Jó, jó, igazatok van, ez nem annyira Urbanista-téma. Persze nagyon egyszerűen megideologizálhatnám, hogy az öt világvallásból három itt hagyta lenyomatát az elmúlt évszázadok magyarországi építészetén, de felesleges lenne. Az a helyzet, hogy egyszerűen szeretem az ilyen térképeket - legyen szó ingatlanról vagy horrorfilmekről.

Amelyek szépek, érthetőek, kellemesek, és ha az ember rájuk szán néhány másodpercet vagy percet az életéből, akkor nem bánja meg, hanem úgy érzi, gazdagabb lett tőlük. 

Na jó, és igen. Azért nem árt egy kis vallástörténeti háttér ahhoz sem, hogy megértsük a világ építészetének történetét.

[Még több klassz interaktív térkép a Maps of War honlapján.Via: Sploid. Ha a fenti beágyazott térkép nem indulna el, itt van egy YouTube-os verzió is.]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: térkép vallás töri

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr965649049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyugyó 2013.11.22. 11:09:37

Nagyon jó! A 21. századtól ezeknek már zsugorodni kéne, sajnos nem úgy lesz...

bvb09 2013.11.22. 11:12:38

Azért az vicces, hogy a török hódoltsággal mi is belekerültünk az iszlámba pár évszázadra... Komoly! :)

HM | photography 2013.11.22. 11:52:39

@gyugyó: Sajnos??? Miért zavarnak Téged a világvallások?

sanche_ 2013.11.22. 12:32:45

@HM | photography: Gyilkolnak és butítanak, más gond nincs.

@gyugyó: Ezen a térképen nem zsugorodna, mivel ez a térkép nem azt mutatja, hogy most az adott területen mennyi és milyen vallásos ember él...PL Kína nagy része egyáltalán nem budhista, hanem ateista konkrétan...
Szóval ez a térkép csak a történelmi befolyásról szól...

gyugyó 2013.11.22. 13:42:37

@lokotus: jogos, általánosan értettem

gyugyó 2013.11.22. 13:45:05

@HM | photography: sokba kerülnek, csak bajt okoznak, semmi értelmük..

2013.11.22. 14:02:10

@gyugyó: "semmi értelmük"

szerintem ezt hagyd arra a pármilliárd emberre, akik szerint meg van.

2013.11.22. 14:02:56

@lokotus: nyilván ha nem lennének vallások, kitörne a világbéke.

Dr. Valentin Narcisse 2013.11.22. 15:28:34

A vallások sokkal több egyszerű lelket tartanak kordában, mint amennyit rosszra vezetnek. Nem hiába erőltette mindig mindenhol az elit a népre a vallást. Egy buta ember képtelen magától a társadalom számára, ezáltal hosszútávon önmaga számára hasznosan, de legalábbis nem károsan élni. Az emberek 80%-a meg buta. Ha nem lenne kilátásba helyezett büntetés, nem követné a legelemibb erkölcsi szabályokat sem. A vallásokra szükség van. Még.

fehérfarkas 2013.11.22. 16:46:52

@bvb09: "Azért az vicces, hogy a török hódoltsággal mi is belekerültünk az iszlámba pár évszázadra... Komoly! :)"

Nálunk ez nem vallás felvételét jelentette, hanem mint a birodalomhoz való tarozást, annak a perifériáját. Ami az építészetben (új stílus, közfürdők, köziskolák, szegényeknek ingyenkonyhák, stb), gazstronómiában (új ételek és fűszerek), öltözködésben (új ruhaanyagok és ékszerek megismerése és elterjedése).
Aztán a Habsburg korszakban mindezt lerombolták, így ma kevesebb mint 30 török építészeti emlék van vaz országban.

Most az eredeti török korszakbeliekre gondolok, mert a 19. sz-ban a Török Birodalom és a Habsburg Birodalom már nem ellensége volt egymásnak, hanem szövetségese (az 1. világháborúban pedig együtt harcoltunk az Antant seregei ellen). A 19. sz-i neotörök stílusú épületeket nem számítom ide. Pl. Fehérvárott ott van az Árpád fürdő, de az már a 19. sz-ban épült török stílusban - míg az eredeti török fürdőnek csak a romjai vannak meg egy belvárosi épület udvarában.

fehérfarkas 2013.11.22. 16:55:48

@Ranx: "Hmm. Az iszlám invázióig a mai szlovák terület keresztény, a magyar és erdélyi pedig ateista?"

