2013-11-27 12.23.42

Tegyük fel, hogy a falu legerősebb embere gondol egyet és felad egy hirdetést a Dunaszentdzsenifer és vidéke innen-onnan rovatába, hogy ökölvívó-világbajnokságot rendez vasárnap a tűzoltószertár előtt, ahova szeretettel vár minden élsportolót. Aztán ha a megjelenteket lenyomta, büszkén mondhatja, hogy a ő legjobb bokszoló a világon, hiszen megnyerte a világbajnokságot. Valahogy ez jutott eszembe, amikor eleget tettem a felkérésnek és elmentem Európa legzöldebb irodájának bejárására Óbudára. A nap csalódások sorozata volt, még akkor is, ha amúgy az SAP tényleg klassz munkahely lehet.

Én kérem ugyanis bármilyen budapesti elsőségért képes vagyok rajongani.

PR-osokat megszégyenítően fel tud dobni egy jó hír, legyen az a legmenőbb metró vagy a legszebb kocogóhely a világon. Úgyhogy nagyon megörültem, amikor az SAP Hungary azzal a címmel küldött nekem sajtómeghívót, hogy „bejárjuk Európa legzöldebb irodáját”. Ugyanis megnyerték az Európai Zöld Iroda Versenyt! No, ez már valami, gondoltam.

Aztán jöttek a csalódások.

1. csalódás: autócentrikus elhelyezkedés

A Graphisoft Parkról sok szépet és jót el lehet mondani, de a tömegközlekedési kapcsolata nem valami fényes: a legközelebbi HÉV-megálló is negyedóra gyaloglásra esik. Igaz, ott húz el mellette egy kerékpárút és kisbuszjáratot üzemeltetnek a dolgozóknak csúcsidőszakokban, de ha tárgyalásra érkezel, akkor azt szinte csak autóval teheted meg kényelmesen. Nem túl zöld dolog, de rendben, ez nem az iroda hibája – gondoltam magamban, miközben átcaplattam az Auchan parkolóján.

2. csalódás: nem is 11-kor kezdődött a sajtóesemény

Öööö igen, ezt benéztem a meghívóban. Ez az én hülyeségem. Szerencsére nem maradtam le semmiről.

3. (és legnagyobb) csalódás: ez nem is Európa legzöldebb irodája!!!

Vagyis lehet, hogy az, de az elnyert cím nem bizonyít semmit. Mint megtudtam ugyanis, az Európai Zöld Iroda Versenyben mindössze hat európai országból indulhattak cégek (Bulgária, Észtország, Magyarország, Románia és Szlovénia mellett egyedül Belgium volt nyugat-európai).

Az egész egy uniós pályázatról szólt, amit elnyert a környezettudatos vállalatirányítással foglalkozó Követ Egyesület, és összefogott öt hasonló nemzeti szervezettel, amelyek meghirdették saját országukban is a vetélkedőt. (Itt vannak a részletek a versenyről és az eredményről.)

Szóval a bevezetőben idézet hasonlat azért is sántít, mert ha teszem azt, Juan Manuel Márqueznek történetesen kezébe kerül a Dunaszentdzsenifer és vidéke, ráadásul vasárnap pont ráér, akkor elvileg elmehetett volna világbajnokságra a tűzoltószertár elé. Egy dán vagy svéd vagy angol irodának itt esélye sem volt indulni.

Hogy a nemzetközi zsűri az öt díjból négyet magyar cégeknek ítélt oda, ráadásul az egyik kategóriában megosztva két magyarnak (épp ezt a megosztott díjat kapta az SAP, felesben az Unilverrel), az csak egyszerűen fura. Na de legyünk előítélet nélküliek és fogadjuk el, hogy ez nem azért van, mert magyarok szervezték az egészet, hanem mert ennyire zöldek vagyunk.

Mindenesetre nem volt jó húzás a nyerteseket Európa legzöldebbjének nevezni.

Olyan, mint amikor mi egy ütős, de félrevezető címmel teszünk ki valamit a Facebookra, ti meg rákattintotok. A különbség csak annyi, hogy nektek egy kattintás, nekem hosszú utánajárás volt, és a posztoló legfeljebb a blogja hírnevét teszi kockára, itt meg nagyvállalatokét járatják le.

Mert lehet, hogy amúgy a cikk jó, csak másról szól.

Meg lehet, hogy az iroda amúgy klassz, csak nem Európa legzöldebbje.

Na de akkor milyen?

4. csalódás: a zöld nekik nem azt jelenti, mint nekem

Kissé fanyalogva vágtam neki ugyan az irodabejárásnak, de elhatároztam, hogy pártatlan maradok: a félrevezető címtől függetlenül lehet, hogy klassz a hely. Tényleg az is volt. Csak nem értettem mi köze mindennek a zöld fogalmához.

Rendszeresen elhangzó kifejezés volt a „zöld iroda mentén bevezettük” és utána olyan szolgáltatások jöttek, mint a szaunában a halk zene (igen van szauna!), a fitneszteremben a pihenésekre figyelmeztető lámpa (igen van fitneszterem!), a derékfájósok kedvéért elektromosan állítható magasságú asztal (igen, van asztal, de gondolom ez nektek sem meglepő).

