Folytatjuk rejtélyes ingatlanosunk héten elkezdett sorozatát. Második levelében a vevőkről rántja le a leplet. Vajon hogyan látnak minket, vásárlókat-eladókat a szakmabeliek? felesleges mellébeszélés helyett átadom a szót a "titkos ügynöknek":

 

 

Kedves Urbanista Blog, Kedves Olvasók!

Folytatva tehát az előzőeket, most a vevőkről szólnék néhány aspektusból. Ott érdemes kezdeni, hogy az ingatlanpiac is egy piac, gazdát cserélő terméke az ingatlan. Ez a piac jó ideje kínálati, sőt erősen túlkínálati jellegű, 2008 közepe-vége óta pedig válságot is szenved. Ez annyit jelent, a vevőkért intenzív versengés – ha nem harc – folyik, azaz a vevő a legnagyobb érték. Verseny van irodán belüli és kívüli kollégák között, budapesti kerületen belüli irodák között, kerület és kerület között, adott franchise hálózat A és B franchisee-je között, egyik hálózat és másik hálózat között, valamint a két nagynak (Duna House és Otthon Centrum) a kicsik ellen való, le nem írt összejátszó/összezáró versenye zajlik. Akár a középkori itáliai városállamok tekintetében. Manapság az eladóval még egy közepes hatékonyságú ügynök is kénye-kedve szerint bánhat, addig a potenciális vevő megszerzése és megtartása a legjobbaknak is nagy feladat.

Amint az eladóknak is van több tipikus halmaza, úgy a vevőjelölteknek is. Ezek jellemzően a következők lennének, természetesen esetleges átfedésekkel, kombinációkkal:

A)    Külföldi magánszemélyek. Az történik, hogy a Magyarországon turistaként nyaraló, üzletemberként tevékenykedő külföldi személyek beleszeretnek hazánkba. Gazdasági szempontból a magyar fogyasztást fogják növelni. A világ összes tájáról valók. Főképpen közvetítőn keresztül vásárolnak, és tényleg vásárolnak, de az üzlet attól függ, melyik irodához mennek. Ez nem is történhetne másképpen, hiszen hely-, ár- és nyelvismeret hiányában ezek az ügyfelek nem teszik ki magukat a tulajdonoson keresztüli kockázatos vásárlásnak, hanem inkább vásárló ügyfélként fordulnak hozzánk. Valamint, más országokban ez a természetes módszer, és nézve a statisztikákat, azt látom, Magyarországon is egyre több tranzakció zajlik közvetítőn keresztül. Továbbá sikeresen lehet exportálni az adott iroda hírét, megalapozva a további saját részre történő vásárlást, vagy barátok, ismerősök, rokonok jövőbeli vásárlását, láncreakció formájában. Ez nem más, mint a vevői ajánlás. Több ingatlanos vígan megél belőlük, nem is foglalkozva magyar vevőkkel és talán eladókkal sem.

B)    Külföldi és magyar befektetőcégek. Ha külföldiek, tapasztalatok alapján főképpen izraeli, mediterrán, ausztrál, francia és német/osztrák/svájci ügyfelek. Három típusuk van: kisebb felújító cégek, akik pusztulat lakásokat vesznek felújítás utáni újraértékesítés céljából, továbbá néha egész emeleteket, épülettömböket vásároló multik telephely céljából, illetve szintén épületeket vásároló építőipari nagy beruházók, a felújító típusoktól általában meg is kapjuk az úgynevezett új építésű projektlakásokat vagy a sima, felújított lakásokat újraértékesítés céljából. A termelést és a beruházást növelik.

C)    VIP ügyfelek. Kapcsolatok, személyes ismeretségek alapján vásárolnak. Üzletemberek, politikusok, színészek és egyéb közéleti személyiségek. Abszolút hűségesek, tőkeerejüknél fogva többször is vásárolnak, általában nagy értékű ingatlant.

D)    Nagyobb lakásba költöző családok. Érkező baba, felnövő gyerekek az okai. Sokszor megbízóink is, akiknek a lakását korábban értékesítettük. Készpénzesek, a nagyobb lakás differenciáját megtakarított pénzből vagy külföldi munkából fedezik.

E)     Kisebb lakást keresők. Családi tragédia, túlvállalt hitel miatt döntenek az ilyen típusú vevők a kisebb lakás mellett. Sokszor korábbi megbízóink.

F)     Budapestre költöző egyetemisták, egyetemista testvérek. Főleg a garzonokat, másfél-két szobás lakásokat keresik, abból a megfontolásból, hogy a tanulmányi idők alatt nem fognak albérleti díjat fizetni, hanem a készpénzből vagy részben hitelből finanszírozott lakás az ifjú diplomásé lesz, amit akár értékesíthet is majd, ha nem ott akarja tölteni az egyetem/főiskola utáni (munka)éveket. Nyáron vagy kora ősszel vesznek. Csak ajánlani tudom, kiváló elhatározás és módszer. Persze a szülők a döntéshozók, nem mindig állnak a csemete kiválasztott lakása mellett.

G)    Startlakást keresők. Rendszerint 20-as, 30-as éveiket taposó egyedülállók, párok, de olykor dolgozó szülő – dolgozó gyermek kombináció. Szülőktől vagy albérletből költöznek. Másfél-, kétszobásakat keresnek, de a vidékről felköltözőknek gyakran csak garzonra van pénzük.

H)    Befektetést keresők. Főképpen bérlőnek való kiadásra szánt lakást keresnek. Sokat válogatnak. Valahonnan lett készpénzük, abból vásárolnak.

I)       Albérletet keresők. Ők ugyan nem lakásokat keresnek, hanem csak albérletet, de vannak szép számmal. Mobilabb családok, külföldi egyetemisták, vendégoktatók, cégek kirendelt munkatársai. 6 hónapnál több időre terveznek.

J)       Cél nélküli vevők. Konkrét elképzelésük sincs a leendő lakásukkal kapcsolatban. Érdemes az elején felismerni őket, és nem foglalkozni velük, ha nem tisztázódik hamar, mit is keresnek, mert akkor nem potenciális vevők.

K)    Lakásnéző turisták. Minden ingatlanos rémálma. Megnéznek akár 100 lakást is, de semmi sem történik. A jobb cégek, akik alaposan megszűrik a vevőket, nem foglalkoznak velük, kímélve ettől a tulajdonost és a haszontalan munkát. Sok alfajuk van, értékesebb lakásokba betörési szándékkal bejutni akarók is előfordul köztük.

L)     Ingatlanosok. A konkurencia gátlástalan emberei, általában kis irodákból vagy önálló ingatlanosok. Mivel nem rendelkeznek kapcsolatokkal, egyszerűbbnek tűnik nekik a konkurencia lakásait levadászni, és az elcsípett tulajdonosokkal megbízási szerződést kötniük. Kollektív elhajtásra kerülnek.

M)   Statiszták, beépített emberek. A felsővezetés és a TQM-/marketingosztály emberei, ellenőrizve a minőségi kiszolgálást, a munkafolyamatok magas színvonalon való zajlását. Pontoznak, értékelnek. Kilétük szinte sosem derül ki, az adott minőségi cégnél dolgozó ingatlanos akaratlanul is belebotlik.

Amint látszik, vevő van sok, és sokféle. Ha az esik meg, hogy egy eladó arról panaszkodik, hogy – akár egy nagy franchise – iroda ügynöke nem hoz vevőt, az csak amiatt van, hogy az ingatlanos a lakásokat versenyezteti, és az eladó lakása nem versenyképes a többivel szemben, holott valójában az ingatlanos értékesít.

Folytatás következik.

Üdvözlettel:

egy ingatlan-tanácsadó

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr651752790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Little Fluffy Cloud 2010.02.12. 19:44:07

hányféle ingatlanos van?

EGY:

amelyik visszatartja az eladó és a vevő közt az infót, közéjük áll, feltéve, ha nem fizetnek neki sok százezret, vagy akár milliót, magyarul zsarol.
az ügy gátja.
mindezt úgy adja elő, mintha szolgáltatást nyújtana, ami 2 telefonból, 2 majdnem ingyenes hirdetésből, és egy 1 órás lakásbemutatóból áll.
2-3 %-ért cserébe.
sima csalás.

Cadderly69 2010.02.12. 19:54:05

Igeen!!!

Lássuk az ingatlan-tanácsadók fajtáit!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.12. 19:54:54

ügyfél mesélte, hogy lakásnézőben belefutott pár ingatlanos jópofaságba.

"tudna valamit mondani a házról?"
"nem"
"de mégis, csatorna van az utcában? aszfaltozott az út?"
"nem mondhatom meg"
"a város melyik részén van, az csak megmondhatja? észak, dél? dunapart, vagy a hegyek között?"
"nem mondhatom meg, csak a helyszínen"
"de hol a helyszín?"
"azt sem mondhatom meg, találkozzunk, itt és itt és onnan megyünk ki"
"kösziheló"

Bambano 2010.02.12. 19:57:06

ingatlan tanácsadó fajta number1: akinek nincs egy rendes ügyvédje sem, ezért mindig bajba kerül...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 19:58:00

@Little Fluffy Cloud: @Cadderly69: @mcs: Bántott titeket valaki? Szóljatok be a fodrászoknak is. És mindenkinek aki szolgáltatást végez.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.12. 20:00:27

@Xotifan: pontosítanék, drága. szóljunk be, mindenkinek, aki _szarul_ végez szolgáltatást.

ez ma, sajna, az ingatlanos szakma 94%-a.

Little Fluffy Cloud 2010.02.12. 20:04:17

@Xotifan: ha nem tudom őt kikerülni, és ezt ő is tudja, ezért irreális, 10-20-30-szoros árat kér azért, amire nincs szükségem (csak arra lenne, hogy ne álljon az utamba), akkor oké, azonnal be fogok szólni.
szolgáltatás, mi? persze.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.12. 20:13:45

@mcs: :D
ilyennel én is találkoztam. Nem ért rá aznap kijönni velem, de infót semmit sem adott...

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.12. 20:17:56

Soha ne ingatlanossal adj el lakást:)
Ja és van az Sz) Szarrágó típus:)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.12. 20:21:01

amíg annyit kérnek el egy 1-2 napos seggriszálásért, amennyit én egy komplett kiviteli tervért, ami 2-4 _hónapos_ munka, addig nem látom, hogy hol itt a szolgáltatás és annak az értéke.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 20:28:47

@Little Fluffy Cloud: Nem áll az utadba. Senki nem mondta neked hogy hívd fel.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 20:29:57

@mcs: Egyetértek, a szakma rettenetes mélységekben van, de nem a szakma létjogosultságát kell megkérdőjelezni hanem az egyes ingatlanosokat. Aki nem felel meg, azzal nem kell dolgozni, slussz.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 20:31:48

@mcs: Egy szolgáltatás értékét nem a rá fordított idő határozza meg. Másrészt meg gondolom a te munkád nem olyan hogy megcsinálsz 50-60 komplett kiviteli tervet és ha szerencséd van az egyikből lesz is valami (feltéve hogy csak megvalósult tervekért kapsz csak pénzt)

CApa (törölt) 2010.02.12. 20:34:20

Egyszer majdnem orrba vertem egy ilyen szupertitkos ingatlanost. Tétényben kerestem házat. Találkozóra hívott, onnan elvitt az M0 felhajtó mellé (!!!). Ha megmondja előre a címet, meg se néztem volna, így elcseszte a délelőttömet. Azóta kerülöm a közvetítőket, kizárólag kapcsolati alapon vásárolok és adok el.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.12. 20:39:14

@Xotifan:
Tudod az a gáz, hogy én feladom a hirdetést, a végére odairom nagybetűkkel, hogy ingatlanos ne basztasson.
Erre tudod mi történik? Másnap egész nap csörög a telefon, hogy XY ingatlanirodától hivom...
Múlt héten egyik nap ugyanattól az irodától egy órán belül 4x hivtak, más-más ember!
És amikor mondom nekik, hogy nem hirdetek olyannál, aki még olvasni sem tud, meg vannak sértődve.
Kevés kivétel van, a többit mind le kéne rugdalni a Taigetoszról.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 20:45:26

Ez a "felhívom ha akarja ha nem" attitűd pár éve még nem dívott, nem válik a szakma hasznára az elterjedése. Engem egy hirdetésemre úgy hívott egy srác hogyaszonyga: Ingatlanos? Mire én: igen. Erre letette. Egy óra múlva ugyanez. Harmadjára úgy kiosztottam hogy nyugodtan aludtam aznap este. (Baszod, rákos a Margit a jóbanrosszban!!! WTF!)

Fabius 2010.02.12. 20:52:26

@Xotifan: az melyik "szolgáltatás", mikor egy ingatlanos oldalon (ingatlanbazar.hu) adott irodának egy házról 4 db hirdetése van fent, 35,9 - 42,2 milláig. Mikor felhívod közlik, persze a legmagasabb ár játszik, a többi sajnálatos "elírás".

