Erdős Rita képei: Megint a Dob utca

Komolyan valami átok ül a környék utcáin. Környék alatt Belső-Erzsébetvárost értem, amit lehet Zsidónegyednek, meg Bulinegyednek is nevezni, de nyugodtan hívhatnánk Burkolhatatlannegyednek is. Talán a talajadottságok ilyen különlegesek? Mint a vízlepergető anyag a cseppeket, úgy veti le magáról a követ itt minden utca. 

A Dobot például tavalyelőtt burkolták, aztán tavaly javították, de mint Erdős Rita (a környék legfőbb Urbanista-tudósítója) képein látható, ismét esedékes lenne. Azt írja:

 

Erdős Rita képei: Megint a Dob utca

 

A Dob utca másfél éve átadott díszburkolatos része egyre aggasztóbban néz ki. A kátyúkat aszfaltozgatják, de az aszfalt is csak 1-2 hétig bírja, most a tönkrement aszfaltjavítást javítják. A dombocskáról is fogy a kockakő, a virágágyásokba nem ültetnek semmit. Pedig volt egy pillanat, amikor örültünk neki, hogy milyen szép lett.

 

Itt egy csomó szomorú kép a galériában:

 

 

Szerintem most már kár ezzel tökölni, ami nem megy, nem megy. Meg kellene nézni, hogyan tudnánk előnyünkre fordítani a különös természeti jelenséget. Teszem azt idehozni köveket, azok a rejtélyes földsugárzás hatására szétesnének, a darabkákat eladhatná az önkormányzat szuvenírnek.

De az is lehet, hogy itt van Földnek valami szívcsakrája. Értik: Dob és Dobogókő! Annyira dobog, hogy leveti a követ magáról. Szerintem ne is próbálják a gonoszok megfojtani a föld szívét most már, hanem inkább adják fel a harcot!

Hogy a Király és a Holló utca miért esik mindig darabokra azt nem tudom, de akinek van valami ezoterikus tippje feltétlenül ossza meg velünk. Ja és valami misztikus magyarázat jó lenne arra is, hogy miért nem ültetik be a virágágyásokat - kösz!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest buhera zsidónegyed vii. ker díszburkolat dob utca burkolatvész

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr336172650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szlan 2014.05.16. 12:24:53

Szerintem emellett az is megérne egy tanulmányt, hogy mennyire turistacsalogató a házak reklámcélból való felállványozása azon a környéken (hirtelen a Deákról körülnézve van kettő a Király utca és egy a Gerlóczy utca sarkán hónapok vagy évek óta). Nomeg amúgy ez miért engedélyezett?

Opi87 2014.05.16. 12:31:04

Azért mert trehány alacsonyan képzett és nem elég jól ellenőrzött munkaerő rakja le a követ.

2014.05.16. 12:34:24

jól fel kéne pofozni azt, aki kitalálta hogy képzetlen amatőr munkaerővel olcsón rakatja ki a fél belváros utcáit ezekkel a kis szar kövekkel, hogy aztán 1 négyzetméteren 5 felé álljanak mindenhol. ezen kényelmesen járni nem lehet, teljesen tönkretették a járdákat ahol erre cserélték a sima (és javítható) felületet.

szlan 2014.05.16. 12:42:34

A kövek egyébként elszublimáltak a dombról, vagy valaki kertjében kötöttek ki? Más: nem lehet köze az épületeket is szétrázó Alstom kocsiknak ehhez? Bár a Dob utca érintettségén csodálkoznék, akkor tényleg marad az, hogy az erzsébetvárosiak renitens módon nem hajlandóak együtt építeni a városrészt, ahogy arra pedig a tábla felszólítja őket.

lobster thermidor 2014.05.16. 13:02:01

Nyilván valaki csak viccelni akart, amikor olyan tervet adott le elfogadásra a szintén szakértő önkormányzati hivatalnokoknak, hogy a domború felületet rendes méretű kockakővel burkolják le. Manapság a vízszintes síkban lévő cementes homokágyba sem tudják lerakni rendesen a kockakövet úgy, hogy legalább néhány hónapot kibírjon. Most túl azon, hogy nyilván kimaradt a cement az alapból, és ahogy elnézem a kövek fugái közül is, de az ilyen kőburkolatot a mai technológiának nevezett kókányolással szemben annak idején forró bitumennel öntötték ki, ami befolyva a kövek közé hosszú ideig ellenállt az időjárás viszontagságainak, és a fizikai behatásoknak.

