bny3[1].jpg

Már a tény önmagában erős, hogy egy frekventált pesti téren léteznek házfalhoz tapasztott bódék. Pedig léteznek, sőt nincs olyan fővárosi térfelújítás, ahol eltakarításuk után előbb-utóbb meg ne jelennének. Ez főleg azért meglepő, mert a házak alja általában üzlethelyiségekkel van tele, a főváros meg azon töri a fejét, hogy leheljen életet ezekbe a boltokba. Nem lenne egyszerűbb azokat kiadni? Elképesztő, hogy még a KÖKI-hez is - ami önmagában is egy üzletközpont, aminek ugye az a lényege, hogy üzletek vannak benne, és amit ráadásul kifejezetten a bodéváros felszámolására hoztak - hozzácsapódtak idővel a külső bódék.

Az már csak hab a tortán, hogy az önmagukban is bosszantó bódék így néznek ki. 

Az pedig nem is tudom mi - a torta habjára ültetett Thomas-gőzmozdony marcipánból -, hogy emiatt nem lesz teljes a díszburkolat a téren?

A fenti képet Tesseract posztolta a SkyscraperCity-re az alábbi szöveg kíséretében:

Le kell hogy lombozzam a kedves fórumtársakat: az alábbi kép nem Bukarestben készült, hanem kis hazánk, Abszurdisztán székesfővárosában.


Csak itt képzelhető el, hogy a közterület kezelője (önkori?) dacolva az általános jóízléssel (és nem hagyva magát elcsábulni attól a lehetőségtől sem, hogy egy régóta mostohán kezelt közterület teljes megszépítését most rá lehet húzni a metróépítésre) konzerválja ezt a rothadó pékáru trafikot egy újabb 20-30 évre. Mert hogy az új burkolathoz egy darabig nem fognak hozzányúlni az biztos.

Igen, gondolom sokaknak meglepő, ez a kiskereskedelmi egység jelenleg is működik, bár az üzemeltetője mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt leplezze (hiszen tisztítószert ez a bódé nagyon régóta nem látott, ezt hozzáállást a sufni tetejére évekkel ezelőtt felhajított és onnan el nem mozdított seprű is remekül illusztrálja).

Ezzel a karakán húzással sikerült megőrizni a múlt egy darabját, élénken emlékeztetve mindenkit arra, hogy Külső-Erzsébetváros továbbra is lecsúszott prolinegyedként szeretné definiálni magát, egyúttal fenntartani azt a meghitt kis zugot a két bódé között, ahol a "köztéren hugyozás" nevű sport népes rajongótábora továbbra is zavartalanul hódolhat a szenvedélyének.

Tengermély tiszteletem a kedves döntnök uraknak és harmatos kézcsókom a döntnök hölgyeknek, őszintén kívánva nekik sok-sok csuklást az ünnepekre.

 

Felteszem, hogy valami bonyolult birtokszabályok miatt nem lehet lépni az ügyben, de azért lehetnének ennél kicsit tökösebb(ek) is az érintett önkormányzat(ok).

[Tesseract, SkyscraperCity. Tipp: Sadia. Kösz!]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest buhera felújítás keleti pályaudvar erzsébetváros bódé burkolat vii. ker díszburkolat baross tér bethlen gábor utca külső-erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr525685840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzimackó 2013.12.11. 12:02:08

Most szavazta meg a Parlament, hogy kiemelt beruházás érdekében fel lehet mondani bérletet...

nmthadam 2013.12.11. 12:07:10

hány ember kell egy ilyen felemeléséhez?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.12.11. 13:12:23

Szerintem ez úgy lesz, hogy a zöld bódét a zárás után lesüllyesztik majd a földbe, és ezért a tetejére kell feltenni az új lapokat, hogy a süllyesztés után pont szintbe kerüljön a teteje :-)

nix 2013.12.11. 13:49:26

Nem lehetne, hogy egy fázós téli estén a kivitelező véletlenül nekitolasson néhányszor a bódénak egy teherautóval? Persze utána megfelelően kártalanítanák a bódé tulajdonosát, meg kapna új, szebb bódét... az új díszburkolatra.

