A Városligetbe tervezett múzeumi negyed az a program, ami gyakorlatilag egyetlen városlakónak sem tetszik. (Még azoknak sem, akik szerint amúgy legtöbb budapesti fakivágás nem volt hülyeség).

Tételezzük fel, hogy a döntéshozók célja nem csupán az ingatlanspekuláció, a ligetmutyi, meg új hotel építése a Ligetbe. Szóval, hogy amúgy tényleg jót akarnak, egy dögös múzeumi negyed a fővárosban és egy megújuló parkot. Nos ebben az esetben nem söpörhetik félre annak a tervezőcsoportnak az elképzeléseit, akik egy alternatív koncepciót dolgoztak ki.

A legfőbb bajuk az eredeti elképzeléssel, hogy a meglévő 5,7 % beépítési arány várhatóan 12-13 %-osra nőne, ha megvalósul. Viszont ahelyett, hogy hisztizni meg bojkottálni kezdtek volna, készítettek egy oylan koncepciót, amely szerint minden tervezett múzeum helyet kapna, de okos bontásokkal, átalakításokkal, áttelepítésekkel létre lehetne hozni egy sokkal zöldebb, sokkal barátságosabb parkot a tervezettnél. Ráadásul integrálná a Rákosrendezőre tervezett témaparkot is, amelyért már korábban lelkesedtem.

~dá~: varosliget-masterplan-alter[1] - indafoto.hu

Nem akarom túl ragozni, a fenti Prezi szebben beszél minden leírt szónál, további képeket és rengeteg háttérmagyarázatot pedig az Építészfórumon találtok. Drukkolok nagyon a tervnek!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bontás építés városliget múzeumi negyed xiv. ker városliget+

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr685815132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

die nadel 2014.02.15. 12:01:14

Minden tiszteletem az alternatív terveket készítőknek, de ünneprontó leszek: szerintem tök fölösleges. A cél ugyanis egyértelműen a Liget einstandolása, egyes "közeliek" nagyon nagy bizniszt szimatolnak ebben. Azonkívül ez a tiszteletreméltó szakértő csoport is elkövette azt a hibát, amit Baán: csak az érdekelteket nem kérdezi meg senki, ezzel most sikerült ugyanannyi ellenlábast gyűjteni, mint amennyi eddig is volt, csak most a másik oldalról. Pl.: A Sipeki villa a vakok egyesületének tulajdona, a Cirkusz semmiképp nem akar elköltözni a Ligetből - (elárulom: ők a belengetett új épületet a volt Vidámpark sarkában sem kérik), családbarát szórakoztató parkot a magántőke szokott építeni, nem az állam, a Palme-ház sajnos mindenre alkalmatlan, ez már az 1885-ös építése után röviddel kiderült, azóta sem találják a funkcióját. A Mezőgazdasági meg Közlekedési Múzeum szintén ragaszkodik a kiállítóhelyeihez, már csak történelmi okok miatt is. Ha a nagyrétet összekötik a rondóval (mi a nyavalyának??), százéves platánokat kell kivágni. Ha a nagyrét rendezvényhely lesz, megint annyi a zöldfelületnek, ezt már így sem tudják fenntartani a kertészek az ott mozgó tömeg miatt - rendőrnap, majális, gyereknap, június elejére gyakorlatilag annyi is a fűnek.
Egy haszna viszont van a tervnek: beszélni fognak a Ligetről, és ez jó.

István Kun 2014.02.15. 16:33:23

Az a szó, hogy független az egy nagy duma, minden vonatkozásban.

béla a görög (törölt) 2014.02.15. 19:19:50

Szerintem 200 évnyi fejlesztési koncepciót fogsz találni Budapest bármely pontjához.
Ezeket mérnökök és más szakemberek elkészítették a legjobb tudásuknak megfelelően.
Foglalkozott is valaha ez a kormány a szakemberekkel? Nem, maximum leállamosította őket vagy jó pénzért rendelt tőlük egy az ő verzióját alátámasztó szakvéleményt.
Ez nem liberális városvezetés.
Ez nem kérdez, ez dönt helyetted, ellened is.
Mert úgy gondolja. Te meg ne gondolkodj. Vagy nincs rá pénz. És az ügy letudva.

