervatív, a jövőt a múltba bebetonozó és a fejlődést teljes mértékben ellenző elképzelés.

lavór 2011.01.04. 19:40:24

@mement:
"Nepliget tenyleg ures, de durvan el is van szeparalva mindentol,"

Aha, csak metró áll meg ott, valóban. :) Kényelmetlen a Deákig kisétálni? :)

Szerintem nem is ismered a várost, beszélsz itt össze-vissza.

mement 2011.01.04. 19:42:26

@lavór: jah csak 2 evig voltam futar... nyilvan lovesem sincs a varosrol.

lavór 2011.01.04. 19:48:07

@mement:

Szerintem lövésed sincs. :) vakon futárkodni? Gratula!

mement 2011.01.04. 19:48:37

@lavór: szerintem itt it fujt ki a beszelgetesunk.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 19:49:22

@mement:
"tobbb ut tobb forgalmat vonz, es egy ido utan kitolti a rendelkezesre allo helyet"

Köszönöm, megérkeztünk dogmatikus bullshitek királynőjéhez. Nekem itt ez a beszélgetés véget ért, sajnálom a rá szánt energiát.

lavór 2011.01.04. 20:02:45

@csatornál:

Nem érti.

Ha tömeget generálok valahova, az növeli a környezetszennyezést. Ha az alap példát vesszük: Andrássy út lezárása, akkor mi is történik? A környező utcák forgalma megnő, így a szálló por, a zajterhelés is. Ettől nem lesz tisztább a levegő egy utcával arrébb. Ha ebbe az utcába, aminek a levegője nem lett tisztább, még tömegeket vonzok, azzal még inkább növelem az arra irányuló forgalmat, de ez még semmi, a tömeg hozza a még nagyobb környezetszennyezést. De fő, hogy legalább 1 ember jobban érzi magát. :)

massziv 2011.01.04. 20:17:29

mement:

Anyukámat bringával vigyem a kórházba? Esetleg a külföldi ismerőseimet bringával vigyem ki a reptérre? Arról nem is beszélve,hogy a buzi parádén még a gyalogosokat sem engedték át keresztbe.

lavór 2011.01.04. 20:51:58

Zöldikék: ide kell menni lakni!
Még életre kelnének a vidéki falvak. Féltek, mi? :D

kepfeltoltes.hu/110104/szalajka_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Perillustris 2011.01.04. 22:01:34

@csatornál: "Nyilván minden értelmes ember csökkenteni akarja az arányát és a károsságát, de nem úgy, hogy megakadályozzuk, megnehezítjük a közlekedést."

Ha engedjük, könnyítjük, akkor szerinted milyen irányba változik az arány?

A gépjárművek eleve nem hatékony technikával működnek, a veszteség óriási. Ennek ellenére nagy hiba lenne méginkább felgyorsítani a városon belüli közlekedésüket, ugyanis így a tömegközlekedés előnyei sorvadnának.

@massziv: Érted a lényeget. LOL

gregibroki 2011.01.04. 22:07:11

@lavór: A Népliget azért is üres, mert egyszerűen visszatazító, tele van csövessel. A 8. és 9. kerület leglepattantabb részén helyezkedik el. Mellette a fantasztikus békét sugárzó Hungária krt és a az Üllői út. Ezen a környéken ha elmegy egy autóa helybeliek egész nap csak erről beszélnek. :)
Az Orzczy-kert lehetne inkább jobban a kihasználva. A helybeliek mondjuk járnak oda.
A Kopaszi-gátat pl rendesen használják, mert igényes, csöndes, stb. Ha valami jó, azt hsználják is.

gregibroki 2011.01.04. 22:08:59

@Perillustris: hát igen, a buziparádé nagyon kiüti a látenseknél a biztosítékot :)

massziv 2011.01.04. 23:29:33

Perillustris :Esetleg ha a korábbi kommenteket is elolvasnád,úgy biztos értenéd miről van szó.

