latvany02

Ahhoz képest, hogy jókora szoborról van szó, teljesen elkerülte a figyelmemet a tavaszi nagy bejelentéshullám, szóval csak akkor szembesültem a hírrel, amikor Sadia átküldte a projekthonlap linkjét.

Hogy hogyan áll az építése nem tudom, de képek tanulsága szerint javában zajlik a terep rendezése, felteszem a Várbazárral együtt adják majd át. A miért pont ezt és miért pont ide kérdésre a kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás adja meg a választ köszöntőjében:

"Az egész nyár lassan eltelt, a csapatok az esős idő beállta előtt haza akartak menni, ezért már-már szedelődzködtek volna az idegen zsoldosok, amikor a vezérek szeptember elején még egy utolsó ostromra szánták el magukat. A Duna felőli oldalról ágyúzták, gyengítették a falakat. Egyszer csak a dzsáminál egy falszakasz leomlott, előtűnt egy, a hajdani Nagyboldogasszony templomban korábban elfalazott Mária-szobor. A Gyermeket kezében tartó Madonnát a törökök elől rejtették el, nemzedékekkel korábban, már senki nem tudott létezéséről. A keresztény katonák döbbenten néztek felfelé. Az első ámulat hihetetlen erővé változott, halált megvető bátorsággal indultak a falakra, ugyanakkor a várvédők ereje megtört. Egy óra múlva Buda felszabadult. Buda Eliberta!"

latvany01

Mindez szép és jó, és nekem az alkotással sincs semmi bajom. Önmagában nem néz ki rosszul és egy újabb szobor nem oszt, nem szoroz - én nem szoktam felháborodni az utcaátnevezéseken sem különösebben. Viszont a négyméteres méretet - főleg műemléki környezetben - totális aránytévesztésnek érzem.

Leginkább ezen a látványterven látszik, hogy átalakítja az összképet az alkotás.

latvany03

Teljesen mindegy mit ábrázol, jó-e vagy sem, katolikusok vagyunk-e vagy protestánsok, egy ekkora szobornak nem itt lenne a helye. Sajnos a vitát egészen biztosan mindenki elsősorban politikai, másodsorban ideológiai vonalon fogja lekardozni. Persze tök jó lenne, ha ez nem itt a poszt alatt zajlana (ez egész biztos hiú ábránd), viszont ha valakinek esztétikai véleménye van pró vagy kontra, akkor írja le bátran!

Még több kép, infó itt.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest vár szobor városkép várnegyed budai vár i. ker mária-szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr795590318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2013.10.21. 09:33:27

1. Ronda.
2. Értelmetlen (Pestről nem látszik, hogy mi az, ha meg ott vagy, minek 4 méteres?).
3. Nagyobb, mint a Turul.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.10.21. 09:41:11

Épp a minap gondolkodtam azon, hogy mire is lenne leginkább szüksége ennek a városnak. Hát persze! Egy négyméteres Szűz Mária! Hogy ez senkinek nem jutott eszébe korábban!

Szerintem kár megállni 4 méteren. Lehetne 16 méteres is, és még úgy is maradna elég hely egy 30 méteres áldást osztó Krisztus szoborra. A szabadságszobrot is le kéne dönteni a francba, a Gellért-hegyen alig van még kereszt, fel lehetne húzni a helyére egy 50 métereset. Színaranyból, natürlich.

HM | photography 2013.10.21. 09:47:14

Szerintem alapvetően jó elképzelés a szobor is, meg nekem a helyszínválasztás is nagyjából tetszik, bár én inkább olyan helyre raktam volna, ahonnan rendesen lehet fotózni. Illetve nekem maga a szobor sem tetszik annyira, de ez szubjektív vélemény, csak én inkább az élethű, historizáló szobrokat jobban kedvelem, mint pl. a Savoyai Jenő szobor néhány méterrel arrébb. De végül is az ötlet tetszik, főleg ha az idézett történet valós eseményen alapszik.

Rónai Csaba 2013.10.21. 09:47:46

Az összképbe nem passzol nekem bele, úgy értem egy csupasz fal (vagy kapu darab) tetejére minek? Ha már egyházi szobrot akarnak, miért nem a Mátyás templom közelébe? Nem haltak meg elegen a Magyar háborúk során, akiknek illene méltó emlékművet állítani? Lehet én látom rosszul az egész dolgot, de nem láttam az ő tetteikhez méltó emlékművet a várban.Én hiszek istenben bár egyház tagja nem vagyok,de az olyan emberek miatt mondhatjuk magunkat Magyarnak akik ott a vérüket, és életüket adták. Egy olyan egyedülálló műemléknél mint a Vár, nem olyan szobrokat kéne állítani amik reményt sugallnak, hanem olyanokat amik tettekre sarkalnak! Így érzem én bár csak egy minden oldaltól mentes vélemény!

Hinata 2013.10.21. 09:48:45

Való igaz, hogy megkérdőjelezhető a helyválasztás, de szerintem nem annyira rossz, mint elsőre látszik. Minden esetre dinamikor kontraposztot képez a Turullal, aminél mellesleg megjegyezném, hogy nem nagyobb, csak magasabb.

uborkagyalu 2013.10.21. 09:51:49

@Professzore: szerintem önmagában, mint szimbólum nagyon szép. Viszont az 1-2. pontokkal tökre egyetértek, tényleg nem szép, mint alkotás (a Pannonhalmán látható egész alakos, álló Szent István-szobor jutott eszembe róla), távolról, Pestről pedig nem látszik, hogy micsoda.