Szép bútorok, klassz munka- és közösségi terek, kellemes belső dizájn, jópofa kreatív szoba. Mindez nagyon szép, de mi köze mindennek a zöld gondolathoz?

2013-11-27 12.19.46

Nos mint megtudtam, ebben a versenyben kicsit tágabban értelmezték ezt a fogalmat, és nem csak a fenntarthatóságról vagy a környezettudatosságról szól a cím, hanem az emberbaráti környezetről is. Vagyis inkább egy amolyan “legjobb munkahely” címre hasonlít.

Hát jó.

5. csalódás: a zöld intézkedések jelentős része nem elkötelezettségből születik

Egy értelmes létesítményüzemeltető nem azét csökkenti a gáz-, víz- és villanyfogyasztást mert elkötelezett zöld, hanem mert ezzel pénzt takarít meg. Ez persze nem bűn, sőt!

A Követ – amúgy igen szimpatikus – programjának épp az a lényege, hogy megmutatja, a környezetkímélő irodafenntartás nem igényel áldozatokat. Ha valaki okosan csinálja, akkor anyagilag is jól jár. Ez teljesen rendben van, de utána olyan kényelmetlen hallgatni, hogy a Földünkért aggódva kapcsoltatjuk le a villanyokat a dolgozókkal, vagy vezetjük be a mozgásérzékelős világítást.

Vagy hogy ugyan bevallottan azért vezették be a telepresence videókonferenciákat, mert a válság után nem volt pénz a repülőutakra, most viszont tökéletesen bele lehet illeszteni a zöld intézkedések közé.

6. csalódás: azt hiszik, a környezettudatosság szexi

Hogy a zöld gondolkodás divatos lett, az nagyon klassz dolog. Hogy mesterségesen próbálják azzá tenni, az nem. És itt most nem is csak az SAP-ról, vagy bármelyik másik irodáról beszélek, hanem általában erről a zöld izéről. Erről a hívószóról.

A környezettudatosság ugyanis nem azt jelenti, hogy háromévente még zöldebbre cserélem az irodám felszerelését (vagy a mosógépemet, autómat, hűtőmet stb.). Alighanem zöldebb vagyok, ha tíz évig használom ugyanazt, még akkor is, ha az esetleg több vizet vagy áramot fogyaszt, mint a legújabb. Ne adj isten használtat veszek. Csak azt ugye nehéz kommunikálni, hogy nálunk kérem azért ütött-kopott valami, mert környezettudatosak vagyunk.

A különböző fenszi cuccok viszont általában teljesen feleslegesek. Például az SAP zöld irodájában bemutatott napelemes klaviatúra rendkívül menő, de mire jó? Egy hagyományos billentyűzet - amit egy úgy nevezett kábel segítségével kapcsolunk össze az eszközzel - sokkal környezetkímélőbb. Ugyanis nem kell hozzá napelemet és akkumulátort legyártani, és ha vigyázunk rá, hosszú évekig bírja.

2013-11-27 12.22.53

De ugyanilyen felesleges kirakat a "zöld sarok", ahol papírszékek vannak. Klasszak, de sehol máshol nincsenek ilyenek az irodában, mert amúgy nem igazán praktikusak szerintük. Mint elmondták, ezzel inkább csak "az elkötelezettségüket akarták jelezni".

2013-11-27 12.34.06

Ami tetszett!

A rengeteg csalódás ellenére - amit elsősorban a csúnyán megtévesztő nevű díj okozott, másrészt a túlzott várakozás - nem szabad elhallgatni, hogy mi minden dologban tényleg zöld ez az iroda.

Például megszervezték a szelektív hulladákgyűjtést. Nem hangzik nagy kalandnak elsőre, de tudom, hogy ennél jóval kisebb irodákban is rohadt nehéz ezt elérni. Nem technikailag, hanem inkább a dolgozók meggyőzése miatt. Itt viszont sikerült, működik, ráadásul ezzel párhuzamosan csökkentették a hulladék mennyiségét is, ami talán még fontosabb.

2013-11-27 11.54.48

Apróság, de az, hogy száműzték a papírpoharakat és mindenki csészét és üvegpoharakat használ számomra sokkal inkább a zöld gondolkodás jele, mint a csilivili víztisztító berendezés vagy az amúgy tényleg vízkímélő vízöblítés nélküli piszoárok.

2013-11-27 12.36.54

Bár a több szintes mélygarázs az épület alatt minden, csak nem zöld (Mint ahogy az is más cégfilozófiára utal, hogy minden második dolgozó (!) céges autóval jár. Ez nagyjából 250 kocsit jelent, amihez jönnek ugye a saját tulajdonúak.)

Viszont.

Viszont olyan bringatárolót alakítottak ki benne, aminek bármelyik menő startup örülne: mágneskártyával zárható rész a mélygarázson belül, benne öltözőszekrényekkel, zuhanyzóval, meg teregetőkkel, ahol a törülközők száradnak. Köztük meg csocsóasztalok vannak amúgy. De ami a legszebb, hogy tényleg tele volt bringával - lehetett vagy ötven benne -, mindez egy fagyos november végi napon.

