A fenti képet ugyan már néhány éve készítettem Dublinban, de felteszem, hogy még ma is működik a kocsma, ha már egyszer több mint 800 évet kibírt. A fotózáskor még arra gondoltam, arról írok, hogyan számolják egy épület vagy intézmény korát az írek és hogyan mi, ám a napokban felbukkant egy remek kérdés, ami épp ide kapcsolódik: melyik Budapest legrégibb kocsmája?

BDZSH ötletére egyből beindult egy csomó blogger agya, de az eredmény posztolása helyett inkább bevonunk benneteket is a játékba. Főleg, mert lehet, hogy egy rejtett értéket csak ti ismertek. Szóval? Szerintetek melyik a legöregebb krimó a fővárosban?

Persze a legöregebb szó épp oly sokféleképpen értelmezhető, mint a kocsma – szóval lehet, hogy kategóriánként kell majd eredményt hirdetni. Melyik az, amelyik megszakítás nélkül üzemel? Melyik az, ahol ma is az van, de nem volt mindig így, és melyik az, ahol csak az épület őrzi az egykori vendéglő emlékét? Na és mi van azokkal, amelyek nem is igazán kocsmák a mai értelemben?

Nem akarjuk megkötni a kezeteket, írjátok le bátran, amit tudtok, vagy amit akár csak sejtetek, esetleg legendákat hallottatok róla!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest kocsma dublin vendéglátás töri írország

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr35687155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.12. 10:01:19

A Budapest anno... topikban pont a múlt héten merült fel a kérdés, és volt pár tipp a "kétlyukú"-tól kezdve a Százévesen át a Szarvas Csárdáig. Aztán jött édesvíz olvtárs, és a Bivalyos-Megyeri Csárda párosra tippelt. Én meg rátúrtam a témára a Dunai Szigetek blogon. Bár a blog a konkrét épületeket "csak" 1695-re (Megyeri Csárda) és 1798-ra (Bivalyos) teszi, azért azok sem túl újak.

"A történelem folyamán a római őrtornyokat kőbányaként hasznosították. Nagyon ritkán előfordult, hogy erődítéseiket felújították és újra használatba vették (lásd: Pone Navata erődje, Visegrád Sibrik-domb) Legtöbbjüket azonban még a talajszint alatt is elbányászták. A dunakeszi rév kikötőerődjének kváderköveiből származik a helyiek pincefalazata, még a XIX. században is bányászták ezeket. Jutott belőlük bőven a romjaikon felépült csárdák falába. A közeli Budai-hegység kőbányáiból két fő kőzettípust használtak építkezésekhez, a könnyen faragható édesvízi mészkövet (lásd: aquincumi szarkofágok), valamint a Hárshegyi homokkövet. Vajon a Megyeri Csárda falában látható köveket az 1695-ös építkezésre szállították át a révészek, vagy az őrtorony maradványait használták föl másodlagosan?
Szemben, a Bivalyos Csárda nevében is őrzi az hajcsárok ősi mesterségét, 1798-ban épült falait nem lehet tanulmányozni, jobb állapotú vakolata elfedi a régi korok köveit."

Az egész cikk:
dunaiszigetek.blogspot.co.uk/search/label/Megyeri%20cs%C3%A1rda

cybergreg · http://www.cybergreg.hu 2013.12.12. 10:27:07

A Nagyicce fogadó már a 15. században is állt, de szerencsére néhány éve sikeresen lerombolták és remek autóparkolót aszfaltoztak a helyére.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.12. 10:41:47

@cybergreg: Ja, lehetne csinálni egy listát az elmúlt húsz év pusztításaiból. Nem lenne rövid. :-(
Mostanság a Bivalyos is épp zárva van, a zugligeti Fácán jó úton halad az összedőlés felé, a hűvösvölgyi Balázst ledózerolták, a szépvölgyi Erdei Lak helyén lakópark van. A legjobb, hogy ez utóbbit még nyitvatartási idővel közli az ettermek.hu, miközben évek óta nem létezik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.12. 11:30:30

A Szerémi út külső végénél áll egy elhagyott épület, ami amiről úgy tudom, hogy a legöregebb épület a városban, ami vendéglő volt. Egy időben naponta elmentem előtte, és szinte mindig megfogadtam, hogy egyszer megnézem közelebbről is, de nem igazán segíti, hogy el van kerítve, és nem vezet hozzá járda, út, csapás, vagy bármi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.12.12. 11:34:00

@Fedor: Rákerestem a Panoramio-n, oda úgy van feltöltve, mint régi katonai épület:

www.panoramio.com/photo/29816672

Igazából nem is tudom, hogy kitől hallottam, hogy vendéglő volt. Jó volna kideríteni...

epitomester 2013.12.12. 13:48:25

@cybergreg: Az épületért ugyan őszintén kár, és elég csúnya volt a sztori, ahogy hagyták összedőlni, de valójában nem volt XV. századi épület.

(16.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/imce/22/nagyicce_0.jpg)

A műintézmény lehetett ugyan annyira régi, de az meg már az 1950-es évek óta nem üzemelt, szóval Budapestnek biztos nem volt a legrégebben működő kocsmája.

vidak 2013.12.12. 16:32:32

Márványmenyasszony? A honlap szerint 17.szd fordulója óta üzemelnek...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.12.12. 16:55:04

A Brazen Head még működik, bár inkább látványosság, mint hangulatos hely, hasonlóan némelyik agyonsztárolt prágai sörözőhöz.

egyker 2013.12.12. 19:44:54

Kapucinus u 9-ben 18-ik századi kocsma üzemelt.
Ma már nincs meg a kocsma, de a házat felújították a kocsma pincéjével együtt

egyker.blog.hu/2013/09/16/muemlek_epuletek_atadasa

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.14. 11:38:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Mivel zárt, katonai ojjektum volt, ez nem is csoda. Viszont Jókainál és talán Mikszáthnál is többször előfordul. Talán a Kárpáthy Zoltánban leírt egyik párbajt is odateszi. De aztán lehet, hogy tévedek, és az a Laszlovszkynál volt. Hiába no, öregszem, kopnak az emlékeim. :-)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.15. 13:42:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Pedig a wikipédia azt írja, hogy de:
hu.wikipedia.org/wiki/Laszlovszky-major
Persze lehet, hogy maga a vendéglő nem a major főépületében volt, de az ma is létezik, és a Máltai Szeretetszolgálat központja.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.12.15. 17:33:58

@Csokis: No azt nem tudtam, hogy az épület még áll, de a kocsma is megszűnt.

br17 2013.12.17. 15:26:37

@Fedor: Ez az egyedül álló épület, egy mocsár szomszédságában, puskaportárként van feltüntetve az 1833-ban készült, Buda és Pest szabad királyi városainak alap-, és vízhelyzeti térképén.

szbi 2013.12.18. 02:21:48

A Hegyalja úton áll egy kocsmaépület, a hágó legmagasabb pontján. Egy hosszú, sárga ház merőlegesen az útra a Mambó nevű nagyon is mai műintézménnyel szemben. A nyolcvanas években le akarták bontani, a városvédők mentették meg, Ráday talán ismeri a részleteket. Ma rejtett kincs, nem le-, de ki kellene bontani. Nincs valakinek egy képe róla?
süti beállítások módosítása