Én nem tételezek fel ilyesmit, hogy nem ingatlanmutyi. DE.
---
Rákosrendező mint nagy zöldterület az nem lenne rossz. :)

l_andras 2014.02.15. 19:41:46

@István Kun: Kifejtenéd bővebben? Kik vannak mögöttük és miért?

kisjuci 2014.02.15. 20:27:26

kedves Urbanista,
legalább itt leírhatnátok, hogy a múzeum negyed létrehozása mögött egy nagytakarítás húzódik... a Budai Vár palota-épületeit kormányzati/minelnöki használatra kívánják megtisztítani az "oda nem illő" funkcióktól...
hogy mindenféle pórnépek ne járkáljanak oda...
(ezt Zoboki személyesen adta elő, mintegy szemrebbenés nélkül)

die nadel 2014.02.15. 20:48:21

@kisjuci: Jó, persze a várat meg akarják tisztítani, viszont ebből egyáltalán nem következik, hogy a Városligetbe kéne múzeumi negyedet építeni. Építhetnék bárhová, Felcsútra, Rákosrendezőre, akárhová. A Liget önmagáért kell, régóta köröznek felette a héják, majd figyeljük csak az új zrt működését, kinek, hova, mire adnak hosszútávú területfoglalási engedélyeket.

Hannibal ante portas 2014.02.15. 20:55:07

"A Városligetbe tervezett múzeumi negyed az a program, ami gyakorlatilag egyetlen városlakónak sem tetszik. (Még azoknak sem, akik szerint amúgy legtöbb budapesti fakivágás nem volt hülyeség)."

Nem szeretek ilyesmit mondani, de ez konkrétan nem igaz. A koncepció jó és közel sem einstandol itt senki semmit. Végre egy nagyformátumú terv a millenium óta. Építész műemlékes szemmel is.

die nadel 2014.02.15. 21:06:03

@Hannibal ante portas: helyes, reméljük olyan lesz ez is, mint a millenniumi ligeti építkezések. 8 hónap után eltakarítják az egészet.

"közel sem einstandol itt senki semmit." - biztos elkerülte a figyelmedet, hogy a Liget területével a főváros helyett már egy zrt rendelkezik.

Blista 2014.02.15. 21:52:15

Ez a terv egy szar. Például a kiscsaj semmit nem ért a közlekedési kapcsolatokhoz (pl ahogy bejelölte az áttolt Rákosrendezőt, meg a városligeti elágazást illetve ahova rakta a dózsa györgy úti megállót, abból az látszik, hogy nem tudja, hogy milyen hálózati fejlesztés lenne a trolin meg a környező villamosokon, meg azt sem, hogy mi a funkciója egy városi gyorsvasútnak) , és a meglévő hálózatot sem ismeri. (hogy megy át a 70-es troli a ligeten?) Ezen kívül ez a "Rákosrendező, mint új városliget", egy hatalmas baromság. Egy kertvárosban nincs szükség ilyen jellegű parkokra, és nagy herdálás lenne egy gyorsvasúti tengely közvetlen környezetét ilyennel alulhasználni. Ráadásul semmilyen városiasodást nem okozna ezeken a külső nagyon alulurbanizált részeken. (szerintem max a belső részén lenne értelme parknak a Szegedi út vonaláig, és hozzáasva a BVSC-sporttelepet.)

kisjuci 2014.02.15. 22:55:46

@die nadel: persze, hogy logikusan nem következik belőle, hogy csak a Városligetbe lehetne elhelyezni. (de ilyesmit nem is állít senki)

szerintem az áthelyezés módja, helyszínválasztása sokkal inkább
- a "mindenhezértő" ostobaság gőgjéből és a végtelen kormányzati hübriszből;
- a szakmai (városi, intézményi stb.) kérdések figyelmen kívül hagyásából (vagy rossz tanácsadók tanácsaiból);
- az egyértelműen kommunikálható (lásd még: az eredmény legyen megfelelően látható, választások előtt átadható) üzenet szándékából következik inkább.

az eredeti szándékról mi sem lehetne a elterelőbb hadművelet, ha a nagy tömegek számára is érthető az üzenet:
a Hősök tere Juliska néninek is megkérdőjelezhetetlenül méltó hely, ha már a Várból ki kell költöznie a Galériának...

(ilyen szempontból persze sajnos mégis következik belőle...)