(Amúgy kb még három hétig lesz ilyen a burkolat, utána egy gázvezeték-javítás vagy valami, ami miatt az egyik ház előtt *így* átlósan szétb*sszák a követ és utána csak visszaaszfaltozzák (igényessen, zúzottkővel csúszásmentesítve).)

Sherlock20 2013.12.11. 16:03:50

Jól láthatóan ez nem a végleges állapot, csak egy gyalognyomvonalat pakoltak le úgy ahogy. Felesleges most hisztit kelteni emiatt, nyilván a teljes tér le lesz burkolva, senkit nem érdekel se az újságos se az a szutyok ott. (Ki az aki onnan mer bármit is venni? o.O )

iSten 2013.12.11. 21:46:13

@Sherlock20: én ma direkt arrafelé vettem az irányt. Nagyon úgy fest, hogy ez a rozsdás konzervdoboz marad.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.11. 21:47:49

a kokivel kapcsolatban emlekszem hogy az egesz beruhazast az ottani hentes szabotalta elegge sokaig
mert van az u.n. szerzett jog es az sokat er...

igaza van az elottem sozlonak hogy szerencsere a torvenyi akadaly elharult, hat akkor mar csak a jogalkalmazoknak kellene valamit csinalnia...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.12.11. 22:29:32

emlékezzetek: az astoria sarki irodaház előtti járda is valami magánjogi hercehurca miatt maradt ki a nagy múzeumkörúti felújítás bulijából. nincs ezen mit meglepődni...

Neoprimitív 2013.12.11. 23:00:34

@Sherlock20: Ez nem a tér, hanem a betorkolló Bethlen Gábor utca és ahogy @iSten is írta, nem gyalognyomvonal, hanem a teljes burkolat készül, sőt, az elkerített közműves kockák kivételével elkészült. Nyilván mivel ide nem szólt le a NER illetékes atyaúristene, hogy mostantól a kettő is három, a Hivatal működött a saját gyakorlata szerint. Az engedély majd megjön piros Pünkösd napjára 20137-ben, mert addigra lesz rajta az összes pecsét.

De ha véletlenül meglátja a cikket és mégis leszól, akkor holnap reggel hatra az összes, eddig hatályosnak minősített kifogás a bontás ellen egyszerre a nemzetet romba döntő imprlista (ahogy a művelt elvtársak mondták) aknamunka lesz és hétre a kiflis örülhet, ha nem temetik élve a bódé romjai alá, ezzel is őrizve a népi hagyományokat.

A biztos utas 2013.12.12. 00:59:39

Érdekes, mennyire változó az olvasók és az újságírók hozzáállása. Ha haver a bódétulaj, akkor kesergés ezerrel, mennyire lehúzós az állam és mennyire nem kárpótol semmiért, kisajátítás stb. Meg "nem lehet megélni, tönkreteszik, ellehetetlenítik a kisvállalkozót"...amikor meg nem haver valaki, akkor rögtön várják a sztálini dózerolást.
Firkász urak és hölgyek, ha egy vállalkozó normális üzlethelyet kaphatna normális áron, akkor vajon bódét akarna magának? Ja, hogy csak megint a fikázásra van idő és mód az indexnél?
Nem változik semmi..... nyilván az igénytelenség, a seprű, meg az egész nekem se szimpi, de azért ugye magatokba is néztek néha...?

belgabela 2013.12.12. 04:15:13

@A biztos utas: Az a "vállakozó", aki csak ilyet tud megfizetni, az ne vállakozzon!

magyar bucó 2013.12.12. 06:37:57

Jól láthatóan ez nem a végleges állapot. Majd, ha az összes határozat jogerős lesz, elzavarják a bódést, de a munkával addig is haladni kell...