Kis ember 2013.10.21. 09:58:47

@Rónai Csaba:
A katolikus egyháznak félelmetes érzéke van a giccshez. :)

P1sty 2013.10.21. 10:14:18

@Kis ember: A projekthonlap alapján nekem úgy tűnik, ez egy magánkezdeményezés, nem az Egyházé.

Egyébként szerintem is elég furcsán fog kinézni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.10.21. 10:27:09

legalább a biblikus alak maradjon szűz - ha már az állítatóik mind farizeus hamis papok. egyébként is egy faszság ez a szüzesség. nem szűz volt csóró mari, hanem hajadon. ami azért kurvásul nem ugyanaz. csak hát a fordítói lelemény ugye...

exkalibur 2013.10.21. 10:45:01

Csak le ne döntsék mert még agyoncsap valakit. Te szűz Mária.

pirimogyoró 2013.10.21. 10:47:20

Nyilván nem is lehet eltekinteni a politikai vonaltól, mivel pont azért kerül oda, hogy mindenki láthassa, milyen nagy istenhívők is vagyunk mi, vagyis igazi jó keresztények, jó emberek.
Minél többet engedünk meg magunknak, annál nagyobb Mária szoborra van szükségünk. Úgyhogy ez a 4 méteres, még csak a jéghegy csúcsa; a mostani állapotokhoz megfelelő méret talán az Empire State Building magassága lehetne. Azt meg már az űrből is lehetne látni, nem csak Pestről.

Kuruttya 2013.10.21. 11:47:41

Felháborító. Állam és egyház különválasztása, mi? Undorító ami történik mostanában a kereszténység erőltetése terén.

sanche_ 2013.10.21. 11:52:17

Hát persze, mi másra lenne szükségünk, mint keresztény szobrokra. Elvégre a jó ..va szűz Mária országa vagyunk, neki köszönhetünk mindent (jól utálhat minket..). Miért nem mindjárt egy az űrből is látszódó templomot építenek arra a szerencsétlen falra?

Onleanyblog 2013.10.21. 12:05:36

Nekem tetszik, főleg az elhelyezés, épp, hogy ott áll a semmiben a fal tetején. Egy árnyalatnyit korrigálna a szemem a látványon, valahányszor odanézek, talán egy halvány mozdulat hiányzik, de lehet, hogy abban van az ereje, hogy nincs. Tetszik.

A mérete is tetszik, jól van elhelyezve az egészben. Nekem éppen az lenne sok, ha díszítőelemként csak további burjánzás lenne a többi szobor közt. Jó ilyen letisztultan, inkább térelemként, mint dekornak.

nál 2013.10.21. 12:11:29

@lokotus:
Nem tudom hallottad-e, de már gyűjtés is indult, hogy megvalósítsanak egy korábbi, Makovecz-féle katedrális tervet.
Hála az égnek, legalább az egyház részéről mutatkozik valamiféle racionalitás-érzék ezzel kapcsolatban, de persze Semjénnek is meg kellett nyilatkoznia, hogy meglegyen az ellenpont...
Részletek:
hetivalasz.hu/itthon/kutba-eshet-az-epitesz-fomuvenek-megepitese-42360/

MágnásMiska 2013.10.21. 12:18:05

Én nagyon örülök a szobornak!
A sok okostojás akik ellene ágálnak, gondolom a szabadságszobrot is eltűntetné, mint kommunista emlék. Szomorú, hogy sok ember ideólógiákat vetít szobrokra.

Egyébként jobban mutatna, ha a szobrot valamilyen kompozíció venné körbe és nem csak egy magányos alakként lenne látható.

Nem vagyok vallásos, de számomra furcsa, hogy a sok hozzászóló keresztényellenes, miközben az Iszlám egyre terjed Európában.
Anno hazánk lakosságának több, mint fele kiirtódott a Török uralom alatt és utána vette kezdetét azon népek bevándorlásai, amiknek a végkifejlete Trianon lett.

Érdekes, ha eldózerolnak egy 300-400éves keresztény temetőt (lásd Dél-Pest határában Dunaharasztin) senki nem hepciáskodik, míg a város legértékesebb telkén lévő Izraelita temetőhöz senki se mer nyúlni.

Érdekes szeméyiségűek egyes bumfordi hozzászólók az biztos!

nyünyüge 2013.10.21. 12:20:22

Legalább fordítsák a Gellért hegy felé, hogy integethessenek egymásnak a Szabadság szoborral :)

halar 2013.10.21. 12:31:27

a legjobb az egeszben az, hogy az ott egy tok jo kilátóhely pest felé. nem baj, basszuk csak el.

Onleanyblog 2013.10.21. 12:43:32

Ha minden ilyen kiszámítható lenne, mint az itteni kommentek, vállalkozónak állnék.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 13:13:41

"Hát persze, mi másra lenne szükségünk, mint keresztény szobrokra. "

Ugyan, melyik felekezet szobrait szeretnéd helyette látni?

Szulejmánnak már van szobra Éppen Szigetváron. Éppen az volt az első, amit a kedves "rendszerváltók" azonnal fontosnak tartottak felállítani.

Pedig István igazán nem is neki ajánlotta fel a koronát.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 13:17:26

Ne légy ennyire nagyképű <Kis ember>! A giccsverseny győztesen nem ez a szobor!

