buhera-fotor.jpg

Az alábbi képet Roni lőtte az Amfiteátrumnál a Lajos utcában. Mint írja: "szépen felújították, erre a ház közepén betették azt a két szépséges fehér ablakot."

El sem érné az ingerküszöbömet, annyi sokkal csúfabbat láttam már, de azt hiszem ezzel eljött az ideje, hogy megkeressük, melyik a legrondább homlokzatbarmolás Budapesten!

Olvasói fotó: Roni

Mert ugye volt másfél éve ez a szegény oroszlán a Jókai utcában (amit mostanában megint felkapott az internet):

 Fotó: Kép-Tér

Ez a szegény befalazott ablak a Király utcában:

A szegény Lukács ijesztően kanyargó csövei:

lukacs-tervlap.jpg

 Fotó: Tervlap

Vagy ennek a szegény Viola utcai védett homlokzatnak a légkondija: 

És a sort sokáig folytathatnánk, elég csak végigkattintani az Urbanistán a buhera címkével megjelölt posztokat.

Na de melyik a legszörnyűbb homlokzatbarmolás Budapesten? Biztos tudtok ezeknél a példáknál sokkal szörnyűbbet!

Osszátok meg velünk! A tippek jöhetnek kommentbe, facsére, twitterre vagy az urbanistablog@gmail.com címre. Műfaji kötöttségek nincsenek, lehet reklámtábla vagy portálfestés, légkondi vagy nyílászáró, mindegy, csak fájjon!

A legszebbekből csinálunk egy toplistát, a győztesnek pedig Ráday Mihály szakállszőréből font emlékgyűrűt adunk át Budapest alapításának 200. évfordulóján!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest nap kérdése buhera ablak lajos utca újlak iii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr326451951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2014.06.29. 19:19:12

A légkondit meg hova rakja a szerencsétlen, igazad van, dögöljön meg, hiszen az épület a fontos nem az ember... Lelőni, felnégyelni, akasztani. :P

SH4RK 2014.06.29. 19:28:55

@LiberAll: Tető? Csatorna mellett szépen fel lehet vinni, vagy a födémen át.

Medgar 2014.06.29. 19:31:02

@LiberAll: vannak szabályok, az önkormányzat a hibás, hogy nem szedette le...

sly_p 2014.06.29. 19:32:11

Én is a tetőt mondtam volna, vagy a belső oldalon a gangon is el lehet helyezni. Igen, mindkettő drágább, de ez van, nem kötelező műemlék épületben lakni.

sly_p 2014.06.29. 19:35:23

Az ablak befalazás pedig kőkemény, és teljesen érthetetlen is. Mas ember azt vadássza, amikor lakást akar venni/bérelni, hogy az sok nagy ablakkal rendelkezzen, szep napos legyen, ez itt meg önként csinál patkánylyukat???

LiberAll 2014.06.29. 20:20:30

@sly_p: Ja végül is igaz, mondjuk, hogy mi a műemlék azt az utókor dönti el, lehet, hogy a panelok is azok lesznek 200 év múlva :P Mert ahogy nézem ez volt a kor lakóparkja/panelja :)

LiberAll 2014.06.29. 20:21:55

@SH4RK: S a sátortetőn hova rakja egy lapos tetőnél nem is szóltam volna a padlástér játszhatna, de nem tudom, hogy ott mi van gondolom ott is már lakások vannak. szóval akkor hova, fel a cserépre tartóval és azt hogy csövezi oda a gázt ??

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2014.06.29. 20:51:21

Hát talán monoblokk klímával... 2 darab szellőzőrács a homlokzat színére lefestve szerintem nem zavarna senkit.

Pl:
www.ketkorkft.hu/index.php?p=t_kenelkuli

grb 2014.06.29. 20:52:25

@LiberAll: Szerinted az belefér, hogy sok pénzért szépen felújítják a védett homlokzatot, aztán valaki összabassza egy ilyen dobozzal?

l_andras 2014.06.29. 20:53:49

@LiberAll: Óóóó sötét internetkor, ez lesz a véleménye az utókornak.

cso zsi 2014.06.29. 20:54:27

@sly_p: Érthetetlen? Mekkora lehet az a sarokszoba? 1x1 ablak, vagy 2x2?
1 falon biztos, hogy ajtó van, a másikon akár a cserépkályha is ott parkolhat.

bunk0 2014.06.29. 21:17:30

ide vezet az hogy minden csóró balfasszal megvettették a lakást amiben lakik, arra nem gondolva hogy miből fogják fenntartani, urambocsá' fejleszteni az ingatlant.

egy jól működő bárlakásrendszer esetén (amilyen minden fejlett és fejlődő országban van) nem kellene ilyeneket nézegetnünk.
de hát itt más prioritások voltak.

