varmodell7.galleryevaneni.jpgA táborozók a budai várfalat modellezik. A képen jobbra fent Beleznay Éva néni

Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze és Székely Magdolna pedagógus, valamint önkéntes építészhallgatók már harmadik éve fertőzik a 8-14 éves korosztályt Budapest megismertetésével és megszerettetésével.

A korábbi években a gyerekeknek például a hídmesterek mutatták meg a Lánchíd és az Erzsébet híd rejtett titkait. Tavaly a 4-es metró egyes megállóiba  már akkor bemehettek, amikor mi ″civil″ felnőttek még nem.

bpkal4esmetro.jpg

Persze a fejtágítás játékos keretek között folyik, lévén nyár van. Például a Kopaszi-gáton tutajépítés is zajlott.

kopaszi gát.jpg

A terepmunkát követően a táborozók kiélik kreativitásukat makettek, kollázsok, rajzok stb. készítésével. Jó hír, hogy tavalytól már e benti foglalkozások is lényegében kint  zajlanak, mivel a nem ott alvós tábor helyszíne a Tranzit Art Cafe, a Kosztolányi téri, egykori Volán buszpályaudvar tetővel árnyékolt nyílt tere.

budklalandkockak3.jpg

A programok évente változnak, hogy ne váljon monotonná sem a szervezőknek, sem a szép számú visszatérő gyerekeknek, no meg mindig más és más az éppen aktuális. Néhány az idei kínálatból: 

Azt kutatják a gyerekek, hogy mi is az érték a múltban és a jelen alkotásai vajon értékké válnak-e? Budapest város és feladatai tematikus napok az elmúlt másfél évszázad korszakaiba adnak bevezetést (századforduló, szecesszió, Bauhaus, MoMo), és egyben kapcsolódnak a mai kor problémáihoz: · Város/ városszerkezet – Műhelymunka: a városok fejlődése, vázlatozása, a természetes katasztrófák (1838-as árvíz) és művi beavatkozások (KFT Andrássy út és Nagykörút) hatása Budapestre. Mai fejlesztések hatásai. Kalandozás: Bazilika kupolájából szétnézünk a városra, Kreatív munka: városmodell készítés (csoportos munka) Témakísérő: Podmaniczky Frigyes: Egy régi gavallér emlékei · Lakótelep – Műhelymunka: A városi élet lakás-munka-rekreáció rendszerében a lakás és lakókörnyezet fontossága, különböző típusok, beszélgetés, ki milyen környezetből jön, Kalandozás: Napraforgó utcai minta lakótelep, Kreatív munka: formák gazdagsága, makett készítés, ebből a mi mintalakótelepünk elrendezése, Témakísérő: Cseh Tamás – Bereményi Géza, rap · Színház/opera – Műhelymunka: tekintettel Ybl Miklós születésének 200-dik évfordulójára, a mester munkásságáról beszélgetünk, Kalandozás: Ybl-bazár, Kreatív munka: Ritmus és zene az építészetben, Témakísérő: Brennek János, Ybl-leszármazottal vagy Szmodits Júliával való beszélgetés · Sport – Műhelymunka: szabadidő eltöltése a városban, ennek történelmi fejlődése az utcai játékoktól kezdve a grundon keresztül a versenysportig, Kalandozás: Budapest Sportcsarnok vagy Hajós Alfréd Sportuszoda, Kreatív munka: sportközpont makett készítés vagy a város egy részének terve grundokkal, Témakísérő: Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk, kisfilmek a budapesti sportról, dunai evezés és uszodakultúráról, stb. · Szálloda/kávéház – Műhelymunka: Kalandozás: New York Szálloda és Kávéház, Kreatív munka: pantomim, fény-árny képek alkotása, Témakísérő: költők-írók Budapesten, a New York Kávéház · Múzeum – Műhelymunka: a városi kultúra/történelem a múzeumokban kerül megörökítésre, miért fontosak a múzeumok? Kalandozás: Iparművészeti Múzeum, Kreatív munka: mozaik, Témakísérő: szecessziós magyar irodalom szemelvényei.

FONTOS! Mire megjelent e poszt, sajnos betelt a létszám a június 30 - július 4-i hétre, de Beleznay Éva jelezte, hogy kellő érdeklődő esetén július 7-vel is indítanak egy hetet. További infók a Budapesti Kalandozások blogon,  (egyben a képek is onnan származnak).

UPDATE: Most kaptam a hírt, hogy még az első turnusra is van hely!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest gyerek program

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr306300700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26 2014.06.16. 08:31:46

Jujj vigyázni kell ám, nehogy építész(mérnök?) legyen belőlük. Inkább valamilyen erkölcsösebb, jövedelmezőbb, társadalmilag jobban megbecsült, és ami a legfontosabb, keresett szakmára kellene ösztönözni őket, pl. informatikus, jogász-közgazdász, (gépész-vegyész-építő-villamos)mérnök, kommunikációs szakember, (bármilyen)menedzser, politikus, (prostituált?).
süti beállítások módosítása