varosliget_1380805332.jpg_920x576

Persze ezek még nem a konkrét épületeknek a tervei, csak a helyszíneké. Jó, hogy tettek bele egy télit is, azon látszanak legjobban a beépítések. Első blikkre a véleményem az, hogy rosszabbra számítottam - bár még mindig nem vagyok kibékülve vele teljesen. nem lesz sokkal több épület mint amennyi most van (csak azokat megszoktuk), viszont továbbra sem tudom mi indokolja az építéseket. Na és az eddiginél is értehetetlenebb, miért tűnik el az 56-os emlékmű, mikor illene a koncepcióba simán. De legalább a csöcsök nem épülnek fel. A pályázatról bővebben a HVG írt, ott megvan minden háttér. /Kép: MTI / Soós Lajos, via hvg.hu. Tipp: Sadia/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest városliget látványterv múzeumi negyed xiv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr745549214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2013.10.03. 15:24:42

Kisebb képet lehetne kérni? :)
A bázikus parkolónál mindenképp jobb ami most ott van..

kavicsq 2013.10.03. 15:36:35

Az a parkoló hiányozni fog, illetve az emlékmű eltüntetése politikai célú..gondolom.

SumQuiSum 2013.10.03. 15:38:45

A parkoló elbontásával csak az a gond, hogy nem marad mutatóba. Ugyanis szerintem ez Magyarországon az egyetlen olyan parkoló, ami megközelítőleg akkora, mint egy P+R-nek lennie kéne.

sapuh 2013.10.03. 15:39:32

Még csak az sem igaz, hogy a leendő helyszínek biztosan látszanak ezeken a terveken.

"A tervek szerint az öt múzeumi épületre vonatkozó nemzetközi építészeti tervpályázatot 2013 végén írják ki, a felhívásnál figyelme veszik az elhelyezési ötletpályázat díjazott terveit".

www.szepmuveszeti.hu/muzeumliget_hirek/eredmenyhirdetes-nyilt-otletpalyazat-a-muzeumi-negyed-epuleteinek-elhelyezesere-1124

KisMagyarFöldrajz 2013.10.03. 16:10:35

Az 56-os emlékmű azért fáj a Fidesznek, mert szoci kormányzás alatt épült.

aaadaaam 2013.10.03. 16:47:30

Fákat a ligetbe, és ne épületeket !!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

die nadel 2013.10.03. 18:40:50

Kedves Urbanista. Feltűnően megengedők vagytok ezzel a projekttel, pedig nem történik más, mint egy közpark funkciójú terület átminősítése nagyvárosi élmény és kalandparkká. Ha majd alaposan átnézed a terveket látni fogod a sunyi lezárásokat, faeltüntetéseket, a napozó rét kettévágását - ne napozzon a paraszt - a legendás fáskör eltüntetését, a tópart egy részének lezárását - gasztrofalu!! - a teljesen tájidegen díszparkokat - ez lesz a zöldfelület rehabja, gondolom - valamint a nem kevés bornírtságot - Nebbien díszkapu, tó a rondó helyén, a rondó "megújítása" új fákkal - az mindig azt jelenti, hogy a meglévő megy a levesbe - , éjszakai lezárás, "atavisztikusan ölelő kultúra" stb. Namost én helyi erő vagyok, itt lakom a Chicagóban, napozni akarok, gyereket-kutyát legeltetni, biciklizni, kacsát etetni, olvasni a füvön, én egy berlini Tiergartent akarok, nem kultúrlabirintust a Liget helyén.

Exminden 2013.10.03. 21:07:30

Nem! Nemnemnem! Urbanista azon lamentál, hogy szépek-e a tervek vagy sem, miközben az egész elgondolás úgy rossz, ahogy van. Lásd az Építészfórumos cikk, magától a tervezőtől. Azt hiszem, mindent felsorolt, ami miatt eszetlenség az egész, kivéve talán egyet: a sűrűn beépített Csikágónak a Városliget felől volt egy kis levegője, kis zöld folt az utcák messzi végében - eddig. A parkoló "szivárgásmentes" beépítésével ez már nem lesz, miközben a belvárosba bevezető forgalom szépen rá van eresztve a területre. De hiszen kit érdekel a Csikágó, csak jó sok kisgyerekes fiatal lakik erre meg az a pár maradék nyugdíjas, az iskolák meg úgyis sorra bezárnak, minek annyi levegő.

fehérfarkas 2013.10.03. 22:45:24

Ezzel a tervvel nem lehet kibékülni. Ez nem múzeum negyed. Ez néhánny mucsajpusztán is ciki fércműnek számító épület egymás mellé egy sorban való ledobása.

