Még két hete sincs, hogy végigsöpört a Street View-őrület a neten, máris itt egy újabb remek térképalkalmazás. Nem lesz egyből ugyanakkora visszhangja, hiszen egyelőre csak Budapestről van szó benne, de az Urbanistán könnyen lehet, hogy ugyanolyan mindennapos használati eszközzé válik, mint a SV vagy a Norc. Az Otthontérképről van szó, mely ugyan már jó ideje létezik, de most teljesen átalakult

Aki követte a Városnegyed-bajnokságot, az egész biztos emlékszik rá: egy térképalkalmazás, amelyiken böngészhettük Budapest kerületeit és városrészeit keresleti és kínálati ingatlanárak, bérleti díjak, parkolási díjak, bűnözési statisztikák, garázsárak stb. szerint. Klassz ötlet volt, kissé fapados megvalósítással.

Az új Otthontérképnek is ez a lényege (bár még nem minden funkció használható a régiek közül, de a blogjuk szerint folyamatosan gazdagítják a kínálatot), viszont jóval kényelmesebb és hasznosabb.

Ami elsőre a legfeltűnőbb változás, az a design. Eddig egy zsúfolt honlap egy ablakában bújt meg a tulajdonképpeni térkép, amit most képernyőnagyságúra húztak szét. Kapott szép, áttetsző színeket 2013-hoz méltó grafikai elemekkel.

Persze ez csak a felszín. A legfontosabb újdonság, hogy a térkép tulajdonképp egy ingatlanportállá változott. A fejlesztők felismerték, hogy ingatlankeresésnél sokaknak – nekem például mindenképpen – az egyik legfontosabb szempont a helyszín, a környék. Akkor meg miért listákban keressünk, miért nem térképen? A hagyományosabb szűkítésekhez felkerült egy lapteteji kereső, de akár egyszerű böngészéssel is nekikezdhetünk a lakásvadászathoz.

És ez a következő újdonság: a zoomolással változó környezet. Két hibát lehet ugyanis elkövetni a térképekkel, a zavaró részletességet és a túlzott elnagyoltságot. Ezt azzal küszöbölték ki, hogy a nyitó nézetben kerületeket látunk, kerületi szintű átlagárakkal és más adatokkal, belenagyítva pedig a városrészek jelenek meg, természetesen az azokra vonatkozó információkkal. Az már csak Urbanista-olvasóknak érdekes csemege, hogy eddig még sehol nem láttam térképen a 213 városrészt (csak a KSH és a Fővárosi Önkormányzat hirdette ki az új városrészek neveit és a határoló utcákat). 

Hasonlóképpen változnak az ingatlanokat jelző körök is a nagyítással. Messziről csak az ingatlanok számát mutatják a karikák méretükkel és árnyalatukkal, abban a felbontásban azonban, ahol már egy kör egy ingatlant jelöl, ott a szín az árat, a méret – teljesen logikusan – az ingatlan méretét jelzi.

Mindez leírva bonyolultabb, mint kipróbálva, az embernek automatikusan áll rá a keze és a szeme a használatra. Észre sem vesszük például az olyan apró fejlesztéseket, mint amivel a nehezen megkülönböztethető színárnyalatok beazonosítását könnyítették meg. Most elég egy terület fölé vinni az egeret és a térképmagyarázaton megvilágosodik a hozzá tartozó elem.

Számomra a leghasznosabb változás, hogy minden nézet direktben linkelhető és beágyazható, ahogy azt mondjuk egy videó- vagy képmegosztónál, esetleg a már emlegetett Google Maps-nél megszokhattuk.

