Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Fotó: Orbán Zoltán - MME

Persze csak nagyképűsködöm a címben, hiszen néhány napja még én sem hallottam a feketerigó-fészektálcáról. Pedig egykori lelkes madárgyűrűzőként azt hittem a madárvédelmi eszközök zömét ismerem a fecskepelenkától kezdve a gólyakosáron át a sarlósfecske-ládáig. De a feketerigó-fészektálca nekem is új volt. Talán mert amikor én voltam aktív madarász, még nem kellett aggódni ezekért a madarakért, na meg zömmel nem is mesterséges tereptárgyakon költöttek. Változtak az idők.

Most egy jópofa eszközt dobtak össze magyar madarászok: télen etető, tavasszal fészkelőhely (ha már a lüke barkácsboltok úgyis mindig összekeverik az etetőt az odúval). Ahogy az MME írja közleményében:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakossági Madárbarát kert program keretében kidolgozott egy új költést segítő eszközt, a feketerigó- fészektálcát, mellyel épületfalakon és erkélyeken segíthetik az emberek a fekete rigók és több más madárfaj fészkelését.

Bár a fekete rigó hagyományosan a bokrok, fák ágai között építi klasszikus, csésze alakú fészkeit, a városiasodott állományok egyre gyakrabban költenek épületeken is. A fészektálca előnye, hogy ezzel a fészeképítésre csak kevéssé alkalmas, kúszónövényekkel borított falakon és a panelházak erkélyein is segíthető a madarak költése, a rigók mellett a házi és kerti rozsdafarkúé, a barázdabillegetőé, a szürke légykapóé és a balkáni gerléé is.

A fészektálcákat a tél második feléig érdemes kihelyezni, hogy a madaraknak legyen elég ideje megtalálni ezeket. Ez a megismertetést segíti, hogy ilyenkor az eszköz még madáretetőként is alkalmazható.

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

Feketerigó-fészektálca - fotó: Orbán Zoltán / MME

[Bővebben itt olvashattok az eszközről. Fotók: Orbán Zoltán - MME]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: állat természetvédelem madár kert erkély

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr295803483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cook kapitány 2014.02.07. 12:25:37

Az utolsó előtti képen nem egy földre szúrt fészektálcát, hanem egy macskaetetőt látunk.

Holding 2014.02.07. 15:16:39

Egyfelől szerintem fantasztikusan jó ötlet és nagyon jól alkalmazható. Ugyanakkor nem értem hogy egy földbe szúrt fészket melyik rigó választana? És a közvetlen ablakban lévő, gyakran nyitogatott ablakot sem hiszem hogy valaha is fogja választani rigó. Lévén ha mozgást lát az ablak mögött vagy pláne nyitogatni kell az ablakot a virágok locsolásához, úgy elhúznak onnan mint a szél.
De mondom, iszonyat jó ötlet csak az említett képek példái talán kicsit félresikerültek.
Ha ornitológus más véleményen van, szóljon, nem értek a témához csak logikázgatok :)

ehpkb5 2014.02.07. 15:30:43

most ez most komoly? :) csak a családban, ami nem annyira madárfixált, kiskorom óta csináltak hasonlókat fecskének

2014.02.09. 08:53:00

Én csak azt nem értem,hogy már ennyire a kedvében akarnak járni a rigóknak,akkor mi a fenéért nem építenek nekik komplett fészket?

Csak mert ez pont olyan,mint ha valaki adna nekem egy ház alapot,hogy itt van nesze és örülj neki.:)
süti beállítások módosítása