MágnásMiska 2013.10.21. 13:22:10

@aron_ha:

A b..uk helyett talán értelmesebben és magyarosabban hangzik az elszúrni szó, vagy a elrontani szó, de gondolom a ocsmány nyelvezeted az agyi és értelmi képességed tükörképe! :)))))

István József 2013.10.21. 13:26:10

Élőben nem láttam még. Képek alapján, ha csak az első képet látnám azt mondanám, hogy amatőr PS! Lehet, hogy mert tényleg annyira nem illik az összképbe?

Ha a kommentekre is reagálnék, akkor azt mondanám: Igen Szűz Máriát, igen keresztény jelképeket. Aki másféle jelképeket szeretne, az nyugodtan felkereshet egy releváns országot. Akár rövidebb, akár hosszabb távra.

Egy kis stílű politikus nagy mondását idézném: "Ha nem tetszik, el lehet menni!"

Egyszerű, de nagyszerű beszólás.

szbi 2013.10.21. 13:39:21

Maradjunk a tárgynál. Mint egy fényképen jól látszik, zsugorítani fogja a teret. Az ember automatikusan az emberi test mértékéhez méri a környezetét. Az ötlet jó - mondom én is, a református, - de a hely kiválasztása hibás.

Kupola Kiraly (törölt) 2013.10.21. 14:01:53

Pró: Sok szobor van a városban ,de nem elég!
A vár tele van történetekkel ,amik alig vannak reprezentálva a valóságban. Egy újabb város jelkép sosem árt.
Kontra: Ugyan szubjektív vélemény ,de szerintem réz szobrokból már elég van. Nincs különösebb oka ,hogy miért kell felrakni a szobrot a fal tetejére a történet nem erről szólt. Egyedül a parthoz közel a Dunáról lehet csak látni. Nincs valódi közelsége az emberekkel csak oda mutatni lehet rá mintha a látótér sarkában lenne. A hagyomány szerint az eredeti szobor a Mátyás-templomban van. Mi értelme van fél kilóméterre egy replikát felállítani? Az előző a kisebbik gond persze, a nagyobbik az ,hogy ha megvalósul legjobb esetben is egy tábla lesz a szobor alatt ,ami mesélés helyett inkább magyaráz ,mégpedig, hogy az aminek a hátát látjuk ,nem egy királynő ,hanem egy Szűz Mária. Látom magam előtt az ámuldozó embereket.
Inkább a kupolák és tetődíszek helyre állításával kéne foglalkozni ,mind a Várban ,mind a pesti oldalon. ;)

Lasombra 2013.10.21. 14:12:34

nem vagyok vallásos, de szerintem nem illik oda.

ha már mindenáron Mária szobrot akarnak, akkor ne egy ilyen egyenesen álló, oszlopszerű izét.
ez még közepes távolságból sem értékelhető.
messziről meg olyan, mint egy villámhárító vagy egy oszlop.

mittudomén tárja szét a karjait, vagy hulljon reá áldás, vagy bármi, de ezt simán le fogják csokimikulásozni (dildót nem is mernék írni) a magamfajta ateisták, akiknek Jézus vagy Mária semennyivel nem jelent többet, mint Bogyó vagy Babóca.

nál 2013.10.21. 14:15:33

@Lasombra:
Bogyó és Babóca szobrot a várba! MOST!

sanche_ 2013.10.21. 14:48:37

@Dienes Erzsébet:
Mi lenne, ha semmiféle felekezetre nem dobna ki pénzt az állam?
Én teljesen feleslegesnek tartom _ott_ bármilyen szobor felhúzását, de ha már kell, akkor nem lehet valami "arctalan" katona, aki védi a várat?

Szigetvárral kapcsolatban is mellé lőttél. Az egy egészen jó kezdeményezés, semmi értelme a törökökre úgy gondolni, mint ellenségekre, így kapott ott Zrínyi és Szulejmán szobrot, amit amúgy a _törökök_ fizettek. Ráadásul az egy olyan látványosság, amit valóban látogatnak törökök, vagyis megéri.

"Hogy a törökök számára nem közömbös a város, azt már 1994-ben bebizonyították, amikor Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján Szigetvár mellett saját költségen felépítették a Magyar-Török Barátság Parkot az egykori ellenségek, Szulejmán és Zrínyi hatalmas szobraival. A Magyarországra érkező törökök azóta is gyakori látogatói a parknak,"

Ha a Mária szobrot is török pénzből építjük, akkor jó, bár akkor is inkább kevésbé látványos helyre, köszi.

@MágnásMiska:
"Nem vagyok vallásos, de számomra furcsa, hogy a sok hozzászóló keresztényellenes, miközben az Iszlám egyre terjed Európában. "

Nem, a francokat nem vagy az, csal hősködsz itt, de nyilvánvalóan az vagy már két soros alapján is. Az Iszlámnak, a terjedésének semmi köze ahhoz, hogy az emberek többsége nem akar új templomokat és új keresztény szobrokat állami pénzből.

"Anno hazánk lakosságának több, mint fele kiirtódott a Török uralom alatt és utána vette kezdetét azon népek bevándorlásai, amiknek a végkifejlete Trianon lett."
Trianon sok mindennek köszönhető, és legkevésbé a törököknek. Eleve elég kevesen voltak a magyarok, és abban biztos lehetsz, hogy a romániai "magyar" területekre nem a törökök hoztak román földműveseket.

"Érdekes, ha eldózerolnak egy 300-400éves keresztény temetőt (lásd Dél-Pest határában Dunaharasztin) senki nem hepciáskodik"

Az nem keresztény temető volt, hanem sokkal régebbi, a kereszténység előtti időkből. És már évtizedek óta nem működött. Ez a temetők sorsa amúgy, egy idő után fel kell számolni, sok régi temető alatt lakótelepek vannak ma már. De csak megjegyzem, Dunaharasztiban emlékparkot csináltak a régi temetőről:
"Városunkban 2005-ben a régi falusi temető felszámolása után egy kegyeleti emlékpark létesült, melynek során az ott tálalt rossz állapotú sírkövekből néhányat felállítottak a többit elszállították a mostani temető szélére"

És hogy jönnek ide az izraelita temetők? Szerinted mennyi volt régen és mennyi ma? Töredéke és azoknak is ugyanaz a sorsuk, mint a hagyományos régi temetőknek, vagy elhagyatottak vagy beépítik őket.

sanche_ 2013.10.21. 14:49:43

@Dienes Erzsébet:

Mi lenne, ha semmiféle felekezetre nem dobna ki pénzt az állam?
Én teljesen feleslegesnek tartom _ott_ bármilyen szobor felhúzását, de ha már kell, akkor nem lehet valami "arctalan" katona, aki védi a várat?

Szigetvárral kapcsolatban is mellé lőttél. Az egy egészen jó kezdeményezés, semmi értelme a törökökre úgy gondolni, mint ellenségekre, így kapott ott Zrínyi és Szulejmán szobrot, amit amúgy a _törökök_ fizettek. Ráadásul az egy olyan látványosság, amit valóban látogatnak törökök, vagyis megéri.

"Hogy a törökök számára nem közömbös a város, azt már 1994-ben bebizonyították, amikor Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján Szigetvár mellett saját költségen felépítették a Magyar-Török Barátság Parkot az egykori ellenségek, Szulejmán és Zrínyi hatalmas szobraival. A Magyarországra érkező törökök azóta is gyakori látogatói a parknak,"

Ha a Mária szobrot is török pénzből építjük, akkor jó, bár akkor is inkább kevésbé látványos helyre, köszi.

@MágnásMiska:

"Nem vagyok vallásos, de számomra furcsa, hogy a sok hozzászóló keresztényellenes, miközben az Iszlám egyre terjed Európában. "

Nem, a francokat nem vagy az, csal hősködsz itt, de nyilvánvalóan az vagy már két soros alapján is. Az Iszlámnak, a terjedésének semmi köze ahhoz, hogy az emberek többsége nem akar új templomokat és új keresztény szobrokat állami pénzből.

"Anno hazánk lakosságának több, mint fele kiirtódott a Török uralom alatt és utána vette kezdetét azon népek bevándorlásai, amiknek a végkifejlete Trianon lett."
Trianon sok mindennek köszönhető, és legkevésbé a törököknek. Eleve elég kevesen voltak a magyarok, és abban biztos lehetsz, hogy a romániai "magyar" területekre nem a törökök hoztak román földműveseket.

"Érdekes, ha eldózerolnak egy 300-400éves keresztény temetőt (lásd Dél-Pest határában Dunaharasztin) senki nem hepciáskodik"

Az nem keresztény temető volt, hanem sokkal régebbi, a kereszténység előtti időkből. És már évtizedek óta nem működött. Ez a temetők sorsa amúgy, egy idő után fel kell számolni, sok régi temető alatt lakótelepek vannak ma már. De csak megjegyzem, Dunaharasztiban emlékparkot csináltak a régi temetőről:
"Városunkban 2005-ben a régi falusi temető felszámolása után egy kegyeleti emlékpark létesült, melynek során az ott tálalt rossz állapotú sírkövekből néhányat felállítottak a többit elszállították a mostani temető szélére"

És hogy jönnek ide az izraelita temetők? Szerinted mennyi volt régen és mennyi ma? Töredéke és azoknak is ugyanaz a sorsuk, mint a hagyományos régi temetőknek, vagy elhagyatottak vagy beépítik őket.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2013.10.21. 15:16:41

Minek az oda?
Atilla hun király szobrát kellett volna ott felállítani és nem mást!

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 15:20:23

Világos <lokotus 2013.10.21. 14:48:37>, teljes a mai kép kettőnk vitájában.

Téged és titeket vezéreljenek továbbra is hazánk ellenségei, megszállói, deviánsai, de engem és az enyéimet soha se hagyjon el a magyarok védőasszonya, Mária, akinek már 1100 ével ezelőtt felajánlotta a koronát István király, a ti sztálinjaitok, szulejmánjaitok, sorosaitok ellen!

puszt 2013.10.21. 15:26:47

Miért olyan a FIDESZ, mint a kan kutya? Amerre jár, ami a kezébe kerül itthon és magyarlakta területen, azt biztosan lehugyozza. Jól látható merre járnak/csörtetnek...

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 15:29:48

@Lasombra:

Nem fontos vallásosnak lenned Máriához, elég, ha csak magyar vagy.

Gondolj Babbabamáriára, oszt ne vess keresztet előtte.

házelnök 2013.10.21. 15:44:18

Helyet csinálnak vele az orbán nevűnek.

házelnök 2013.10.21. 15:46:28

A sámánisták miért nem állíthatnak szobrot?
Az egyik isten miért másabb a másiknál?

Lasombra 2013.10.21. 15:47:00

@Dienes Erzsébet: ácsi, az volt fent a kérdés, hogy ki mit szól ehhez a szoborhoz. én ezt gondolom róla.
értékelem az igyekezeted, hogy megpróbálod megmondani, hogy mit gondoljak helyette, de hiába fáradsz.

házelnök 2013.10.21. 15:50:12

Játszuk már le Dózsa György koronázását az orbán nevű főszereplésével, statiszták nélkül.

vöröspanda 2013.10.21. 16:01:03

a kereszténységnek meg a bálványoknak ugyan mi közük egymáshoz???

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 16:01:40

@Lasombra:

Nekem pedig az a véleményem a SZOBORRÓL, amit leírtam.

Hogy jó helyre került-e, azon lehet még velem vitatkozni, de a jelentőségéről felesleges.

Boldogasszony Anyánk számomra ugyan spirituális jelkép, de nem kizárólag egyetlen valláshoz kapcsolható. A MAGYAROKHOZ annál inkább. Méghozzá felekezettől függetlenül.

Kár próbálkozni a helyettesítésével holmi szulejmánokkal, sztalinokkal, vagy aranybojúkkal. NEM FOG MENNI!

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 16:06:59

@házelnök:

Éppen elég szobrot állítottak már Magyarországon a különböző sámánisták. Neked melyik tetszene Mária helyében?

Sztalin szebb volt? Jobban illet az országhoz?

Netán egy borjú, aranyból, amit ritus szerint körbe lehet táncolni? Mert a szokásos színes teheneknek igazából csak a kisdedek örültek.

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2013.10.21. 16:15:08

@Kis ember:
Hol van valami említés a katolikus egyházról?
A szobor egy történelmi eseményre emlékeztet.
Most is véletlenül találták, ha jól olvastam.
Vajon hogy került oda?, ki döntötte le, mikor és miért? Azt hiszem a válaszokat gyanítani lehet. Ugyanis mind a nácik, mind a kommunisták haragudtak az egyházakra és a nemzeti érzésekre.
(Csak a német és orosz sovinizmus volt engedélyezett!!!)
Aki pedig ebből politikát (jobb vagy baloldalit) csinál, annak azt ajánlom, menjen el egy afrikai országba és ne büdösítse Magyar Hazánk levegőjét.

Lasombra 2013.10.21. 16:48:58

@Dienes Erzsébet: "Kár próbálkozni a helyettesítésével holmi szulejmánokkal, sztalinokkal, vagy aranybojúkkal. NEM FOG MENNI! "

vicces figura vagy, hallod-e.
pörgesd vissza a kommenteket, és nézd meg, ki írta le a szulejmánokat és a sztálinokat.

(a többieknek előre elárulom: nem más, mint Erzsébetünk, aki nagyon várja már, hogy valaki ezzel próbálkozzon, de rajta kívül még senki nem írta. és ez annyira frusztrálta, hogy bevetette a troll wunderwaffét: a mindig nagy igazságot jelző caps lockot!)

felőlem azt tesznek ki, amit csak akarnak.
ha már hit meg világnézet, már ez is gyönyörű kompozíció lesz: egyik oldalon a turullal, a másik oldalon meg Máriával. ezek kb az ellentétei egymásnak, tűzzel-vassal irtották egymást (István - Koppány, kereszténység - pogányság).

én pusztán a szoborról, mint alkotásról írtam - nyugodtan scrollozz fel, ott van most is - hogy nekem nem tetszik.

ha Te is megmaradnál a saját véleményed mellett, és nem akarnád másnak is megmondani a tutit, akkor nem írtad volna le, mire gondoljak. (ld 15:29)

házelnök 2013.10.21. 16:57:28

@Dienes Erzsébet:
Mondjuk József Attila szobra mit vétett?És Károlyi a földosztó miért nem jó?
Hál ördögnek a tolvaj orbnyikové előre le van tudva.Fát állítsanak neki , olyan lengőtekéhez hasonlót.
Miért kell a vallásosságot ennyire nyomatni?
Az űrrakéták felmentek az égbe, de nem találkoztak semmi nagyszakállúval.

házelnök 2013.10.21. 17:02:20

@Dienes Erzsébet:
A vallásosság, az ilyen-olyan szetekre való hivatkozás hány háborút okozott az emberiség történetében?
Boszorkányüldözés, Amerika meghódítása,Sztföld,
Hány millió ember halálát okozta?
Vatikán.Katolikus egyház.Pedofília.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 17:12:00

@házelnök:

Kinek van baja József Attilával? Én nem róla tettem említést, csak a nemzet ellenségeinek szoborparkjáról.

Mária viszont nem tartozik a károlyimihály-félékhez akkor sem, ha a Károlyi Mihály szobrának védelmezői egyenesen ellenségüknek tekintik Magyarország Védőszentjét.

Szobor, az szobor, de a miről egy szobor szól, az TETT, vagy HIT, nem pedig véleményhalmaz, mint szokás a mai kultúrkörökben megnyilatkozni MAGYARORSZÁGRÓL!

házelnök 2013.10.21. 17:18:09

Elfogadom a szobrot, oké.DE! Vv anikó legyen a modell.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 17:21:11

@házelnök:

Ebben 100%-ig igazad van!

Már régóta TUDOM, hogy a különböző kultúrák mindig igyekeznek megsemmisíteni mások kultúráját, ha nem védőmembránon keresztül érintkeznek egymással. Kultúrákhoz szervesen hozzátartozik a hitélet is, meg a történelem is.

A jelen szoborháborúban éppen az történik, hogy a nemzeti kultúrát igyekeznek a nemzeti kultúrától fanyalgók mellőzni a maguk szedett-vedett kultúrájuk érdekében.

Márpedig a kérdés NYILT! Te magad vetetted fel ilyen frappánsan!

Mária, vagy Károlyi Mihály?

Szerinted melyik tartozik a MAGYAR kultúrához?????

Szerintem Mária. Károlyi (vagy akár Szulejmán is) pedig pedig egyáltalában nem kulturális hagyományunk.

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2013.10.21. 17:34:16

@Rakovszky:
Most, hogy még egyszer elolvastam a bevezetést és a projekt oldalát, látom, hogy tévesen olvastam, hogy ezt a szobrot is a romok, törmelékek között találták. De ha az 1944 lőtt ott állt volna, akkor vagy az SS, vagy a szovjet csapatok, vagy egy bomba döntötte volna le.
Sajnos a legtöbb komment azt mutatja, hogy a károgók gyűlölködők mire képesek. Nem hajlandók elfogadni, hogy a szobor minden magyar összefogásra akar buzdítani, mert a széthúzás óriási károkat okoz Hazánk népének.
Akiknek az az örömük, hogy széthúzást, gyűlöletet gerjesszenek, húzzanak azonnal el
Magyarországról, mert az biztos, hogy az nem az ő hazájuk. Menjenek Szíriába, és adják át helyüket/lakásukat az onnét menekülni kényszerülő keresztényeknek.

Ami pedig a szobor kinézetét illeti, Mátyássy László nagyon jól eltalálta a középkor stílusát. Gratulálhatunk neki.

Rakovszky · http://rakovszky.blog.hu 2013.10.21. 17:48:52

@Dienes Erzsébet:
Jól fogalmaztál.
Sajnos túl sok itt a veszett kutya, ki harap akit ér. Vajon honnan jöttek. Melyik oldalon álltak (volna?) 1956-ban, 1944-ben? Biztos, hogy nem a magyarokén. Gondolom 1944-ben Szálasi leghűbb, legbuzgóbb követői, majd 1956-ban Rákosi és Kádár pufajkásaiként láthattuk volna őket.

lupilui 2013.10.21. 18:04:37

Hajrá Magyarország Hajrá Magyarok!

smartdrive 2013.10.21. 18:37:39

hihető történet :DD

legyen Hófehérke-szobor is, annak is kb. ennyi köze van a valósághoz

smartdrive 2013.10.21. 18:38:46

egyébként lehet szobor, de akkor falazzák be ezt is, úgy lenne autentikus

házelnök 2013.10.21. 18:44:35

El tudnátok képzelni a Gellért-hegy oldalába befaragva köteles lászló, tolvaj viktor, bajuszos jános és kiflis szőke portréját?
Úgy mint Amerikában vannak az arcok.

házelnök 2013.10.21. 18:54:18

@Rakovszky:
Melletted?
Az egyház üldözte azt, ki állította, hogy a Föld gömbölyű.
Az életben nem lehet koppintani a Rio de janeroban látható szobor látványát.
A pakliban az is benne van, hogy a Szabadságszobor a Gellérthegyen a nem ateistáknak és a mai jobboldalnak nem szabadságot, hanem kiváltságaik csorbítását jelképezi.
Ezért fontos a Kossuth tér át-vissza építése a világháború előtti időkre.Mondjuk a sokmillió koldus hamarabb meglett.

humorpalanta 2013.10.21. 19:19:45

Szerintem nagyon ront a látképen. Szerintem. Vagy csak lehet, hogy megszoktam nélküle. Mindegy. Nekem nem tetszik. (Nem politikai és nem is vallási okok miatt, egyszerűen csak. Előfordul. )

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 19:28:08

@házelnök: !

Mária Magyarországon NEM a Vatikánt jelképezi, hanem a nemzet VÉDŐSZENTJE!

Minden kultúrának olyan a hitélete, amilyen, de egyiktől sem lehet megtagadni a maga spiritualitását.

Illetve lehet, de ez esetben már kulturgenocídiumról kell beszélni.

Még otthon vagyunk Magyarországon, vagy már nem lehetünk benne otthonosak?

Popescu Ion 2013.10.21. 19:28:43

a klerikálfasiszta kormány ámokfutásának újabb megnyilvánulása ez a kibaszott szobor :(((
ha így folytatják, eljön a könyvek égetése is

bandeeh 2013.10.21. 19:33:29

Faragott képmás. 'nuff said.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2013.10.21. 19:38:41

@Dienes Erzsébet:
Ön csak fohászkodjon a sémi-judeo-monoteizmus levantei import szentjei előtt, aki egy SAUL nevű zsidó hozott köztudatba.
Én maradok őseim hitvilágánal.
Nekem nem kellenek más, kiválasztott népek közel-keleti legendáriumai. és bálványai!
Mert a magyar előbb volt magyar mint verték , kényszerítették judeo-kereszténységre!

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 19:45:26

@de Karatna: !

Babba Mária nem a Vatikántól származik! A mi Boldogasszonyunk sem. A NYOLC Boldogasszony közül egyik sem a Vatikán szereplője! A Mária-kultuszban éppen az ősi magyar hitvilág lelhető fel, csak kicsit oda kellene figyelni a spiritulatitás folytonosságára.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2013.10.21. 19:49:30

@Dienes Erzsébet: "a nemzet VÉDŐSZENTJE!"

Trianon és az ország erkölcsi állapota, magyarságtudata nem hitelesíti ezt a "védő" szerepet.
Ostobaság!
Maga is csak hallomásból tud erről az egész legendáról. K
i hitelesíti ezt a történetet?
Melyik kortárs történeti forrás?
Miért kellene bárkinek is hitelt adnia egy zsidó legendáriumnak, amelynek semmivel sincs nagyobb hitele, mint a Kalevalának, vagy a Mazdaizmusnak, Nibelung-éneknek.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 19:49:51

Keresztény ember viszont nem a faragványt imádja, hanem felfogja a "faragványok" üzenetét és ahhoz tartja magát.