Már most számos tippem van, hogyan fogom tudni használni az alkalmazást, de ha valóban újabb layerek kerülnek rá ahogy ígérik, akkor a blogos lehetőségek száma szinte végtelenre nő. Még csak ismerkedem vele, de egész biztos hamarosan találkoztok vele még az Urbanistán.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés térkép otthontérkép

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr285284556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maestro1 2013.05.07. 22:58:35

Ez tényleg nagyon állat.

rágógumó 2013.05.08. 07:33:52

Mi ezen a nagy durranás? Ezt minden ingatlanos oldal tudja valamilyen módon, márhogy a saját kínálatukat rárakják pl. a Google Maps-ra. Oké, értem ez egy reklám bejegyzés volt. :D Úgyhogy: wááá, ez nagyon állat, woááá, aztiiiii, húúúú

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.05.08. 08:19:21

@rágógumó: minden ingatlanos oldal??? linkelj légyszi párat, becsszó lelkesedem azokért is

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2013.05.08. 10:35:50

"Ezt minden ingatlanos oldal tudja valamilyen módon, márhogy a saját kínálatukat rárakják pl. a Google Maps-ra."

"minden ingatlanos oldal??? linkelj légyszi párat, becsszó lelkesedem azokért is"

Egy van, az tuti: szuperingatlan.hu/

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.05.08. 11:17:32

Ez tényleg nagyon állat, de a legtöbb általam megnézett hirdetésnél a lakás 10+ emeleten helyezkedik el. Ez persze 3-4 emeletes belvárosi ingatlanoknál picit hihetetlen. SZóval vagy valami bug, vagy a nullát, földszintet értelmezi végtelennek.

abarni 2013.05.08. 14:01:00

Volna itt még egy ingatlanportál, aminél elég jól műkszik a térképes kereső: nemkellingatlanos.hu. Attól igazán pikáns a dolog, hogy ingatlanközvetítőket nem enged be, és a hirdetések házszámmal szerepelnek, így tényleg kiderül, mi hol van.

hatja 2013.05.08. 21:44:06

az a baj, hogy túl általános, pl ahol egymással szemben van az út két oldalán egy 4 emeletes panel meg egy családi ház 700 nm-es telken ott is ugyanazt az átlagárat adja mindkettőre. vagy angyalföldön simán mutatok olyan helyeket ahol két szomszéd házban is kétszeres az átlagár különbség.

hatja 2013.05.08. 21:47:28

@abarni: kár, hogy egy kétmillió lakosú városra 58 hirdetés jut... ez a sokadik antiingatlanos portál az évek alatt de eddig mindegyik érdektelenségbe fulladt. azért a magánemberek zöme jobb szeret nagy tóban horgászni, még ha sok halat vissza is kell dobni.

abarni 2013.05.09. 14:55:04

@hatja: Kétségtelen, hogy nagy tóban jobb horgászni. Mondjuk, én szívesen látnék egy olyan antiingatlanos oldalt, ami átlépi az ingerküszöböt ebből a szempontból, mert a jelek szerint igény az volna rá.

g-dúrban zúgó kabóca 2013.05.10. 13:17:31

az utcakereso.hu oldalon eddig is el lehetett érni az összes ingatlan.com hirdetést, évek óta tök jól működik

g-dúrban zúgó kabóca 2013.05.10. 13:19:50

@abarni: igazi, jól működő antiingatlanos oldal, micsoda gyönyörűség lenne!! Esetleg egy helyesírási teszt lehetne a belépő, azon minden ingatlanos megbukna.

oooooh 2013.05.10. 13:40:57

@g-dúrban zúgó kabóca: az ingatlan.com-on sem a pontos helyet jelölik meg, mert az ingatlanosoknak nem érdeke, hogy a vásárló közvetlenül az ingatlanra találjon. A térképes ingatlanportáloknak ez a gyengéje. Az antiingatlanos térkép alapú portálok jók lehetnek. Kíváncsi vagyok, hogy a nemkellingatlanos.hu - népszerű lesz-e?

g-dúrban zúgó kabóca 2013.05.10. 13:51:36

@oooooh: az utcakereso.hu-n az ingatlan.com azon hirdetései jelennek meg, ahol az utcanév vagy a városrész-név fel van tüntetve. Ha rákeresel bármelyik utcára és ott az ingatlan funkciót választja, kidobja azokat a hirdetéseket, amelyek azon utcában vannak. Én a lakáskeresői oldalon állok, de engem nem zavar, hogy nem tudom a házszámot, ahhoz az utca is untig elég, hogy felmérjem, érdekel-e a dolog vagy sem. Én legalábbis nagyon szeretek így, utcák alapján keresgélni, tök sokat segít.
süti beállítások módosítása