Piros pont.

2013-11-27 12.42.07

Tanulság

A Követ sok szép és jó dolgot csinál, sok sikert kívánok neki, de az Európa legzöldebb irodájával nagyon mellényúlt.

Az SAP Hungary irodája meg tényleg nagyon klassz, a legőszintébben mondom, hogy élmény lehet ott dolgozni. Sőt jóval zöldebb, mint a hazai irodák többsége. De az Európa legzöldebb irodája címet nem nagyon kellene kommunikálnia, mert egy erre tévedő svéd vendég lehet, hogy egyszerűen kiröhögi őket ezért.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest környezetvédelem sap iroda aquincum irodaház iii. ker zöld iroda garphisoft park záhony utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr985667384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gringо · http://www.youtube.com/watch?v=5Bz8GyTrUxw 2013.11.29. 16:17:11

Szerintem még az sem feltétlenül biztos, hogy az ország legzöldebb irodája.
Lásd:
greenpolis.wordpress.com/2010/11/03/mennyire-zold-a-torokbalinti-telenor-haz/
Ők még magát az épületet illetve annak energiaellátását is ennek jegyében alakították ki, amivel azért magyar viszonyok között nehéz versenyezni.

Gringо · http://www.youtube.com/watch?v=5Bz8GyTrUxw 2013.11.29. 16:24:16

Szerintem még az sem feltétlenül biztos, hogy az ország legzöldebb irodája.
Lásd:
greenpolis.wordpress.com/2010/11/03/mennyire-zold-a-torokbalinti-telenor-haz/
Itt még magát az épületet illetve annak energiaellátását is ennek jegyében alakították ki. Ezzel azért (itthon) nehéz versenyezni.

Gringо · http://www.youtube.com/watch?v=5Bz8GyTrUxw 2013.11.29. 16:27:02

Bocsánat a dupla komment miatt, nem jelent meg ez a kis sunyi.

bastian 2013.11.29. 18:19:18

A zöld az lenne, ha mindenki hazamenne a pi..ba az irodából és otthonról dolgozna. Az irodát meg átadnák az enyészetnek.

Minden más csak a szokásos "multi" parasztvakítás.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.29. 19:19:31

Nem tudom, miért nyomják ennek a humortalan, de erőlködve humorizálni akaró félanalfabéta baromnak a blogját folyamatosan az Indexen.

Faszikám, előbb talán tanulj meg írni.
Mert most még kurvára nem tudsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.11.29. 19:44:07

"A különböző fenszi cuccok viszont általában teljesen feleslegesek."

Fenszi?
Komolyan nem ismersz magyar megfelelőt az angol fancy szóra?

zuulululu 2013.11.29. 23:29:43

@Mr. Közbiztonság Szilárd: megjelent az elso SAP-os csoka. Madar :D

magyar bucó 2013.11.30. 06:21:13

"De ami a legszebb, hogy tényleg tele volt bringával - lehetett vagy ötven benne -, mindez egy fagyos november végi napon."

Persze, ott tárolják télen, biztonságos és nem otthon foglalja a helyet.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.11.30. 09:07:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: életemben először használtam a blogon ezt a szót így, és pont azért mert ennél tökéletesebben semmi nem írja le, milyenek ezek a csilivili, divatos, nyugat-európai értelemben vett környezettudatos, valójában teljesen felesleges, kirakattermékek. De persze, stílus, izlés stb. lehet más a véleményünk :)

TH 2013.11.30. 12:43:31

@Zubreczki Dávid: Irigylem a végtelen türelmedet, hogy van energiád szájbarágni azt, aminek egyértelműnek kéne lenni a szövegkörnyezetből...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.11.30. 12:43:38

@Zubreczki Dávid: Te is írtad most a csilivilit, szerintem ez tökéletesen fedi a fancy jelentését.

Persze ez nem annyira lényeges, nem erről szól a poszt és nem is akarok kötekedni. Csak úgy vélem, a fonetikus átarás csak már meghonosodott idegen szavaknál célszerű, és a fancy (még?) nem az. De pl. a loser szót már régóta lúzernek írjuk (jobb is fonetikusan, mert az angol szót sokan hibásan loosernek írják), ahogy sok más meghonosodott szót is fonetikusan írunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.11.30. 12:59:30

@TH: Irigylem szellemi nagyságodat, a te magaslatodról nyilván mindenkit szellemi törpének látsz. Azért ha tükörbe nézel, ne lepődj meg, ha csak egy kisegér néz vissza rád.

"aminek egyértelműnek kéne lenni a szövegkörnyezetből"

Most kicsit mellélőttél. Egyebek mellett angol anyanyelvű szerzők regényeinek szerkesztésével foglalkozom. :)

tehtube 2013.12.01. 02:03:51

Ezek a zöld, öko... szavak divattá váltak, valós tartalmuk alig van. Inkább sznobériával átitatott rábeszélősók ezek a bemutatók hogy jóérzést csiholjanak a tudatlanból. Hasonló, mikor a műveletlen idéz.
süti beállítások módosítása