Ennek a város büszesgének kellene lennie, egy reprezentatív dolognak, amivel joggal lehetne ország-világ előtt büszkélkedni.
Ráadásul még a liget kikapcsolódos-szabadítős-rendezvényes funcióját is elveszik. Azon a területen vannak hétvégente a rendezvények, vásárok, mellette a kultúrált játszótér, sportlehetségek, s nyáron pedig a napozási lehetőség. Vagyis igazi városi zöld területe a lakosság kulturált kikapcsolódására. A liget fele ezt a funkcióját elveszti. Cserébe a leggagyibb gagyi terveésű épületekkel szemetelik teli. Ezt építészetileg nem tudom másnak nevezni mint szemét.
Lehet, hogy azért mert én nézek túl sok külföldi modern építészeti alkotást, de most ha ezt itt a 21. sz-ban Szingapúrban, Shanghaiban, New Yorkban, Londonban, Berlinben, Rijádban, Dubaiban, Abu Dhabiban, Moszkvában, Isztambulban építenék meg, akkor ez maximum a bevándorlónegyedben is egy alsókategóriás bevásárlóközpont lenne (mert még egy felsőkategóriás bevásárlóközpontot is esztétikusabban és diznosabban terveznek meg).

Tényleg itt tart a magyar építészet?
Vagy ez azért van, mert a jelenlegi korányunknak nincs szüksége minőségi építészekre és tervekre?
Vagy mert a minőségi építészeink már mind Londonban, Dubaiban, Berlinben, New Yorkban terveznek jobbnál jobb épületeket (mert ott kapnak olyan megrendeléseket, amiből tisztességesen meg tudnak élni)?

fehérfarkas 2013.10.03. 23:19:50

@die nadel: "Kedves Urbanista. Feltűnően megengedők vagytok ezzel a projekttel, pedig nem történik más, mint egy közpark funkciójú terület átminősítése nagyvárosi élmény és kalandparkká. Ha majd alaposan átnézed a terveket látni fogod a sunyi lezárásokat, faeltüntetéseket, a napozó rét kettévágását - ne napozzon a paraszt - a legendás fáskör eltüntetését, a tópart egy részének lezárását - gasztrofalu!! - a teljesen tájidegen díszparkokat - ez lesz a zöldfelület rehabja, gondolom - valamint a nem kevés bornírtságot - Nebbien díszkapu, tó a rondó helyén, a rondó "megújítása" új fákkal - az mindig azt jelenti, hogy a meglévő megy a levesbe - , éjszakai lezárás, "atavisztikusan ölelő kultúra" stb. Namost én helyi erő vagyok, itt lakom a Chicagóban, napozni akarok, gyereket-kutyát legeltetni, biciklizni, kacsát etetni, olvasni a füvön, én egy berlini Tiergartent akarok, nem kultúrlabirintust a Liget helyén."

Teljesen egyetértek. Én is ott lakom. 3 percre gyalog a park mellett.
Ráadásul a Városliget Budapest egész területéről vonzza az embereket (sőt még vidékről is jönnek étvégente, napkozben tavasz végétől ősz elejéig meg az itt tanuló vidéki és külföldi diákok is).

Semmi bajom azzal, hogy legyen egy valódi igényes Múzeum Negyed a fővárosban. Ezt támogatom. De az a fércmű amit ide föltettek még mucsajröcsögén is cikinek számít 2013-ban.
És megmondom őszintén, a fővárosunk és az országunk vezetését elnézvén a végső tervekben nem várok ennél jobbat.
A legjobb pályázatokkal az lesz a gond, hogy nem kormányközeliek, vagy nem akarnak visszaosztani elég zsetont a pártkasszába (persze nem ezzel fogják megindokolni, hogy miért nem ők nyernek). Helyettük lesz a szokásos haveri kör a gagyi minőségével.
Tavaly voltam Brüsszelben és megnéztem a Parlamentariumot, 2010-ben meg Alexandriában néztem meg az alexandriai nagykönyvtárat, amiben modern múzeum is helyet kapott, meg egy planetárium és egy konferenciaterem is. A 21. században ott kezdődnek a modern múzeumok. Aki erre képtelen, az ne akarjon múzeumi negyedet terveztetni és építtetni. És erre az országunk és a fővárosunk vezetse teljesen alkalmatlan. Még a mentalitásuk is hiányzik ahhoz, hogy felfogják mik a 21. sz. igényei és követelményei.

fehérfarkas 2013.10.03. 23:29:40

@Exminden:

Igazad van :)

Ez a kis Csikágó semmivel sem rosszabb mint a belső kerületek többi régi bérházas része. És a nagyon nagy előnye valóban a Városligettel való szomszédsága.

És ez valóban egy nagyon sűrűn beépített terület a forgalma Thököly-Andrássy-Dózsa Gy. Nagykörút között (ennek csak egy része a Chicago, de ez csak közig határt jelent, mert valójában teljesen egybeolvadt területről van szó).