Semper Fidelis 2013.12.12. 07:35:50

Az Örsön is lebonthatnák már azt a bódésort, förtelmesen néz ki az egész. Az egyik pl. évek óta ki van égve...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.12. 08:18:16

Ezzel az erővel a fenti képen az összes tipográfiai szemét miatt is felemelhetné valaki végre a hangját, mert úgy a "Játékgépek" valamint a szemközti ABC cégérének betűtípusai is olyan mérvű vizuális nyomorról árulkodnak, hogy az tűrhetetlen. Nem szabadna megengedni, hogy egy "grafikus" ehhez hasonló ordenáré tipográfiai toprongyokkal árassza el környezetét.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.12.12. 08:22:24

@Wind Callman tér:

Hát, van akinek tetszik, van akinek nem. Van aki szerint a te szóvicces neved is "nyelvi nyomor, illetve toprongy"....

Démonmac1 2013.12.12. 08:30:41

@Hoppácska: A Wind Callman név zseniális.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.12.12. 08:33:46

@Démonmac1:

Hát a zseniálistól messze van, egy egyszerű szóvicc... Ez a véleményem a másik nicknevedről :P

Egyébként nem ez volt a megjegyzésem lényege...

Tökönrúgott Feleségek 2013.12.12. 08:46:58

@Sherlock20: pl. én többször is. kifejezetten jó péksüteményeik vannak :)

Tökönrúgott Feleségek 2013.12.12. 08:52:16

mellesleg nem csak a zöld bódé alatt nincs díszburkolat, de az ujságos alatt sem. Én mondjuk nagyobb problémának érzem, hogy mivel a bódé mögötti "játékgépek" feliratú kricsmi évek óta nincs nyitva, így a bejárata előtt rendszeresen hajléktalanok tanyáznak (nappal is), piálnak, ordítoznak és kötözködnek az arrajárókkal (sőt sokszor oda is hugyoznak, és nem a két bódé közé). Ja és az "össznépi köztéren hugyozás" kapcsán annyit kérdeznék: hány nyílvános WC üzemel mondjuk a Nagyköúton? Ami nem ékszerbolttá lett átalakítva meg hasonlók?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.12.12. 08:53:41

Ha megnézitek a helyszínt, az összes bódé alatt kihagyták a kövezést. Nem csak ennél a ramaty kockánál.

Szűcslaci 2013.12.12. 08:56:38

@városjáró: de akkor miről írt volna ma?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.12. 09:10:22

@Hoppácska: ne bassz, az én idétlen nikkem egy virtuális felületen tűnik fel itt-ott és nem közterületen baszott nagy méretben, retkesen, lehányva, levegőszennyezéssel megpatinázva. Nem tudom érted -e a viszonylatbeli különbséget miszerint a kis légypiszok meg kurvanagy elefántszar között a különbség számottevő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.12. 09:14:58

egy bódé? a képen rögtön kettő van!

De nem is értem, hogy nem bontották el őket azonnal, mikor a felújítás elkezdődött?!

Ambiorix 2013.12.12. 09:30:47

Fordítva ültök a lovon. Itt a Keletinél, ezen a végtelenül lezüllött környéken nem a rothadó, ocsmány bódé, hanem a díszburkolat a kakukktojás. :)

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.12.12. 09:32:43

De ez a keletitől kb 10 perc séta,bent a troliknál.Más.Az a vicces,mikor ugyan azok az arcok vonyítanak a csövesek "jogaiért",akik gond nélkül üvöltenek,kötekednek,szarnak,hugyoznak közterületen 24/7, most pedig egy rozoga bódé lett index címlap.LOL

iSten 2013.12.12. 09:33:26

@Ambiorix: Sajnos mondasz valamit...

Rigor Mortis 2013.12.12. 09:35:06

Az utca omladozó épületei között a kutya nem fogja észrevenni ezt a bódét, sem a díszkövet.

iSten 2013.12.12. 09:38:21

@wanker cunt: A verseny utcai szerelvénykarbantartótól sem több öt percnél, a főbejárattól nem egészen kettő, ha zöld a lámpa a zebrán, még annyi sem.

genyamagyar 2013.12.12. 09:46:03

Először is Bukarest egy kultúrhely Budapesthez képest.

Másodszor, a Keleti (szemből) bal oldalán, merőlegesen az épületre van egy hosszú fal. A fal előtt fák és bokrok, de nem mindenhol. Ahol vannak, ott mögötte hajléktalanok tanyáznak, illetve a bokrok mögé mennek hugyozni és szarni az arra járók.