Ezt én küldtem el a picsába, és jól aludtam tőle aznap este.

szépmező 2010.02.12. 21:04:51

ezek a fontoskodó, okoskodó megjegyzések teljesen feleslegesek. úgy saccolo, simán a bokros lajára szavazol

"Gazdasági szempontból a magyar fogyasztást fogják növelni. "
egyáltalán nem biztos. gazdasági szempontból sok esetben fogja a kedves külföldi és amikor nem itt tartózkodik, kiadja a francba, és viszi ki a magyar pénzt. gazdasági szempontból.

A külföldi befektetőcégek: "A termelést és a beruházást növelik."

Ja igen, főleg ha direkte úgy indulnak neki, hogy nem fizetik ki az elvégzett munkát, leszállított anyagot, stb (mindezt gazdsági szempontból teszik). Kicsit olvass utána, hogy mér jött létre a VÉSZ.

Little Fluffy Cloud 2010.02.12. 21:09:16

@Xotifan:
"Senki nem mondta neked hogy hívd fel."

jaj de olcsó béna duma. képzeld, nem vele akarok beszélni, hanem a tulajjal. de nem tudok, mert ott van ő meg a szolgáltatása.
kénytelen vagyok elmenni vele, és csak utána küldhetem el a picsába, ha beszéltem a tulajjal.
ne védjed már a védhetetlen, csalókám.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:11:44

@Fabius: Az nem jó szolgáltatás, az ilyen irodát nem kell felhívni. Vagy pont hogy az irodát kell (esetleg a franchise központot) és befújni őket. Egyébként meg mutass linket, mert én ilyet még nem hallottam (hogy ugyanazon a hirdetési oldalon ugyanaz az iroda többször is megjelentesse ugyanazt az ingatlant, főleg különböző áron).

Little Fluffy Cloud 2010.02.12. 21:14:50

"nem válik a szakma hasznára"

beszarok, aszonnya szakma.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:20:43

@Little Fluffy Cloud: Hívd fel a tulajdonos hirdetését. Ja, hogy azt nem találtad meg? A hirdetés a szolgáltatás része, rajta van a megbízási szerződésen. Ingatlanos nélkül soha a büdös életben nem találtad volna meg azt a lakást. Ha már a kezedben lévő hirdetés segítségével sem jutottál el közvetlenül a tulajdonoshoz, anélkül sem tudtál volna.

Egyébként meg igenis védem, minden ilyen bejegyzéshez kell egy ingatlanos, van egy figyelőszolgálatunk is, ma én vagyok szolgálatban:(

Még egy blogbejegyzést is írtam izibe a béna blogomba.

Flynn 2010.02.12. 21:20:53

@Xotifan: Pár éve vettem egy lakást 14 milláért. A tulaj ingatlanossal hirdette. A csávókám feltette 2 ingyenes oldalra, a képeket a tulaj csinálta. Kétszer néztem meg a lakást, a harmadik találkozáskor már a szerződés részleteit beszéltük meg. A kezdeti 16 millás árat, maga az ingatlanos húzta le a második találkozáskor 15-re, a tulaj a mindenkori irányárból engedett 1 millát. Én 15-ért is megvettem volna, mert ért annyit. :)
A végén 4% járt nekik, az ennél az összegnél 560 ezer Ft.
Azaz a tulaj bukott egy millát az árból miattuk, hogy ők gyorsan zsebre vághassanak 560-at. Összeségében tehát 1,56 millát bukott, ahhoz képest, ha maga hirdette volna ugyanott, ugyanazokkal a képekkel.
Az ingatlanos nem kockáztatott sokat, a 15 millás vételár után neki csak 40 ezerrel járt volna több, az 10% különbség sincs.
Szal kifejezetten úgy gondolom, h ez nemhogy nem reális ár ezért a szolgáltatásért, hanem lehúzás az egész.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:22:12

@Little Fluffy Cloud: Miért, hogy hívjam? Te hogy hívnád? Az országos képzési jegyzékben is benne van.

Fabius 2010.02.12. 21:23:30

Linket nem mutatok, mert szándékomban áll megvenni azt a házat.

De a CDC ingatlanközvetítőről beszélünk. Jelenleg is több ingatlanos árulja tőlük azt a házat.

Arvedui 2010.02.12. 21:25:55

Sajnos többnyire jogosak a negatív tapasztalatok. Az elmúlt években minden "" ingatlanforgalmazásban utazott. Most a válság letisztítja a piacot remélhetőleg.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.12. 21:26:46

@Xotifan:
"Egyébként meg igenis védem, minden ilyen bejegyzéshez kell egy ingatlanos, van egy figyelőszolgálatunk is, ma én vagyok szolgálatban:("

MIVAAAAAN?

Ennyire szánalmas lett az ingatlanos szakma, hogy külön sajtófigyelő szolgálatotok van, és védekeznetek kell a szabad véleménynyilvánitók ellen?
Tudod kik csinálnak igy? A szcientológusok!

Basszus, megkeresem az ingatlanos végzettséget igazoló bizonyitványt, leköpöm, és elégetem! Eddig is égett a pofám a nagy többség miatt, de ez aztán végképp szánalmas...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:27:56

@Flynn: A tulajdonos nem tudta volna eladni az ingatlanos nelkül (neked legalábbis nem), a vételár pedig mindkét fél beleegyezésével alakul ki, ha a tulajdonos csak úgy ledob 2 milliót az irányárból akkor arra általában jó oka van.

Az ingatlanos jutalékát én nem tenném az "elbukott" összeghez hozzá, valakit megbízott egy munkára, az a valaki pedig elvégezte azt.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:30:08

@Kőmíves Kelemen: Azt hiszem lemerült az ironia-detektorod.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.12. 21:31:23

@Xotifan:
Ahh, úgy látszik fáradt vagyok... Kicsit megnyugodtam, abbahagyom az ereim vagdosását :)

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:32:52

@Arvedui: Szerintem pont fordítva lesz: sok munkanélküli, kevés munka, elmennek ingatlanosnak. Közben a régebbi értékesítők a sikertelenség miatt elhagyják a pályát, összességében magasabb lesz a fluktuáció és durván csökken a minőség. Pontosan a (csakazértis) szakmáról kialakult kép miatt mindenki azt hiszi hogy ő is tudja csinálni. Persze hálásak is lehetünk nekik, higy mi lenne az ingatlansalátával a zurbanistán nélkülük?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:33:47

@Kőmíves Kelemen: Péntek van, este van, ésatöbbi. Én is taplóbb vagyok az átlagnál, nem értem mit flamelek itt.

Arvedui 2010.02.12. 21:33:58

Sokszor kerestem építési telket társasházas projecthez, az elmúlt öt évben nem beszéltem egyetlen ingatlanossal sem aki tudta volna az általa hirdetett telek övezeti besorolását.
Magyarul lövésük sem volt, hogy mit akarnak eladni, nekem kellett az Önkormányzatokhoz rengetegszer bemenni, ez nem szolgáltatás.
Folyamatosan ex taxisokkal és buta műkörmös pics@kkal találkozom, persze nagy tisztelet a kivételnek!!

Little Fluffy Cloud 2010.02.12. 21:34:37

@Xotifan:

"A hirdetés a szolgáltatás része, rajta van a megbízási szerződésen. Ingatlanos nélkül soha a büdös életben nem találtad volna meg azt a lakást."

na pontosan erről beszéltem, ez a csalás lényege: a tulajt azzal vered át, hogy elhiteted vele, hogy te hirdeted meg, miközben ugyanott hirdeted, ahol ő is tehetné. ebben nincs plusz szolgáltatás.

a vetőt meg azzal vered át, hogy kettejük közé állsz, hogy csak rajtad keresztül mehet az ügylet.
ezzel még mindig nem lenne baj, csakhogy irreális árat kérsz. na, innentől zsarolás. simán büntetném.

és akkor nem beszéltem a pofátlan zaklatásról, amit előttem is említettek, hogy az eladó, ha mégis fel merészeli tenni a lakását magánszemélyként, akkor zaklatjátok 5 percenként, akkor, ha odaírja, hogy ne zalkassátok.

tudod mit? 0.1-0.2%-ért azt mondom, oké, hirdesd meg helyettem, adj tanácsot az árban, csináld meg az adásvételt. de könyörgöm, 2-3-4%?! miről beszélünk?

csalás, zsarolás, zalkatás, ennek nevezném, nem szakmának.

Flynn 2010.02.12. 21:35:18

@Xotifan: De el tudta volna adni, mert a 16 millás irányárból engedett volna 1-et, és én 15-ért megvettem volna. (Mert ért annyit, apósom bankban dolgozik, mint értékbecslés ellenőr, pontosan tudom, h a környéken mennyi egy m2.)
A hirdetést az ingyenes oldalra ő is fel tudta volna rakni.
Megmutatni is meg tudta volna, mert akkor még ott lakott.
ÉS semmi különösebb oka nem volt, h engedjen az árból, mert nem volt megszorulva.
Igen, megbízott vkit egy munkával, aki jelentős pénzveszteséget okozott neki, miközben 'lelkiismeretesen végezte a munkáját'.

Arvedui 2010.02.12. 21:36:52

Személye kedvencem az az ingatlanos cég aki az eladótól és a vevőtől is legombol 3%-ot. Amikor ez előadták nekem (lakást vettem volna) egyből fel is álltam az asztaltól.

orwell 2010.02.12. 21:37:45

magam is közvetítő(független) vagyok és tapasztalatom alapján még 1 típust említenék - az " Örök keresőt".
Ő ill.Ők kvázi turisták azzal az alapvető különbséggel, hogy tényleg szeretnének vásárolni!
2 alfajra oszthatóak
- mindegyik bemutatott háznak van valami ami eltér az igényeiktől /szoba szám, lépcső,fekvés, garázs ...stb Nekik szoktam ajánlani ,hogy építsenek
- másik tipikus problémas ügyfél aki nem érti meg, hogy pénz nélkül nem megy! Kifejtem,- kérdem , tetszik-e az adott ingatlan? mondja - nagyon, hát akkor irány ügyvéd, foglaló!!
á-- addig míg nem adjuk el a miénket nem költünk rá!!
kérdem,hogy árulják már?
holnap kezdjük!

Flynn 2010.02.12. 21:39:07

@Xotifan: Te is tudod pontosan, mivel ingatlanos vagy, h nem fogod magad törni, h 1 millával drágábban adj el vmit, ha az neked alig hoz pár tízezerrel többet a konyhára. Inkább menjen el hamar, aztán lehet foglalkozni a következővel. Mit szédíted itt a népeket?
Aki már egyszer adott el vagy vett lakást, az pontossan tudja, ha a mo-i ingatlanos szakmának sok értelme nincs.
Külföldön lehet, h van, de ez röhej, amit ti itt jáccotok...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:40:25

@Fabius: A CDC-t bedig úgy tudtam hogy ex-DH-sok csinálják. Feltételeztem hogy magukkal vittek némi profizmust, de ezek szerint nem...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:48:32

@Flynn: A tudta volna dolgok nem érvek, miért nem tett így?

Azt viszont jól látod hogy az ingatlanos dolga az értékesítés. Ha a tulajdonos 14-ért is el akarja adni, semmi értelme magasabbra tenni az árat. Hacsak.

Hacsak ezzel nem sérted (az adott esetben hozzá nem értő) megbízó érdekeit. Aki hosszú távon tervez a szakmában, annak fontos a megbízó elégedettsége az ajánlások miatt.

A környék négyzetméterár viszont nettó hülyeség, a mai körülmények között lehetetlen megállapítani.

Ettől még persze lehet hogy tényleg jó vásárt csináltál, de hogy emiatt szidd az ingatlanost, az fura.

Flynn 2010.02.12. 21:56:27

@Xotifan: Persze, én jól jártam az ingatlanossal. :)
De nem én voltam a megbízója, és én azt nézem - ezúttal függetlenként -, h a megbízója érdekeit hogyan képviselte.
A környék m2 ár sztem nem nettó hülyeség, azért is alkalmazzák sok helyen. Ma lehet, h nehézkes, de ez pár éves történet, akkor azért egyértelműbb volt a dolog.
De a kérdésre nem válaszoltál: milyen érvet tudsz arra mondani, h az ingatlanosnak az elérhető legmagasabb áron érdemes értékesítenie az ingatlant?
Mert ellene egy tucatot...

standup 2010.02.12. 21:56:38

A legnagyobb baj ott van, hogy sokan rontják a szakma (vagy akármi, nem ez a lényeg) hitelét.
Hogy kicsit vargabetűt csináljak, például a taxisokat is sokat szidják. De van egy cég, amivel szoktam utazni. Keményen a körmére néznek a sofőröknek - kifogástalan a szolgáltatás. Egyszer volt "szerencsém" mezítlábassal menni, na ott volt politizálás, pofátlanul árazás, engem leanyázás.... Közben annyit szerettem volna, hogy A pontból B pontba szállítson.