Egy múzeum negyed a szomszédságban még növelni is tudja az itteni értékét, de...
...de sajnos a leírtakban teljesen igazad van.

fehérfarkas 2013.10.03. 23:42:19

@die nadel:

Köszi a cikket :)

Te, ez nagyon dúrva. Amikor a nyertes is öröm helyett kétségekkel van teli, hogy talán mégsem kellene megépülnie. Vagy legalábbis nem úgy, ahogyan megnyerte.
Ez az igazi ungarische magyarosch virtusch.
A fővárosi városvezets nevében krek elnézést mindekitől, aki ilyenkor szégyeli, hogy magyar. Nem az építész tehet csak róla. Nem ő írta ki a pályázatot, nem ő döntött ki legyen a nyertes, és nem ő tette kötelezővé, hogy az amit mindenárón úgy kell beleterveznie, ahogyan a pályázat kitalálója akarja (a szakmai érvekkel szemben).
Miért kell mindenből a szakmaiságot mellőzni a mai Magyarországon?
(ez csak egy kölői kérdés volt)

Exminden 2013.10.04. 01:04:57

@fehérfarkas: Köszönöm; korábban végigéltem a West End tömb hatását a VI. kerületi utcákra, ezért vagyok most kissé ideges a városligeti épületek miatt...

anaman 2013.10.04. 06:16:17

borzalmas! átgondolatlan, buta tervek!

2013.10.04. 07:59:46

A Városligetben eredetileg, a milleniumi építkezések korában kb. kétszer ennyi épület volt, mint ezeken a terveken. Ligetet erdetileg nem parknak tervezték, hanem szabadidős, szórakoztató "élményparknak".
A szocializmus idején pusztították le és prolisították a területet. Majális, sör virsli, stb.
Még menthető épületeket romboltak le. Felépítették a új cirkuszt, szoci vidámparkot, Pecsát, stb. A zöldfelületek romlása Demszky alatt folytatódott.

Azon nem lehet vita, hogy fel kell újítani a Ligetet. Aki pedig azt hiszi sok lesz az épület, meg zsúfolt lesz, mondom még egyszer nézze meg a századfordulós állapotokat. A lényeg a karbantartás, ha karban tudják tartani, jó lesz.

2013.10.04. 08:01:19

@fehérfarkas: 1, a szakmaiság nem volt nélkülözve, szakmai zsűri volt
2, ha szégyelled magad hogy magyar vagy, az a te egyéni lelki defekted
3, nézd meg milyen volt eredetileg a Liget. Úgy értem a századfordulón.

2013.10.04. 08:05:01

@fehérfarkas: Az egyes múzeum épületekre még ki sem írták a terveket. Miért nem tájékozódol, mielőtt fröcsögsz? A következő lépés az, hogy nemzetközi tervpályázat lesz az új épületekre, éppen azért, hogy Guggenheim múzeumokhoz hasonlók legyenek a Ligetben is. A képek az új múzeumokról EZEKEN a terveken nem relevánsak.

2013.10.04. 08:07:18

@SumQuiSum: Az 56-os terén (volt Felvonulási tér) mélygarázs lesz. A parkoló autók mennek a föld alá. Ezzel mi a gond?

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.10.04. 08:10:42

Minek mindez? - kérdeznék a trójaiak:) Tartsanak róla vidéken népszavazást:) Üdv

pierodicosimo 2013.10.04. 08:17:23

@SontPent: Baán László évente 1,5 millió plusz turistát vizionált ide, erre hivatkozva épül az egész. Ebbe a tervbe hogyan fér be plusz(!) 1,5 millió? Hogyan illeszkedik ez az egész Budapest fejlesztéséhez? Megcsinálták a beépítési tervet, most kiírják a nemzetközi tervpályázatot - tudja valaki, hogy mire? Hogyan kapcsolódnak majd össze a múzeumok? Mi lesz bennük? Miért lesz ez XXI. századi múzeum? Baán összehívott egy csomó bizottságot, amelyek eddig a nyilvánosság kizárásával működtek. Miért? Nemzetbiztonsági érdekek? Egyetlen ember ötletét követve megyünk bele egy beláthatatlan hülyeségbe. Ha véletlenül mégsem lesz 1,5 millió turista pluszban, akkor ki tartja ezt fenn?

sohi 2013.10.04. 08:45:23

@SontPent: Mi a gond a mélygarázzsal? Mondjuk, hogy az tuti, hogy nem lesz ingyenes?
Teljesen egyetértek, hogy a Városligetet ehhez közeli formában kellene megtartani...

die nadel 2013.10.04. 08:49:22

@SontPent: Nem szeretnélek kikristályosodott információhiánnyal vádolni, de miért írsz olyasmiről, amiről fogalmad sincs. A Városligetet 1790-es években kezdték kialakítani, kifejezetten közparknak. Kiírtak 1813-ban egy pályázatot, kifejezetten közparknak. Megnyerte ezt a pályázatot egy lübecki kertépítő egy tájképi kerttervvel.
A millenniumi épületek 3 db kivételével mind ideiglenes pavilonépítmények voltak, a főváros kikötötte, hogy 1898-ra el kell őket dózerolni és a parkot visszaállítani.

Barnalány 2013.10.04. 09:15:31

"továbbra sem tudom mi indokolja az építéseket" - Az, hogy a haverok (Közgép) kereshessenek egy valag pénzt és az, hogy legyen egy emlékműve Orbánnak.

