Fotor-like10.jpg

Nem, nem, idén sem ússzátok meg toplisták nélkül. Kezdésnek itt a 10 legtöbbet lájkolt Urbanista-poszt 2013-ból. Meglepő, hogy a 2012-es listából három téma ismét fölbukkan (a gerillakötészet, a margitszigeti futókör és a Királyi Palota egykori formája), no meg az is, hogy az akkor listának legfeljebb az első helyezettje férne be a mostani legvégére. 

Szóval ezeket lájkoltátok idén:

10. Eszméletlenül jó animgif a Budai Vár 300 évéről (2,3 ezer)

buda.gif

Milyen lenne ma a Duna partja, ha a világháború után máshogy állítják helyre a Budai Várat? Vagy ha Hauszmann nem álmodik belőle egy hatalmas palotát egy évszázaddal ezelőtt? Ne tippelgessetek, ilyen!

Na jó persze nem pont ilyen, hiszen Vígh András a mai állapotból "fejtette vissza" az évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtti képet. Csak úgy, saját gyönyörűségére. tovább » 

 

9. Ilyen volt a parkosított Hősök tere (2,5 ezer)

Budapest, XIV. Hősök tere, Szépművészeti Múzeum fortepan_24131

75 éve volt a Hősök tér történetének egyik legfontosabb eseménye: 1938 májusában tartották Magyarországon az Eucharisztikus Világkongresszust. Az akkori vezetés természetesen kihasználta a rendezvényben rejlő lehetőségeket, de aki azt hiszi, hogy valami semmi kis gombfocibajnokságot fújtak fel marketingesen, az téved: a rendezvényen több százezren vettek részt, köztük vagy ötvenezren külföldről.

A bonyolult politikai helyzetet mutatja, hogy nem csak a bolsiknak villantott Magyarország, de a náciktól is igyekezett függetlennek mutatni magát, olyannyira, hogy durcás Hitler megtiltotta a német katolikusoknak a részvételt. Az már csak külön cifraság, hogy a református Horthy bár próbált azért jelen lenni, tulajdonképpen kimaradt az egész buliból. tovább »

 

8. A nap képe: gólya kocog a margitszigeti futókörön (3,3 ezer)

555959_685573311462013_1913650565_n_1_1383921102.jpg_721x960

Futómadár. Margitsziget, Kisállatkert. [Kép: Mi a, mi? Helyszínelők]

 

7. A világ legjobb jegyautomatája Moszkvában van (3,6 ezer)

Két évtizede még az orosz krumplipucoló-automatás viccen röhögtünk, erre tessék milyen frankó ötlettel rukkoltak elő most a ruszkik. Nem találnátok ki, hogyan ad jegyet a moszkvai metróra.

Putyin hangján köszönt? Ugyan! Az utazás megszakítása nélkül érvényes tankra is? Dehogy! Beváltható vodkára is? Ej! Sokkal jobb! tovább »

 

6. Különös élő gátrendszerrel hozták el a magyarok a fődíjat a párizsi építészeti versenyről (4,1 ezer)

A tengerszint-emelkedés nem éppen nemzeti probléma nálunk az utóbbi 90 évben, ám  ennek ellenére egy magyar csapat fantáziáját is megmozgatta a Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti pályázata. Olyannyira, hogy a budapesti Szövetség’39 alkotócsoport CALTROPe projektje nyerte el a fődíjat tengerszint-emelkedés és építészet kategóriában. Pedig a hagyományos értelemben véve nem is építészetről van itt szó. tovább »

 

5. Csodálatos videó Buda fénykoráról. 3D-ben járható be Mátyás király vára! (5,4 ezer)

Láthattuk egy elképesztő animgifen hogyan változott Buda vára az elmúlt néhány száz évben, de vajon milyen volt a Mátyás korában? Amikor ez volt az Itálián kívüli reneszánsz fellegvára? Néhány fiatal gondolt egyet és megrajzolta, majd filmre vitte. A trailer itt az Urbanistán debütál, de néhány látványtervet is megnézhettek az egykori várról - biztos felfedeztek rajta ismerős részleteket! tovább »

 

4. Módosul a Kossuth tér átépítése. Épületmaradványokat találtak, amelyeket meg kell menteni (5,8 ezer)

földalatti

Bár a legtöbb figyelmet azért kapta a napokban a Kossuth tér, mert az épülő mélygarázs gödrét fel kellett tölteni vízzel, történt ám ott más izgalmas dolog is. Olyan, ami ráadásul nem csak hetekig marad hír, de évtizedekre meghatározhatja a tér arculatát. Előkerült ugyanis Európa első légkondicionált épületének hűtőrendszere. tovább »

 

3. Láttad már a Fibonacci körutat? Ámulj el Budapest városszerkezetének matematikai logikáján (8,1 ezer)

A Fibonacci körút nem egy újabb köztérátnevezési hullám terméke, hanem egy szellemes elnevezés arra a térképre, amit hugyosjoska posztolt. Nem tudom, hogy vagytok vele, engem mindig is zavart, hogy Budán nem folytatódik a pesti nagykörút szabályossága. Erre tessék. Kiderül, hogy van szabályosság, csak nem olyan. tovább »

 

2. Gerillakötők támadták meg a 49-es villamost! Egy egészet telekötöttek-horgoltak (14 ezer)

2013-06-13 17.25.19

Vagy 25-30 lelkes önkéntes szállt meg délután egy 49-es villamost a Deák téren, és ha midnen jól megy mostanában végeznek a feladattal. Eredetileg egy várbuszt akartak megszállni, de a BKV inkább ezt javasolta nekik.

Nagyobb melónak nagyobb ez, de így legalább vissza lehet vágni vele a miskolci tavaszvillamosnak. Összesen harmincnyolc ülőhelyet fednek be, de jut belőle ablakokra, csuklórészbe, jegylyukasztóra, sőt a mennyezetre is. tovább »

 

1. Elképesztő kisfilm Budapestről - semmihez sem hasonlíthatók a drónról készült felvételek (28 ezer)

Emlékeztek arra a videóra, amelyiket egy go-pro quad helikopterrel készítettek a Blaha Lujza téri naplementéről? Akkor azt kívántuk bárcsak lenne ilyen a város több pontjáról is. Hát most lett!

Mivel helikopterrel, repülővel röpködni nem annyira lehet Budapest felett kis magasságokban, az egyetlen lehetőség eddig a papírsárkány volt. Ami persze lutri, hiszen nehezen irányítható és csak fényképeket lehetett vele inkább készíteni - más kérdés, hogy megvan a szépsége annak is tovább »

Köszönöm mindannyiótoknak a sok megosztást és lájkot, az Isten tartsa meg a jó szokásotokat! 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: blog toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr745716051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iosephus30 2013.12.29. 15:52:28

a kocogó gólya aranyos:-)

AutosVilli 2013.12.30. 08:12:01

Bazz és én egyiket sem lájkoltama fészbúkon, ejj, ja hogy nincs is fészbúkom....
süti beállítások módosítása