dailynews1.jpg

A földgömb ma. Fotó: Scounting NY

A Daily News egyike a legnagyobb amerikai napilapoknak és volt idő, amikor ez sokkal többet jelentett mint ma. Az ereje teljében levő médiabirodalom 1931-re egy hatalmas art déco felhőkarcolóba költözött. A mára műemlékké nyilvánított épületnek már a bejárata is lenyűgöző, de ami igazi csoda az az aulája. Persze nevezhetnénk lobbinak, vagy szerényen recepciónak, de azt hiszem nagyon messze járnánk a valóságtól.

dailynews5.jpg

Az épület bejárata. Fotó: Scounting NY

A Scounting NY legfrisebb posztjában ezt a helyiséget mutatja be. A legszebb, hogy az ember simán besétálhat, körülnézhet - nem néznek rá ferde szemmel. A környezet is pazar, de ami a legszebb, az a közepén forgó 3,6 méteres földgömb, mely tíz percenként tesz meg egy fordulatot.

dailynews2.jpg

Egy 1941-es képeslapon. Fotó: Scounting NY

 

Mondanám, hogy tökéletes Batman-díszlet (ahogy azt mondani szoktam itt az Urbanistán a hasonló épületekre), de valójában a Superman díszleteként ismerte meg a világ.

dailynews4.jpg

1978-as Superman-film díszleteként. Fotó: Scounting NY

A posztban szépen végigveszik a rengeteg szép műszert és díszítőelemet és a szerzővel együtt rácsodálkozhatunk, hogy milyen furcsa részletek vannak az utoljára 1967-ben aktualizált (de szép régi stílusú) földgömbön. Mondjuk Spanyol-Szahara, meg Mandzsúria. Szerencsére Kelet- és Nyugat-Németország is elég érdekes volt a bloggernek, így lekapta velük együtt hazánkat is.

Egész formás, bár innen nézve kicsit azért elnyúltnak tűnik észak-keletre, de teljesen rendben van. Az meg külön klassz, hogy hány városunk szerepel rajta! Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged. Ha a határokon túliakat is ideveszem: Arad, Temesvár, Kolozsvár, Brassó, Újvidék, Pozsony. Fantasztikus milyen részletes.

dailynews3.jpg

Európa a földgömbön. Fotó: Scounting NY

Na de ha az egész földgömb érdekel, kattintsatok át az eredeti posztra, érdemes! 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest new york pécs térkép usa szeged debrecen miskolc batman csongrád megye baranya megye földgömb art deco borsod-abaúj-zemplén megye hajdú-bihar megye

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr135798596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2014.02.05. 07:29:16

Pár évvel később már nagyobb Magyarországot kellett volna rajzolniuk :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.02.05. 07:29:39

Budapest, Debrecen, Szeged, Pecs. Miskolc.

giriz 2014.02.05. 08:05:26

@Kelly és a szexi dög: És milyen vicces lenne akkor hogy az ma is ott virítana :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2014.02.05. 13:13:22

@giriz: De hát megmondták, hogy 67-ben még frissítették.
süti beállítások módosítása