"Na és az eddiginél is értehetetlenebb, miért tűnik el az 56-os emlékmű" - Mert azt még Gyurcsány és a szemét ballibek építették. Annak idején ezért nem valósulhatott meg 1998 és 2002 között az Erzsébet téren Bán Ferenc zseniális nemzeti színház-terve sem: azt is a ballib kormány terveztette-szervezte meg és azt Orbán finom, érzékeny lelke nem tudta volna elviselni, hogy politikai lellenfeleinek egy ilyen emlékműve álljon Budapetsen. Kapta a város helyette Siklós Mária "ezstétikus" és "abszolút modern" Nmezetiját a halál faszán.

die nadel 2013.10.04. 09:24:32

@SontPent: "A szocializmus idején pusztították le és prolisították a területet. Majális, sör virsli, stb."
Tévedés, a Vurstli és a Mutatványos telep mindig is proli volt, vásári látványosságokkal, Madárfejű Lajcsikával, jósnővel, koplalóművésszel, céllövöldével...kéne Molnár Ferencet vagy Szép Ernőt olvasni. Hamis az az elképzelt elegáns polgári világ, amit a jobboldali narratívában rá akarnak húzni a Ligetre. Mindig is néppark volt, kialakítást is a terézvárosi prolik igénye indokolta. Itt már 1840-ben ökörsütés, Jancsi bohóc, és vásári képmutogató várta a fűben heverő prolikat szentistvánkor. Az a legborzasztóbb hogy egy felvilágosult abszolutista császári helytartóban több szociális érzékenység volt, mint a 21. század új uraiban, akik nem is titkoltan ki akarják nyomni a plebset a környékről. Nyilván ezért kell hazavágni a napozórétet is.
A menthető épületek lebontásáról annyit - épp most írtam egy könyvben a háború alatt kialakult állapotokról, a szerinted menthető épületekből többnyire egy marék hamu és néhány üszkös gerenda maradt. (Iparcsarnok, Gerbeaud pavilon, Sió szökőkút.) Az egyetlen indokolható visszaállítás a volt Felvonulási tér újraparkosítása, azt ugyanis tényleg a komcsik vágták haza.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.10.04. 09:59:50

Nem értem, ide nem egy stadion kellene? Vagy sípálya?

Na jó, ez vicc volt. Komolyra fordítva: igazából a Múzeumi Negyed gondolatát sem tartom okosnak, szerintem ez egy agyatlan másolása pl. Bécsnek, csakhogy szerintem nekünk messze nincsenek annyira turistavonzó gyűjteményeink, az a másfél millió pluszturista az szerintem egy teljesen irreális feltételezés. A pénzt meg lehetne sokkal értelemesebb fejlesztésekre fordítani, akkor is, ha az EU-tól jön.

A ligetre ráférne egy kis facelift, de ez nem új épületeket kéne jelentsen, hanem egy kicsit több ápoltságot.

Balt 2013.10.04. 10:12:45

@kavicsq: Vagy 20 éve is mélygarázst terveztek az '56-osok tere (Felvonulási tér) alá, gondolom, ez most is elvárás.

Viszont sajnálni fogom a városban voltaképpen egyedülálló "alkalmi koncerthelyszínt", amely burkolt, hosszában messziről belátható, nem zavar különösebben a város életében. De jöhetnek az alternatívák! A Sziget sztem nem ilyen, volt szerencsém egyszer az "esemény" után kilátogatni... Kb. kell egy év, mire "rekultiválódik".

Balt 2013.10.04. 10:14:15

@SumQuiSum: Ja, de egy ideje fizetős, vagy legalábbis van erre törekvés. (Lehet, hogy ésszerű indokból bő egy évig elnapolva... :))

Balt 2013.10.04. 10:24:55

@die nadel: Többnyire igaza van a kételyeiben is, bár azért néha erős túlzásokba esik:
"a Néprajzi Múzeum kiköltöztetése a Kossuth térről, turisztikai mágnes nélkül hagyja az éppen most megújuló Kossuth teret. Miért?"

Hogy a Kossuth tér fő vonzereje nem a Néprajzi Múzeum, az nagyjából 100%.

Balt 2013.10.04. 10:45:52

@Exminden: A kötelezően bevezetendő dugódíj egycsapásra megoldja ezt a kérdést. Igaz, voltaképpen a Városliget ill. a környékbeli parkolás kérdését is (amit többszörösen taglal a lamentáló építész), amennyiben a Hungária krt. lesz a "dugózóna" határa.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.10.04. 10:57:43

@Balt: Szerintem dugódíj hétköznap lesz, a tervező meg inkább azon aggódik, hogy a ligetbe jövők nem tudnak majd (ingyen) parkolni, ez meg inkább hétvégi probléma...