Mi0 2014.05.16. 13:04:52

Engem inkább utána, az 50 centi széles járda zavar... És igen, a túloldalon az építkezés miatt vagy 4 éve lezárt járda, ami együtt a világon egyedülálló, egyirányú gyalogos forgalmú utcát eredményez, vagyis a Dob utcában két ember nem haladhat el egymás mellett.

Erzsi Kovács 2014.05.16. 13:23:59

Ott lakóként írom, hogy a 30 km-es sebességkorlátozást sem tartja be szinte senki. Ilyen forgalomhoz nem ilyen burkolatot kellett volna letenni, és feltételezem, hogy nem ősszel, és gyorsan, átadva a határidő előtt 2 héttel, feltételezem, nem kis összegű sikerdíjért. Már 1-2 hét múlva az átadás után is javítgatták a burkolatot...
Az első képen simán felszedték a köveket, aki nem arra lakik, fogalma nincs mennyien és milyen állapotban mászkálnak arra a romkocsmákból.

hajtipajti 2014.05.16. 13:42:45

A növényesítés vonalon maradva nekem az a gondom, hogy jó pár utcában dézsás fával tudták le a feladatot. Amit a kedves polgártársak meg teledobálnak szeméttel. Továbbá meg se tud nőni normális méretűre a dézsában a fa. Tudom, hogy a járda alatt mennek a kábelek, de azt is, hogy a parkoló autók alatt meg nem. Amúgy örülök a felújításoknak, de nagyon hiányolom a fákat a környékről.

ampelmann 2014.05.16. 14:29:24

szerintem azon a környéken szokás a köveket megukhoz vegyék az emberek, és kitudja mihez kezdenek vele...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 14:36:41

olyannyira javítják, hogy épp kátyúznak a dobban a gozsdu udvar magasságában. ennek következtében a holló utcába szabályosan csak helikopterrel lehet e pillanatban bejutni, de autóval nem.
egyébként szemmel láthatóan nem régi kockakő-burkolatot aszfalttal kátyúzni kb mindennek a legalja. (az a vicc, hogy a melósok kisteherautóján ránézésre vagy 100 db pont olyan kő van, mint ami helyére az aszfaltot öntik. de én ebben az országban semmit sem értek, úgyhogy nem lepődök meg azon, hogy épp ezt sem.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.16. 14:37:32

@szlan: ha az alstomnak ehhez köze lenne, akkor a kiskörúttól rumbachig össze lenne dőlve minden.

balage51 · http://dohanymuzeum.hu/ 2014.05.16. 14:48:22

Egyszerűen elképesztő, hogy ebben a nyomorult, bib*szott országban semmit nem képesek normálisan megcsinálni. Millárdokból összetaknyolják, aztán többé nincs gazdája, felelőse, fenntartója. Az sem baj, hogy míg itt egy járdát nem tudnak építeni, más országokban tenger alatt épül alagút, hegyeket fúrnak át, kilométeres felhőkarcolókat húznak fel, drótkötélpályát, sífelvonót mostoha körülmények között... Az sem baj, hogy butapestnek ez az úgynevezett központja, ahol a legtöbb turista jár. Nem baj, hogy rajtunk röhög mindenki, és valóban szánalmas is itt minden. Ide csak bulizni jönnek a turisták, mert itt lehet piálni, törni, zúzni, ennek a városnak/országnak úgyis mindegy, és itt ez az elfogadott magatartásforma. Saját szememmel láttam Svájcban: egy öreg bácsi beült a kocsijába, elindult a bolt parkolójából, majd nemsokára megállt, kiszállt, mert egy szemét volt a földön. Lehajolt, felvette, elvitte a kukáig, majd nehézkesen visszaszállt és elhajtott. Ezen nem kéne elgondolkodni? Itt a többség nem is érdemel jobbat jurtánál és földútnál. Csak a kevés kivétel is miattuk szív.

Petyat 2014.05.16. 16:03:05

A Király utca azért esett szét atomjaira, mert a felújítása után kezdtek bele jó pár hatalmas épület felhúzásába (pl gozsdu).

Jól emlékszem, amikor azt néztem, hogyan törnek ketté és fordulnak ki a gránit lapok a háromtengelyes Kamaz alatt.

