nevizelj.jpg

Tény, a kommentekben legtöbbet emlegetett ellenérv az aluljárók - meg úgy általában a tömegközlekedés - ellen a húgyszag. Nos ez nem csak nálunk probléma úgy látszik, mert Atlantában most hugyozásriasztókat helyezett üzembe az ottani a BKK, vagyis a MARTA.

Egész pontosan egy metróliftbe telepítettek szenzorokat, melyekre ha ráfröccsen a bizonyíték, azonnal riasztják a rendőrséget. Az ünnepi csúcsforgalom előtt telepített rendszer állítólag bevált, ami nagyszerű dolog lenne, ha nem 10 ezer dollárba (vagyis több mint 2 millió forintba került volna). 

És nem lenne összesen 111 lift a metrórendszerben.

És nem zár volna be a MARTA 2010-ben több vécét is költségtakarékosságból.

Huhh, hirtelen nem is tudom melyik hazai csoda fejlesztéssel állítsam párhuzamba, annyi minden jut eszembe az elmúlt tíz-húsz évből.

[via: WSBTV via Gizmodo]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés usa metró tömegközlekedés vizelet lift bűz atlanta

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr35714372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2013.12.28. 12:40:23

Hagyjuk már ez az "ottani bkk"-s megnevezéseket, annyira szánalmas.

Amúgy biztos behozza az árát a büntikből, meg úgy általában, ha bunkók vesznek körbe, akkor a civilizált körülmények kierőltetésének az ára nem lehet sose túl magas az elérni kívánt eredményhez képest.

vmaast 2013.12.28. 12:46:20

A Hűvösvölgyi aluljáró is legendás a szagok miatt, de tegnap még kis kupacokat is láttam a vizes aszfalton... Gratulálok a művészeknek is, meg a közterület fenntartónak is :(

TH 2013.12.28. 12:50:58

"Az ünnepi csúcsforgalom előtt telepített rendszer állítólag bevált, ami nagyszerű dolog lenne, ha nem 10 ezer dollárba (vagyis több mint 2 millió forintba került volna). "
Mármint liftenként...ezt talán érdemes lenne beleírni. ;)

gabornagy59 2013.12.28. 12:56:07

Olyan szintre jutott ez a fajta mocsokság is a fővárosban, hogy az már tényleg gyomorforgató. Én nem tudom mennyibe kerül egy nyilvános wc fentartása, de a az 5-8. kerületekben legalább a metró megállók környékén kéne,mert az katasztrófa.

Valóraváltógép 2013.12.28. 14:05:03

@gabornagy59: Van. Nem használják.
Tényleg keményen büntetni kellene, akkor megmozdítanák a seggüket, és elvonszolnák egy wc-ig.
Természetesen a nyilvános wc-ket összebaszókat szintén keményen büntetni kellene.

2013.12.28. 14:51:21

Remélem lesz fing detektor (FDD) is. Elképesztő hová tart a világ.

Sandor Akarki 2013.12.28. 14:59:30

Még ha csak húúúúgyszag lenne. Tegnapi élmény a Nyugati PU-ból: Szarszag és szardarabok; régi pottyantós vonatok...

Sandor Akarki 2013.12.28. 15:05:13

@gabornagy59: Amúgy a kommunizmusban pl. a körút tele volt WC-kkel, ezek most is láthatók mindenhol; a föld alá vezető, jellemzően zöld festésű korlátok, lépcsők; November 7-e Tér (Oktogon), stb.
Most helyette mindenki Börger Kingbe meg Mekdáneldszbe jár; vesz egészségtelen kaját, hogy "ingyen" budizhasson (ami persze egy fagyival is sokkal drágább).

Berger Csaba 2013.12.28. 19:27:34

1. Tessenek beleképzelni magukat az idült hólyaghurutos hajléktalan helyébe. Aki a finom kannásbort issza, mert erre telik.
2. Inkább ez jöjjön ki, mint az orvos.
3. Mióta is van ez az országos szeméthalom? Mióta nem akarják/tudják egyesek megfizetni a szemétszállítás díját.
Itt a megoldás is:
- Szemétszállítás ingyenessé tétele. Emellett, egységesen, minden lakás, üzlethelyiség, raktár, stb. havi 1000 Ft kommunális hulladékadót fizessen. Függetlenül attól, hogy lakott vagy sem. Földhivatalban az adatok meg vannak. Aki nem fizet, ráterhelődik a helyiségre. Ja és az önkormányzati helyiségek tulajdonosai is. Aki az önkormányzat persze, majd ő továbbháríthatja, ha akarja.
- A közmunkások átirányítása a valóban szennyezett területekre.

cso zsi 2013.12.28. 20:08:50

@Berger Csaba: A nem lakott lakás után ki fizeti a szemétadót?
Az Angliába kivándorolt tulaj?
Tudom, közös költséget is kell(ene) neki fizetni, de a szomszéd munkanélküli sem tud fizetni.
Előbbi tudná fizetni, de nem veszi igénybe, utóbbi nem tudja, de szüksége van rá. Egy év múlva a szemétdíj miatt kilakoltatják?

