tűzfecs2.jpgFotók: Urbanista

Öt óra körül értem a helyszínre, teljesen véletlenül. Arra vezetett az utam, nem katasztrófa-turistáskodtam, viszont nem hagyhatom poszt nélkül e nem mindennapi, és sajnos cseppet sem vidám látványt.

A tömény füstcsóva már a Ferdinánd-hídról látszott és folyamatosan süvöltöttek el mellettem a szirénázó tűzoltó-, mentő-, és rendőrautók. Mire autóval araszolva megérkeztem a rendőrkordonnal lezárt Köröndhöz, a füst már felszakadozott, ám a teljesen leégett tetőszerkezet alatt döbbenetes látványt nyújtott, hogy a folyamatos vízfecsekendőzés ellenére pont akkor szakadt be az egyik felső szinti lakás mennyezete és az ablakokon át láttuk, hogy az addig csak "szelíden" égő lángok elemi erővel kaptak fel.

tűzoltófecskend.jpg

5_1.jpg

Akkor már vagy fél órája égett a jobb sorsra érdemes, gyönyörű palota az Andrássy út 83-85 alatt. A rendőrkordonon kívül mobiljaikkal klikkelgetve bámészkodó katasztrófaturisták, sajtósok, és a házból kimenekült lakosok vegyesen várakoztak.

férfiurbi.JPGA képen látható, a fotóhoz hozzájárulását adó, civil ruhás, arckitakarás nélküli férfi a földszintről menekült ki.

"Égő labdaként potyogtak körülöttem a lángoló épületdarabok. Ösztönösen menekültem ki, az ijedtség és a stressz is csak most jön ki rajtam. Megragadtam a laptop-táskámat, ám készpénzt és az összes iratomat tartalmazó táskám bent maradt. Esélytelen, hogy nem égett el az összes, vagy ha a tűz ott nem is kap lángra, a hőtől a műanyag táskában minden használhatatlanná zsugorodik."

A szerencsésen kimenekül lakó azt is elmondta, hogy több idős ember is lakik a házban, reméli ők is épen kikerültek. A tűz okát csak tippelni tudta. Gyanítja, hogy a felső szinten végzet felújítási munkálatok során a szigetelés körüli teendők okozták.

A ház körüli, "felfegyverzett" offshore-lovagos, korrupciógyanús huzavonákról az Átlátszó tavaly márciusban számolt be, illetve a ház megmentése érdekében a lakók Facebook-csoportot is létrehoztak.

"Szeretnénk megmenteni a Kodály Körönd 2. műemléki épületét az enyészettől és a felelőtlenül kötött felújítási szerződés következtében kialakult életveszélyes állapotoktól"

Hirdeti a fentebb hivatkozott, Az Andrássy út 83-85 megmentésére indított, közösségi Facebook-oldal. Sajnos a tűz sok mindent felülírt. Az oltási munkálatok várhatóan még reggelig elhúzódnak. Majd megkezdődhet a tűz okának kivizsgálása, a kárbecslés és az összeesküvés-elmélet-gyártás.

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest katasztrófa tűz andrássy út belváros tűzoltó vi. ker kodály körönd

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr496511463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskazat 2014.07.15. 21:09:23

Kedvenc épületem volt, ott laktam harminc évig a szomszédban. Az épület előtt mentem iskolába. Nagyon szomorú látvány.

CsakMintTe 2014.07.15. 21:27:45

Akkor hát ettől van a lakásban (Király utca, néhány sarokkal odébb) is ez a kiszellőztethetetlen, kerti sütögetésre emlékeztető szag már órák óta... Most voltam kint az utcán, még mindig súlyosan érezni. Bárcsak valóban barbecue-party lenne...!

mrZ (törölt) 2014.07.15. 21:48:31

A lakók meg annak az önkorinak segítségét kérik, amelyik ezt a kalamajkát kikavarta. Ezek semmiből sem tanulnak, most vagy ennyire naívak vagy ennyire buták. Jobb lenne ha bírósággal átrakatnák az ügyet valamelyik kevésbé korrupt hivatalhoz, mert ha így megy tovább a körönd gyepén fognak sátorozni. Még most sem késő.

Madarsky 2014.07.15. 22:15:26

Gondolom valaki olcsón meg akarta venni a házat, ezért nem volt sürgős a felújítás. Gondolom az önkormányzatnál senki se hibás, senkinek se kell távoznia, és köv ciklusban is megválasztják őket. Gondolom ezt a házat le kell dózerolni, és szállodát építeni helyette.

huncut_kata 2014.07.16. 00:35:29

@Madarsky: bár építenék inkább azt, minthogy rohad 14 éve az épület. A szembelévőt megcsinálták, de a másik kettő is hasonlóan kritikán aluli állapotban van.