5perc 2014.06.29. 21:25:47

@sly_p: "nem kötelező műemlék épületben lakni."
Ami azt illeti, az épületek az ember feje felett, akaratán kívül válnak műemlékjellegűvé. Ez sokszor azt is jelenti, hogy a lakások piaci értéke lecsökken. A tulajdonra kívülről felvisznek egy korlátozást és az új tulajdonosjelöltek tudják, hogy csak gondjuk lesz vele. Jó-jó szép épületeket látni és lakni bennük és nem is azt állítom, hogy ez rossz cél, de amikor egy - amúgy megfelelő - kilincs lecseréléséhez is külön engedély kell, az rendszerszinten szopó.

MAC-Ka 2014.06.29. 21:57:13

No, azért a klíma nem csak luxus, ahogy fentebb olvasom. Nem véletlen, hogy hőhullám idején az időseknek, szívbetegeknek stb azt tanácsolják a napot klimatizált helyen töltsék, nem?
Az ilyen helyeken pedig jórészt idősebbek (is) laknak, akiket nem vet fel a pénz. Örülnek, ha összeraktak annyit amiből megoldják valahogy. Lehet, hogy a monoblokk drágább... vagy nem is tudnak róla hogy létezik, mint ahogy én se tudtam eddig. Ugyanez vonatkozik a konvektorkivezetésre is.
Valóban ronda és szörnyűlködik az ember, de nem ismerjük a mögöttes okokat, ami gyakran a pénztelenség...az meg nagy úr :(

igazi hős 2014.06.29. 22:32:01

@Rocky: Tudom, hogy "rendes, polgári" lakásban lakószoba nem, legfeljebb a cselédszoba ablaka nyílik a lichthofra (egy o-val), de ma már ez nem ilyen egyértelmű. Mi is beraktuk a szerverszoba kültérijét oda, de be kellett venni, mert túl hangos volt a kettővel feljebb lakónak. Egy egyméteres oldalú, sok üveggel határolt "csőben" nagyon erős visszhang tud lenni. Persze ettől még mindig igaz, hogy inkább a lichthofba, mint egy ilyen homlokzatra kell a kültérit rakni.

LiberAll 2014.06.29. 22:37:20

@grb: Az nem, tényleg, hogy felújítják a több száz éves társasházat, vagy bérpalotát, ahogy akkor hívták. Az már más kérdés, hogy miért nem tudtak csinálni a felújítás alatt központi légkondit, vagy hogy a lakók miért engedték ezt. Amúgy azt vitatom, hogy az esztétikum mindenek felett, ha nem felel meg a kor követelményének akkor lépni kell.

LiberAll 2014.06.29. 22:38:32

@l_andras: Majd süntel egyet a Blog.hu és nem lesz mit az utókor nézzen, amúgy itt az építészetről volt szó... ha nem tűnt volna fel.:P

LiberAll 2014.06.29. 22:42:58

@Rocky: Bocs, de én sem bugrisoztalak le szóval te sem tegyed. Gondom ez a kültéri nélküli klíma szép is, drága is, zajos is, s nem hűt, amúgy megnézném a belső udvarát is az épületnek, azt gondolom nem újították fel, meg a csövek is a régiek, aztán majd szépen elrohad a szép külső néhány év alatt... :(
Amúgy gondolom ezt a kommentet egy 22 fokosra állított szobából írtad, mert gondolom nem kellett 40 fokban élned és dolgoznod, de igazad van, legyen meleg a lakó dögöljön meg de szép a homlokzat, majd nézhetik az örökösök. Köszi, nem csalódtam, az emberiségben.