Másik példaként egy csempeboltban dolgozó értékesítőt hoznék fel. Ugrásra készen állt, de nem jött oda tolakodni. Ha kicsit kérdően néztem felé, máris közelebb jött, de amíg nem szóltam hozzá, nem jött egy udvarias távolságnál közelebb, hagyott nézelődni. Amikor kiszelektáltam és pár versenyző maradt és már kérdéseket tettem fel, készségesen hozzápróbálta a hatszázadik járólapot is a kiválasztott csempéhez, lebeszélt egy hozzá nem illőről és egy olcsóbbat mutatott. Jobban ment hozzá, csak nekem nem volt rá szemem, amíg mellé nem rakta és meg nem mutatta a "hasonló színű foltokat". Napokig, alkalmanként több órát tanácstalankodtunk, de türelmesen segített. Ott is lett hagyva egy kisebb vagyon, de megérdemelte, mert jó szájízzel távoztunk.

Az ingatlanos szakmának van létjogosultsága, csak sokan tágan értelmezik a határokat - és emiatt rossz, jogosan, a megítélés.
Akinek nincs ideje, kedve, energiája az eladás körüli teendőkkel foglalkozni, annak valóban segítség. De a segítséget felajánlani kell és nem erőltetni. Ha nemet mondanak, akkor ők egyedül tudják/szeretnék csinálni.

Vevők annyiból jobb helyzetben vannak, hogy nekik a legtöbb cégnél ingyenes a szolgáltatás és nagy segítség, hogy a válogatásban, döntésben támogatást kapnak. Sokan nem tudják pontosan megfogalmazni, hogy igazából mik a fontos kritériumok. A "nem tudom miért, de ez nem tetszik" mögött lehet egy tudattalan berzenkedés az elosztástól. Vagy maga se tudja, de zavarja az amerikai konyha és zártat szeretne. Nem tolakodó, de érdeklődő kérdésekkel rutinosabban lehet rávezetni álmai lakására.
Az ügyfélnek a nyakába ülni nagy hiba. Karnyújtásnyira kell lenni és mindig annyira segíteni, amennyire éppen igényli. Ha kérdés van, arra tájékozottan, kimerítően válaszolni. Ha nézeget, "ízlelgeti" a lakást, akkor békén hagyni, megvárni, amíg odanéz vagy kérdez.

Az erőszakos nyomulás egy nagyon kicsi rétegnek bejön, de ez kb a népesség 0,1%-a.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:01:06

@Little Fluffy Cloud: Jajistenem. Az ingatlan.com ingyenes oldal, ha nem akarsz képeket feltölteni és továbbá megelégszel azzal hogy a hirdetésed a találati lista 20-30. oldalán jelenik meg. A magánhirdetéseknek kb. annyi értelme van hogy az ingatlanosok rá tudnak szűrni a magánhirdetésekre hogy a tulajt vegzálják. A tulajdonos átverése abban áll hogy sokan azt hiszik amit írsz. Valójában persze az ingatlanértékesítés jóval komplexebb munka, a szolgáltatás nem merül ki az ingyenes hirdetésben és pénzbegyűjtésben.
A vevő átverése meg... Legközelebb ha lakást keresel és ingatlanos veszi fel a telefont, kérj elnézést és tedd le. És csak magánszemélytől vásárolj, ha nem akarod hogy a tulajdonos a kialkudott vételárból fizetni kényszerüljön egy általa megrendelt szolgáltatásért. Merthogy igen, ha ingatlanossal kezded el az adott lakásra vonatkozó folyamatot, illik is vele befelyezni. A zaklatásról volt már szó korábban, nem szép dolog. Ha pedig 0.1% lenne az ingatlanközvetítés reális ára, az elmúlt 20 évben lecsökkent volna annyira. De nem tette.

Winston Smith 2010.02.12. 22:11:40

@Xotifan: "a szakma rettenetes mélységekben van, de nem a szakma létjogosultságát kell megkérdőjelezni hanem az egyes ingatlanosokat"

Ha nem haragszol, így az Internet elterjedésével én megkérdőjelezem a szakma létjogosultságát is.

Mit is csinál az ingatlanos? Összehozza az eladót és a vevőt és ennyi, mindezt szerény párszázezer forintért vagy éppen millió fölötti összegért.

Erre egy hirdetéseket összegző, megfelelően felhasználóbarát honlap is tökéletesen alkalmas. (Lásd autók tekintetében a hasznaltauto.hu.) Teszem azt heti 200 Ft hirdetési díjért, amivel amúgy az üzemeltető rommákeresné magát.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:12:03

@Flynn: Mert nem volt kérdés;)

Milyen érvet? Nincs ilyen érv. Két félegyenes van, az egyik a megbízóé aki y ár fölött hajlandó eladni az ingatlant, a másik a vevőé, aki z ár alatt. Ezt a kettőt kell párba állítani hogy metszik-e egymást. Ha igen, siker. Az hogy a közös intervallumon belül hová esik, hóttmindegy. Főleg ha egy ingatlanos van. Ilyenkor a vevő is az ingatlanos ügyfele. Ha külön ingatlanos képviseli az eladót és a vevőt, általában bírkóznak egy sort, hisz mindkettőnek az elégedett ügyfél a fontos és a sajátját védi. Kérdés hogy elégedett volt-e az eladó az adásvételi után? Beszéltél vele? Nekem ez a 2MFt ugrás kicsit soknak tűnik, talán szubjektív (általad nem ismert) szempontok is közrejátszottak.

A környék négyzetméter meg nem létezik. Nincs. Minden lakás egyedi, a környék csak kiindulási alap amiből aztán bizonyos tényezők figyelembevételével számolják az értékbecslők a számított értéket, ami viszont jellemzően elég nagy szórással viseltetik az ún. piaci értékkel szemben. Egyébként viszonylag egyszerű kiszámolni.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:13:11

@Winston Smith: Check my blog, barátom, és üdv a klubban! Technológia mindenek felett!

Flynn 2010.02.12. 22:24:49

@Xotifan: Nem hiszem, h elégedett volt, láttam a fejét, amikor átadta a zsét. :)
Merthogy a jófej ingatlanosok eljöttek a szerződéskötésre és a foglalóból már kárpótolták is magukat. :)
Igaza van Winstonnak, amióta van Net, felesleges egy harmadik felet is bevonni a jáccmába.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:29:26

@Flynn: Ez is a szerződésben van általában. Első pénzmozgáskor fizetés. De nem azt krtdeztem hogy mikor fizetni kellett elégedett volt-e hanem hogy azzal elégedett volt-e hogy el lett adva a lakása (így ahogy egyre többet írsz az a kép rajzolódik ki bennem hogy rohadtul el kellett már adnia a lakást és nem örült sem az alacsony árnak sem az ingatlanosnak de muszáj volt)

éshanem 2010.02.12. 22:40:36

Alapvetöen van haszna az ingatlanügynöknek, föleg akkor ha végzi a dolgát.. nem vagyok egy amerikafan, de onnan lehet tanulni... Ugyanakkor a kedves eladók, akik arra sem képesek ,hogy legalább a fényképezésre rendet csináljanak a disznóóljukban, és természetesen mindig az övéké az utca legdrágább lakása... Egy nyarat végighuztam egy közepesen nagy cégnél, nem volt rossz, szivesen is csináltam volna de pont ezek miatt hagytam abba, mivel akkora tulkinálat van és behozási kényszer az irodáknál, hogy emberi modon sajni nem lehet csinálni..

Flynn 2010.02.12. 22:40:50

@Xotifan: Volt egy kb. egy évvel korábban vásárolt másik lakása a környéken, amit közben felújított, oda költözött. Nem volt neki sietős. Nem volt hitele, vagy más egyéb, ami miatt vmi határidőre muszáj lett volna eladnia. Egyszerűen csak le akarta tudni a dolgot. Vannak ilyen emberek.
Pár hónappal korábban ő is meghirdette ugyanott, ahol én is megtaláltam, csak akkor már az ingatlanos hirdetéseként.
Mondta is, h jöhettem volna korábban is, mert akkor megúszta volna a fél millát. De én akkor még nem kerestem. :)
Vki biztos javasolta neki, h miért nem csináltatja ingatlanossal, és balga módon belement. És akkor ő már nem hirdethetett (vagy mindegy volt, mert úgyis fizetnie kellett volna).
Szal annak lehet örült, h letudta a dolgot, de annak biztos nem, h nem túl jó áron értékesítette a lakását.

Hozzá Szóló 2010.02.12. 22:44:20

@mcs: Az iroda ocska, ha hulyeket meg hazug embereket meg parasztokat alkalmaz.

Kedvencem az
"Ugye nem panel?"
"Ugy tudom, nem..."
"Akkor ezt tisztazni kellene elore egesz biztosan, mert panelt meg se nezek"
"Rendben... (suskus).... nem panel!"

Odaerunk, persze panel...

"Hat ez nem egeszen panel..."
"Miert is nem az?" (Azt hittem, ott torom be a fejet)
"Hat csak a belso reszek egy resze (!!!) panel" (ertsd: a kulso falat teglakkal raktak ki, hogy kinezzen valahogy, amugy az egesz szutyok panel)

Az ilyen minek ment ugynoknek?
Minek szuletett meg?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:47:08

@Flynn: Belement az alkuba. És ha jól értettem, kétszer is engedett egy-egy milliót. Nem értem hogy hol hibázott az ingatlanos. Nem értem. Azon kívül hogy nem ajánlotta fel a jutalékot a baptista szeretetszolgálatnak.

Arvedui 2010.02.12. 22:55:48

Ingatlanos nélkül:
Biatorbágyi új építésű lakások eladók!
:D
érdeklődni nálam :)

Flynn 2010.02.12. 22:55:49

@Xotifan: 'Nem értem hogy hol hibázott az ingatlanos. Nem értem.'
Akkor szájbarágok. :)
A lakást 16-ért hirdették meg először. 1 millát engedett volna, de ez természetes, ennyit szoktak. Azaz ő 15-ért adta volna.
Én megis vettem volna ennyiért (bár ő ezt nem tudta).
Többek közt azért, mert a szomszéd utcában 15-ért adtak el az orrom elől egy 10 m2-rel kisebbet.
(Az kicsit jobb állapotban volt, ez indokolta a különbséget.)
Azaz az ingatlanos feleslegesen húzatott le vele 1 milliót.
Sztem egyszerűen csak azért, h tutijó vétel legyen, hamar elvigyék, és ő hamar megkapja a jutalékát.
Hol hibázott?
Ott, h a saját érdekét képviselte, és nem a megbízóét.
Egyszerű, mint a faék.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.12. 22:56:40

Hm, úgy látom a poszt senkit sem igazán érdekel, csak a szokásos "mivégre vannak az ingatlanosok" kötélhúzás megy.

Pedig érdekes a lista, bár van egy két fura tagja, pl. nehéz elképzelnem a J és a K kategóriát.

Azt is furcsállom, hogy a legtöbb esetet készpénzes vevőnek írja a poszt, (kivétel a vidéki egyetemista szülei), azt gondolnám, ennél több a hiteles vevő (legalábbis pár éve több volt és hosszabb távon megint több lesz, vélném...)

Soakat árnyalna a besoroláson, ha mindegyik mellett lenne egy százalékos adat, hogy számszerűen hányan vannak. Meg egy másik, hogy a bevétel hány százalékát generálják.

heldente 2010.02.12. 22:59:30

@Xotifan: CDC-n keresztül hirdettem lakást, kijött egy fazon szerződést kötni,egy cseppett nagyarcú volt, fikázta a konkurenciát, mikor mondtam, h egy másikkal is szerződtem már.
észrevette, h sporthirek mennek a tévében, beült osztotta az észt, párommal már egymásra nézegettünk, h melyikünk hajitja ki előbb. Állitotta, egy héten belül hoz több vevőt, sőt lehet, h már hétvégén is, ehhez képest 2 hónap alatt egy vevőjelöltet sem hozott, mig a másik hetente egyet ( az ár uaz volt mindkettőnél )

Flynn 2010.02.12. 22:59:46

@Xotifan: Erre mondhatod, h a megbízó hülye volt.
Hát többnyire akkor bíz meg vki mást az ember vmivel, ha nem ért hozzá annyira.
Mert ha igen, akkor megcsinálja maga.
Csak az ember nem feltétlenül azért akar megbízni egy szakértőt, h lehúzza.
Mert a szakértésnak ez lenne a lényege, h a ráfordított összegnél többet hozzon a konyhára.
Jelen esetben ez bazira nem történt meg.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.02.12. 23:08:00

Ja és minden eladó szerinted egész nap válaszolni tud a hívásaidra, esetleg azonnal több képet küldeni? MINDEN VEVŐ ÉRDEKLŐDŐT REGISZTRÁLUNK, UTÁNA MEGMONDJUK PONTOSAN HOGY HOL VAN AZ INGATLAN. AKI KOMOLYAN VENNI AKAR, AZ MEGADJA AZ ADATAIT. A JÓ INGATLANOS SEGÍT A VÉTELÁR KIALAKÍTÁSÁBAN IS, FIGYELI A PIACI MOZGÁSOKAT IS STB. KÜLFÖLDÖN EGYÉBKÉNT NINCS EZ A SZARTENGER HOGY HA ELADOD AKKOR FIZETEK NEKED, OTT BMEG AZ ELADÓ ELŐRE!!! felírtad?? ELŐRE KIFIZET EGY ÖSSZEGET A SZOLGÁLTATÁSÉRT! EZEKET A MEGKERÜLŐ EMBEREKET ÚGYIS UTOLÉRI AKI AKARJA... CSAK NEHOGY A VÉGÉN EGY OLYAN INGATLANOSBA FUSSÁL BELE, AKI NEM PERES UTON fogja behajtatni a követelését... ennyi gyökeret...