...

A városi illemhelyeket tényleg vissza kéne állítani, sűríteni kéne, és ingyenessé (ugyanakkor kötelezővé) tenni, a közterületen való dologintézést viszont szankcionálni.
Bár nálunk, mivel a kutyaszaron sincs rendszám...
Annyi marhaságot átveszünk a hollandoktól, akkor a félköríves utcai piszoárt sem lenne nagy ügy. cdn1.vtourist.com/4/4915286-pissoir_Amsterdam.jpg

2013.12.28. 21:05:09

Azokban az orszagokban-varosokban, ahol ingyen lehet hasznalni a budikat, akar a boltokban is, ott nincs semmilyen szag sem a metrokban, sem az aluljarokban, sem az utcan a "beugrok"-ban.
Ott a turistak szivesen setalgatnak es koltik a penzuket a helyi boltokban, szallodakban.
Ott rajottek, hogy olcsobb egy nyilvanos wc ingyen, mint a szart takarito brigad, a hugy-lemoso fertotlenito folyadek (es annak a szaga is borzaszto) koltsege.
Mondjuk ezt nehez megcsinalni egy olyan orszagban, ahol a fo elv a "hogyan vasaljunk be mindenert a leheto legtobbet" es meg a hugyozasert is egy ora munkabere az ar.

Valóraváltógép 2013.12.28. 21:12:42

@vanvelemenyem: A nők hugyoznak otthon. Vagy bemennek valahová, ahogy eddig. Érdekes módon minden nő meg tudja oldani, csak a hapsik ilyen rohadt tesznye férgek.

2013.12.28. 21:18:46

Nem egeszen, a nok kozott is van egy rakas taho paraszt. Lasd Soma, aki meg buszke is arra, hogy az utcan hugyozott.
Azon kivul elofordul az is, hogy pl. egy terhes kismamaban olyant moccan a kolok, hogy muszaj pisilni mennie, es nem is kepes orakig tartogatni, amig mondjuk hazaer.
Es, van hajlektalan no is - sajnos.
Kellene az ingyen wc, vagy megfizetheto arert, nem otszazakert.

Valóraváltógép 2013.12.28. 21:22:34

@vanvelemenyem: Nem is kerül ötszázakba. 120-180 ft.
Soma meg nem mérce semmiben, éppen elég baj, hogy létezhet médiaszereplőként.

A hajléktalanoknál meg jóval komolyabb gondok sem számítanak.

Mrs.Columbo 2013.12.28. 22:52:16

@Berger Csaba: érdekes, hogy ilyen témákban mindig a hajléktalanok jönnek elő (nem tagadom, jogosan), de közben kíváncsi lennék, hogy évente hány hektóval járulnak hozzá az ominózus mennyiséghez mondjuk csak az átlagos péntek-szombat estéket nézve a bulizó fiatalok.

cso zsi 2013.12.28. 22:55:24

@vanvelemenyem: Mit gondolsz, mioért írtam, hogy sűríteni kéne az illemhelyeket.
Ugyanakkor valamivel kevesebb utcán sört vedelő nővel találkozni, és "ami befolyik, az rögtön kifolyik".
Somát kihagyva a dologból, a nőismerőseim egyike sem akart még takarásban sem közterületen pisilni, a terhes nőim azonban már feladták az elveiket a sürgősség idejére. Akit azután a megszületett gyermek elkísér otthon a wc-re is négykézláb, megvárja anyát, és szép sorban mindent megtud a női dolgokról. :))))
Mivel ez napi többszöri műsor, utána szinte bárhol képes egy nő is, ha nagyon muszáj.

Berger Csaba 2013.12.29. 07:44:51

Érdemes megnézni pl. a francia síterepeket. Mindenhol ingyenes, (öntisztító) csilli-villi rozsdamentes WC van. És nem nézik ki a vendéglátóhelyre betérőt sem. Ja és nincs a humán populációnál nagyobb lélekszámú kutya sem.
süti beállítások módosítása