LiberAll 2014.06.29. 22:46:39

@fda: Igazad van sokan kurva sok pénzt fizetnek ezért, hogy egy kurva nagy belmagasságú ronda épületben lakjanak. Keressél rá az Industrial Loft kifejezésre és csodálkozzál, hogy vannak a hanyatló nyugaton emberek akik ezért magyar mércével felfoghatatlanul sok pénzt fizetnek :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.29. 22:51:37

ez a klima es konvektor valojaban egy igazi "first world problem"
igazabol vissza kellene allitani azokat a berlakasokat az eredeti allapotara, hadd szoljon az a szenfutes :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.29. 22:55:27

megneztem ezeket es valojaban a legkondi az az egyeduli ami huzos, a tobbi az regi fosch szetmallo :)))

ott a torveny, be kell tartatni, valoszinuleg ez a kiscsokanak egy olcso megoldas volt, felmerte a helyzetet hogy buntivel egyutt jobban jon ki :)))

P1sty 2014.06.29. 23:23:17

Budapesten az a gond, hogy a II. vh. utáni lakásínségben (emlékezzünk csak, társbérletek!!), utána és azóta is rászorolunk arra, hogy minden lakható lukat lakásként hasznosítsunk. Ilyenkor van az, hogy sok századfordulós, egykori bérlakást a mai igényekhez mérten kell belakni (nincsen már szükség cseléd lakrészre, ellenben nagy és világos legyen a lakás, sokkal több elektromos eszköz, stb.), az ilyen kényszerházasságok szülik az ilyen megoldásokat.

Én nem ítélem el a légkondist sem, ha az a lakás nem műemlék, ugyan miért költsön 2,5x annyit arra, amit amúgy sem lát naponta, sőt, a negyediken kétlem, hogy sokan észreveszik. Viszont éppen emiatt szerintem a műemlékké nyilvánítás esetén az önk. kutyakötelessége lenne felügyelni az ingatlanok állapotát és vmilyen szinten a költségekbe is beszállni, elvégre nem Marika néni tehet róla, hogy a vh. óta ott lakik és nem tud (akar) elköltözni.

grb 2014.06.29. 23:28:18

@LiberAll: Gondolom a lakók nem engedték, de őket nem kérdezte senki. Egyszer csak odaszerelték, hiába közös tulajdon a homlokzat.

Ez a felújítás az épület gépészetét vélhetően kicsit sem érintette, szóval a központi légkondi sem jöhetett szóba, amit egy társasház felújításánál amúgy is kb lehetetlen lenne elfogadtatni.

Gera 2014.06.29. 23:29:52

@LiberAll: Mi a francért ne hűtene? Ezek teljesen korrekt megoldások, pontosan ugyanúgy működnek, mint bármelyik klíma és pontosan a hasonló problémák egyszerű megoldására találták ki. Nyilván zajosabb kicsit, mint egy szupercsendes beltéri, mert ugye a kompresszor is bent van, de azért annyira nem szar.

Az a helyzet, hogy ilyen igénytelen megoldás, mint a képen levő, nem csak műemlék, de igazából semmilyen épületen nincs rendben, de egy ilyen szép homlokzaton tényleg elképesztő. Igazi beleszarós faszparasztok csinálnak csak ilyet. Emberünk hívott valami igénytelen olcsó klímást, aki két napja kezdte a szakmát, az meg jól kilyukasztotta a falat fél perc alatt, felkúrta a kültérit két konzolra, valahogy körbetaknyolta a csöveket, aztán jóvan. Nem kéne. Magára valamit is adó szakember nem vállalna ilyen barbárságot.

telkoe 2014.06.29. 23:37:27

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Az ilyen homlokzatra ganyolt legkondira nem csak buntetni kell(ene), hanem a felszolitas utan onkorm le is kellene hogy bontassa (kosaras kocsi kimegy, levagjak a legkondit, tulajnak kiszamlazak) Fillerbaszo igenytelenkeknek folosleges magyarazni, par kenyszerbontas utan elobb - utobb megerti.

telkoe 2014.06.29. 23:39:48

@LiberAll: A lako szepen tartsa be a torvenyeket es ne ganyoljon szet mindent mert fillerbaszokamnak ez igy olcsobb. Ha nem tudja kifizetni akkor a) nem legkozdizik b) vesz olyan lakast amiben ki tudja fizetni a legkondi eloirasszeru beepitest. Ilyen egyszeru ez a dolog....

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.30. 00:20:27

@Gera: ja igen a mobil klima az kellemes, igaz nem olyan jo a hatasfok, viszont legalabb tobb fronton is bevetheto :)))
jol latom amugy az ott egy 25 cm atmeroju vakolathiany? akkor tenyleg igenytelen debil volt aki felrakta...