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 23:08:46

@Flynn: Ok, rendben. Lehúzta az ügyfelét 1 millára. Szemét volt.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 23:10:10

@longlife: Még annyit tennék hozzá hogy a jó ingatlanos tisztában van az udvariasság alapvető szabályaival is.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.02.12. 23:10:39

ja és az eladóknak!: én hozok neked 95% -ot az ingatlanod vételárára és nem te fizetsz 5%-ot!

Stiel 2010.02.12. 23:12:22

Nekem az nem tetszik, hogy az eladó hozza meg azt a döntést, hogy ingatlanossal hirdet, de nem biztos, hogy ő is fizeti meg. Persze, lehet mondani, hogy ha vevőként nem sikerül megalkudni nekem megfelelő árban, akkor keressek tovább, de az a helyzet, hogy még Budapesten sincs végtelen sok eladó lakás (nagyjából körülhatárolt paraméterekkel). És a nap végén akkor is az van, hogy az ingatlanos kivett egy kupac pénzt a rendszerből.

@Xotifan: 'Egy szolgáltatás értékét nem a rá fordított idő határozza meg.'

Szerintem azért működik még mindig, hogy százezrekért közvetítenek, mert az emberekben az a képzet él, hogy hát ingatlant az ingatlanostól. Pedig ezen simán túl lehetne lépni, átlagembernek pár óra az a munka, amit az ingatlanos elvégez. Persze van, aki inkább fizet, csak ne kelljen vele foglalkoznia (pl. mert olyan sokat keres, vagy mert messze lakik és nem tudja maga fogadni az érdeklődőket), ilyenkor tényleg releváns az ingatlanos. De ez egy jóval kisebb piac. Lenne.

És persze ott van, hogy az ingatlanosok jó része egyszerűen inkorrekt.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 23:13:29

@promontor: A J és a K kb. ugyanaz, vannak emberek akik nem tudják hogy mit akarnak, esetleg elkövetik azt a hibát hogy lakást akarnak cserélni de előbb vásárolni akarnak, mondván csak akkor költöznek ha megtalálták a tökéletest. És akkor azt lefoglalózzák és elkezdik hirdetni a sajátjukat. A probléma azzal indul hogy nincs tökéletes lakás, tehát vélhetően sosem találják meg. De a nagyobb gond (nekik, legalábbis) ha megtalálják és még le is foglalózzák. Aztán csodálkoznak hogy az ő lakásuk nem megy el annyi idő alatt / annyi pénzért.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 23:18:32

@Stiel: Egyrészt az emberekben az a képzet és hogy ingatlant bárhogy, csak ingatlanoson keresztül ne. Pontosabban: érdeklődni, keresni ingatlanoson keresztül szeretnek (mégiscsak ismerik a piacot, környéket, stb.), vásárolni nem.

Ugyanakkor az ingatlanosok nagy része anyagilag pengeélen táncol és még ha nem is inkorrekt alapból, egy vételi ajánlatnál már befolyásolja az éleslátását a szeme előtt lebegő dollárjel.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.02.12. 23:19:06

Én is ingatlant keresek és utálom az ügynököket. Az ingatlan.com hirdetései közül nagyon sokat megtaláltam Google Earth és Norc segítségével (főleg persze házakat, de lakásokat is). Ott aztán be lehet csöngetni, hátha hajlandó az eladó a tárgyalásra, akkor is, ha ő maga közvetlenül nem hirdet.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 23:25:40

@Szárnyati Gézа: További jó munkát! Ha ennyit dolgozol vele, megérdemled hogy le tudd alkudni a jutalékot.

Stiel 2010.02.12. 23:28:38

@Xotifan: 'A magánhirdetéseknek kb. annyi értelme van hogy az ingatlanosok rá tudnak szűrni a magánhirdetésekre hogy a tulajt vegzálják.'

Hm... magánszemélyként ingatlan.com-on meghirdettük a régi lakásunkat tavaly (kiemelés nincs, egyetlen kép, az alaprajz, valamint rövid, tömör szöveges információ). Első héten volt két érdeklődő, szóval valahogy csak megtaláltak. :) Egyikük meg is vette, összesen két hét alatt lezajlott az egész móka. Meghirdetett áron adtuk el, egyrészt mert nem volt sürgős, másrészt a vevőjelöltnek szemlátomást tetszett. Mi elégedettek vagyunk, ő is az. Minek ide ingatlanos?

számolgatós 2010.02.12. 23:33:11

Kedves Xotifan, kicsit kellemetlen, ha vevőként sétáltatnak feleslegesen. Elmondod, hogy földszint nem érdekel, mégis olyat mutat, elmondod,hogy lepusztult ház és környék nem érdekel, mikor kimentek a fél házon noncs vakolat. mit fizet az ingatlan közvetítő, az elvesztegetett időmért?
Merthogy ingatlanos (többet kipróbáltam) szolgáltatását kívántam (nem kicsi pénzért) igénybe venni (ha a pénzt az eladó fizeti akkor is)

Stiel 2010.02.12. 23:35:31

@Xotifan: Arra gondoltam, hogy eladni szeretnének ingatlanoson keresztül. Lusták az emberek, vagy nem tudom, pedig ez tényleg nem nagy munka. Korábban, másik poszthoz írta egy (volt?) ingatlanos kommentelő, hogy 30 millió forint alatti ingatlant nyugodtan hirdessen meg a tulaj maga és kész. Én ezzel teljesen egyet tudok érteni.

És hát a lényeg: szerinted mi határozza meg az ingatlanközvetítés értékét? Mik a főbb tényezők? És ezek közül mi az, amiben az ingatlanos és csak ő a menő?

dargai.d 2010.02.12. 23:47:41

Akkor elmondanám röviden, csupán a tisztánlátás kedvéért, hogy miről szól az "ingatlanos" MAGYARORSZÁGON, amit egyesek nagyképűen szakmának, mások - jogosan - lehúzásnak tekintenek.

Előrebocsátanám, hogy a vevők számára (feltéve, hogy nem húzzák le MÉG ŐKET IS közvetítői díjjal) hasznos "állatfajta" ez.

Az ingatlanos a legnagyobb szolgálatot azzal teszi, hogy az eladót becsapással meg különböző ócska trükkökkel ráveszi, hogy piacképes vagy az alatti áron adja el az ingatlanát.

Példa: Eladó el akarja adni 50m2-es felújított újpesti panelét 10 milláért. A panel valójában 8,5 milliót ér. Meghirdeti, de ezen a maximálisan eltúlzott áron tényleges vevő nem jelentkezik. Ellenben rászállnak az ingatlanosok, mint gyöngytyúk a takonyra. Győzködik, hogy írja alá a megbízásit, majd ők hoznak rá vevőt 10 milláért. Csóró eladó még próbálkozik, lemegy 9,8 millára, de továbbra is csak ingatlanos érdeklődők vannak, akik "segíteni" akarnak neki 3-4% jutalékért. Emberünk belemegy, sóhajt, aláírja a megbízásit. Ingatlanos kijelenti, hogy futószalagon hozni fogja a vevőket. Ezzel hazudik. Ingatlanos - mint a piacon dolgozó ember - jól tudja, hogy a lakás 8,5 milliónál nem ér többet. Meg sem hirdeti, max. 1-2 ingyenes portálra teszi fel.

Ezután 3 héttel jön az eladó megdolgozása, a rinyaparti előadása. Hetente hívja eladónkat telefonon, hogy 50 helyen hirdeti a lakást, elköltött már hirdetésre több tízezer forintot, de magas az ár, csökkenteni kellene. Eladó megint sóhajt, legyen 9 millió az irányár.

Megint 3 héttel később: Rinyaparti 2. forduló. Ingatlanos bemeséli, hogy már majdnem volt vevő, százezret költött hirdetésre, még egy kicsikét le kellene menni az árra. Eladó belemegy, legyen 8,7 millió.

Csóró ingatlanos EKKOR és CSAK EKKOR kezd el foglalkozni a lakással, most már 5-10 portálra is felteszi az új árral és még 5, max. 10 ezer forintot rá is szán a kiemelt hirdetésre meg esetleg egy Expressz megjelenésre. Feltölti a telefonját is végre. És csodák csodájára, ennyiért már lesz valós vevő is. Aki végül még a 8,7-ből 200 ezret alkudva 8,5-ért el is viszi a kecót. Az eladónak már annyira elege van a hercehurcából, hogy adja is ennyiért.

Az ellentmondás az egészben: az ingatlanos az ügyfele (a neki fizető eladó) lehúzásával egy vadidegen számára keres pénzt ingyen(vevő), nem mellesleg 10 ezer forint költséggel meg néhány órai munkával (telefonálgatás, kikísérés) zsebre vág több, mint 300 rugót.

És ez még nem minden, tudnék még mesélni...

Arvedui 2010.02.13. 00:14:38

@dargai.d: ezt nem igazán értem, a leírt példádban az ingatlan pont az árán ment el, az ingatlanos csak a realitások talajára nyomta le az eladót és ez nagyon helyes, megspórolt neki egy csomó időt és így pénzt is.

Stiel 2010.02.13. 00:29:32

@Arvedui: megspórolt pénzt? Mihez képest is? Abból a 8,5-ből, amit a vevő fizetett, még lejön az ingatlanos jutaléka. Szóval ahhoz képest nem jár jobban, ha mondjuk maga meghirdeti 8,5-ért.

Persze az eladó végeredményben azért fizetett, mert nem volt tisztában a reális árral. Ez valóban baj. Az ingatlanos dolga itt főként az volt, hogy levitesse reálisra a meghirdetett árat. Ez komolyan megér 300ezret?

Persze mondhatod, hogy az eladó baja, és fizessen, de hogy ez 'nagyon helyes' lenne és pénzt spórolna az eladónak, az már túlzás. Az én értékrendemben ez szimplán kihasználás.

dargai.d 2010.02.13. 00:41:46

@Arvedui: Mert nem akartam sarkított példát hozni, ezért a történetemben tényleg az értékén, 8.5 millióért ment el a lakás. A valóságban az ingatlanos valószínűleg meggyőzte volna az eladót, hogy adja el 8 millióért, mert úgy is jó üzletet csinál.

De maradjunk az eredeti, "jóhiszeműséget" feltételező példámnál. Időt nem takarított meg az ingatlanos az eladónak, mert így is beletelt 2-3 hónapba, amíg az ingatlanos végigjátszotta a műsorát, hogy meggyőzze eladó barátunkat, utána jött csak a vevő, mert nem sokkal előtte kezdett VALÓBAN foglalkozni az ingatlanos a kecóval.

Pénzt meg pláne nem takarított meg az eladónak, mert a 8,5 milliós vételárból az ingatlanosunk eltett 4%-ot, ami barátok között is 340.000.- Ft. Költsége/munkája volt vele max. 30-40 ezer forintnyi.

Annyit valóban megtett (jó pénzért), hogy a realitások talajára nyomta le az eladót.

Arról most nem beszélnék, hogy ha nem egy viszonylag könnyen belőhető árú tucatlakásról (újpesti panel) van szó, akkor mennyire megy a realitások alá a GYORS JUTALÉK érdekében ingatlanos barátunk. Sokszor milliókkal egy értékesebb családi ház esetén és akkor a jutaléka is könnyen hét számjegyű lehet.

Gondold végig a példát egy óbudai családi házzal, aminek a reális ára pl. 30 millió lenne, ingatlanosunk 2 hónapnyi kitartó manipulálással meggyőzi az eladót, hogy erre csak 25 millióért lesz vevő, de akkor hozza is izibe. Ez 5 milla bukta PLUSZ a 25 milla után az ingatlanos 1 millás jutaléka. Ez a másik szélsőség.

Persze felfogható az egész úgy is: megérdemelte az eladó, hogy az ingatlanos megvezette. Ha reális áron kezdte volna önállóan árulni a házát vagy később nem dőlt volna be a hazudozó ingatlanosnak, akkor jobban járt volna.

Én azonban az ingatlanos szerepét látom negatívabbnak.

