megalloboszi.jpg

A fenti kép elsőre akár az Indafotó szégyenfalgyűjteményében is szerepelhetne, ahol a legbunkóbb módon parkoló autósokat gyűjtik. Ám erről szó sincs. Ez ugyanis a látszattal ellentétben nem egy buszmegálló.

A képet Király Márta küldte az ittlakunk.hu oldalra, és egy furcsa jelenséget ábrázol: busz már évek óta nem áll meg itt a XII. kerületi Böszörményi úton, az autósok pedig teljesen logikusan visszafoglalták az út szélét. Persze a tábla az tábla, szóval aki itt áll meg az szabályt sért. Szóltak hát, hopgy el kellene tüntetni. A fotó megjelenése után példás gyorsasággal intézkedett a BKK: a megállót felszámolta. A történet azonban itt még nem ért véget.

Városjáró ugyanis arra figyelmeztetett az ittlakunk.hu XII. kerületi Facebook-oldalán, hogy:

 

"Az évek óta használaton kívüli Böszörményi úti buszmegállót a BKK forgalomtechnika múlt héten, időközben felszámolta. Ettől függetlenül a korábban kirótt bírságoktól jelenleg nem tudnak/akarnak eltekinteni a Fővárosi közterület-felügyeletesek - noha azokat bevallottan a bevételmaximalizálás miatt rótták ki az autósokra. Jelenleg több panaszbeadvány is fut a szemellenzős bírságolás kapcsán"

 

FRISSÍTVE: A témában Váczi János, XII. kerületi alpolgármester levelet írt a fővárosnak, mely itt olvasható (pdf). A témával pedig a kerületi újság is foglalkozott (pdf), amit szintén elküldött nekem Hegyvidék önkormányzata. Ha esetleg valaki arra jár, mesélje már el, most épp mi a helyzet. Mert ha még mindig kinn van a tábla, akkor (ahogy írtam is a posztban) bizony teljesen joggal büntetik az ott parkoló autósokat.

FRISSÍTVE 2.: Városjáró küldött egy képet, amin látszik: a megállónak nyoma sincs már.


Vagyis nem lehet a kinn felejtett busztáblára sem hivatkozni a büntetésnél, legfeljebb a szintén indokolatlanná vált (és jóval nehezebben észrevehető) sárga csík miatt. Kíváncsian várom a további fejleményeket.

FRISSÍTVE 3.: Az Urbanista történetének legtöbbször update-elt bejegyzéséhez a Budapesti Közlekedési Központ is elküldte tájékoztatását, mely alább olvasható:

 

"A tömegközlekedést akadályozó járművek elszállítását 2013-ban kezdte meg a BKK. Ennek során többször szállítottak el a XII. Böszörményi út 12. és az Alkotás utca 21. szám előtt lévő villamospótló-busz megállójában szabálytalanul várakozó járműveket. Az elszállításokról készült jegyzőkönyveket, napi jelentéseket a BKK Közút minden esetben megvizsgálja és keresi a lehetőségeket a forgalmi rend olyan módosítására, melyben a járművezetők hibájának, szabályszegésének minimális a lehetősége.

 

A felülvizsgálat alapján a fenti megállóhelyeket áthelyeztettük úgy, hogy azok a parkolóhelyek számát ne csökkentsék, hanem egyébként is a megállási tilalom hatálya alatt álló útszakaszra kerüljenek. Az új helyeken a villamosok pótlása esetén megálló pótlóbuszok a közúti forgalmat ugyan kis mértékben akadályozzák, de a villamos megállóhelyek peronszigetéhez jelentősen közelebb kerültek."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés busz megálló böszörményi út alkotás utca xii. ker németvölgy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr735238586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.04.22. 09:46:06

Nem ismerem a környéket, de ez nem egy villamospótló megálló?

KeMa 2013.04.22. 10:42:47

Miről beszélünk? Amíg a tábla kinn volt, a parkolás szabálysértés, a bírság jogos. Akkor is, ha az a buszmegálló már rég használaton kívül van.

arod75 2013.04.22. 12:35:49

oh, a Bartók Béla út végén a múlt héten az éjjeli busz megállójából szállíttatták el a nappal ott parkoló autókat. A Közter.esek kicsit benézték a táblát (ott volt a kiegészítő, hogy nappal lehet). Csak sajnos sokaknak sokba került az autószállítás.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 12:41:15

@KeMa: Arról beszélünk, hogy a leszereléssel beismerte a BKK hogy már évek óta csak hanyagságból és szívatásból (értsd: bírságolhatóság) hagyták meg a megállót. Mert sem áéjjeli, sem pótlóbusz ne használta amióta a 102/21-es nem itt állt meg.
Az meg hogy Váczi mit vetít a buszmegállókról úgy általában a kerületi szócsőlapban, édesmindegy. Köze nincs a fickónak ehhez a dologhoz.

~dá~! A megálló 10 napja ki lett szedve, a helye pedig be lett betonozva.

