"És hány éves az a nő? Hát olyan tíz-húsz." - tudtommal eredetileg Bada Dadáé a poén, mely eszembe jutott arról, hogy "jelenlegi elképzelések szerint a főváros ezek egy részének korlátozott időre, várhatóan 50-99 év közötti időszakra történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz." Persze kevésbé zavarna, ha nem ez lenne a legegzaktabb számadat a főváros sajtóközleményében, mely Városháza Fórumról szól. (Aki kiváncsi rá, mi is ez pontosan, itt olvashat róla többet.) Az Egeraat iroda csődje után felröppentek a hírek, hogy mégis a második helyezett terve valósul meg. Aztán mégsem. Most úgy néz ki "őszig elkészülhetnek" az építési engedélyes tervek. Minden ironizálás ellenére nagyon várom, hogy elkészüljön (és közben reménykedem, hogy a költségtakarékosság jegyében ne módosuljanak a tervek rossz irányba, ahogy már előfordult párszor). Részletek alább:

Őszig elkészülhetnek a Városháza Fórum építési engedélyes tervei

A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága, valamint a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság támogató döntését követően Erick van Egeraat tervezői szerződést kötött a Fővárosi Önkormányzattal. A világszerte ismert holland építész ez alapján 2009 őszéig készíti el a részletes építési engedélyes terveket, amelyeknek köszönhetően a város legbelső körútja mentén olyan modern városközpont jöhet létre, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is.

Az építési engedély beszerzéséhez a holland építész csapata állítja össze a részletes engedélyezési tervdokumentációt, valamint ők folytatják le a szükséges szakhatósági egyeztetéseket.

A most megkötött szerződés alapján a tervező köteles elkészíteni:

* a vázlatterveket
* az építési engedélyhez szükséges környezeti hatástanulmányt
* a projekt építési engedélyezési terveit, ide értve a projekttel kapcsolatos infrastrukturális és forgalomtechnikai terveket, valamint a Kerületi Szabályozási Terv 61.§ (21) bekezdés szerinti kertépítészeti tervet
* a telekkel határos közterületek járdaszélig terjedő burkolati terveit
* a szintalatti aluljárórendszerbe való összekötés terveit
* a szint alatti parkoló megközelítését biztosító rámpa terveit, ideértve a forgalomtechnikai és burkolati terveket
* ellátja az építési engedéllyel összefüggésben szükséges egyéb hatósági engedélyek megszerzésére irányuló tervezői közreműködést
* ellátja az építési engedélyezési tervdokumentáció és az építési engedély megszerzése érdekében szükséges valamennyi szakági tervezési feladatot

A Károly körúti bazársor helyére 2008 áprilisában kiírt építészeti tervpályázat első díjas terve a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. Erick van Egeraat és munkatársai a helyszínre négy teret alakítottak ki, amelyek pozíciójukkal, hangulatukkal ugyan elválnak egymástól, mégis egymással szoros kapcsolatban vannak és szabadon kombinálhatóak.

A főteret a földszinten transzparens, teljesen megnyitható kulturális tömb köti össze a Városháza Fórummal. A tér funkcióját tekintve hasonlít az előző térhez, azonban szükség esetén lezárható, mindemellett alkalmas fedett terű események lebonyolítására is. A fórumról a Duna felé haladva a Városháza Kertbe érkezünk. Ez az épületegyüttes legcsöndesebb, legintimebb része, visszaidézve a barokk kertek zöldjét és rendezett hangulatát. Itt a földszintre is közösségi funkciók kerülnek, amelyek mind a kert felé, mind kifelé a Kamermayer tér irányába nyithatóak. A Városháza Passzázs a főteret köti össze a Városház utcával. Az itteni új üzletek és éttermek a Liszt Ferenc térhez hasonló lüktető közeget hozhatnak létre, egyben a gyalogosok számára a Városháza tömbön keresztül megnyitják az utat a Duna felé.

A főváros a fejlesztést a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban szeretné megvalósítani. Ezzel a Városháza telke, a Városháza régi épülete és az új ingatlan a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában marad, a fejlesztő egyik ingatlan felett sem szerez tulajdonjogot. Jelenlegi elképzelések szerint a főváros ezek egy részének korlátozott időre, várhatóan 50-99 év közötti időszakra történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz. A projekt építési koncesszióra kiírt közbeszerzési eljárás keretében valósul meg, aminek a régi Városháza felújítása és az üres telekrészen építendő új épületegyüttes egyaránt része lesz. Az eljárás lebonyolítására az építési engedéllyel rendelkező tervek kidolgozását követően kerülhet sor.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest belváros kiskörút v. ker városháza fórum erick van egeraat

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr71183934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása