komlo-nagy.jpg

Az ország legszebb Kádár-címere kapcsán vetette fel Aeidennis, a Dunai szigetek bloggere, hogy mennyi érdekes magyar településcímer van (bár ő azért sarkosabban fogalmazott). Nos kicsit körbenéztem a Nemzeti Jelkepek oldalon, ahol nagyon szépen és részletesen közzé vannak téve az önkormányzati címerek is és kiválogattam párat, ami számomra érdekes volt. Nem feltétlenül vicces, vagy béna, vagy modern, hanem egyszerűen érdekes. (A képeket a nemzetijelkepek.hu oldalról vettem át, a települések nevére kattintva további részletek is megtudhatók a címerről.)

Itt van például Sárok község numerikus alapú címere (a részletes leírásból az is kiderül, hogy melyik szám, betű mit jelent).

Sarok_265.jpg

 

Érdekes elemek fedezhetők fel Mátraderecske címerében is, melyé alighanem a legkülönösebb hivatalos címerleírás: "A pajzs jobb oldali aranymezejében zöld dombon fekete oszlopvár, a bal oldali mező vágott felső kék mezejében világosabb kék hullámcsík, a hullámokban három, kör alakú ezüstfehér gázbuborék, a hullámok felett ezüstfehér térben négy, kör alakú kék gázbuborék, a bal alsó mezőben ezüstfehér fugázású téglasorok." 

Matraderecske_265.jpg 

Persze nem csak olyan direktben lehet utalni geológiai kincsekre, mint Derecskén Magyarország egyetlen mofettájáraNagylengyel címerleírásánál például az áll: "A kutya szájában lévő égő fáklya jelképezi a gázlángot is, hiszen a zalai kőolajat először Nagylengyel határában találták meg az amerikaiak."

Nagylengyel_265.jpg 

A települési nevezetességeket bemutató címerek közül Tiszakeszié hordozza a legegyértelműbb utalást: egy kecsege van rajta minden fölösleges körítés nélkül.

Tiszakeszi_265.jpg 

Ennél valamivel összetettebb üzenetet hordoz Szőce címere. Megjelenik rajta IV. Béla, aki a tatárok elől menekülve a település határát is érintette, valamint a tőzegmoha, mely "Szőce község szigorúan védett természetvédelmi területének európai jelentőségű védett növénye". Nem hiszem hogy bárhol a világon lenne még címer tőzegmohával.

Szoce_265.jpg

Ezzel el is érkeztünk a naiv művészek bájos alkotásaihoz, melyek hosszú sorából most csak Belecska... 

Belecska_265.jpg

 

...és Újléta címerét másolom ide.

Ujleta_265.jpg

Végére hagytam a kedvencemet, Komló címerét. mely egyáltalán nem valami rendszerváltáskori heraldikai rémtett, hanem több mint kétszáz éves hagyományokon alapszik, mégis meglepő lehet mindazoknak, akik nem látták még korábban:

komlo.jpg

A leírás szerint egy "szakáll nélküli vadember halmon álló figuráját" látjuk. Jól megkülönböztethető például a Miszla címerének szereplőjétől, ott ugyanis egy  "fekete hajú és szakállú vadember növekszik, fején zöld lombkoszorú, ágyékát is zöld levelek takarják, jobbját csípőjén nyugtatja, baljával vörös-ezüst zászlót emel."

Miszla_265.jpg

Ez utóbbi kis címer reneszánsz eredetű. Érdekes, hogy épp ilyen csípőre tett kezű, tárgyat fogó vadember látható  Budapest legöregebb máig megmaradt köztéri domborművén is. Pár száz éve nagyon menő lehetett, de tulajdonképpen ma is az...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: marketing komló címer vas megye baranya megye heves megye tolna megye mátraderecske sárok borsod-abaúj-zemplén megye hajdú-bihar megye miszla újléta belecska szőce tiszakeszi nagylengyel

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr505247767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.04.26. 11:41:31

Jópofa összeállítás :)
Budapest kerületeinek címereiről itt van egy leírás kevés képpel, de vicces szöveggel (Bárkay Tamás)

nol.hu/kult/20130307-halkan_dongicselo_anjou-liliomok

KevinMulder 2013.04.26. 15:16:32

Mátraderecske címerén a jobb és a bal oldal fel van cserélve? Mert a leírás alapján ...