Arvedui 2010.02.13. 00:47:44

@dargai.d: Igazad van sok mindenben de lehet(ne) ezt úgy is csinálni mint a működő ingatlanpiacú országokban. Amikor el akarom adni a lakásomat kihívok 2-4 ingatlanost akik felbecsülik az ingatlant és megmondják, mennyiért, mennyi idő alatt tudják értékesíteni, az eladó pedig tud választani közülük. Ilyenkor az eladó és a vevő is korrekt szolgáltatást kap(hat).
Félreértés ne essék, napi kapcsolatban vagyok ingatlanosokkal és a színvonal a béka segge alatt van, ennek ellenére ez is egy olyan szakma amire nagy szükség lenne.
Talán mindannyian látunk évtizedek óta kinnlevő ELADÓ táblákat ingatlanokon, szóval az eladók hozzáállása is a béka segge alatt van.

Arvedui 2010.02.13. 01:02:40

@dargai.d: ha ma eladom az ingatlanom X forintért, vagy hat hónap múlva X forintért akkor buktam egy csomó pénzt (434 000Ft-ot a 8,5MFt ingatlanon 10%-os kamattal)

dargai.d 2010.02.13. 01:03:20

@Arvedui: Abban egyetértünk, hogy az eladók elképzelései is nagyon sok esetben túlzottak. Cseppet sem kívánom védeni a maguktól/ingatlanuktól "elszállt" eladókat, de amint említettem, jóval megvetendőbbnek tartom azt a szerepet, amit az ingatlanosok eljátszanak.

Az ingatlanos "szakma" pedig akkor fog úgy működni mint Nyugaton, és akkor lesz SZAKMA, (idézőjelek nélkül)ha nem gondolja magát minden munkanélküli műkörmös, unatkozó háziasszony meg megbukott MLM-es üzletkötő profi ingatlanos szakembernek.

Ne felejtsük el, hogy az ingatlanosok zömétől semmiféle képzést nem követelnek meg. Elég, ha az iroda vezetője rendelkezik egy OKJ-s gyorstalpalóval. Régebben a "képzettségi követelményeket" sok ingatlanközvetítő Bt. úgy oldotta meg, hogy kültagként bevett a cégbe egy jogászt vagy valakit, akinek volt papírja, de nem is dogozott ott. A nagyok OC, DH semmire sem jó gyorstalpalóinak szakmai hasznáról itt most nem is beszélek. Sajnos találkoztam nem egy és nem kettő huszonéves plázacica ingatlanossal, aki még életében nem látott tulajdoni lapot, azt sem tudta, mi lehet az. Hát itt tart a szakma, a "béka segge alatt" jelző még eufemizmus.

dargai.d 2010.02.13. 01:09:11

@Arvedui: "MA" sosem adod el az ingatlanod. Az ingatlanos sem hoz vevőt azonnal. Lehet, hogy 2 hónappal gyorsabban eladja neked, mert rábeszél egy radikálisabb árcsökkentésre.

Én a leginkább jóhiszemű feltételezéssel élve azt mondom, hogy a tulajnak esetleg beletelik fél évbe, amire magától is rájön, mennyi a reális ár. Az ingatlanos meg kitartó rábeszéléssel meggyőzi az árcsökkentésről és hoz is vevőt 3 hónap alatt. Ez mindjárt csak 3 hónap kiesés, nem 6.

P.S.: Egyébként dobj már egy mailt légyszi, hol kapok 10%-ot (kamatadó után) a pénzemért jelenleg. Ha 7%-ot tudsz, az is jó lesz.

forumnick 2010.02.13. 01:12:20

Adtam is, vettem is a nyáron ingatlant.
Összeségében nagyon jől leírjátok a "miért nem megyek ingatlanoshoz" részt, és itt is nagyon jól nyomják az ingatlanosok a bullshitet (voltak nálam, folyamatosan figyelmeztettem őket, hogy hol hibáznak a megpuhításomban, szépen próbáltak terelni).

A lényeg: pl. egy ház esetén össze kell gyűjteni a hirdetéseket a kiválasztott ingatlanról. Venni egy bringát vagy robogót, jól kilelemezni/átlagolni azt a kis valósághalmalmazt amit az ingalanosok behazudnak a hirdetésekben és virtuálisan (google maps) és fizikálisan bejárni a környéket. Max. egy fél délután alatt megtaláltam eddig minden keresett, legeldugodtabb ingatlant is. Mindenki füvet nyír, kocsit mos, gyerek kerget az utcán, pár kérdés és kiderül jó helyen jársz-e. További előnye, hogy megismered a környéket is, ahova költözni szertnél.

Stiel 2010.02.13. 01:15:52

@Arvedui: Sokan úgy adnak ingatlant, hogy 1-2 hónap eltéréssel vesznek is, a pénz nekik gyakorlatilag nem kamatozik. Amit veszít, az az, hogy kénytelen még hat hónapig a régi helyen lakni, ami forintban nehezen mérhető.

(A 10% kamat pedig azért túlzás. Egyébként meg a szám nem stimmel, nálam 415 ezer jött ki.)

Stiel 2010.02.13. 01:17:07

@forumnick: És még további előnye, hogy lesz a végén egy bringád. :D

forumnick 2010.02.13. 01:20:28

@Arvedui:
"Amikor el akarom adni a lakásomat kihívok 2-4 ingatlanost akik felbecsülik az ingatlant és megmondják, mennyiért, mennyi idő alatt tudják értékesíteni, az eladó pedig tud választani közülük."

Ez esetemben minden esetben a következőképpen nézett ki. Nyúzott az ingatlanos, ok, gyere. Bejön, minden szép, minden jó, 1 hét alatt eladom 24mft-ért. Van sok tuti vevőm, mind kp, azonnal. Ha most szerződsét kötünk hozom is, mertm ost van itt éppen, holnapután utazik haza Ciprusra stb. Kérdeztem: garantálod is ezt nekem? Számoljunk csak, akkor hogyan is néz ki a vége? Hogyan is szól a szerződés, a szankciók?

Erre az ingatlanos: a lakás sötét, ennél jobbat a szomszéd házban csak sokára 20-ért tudtunk eladni stb. szóval ha nem minket választ lehetlen eladni stb.

Olyan szép nyomták az iskolában tanult egyenszöveget, hogy öröm volt nézni. Már direkt kértem őket, lépjenek már ki a szerepből, mert unom. Volt kicsi, nagy, jónevű, ismert és ismeretlen iroda is. MIND ELJÁTSZOTTA EZT.

cbc 2010.02.13. 01:24:50

1. "A JÓ INGATLANOS SEGÍT A VÉTELÁR KIALAKÍTÁSÁBAN IS, FIGYELI A PIACI MOZGÁSOKAT IS STB"

Persze. Egy éves szinten mondjuk 30 eladást bonyolító kis iroda nyilván rendelkezik annyi adattal, amennyiből következetéseket lehet levonni.... Maximum a kínálati árakat tudja nézni, az pedig mindenki számára bármikor elérhető. Ilyesmire csak a legnagyobb hálózatok képesek, nekik van annyi adatuk.

2. Az árlenyomásos történet amit pár hozzászólással feljebb írtak, teljesen hétköznapi eljárás...

3. Forumnick: tök igazad van. Viszont egy csomó embernek erre nincs ideje, kapacitása, sem vevőként, sem eladóként. A vevő sokszor azt sem tudja mit akar, csak azt, hogy mennyi pénze van, de néha még azt sem. Na őket szolgálják ki az ingatlancégek. Rengeteg ember például nem tud kommunikálni, nem képes öt értelmes mondatot elmondani a saját lakásáról, vagy olyat mond, amitől aztán soha meg nem veszik.

4. Vannak persze lakások, amiket könnyen gyorsan el lehet adni saját erőből. Még több van a piacon, amiket még ingatlanossal is alig.

5. A szakmai színvonal hát hmm..valóban igen vegyes, de ennek az az oka, hogy csomóan foglalkoznak ingatlanozással olyanok, akiknek semmi közük sincs hozzá, csak próbálnak megélni valamiből.

forumnick 2010.02.13. 01:31:18

@cbc:
"Viszont egy csomó embernek erre nincs ideje, kapacitása, sem vevőként, sem eladóként"

Nézd, én is a családtól és az alvástól vettem el az időt. De mindig arra gondoltam, hogy gyakorlatilag egy jómunkásember több éves keresetét megspóroltam a ki nem fizetett jutalék révén. Így máris megérte.

A második részben igazad van, ez rám nem vonatkozik. :-)

Arvedui 2010.02.13. 01:34:01

@Stiel: nálam 433.953 Ft
Egyébként lőttem diszkontkincstárjegyet egy évre 12,56%-ot hoz.
Egyébként egy ingatlan hozamát nem alapkamattal számoljuk.

Arvedui 2010.02.13. 01:38:54

@Stiel: 415e nem jöhetett ki, ha nem kamatos kamattal számolok fél évre 10%-al az is 425e.

cbc 2010.02.13. 01:39:36

"De mindig arra gondoltam, hogy gyakorlatilag egy jómunkásember több éves keresetét megspóroltam a ki nem fizetett jutalék révén."

Erre amúgy van egy botrányosan egyszerű megoldás :-)))

Stiel 2010.02.13. 01:43:51

@Arvedui: 10% egy évre az 4,88% fél évre (kamatos kamatból visszaszámolva). 8,5x0,0488=0,4148. Te hogy számolsz?

A diszkont kincstárjegyhez pedig: lin-ket, lin-ket! :) Van egy olyan sanda gyanúm, hogy egy éves futamidejű, vagy valami más stiklije van, szóval a panel-eladónknak Nem Az Igazi 6 hónapra. Akárhogyis, link tisztázná.

Stiel 2010.02.13. 01:46:07

@Arvedui: nem kamatos kamattal 425ezer. Kamatos kamat miatt meg épphogy kevesebb.

Gondolj bele. Tegyük fel, hogy 434ezer a kamat fél évre. Beteszed fél évre, 434ezer. Még félévre csak az eredeti tőkét, még 434ezer. 868ezernél jársz, ami már TÖBB, mint 10%, pedig nem is kamatozott a teljes összeg végig.

dargai.d 2010.02.13. 01:48:35

@Arvedui: Az igen égen kibocsátott kincstárjegy lehet, amit lőttél. Mutass mostanit, mondom, akár 7%-ost. Nincs ilyen. 2 hónapos lekötésnél 7% a legjobb ajánlat a kereskedelmi bankoknál. És ebből lejön 25% kamatadó. Azaz marad 5.25%.

Arvedui 2010.02.13. 01:51:20

@Stiel:
:))))))
0.hónap 8 500 000 Ft
1. hónap 8 570 833 Ft
2. 8 642 257 Ft
3. 8 714 276 Ft
4. 8 786 895 Ft
5. 8 860 119 Ft
6. 8 933 953 Ft

arra pedig, hogy a kamatos kamat kevesebb mintha mindig csak a tőkét kamatoztatnád inkább nem mondok semmit

Arvedui 2010.02.13. 01:54:13

@dargai.d: a kamatadó 20%
diszkontkincstárjegyet itt találtok:
www.bet.hu/topmenu/piacok_termekek/termekcsoportok/termeklista
Kincstárjegyek - letöltés
lehet vele kereskedni, nem csak a lejáratkor váltható be de akkor nyilván kevesebb a hozam.
A kamatadó nem tudom hogyan érinti, tessék utána járni.

Stiel 2010.02.13. 02:01:04

@Arvedui: 'arra pedig, hogy a kamatos kamat kevesebb mintha mindig csak a tőkét kamatoztatnád inkább nem mondok semmit' - ilyet nem is írtam, gondold végig még egyszer.

De most komolyan. Azt írtad, 434ezer a kamat fél évre. Abból több, mint 850ezer az egész éves kamat. Ebben igazat adsz-e?

Stiel 2010.02.13. 02:02:23

@Arvedui: most látom csak, mit műveltél. Te leosztottad a 850ezret 12-vel. Hát ez rég rossz... Csinálj meg az én kedvemért valamit, vidd végig a számításodat 12 hónapig. Meg fogsz lepődni.

gande 2010.02.13. 02:06:10

hogy melyik ingatlanközvetítő éri meg a pénzét, abba most nem mennék bele. de alapvetően igenis van létjogosultsága az ingatlanközvetítőnek.

a problémát máshol látom. egyrészt MO-on sokan azt sem tudják mi a szolgáltatás, másrészt sokan igénybe veszik a szolgáltatást, de aztán nem akarják megfizetni. itt mindkét oldal hozzáállásával van a gond.

ave 2010.02.13. 02:06:30

Sajnos a normalis lakasok normalis eladoi nem akarnak folyton azon veszodni, hogy hol hirdessenek, stb.
Egyszerubb oddobni az ingatlanosnak.
Igy aztan nem is nagyon lehet kikerulni oket.
Egyelore.

>Lakásnéző turisták
Megneznem en azt, aki ezeket kiszuri... :)

Stiel 2010.02.13. 02:08:02

@Arvedui: 'diszkontkincstárjegyet itt találtok... nem csak a lejáratkor váltható be de akkor nyilván kevesebb a hozam.'

@Stiel: 'Van egy olyan sanda gyanúm, hogy egy éves futamidejű'

Asszem kicsit jó vagyok. :)

gande 2010.02.13. 02:08:15

az is érdekelne, hogy MO-on miért hívják a bérlakást albérletnek? és minek nevezik az igazi albérletet?

Arvedui 2010.02.13. 02:08:24

@Stiel: :)))))))))))
nem akarlak megbántani de mondjuk azt, hogy az Excel remekül számít kamatos kamatot....nem osztottam le 12-vel
12 hónapra: 890 061 Ft
NEM LEPŐDTEM MEG!

dargai.d 2010.02.13. 02:09:27

@Arvedui: A kamatadó mértékében megkövetlek: valóban 20 és nem 25%. (Késő van már nekem...)

Viszont mostanában nincs 6%-nál nagyobb éves kamatot adó kincstárjegy.

Lásd: www.akk.hu/object.f7b0fb1b-2291-425c-8f77-617e0a40366c.ivy

Látszik, hogy tavaly márciusban még valóban lehetett 11%-osat lőni éves hozamon 6 hónapra. Azonban tavaly december óta nem lehet 6% felettit lőni. Most az éves legutóbb 5.25%-os volt.

Ráadásul ez nem mentes a 20!!%-os kamatadó alól.

Forrás: www.privatbankar.hu/html/bef/301.php?kommentar=26008

Vonatkozó mondat: Diszkont papír esetében viszont a kamatadó a lejáratkori és a beszerzési ár különbözetére rakódik, vagyis 10 darab DKJ esetén 1 481 forint adót kéne fizetnünk, tehát az átvehető összeg 1 év elteltével 98 519 lenne.

Arvedui 2010.02.13. 02:14:55

@Stiel: azért másoltam be havi bontásban, hogy látszódjon, nem lineáris, tekintve hogy az előző havi kamat mindig rárakódik a tőkére.
X. hatvánnyal számoljuk ahol az x a kamatperiódus.

dargai.d 2010.02.13. 02:17:48

@gande: Magyarországon megszokásból hibásan hívják a bérelt lakást albérletnek. Ez még a szocializmusból ered, amikor a lakások egy jelentős része "tanácsi" lakás volt. Tehát a "Tanács" (vagyis mai Önkormányzat elődje) volt a tulajdonos, a benne lakó meg a bérlő. Ha ez a benne lakó kiadta az egyik szobát vagy a lakás egy részét valakinek, ez volt az albérlet.

Tulajdonképp ma nem igazán létezik az albérlet, mert az önkormányzati lakásokat szociális alapon osztják, elvileg tilos kiadni őket, mert vissza is vehetik emiatt.

Az meg ritka, hogy egy magánszemély tulajdonos megengedje a bérlőjének, hogy harmadik személynek tovább bérbe adja az eleve bérelt ingatlant. Ha megengedné, ez lenne a szó szoros értelmében vett albérlet.

Amit a köznyelv manapság albérletnek hív, az tulajdonképpen egyszerű bérlet.

dargai.d 2010.02.13. 02:19:16

@Arvedui: Viszont még mindig ott tartunk, hogy nem lehet lekötni jelenleg évi 7% (kamatadó után, tehát valójában 5.6%) felett a pénzed. Se 1 hónapra, se 1 évre.

Stiel 2010.02.13. 02:23:18

@Arvedui: 10% egy évre 8,5 milliós alaptőkére az 850 ezer kéne legyen, nem 890 ezer.

A kamatos kamattal pedig pontosan tisztában vagyok. Lassan kezdem azt hinni, hogy csak szívatsz, és szándékosan írsz hülyeségeket..

gande 2010.02.13. 02:25:43

@dargai.d:

köszi :)

nem lenne 20 év után itt az ideje, ezt helyesen megnevezni? az önkormányzatot sem tanácsnak hívják :)

Stiel 2010.02.13. 02:27:55

@gande: ez a szó rögzült, szerintem a többségnek nincs igénye arra, hogy megváltozzon. Talán a legegyszerűbb elfogadni, hogy mostantól ezt jelenti.

dargai.d 2010.02.13. 02:29:17

@gande: Akár hiszed, akár nem, találkoztam falun lakó idős emberekkel, akik még mindig úgy mondják, hogy a "tanácshoz" mennek ügyes-bajos dolgaikkal, nem a Polgármesteri Hivatalba.
Hiába, a megszokás meg az évtizedes beidegződések...

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.02.13. 08:29:16

Engem annak idején beperelt a DH.

Hoztak egy ügyfelet, aláírtunk vele egy előszerződést, letett 200 ezer kauciót a DH-ügynöknél, az előszerződés szerint június 15-ig alá kell írnia a végleges szerződést és kifizetnie a teljes vételárat.

Június 13-án telefonált egy magánügyfél, hogy őt is érdekli a ház. Mondtam neki, hogy már van vevő, de azért telefonáljon újra 16-án, hátha a meglévő vevő visszalép.

Ugyanaznap délután telefonált a DH, hogy az ügyfél kér 3 hét hosszabbítást. Mondtam, hogy ez nekem nem jó, mert nem akarok várni még 3 hetet. Erre megfenyegettek, hogy nem adhatom el másnak, mert már van előszerződésem, s meg kell várnom az ő ügyfelüket, mivel ő kauciót is letett. Mondtam, hogy a kauciót nem nekem tette le, s egyébként is az előszerződésben határidő volt, így ha nem történik meg holnaputánig a szerződéskötés, akkor vége.

16-án reggel telefonált a magánvevő, hogy mi van. Mondtam neki, hogy szerencséje van. Ő örült, s 18-ára meglett a szerződés, kifizetette a teljes vételárat.

Közben hívott 19-én a DH, hogy akkor már kész a vevőjük. Mondtam, hogy már nem aktuális, mert tegnap eladtam a házat. Erre fel voltak háborodva, mondták, hogy rendben, ez az én dolgom, de tartozom nekik 1,1 millió jutalákkal, mert a feltételik szerint nekik akkor is jár a jutalék, ha rajtuk kívül álló okból meghiúsul a szerződéskötés (UTÁNA megnéztem: tényleg szerepelt ilyen pont a szerződési feltételeik között). Mondtam, hogy nem tartozom. Erre fenyegettek, hogy nemcsak ők fognak perelni, hanem az ügyfelük is, mert kauciót tett le. Mondtam, hogy adják vissza ügyfelüknek a kauciót, ha úgy gondolják, ez nem az én dolgom.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.13. 09:02:42

@Max, a Birca: És mi lett a vége a pernek? Mert ha jól értem, akkor Te nem figyeltél eléggé a szerződésre és tényleg járt volna nekik.

Vagy rosszul értem? Mert azért ez egy eléggé elképesztő pont: mi az, hogy jön egy vevő, az ő hibájából meghiúsul a szerződés és erre fel jár az ingatlanosnak pénz? (Azt értem, hogy ha az én - azaz az eladó - hibájából hiúsul meg, akkor az ellen védi magát az iroda, de a vevő hibájához nekem semmi közöm.)

Mondjuk alap, hogy háromszor megrágok egy ingatlanos (egyáltalán, bármilyen) szerződést, mielőtt aláírom. Amiben ilyen pont van, azt semmiképp nem írnám alá.

Egyébként nálam az egyik kifogás az ingatlanos szerződésekkel szemben éppen az volt, hogy már szerződéskötéskor járt volna nekik a pénz, holott utána még simán félremehet az üzlet. Én ilyet biztos nem írnék alá: a lakás akkor van eladva, ha már teljesen ki van fizetve, be van jegyezve a földhivatalba és átadtuk a kulcsokat. Addig sok minden történhet.

igazi hős 2010.02.13. 09:42:54

@longlife: Ez csak akkor lenne igaz, ha megvennéd az ingatlant 95%-on és eladnád 100%-on. Te csak egy vevőt hozol, aki hozza a 95+5%-ot. Olyan mintha a pizzafutár jattot kérne, mert milyen jó pizzát hozott.

DeMarco 2010.02.13. 10:16:51

Végigolvasva a kommenteket érdekesen negatív kép rajzolódna ki az emberekben az ingatlanosokról. Holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

Egy ingatlanos komplex munkát végez, amihez sok attitűddel kell rendelkeznie. Elsősorban komoly felkészültséggel kell bírnia. Én azt tartom, hogy a legfontosabb tulajdonságának az empátiának kell lennie és az emberközpontúságának. Tudni kell bánni az emberekkel. Alapvető tudásanyaggal is rendelkeznie kell. Ilyenek az építészeti dolgok. Fel kell ismernie, hogy mit miből építettek, hogyan, milyen technológiával és kb. mikor. Milyen állapotban van, mik a hibái, hol szorul felújításra, stb. Ismernie kell a közművesítés állapotát, nemcsak az adott ingatlanon, de az egész településen. Ismernie kell az ott lakó emberek etnikumát, összetételét, vagyoni helyzetét. Tudnia kell, hogy melyik ingatlan pontosan hol helyezkedik el, hogyan, mivel lehet megközelíteni, hányadik emeleten van adott esetben, van-e lift a házban, milyen az ingatlan környéke, kik lakják a házat (pl. ahol sok a nyugdíjas, ott nem valószínű nagy léptékű felújítás). Mindent tudnia kell a lakásról. Jó, ha tisztában van a tágabb földrajzi ismeretekkel. Ezeken kívül alapvető, hogy ismerje és tudja a vonatkozó jogszabályokat, kinek milyen joga, kötelességei vannak és az egész megbízói, adásvételi folyamatot a hatályos jogszabályoknak, törvényeknek megfelelő mederben tartsa. Kiemelten fontos, hogy ismerje az állami programokat, pályázatokat, azoknak kritériumait, az adózás, illetékezés minden szabályát ami ingatlanokkal kapcsolatos. Szintén kiemelt tényező a hitelekkel kapcsolatos részletes ismeretek. Hol, melyik banknál érdemes hitelt felvenni, melyiknél van éppen vmi akció, újítás, stb. Érdemes ismerni a társasházi törvényeket, jogszabályokat. Például a mostani változást ami a társasházaknál az eddigi 4/5-öd helyett 100%-ban határozza meg a rendes fenntartáson túli változtatások szavazási arányát. Ez kifejezett kockázatot hordoz magában, mert ha mindenki felújítana és lenne is rá pénz, de mari néni nem akarja, akkor nem lesz felújítás amíg mari néni él.
Nem árt, ha tudja, hogy kik ülnek a megfelelő hivatalokban, hogyan lehet gyorsan tul.lapot beszerezni, stb.
Az sem árt, ha az ingatlanos rendelkezik kapcsolatokkal.

És akkor a téveszmék, Á lá lehet ezt normálisan és elegánsan is csinálni. (Visszaemlékezések ingatlanos múltamra):

1. Minden ember utálja az erőszakosakat, ezért én minden eladót egyszer hívtam fel, felajánlottam a segítségemet. SOHA nem küldtek el a fenébe és 90%-ban elfogadták a segítségemet. Persze én rögtön elmondtam három fontos dolgot őszintén. Egyrészt előre nem kerül ez neki semmibe, csak akkor kell fizetni, ha én közvetítek vevőt. Hirdesse a lakást ő is, sőt ha normális egyéb irodával találkozik, hirdesse azokkal is, előbb elmegy. (Bizony én nem lebeszéltem, hanem rá. Ez lehet, hogy kicsit furcsának hat, de az emberek nem szeretik ha átverik őket, ellenben értékelik az őszinte beszédet.) Az árat én nem toltam sehová, amit az eladó mondott azon hirdettem meg. Ha megkérdezte a véleményemet, akkor elmondtam, hogy mennyi lenne az az ár, ami reálisabb lenne, de akkor is azt javasoltam, hogy ha ő ennyit szeretne érte, akkor kezdjük az ő árán és majd kiderül, hogy kinek lesz igaza. Néhány hét múlva úgyis rájön, hogy túl magas, kérje ő a változtatást.
Közkeletű tévedés, hogy az ingatlanos csak az eladó érdekeit nézi, hiszen ő a megbízó. Én minden esetben a vevő érdekeit is néztem. A vevőnek van a legtöbb segítségre szüksége. A posztban említett kategóriák közül az A,B,C,F,H-nak nagyon-nagy segítség lehet egy jó ingatlanos, aki megmenti őket a céltalan keresgéléstől és célzottan, az igényeiknek megfelelő ingatlanokhoz viszi őket. Nem kell keresgélni, nem kell fölöslegesen utazgatni ide-oda, készen kapnak mindent. A legtöbb iroda rendelkezik ügyvéddel, hitelekkel foglalkozó ügyintézővel, a nagyobbak befektetési tanácsadóval. Mindent elintéznek a vevő helyett. Nem kell földhivatalban sorban állniuk, nem kell méregdrága ügyvédet keresgélniük egy sokszor teljesen idegen helyen. Nem kell attól félniük, hogy átveri őket az eladó. Pontosan megmondják nekik, hogy mi mennyibe kerül, adó, illeték, ügyvédi költség, tul.lap és egyéb díjak.

