A British Pathé hiánypótló budapesti rövidfilmarchívumot töltött fel a napokban a Youtube-ra.

A múlt század huszas éveitől a hetvenes évekig felvett, rövid életképeket: mint például 1938-ban, a Margitszigeten, a Palatinus strand mellett úszónadrágban és fürdőruhában hófürdőzőket.


Emellett sportesemények, vagy angol híradós tudósítások az 1956-os harcokról.


De Hruscsov, majd Brezsnyev elvtárs baráti látogatása sem hiányzik a repertoárból, valahogy mégis a hétköznapi életképek a megkapóak, mint például egy 1966-os beszámoló, az utolsó budapesti közterületi gázlámpakezelőről. Ki gondolná, hogy még a hatvanas évek második felében is ezerháromszáz aktív  gázlámpa világított a városban? (Természetesen ekkor e technológia már a hattyúdalát élte, hiszen szinte az egész városban a villanyvilágítás volt a domináns. Update: Például Zubreczki Dávid, az Urbanista főszerkesztő bloggere, illetve Attila, egy olvasói levél beküldője már három éve gondolt rá. Mi több, nem kizárt, hogy néhány gázlámpa Budapesten a mai napig üzemel, csak már nem alkalmaznak oltó- és gyújtóembert, mert olcsóbb, ha állandóan égnek a lámpák. Érdemes visszaolvasni ezt a régi posztot, egyértelmű válasz nem született a kérdésben.)

 

Még ezeknél is jóval régebbi, 1926-os életkép is fellelhető a gyűjteményben, amint 1926-ban egy londoni kikötőben emel be a gőzdaru egy emeletes autóbuszt hajóra, hogy azt Budapestre szállítsák.

 


A British Pathé a világ egyik legrégebbi, ma is aktív médiacége. A gyökerek az 1890-es évek Párizsáig nyúlnak vissza, ahol az alapító, Charles Pathé ráérzett a nem fikciós mozgófilmben rejlő üzleti lehetőségekre. 1902-ben alapították meg a londoni fiókintézményt és zömében mozis filmhíradó-anyagot gyártottak.


Az 1970-es években hagytak fel a mozis filmhíradó-anyag gyártással, ám addig páratlan, 3500 órányi filmanyagot halmoztak fel, amely 90.000 önálló tételből áll.

Nyilván más archívumokkal, például a NAVA-val is nagy lehet az átfedés, de inkább legyen meg valami több helyen, mint egyen sem.


(A találatért köszönet CHYMK nicken kommentelő olvasónknak, a szintén hiánypótló, tízpontos nevű: Bukott focisták blog bloggerének.)

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest archív

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr76048589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása