ferenciek.pngMuszáj mindenek előtt leszögezni, hogy örülök a Ferenciek tere átalakításának, ezt ahol csak lehet megjegyzem. De azt is be kell látni, hogy nem sikerült minden részletében tökéletesre. A lámpa- és díszkőkavalkádról - melyről már Földes Andris is írt - nemrég Kovács Bence készített pár remek illusztrációt. Megtetszettek, úgyhogy egy vendégposztba elkértem az összeállítását. Át is adom neki a szót:

Először is készítettem egy térképet, ahol megközelítőleg bejelöltem, hogy mennyi, hol és milyen burkolatok határozzák meg ezt az igencsak aprócska területet:



Nem nagyon kommentálnám a dolgot, a jelenséget és annak okát is szerintem mindannyian ismerjük, de én azt gondoltam, hogy valami előrelépés történt már az elmúlt pár évben, de úgy látszik tévedtem.

A virtuális sétát a 2-es villamostól indítom:



Átérve szép kövön koptathatjuk a cipőnket, majd keresztezzük a bicikliutat, ami aszfaltozva van. Gondolhatnánk, hogy ezek után ismét kellemes köveken sétálhatunk, de miért is lenne így:




~10 lépést tettünk meg nagyjából és 3 különböző burkolattal találkoztunk, kő, aszfalt, műkő.

A lámpaoszlopok az Erzsébet híd fel-és lehajtóján a Belgrád rakparthoz igazodnak, a járdát a Március 15. térről és Károly körútról ismerős kandeláberek:



Átellenben megfigyelhetjük, hogy a kőburkolat az eddig megismert három típusból az egyik, kő, de aki igazán szemfüles annak talán feltűnik a városban talán eddig ismeretlen poller és a továbbfejlesztett főutca kuka:



Érdekesen oldották meg a lámpás kereszteződést is, muszáj volt eltérő oszlopokat alkalmazni. Hiányolok egy zebrát innen, de nem annyira vészes:



Kicsit továbbsétálva pedig továbbgyönyörködhetünk a szabadtéri lámpaoszlop kiállításban. Van minden, talán eredeti gizi (1), 70-es évek Kossuth Lajos utca (2), Belgrád rakpartról megismert típus, ami az Erzsébet hídra is felhajlik (3), városszerte ismerős gyalogátkelős lámpa (4), az új divatos alumínium ostor közlekedési lámpa tartó (5) és bónuszként az Erzsébet híd eredeti kandeláberei ((6)):





De térjünk vissza picit a Váci utca-Március 15. tér déli részéhez. Itt is szép kiállítás van, az eredetileg kandeláber típus kameratartóval eddig nem találkoztunk. És ha már új közvilágítás, akkor új burkolat. Anyagában ez is műkő, de jobban hasonlít a Március 15. térire, mint a Váci és Duna utcaira. Az eltérést az adja, hogy ezek különböző méretű kövek és átlósan vannak lerakva, ki érti ezt?



Elérkezünk a Ferenciek terére, ahol két műkőburkolat szembenéz egymással, mert elválasztja őket a csodás kőburkolat, a kandelábereket már meg sem említem, ahogy a szemetest és a kapcsolószekrényt sem:



Szép az el nem bontott aluljáró is:



A Kígyó utcára nem panaszkodnék, ti panaszkodhattok a képminőségre:



Ez persze nem azt jelenti, hogy nem állunk meg a buliban, beszivárog a térre a főutcás lámpa is, de a járdaszigeten már nem hagyjuk megjelenni:



Aki esetleg hiányolja még egy pollertípus bevezetését, annak sem okoztak csalódást:



Végül pedig elérkeztünk személyes kedvencemhez, nem tudom, hogy melyik fővárosi szerv felelős a kresz táblákért, de nagyon szarul csinálják a dolgukat az biztos, nem csoda, hogy valaki nem tudja kikerülni az oszloperdőt. Utólag elnézve a bringás átkelő lámpában nem vagyok biztos, lehet, hogy az a Kossuth Lajoson átkelőknek szól, majd kiderítem:




Összeségében a tér tervezésében és kivitelezésében rengeteg hibát vétettek a korábbi Belváros szíve projektekhez képest. Lehet, hogy az új vezetés?
(A bejegyzés eredetileg a SkyscraperCity fórumban jelent meg. Korábbi vendégposztunk a Ferenciek teréről.)
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás belváros tábla oszlop világítás ferenciek tere térkő burkolat v. ker díszburkolat kossuth lajos utca szabad sajtó út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr25842707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2014.03.04. 16:56:32

Ezt tényleg nem értem, miért nem lehetett a K köveket és a cikk-cakkos lámpákat továbbvinni. Vagy az archaikus kandelábereket.
Ezekről ki dönt vajon? o.O

johnibyg 2014.03.04. 22:20:33

Utolsó képen a 4-es tábla szép ferde, nálunk is volt ilyen, kihelyezés után 3 hónappal szép ferdére valaki beállította és úgy maradt 2,5 évig :-)
süti beállítások módosítása