KeMa 2013.04.22. 13:31:03

@városjáró: De amíg kinn volt, addig a szabály vonatkozott rá.

Mellesleg aki odaparkolt úgy, hogy látta a táblát, az meg is érdemli, hogy megbüntessék. Független attól, hogy üzemel-e a megálló, vagy sem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 13:49:24

@KeMa: Látom, íróasztal mögül vagy ennyire okos. Nos, ez egy felhagyott megálló, amit a hanyag BKK "elfelejtett" felszámolni. A Főv-köztf.felügy meg rárepült (ráreptették,) és elkezdett bírságolni. Ami a nettó kibaszásról szól - nem a rend fenntartásáról. tekintve hogy nemlétező problémát próbál szankcionálni. Ráadásul most, hogy nincs már tábla, a szintén "véletlenül" meghagyott sárga csík lehet a további ál-indok a sarcra.

Pedig ideje lenne a polgárokért dolgoznia a hivataloknak és nem önmaguk igazolásáért. Tudom hogy a berögzült csinovnyik lét ezt erősen megnehezíti, de attól még itt lenne az idő a felnövéshez!

KeMa 2013.04.22. 13:52:59

@városjáró: Rosszul látod, napi szinten közlekedek autóval a városban.

Az, hogy a tábla leszerelése után is bírságolnak, az valóban nem korrekt, és azért nem csak lehet, de kell is "pereskedni".

De amíg kinnvolt, az bizony érvényes volt.
Egy autós nem bírálhatja felül a kinnlévő táblákat, csak azért, mert tudja, hogy nem áll meg ott már busz. Ahogy én sem bírálhatom felül nap mint nap azt a stoptáblát, ami megfog reggelente, de a büdös életben nem jött még ott autó, amit el kellett volna engednem miatta.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.22. 13:58:42

@városjáró:

"Ráadásul most, hogy nincs már tábla, a szintén "véletlenül" meghagyott sárga csík lehet a további ál-indok a sarcra. "

- Nem feltétlen. Attól függ, milyen tábla van a megelőző kereszteződésben. Ha nincs tábla, akkor a vonal viszont ér.

Sir David, The nuclear guy 2013.04.22. 14:04:15

KeMánál a pont, amíg kint van a tábla, addig bizony ott parkolni tilos, akár van értelme a táblának ott lennie, akár nincs.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.22. 14:09:23

@Sir David, The nuclear guy:

Azt se árt megvizsgálni, miért van ott egy tábla.

Ha például kiteszek egy STOP táblát az M7-esre a Váli pihenő felhajtójánál a FŐPÁLYÁNAK, akkor ott lehet bírságolni ezerrel, kérdés a STOPnak oda mi értelme.

KeMa 2013.04.22. 14:09:49

Sárga csík témában a KRESZ azt írja:

"18. § (1) Az útburkolati jelek:
l) megállóhely (158. ábra); menetrend szerint közlekedő autóbusz- vagy trolibuszjárat megállóhelyét, illetőleg taxi állomását jelzi; a jel kiegészíthető a megfelelő járműre utaló felirattal;"

"40. § (5) Tilos megállni:
h) más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;"

Tehát, ha a sárga csík kinnvan, továbbra sem szabad ott megállni.

Sir David, The nuclear guy 2013.04.22. 14:12:37

Így van. Az indifferens, hogy teljesen feleslegesen van ott.

Ez pont olyan, mint hogy a KRESZ szerint vasúti átkelőnél akkor is meg kell állnia az embernek, ha pontosan tudja, hogy az egy olyan iparvágány, amin utoljára akkor ment vonat, amikor még a kalászos címer volt érvényben.

KeMa 2013.04.22. 14:13:16

@KeMa: Akarom mondani, a szöveg szerint tábla is kell.

Sir David, The nuclear guy 2013.04.22. 14:15:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Ebben nincs vitánk. De a tény az, hogy ha ott stoptábla van, akkor a KRESZ szerint meg kell állnod. Ez van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 14:45:56

Elszakmázgathattok még itt kispajtások, a tényen ez mit sem változtat. Jelesül,hogy a BKK a Fővárosi Közterület-felügyelettel karöltve a kibaszásos bírságolásra játszik mind a mai napig. Ez minden civil számára a világos.

nyuszy 2013.04.22. 14:47:56

@Sir David, The nuclear guy:
Majdnem.
"„ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” (11. és 12. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni."
Azaz ha egy egyenes szakaszon van kinn a STOP-tábla, akkor nincs tennivalód, mivel nincs kereszteződés.
Még egy felhajtónál is vitatható, hogy érvényes-e, hiszen egy autópályán ilyen nem lehet.
Városban viszont bárhol szabályos lehet egy buszmegálló.

nyuszy 2013.04.22. 14:49:33

@városjáró:
Szerintem azt senki nem vitatta, hogy köcsög dolog egy nem használt buszmegállóban büntetni, ahogy egy indokolatlan 30-as táblánál is az.
De ettől még jogszerű, és ha valakinek van egy kis esze, akkor már rég jelezte volna az illetékeseknek, hogy szedjék le a táblát.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 14:54:57

@nyuszy: Látod, valakinek volt egy kis esze, és jelezte :) Ki is szedték a táblát - amit már 3 évvel ezelőtt alapból meg kellett volna tenniük. Vagy ha nem éve, akkor aznap amikor odafentről kiadták a utasítást hogy mehet a csúsztatott módon jogos bírság.