Perillustris 2011.01.05. 00:11:39

@massziv: Nagyjából átfutottam, semmi új: még ötezerkétszáz fejlesztés, és utána lehet csak intézményes forgalomcsökkentésbe fogni. Meg a rokkant nagyi. Meg nem lesz kenyér a boltban. Mondom, semmi új.

gregibroki 2011.01.05. 07:03:03

Ha diktatúra lenne, nem kéne ennyit gondolkodnunk basszus.

csatornál (törölt) 2011.01.05. 07:35:22

@Perillustris:
"Ennek ellenére nagy hiba lenne méginkább felgyorsítani a városon belüli közlekedésüket, ugyanis így a tömegközlekedés előnyei sorvadnának."

Kedves Preillusztris, úgy látom, te vagy a "zárjuk le" szekta egyik fő agitproposa.

www.freeweb.hu/jeffi/3c/index.php?sub=disp&entry=2594

Demszky is ezt hirdette. Úgy kell növelni a szétlopott, lerohasztott, túlárazott BKV relatív vonzerejét, hogy mesterségesen ellehetetlenítünk és megsarcolunk minden alternatívát.

lavór 2011.01.05. 07:42:24

@gregibroki:

Persze, mert a Városliget mellet sem a Dózsa György út, se, az általad kifogásolt Hungária körút nem halad el :) De mindegy is. A lényegen nem változtat, nagyon sok az a közösségi, már meglévő hely, ahol lehet fesztiválozni, kirakodó-vásározni meg tüntetgetni, stb... A környezetkímélés ugye nem jött be ebben az esetben. Nem kímélődne a környezet.

Aki nem bírja a belvárosi életet, az ne korlátozni kívánjon másokat a mozgásukban úgy, hogy nem teremti meg a kívánt nyugalmához a tárgyi feltételeket (elkerülő utak, hidak, mit tom én...), hanem változtasson életmódot, lakóhelyet. Pont akkora lemondás, mint másokat az autó letételére, bringázgatásra biztatni. Majd egyszer, a távoli jövőben, város és kerületvezetőink átgondoltan, szakemberekre bízva fejlesztik a város, na akkor esetleg élhetőbbé válik.

gregibroki 2011.01.05. 08:35:50

@csatornál: Sajnos meg kell állapítani, hogy a BKV egy nagy nulla. A Szegedi Közlekedési Társaság - persze sokkal kisebb gépparkot üzemeltet - fényévekkel előbbre jár a BKV-nál. A buszközlekedést pedig a Tisza Volán végzi földgázüzemű átalakított régebbi autóbuszokkal, vagy modern buszokkal (no hang és koromkibocsátás). Tiszták és csendesek. A trolikat is szép lassan cserélik le, új villamosvonalat építenek, a villamosokat használtan veszik Németországból és felujítják őket igényesen (így az újonnan vásárolthoz képest negyedárba kerül).
Ha látnának az emberek ilyen fejlődést, akkor tényleg könyebb lenne áttérnie sok embernek. A Belváros zaj és kötrnyezetszennyezéséhez nagyban hozzájárul az a rengeteg Ikaruszbusz, amiket már régen be kellett volna olvasztani. Ez tény, nem az autók a hibásak elsősorban.
De az Andrássy lezárása nem egy nagy kaland és nem környezetkímélésből történne. Aki át akar menni a városan, az megy majd Hősök tere - Dózsa Gy út- Rákóczy űt - Erzsébet-híd útvonalon, vagy Váci út- Bajcsy - Erzsébet-híd útvonalon. Ez a kezdeményezés nem azért van, hogy élhetőbb legyen a város, hanem azért, mert a város legszebb útja és rendezvényket lehet szervezni úgy, hogy az emberek megnézik. A külföldiek érdekesnek tartják, visszajöhetnek kishazánkba, ha nem ülnek be a Váci utcába, stb. Vannak pozitív hatásai ez belátható. Persze van negatív hatása, de minek nincs...