Gera 2014.07.16. 00:49:32

@Madarsky: A házat már rég megvették olcsón, úgyhogy nem hinném, hogy szándékos lett volna ez a tűz. Inkább az a tipikus ostobaság volt ez, hogy a nyílt lánggal szigetelést javító barmok arra nem voltak képesek, hogy egy rohadt poroltót vigyenek magukkal a munkához, amit egy atom gyúlékony százéves tetőszerkezet mellett végeznek. Messze nem ez lenne az első eset. Hab a tortán, hogy a tíz+ éve, a felújítás legelején elbontották a padlástérben a tűzgátló falakat, sőt, a födém jó részét is, így aztán olyan lett a tetőszerkezet, mint egy bazi nagy máglya jó sok levegővel.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2014.07.16. 08:36:55

Dél pesten is lehetett érezni a füstszagot.

873ujr3rk 2014.07.16. 09:00:54

A lépfene meg ez is tünete az orbánrendszer kontraszelektált, mindent fentről, illetve annál is fentebbről központostíva irányított világának.
Évekig hagyták életveszélyes állapotban a tetőt egy ilyen épületen tökéletesen mutatja, hogy senki nem mert, senki nem is akart változtatni az áldatlan helyzeten.
Nem mondta azt a helyi tűzoltóság, hogy költözzetek ki innne a gecibe, mert leég egy pillanat alatt, nem csak a ti házatok de adott esetben a kerület is. Nem mondta a polgármester sem. A jegyző sem. Mindenki lapult és várt a főfőnök parancsára.
Közben persze volt a metrómóka is éppen tegnap.
Jön majd a központosított 112. Akkor számíthatunk majd halálokra is ?

borzimorzi 2014.07.16. 09:22:38

A kérdés az, hogy még hány ilyen és ehhez hasonló eset lesz. Mert amilyen rablógazdálkodást a kerületek folytatnak az ingatlanvagyonnal, az kritikán aluli...

Üdv:
b

Fizető Utas 2014.07.16. 09:48:16

Fájdalmas történet, fájdalmas ezt látni. Volt egy - talán az egyetlen - egységes tér a fővárosban,izgalmas térfalakat képező épületekkel, 40 éve rohadt, s most vége. Igen, ez nem is történhetett másképp az ezzel párhuzamosan zajló évtizedes erkölcsi rothadás folyamatában. Köszönjük minden kedves illetékes elvtársnak, hogy a nemzeti sőt a világörökség részét képező értékeket a cselekvés szintjén így védik meg. Ez az egész történet a kezdetektől fémjelzi a propaganda, a látványpolitizálás (=hülyítés) és a valós, hathatós cselekvések között feszülő egyelőre áthidalhatatlan szakadékot.
A felelős természetesen a két melós lesz, s minden hivatalos tótumfaktum év végén megkapja a kiérdemelt jutalmat. Köszönjük.
A tűzoltóknak és a többi mentésben résztvevőnek őszintén köszönjük áldozatos munkáját.

Palazeti 2014.07.16. 12:05:08

Mindenkivel egyetértek. Más országokban és ebbe Kelet-Európa is beletartozik, már régen felújították volna. Hogy lehet az, hogy egy Tbilisziben vagy Bukarestben (Prágáról vagy Varsóról ne is beszéljünk) szinte az összes belvárosi palotát valamennyire felújították, náluk pedig még ez sem megy, és mindez az Andrássy-n, máshol ölnének egy ilyen épített környezetért, meg képeslapokon mutogatnák, nálunk omladoznak, összehugyozzák, meg összetag-elik őket...

annamanna 2014.07.16. 14:17:04

ez elképesztő: "Arie Yom Tov céges adatai közt nem igazán lehet olyan vállalkozást találni, amelyben ne lenne valamilyen offshore-gyanús szál. (...) jogi képviselője az LMP-s Schiffer András ügyvédi irodája, a Kft. optenes cégadatai között pedig Yom Tov kézbesítési megbízottjaként maga a politikus van megnevezve."

mrZ (törölt) 2014.07.16. 15:20:05

@annamanna:
A yom tov - ra keress rá, úgy jobban megérted.

annamanna 2014.07.16. 15:52:08

@mrZ: Kösz. Ezt találtam: en.wikipedia.org/wiki/Jewish_holidays - sajnos nem mondhatom, hogy ettől jobban érteném... :/
Az illetőt egy rakás cikk emlegeti, pl. ez magyarnarancs.hu/belpol/gyanusitasok_a_terezvarosi_ingatlanugyekben_-_keruletet_vegyenek-70653 - túl hosszú ahhoz, hogy nekikezdjek, de a címe is elég sokatmondó.
Nekem hirtelen Szabadka ugrott be:
mandiner.blog.hu/2011/04/07/varosrombolas_elott_szabadka
magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/jelentos-hirek/item/3423-szabadka-v%C3%A9gvesz%C3%A9lyben

Iosephus30 2014.07.19. 06:30:03

A teljes újjáépítés, és rekonstrukció remélem már az idén megkezdődik, és ismét eredeti pompájában fog tündökölni ez a gyönyörű műemlék épület !
süti beállítások módosítása