Balt 2013.10.04. 12:18:46

@SontPent: Lényegében egyetértek. Bár ha már ilyen jelen állapotában, az élő környezetet nem feltétlenül kellene bolygatni - gondolok itt a rondóra -, de az is igaz, hogy így az impozáns Városligeti fasor mindkét vége voltaképpen torzó. (Tény, hogy a "Vaskefe" útban lesz bármilyen folytatáshoz...)

fehérfarkas 2013.10.04. 14:17:31

@SontPent: "Ligetet erdetileg nem parknak tervezték, hanem szabadidős, szórakoztató "élményparknak". "

Az élménypark és szórakoztató területet is elveszik. Ott ahol most 7végén a Bajnokok Ligájának a serlegét ehetett megnézni (nemzetközi roadshow keretében Bp is felkerült ezen városok közé) a negyed megépítése után már nem lehet. Nem lesz hely rá a parkban. De ezen a területen szoktak tavasztól őszig a különböző fesztiválok, vásárok, gyerekes családoknak való műsorok is lenni. A negyed ilyen formátumban történő megépítése után azoknak sem lesz hely rá.

De ugyanúgy elbontják a jelenlegi kulturált játszóteret és sportpályákat és a liget észak-nyugati részében (Dózsa Gy - Ajtósi D. sarok felöli irányban levőt).

De a napozó dombok és kutyasétáltató részből is csupán egy parányi fog megmaradni.
Vagyis a Városliget pont a "szabadidős, szórakoztató "élményparknak"" funkcióját fogja elveszíteni.

Balt 2013.10.04. 14:40:23

@die nadel: Ez eléggé véleményes. Egy blogon citált cikkből:

Az 1919. március 21-e és augusztus 1-e között fennálló tanácskormány valóságos "népligetté" tette az addig inkább a felsőbb körök körében népszerű Városligetet (a népliget valóban a Népliget volt): a közismert Hősök terei átalakítás mellett, ami a háború utáni első május elsején történt, államosították a vendélgátóhelyeket, felvonulásokat rendeztek és felmérték a faállományt-fűtőanyagellátási-célból.

Balt 2013.10.04. 14:41:27

@Balt: Egy JELEN blogon...

fehérfarkas 2013.10.04. 15:22:03

@SontPent: "Azon nem lehet vita, hogy fel kell újítani a Ligetet. Aki pedig azt hiszi sok lesz az épület, meg zsúfolt lesz, mondom még egyszer nézze meg a századfordulós állapotokat. A lényeg a karbantartás, ha karban tudják tartani, jó lesz."

A felújítás és a karbantartás =/= teljes átalakítással és a jelenlegi funkciójának a megszüntetésével.

fehérfarkas 2013.10.04. 15:42:04

@SontPent: "Az egyes múzeum épületekre még ki sem írták a terveket. Miért nem tájékozódol, mielőtt fröcsögsz? A következő lépés az, hogy nemzetközi tervpályázat lesz az új épületekre, éppen azért, hogy Guggenheim múzeumokhoz hasonlók legyenek a Ligetben is. A képek az új múzeumokról EZEKEN a terveken nem relevánsak."

Miért úgy gondolom ahogy? Mert a Városliget átalakítását elnyert pályázat is gagyi. Ráadásul maga a nyertes pályázó is azt nyilatkozta, hogy ő maga sem ért egyet a Liget ilyen fajta átalakításával, és a pályázatot kiíró testület a szakmai javaslatait figyelmen kívül hagyta, neki pedig "nyomatésokan ajánlották" mit és hogyan tervezzen bele a szakmai ellenérvei ellenére is.
Ha maga a negyed kialakításának pályáztatása így történt, akkor az épületeké miért lenne máshogy? Ennyire naív vagy?

Biztos lehetsz abban, hogy nem a Foster&Partners, Zara Hadid, Cesar Pelli, Skidmore, Owings and Merrill (SOM), stb fog indulni a pályázatokon, és a győztes sem közülük fog kikerülni.
Pedig egy modern 21. sz-i Múzeum Negyednek, ami világszinvonalú akar lenni, és annak olyan reprezentatív épületere lenne szüksége ehhez, amelyek Dubaijjal, Abu Dhabival, Rijáddal, Szingapúrrral, Shanghaijjal, New Yorkkal, Moszkvával, Isztambullal, Kuala Lumpurral, Berlinnel, Párizzsal, Londonnal versenyeznek.

És ha már mindenáron a századfordulós kiállítási épületekkel jössz (mert azok többsége csak ideiglenes kiállítási épület volt a világkiállítás alkalmára!!!), akkor láthatod, hogy a századforduló pesti városvezetése még az ideiglenes épületeknél is világszinvonalat terveztetett.
De egész Budapest azért ilyen népszerű a turisták számára, mert a korabeli városvezetések egy világszínvonalú várost akartak felépteni, ami a gyarmatbirodalma fővárosaival: Párizzsal és Londonnal; meg az kontinentális nagy birodalmak fővárosaival: Béccsel, Berlinnel és Szentpétervárral felveszi a versenyt.
Sőt, a 20. század elején még az árvíz utáni Szegedet is direkt Párizs, Bécs, Budapest kicsinyített másolataként építették újjá, mert világszínvonalat akartak, amire méltán lehet büszke az egész ország.

die nadel 2013.10.04. 19:27:26

@Balt: Ne vedd nagyképűségnek, de ez tévedés. 20 éve a 19-20. századi tömegszórakoztatás és városi közösségi térhasználat témában (is) kutatok, nagyra értékelem a taj-kert blogot, de ebben téved, nyilván ez nem az ő szakterülete. A Városliget kiépítését a túlnépesedett és túlzsúfolt terézvárosi lakosok igénye és spontán térfoglalása szülte, erre rezonált a városvezetés. Tény, hogy a Ligetben a 20. századig a közösségi terek használata elkülönült, felsőbb körök a Stefánián, plebs a többin múlatta az időt. De még maga megboldogult József nádor is rendezett "sörös-virslis" proliünnepeket az iparossegédeknek meg bakáknak.