gregibroki 2011.01.05. 08:41:14

@lavór: Igen igazad van, nem is szeretem a Dózsa Gy út felöli részét. A Hungária út és a Városliget között pedig van 50-100 m-nyi ház, azért az nem mindegy. A Népliget pedig izomból kapja az "ívet". Nins ott semmi, környék (elnézést az ott élőktől) egy lepratelep.
a lezárás pedig idegenforgalmi okokból lenne, nem azért, hogy "hű de jó levegő van itten".
Pl. lehetne havi 1-szer minelnökünk lovasfelvonulása.

csatornál (törölt) 2011.01.05. 09:20:19

@Perillustris:

A következő hangfelvételt a Kossuth rádióból készítettem, illusztrálandó a "zárjukle" szekta vitakészségét. Akár te is mondhattad volna.

www.youtube.com/watch?v=SSTJ3cll-SU

lavór 2011.01.05. 09:22:39

@gregibroki:

"a lezárás pedig idegenforgalmi okokból lenne, nem azért, hogy "hű de jó levegő van itten". "

Na, akkor mégiscsak továbbjutottunk a kérdésben. :)
Azt azért megkérdezném, hogy milyen programokkal töltenéd fel a lezárt útszakaszt, amit nem lehetne akármelyik, ma is kihasználatlan helyen megtenni? Nincs egyszerűen annyi tömegeket megmozgató rendezvény, ami ezt indokolná. Ha lenne, akkor is előbb az üresen kongóakat kéne megtölteni. Emellett arról se feledkezzünk el, hogy a nagy tömegek bizony zajjal, kosszal, sokszor emberi ürülékkel járnak. Így aztán pont nem nyugalom lesz a móka vége. Tanulja még Budapest ezt a dolgot, már írtam példaként a Király utcát és környékét. Sétáló, csökkentet forgalmú utcákra vágytak a lakók. Ki is alakították, amit akartak. Az üzletek struktúrája átalakul, többnyire éttermekké, kocsmákká, "kávézókká".
A kedves lakók ezzel nem számoltak, nem mondta nekik senki, nem nézték meg sehol. Pedig ez a dolog éjszakába nyúló zajongással is jár a legtöbb esetben. Most azért küzdenek, hogy bezárassák a szórakozóhelyeket. A remélt ingatlanár növekedés nem minden esetben lehetséges ezzel a módszerrel. A másik alternatíva, hogy a kis boltok csődbe mennek abban az utcában és üresen kong a szép sétáló utca. erre is van nem 1, nem 2 példa. Tehát: alaposan át kell gondolni, hová is kell valóban sétáló utca, a lakókat bizony fel kell világosítani, ha egy ilyen átalakítás történik, annak nem csak előnyei vannak. Az említett lassítás a Király utcában megnövelte a forgalmat a Wesselényi utcában és az Andrássy úton is. ( a parkolók számát csökkentették, így a környező utcák még terheltebbek a parkoló, ott lakó autóitól.) Ezzel jár. Így jártak a lakók, sajnálom. Köszönjék maguknak, kedves polgármestereiknek, akiknek gőzük sincs a városfejlesztésről, de még nem is érdekli őket az olyanok véleménye, akik még értenek hozzá. :D

csatornál (törölt) 2011.01.05. 09:29:15

@gregibroki:
"Ez a kezdeményezés nem azért van, hogy élhetőbb legyen a város, hanem azért, mert a város legszebb útja és rendezvényket lehet szervezni úgy, hogy az emberek megnézik. "

Ez már érv. Ezzel egyet tudok érteni azzal a kitétellel, hogy biztosítani kell a közúti közlekedés lehetőségét is. Ha az eredeti tengelyeket ki akarjuk vonni a közúti forgalomból, akkor annak új útvonalat kell kijelölni. Maximálisan egyetértek azzal, hogy legyenek gyalogos zónák, és nincs ellenemre az, hogy ezek a legszebb történelmi utakból legyenek, de akkor máshol, mondjuk kisebb párhuzamos utcákból, akár egyirányúsítva, új tengelyeket kell létrehozni.

