Emlékeztek még, milyen volt a budai rakpart 1880-ban? Nem, nem. Ezzel nem az idősebb Urbanista-olvasókban szeretnék nosztalgiát ébreszteni, csak arra a fantasztikus nagy felbontású panoráma fotóra utalok, amit nem is olyan rég osztottam meg. Egészen fura párba állítani azzal a képpel, amit most osztottak meg a Fortepanosok. 75 évvel később készült mint az, 55 évvel ezelőtt. Ahogy írják:

 

A szerző Nagy Gyula, aki a Fortepan rendszeres olvasói előtt már ismert lehet fantasztikus 1956-os képei kapcsán. A 7 fotóból álló sorozatot egy Széchenyi rakparti ház emeletéről készíthette. (A pontos helyszínt kíváncsian várjuk a kommentekbe). A képek érdekessége, hogy egy közel tökéletes budai panorámafotóvá illeszthetőek össze. Vagyis a 7 kockából egy ritka látképet rakhatunk ki a Tabántól a Margit hídig.

 

061-760x468[1].jpg

Nem is tudom, mi a legizgalmasabb részlet. Talán a Kossuth híd? Talán a felállványozott Mátyás-templom? A kupolátlan Palota? Szerintem a legfurább a Batthyány tér az ideiglenesnek tűnő építményekkel. Mondanám, hogy a metróépítéshez állnak ott azok, de az csak a 60-as években épült meg. Megfejtés?

Ha nem jelenik meg a fenti zoomolható nézet, a kép innen tölthető le nagy felbontásban (>27 Mb!) vagy ebben a videóban is végignézhető:

 

 

További részletek a Fortepan oldalán.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: vár duna fénykép töri lánchíd dunapart panoráma várnegyed batthyány tér országút víziváros i. ker kossuth híd mátyás-templom

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr175773053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2014.01.21. 09:52:21

A metróépítést már az ötvenes évek elején elkezdték az állomások építésével (sőt a szovjet kocsik mintájára egy magyar metrókocsi-prototípus is épült ekkor), csak aztán leállíttatták, és a hatvanas években kezdték újra. Az 56-os fotókon (Kossuth tér, Széna tér) is látszanak a metróépítés felvonulási épületei. Érdemes pl utánanézni, hogy a Stadionok (ex-Népstadion) metróállomásnak eredetileg milyen klasszik heroikus szocreál épülete lett volna.

Balt 2014.01.21. 14:49:40

Nem találom a szóban forgó 7 képet, pedig szívesen tippelnék. :) Mivel van tagelve? Semmilyen releváns tag nem hozta őket: Duna, rakpart, Buda, Kossuth-híd, Batthyány stb.)

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.01.21. 15:08:40

Csak a pontosság kedvéért, az nem kupolátlan Palota, hanem a Palota romja! Ami azt illeti, akkor és ott voltam kiskamasz az egyik Duna-parti házban. A Palota romjai közé jártunk játszani, és nem is mindig robbant fel valami.
Jól láthatóan áll még egy ház a Lánchíd utca dunai oldalán (a 8-as szám) amit később lebontottak. Nincs Buzogány torony és semmi helyreállításnak nincs még nyoma.
Köszönöm!
süti beállítások módosítása