2013.10.05. 09:01:52

@sohi: Parkolásért frekventált helyek fizetni kell. Mindenhol a világon így van ez, még "Nyugaton" is.

Ha neked megfelel az használt autó piacra emlékeztető katyvasz a 56-osok terén, meg a sör-virsli, meg az igénytelen bódék, meg az ócskapiac, meg leromlott, kikopott zöldfelület, akkor igénytelen vagy, és sajnállak.

2013.10.05. 09:03:43

@fehérfarkas: "Biztos lehetsz abban, hogy nem a Foster&Partners, Zara Hadid, Cesar Pelli, Skidmore, Owings and Merrill (SOM), stb fog indulni a pályázatokon, és a győztes sem közülük fog kikerülni. "

Na idáig olvastam. "Biztos lehet abban". Miért is?
És akkor jön a szokásos öngyűlölő, önmagukat leköpködő magyar hozzáállás.

2013.10.05. 09:06:54

@die nadel: Ez így nem igaz. Volt Royal pavilon, volt Ősbudavára. Vajdahunyadvárát megcsinálták kőből, stb. Az Iparcsarnok is létezett 45-ig. stb.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.10.05. 09:16:17

@SontPent: Oké, akkor építsék vissza az 1896-os állapotokat, épületeket, az eredeti fákkal! :-)
Nevezhetnék mondjuk Bánffy-tervek.

2013.10.05. 09:21:15

@die nadel: Ja, a Gerbaud-ba meg a Gundelbe is a prolik jártak. :)
Meg az Angol parkba is.
Az Ősbudavára közönsége vegyes volt. A Műjégpálya közönsége meg aztán pláne vegyes volt, voltak arisztokraták, de kispolgárok is, volt jelmez bál, stb. Tkp. ez egy olyan hely volt, ahol találkozhatott a nép az arisztokráciával nagypolgársággal.
Szerintem pont ez mutatja, hogy a Liget régen mindenkié volt. Ezzel szemben a szociban és Demszky alatt csak a plebsé, sőt még lejjeb: a homelesseké, csavagóké koldusoké.

Annyi fog történni, hogy a Ligetbe a jövőben sokkal szélesebb rétegek számára nyújt szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket: az igényes osztrák turistától, a budai polgárig, a csóró egyetemistáig, és a terézvárosi kisnyugdíjasig.

A Ligetbe bárki bemehet majd, ahogy most is. Nem emlékszem hogy Baán pl. belépő díjat akarna fizettetni. A múzeumok nem lesznek ingyenesek, meg a parkolás se, de az sehol sem ingyenes.

Homelessek meg ócskások, paprikaárusok nem lesznek. Remélem. Ez szerintem jogos elvárás. De elhiszem hogy te baloldali-liberális "szociális" érzékenységedet ez sérti. De hát a rendteremtésre valami jobboldali "plebs-ellenességet" rásütni, hááát, ez nagyon komolytalan.
Egyébként a publikációidhoz gratulálok.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.10.05. 09:30:27

@die nadel: Elolvastam. Nagyon jól összeszedi a kételyeket. Különösen ezzel értek egyet: "ezek lehetnének máshol is a városban, hogy életet leheljenek más városrészekbe., és ezeknek a múzeumoknak a létesítése ill. a költöztetése egyenként is vitatható:"
"Nemzeti Galéria kiköltöztetése a Várból ugyanez az eset: miért menjenek ezek után turisták a Várba? Csak hogy szétnézzenek? Kell valami igazi mágnes! A Budapesti Történeti Múzeum és a Széchenyi Könyvtár csak a magyar iskolásoknak érdekes, nekik is csak akkor, ha kötelező elmenniük."
Annál is inkább, mert értelmetlen, két (három, négy?) képzőművészeti-festészeti múzeumot egymás mellé tenni, mert a turista az egyikbe (valószínűleg ez lesz a Szépművészeti) bemegy, jól elfárad, a többibe aznap már nem megy be, még egy nap meg nem jön ide ki, hanem megy a város más részére (pl. Vár). Így a múzeumi negyedi nagy(!) múzeumok egymást oltják ki. Kis múzeumoknak megy túl nagymérvű ez a koncepció.

2013.10.05. 09:34:34

@vadász2: Senki nem akarja az 1896-os eredeti állapotokat visszaállítani.

Bár mondjuk a millenniumi földalatti egykori szerelvényeinek újragyártását és napi üzembe állítását nagyon támogatnám (persze mai technikával), mert a kisföldalatti világörökség, a kontinens 2. földalattija.