Hogy miért romlik az állapota azóta is?
Szerintem már nem romlik, csak úgy maradt.

dezso 2014.05.16. 16:20:09

@lobster thermidor: Itt Berlinben rengeteg ilyen apro kockakovel burkolt utca van. Nem mondom, hogy tukorsimak, de a lerakashoz nem kell se cement, se bitumen. Megfelelo szakertelem es technologiai fegyelem birtokaban eleg tartos is (csak ott latom szetesni, ahol megbontjak es nem dolgoznak napokat a visszarakassal).

bioLarzen 2014.05.16. 16:29:52

Szerintem valahol a közelben tesztelhetik a Széles-féle energiacellákat. Az szokott ilyet csinálni.

bioLarzen 2014.05.16. 16:34:38

Amúgy az a csodálatos az egészben, hogy most egy csomóan háborognak az ilyenek miatt az ottaniak, aztán majd ősszel szépen pártalapon megválasztják ugyanazt (vagy ugyanannak a pártnak a jelöltjét) polgármesternek...

(Én hallottam már olyat, hogy "Harmadszor választottuk meg a Bandit polgármesternek, és még mindig nem volt képes megcsináltatni a bekötőutat!"...)

durbintss 2014.05.16. 17:05:21

@Missberger: Valóban a Dob utcai építkezés a Gozsdu bejárata közelében is soha véget nem érő történetnek tűnik. Egyébként gyanítom, hogy a bejövő nehézjárművek tesznek tönkre sok utcát.

durbintss 2014.05.16. 17:07:05

@bioLarzen: A Király utca pl. Hunvaldék alatt esett szét. Akkor őket se válasszuk meg, ha jól értem ?

durbintss 2014.05.16. 17:10:13

@balage51: biztos kényszerbeteg volt az a svájci bácsi, aki lehajolt a szemétért. Legutóbb a Király utcai füves játszótéren láttam ilyet. Apuka szedte fel a szemetet az egész területen, mint kiderült kisbabájuk van.

bioLarzen 2014.05.16. 19:42:34

@durbintss: Hát, ideális esetben senkit, aki nem szolgált rá... Pártállástól tökéletesen függetlenül.

lobster thermidor 2014.05.16. 19:52:08

@dezso:

Valamit nem pontosan értettél!
Berlinben biztosan más a levegő, azt tartja össze a köveket, de azért olyat ott sem látsz, hogy dombokat, vagy buckákat burkolnak kockakővel. Amúgy pedig kérdezősködj bátran a munkásoktól, vagy nézz utána valahol, hogy milyen anyagok kellenek egy utca kőburkolatának a lerakásához.

Erzsi Kovács 2014.05.16. 21:44:33

@bioLarzen: A romkocsmák környékén élők biztosan nem fogják ezt a kerületvezetést megválasztani...

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.18. 04:14:14

Ja, ennel a kokanyolasnal az is jobb lenne, ha egyszeruen leaszfaltoznak a picsaba. Bar a magyar aszfalt van olyan hepehupas, mint civilizalt orszagokban a kockako.
Cigany orszag, cigany tempo, cigany munka. A ciganyt itt most nem rasszista felhanggal, hanem mentalitas jelolesere hasznaltam.

Amugy meg Erzsebetvarosba tok mindegy mit raknak le. Reszeg romkocsmazo nyugati prolik ugyis lehanyjak, akik az 1000 eurojukat keleten basszak el, mert otthon nem futna nekik szorakozasra.

lapointe 2014.05.18. 23:28:49

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Hát, amikor a múltkor arrajártam, éppen egy ötvenes honfitársunk vizelte le éppen az egyik virágládát. Még jó, hogy nem volt benne virág, nem tett volna jót neki!!

Démonmac1 2014.05.22. 19:33:59

Lefogadom, ha ezt egy Német cég csinálta volna, még 40 év múlva is út lenne.

Sajnos a hazai mutyista banda csak erre képes, pár hónap, és újra lehet "dolgozást mímelni".
Siralmasan szánalmasan nevetséges.

Krisz101 2014.05.22. 22:59:25

Tisztelt Cikkíró :-) az index mai cikkében azt írják, hogy az önkormányzat különböző módszerekkel azonnali forgalomcsökkentést kezdeményezett a BKK-nál, a burkolat védelme érdekében. Szerinted ez reális illetve nem tévedés? mi a saját lakókörnyezetünkben próbáltunk ilyet kiharcolni az önkormányzatnál a lakók érdekében, nem voltak hajlandók megtenni, gyakorlatilag semmit nem értünk el. ez elvileg egy hosszú engedélyeztetési procedúrával jár, bármilyen forgalomlassító akadály kihelyezése, több szakhatóság engedélyét kell megszerezni. szerinted elképzelhető hogy most pusztán a burkolat védelméért ezt el tudják intézni, vagy egyáltalán megkéri ezt valaki? köszönöm a válaszod.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.05.23. 04:53:23

@Krisz101: öööö Tisztelt Olvasó hát elképzelésem sincs :) viszont tényleg jó kérdés
süti beállítások módosítása