"Évente átlagosan 20 százalékkal szűkül folyamatosan a budapesti új lakás kínálat, ennek eredményeként 2006-hoz képest mára 50 százalékos a csökkenés. A trend folytatódása 2011 végére lakáshiányhoz vezet." - számol be a Napi Gazdaság egy tegnapi sajtótájékoztatóról.

A fenyegető élt némiképp tompítja, hogy a felmérést a Futureal végezte, ami egy kicsit azért olyan, mintha egy vitamingyártó jósolna nagy influenzát, de ne legyünk gyanakvók. Tulajdonképpen igazuk van, itt ugyanis csak új lakáspiacról van szó! Csakhogy a lakás az nem olyan egyszer használatos dolog, szerintem a turkált ruháktól frászt kapó finnyások sem ragaszkodnak mindenáron az új lakásokhoz. Márpedig ha a teljes lakáspiacot nézzük, akkor nemhogy csökkenésről, hanem értelem szerűen bővülésről beszélhetünk. Kérdés persze, hogy milyen támogatási rendszer lesz 2011-ben az új lakást vásárlóknak, az ugyanis jelentősen befolyásolhatja a vonzerejét.

Na de nem ez volt az egyetlen érdekesség, amely a felmérésben szerepelt. Lássunk kimazsolázva pár adatot:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest lakás ingatlanpiac építés

Szökőkút látványterve

Mostanában annyit járok Rogán-beszédeket hallgatni, hogy lassan megírhatnám az életrajzát (a "Tóni és az intelligens szökőkút" szerintem bestseller-gyanús cím lenne egy ifjúsági regénynek). A Fidelitas bringás konferenciája után tegnap ugyanis a Fugában hallgattam meg Belváros-Lipótváros polgármesterének sajtótájékoztatóját, amelyet Cselovszki Zoltán kerületi főépítésszel közösen adott.

Ami miatt érdekelt az elsőre gyanúsan kampányba időzítettnek tűnő rendezvény, az az, hogy a Belváros új főutcája program sorsát már békeidőben is követte az Urbanista, ráadásul a meghívóban beharangozott "interaktív szökőkút" is nagyon izgalmasnak hangzott. (Az interakciót ez esetben csak úgy tudtam elképzelni, hogy ő vizet köp rám, én meg visszaköpöm, de mint kiderült, nem erről van szó...)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés kerékpár belváros szökőkút parkoló gyalogos hulladékgyűjtő v. ker utcabútor díszburkolat belváros főutcája interaktív szökőkút

Folytatódik "titkos ügynökünk" izgalmas sorozata az ingatlanokról. Mizután megírta, miért van szüksége szerinte ingatlanosra, és hogy hányféle vevő van, most az ingatlanárakról küldött egy rövid levelet: megtudhatjuk, milyen az irány-, a reális, a vétel- és a piaci ár, valamint azt is: miért nem ugyanaz a lakáshirdetések kínálata és a lakáskínálat.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanos

http://easycaptures.com/fs/uploaded/248/7730490843.jpgNevet és blogszolgáltatót váltott az egyik legrégebbi és legfontosabb magyar városblog, a Budapest jövője. Aki eddig a budapestjovoje.freeblog.hu oldalon követte Fidó munkásságát, az ezután szokjon át a fovarosi.blog.hu címre (aki pedig korábban nem ismerte, mindenképp kattintson rá). Most épp a Kontraxról olvashatunk hosszabb cikket az oldalon, de a következő hetekben terítékre kerül a Tüskecsarnok, a Rácz fürdő és a Művészetek Palotája is. A címváltásra azért volt szükség mert az utóbbi időben már nem csak az eredetileg meghatározott témát járta körbe a blog. Vagyis a tartalom marad a megszokott: új épületek Budapesten, a közelmúlt érdekes épületei, parkok és terek, BKV-ügyek stb.

A szerző amúgy új blogsablonjának kicsinosításához segítőt keres, akinek van kedve, ideje helyrepofozni az egyik legpatinásabb budapesti városblogot, írjon a 7788fido (kukac) gmail.com címre.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog budapest

kampány

 

Kezdődik a kampány Budapesten… kikerültek újra a helyes kis fából készült plakáthelyek, ám az idén is úgy, hogy több helyen takarják a zebrát, kanyart,…

Irhatnál róla, hátha valamelyik illetékesnek is feltűnik, és pár gyalogos életét megmentheted.  Csak a Budafoki úton 3 rossz helyre épített bigyót számoltam ma egy 1,5 km-es szakaszon.

- írta az Urbanistának egy olvasónk, aki kérésemre egy tavalyi képet is küldött illusztrációnak. Nekem igazából két kérdés ugrott be a témával kapcsolatba:

1. Valami Reklámbuzival keresztezett Török Gábor legyen szíves mondja meg nekem: 2010-ben milyen hatása van még a szavazókra egy A4-es lapnak, amit egy ilyen furnérlemezre ragasztanak ki a városban?

2. Ugye, ha majd én kutyatápot, intimbetétet vagy befektetéshez kötött életbiztosítást szeretnék eladni, akkor majd az én kampányomhoz is járnak ilyen bónuszfelületek?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest politika plakát xi. ker budafoki út

James Cage: Buildings by James Cage 16

 

A Múzeumkert körüli visszásságokról már volt szó, az ügyre akkor is a Civilek a Palotanegyedért Egyesület hívta fel a figyelmet. Nyílt levélben fordultak a miniszterhez, de az események azóta furcsa fordulatot vettek. Mint blogjukon írják:

a távozó főigazgató január 19-én elindította a Múzeum épületének és környezetének fejlesztésére irányuló tervpályázatot, az ezt tartalmazó hirdetménynek a Közbeszerzési Értesítőben való feladásával. A pályázati kiírásból (valamint annak különböző portálokon különböző időpontban megjelenő változataiból) és magából a tervpályázati dokumentációból érdekes részletek bontakoznak ki.

 

Ezután csatolják a teljes levelüket, melyet ismét a minisztériumnak címeznek (akit érdekel, a már említett linken elolvashatja az egészet), ide csak a legfontosabb részletet vágtam ki (kiemelések tőlem):

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest park nemzeti múzeum kiskörút viii. ker múzeum körút palotakert

süti beállítások módosítása