2013.10.05. 09:40:38

@vadász2: A turisták azért menjenek a Várba, hogy megnézzék a Budai Királyi Palotát, annak látogatható, reprezentatív belső tereit.
Ja, hogy ezek nem léteznek? Hogy a Budai Vár ma az igénytelen kolbász meg pálinkafesztiválok kulisszája? Van is, meg nincs is.
Ha Galéria a Várban maradna, az bebetonozná a kádári proli ízléssel kialakított világot az egykori Királyi Palotában.

A helyreállítás persze jóval többe kerül, mint a jelenlegi állapotokat kicsit javítgatni, toldozgatni-foldozgatni. De ez így HELYES.

fehérfarkas 2013.10.05. 14:07:56

@SontPent: "Parkolásért frekventált helyek fizetni kell. Mindenhol a világon így van ez, még "Nyugaton" is.
Ha neked megfelel az használt autó piacra emlékeztető katyvasz a 56-osok terén, meg a sör-virsli, meg az igénytelen bódék, meg az ócskapiac, meg leromlott, kikopott zöldfelület, akkor igénytelen vagy, és sajnállak. "

Csakhogy nyugaton van elég számú parkolóhely is a városokban, meg van P+R rendszer (ott a P+R nem azt jelenti, hogy 20 autónyi murvás parkolóra kitesszük a P+R táblát, hanem azt, hogy építenek igazi ízíg-vérig olyat). Ha a Dózsa Gy. úti parkolóba nem fognak majd parkolni, akkor maradnak a szoszédos kis utcák, amik már most is teli vannak.
Arról nem beszélve, hogy ez egy néppark, ahová nem csak a gazdag számára van, hanem a szegényebbeknek is, akik engedhetik meg magunkan a 400 Ft/órás paroklási díjat. Nem az Emírségekben vagy Svájcban élünk, ahol mindenknek mindenre van pénze.

A kikopott zöldfelületet és a lerobbant bódékat fel lehet újíttani. Múzeum Negyed nélkül is létezik olyan, hogy felújítás. És még olcsóbb is lenne. És akkor a napozórétet, a játszóteret és a sportpályákat sem kellene ledózerolni az új épületek számára.
Vagy te a lakásodat is úgy újítod fel, hogy az ablakcsere helyett egy az egész házadat eldózeroltatod és egy bazi nagy múzeumépületet raksz a helyérew? LOL :D :D :D

fehérfarkas 2013.10.05. 14:26:23

@SontPent: "Na idáig olvastam. "Biztos lehet abban". Miért is?
És akkor jön a szokásos öngyűlölő, önmagukat leköpködő magyar hozzáállás. "

Pont te ne magyarozzál!!! A másik hozzászólásomat is direkt félremagyaráztad te álmagyarkodó!!!!
Fidesz kormány alatt nemzetközi sztárépítészek? Még a Városliget átalakítás/Múzeum Negyed tervet is házon belüli zárt elbírálásban csinálták meg, és teljesen gagyit hoztak össze. Akkor ezek után pont magukra az épületekre hívnának meg nagy neves sztárépítészeket/-irodákat? Na ne röhögtess már!
Még a pályázat nyertese is leírja, hogy mi a baj a Városliget átalakításával és miért is nem örül neki igazán.

A lakosságot meg nem kérdezik, hogy a Városligettel mit is akarnak. Nem egy kis sarki eldugott parkról van szó, hanem a Városligetről? Felfogtad ezt? Kötve hiszem a hozzászólásaid alól.
Nagyon látszik a hozzászólásaid közül, hogyy te a Városligetet csak a Tarlós féle fideszes városvezetés propaganda anyagaiból ismered. Ezzel szemben vagyunk itt páran a hozzászólók közül, akik ott lakunk a Liget mellett, és a mi életünket jelöntősen befolyásolja az átalakítása.

Miért a Ligetet kell átalakítani Múzeum Negyeddé? Miért nem barna mezős beruházásban valósítják meg? Van a Liget környékén elég lehetőség egy barnamezős beruházásra, és valóban városrehabilitáció is lenne egyben.

Ráadásul a nyyertes tervet elnézve a terület valójában nem lesz zöldebb, mert épületek fogják elfoglalni a zöldítendő területeket, sőt csökken a fák száma, mert az új körönd helyén levő fákat ki fogják vágni, hogy ott egy üres füves körtér legyen, ami felülről a levegőből szépen néz ki, csak mi értelme (hiszen funkciótlan és az esztitikai részét meg csak repülőről/helikopterről lehet látni)?