Eddig semmi meglepőt nem írtam.
Ami meglepő, hogy ez a fal derékmagasságban hosszan és alaposan le van szarva. El nem tudom képzelni, hogy hogy csinálják? Nekifutásból lefossák, vagy hogy?

Minden magyarázatot előre is köszönök!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.12. 09:47:33

Pár évvel ezelőtt (a gyerekeim mindig azon szoktak szórakozni, hogy ez nálam akár 10 évet is jelnthet - hiába no, öregszem), szóval pár éve a XII. kerület megoldotta ezt a kérdést azzal, hogy egyszerűen adott egy határidőt, amire minden bódét el kellett tüntetni. Nem a csúnyákat, nem az "ellenfélét", hanem mindet. Volt nagy sikoltozás, sírás-rívás, de a rendelet maradt. És láss csudát, bár a bódék eltűntek, a boltosok és boltjaik megmaradtak, nem mentek csődbe. A Böszörményi-Királyhágó sarkon a virágos és az újságos is beköltözött egy-egy üres üzletbe, ugyanígy az önkormányzatnál a trafik és a másik újságos, és mégsem lett nemzethalál. Szóval megoldható a dolog, azt meg ne mondja nekem senki, hogy Budapesten nincs elég üres üzlethelyiség, azért kellenek a bódék.

Szputya 2013.12.12. 09:47:51

Ugyanmár, itt legalább meghagyták a bódét (igaz, nem valami esztétikus látvány)... a Zsókavár u. 2-6. körüli terecske felújítása előtt az ott több évtizede levő, helyes formájú bódékat lebontották, azzal indokkal, hogy rendezés, meg több teret az embereknek, majd a térkövezés (mely kis hazánkban valahogy sosem sikerül) után visszaépítettek bódékat, melyek úgy rontják az összképet, hogy csak na, ráadásul a tetőereszcsatornákat nem a virágládákba vezették róluk, hanem a folyókamentes térkőre... tervezői logika = 0.

Balt 2013.12.12. 10:01:53

Gondolom, a bódé(k) eltávolítása és a teljes burkolás után a kedves poszttoló fogja fényesre nyalnia mögötte látható (erősen hiányos) vakolatot. Ezután a maliciózus írás után ez a minimum.

Balt 2013.12.12. 10:04:45

@A biztos utas: Egy retró Magyar Fórumot kell kitenni, és tamásgáspár felboríccsa. :))

Balt 2013.12.12. 10:09:25

@Ambiorix: Sajnos igaz. Rövid :) emlékeim szerint a Keletit pl. felújították vagy 3x, ma lassan megint ott tart, hogy összedől magától... De legalábbis Vlagyivosztok rendező-pályaudvar színvonalú.

Balt 2013.12.12. 10:11:12

@wanker cunt: Jogos. Szerintem is a "Város mindenkié" szervezetnek kell bérbe adni, hátha be tud rendezni benne egy 150 fős hajléktalanszállót. :)

Balt 2013.12.12. 10:20:56

@Csokis: Like! A Rákóczi út valóban borzalmas, tiszta poszt-apokaliptikus hangulat, bőven lenne bérbe vehető üzlethelyiség. Reméljük, Baross tér (a díszburkolattal és a felújított Thököly úttal) - meg a másik vége: a Ferenciek tere, ahol amúgy az aluljárók betömését nem díjazom - katalizálni fogja a Rákóczi út "rehabilitációját" is.

ekat 2013.12.12. 10:39:56

@Semper Fidelis: Ezt hogy érted? Errefele nem bontják a bódékat, hanem újakat építenek, lásd BKV (vagy BKK) ízléses jegyárusító bódéi.

valakiatömegből 2013.12.12. 10:42:54

Én erre járok minden nap. Tényleg ramatyul néz ki. De nem csak ez, hanem a környék is. Sok a hajléktalan és a zug-dohányárus.
És nem 10percre van a Keletitől, hanem 1, a McD és a BK mellett. Szóval eléggé képben.

barli 2013.12.12. 10:46:42

Emlékszem milyen sírásrívás ment, amikor a Deákon le akarták bontani a lerohadt szögletes trafiksort, mert az micsoda kultúrális emlék, meg ilyenek. Ennyi erővel a hullámlemez bódé is hozzátartozik a városképhez.. Ha lebontanák őket, akkor meg az lenne a baj gondolom.
Inkább arra lewnnék kíváncsi, hogy miböl él a "Játékgépek" bolt tulajdonosa a trafik mögött?

