Screenshot 2014-05-19 17.58.31.png

A Nagykörút annyira nem menő, hogy már siránkozni felette sem az. Pedig szinte közhely, hogy milyen apró változtatásokkal lehetne szebbé, szerethetőbbé és így talán újra élettel telivé varázsolni - miközben a presztízsét is visszanyerhetné. 

Emlékeztek még arra, amikor egy tipográfus és egy grafikus fickó csak úgy hobbiból megtisztította a Kossuth Lajos utcát a felesleges csicsamicsától és egységes, szép arculatot varázsolt a portáloknak? Végig lehetett scrollozni az Astoriától a Ferenciek teréig az északi oldalon párhuzamosan követve a jelenlegi és a javasolt állapotot (sajnos már nem él az eredeti link, ha valaki tudja hol érhető el a kép, jeleljen!)

Bár a legtöbbe embernek tetszett, voltak akik joggal megjegyezték, hogy egy kicsit sivár lenne így az utcakép. Van benne valami, ám mentségükre legyen mondva, hogy Fodor Gergely és Csordás Zoltán akkor is leírták: "Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy szerintünk ilyennek kellene lennie egy utcaképnek. Pusztán csak szeretnénk megcélozni az önkormányzatok döntéshozóit, és azt kommunikálni, hogy nagyon nagy a baj, és ideje lenne tennünk valami, együtt."

Nos a Kossuth utca azóta épp ugyanolyan, mint volt (igaz egy-két előrelépés történt, meg egy-két hátra is), viszont úgy tűnik, a még rosszabb sorban vergődő - de talán még megmenthető - Teréz körútra most megoldás született. Vagy legalábbis itt egy remek microsite a terezvaros.hu oldalán!

Ráadásul úgy követték a Kossuth utcai példát, hogy tökéletesen elkerülték az uniformizálódás veszélyét. Miről is van szó?

Screenshot 2014-05-19 15.42.33.png

A honlapon először is végigvették az Oktogon és a Nyugati tér közti utcaszintet mindkét oldalon. A honlap tetején az egyes épületekre kattintva nézhetjük végig valamennyit. A jelenlegi állapot mellett van egy olyan nézet, ahol kiemelték az összes problémás pontot.

Ha ráúszunk az egérrel a pirossal jelölt felületek fölé, mindenhol kiírja, mi a gond vele. Akár rövid távon (megállítótáblák, falra szerelt hirdetőszekrények, éktelenkedő kültéri klímaegységek stb.), akár hosszú távon (van, ahol ugyanis vissza lehetne állítani az eredeti portálokat).

Screenshot 2014-05-19 15.37.38.png

Az i betűknél általában egy képet találunk a Fortepanról, hogy milyen is volt eredetileg a kialakítása, a villanykörte további információkat rejt a kapualjakról például, és szerencsére néhol pipa is van - ott példaértékű a kirakat, a hirdetés és a bejárat elrendezése.

A honlaphoz tartozik egy tanulmány a Teréz körút portáljainak történetéről és a jelenlegi állapotról (itt lehet elérni PDF-ben közvetlenül). Mint kiderül belőle, van ahol nem is lehet törekedni az eredeti állapot visszaállítására, mivel eredetileg ott nem is voltak boltok. Na persze azért lenne mit javítani a kinézetén:

Screenshot 2014-05-19 17.54.59.png

A honlapon részletesen le van írva mi milyen alakú, színű lehet - de senki ne ijedjen meg, a bemutatott példák alapján nem lesz túlszabályozva az egész. A nyitóképben látható kapupélda mellett itt egy kapulajminta is (bár ez a homlokzatokkal szemben csak ajánlás lehet):

Screenshot 2014-05-19 17.58.43.png

Szó mi szó, idáig remek a kezdeményezés, igényes a honlap meg minden. Már csak végre kéne hajtani, hogy ne csak világhálós webkikötő értelemben legyen portálprogram a program. Én a magam részéről nagyon drukkolok neki. 

(Kösz a tippet Ádám! És igazatok van, írjuk ide a készítők nevét is, megérdemlik: "A honlapot a Terézvárosi Önkormányzat Főépítészi Irodája számára a Középülettervezési Tanszék égisze alatt Bartha András és Tánczos Tibor készítette, Szabó Levente DLA irányításával.")