Blista 2014.02.16. 01:24:35

@Hannibal ante portas:

A koncepció elképzelhetetlenül rossz (és persze nem kncepció) és nem jó.

Blista 2014.02.16. 01:26:10

@kisjuci:
A zoboki az új fideszbérenc, most hogy a makovecz meghalt

bardóczi 2014.02.16. 11:15:22

@Blista: A koncepciót egyeztettük a FŐMTERV és a KÖZLEKEDÉS Kft prominenseivel, akik valószínűleg a leginkább képben vannak a közlekésfejlesztést illetően. A MillFAV hosszítására, és a városi vasúti megállókra, valamint egy új, az 1-es villamos peronjainak áttervezését is érintó MillFAV megállóra a Kacsóh Pongrác alatt kiviteli szintű tervek vannak, amelyeket a helyükön ábrázoltunk. A MillFAV meghosszabítása a Rákosrendező felé a 2014-2020-as uniós ciklus kiemelt fővárosi közlekedési beruházása már most, merthogy ezzel a hosszítással érhető el, hogy az EU befogadja a MillFAV teljes rekonstrukcióját. (Csak ennyit szerettem volna mondani erről a tőből fikázásról. Ami a Rákosrendező "vidámparkosítását' illeti, azt hiszem erről többet mond a prezink, mint Blista igen szakszerűnek tűnő urbanisztikai elemzése.)

kisjuci 2014.02.16. 19:03:41

kedves Urbanista,
mától már nyilvános a Zoboki-féle koncepció... itt olvasható:
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/varfoglalo_orban_beveszi_a_sandorpalotat

fontos lenne ezt is tudatosítani a fejekben... a Múzeum Liget valójában terelés. ürügy, mondhatni, a magasabb cél érdekében...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2014.02.17. 08:31:44

@kisjuci: köszi, kösz, amint lesz időm posztolok róla - sztem ma este vagy holnap reggel

die nadel 2014.02.17. 15:30:00

Yes, megindult a pezsgés.

MÚZEUMI NEGYED A VÁROSLIGETBEN?
A főváros (új tervezett) múzeumainak telepítéseivel kapcsolatos – urbanisztikai – építészeti – idegenforgalmi koncepciójának ellentmondásai

Hová vezet a valódi szakembereket nélkülöző kultúrpolitika?
2014. február 27-én (csütörtök) 18 óra (Budapest, VIII. Baross u. 131. szám alatti Galéria)

Már az alcím is ígéretes: Hová vezet a szakembereket nélkülöző kultúrpolitika?

élhetetlen 2014.03.06. 17:41:56

Múzeumi negyed, így vagy úgy, sajnos meg fogják csinálni. Magát az ötletet tartom rettenetesnek.
Most tekintsünk el attól, hogy több lesz-e a zöld a Városligetben, vagy kevesebb, milyen lesz az átalakított közlekedés. Mi lenne a cél? Minden bizonnyal a közönség szórakoztatása, legyen az hazai, vagy külföldi. Nézzük a használhatóságot. Legyen külföldi. Idejön egy turista, akit a művészetek is érdekelnek, mondjuk öt napra. Meg szeretné nézni a várost, és pár múzeumot is. Az életszerűtlen, hogy elmegy a Városligetbe, és végigjár hét múzeumot, mert, ugye nem csak végig kell járni, hanem az élményt is fel kell dolgozni. Max napi kettő. Még másik három is érdekli. Mit tud tenni? Vagy nem nézi meg, mert a várost is szeretné látni, vagy még két nap visszamegy, és akkor csak a szállodája és a Városliget közötti utat látta. Kinek jó ez? Mert most, akinek a múzeumlátogatás is igénye, annak egész szép napokat lehet tervezni Budapesten. Felmegy a Várba, Nemzeti Galéria, Mátyás templom, Halászbástya, panoráma, Margitsziget. Igen, Városliget, Szépművészeti, Műcsarnok, Vajdahunyad vára, tó, kacsák, esetleg az állatkert. Aztán egyik nap kimegy a MŰPA-hoz, Ludwig múzeum, felül a kettesre, és akár oda-vissza többször végigmegy a Dunaparton, leszáll a Vigadó téren, megnézi a Váci utcát, átsétál a Bazikához. Még arra is maradhat ideje, hogy egy napra kimenjen Szentendrére. Ezt kell elrontani?
süti beállítások módosítása