Csupán felújítani kellene a Városligetet, az olcsóbb lenne, és megmaradna a vásár/rendezvény terület, a játszótér, a sportpályák, napozórét és a kutyasétáltató rész is. :)

fehérfarkas 2013.10.05. 14:29:39

@vadász2: Arról nem is beszélvem, hogy a milleniumi világkiállításra világszínvonalú építészeti tervek és épületek épültek - ez mostani átalakítási terv pedig még mucsajröcsögén is vérciki gagyinak számítana 2013-ban.
És mint látod, vannak akik megmagyarázzák, hogy a mostani gagyi (terv) azért jó, mert 100 évvel ezelőtt az elődeink tudtak minőséget terveztetni és építtetni :)

fehérfarkas 2013.10.05. 14:45:58

@SontPent: "Szerintem pont ez mutatja, hogy a Liget régen mindenkié volt. Ezzel szemben a szociban és Demszky alatt csak a plebsé, sőt még lejjeb: a homelesseké, csavagóké koldusoké.
Annyi fog történni, hogy a Ligetbe a jövőben sokkal szélesebb rétegek számára nyújt szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket: az igényes osztrák turistától, a budai polgárig, a csóró egyetemistáig, és a terézvárosi kisnyugdíjasig. "

Látszk, hogy csak a fideszes PR dumát nyomatod és fogalmad sincs a Városligetről. Valóban van egy haljesz részem, de az az átalakítás után is meg fog maradni, ha nem zárják le kerítéssel és biztonsági őrökkel az egész parkot.

Van most egy hajlesz mentes része (mert kerítéssel el volt kerítve és estére be volt zárva a vandálok és hajleszok ellen) a Városliget: egy nagyon igényes játszótér és sportpályák, de pont azt a részt fogják eldózerulni pár új épület kedvéért.
És a parknek erre a részére rengeteg középosztálybeli jár, kisgyerekes csdalád, iskolások, és itt tanuló külföldi diákok is járnak.
Hétvégente tavasztól őszig pedig a Városliget többi része is teli van rendezvényekkel, és turistákkal. Csakhát, ennek egy részét is eldózerülják pár új épület kedvéért.

Tudod, eme értelmetlen agyatlan, szakmaitlan terv helyett, a Pecsát kellene renbehozni, a gyepet felújítani, a padokat újakra cserélni, meg a tavat rendesen megcsinálni, hogy az üres száraz betont lehessen csak látni az egyik oldalon.
Amit eldózerolni kellene azok a gagyi bódékocsmák.
A bolhapiac megszüntetése pedig csupán egy hatósági döntés kérdése, hogy engedélyezik-e vagy sem a kirakodóvásárukat.

fehérfarkas 2013.10.05. 21:14:37

@SontPent: "Sok hiszti és politikai fröcsögés amit ide írtál. Csak néhány dologra reagálok, amire érdemes egyáltalán, a többi az nyavajgás, okoskodás vagy fideszesezé, tarlósozás."

ez elég vicces megjegyzés, azok után, hogy folyton azzal jössz, hogy a mostani Városligetet azért kell átalakítani, mert: proli, a komcsi időszakot idézi + Demmszky érában még prolibb és hajléktalanoké lett. Azt sem veszed észre az ideológiai hozzászólásaidban, hogy miközben bőszen komcsizol, aközben az 56-os emlékmű is el lesz távolítva onnan.
(ja, annak is örülsz, mert az meg a Demszky érát juttatja az eszedbe)

Amiket védelmében írtál az átalakítéásnak azt más számos nick darabokra szedte és megcáfolta.

fehérfarkas 2013.10.05. 21:19:19

@SontPent:

Tége a várásoházáról fizetne?
Mert a hozzászólásaid tartalmát naponta olvasni/hallani a médiában - csak sajna a valóságban pont az ellenkezőjét tapasztalja az ember.

Amiket meg a Ligetről leírtam nem tudtad cáfolni. Mikor voltál utoljára a Ligetben?
Csak mert tudod, pár hozzászóló (köztük én is) a Városliget mellett lakunk, és a tapasztalatunk fényévekre van attól, amit te ide hazudozol össze-vissza. Vagy talán egy másik Városligetről irkálsz? De akkor miért ide ehhez a poszthoz? LOL :D :D :D

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.10.06. 23:00:16

@SontPent: A turisták, ha mennek a Várba, nézzék meg belülről a Sándor-palotát, az gyönyörű szépen helyre van állítva. Ja, hogy az nem nekünk lett szépen felújítva és évente csak egyszer látogatható..?

Te is olyan ember lehet, aki a humort csak hírből ismeri, de már nem is szereti...

kutyaaszarpor_a_szembe (törölt) 2013.10.07. 23:25:07

erre bezzeg van pénz????????????????????????,

sohi 2013.10.09. 15:52:46

@SontPent: Már meg ne haragudj, de a személyeskedést hagyd abba. Attól, mert valakinek a véleménye nem egyezik a tiéddel, kapásból igénytelen? Azt hiszem inkább én sajnállak téged...
Mellesleg majd akkor gyere a parkolásért mindenhol fizetni kell dumával, amikor dupla fizetést osztanak mindenkinek. Akkor szívesen fizetek majd én is és még nagyon sokan parkolásért. Plusz majd ha nem lesz drágább az utcán parkolás, mint a parkolóház! Lehet neked mindenre jut, de sokan nincsenek így ezzel kishazánkban.
És nem, nem a lerobbant állapot az amit védek. Hanem az, hogy kb az egyik legnagyobb zöldterületet jelentős mértékben megcsonkítják.
Szóval legközelebb mikor lesajnálsz valakit, előbb sajnáld magad okoska...
süti beállítások módosítása