gregibroki 2011.01.05. 09:30:49

@lavór: Sose mondtuk (mementre emlékszem, hogy ő sem) azt, hogy a tisztább levegő érdekében kéne lezárni.
Ami a többit illeti, igazad van, tényleg nem annyira jó ötlet lezárni, mert a Király utca, Wesselényi zajosabb lenne vasárnap. Valamint lehet, hogy a kisboltok is (ha nyitva vannak vasárnap) megszívnák.
Meggyőztél.
Sajnos el kell búcsúznom, hacsak nem győz meg valaki arról, hogy zárják le. :):):)

Perillustris 2011.01.05. 09:33:09

@lavór: Mondjuk aki a Városligetet ajánlgatja, az sem volt az utóbbi években ott. Feltöredezett aszfalt mindenhol, egy babakocsit nem tudsz végigtolni normálisan. Biciklizni sem élvezet. A járdára, avagy csaknem fára parkoló suttyókról nem is beszélve.

A Margit-sziget csak egy fokkal jobb, ott valamennyire szűrve van a gépjárműforgalom, de így is rengetegen érzik rohadtul fontosnak, hogy autóval menjenek. Nem mellesleg néha nagyobb a szigeten a szmog, mint a rakpartokon.

A Népligetben pedig csak harci kutyával sétálnék szívesen. Évek óta napirenden van a fejlesztése, de persze mindig elsikkad.

gregibroki 2011.01.05. 09:35:57

@gregibroki: Mármint csatornál említette, hogy mennyire működnek azok a koncepciók, amikor kis lakószigeteket hozunk létre korlátozott bejárással. A lezárás pont ezellen lenne.
Amikor én a lezárás mellett érveltem, nem a Hősök teréig gondoltam, mert annál nagyobb szívás nincs, amikor nem lehet átmenni a Dózsa Gy úton, sem az Oktogonon. Tapasztaltam (eddig ezt elfelejtettem közölni :):)). Csak az Oktogonig gondoltam (a Nagykörút már szabad az autóforgalomnak).

lavór 2011.01.05. 09:38:09

@Perillustris:

Na látod, ezekre kell pénzt költeni, nem marhaságokra. :) Erre kell petíciókat beadogatni, nem értelmetlen marhaságokra. Az Ifjúsági Parkról már írtam, ott áll évtizedek óta bezárva lepusztulva. Rengeteg helyet hagytak a Budapestiek lepusztulni, pusztítsuk le az Andrássy utat is. Utána lehet más útra menni, mondván, le van harcolva, sok a fekália, bűzös, mit tom' én... Igazatok van, így kell ezt csinálni!

Perillustris 2011.01.05. 11:07:13

@csatornál: János teljesen jól reagált a sokadszorra elhangzó demagóg faszságra. Senki nem mondja, hogy mindenre megfelelő alternatíva a bicikli.

Az már csak hab a tortán, hogy milyen elbaszott társadalom az, ahol a vasalt ing többet ér, mint a tiszta-tisztább levegő.

csatornál (törölt) 2011.01.05. 11:28:40

@Perillustris: Ha Jánosnak az a feladata, hogy egy fanatizált, szemellenzős szektát vezessen, akkor tényleg remekül válaszolt.

Kovács Kázmér saját példáját hozta, hogy például a bíróságon az előírt talárban kell megjelennie, és nem biztos, hogy a kerékpár mindig alkalmas lenne arra, hogy az egymástól tíz kilométerre lévő tárgyalótermek között utazzon.

János: Rémülten hallgatom, ezek szerint izzadt vagyok, bocsánatot kérek hogyha büdös lennék, tudniillik kerékpárral jöttem és zakóban... (itt a hangsúlyozást csak a hangfelvétel adhatja vissza, érdemes meghallgatni)

Kázmér: Nem szagolgattam elnök úr, de azért azt ugye belátja, hogy...

János: Nem látom be.

Perillustris 2011.01.05. 11:39:06

@csatornál: Ezt a kört már ők is többször megfutották, nyilván ezért nem kellett megvárni ugyanazt a mantrát.

Persze János majd megvédi magát, ha akarja...