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest reklám portál felirat kirakat városkép nagykörút teréz körút terézváros vi. ker belső-terézváros középső-terézváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr66180869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mityu Addideapénzt kft LE 2014.05.19. 18:41:59

Lehet el kellene gondolkodni a régi címfestői szakmáról. Mit miért és hogyan csináltak azok, akiknek a keze munkáját még itt-ott fellelhetjük. Lehet egyedül leszek a véleményemmel, de a mai kor cégtáblái sem illenek a városképbe. A sokat hangoztatott letisztult forma, a dizájn nem egyenlő azzal, hogy a környezetbe illő kialakítás, kinézet... Mert modernizálni kell. Mi van, ha nem kell? :) :)

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2014.05.19. 20:09:25

Együtt örülünk minden örülővel - s említtessék meg a készítők neve is:

"A honlapot a Terézvárosi Önkormányzat Főépítészi Irodája számára a Középülettervezési Tanszék égisze alatt Bartha András és Tánczos Tibor készítette, Szabó Levente DLA irányításával."

www.kozep.bme.hu/?p=3518

halaloszto 2014.05.19. 20:16:33

@Mityu Addideapénzt kft LE: Modernizalni kell. Nem elhetunk muzeumban. Nem a modernseggel van a gond, hanem az ertektelenseggel. A regi, a klasszikus mar bizonyitott, ha ertekre vagyunk egyszeru oda fordulni. (mint a pokember 8 a moziban) Ujat letrehozni, kockaztatni, erteket teremteni, az egy nagyon nehez melo, es sokan meg sem merik probalni.

Vajk

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.05.19. 21:21:31

Nekem kicsit sterilnek tűnnek a megoldások. Pl. a legfelső képen: ha megnézzük, lényegében a graffitti-firka tűnik el (ez jó, de úgyis 20 percig tart csak a siker), plusz a kitett vitrinek, portálok - ami viszont az életet viszi az épületekre. Az OK, hogy ezek a vitrinek nézzenek ki valahogy, de ne tűnjenek el.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.19. 21:57:50

Meg lehet szüntetni a kirakatokat, majd sírni, hogy nincsen vevő és bezárnak a boltok.

Kell a reklám, kellenek a kirakatok. Lehet a kinézetükön vitázni, de ha nincs inger, nincs vevő.

Simplicissimus 2014.05.20. 09:55:12

Apró hivóba, Dávid. mikrosite helyett "mikorsite" a második hyperlink szövegében. Javítsd.

S.

Puch 2014.05.20. 10:52:05

ez marha jó lenne, mivel azonnal zárhatnám is be a 15 éve működő boltomat.. valami ráérős kis okostojás egyetemista nyüzsög az önkormányzaton, gondolom milliós siker díjért, hogy ezt megtudta rajzolni paint-ben. Javaslom neki, ugorjon be, majd elbeszélgetek vele.....
Nem arról van szó, hogy 82 db. csiricsáré esküvői ruha kölcsönző kicsit sem ízléses egymás hegyére hátára rá hányt molinóját leszedjék, nyilván nem. Viszont az én utcai kirakatom a megélhetésünket biztosítja, így ha azt leszedik, utalhatja is a fizetését az aki kitalálta, megrajzolt és végrehajtatta.. Nem lopott telefonboltom van, sem nem gyrosos, sem műkörömépítő nem vagyok sőt még csak pénzváltó sem.... Egy különleges üzletünk van, családi vállalkozásként...

Vaandor 2014.05.20. 12:35:12

A fali "kirakatok", vitrinek kérdése valóban kényes. (Nyilván akinek VAN utcafrontja, az ne bővítgesse magát ilyennel.) Azt nehéz elvitatni, hogy a mostani állapot helyenként MOSLÉK.

Az udvari üzletek részére érdemes lenne kompromisszumos megoldást keresni.
Az egyik, hogy nem szólnak bele a kapualjon belül elhelyezett vitrinekbe. (Nem is teszik, csak ajánlják, hogy legyen rendezett!)