Rot 2014.06.30. 00:22:03

@telkoe: Olyanra senki nem gondolt, hogy az egyszerű átlagember lakó hívott egy klímás "mesterembert" aki ezt megalkotta.
Tán a klímásokat kéne vadul ekézni nem?

telkoe 2014.06.30. 00:33:37

@Rot: A lako a tulajdonos az o felelossege milyen ganyolast rendel meg / enged meg. A helyreallitast / buntetest azert kellene kiszabni az onkormanyzatnak, hogy meg a leghulyebb atlagember lakonak is derengjen, hogy igy nem jo.

Sandor Akarki 2014.06.30. 00:55:53

Milyen problémák.... Egyszer kerülj kórházba, rothadó ágy, nincs vécépapír a húgytól tocsogó vécében és három napig nem néz rád orvos, majd meglátod mi is az igazi gond. Fúrtak egy lukat az oroszlán fejébe. Nem szép megoldás, de működik. Mondjuk eltolni az épületeket 30-50 évente mint a finnek, kaliforniaiak, ausztrálok teszik sokkal helyesebb, ugye?

Sandor Akarki 2014.06.30. 00:58:53

@Rocky:
"Létezik műemlék épületre való, kültéri egység nélküli klíma is, de lehetett volna padlástérbe, tetőre, lichthoofba (ezt úgy sem tudod mi) rakni."
Lichthof és nem hoof.
Amúgy az a hely, ahol a patkányok élnek, teleszarják felülről a galambok, alul meg vígadoznak a patkányok, egerek. Borzalom.

charlie 2014.06.30. 07:34:16

@P1sty: IX. kerületben ha műemlék, ha nem, nem lehet így homlokzatra a klíma kültérijét kirakni.

Dr. Bélus___ 2014.06.30. 08:58:35

@Sir Galahad: "és nem tudják elképzelni, hogy valaki kényszerből választja a kétségkívül borzasztóan kinéző, de feltehetően olcsó megoldást"

Na igen. Epszilon távolságban a Mester utcától eladhatatlan a lakás, ugye? Ha nem, akkor ennek a szegény embörnek is csak azt tudom javasolni, amit az Andrássyn lakva az egyik szomszéd néninek, aki fel volt háborodva, hogy a Moulin Rouge hangos esténként: nem kötelező ott lakni, el lehet költözni. Pl. a XX. kerület bizonyos részei nagyon szépek, és egy panel jobban fexik a pénztárcájához is. A két lakás árkülönbözetéből meg jó pár légkondi is kijön.

BTW, nézzétek meg uezt a lakást Google Street View-n! A légkondit levette a csávó a konzolról, most már az ablakban van (induljatok a Mester utcától, ez kb. Viola 9 vagy hasonló, házszám nincs). Gondolom rászóltak, ez a megoldás soookkal szebb!

Sir Galahad 2014.06.30. 09:11:24

@Dr. Bélus___: Nem vagyok fővárosi, fogalmam sincs, hogy az adott lakás történetesen eladható-e vagy sem (egyébként is lehet, hogy hitel van rajta, lehet, hogy több örökös tulajdonában van, satöbbi). De miért volna valaki köteles eladnia a lakását csak azért, mert pechjére az ingatlant műemlékké nyilvánították, ha nem elég tehetős az ezzel járó plusz terhekhez? Miért nem azért veritek az asztalt, hogy mondjuk műemlékké csak a tulajdonosok beleegyezésével lehessen nyilvánítani egy épületet, illetve hogy az ezzel járó plusz költségeket az állam támogassa, mondjuk úgy, hogy le lehessen írni az adóból? Ez sokkal emberibb hozzáállás volna. Nem vitatom, biztosan van, aki egyszerűen igénytelenségből választja az olcsóbb és ronda megoldást. De higgyétek el, a többség kényszerből teszi, és ezen inkább segíteni kellene valahogy, mintsem kioktató hangnemben hisztizni.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.06.30. 09:25:53

Nekem a Lukács kanyargó(?, szerintem megtörve van százszor, de egyenes) csövei tetszenek.
A Király utcánál nem a vakablak a legrondább, hanem az egész épület a félig leomlott vakolattal. Igényesség kérdése lenne megcsináltatni a lakóknak (pénzük nyílván van, hiszen van lakóingatlanjuk).
És ne legyen már minden "szegény", mert szóismétlés. Lehet "szerencsétlen", "nyomorult", "árva".