Egy Jézus szoborban sem a kő, vagy a bronz a főszereplő, hanem akit a Jézus szobor ábrázol.

Tudni kell elvonatkoztatni, mielőtt olyamit állít valaki, amiről fogalma sincs.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2013.10.21. 19:55:25

Kedves @Dienes Erzsébet!
Akkor kérem ne hívja Máriának!
Mert az egy sémi legendárium szereplője.
Hívja akkor a napba öltözött asszonynak. Földanyának.
Az ősmagyar vallás monoteista volt!
TENGRIZMUS.
Ehhez nem kellenek a teuton-germán agresszív judeo-krisztianizmus kellékei!
Egy az Isten, és az Istenért nem kell elzarándokolni a zsidókhoz, hogy kölcsönkérjük tőlük.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 19:56:10

Bocs @de Karatna: , de én nem a bibiliai legendákról beszéltem, hanem a vallások spirituális hátteréről.

Minden kultúrának megvan a maga sprituális gyökere, az izraelitának ugyanúgy, mint az ősi magyar hitvilágnak.

De mindegyik csakis a saját kultúrájában képes érvényesülni, másokéban megszűnik létezni.

Én bizony tisztelettel adózom népemnek, hogy képes volt mostanáig, még a vatikáni hatás alatt is, rengeteg eredeti spiritualitást megtartani az ősi hitvilágából.

A Mária-kultusz bizony, ennek épen egyik legfontosabb bizonyítéka.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 20:01:10

Számomra Jézus NEM sémi, hanem univerzális!

Mohamed is. De talán még sok kultúrában más-más néven nevezett szent is.

Ugyanis az összes ősi vallásnak van egy közös vonulata, amit éppen napjainkban kezd felfedezni az érdeklődők hada.

Na, persze, nem éppen az üzleti szekták révült tagjai.

csillagház 2013.10.21. 20:06:01

Na ja a zsidó Miriam kapjon négy méteres szobrot, a KDNP pedig faragjon lengyel katolikusokat a magyarokból. Miután az abortusz tiltásába belebuktak. Egyébként ronda és nem illik a műemléki környezetbe. Éppen olyan, mint amelyeket gipszből készítettek régebben, bugyirózsaszínre és kékre festve és a tüntetően nagy katolikusok kitették a házuk fülkéjébe. Az árát adják a szegényeknek, ne állítsák fel.

Dienes Erzsébet 2013.10.21. 20:07:14

Lényeg, hogy Máriának HELYE VAN Magyarországon és a magyar kultúrában!

Nem lehet elvitatni tőlünk, legfeljebb megfosztani lehet tőle.

KIS IDŐRE!

Mert velünk együtt élte túl az évszázadokat. És csak velünk együtt lehet kiirtani a világ tudatából is, hogy van a nemzetnek egy védőszentje az ősidőktől fogva.

pedes75 2013.10.21. 20:27:35

@Professzore:

Én kicsinylem.

Az meg kit érdekel, Pestről mi látszik, ideje lenne a hídakat is lebontani.

Estevez atya 2013.10.21. 20:46:23

Érdekes látványosság lesz ott azon az amúgy üres várfokon (avagy minek nevezzem)

radnoti71 2013.10.21. 21:38:50

a legcikibb, hogy a motivumot nem is ő találta ki, hanem "ellopta" a hagia sophia egyik mozaikjából..
még a vállán lévő minta (+) is ugyanaz...
lásd: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Haghia_Sophia_virgin_irene_john2.jpg

istvankah 2013.10.21. 23:48:13

Márvány tábla a szabor helyett,és a maradékból vegyenek kaját az éhező gyerekeknek!A hely alkamas lenne egy más jellegü feladatra!Az összes magyarkodó ki-lógatására!

Megdobbent 2013.10.22. 04:30:21

Egy bazinagy tollaszkodo galamb szobor kene oda, seggel a varos fele, ahogy dukal.
Amugy muszaj oda valami, amikor soha nem volt ott semmi? Akkor mar nyertunk? :>>> Szanalmas, mint az egesz rezsim es szavazoi.

felcsutisuttyo 2013.10.22. 08:07:28

a Hüvelykmutyi fejét ( de az eredetit) kellene oda kitűzni! A másik várfokra a Köteles Laca suttyó fejét....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.22. 11:40:52

@Önkéntes Véradó: "a Gellért-hegyen alig van még kereszt, fel lehetne húzni a helyére egy 50 métereset. Színaranyból, natürlich."

hülye vagy?! a sok keresztény ellopná!:)

Onleanyblog 2013.10.22. 11:55:07

Hihetetlen ennyi gyűlölet! Miért?

házelnök 2013.10.22. 19:09:49

@Dienes Erzsébet:
Nem akarom megtagadni, de rám se akarja kényszeríteni senki.
Nem szeretem a birkapörlöltet, vendégségben megkóstolom udvariasságból, de mikor nem látják okádok miatta.