Egy jó ingatlanos nemcsak az eladó érdekeit, hanem a vevő érdekeit is képviseli. Bizony volt rá több esetem is, ahol az eladó törvénytelen dologba akarta belevinni a vevőt és közbe kellett lépni, meg kellett hiúsítani az eladást a vevő védelmében. A vevő nagyon hálás volt ezért és vett másik ingatlant, az eladóval pedig azonnal szerződést bontottam.

Nagyon sok ember teljesen tájékozatlan ingatlanok és az ezekhez kapcsolódó dolgok terén, nekik óriási segítség, ha egy ingatlanos kézben tartja a dolgokat, pláne ha az illető külföldi állampolgár, vagy nem helybeli.

Nyilván ha valaki megfelelő ismeretekkel rendelkezik és pontosan tudja, h mit akar, nekik kevésbé van szükségük ingatlanosra, mert utána tudnak nézni, járni a dolgoknak. De én sokszor tapasztaltam már, hogy magukat okosnak képzelő emberek aztán meglepődtek. Erre jó példa az egyik tipikus telefonos helyzet, amit is felhoztak, amikor az eladó közli, hogy ő maga szeretné értékesíteni az ingatlanját. Erre én mindig azt mondtam, hogy remek, annál jobb nincs, mint amikor saját magad adod el a lakásodat/házadat. Megértem. Elnézést kérek és megmondom, hogy én többet ezzel kapcsolatban nem fogom zaklatni. Csak annyit teszek hozzá, hogy hol találja az irodánkat, ahol ha neki nem megy, esetleg mi megpróbálunk segíteni neki ebben. s én többet tényleg nem zaklatok senkit, viszont rengeteg esetben ezek az emberek bejönnek, hogy megpróbálták, de ment és lécci segítsünk már nekik...

Számtalan szép emlékem fűződik az ingatlanokhoz. Több gyermek köszönhette nekem, hogy még fedél van a fejük felett, mert kirántottuk őket az árverezés alól, visszajáró külföldi vevőink voltak és sokan akik nálunk adtak el, hozzánk jöttek venni is. Én már nem is telefonáltam a végén, mert annyi ajánlásunk volt, hogy nem győztük.

Empátia és emberismeret. No meg felkészültség...

cserfes csermely 2010.02.13. 10:40:43

@Xotifan:
Na ez vicces volt, gyakorlatilag a hirdetések 80% olyan, hogy ugyanaz a lakás vagy ház ismétlődik különböző árakkal, persze különböző telefonszámmal de mindig ugyanaz az ingatlanos iroda jelentkezik

Bird 2010.02.13. 11:06:00

Az előző poszthoz írt kommentemben jeleztem, hogy általában rosszak az alaprajzok.

Akkor lesz igazi a közvetítői munka, ha a tökéletes alaprajz mellett (mert pl. a közvetítő méri fel és szerkeszti meg az alaprajzot) még az átalakítási igényre is tudnak mutatni variációkat.

Ehhez persze az kellene, hogy az irodák a bőséges építésztömegből alkalmazzanak minél többet, mmert most mintha még mutatóba sem lenne ilyen munkatársuk, pedig csaknem valamennyi más szakma képviseltetve van...

Az általam vett és felújított csaknem valamennyi lakást még jobbá lehetett tenni egy szakszerű átalakítással, amit persze egy laikus vevő vagy közvetítő nem tud kitalálni.

Sokkal több lakás hamarabb elkelne, ha a vevő tudná a műszaki lehetőségeket.

standup 2010.02.13. 11:54:43

@DeMarco: Ezzel teljes mértékben egyetértek.
És még maga az ingatlanos is így jár a legjobban, anyagilag is! Jó szájízzel emlékeznek rá, ajánlják, nincs lelkiismeretfurdalás, viszont van bevétel - és mindenki elégedett.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.13. 12:15:52

@Bird:
jellemző, hogy fiatal építész koromban megkerestem egy csomó ingatlanos irodát, hogy segítek nekik felmérni, korrekt alaprajzokat csinálni, egészen kedvező áron.
meg műszaki tanácsadást is vállaltam volna igény szerint.

szerinted hány iroda kérte?

DeMarco 2010.02.13. 12:42:55

@mcs: A jobb ingatlanosoknál ez nem probléma, mert 30.000 Ft körül lehet kapni lézeres mérőt és pillanatok alatt fel lehet mérni egy ingatlant. Az alaprajz sem nagy kunszt, rengeteg program alkalmas erre, ráadásul sokszor csak egyszer kell megcsinálni normálisan, mert a panelok és sorházak egy kaptafára készültek. Ami meg a javaslatokat illeti az átépítésre, itt jön be a kapcsolatrendszer. Nálam minden építészeti munkát végző embernek volt névjegygyűjteménye, ha valakinek ez irányú terve volt, csak átirányítottuk a megfelelő helyre. Több építészirodával is tartottuk a kapcsolatot, besegítettünk egymásnak, ha kellett. Sőt, néhány másik ingatlanirodával is volt kapcsolatunk, ha a vevőnek nem felelt meg egyik saját ingatlanunk sem, akkor átszóltunk a többiekhez, hogy nekik nincs-e véletlenül megfelelő. A konkurencia is tisztelheti egymást és kisegítheti adott esetben, nálunk ez simán működött. Egyébként meg szükséges is az építészekkel való jó kapcsolat, mert egyre inkább előtérbe kerül a zöldminősítés és ezt csak építész végzettségű ember csinálhatja.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.13. 13:01:04

@DeMarco: lehet, lehet aztán mégse.

játszunk egyet. linkelj be nekem 3, azaz három darab hirdetést, amiben szerinted korrekt alaprajz van.

aztán megmondom, hogy miért nem jó/hiányos/félrevezető/rosszul felmért.

Bird 2010.02.13. 15:09:04

T. mcs!
Megelőztél, mert szerintem is semmilyen csodaeszköz nem elég arra, hogy egy laikus korrekt alaprajzot készítsen.

DeMarco nem nagyon értette meg, hogy mennyiben lenne más, ha egy építész (esetleg statikus) mutatná meg a lakást, ugyanis ő a helyszínen sok kérdésre azonnal választ tudna adni, pl. az egyes falak kibonthatóságára.

Ingatlanhirdetésben csak akkor jó az alaprajz, ha az eredeti, de ha túl régi, már akkor is gyakran van eltérés.

DeMarco 2010.02.13. 17:07:22

@Bird: mcs: Én nem kétlem, hogy egy építész és/vagy statikus részletesebb tájékoztatást tud nyújtani, de az ingatlanosok is tanulnak építészeti, statikai ismereteket, sőt sokan eleve társszakmából jönnek. Nyilván lakozott szöszikétől nem lehet ezt megkapni, tisztelet a kivételnek, de sok ingatlanostól viszont igen. Szükséges is ez az ismeret, főleg családi házak esetében, de még a panelnál is érdemes tudni, hogy hova fúrhatok...

mcs: Nem játszunk, mert nincs rá időm keresgélni, de biztosan találnék helyesen összerakottat.

bird: Szó sincs "laikusokról". De még egy kis számítógépes vénával megáldott laikus is képes lenne méretek alapján összeállítani az alaprajzot, vannak erre egyszerűen kezelhető programok. Bár tény, hogy többszintes családi ház esetében én is inkább elkértem az eredeti alaprajzot, hogy ne kelljen szöszölnöm vele annyit. De csak ha kéznél volt nekik, egyébként megcsináltam.

Bird 2010.02.13. 18:22:24

Ne haragudj, de ha csináltál mostanában felmérési rajzot, akkor azt - az ingatlanra bizonyára emlékezvén - másodpercek alatt megtalálod a saját anyagodban. Én is örülnék, ha belinkelnéd, hogy megdicsérhessük annak szakmaiságát.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.13. 18:33:59

@DeMarco: hát, én nem tudom, mit tanulnak az ingatlanosok, de az biztos, hogy nem láttam még olyan "alaprajzot", ami nagy jóindulattal is alkalmas lenne arra, amire való.

szóval, miután olyan szépen előadtad a jó ingatlanos lényegiségét, tessék, lássam, milyen a jó alaprajz!

hadd ámuljunk.

---

most arról tényleg nem is szólnék, hogy egy átlag ingatlanosnak fogalma sincs arról, hogy mi micsoda egy tulajdoni lapon, hogy mit jelent az övezeti besorolás, hogy micsoda a bruttó szintterületi mutató, vagy akár csak az építménymagasság.

az már tényleg nem az ingatlanos dolga, hogy tudja, hogy melyik fal kibontható, vagy nem. pl. építésztől is hallottam már olyat, hogy vannak a panelben kibontható falak, ami sajnos nem igaz.

DeMarco 2010.02.14. 00:50:35

@Bird: mcs: Igazán sajnálom, hogy nem tudok nektek megfelelő rajzot bemutatni, de én már nem foglalkozom ingatlanokkal, csak nagyon kivételes esetben rokonnak, havernak. Egészen más területen dolgozom jelenleg és ráadásul nem is tartózkodom otthon, hogy előrántsak egy régebbi általam készített rajzot valamelyik archívumból.
De remélhetőleg olvasnak minket aktív ingatlanosok is és megteszik ezt a szívességet nekünk. Küldjenek be megfelelő alaprajzot!

Egyébként, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon azt szintén tanulják az ingatlanosok részletesen és tétel is van belőle a vizsgán. De ha nem is tanulta meg, olvasni azért csak megtanult. :)) Nem olyan bonyolult...
Ez fontos is, mert ha az eladó hm.. nem mond el bizonyos dolgokat az ingatlanukkal kapcsolatban, a tul.lapon rajta lesz...
Meg fogsz lepődni, nekem teljes és részletes térképeim voltak a városomról és a környező településekről, amin tökéletesen leolvasható az övezeti besorolás, építménymagasság és egyéb fontos jelek. A jobb önkormányzatok weblapjain ezek amúgy is ingyenesen letölthetők, vagy besétálva lefénymásolhatók.
Az önkormányzattal amúgy is jó jóban lenni, mert akkor idő előtt tudni fogsz a leendő fejlesztésekről, ami növelheti, vagy adott esetben csökkentheti az ingatlanok árát. Ahogy a közös képviselőkkel is illik kapcsolatot kiépíteni, hogy tudd, melyik házakat fogják panelprogram keretében felújítani, hiszen ott évekig magas lesz a közös költség. Vagy kisebb településeknél közösen kiépített csatorna hálózat lett kiépítve, de nem mindenki fizette ki, sokan tartoznak az önkormányzat felé, ami nem jelenik meg a tul.lapon, de a házat terheli...
Mint mondtam, egy jó ingatlanos komplex munkát végez és sok mindenre, sok mindenkire oda kell figyelnie, ha jól akarja végezni a munkáját.
Ezért butaság amit néhányan írtak, hogy csak kerékkötő az ingatlanos és csak lenyúlja a lóvét. Holott számtalan fontos információ birtokában van, ami igen hasznos lehet a vevőnek, eladónak egyaránt. Sok terhet le tud venni az emberek válláról. Persze nem mindenki alkalmas erre a feladatra.

forumnick 2010.02.14. 02:48:12

@DeMarco:
"De ha nem is tanulta meg, olvasni azért csak megtanult. :))"

Sajnos cáfolnom kell, tapasztalatim szerint nem tanultak meg olvasni. Hiába írtam bele a hirdetésembe, hogy "ingatlanos ne hívj", naponta akár 5-10 ingatlanos hívott.
Személy szerint csak manipulatív, félrevezető ingatlanossal találkoztam, irodától, irodamérettől függetlenül.

Szép dolgokat írsz le, jó is lenne, ha minden ingatlanos így dolgozna.

DeMarco 2010.02.14. 05:34:02

@forumnick: Sajnos ez megkerülhetetlen. Rengeteg az iroda és mindenki szeretne ügyfeleket szerezni. Aki olyan helyen lakik ahol sűrűbben előfordulnak az irodák, ők bizony az elején sok telefont fognak kapni. Tapasztalatból mondom, hogy az első kettővel még türelmesek az emberek, de a többieket elhajtják. Ennél én sokkal rosszabbnak tartom, hogy sokan annyira lúzerek, hogy nem vezetnek telefonlistát. Még a kis irodákban is előfordul, hogy a főnök kiadja a kis szöszinek, hogy hívja végig az újságot. Ő pedig "nagy lelkesen" végighívja. Aztán a következő héten is, meg a következő héten is és így tovább. Ekkor fordul elő, hogy már harmadszor hívja fel ugyanazt a számot, még akkor is, ha már a cég ügyfele az illető... :((( Nem is beszélve a társirodák ügynökeinek telefonszámairól. A nagy irodáknál meg ráadásul több mancika is van, aki telefonálgat. Azonnal negyedére csökkenne a telefonok száma, ha korrekt telefonszámlistát vezetne minden iroda és cég. Nyilván név és cím nélkül, csak azért, hogy senkit ne hívjon fel egynél többször, ergó ne zaklassanak senkit feleslegesen. Természetesen az adatok ugye titkosak, az ingatlanosra is vonatkoznak a titoktartási kötelezettségek. Még ilyenkor is lehetnek tévedések, amikor egyik héten a feleség telefonszámát adják meg, következő héten meg a férjét.