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.30. 09:31:24

@Sir Galahad: igen itt elotted eppen hogy segitett, elmondta hogy el kell adni es elmenni egy elhetobb helyre, ott akkor akar minden ablakra ra lehet rakni legkondit

Sir Galahad 2014.06.30. 09:55:42

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ez nem segítség. Egyrészt vannak nehezen vagy egyáltalán nem eladható ingatlanok, másrészt miért kéne valakinek eladnia az otthonát azért, mert van, akinek nem tetszik egy ott alkalmazott megoldás? Ha én azt mondanám, hogy add el a házad, mert csak, eladnád, vagy elküldenél melegebb éghajlatra?

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.06.30. 10:00:26

@Yooha: ugye az megvan, hogy a szegényezés tudatos :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.06.30. 10:26:01

@Zubreczki Dávid: Nyílván nincs meg, hiszen akkor nem írtam volna azt, amit. De még most sem látom a tudatosságot benne: nem humoros, nem reflektál semmire - az idézett posztokban sincs említve, hogy amúgy gazdagok laknának ott. Na mindegy.

Rocky 2014.06.30. 10:27:35

https://www.google.hu/maps/@47.479022,19.074437,3a,15y,76.45h,136.23t/data=!3m4!1e1!3m2!1seaE_UKtWoYKEz2TfBvZglA!2e0!6m1!1e1

Betette az ablakba a paraszt a Viola utcában. De a kilyukasztott vakolatot nem állította helyre (ugyan ott jönnek ki a csövek) és a konzolokat sem szedte le.
Egyébként a saját nyílászárójába(ra) sem tehet kültéri egységet, főleg nem védett homlokzat esetében.

Gera 2014.06.30. 10:41:01

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Nem mobil, bár ugyanúgy működik. Mondjuk kopp ugyanígy működik a split is, a hatásfok persze itt nyilván rosszabb valamivel, mert kisebb a hőcserélő és nagyobb teljesítményű ventilátor kell, de nem hinném, hogy ez annyira látványos lenne.

tollas 2014.06.30. 11:25:18

@5perc: Nem kéne semmihez sem engedély, ha valami izlése lenne az embereknek, valamint empátiájuk a saját házuk felé.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.30. 11:51:40

@Gera: mint emlitettem a mobil klima az nagyon jo :) nekem is az van, es most eppen a 4. - 5. helyen teljesit szolgalatot :)))
az meg hogy tobbet fogyaszt az igy semmit sem szamit
fillerb.szoka is, aki atrakta azt a klimat, annak tutti csak az az atrakas tobbe kerult mint a gagyioccokinaiklima vs minosegi mobilklima kozotti villanyaram kulonbsege

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.30. 12:12:02

Az egy dolog, hogy valaki szétbarmolja, de hol van ilyenkor a műemlékvédelem, a jegyző és a többiek? Csak azt bírságolják meg, aki egy romot lebont és épít valamit a helyére?

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2014.06.30. 12:38:46

A a baj, hogy jogszabályt nem sért vele, mert nem engedélyköteles. Kíváncsi voltam, megnéztem: az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete (Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek) 23. pont: Napenergia-kollektor, szellőző-, klíma-, riasztóberendezés, villámhárító-berendezés, áru- és pénzautomata, kerékpártartó, zászlótartó építményen vagy építményben való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit a) megváltoztatni, b) átalakítani, c) elbontani, d) kicserélni, e) megerősíteni vagy f) újjáépíteni.

Szóval hülyeség ellen nem véd a jogszabály.

Az viszont igaz, hogy a külső falak közös tulajdon, szóval a tulajdonostársak többségének hozzájárulása kell hozzá, társasházban meg kell szavaztatni. Ha nem szavazzák meg, a kisebbség érdekeinek sérelmére hivatkozva mehet bíróságra, a bíróság meg csak nem pótolja a hozzájárulást egy ilyen gányoláshoz, ha meg is ítélné neki, biztos tenne kikötéseket. Lényeg a lényeg, ha építési engedély nem is kell hozzá, a tulajdonostársak fel tudnak lépni és fel tudnának szerintem még utólag is, végül is rongálás történt.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.06.30. 13:30:16

@HoldViola: nem mondod...
akkor megyek lakni belvarosba es kirakom a cangatarolot, termeszetesen mini fedovel hogy ne aztassa az eso :)))

zuzanda 2014.07.01. 16:01:58

legyen redőny kategória is! csak redőny, az is simán kategória.
süti beállítások módosítása