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2013.12.12. 11:23:23

@Csokis: ehhez képest a szt. orbán téren még mindig ott virít az az ocsmány zöldségesbódé a bolt előtt

♔bаtyu♔ 2013.12.12. 11:26:24

Ha pedig tökösebbek, jön a duma, hogy diktatúra van, a jobbos önkormányzat megojtja a kiskereskedelmet, vagy műemlék. Volt már rá többször példa.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 11:43:49

Élelmiszert árul a szemétdombon, mennyi időbe telne az ÁNTSZ-szel bezáratni? Amúgy meddig fog tartani bármilyen felújítás a Keleti környékén, ahol a rendőrök nem intézkednek, csak sétálnak?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.12. 11:46:17

@Csokis: Ez nem egészen igaz. Ha a Széll Kálmán térről kimész a Normafára, pont azt látod, hogy a XII. kerület teli van lepukkant bódékkal és hasonló színvonalú boltokkal.

polly graph 2013.12.12. 11:57:14

Ha posztolt volna egy zsaru a sarkon, valószínűleg őt is körberakták volna.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.12. 12:52:43

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: @Online Távmunkás: Attól félek, hogy azok jogilag nem bódék, hanem "rendes" épületek. Estleg nem közterületen vannak, hanem magánon. (Online Távmunkés, te a Rétesbüfére gondolsz?) De rá lehetne kérdezni a polgárjenő hivatalban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.12.12. 13:04:21

@polly graph: Á, úgysem tudunk mi akkora baromságot kitalálni, amit ne valósítanának meg. Szóval legalábbis nem alaptalan a felvetésed. :-)
index.hu/belfold/2013/12/12/most_mi_legyen/

É2I 2013.12.12. 13:24:38

@polly graph: Miután körbe hugyozzák a homlesszek.

Valóraváltógép 2013.12.12. 13:59:48

Ebben a csúfságban ennivalót árulnak? Mennyire kell ehhez éhesnek lenni?

Különben gondolom a tizedébe-huszadába kerül mint egy rendes üzlet, hasonló haszon mellett, és azért van. Van, akinek megfelel.

Plumper_ 2013.12.12. 14:00:59

nem megfelelő kivitelezés, pereskedés, elhúzódó vita, lenyúlás, mutyi..ismerős?

Valóraváltógép 2013.12.12. 14:15:12

@Mitzimackó: Valami rosszat akarhattak vele. Ez biztos. Az ország kormánya nem akarhat jót, azért van ott, hogy mindenkinek csak ártson.
Ez egyértelmű, nem?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.12.12. 15:00:03

Kizártnak tartom, hogy az üzleteket az önkormányzat kedvezményes áron kiadja egy vállalkozónak, aki arany áron továbbadja, mivel megvette a bérleti jogot bagóért 200 évre. Nem hiszem, hogy emiatt kellene bódékat építeni.

Semper Fidelis 2013.12.12. 15:06:54

@ekat: Úgy értem, ahogy írtam. Egy büdös, koszos bódésor a HÉV mellett teljes hosszában, egyszerűen kriminális ahogy kinéz. Forgácslap toldások, lógó táblák, förtelem.

gerberus 2014.01.14. 03:10:38

A bódénak már hűlt helye.

Deszkás 2014.01.14. 08:02:19

@gerberus: Annak igen, ellenben az újságosé, még ott van.

Gerberus 2014.06.07. 03:47:40

Már a múlté a dolog: a bódék sehol, a díszburkolat pedig teljes.
süti beállítások módosítása