Idézet tőled:
"Nyúzott az ingatlanos, ok, gyere. Bejön, minden szép, minden jó, 1 hét alatt eladom 24mft-ért. Van sok tuti vevőm, mind kp, azonnal. Ha most szerződsét kötünk hozom is, mertm ost van itt éppen, holnapután utazik haza Ciprusra stb. Olyan szép nyomták az iskolában tanult egyenszöveget, hogy öröm volt nézni. Már direkt kértem őket, lépjenek már ki a szerepből, mert unom."

Na nálam ilyet biztosan nem tapasztaltál volna. Egyrészt nem játszom szerepet, másrészt kizárólag igazat mondok, semmi kamu, azt utálom és az ügyfelek is. Ehhez mérten nem is ígérek tuti vevőt, sem tuti árat és főleg nem ígérek időt. Legfeljebb ha kérdezik, akkor elmondom, hogy az adott típusú házból/lakásból mennyi a hiány, vagy túlkínálat és kb. mennyi idő alatt mennek el. De rögtön hozzáteszem, hogy erre nincs semmi garancia, mert számtalanszor előfordult, hogy jobb állapotú lakás eladására várni kellett, rosszabb meg előbb elment és fordítva is. Mi csak egy lehetőség vagyunk, egy plusz, de semmiképpen sem garancia. Nem vagyok varázsló, nem tudok előszedni a kalapból vevőt, de ennek ellenére meg fogok tenni mindent, hogy sikeres legyen az eladás. Az őszinteség mindig kifizetődő, a hamisságot pedig rögtön kiszúrja mindenki.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.14. 12:36:58

@DeMarco: te döntsd már el, hogy abbahagytam már az ipart, vagy nem, mert egyrészt megtudtuk, hogy te vagy a világ legkorrektebb közvetítője, másrészt ha bármi konkrétat kérek, amiből kiderülhetne hogy tudsz-e pl. alaprajzot csinálni, akkor megy a terelés, hogy már évek óta nem is, meg különben se.

akkor viszont a magyar igeidőkkel kellene tisztába kerülni, úgyismint múlt idő.

DeMarco 2010.02.14. 14:50:08

@mcs: A legelső kommentemben azzal kezdtem, hogy: "Visszaemlékezések ingatlanos múltamra" és utána is többször leírtam, hogy jelenleg más területen dolgozom. Ennek megfelelően zömében múlt időt használtam, ha a saját tevékenységemről beszéltem. De jelenidőt ha magáról az ingatlanos szakmáról beszélek, hiszen annak a működése most is ugyanaz. Szó sincs a "világ legkorrektebb közvetítője" címről. A korrektségnek nem dicsőségnek kellene lennie, hanem így kellene mindenkinek működnie és persze nem csak az ingatlanos szakmában. Ennek kellene a normális társadalmi elvárásnak lennie. Nem terelés igazat mondani. Cirka egy hétig több száz kilométerre tartózkodom az otthonomtól, nem tudok előkapni egy rajzot a mellényzsebemből, bárhogyan is szeretnétek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.14. 15:35:26

@DeMarco: jah, mindegy.

btw, a tisztelt ingatlanos "szakma" fejlődéséért felajánlom 1 órányi munkaidőmet és a beküldött alaprajzokról részletes kritikát írok. az ország üdvéért.

gondolom senki se küld, mert mindenki profi, a neten keringő szörnyűségek pedig kivétel nélkül azóta csődbe ment irodák fércmunkái. ja.

volt még egy szép ingatlanos tapasztalatom a napokban, elmentem egy barátommal megnézni egy lakást, kért egy szakvéleményt, hogy mire számítson.

megérkezünk, az ingatlanos kiccsaj elkezdi ontani a szavakat magából, hogyaszongya: "ez itt az előszoba, ott a konyha"
"drága hölgyem, van szemem, lehetne, hogy azt mondja el, amit látni nem lehet?"
"onnan nyílik a háló"
"értem. mikor volt utoljára festve a lakás? mi ez a 50x50cm elfalazott strang itt? mennyi a felújítási alap? mennyi a közös költség? volt-e engedélyezve ez a konvektor-kémény bekötés? mikor cserélték ki a nyílászárót és tettek be műanyag izét a helyükre? mekkora a lakás telek hányada?..."
"onnan nyílik a nappali, a többinek utána kell néznem"

Bird 2010.02.14. 17:38:33

@mcs:
Akkor lenne meggyőző a hibás alaprajzokról szóló állításod (meg az enyém), ha egy lakást felmérnél és felvázolnál, majd egymás mellé tennéd a két alaprajzot.

Azért is szomorú a pontatlanság, mert a nagyobb hálózatoknál a közvetítő a legtöbb esetben olyan lakást ajánl, ahol nem is járt, mert más vette fel.

Többször kaptam a magát legelegánsabbnak és legsvájcibbnak hirdető irodától olyan ajánlatot, ami nem is hasonlított a valóságra, pl. ajtók, ablakok is hiányoztak, az arányok pedig torzak voltak. És ezek 50-100 millió közötti lakások voltak, amiknél elvárható lett volna egy hiteles alaprajz, mert akkor nem ment rá az idő feleslegesen a tulajnak, a közvetítőnek és a vevőjelöltnek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.14. 18:23:56

@Bird: szerintem így is érdekes lesz.

eleve nem tudják az ingatlanosok, hogy mire való egy alaprajz.

DeMarco 2010.02.14. 21:07:35

@mcs: "eleve nem tudják az ingatlanosok, hogy mire való egy alaprajz."

Talán azért, mert a valóságban a vevők 80%-át sem érdekli az alaprajz. A nők megnézik a konyha, fürdő fényképét és kész. Nekik még akkor is kínai az alaprajz, ha van. (Tisztelet a kivételnek.) A többség eleve kizárólag a saját szemének hisz, ezért rápillant a fényképekre és az alapján eldönti, hogy meg akarja-e nézni. Ennek ellenére én fontosnak tartom, hogy legyen jó alaprajz, mert az az értő szemeknek sokat tud segíteni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.14. 21:46:19

@DeMarco: na, na.

egy (jó) alaprajz pont nem olyan, mint egy elektromos terv, hogy a szakmán kívül senki se érti.

épp ellenkezőleg, a jó alaprajz a laikus számára is rengeteg információt hordoz, többet jelent, mint pár rosszul kiválasztott, rossz helyről készített fotó, ami a szokás.

a nem laikusoknak meg majdnem minden fontos infót közöl a lakásról.

Bird 2010.02.15. 05:33:46

DeMarconak részben igaza van, de mcs-vel úgy gondoljuk, hogy egy igazi közvetítő a pontos alaprajz alapján már a megtekintés előtt tud adni biztatást egy olyan átalakításra, aminek köszönhetően az érdeklődő mégis megnézi a lakást, házat, majd esetleg meg is veszi.

Aki meg ért hozzá, a hiteles alaprajz alapján ráharaphat olyan ingatlanra is, amit régóta nem vittek el a lehetetlen elosztás miatt.

DeMarco 2010.02.17. 10:55:11

@Bird: Értem én persze. Mostanában nagyon divatos a külföldi csatornákon a háztervezés, áttervezés, felújítás. Én is látok benne fantáziát, mert aki képes ezt a szolgáltatást eleve nyújtani, az előnyre tehet szert a többiekkel szemben.

forumnick 2010.02.17. 13:20:40

@DeMarco:
Én pont ezt a telefonszámfelirogatós módszert csináltam.
Vettem egy feltöltős kártyát és beleraktam egy régi telefonba. Ha a régi telefon csörgött, tudtam ingatlanügyben keresnek. Olyan ügynök66-nál hagytam abba az irogatást, volt is lepődés, mikor "üdvözlöm Tibor"-ral vettem fel a telefont. :-)

Budapest belvárosában volt a lakás, eddig nem is tűnt fel, hogy mennyi ingatlaniroda van. Kb. minden 300 méteren van egy. Érdekes volt, nemcsak akkor hívtak, mikor újra felraktam a hírdetést, hanem hóvégén, negyedév végén is sokan hívtak. Gondolom nem volt meg a nagy irodáknál a kvóta. :-)

Az első meghirdetés után majdnem napra pontosan 3 hónapra érkezett meg a számlámra a teljes vételár, a válság kellős közepén. Ingatlanos nélkül, fizetett hirdetés nélkül, pár óra internetezgetéssel.

Akik felhívtak és nem ügynökök voltak szinte mindig így kezdték a beszélgetést: "esküdjön meg, hogy nem ügynök!"

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.02.17. 14:24:47

@promontor: Nem tudom mi lett, Spanyolországba költöztem...

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.02.17. 14:27:03

@promontor:

"Mert ha jól értem, akkor Te nem figyeltél eléggé a szerződésre és tényleg járt volna nekik."

Igen, ők így értelmezték. Ez azonban abszurd. Ezen az alapon hoznak egymás minden héten egymás után 3 vevőt, akik kijelentik, hogy megveszik, majd mégsem, s fizetnem kell 3 jutalékot nekik...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 15:19:29

@Max, a Birca: Mondjuk szerintem azt szokták alapból kikötni (bár lehet, hogy tévedek), hogy ha már volt szerződéskötés és a vevő letette a foglalót, akkor már nekik is jár a jutalék, mondván akkor úgyis a vevő bukja a foglalót, abból kifizetheted az ő jutalékukat, tehát téged "nem ér kár" (szerintük).

Ez egy fokkal elfogadhatóbb, bár én ezt se írnám soha alá, mert az elbukott foglaló az a Te károd fedezetére van, nem az ingatlanoséra.

peterpeter1979 2010.02.17. 19:11:59

Ha valaki venni akar, nézze meg ingatlanossal a lakást, kamu névvel bemutatkozva, majd menjen vissza és beszéljen a tulajjal. Én igy vettem lakást, nyilván kikerülöm az ingatlanos köcsögöket,lehet hogy néhány 100ezer ft a közv.dij, de nekem az is pénz, pl. a konyha ára.

DeMarco 2010.02.17. 20:06:40

@forumnick: Per pillanat én is árulom a lakásomat és még egy ügynök sem hívott fel, de az érdeklődők egyike sem mondott ilyesmit, hogy "ugye nem ügynök?"... Szal, ezek nem törvényszerű dolgok, van ez is, az is.

peterpeter1979: Ezek szerint még nem néztél ingatlanossal lakást, mert akkor tudnád, hogy amíg nem töltesz ki egy formanyomtatványt, arról, hogy megnézted az ingatlant, addig nem is visznek oda. Azon meg kell adnod több adatot is, például szem.ig.számot, amit az ingatlanos meg is néz. Gondolod, hogy az ingatlanosok nem tudják, hogy az ügyfelek rafkósak? :))

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.02.17. 21:50:23

@peterpeter1979: az egy dolog, hogy az ingatlanosok zöme csapnivaló léhűtő, de hamár igénybe veszed a "szolgáltatásukat", akkor ne csalj. fizess.

ha ügyes gyerek vagy, akkor meg ne is használd őket.

de ez a magyaros megkerülöm-átbaszom-trükközök hozzáállás okozza azt, hogy mindenki gyanakvóan tekint mindenkire és az egész üzleti szféra potenciális átverésről kezd szólni.

ne csináljuk már.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.17. 22:33:14

@mcs: Egyetértek.

Eladóként sosem bíztam meg ingatlanost. Vevőként is indig figyeltem, hogy egy adott ingatlant hirdet-e a tulajdonos közvetlenül is.

De ha csak ingatlanoson keresztül volt elérhető, akkor nem trükköztem. Végülis vevőként ingatlanostól függetlenül döntöttem arról, nekem mennyit ér meg a lakás. Annyiért megvettem, akár ingatlanoson keresztül adták, akár nélküle.

A trükközés nem tisztességes, ha az eladónak derogál magának hirdetni, akkor ne sajnálja a pénzt az ingatlanostól.

gande 2010.02.17. 23:16:33

@peterpeter1979:

lopni, csalni, hazudni. és még büszke is vagy rá?

te mit szólnál, ha a vki a te szolgáltatásodat igénybe venné és nem fizetne?

dashausingatlan · http://www.dashaus.hu 2011.06.11. 21:53:57

L)Ingatlanosok. Ponthoz szólók hozzá. Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy a 2 betűs hálózatok emberei gátlástalanabbak, mint a mezítlábas nem franchise-sok..
süti beállítások módosítása