Nem ateista, hanem a térkép csak a nagy világvallásokkal foglalkozik, a kisebb helyi vallásokkal, vagy egyes népek (akár vándorló népek) vallásaival nem. A magyar terület és Erdély nem tartozott sem a keleti Keresztény Bizánc, sem a nyugati keresztény Frank (vagy Német-Római) Birodalomhoz sem.
Persze voltak itt keresztények már a Római Birodalom idejében is (lásd Pécsett az ókeresztény romokat a mostani Bazilika előtti téren), de Római Birodalom felbomlása és az utána következő népvándorlások korában a különböző népek a saját vallásukat megtartoták. Egészen István királyig, aki államvallásá teszi a római kereszténységet (tudom, az egyházszakadás hivatalosan csak 1054-ben történt - de Róma és Bizánc már a 9. sz-ban is egymás riválisa volt). De a kereszténység hivatalos államvallásá tétele után is kb 3 évszázad alatt történt csak meg a lakosság teljes kereszténnyé válása. A régészek még a 13. sz-ból is találtak pogány leleteket a mai Magyarország területén.

fehérfarkas 2013.11.22. 17:06:33

@gwr:

Hiszen ahol nincs vallás, ott a szerepét betölti valami politikai ideológia.
Egyébként a legtöbb embert és a legkegyetlenebb elnyomást pont az ateizmust törvényesen kötelezővé tevő, és a vallásokat törvényesen elnyomó országok csinálták (a sztálini Szovjetunió, Burma/Myanmar katonai junta vezetése, Észak-Korea, a komcsi Kuba, Mao korszakbeli Kína).
Az USÁ-ban a vallás meghatározó, és a politikusok is a Bibliára teszik a kezüket az eskütételkor. Európában pedig vallásszabadság van - vagyis a vallások nincsenek elnyomva.
Aztán, hogy a lakosság mekkora rész vallásos vagy sem, az már egy másik kérdés. A vallásszabadságban Európában az is beletartozik, hogy egyik vallásnak sem híve az ember, hanem ateista.
Ezzel szemben Libanonban máshogyan van vallásszabadság: ott ha ateista vagy, akkor is valamelyik valláshoz tartozóként regisztrálnak, és a házassági, válási, öröklési, stb szabályok az adott vallás törvényei szerint vonatkoznak rád (a különböző keresztény egyházak esetében eltérően, pl. egy maronita-, kopt-, görög ortodox, katolikus-, stb keresztényekre eltérő szabályok vonatkoznak, a saját egyházuk törvényei szerint).

fehérfarkas 2013.11.22. 18:28:13

@Ranx:

Ok, így értem mi a problémád. Akkor vedd úgy, hogy ez elnagyolt térkép. A muszlim vagy buddhista birodalmak területe sem pontosan fedi a valóságost. CSak naggyából. A központi mag mindegyik világvallás esetében jól van megrajzolva, de a perifériáknál van egy kis hibaszázalék. Az, hogy pont mi magyarok estünk bele a hibaszázalékba? Ez nekünk kellemetlen, és a mi öntudatunkat sérti - de rajtunk kívül a világon senkit nem izgat ez.

solesz · www.index.hu 2013.11.28. 08:31:58

A pogány vezetők és a keresztény vezetők vitték hadba híveiket, hogy a hatalmat megtartsák/megszerezzék. Ezt hívjuk mai nyelven vallás háborúnak. Milyen csúnya is volna ezt hatalomért és pénzért vívott, véres és kegyetlen mészárlásnak nevezni.

solesz · www.index.hu 2013.11.28. 09:00:21

@gwr: szerintem nehezen nevezhető hitnek a csecsemő kortól kezdődő tudati befolyásolás és kondicionálás miatt kialakult érzelmi séma. Ez pont úgy működik mint a köszönés, amit belédneveltek és ma minden kétséget kizáró módon hiszed, hogy köszönni illik. Ha elkerülsz egy másik kulturális felfogású helyre ahol nem köszönnek, rosszul fogod magad érezni, akármit is teszel, nem tudsz a belédnevelt kondiciókon felülkerekedni.
süti beállítások módosítása