muscas01 2013.10.23. 00:51:17

@Dienes Erzsébet: Ki mondta, hogy ne legyen Mária-szobor Magyarországon? Jelenleg is van, kb. 2000 db (ezt csak úgy becsültem). A kérdése az volt a posztírónak, hogy illik-e ide? Nem a vár szellemiségéhez és történelmi jelentőségéhez. Nem Magyarországhoz, nem a magyarok múltjához. Nem IStvánhoz, nem a Vatikánhoz, stb. Hanem a kőtömbhöz amin, és amekkora méretben majd állni fog. És ahogy kinéz a jelenlegi tervek szerint. Ezt a poszt írója még hangsúlyozza is a végén, hogy ő erre kíváncsi. Ez így ugye megvan?

jo-ti 2013.10.23. 10:36:55

Ezt a szobordolgot (is) jól elkúrták!
Nem négyméteres, hanem tizennégy méteres Mária-szobrot kellett volna állítani, és nem a Vár eldugott oldalán, hanem a Gellérthegyen, a Szabadság-szobor helyére.
Az legalább szimbolikusan a helyén lenne:
Ma Magyarország nem a szabadság, hanem Szűz Mária országa. Legalábbis országunk ájtatos, eszement fejeiben ez nagyjából így fogalmazódik meg.

lobster thermidor 2013.10.23. 11:43:19

Ez a tipikus esete annak, amire azt szokták volt mondani, hogy nincs annál borzasztóbb, amikor a hülyeség ügybuzgalommal párosul.
Ha már a világörökség részét képező Palota elcseszett látványával nem is törődnek a beteges szervilisségük miatt vakságban szenvedő ítészek, de legalább szegény Máriát ne állítsák már így oda a mélység szélére, mert úgy néz ki a magyarok nagyasszonya egy szál magányában meredezve a várfal tetején, mint a kivert f..z!

komplikato 2013.10.23. 13:38:18

@aron_ha: Ha ez így van, akkor pont olyan jó lesz oda a szobor, mint egy bizonyos szánkodomb közepére felhúzott székelykapu sor. (Mert egy darab samfu lett volna.)

A látványtervekkel meg az a baj, hogy még nem láttam olyat, ahol a valódi verzió ne lett volna sokkal rosszabb ...

Brrr! 2013.10.24. 10:09:43

Kedves kommentelő társaim (már persze azok, akik elfogadható hangnemben írnak),
megnéztem alaposan a honlapot, és annak alapján
1)ez teljesen magánkezdeményezés, se egyház, se politika, se kormány stb. nincs benne,
2)az idézett írás Nagy Gábor Tamástól csak a harmadik az ott olvasható kisebb tanulmányok sorában, és a szobor által kiváltott asszociáció-történetről szól, semmi köze a szobor alapötletéhez. Ezt az írást ilyen módon kiragadni szándékos félrevezetés, vagy - jóindulatúan feltételezve - félreértés.
Természetesen a szoborról és a helyszínről bárki azt gondol, amit akar, de az előbbiek tények, és csak az nem veszi észre, aki vagy nem tud olvasni, vagy nem akar, mert csak a piszkálódás, mocskolódás a célja. Engem egyébként Erdélyi Zsuzsanna írásában az utolsó bekezdés ragadott meg legjobban.

curio1 2013.10.26. 08:52:51

KIcsit off topic, de valaki eltudja mondani, hogy mi a fene lesz a Várbazárból???
SEhol nem olvastam és igazán a felépitése óta teljesen funkciótlan. Még a szocializmusban a műteremsir volt a legjobb.
Oda üzlet nem megy, soha nem is ment.
Segítsetek

curio1 2013.10.26. 09:01:02

@Rakovszky:
A szobor nem méltó a várhoz.Ami az összefogást illeti, pont te vagy az aki a széthúzást akarja. Talán tudomásul kellene venni, hogy a mai Magyarországon egy Mária szoborral nem lehet az összefogást meghirdetni.
Az aki nagyon kevés gyakorló katolikus akinek Mária összefogást jelenthet, az egy töredék a teljes népességből. A többiek (nem gyakorló katolikusnak kereszteltek, a protestánsok a zsidók vagy anem hívők nem mozdulnak meg Mária nevére vagy éppen a nagy nyomás miatt csak ellenében

Pálfi Orsolya (törölt) 2013.10.30. 15:22:05

A történet jó, amihez készítik, de szerintem kőből kéne faragni, hogy jól mutasson az összkép.

2013.11.06. 19:48:59

Szerintem egy 4 m-es sábeszdekli jobban mutatna és alá is lehetne állni, ha esik

Póli 2013.11.09. 15:02:41

Az a szerencse, hogy a Magyarok Nagyasszonya minden magyarnak segítője, s nem haragszik senkire, aki ezen a földön él. Fontos, hogy szeresdd ezt az országot, s légy jó hazafi. Ő segíti majd hazánkat, hogy még ezer, vagy több évet itt éljünk, légy bármelyik irányzatnak követője, CSAK NE BÁNTSD A MAGYART
HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK!

Pupu Blogja 2013.11.19. 01:36:18

A szobor jó, csak a címe nem: inkább "A toronyugró és kisbabája Anyu dolgozójában..."
:)

Iosephus30 2013.12.23. 11:10:08

Szerintem nagyon szép szobor!

Hoppel Poppel (törölt) 2014.09.04. 17:44:44

Nagyon ronda!
Nem kell oda!

Én csak most fedeztem fel, a múlt héten, a Várbazár második átadásán. Teljesen gyanútlanul felnéztem a várfalra, és teljesen kiakadtam: mi az ott, és minek?!

A várfal nem szobortalapzat, és így olyan az egész kompozíció, mintha az anya le akarná vetni magát a mélységbe.
süti beállítások módosítása