BTW járjon farmerben, ha csak ennyi a gond. :P

csatornál (törölt) 2011.01.05. 11:58:34

A környezetvédelemre és az élhető város megteremtésére fogékony, felelős embernek érzem magam, és mostanáig még soha, semmilyen vitában nem jutottam el odáig, hogy a vitapartneremről lemondjak, mert annyira szemellenzősnek, hajthatatlannak, ignoránsnak tartom. Sajnos a "zárjuk le" szekta kiverte nálam ezt a biztosítékot.

Csak szólok a többieknek, hogy a környezetvédelem, az élhető város nem a fanatikusok privilégiuma, koncessziója. Szeretném, ha radikális ignoranciájukkal nem járathatnák le a környezettudatos gondolkodást, mert az nem azonos velük. Még akkor sem, ha a sajtóban, a városházán és a blogokban látható előnyben és fölényben vannak.

A város nem a szemellenzős tiltásoktól lesz jó. Pontosabban attól sem lesz jó, de azt az illúziót kelti, mintha a környezetvédelemmel már "foglalkozva lenne". A főváros az egész országé, országos funkciókat lát el, és önmagában is olyan nagy, hogy az egyes részei között közlekedni kell. Az egészséges arány és megoldások kialakítása nem lehetséges egymás fojtogatásával, olyan koncepció kell, amely minden közlekedési módusnak segít. Ez nagyon sok elemből áll, rengeteg dolgot kell megtenni következetesen, kitartóan, hosszú időn (nem egy fél választási cikluson) keresztül. A teljesség igénye nélkül segíteni kell a módusok közötti váltást, gyorsítani kell a közlekedés minden módusát ott, ahol kerületeket vagy városokat kell összekötni. Biztonságosabbá és tisztábbá kell tenni az eszközöket, és teret kell hagyni a versenynek az egyes módusok között. Állítom, van lehetőség arra, hogy a közlekedés minden résztvevője jobban járjon, csak konfliktusteremtő megoldások helyett az együttműködés technikáit kell keresni.

Az a kérdés, hogy erre van-e igény ebben az országban, vagy végleg, örökre beleragadunk abba az oszd meg és uralkodj játékba, amit már annyi évtizede űznek velünk, és aminek a fenntartására egy csomó fanatikus szervezetet hoztak létre, megnyertek egy csomó naiv, jó szándékú embert. Az általuk fenntartott indulati, konfliktusos politizálás a fejlődésünk egyik gátja. A lezárások, eldugósítások, megdrágítások, egymásraeresztések már elég régóta mennek, és nem hoztak javulást. Ideje nekiállni valódi megoldásokat keresni és megvalósítani.

csatornál (törölt) 2011.01.05. 12:03:50

@Perillustris:
Ha jól értem a jelölést, a hozzámszólásodat egy kinyújtott nyelvvel zártad. Köszönöm a beszélgetést, szép napot.

Perillustris 2011.01.06. 11:56:52

@lavór: No, de akiknek visszautalják a díjat és a pótdíjat, azt meg lehet büntetni szabálytalan parkolásért. Másfél méternél kisebb hely semmilyen esetben sem maradhat a járdából. Csík ide, csík oda.

lavór 2011.01.06. 12:28:02

Aham. Csakhogy megszűnik akár néhány ezer parkoló. Lehet majd ismét verekedni, ki hol áll meg.

Perillustris 2011.01.06. 13:11:58

@lavór: A lényeg, hogy a járdák újra a gyalogosoké legyenek.

lavór 2011.01.06. 13:25:59

Persze, a lényeg az lenne. Csak akkor az ott lakóknak is le kéne mondani az autózásról, legalábbis sokuknak.

piggi2 2011.01.11. 23:53:21

Szeretem az ilyen lokális környezetvédőket

és akkor vajon az autós merre megy majd?
egyik része át az erzsébet hídon, a másik meg a Margit hídon
Mi következik ebből?

Az ezekre vezető utakon még nagyobb lesz a forgalom
gratulálok
okosok

Perillustris 2011.01.12. 01:30:11

@piggi2: Évtizedek óta az autós igények vannak kiszolgálva. Nem baj, ha fordul a trend, még ha lassan is.
süti beállítások módosítása