A másik szerintem az lehetne, hogy a közös cégérhez hasonlóan (ahol az architektúra engedi) közös vitrint kapnak a bentiek a kapu két oldalán, szemmagasságban. Az első képen a bal szélső vitrinhez hasonlóra gondolok, az tűrhető, ellenben a törtaranyas szétbarmolással.
Talán osztozkodva kisebb hely jut benne, mintha mindenki oda fúr fel egy szekrényt ahova kedve tartja, de aki udvari helyiséget bérel (pláne műemléki homlokzatok környékén), az legyen tisztában annak korlátaival!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.05.20. 12:42:32

@Simplicissimus: csak ösztönösen magyarosítottam :) de nagyon kösz!

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.05.20. 13:07:18

@Mityu Addideapénzt kft LE: Nehéz probléma, amit felvetsz. Kb. olyan, mint a historizáló kontra modern kandeláber. Melyik a jobb? Órákig lehetne róla vitatkozni. Mindenesetre a modern dekorációs technológia elképesztő megoldásokra képes, csak nálunk nem nagyon költenek rá a smucig boltosok. A terjengős, harsány, mindent beborító ordító reklámfelület nem azonos a lehetőségekkel.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.05.20. 13:10:36

@Mityu "aljanép" MG: A mostani csicsához képest csak első ránézésre sivár a visszafogott megoldás. Olyan ez, mint a város robaja kontra az erdő csendje. Kell egy idő, hogy meghalld az erdő hangjait, és kell egy idő, hogy észrevedd a finom grafikai megoldásokat. Ha le van szabályozva a reklám "hangereje", felértékelődik minden. Nem igaz az, hogy attól kevesebb lesz a vásárló, mert csak a hangzavar az, amiben ordítani kell ahhoz, hogy észrevétesd magad. Ha az egész le van keverve, minden apróság fel fog tűnni.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.05.20. 13:13:39

@Puch: Sajnos az udvari bolt kényszermegoldás. El tudom képzelni, hogy az önkormányzat támogassa a váltást, de hosszú távon az lenne a kívánatos, ha az ilyen boltok méltó helyre kerülhetnének.

OftF 2014.05.20. 17:09:14

@Puch: Az a baj, hogy amíg nem mondod meg, melyik boltról van szó, addig csak azt gondolhatjuk, hogy akár te is lehetsz az, aki mindenféle marhasággal vizuális környezetszennyezést okoz. Így nehéz egyetérteni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.20. 18:38:15

Felvetődött, hogy ha megszűnnek az utcai kirakatok, akkor sok udvari boltnak be kell zárni.

Sokan, műemlékvédelmi és városképi szempontokra hivatkozva tapsolnak ennek.

Azt nem boncolgatnám most, hány munkahely szűnne ezáltal meg, mindössze azt kérdezném, akik ennyire könnyedén dobálóznak a boltok bezárásával, azok végiggondolták-e, mennyi pénze maradna egy-egy társasháznak a boltjai nélkül? Akik ily könnyedén ítéletet mondanak ezen üzletek felett, miért nem mennek el egy lakógyűlésre, és mondják meg az embereknek, hogy a közös költségüket felemelik a mostani 75 Ft/m2 -ről 280 Ft/m2 -re. (Fiktív számok, bár az arány akár valós is lehet)

az_okoskata 2014.05.22. 22:38:56

@Mityu Addideapénzt kft LE: létezik oly, csak manapság grafikusoknak hívják őket. persze ez alatt nem az okj-s dolgot értem, meg nem is az önjelölt paint mestereket :D. hanem képzős, momés kreatívokat. ott van pl Laki Eszter. Gyönyörűek a munkái....

az_okoskata 2014.05.22. 22:50:18

Nem értem. Miért nem mennek be a boltba vevők, ha nem hányadék rózsaszín villódzó táblákkal van tele a körút? Én pont azt érzem, hogy emiatt kevesebb azon a részen a vásárló, mert a normális, igényes embernek az életkedve is elmegy, amikor itt végig megy és esze ágába nincs bemenni egy boltba se, mert pont olyan ízléstelennek gondolja a belsőt és a kínálatot mint a külsőt... az már megint más kérdés, hogy ennek az utcának ki a célközönsége....

tel.tabornok 2014.06.03. 13:31:06

Attol hogy nem ugy nezne ki, mint valami kinai piac, miert kene bezarni a boltoknak? Lehet, hogy akar tobb vevo is menne arra: lasd 5. kerulet, ahol felujitottak, azota hemzsegnek a turistak.
süti beállítások módosítása