Sir Nyű 2013.04.26. 15:17:52

Mátraderecske meg van tükrözve vagy a heraldikában az a jobb/bal oldal a pajzson, amit nem látunk, mert magunk előtt tartjuk?

Uva 2013.04.26. 15:18:13

ezek mind baromira kiralyak, szedjetek ossze meg!! :)

KingKenny 2013.04.26. 15:30:06

@KevinMulder: Lehet. De az is lehet, hogy a kétség kívül szörnyű címerük ellenére azért mégis utánajártak némileg a heraldikának, így tudják, hogy címer(pajzso)t mindig a címer(pajzs)tartó szemszögéből nézünk, ezáltal amit így szemből nézve jobb oldalinak látunk, az a bal oldala, amit bal oldalinak látunk, az a jobb oldala. Olyan ez, mint a fociban, mikor tisztán látod, hogy a csatár a bal alsó sarokba rúgta a labdát, a kommentátor meg végig azt kiabálja, hogy a jobb alsóba rúgta. Na ja, mert ott meg a kapus szemszögéből nézzük, hogy mi a jobb és mi a bal. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 15:30:22

van köztük kifejezetten vicces is.

Van még??

bioLarzen 2013.04.26. 15:32:13

Mekkora már, hogy a sároki címer tervezésekor még annyi igényesség sem volt, hogy legalább azt a rohadt Times New Roman betűtípust átállítsák a számoknál - a betűnél meg sima Arial azt kész :)

"Sárika, maga ért a kompjúterhez. Itt a skicc, csinálja már meg nyomtatósba."

bio

afazekas 2013.04.26. 15:35:29

@Hóhér Tibi: A szlovákok címerei kb 90 évesek...

bioLarzen 2013.04.26. 15:35:34

Édes istenem, ez az újlétai címer... Kíváncsi vagyok, a nagyvilágban hány (eredetileg is) Painttel készült településcímer létezik :)

bio

Roan 2013.04.26. 15:37:09

@KevinMulder: Nem, a heraldikában az oldalakat a pajzs hordozója szerint értelmezik. Magyarán meg vannak cserélve az oldalak.

AFulgens 2013.04.26. 16:17:45

@Roan: nincsenek. Ha en vagyok a hordozo, akkor nekem jobbra (a jobb kezem fele) esik a tornyos resz.

lehuto 2013.04.26. 16:20:45

Nem tudom, az a nagylengyeli címer mikori, de a benne lévő sárkány egyértelműen a Báthory család címerében lévő sárkány gyenge koppintása. Mindenesetre az a gyufás kutya felbecsülhetetlen... :D

N48 2013.04.26. 16:27:36

@Sir Nyű:
A heraldikában az oldalak a pajzs tartója szemszögéből vannak meghatározva.

KevinMulder 2013.04.26. 16:47:26

@Roan: Nos, akkor ma egy kicsit műveltebb lettem :)

hamisnero 2013.04.26. 18:04:01

a nagylengyeli címeren a kutya tüzet ad a sárkánynak? vagy a sárkány eldobta a tüzet, a blöki meg visszahozta? vagy tüzel a kutya, a sárkány meg rákattant? de hogy jönnek ide az amerikaiak? és hol vannak a nagy lengyelek? miért nem olyan a címer, mint a Żywiec-i sörök címkéjén, annyi eltéréssel, hogy a népviseletbe öltözött lengyel egy amerikai kőolajfúróval táncol? és nem kék mezőben, hanem gázmezőben.

askandtell · http://magankozugy.blog.hu/ 2013.04.27. 21:53:40

A sároki címernél mintha lemaradtak volna a képről a színek.
A címer alakja: alul kerekített pajzs, négyes osztással, a keret és az osztás színe arany(!).
...
A jobb felső mezőben bordó szalaggal átkötött búzakéve, mely a község mezőgazdasági profilját szimbolizálja, alatta zöld terület, mely a termőföldet jelképezi. A bal alsó részben főnixmadár (bordó és arany), a község újjászületését jelképezi."
A színek egy része egyszerűen szürke, a "bordó" meg inkább sima piros. De az önkormányzati honlapon is így néz ki, szóval nem igazán értem, hogy miért nem csinálták meg rendesen.

oleszt 2013.04.29. 12:02:41

Kár, hogy a kivitelezés egyiknél sem olyan jó, mint az ötlet. Nem volt rá idő? Vagy miért ilyen igénytelen formában használják?
süti beállítások módosítása