Egy percig se higgye senki, hogy véletlen volt az elmúlt hetek bírságolása.

nyuszy 2013.04.22. 14:58:21

@városjáró:
De ez így normális. Valakit zavar, szól a hatóságnak, az meg intézkedik.
Kicsiny városom vezetése viszont írásba adta, hogy leszarja a KRESZ által előírt táblákat. Na ez a gáz, mert ilyenkor nem tudsz érdemben tenni az ökörség ellen.

Azt meg tudjuk, hogy pénzbehajtás van, minden téren. Ez ellen főleg azt lehet tenni, hogy próbálsz nem bekerülni az önként adózók körébe.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 15:00:55

@nyuszy: A gond az, hogy amelyik cég/hivatal ilyen sunyi pénzbehajtásban részt tud venni, az egyéb galádságokra is képes! Ami alsó hangon sem mondható polgárbarát működésnek.

KeMa 2013.04.22. 15:04:35

@városjáró: Érdekesmód, engem még sohasem büntettek meg így... Vajon miért?

nyuszy 2013.04.22. 15:06:53

@városjáró:
Ez igaz. De én hiszek a viktimológiában, illetve nem akarok úgy járni, mint a viccben a vadász.

Ha valakinek az a célja, hogy hőzönghessen a neten, hogy mennyire geci a hivatal, a kormány meg az egész ország, akkor továbbra is oda kell parkolni, ahol büntetnek. Meg továbbra is lehet 80-nal járni városban 50-es korlátozásnál.
Én meg inkább kibírom hőzöngés nélkül, de lehetőleg elkerülöm a fizetős helyzeteket.

KeMa 2013.04.22. 15:07:53

@nyuszy: Valahogy erre akartam kilyukadni én is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 15:09:48

Nekem is csak az intézményesített szemétkedés bassza a csőröm. No, de nem is vagyok hivatalnok...

nyuszy 2013.04.22. 15:27:36

@városjáró:
Az nekem is. De mivel jogilag megáll a dolog, erre három megoldás létezik:
- gyújtogatás, tüntetés, ilyesmi (nem hiszem, hogy hatékony)
- választáskor más pártra szavazás (ebben sem nagyon hiszek)
- emigráció (akkor meg majd rájössz, hogy kint sem fenékig tejfel a kolbászból lévő kerítés)
Szóval ha ezek egyike sem játszik, akkor marad az, hogy nem adsz nekik okot arra, hogy fizetned kelljen.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 21:12:35

@nyuszy: az első a nyerő! nyilvános megkövezéssel egybekötve. másból nem ért a hatalom és annak csinonvyikhada.

nyuszy 2013.04.22. 21:59:33

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Tudom. De az autópálya definíciója szerint neked nem lehet stoptáblád.

@városjáró:
Elvben szép, de a gyakorlatban meg működik a "majd megunják, és hazamennek".

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.22. 23:24:28

Kis adalék a "tisztességes és előrelátó" BKK-ról és Közter-felügyeletről.

A megállót kb 3 éve vonták ki a forgalomból. Miután ez megtörtént, igen hamar lekerült az oszlopról a menetrend-keret és a megállónév is. Maradt a piktogramos kukás oszlop. A cikk-cakk felfestés közben meg lekopott. A helyiek látták, hogy itt se nappal, se éjjel, se villamos üzemzavar esetén nem áll meg többé semmi - és beparkolták a szakaszt. És ez senkinek sem okozott fennakadást. Egészen március végéig. Amikor jött a BKK és felöltöztette az oszlopot. Rátették a dohányzást tiltó táblácskát, meg hogy villamospótló megállóhely. Helyükre azon nyomban befutottal közteresek és már lőtték is ki a bírságokat. Ez ment kb 2 héten át. Aztán egyszer csak újból csupasszá vált az oszlop, majd a megszívatott autósok panaszai nyomán végül le is lett szerelve.

Mondhatnánk, hogy mindez csak a véletlenek rossztékony egybeesése, de nem mondjuk. Mert ez nem más mint hivatali szándékkal elkövezett szívatás. Ami védhetetlen.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.04.22. 23:37:57

@városjáró: vagy tényleg villamospótló megállónak szánták és akkor lesz anyázás, ha valami miatt pár napig nem jár majd a villamos...

Lajos ghr 2013.04.22. 23:47:00

az autóval nem parkolni kell hanem menni:)

ROTFL Manó 2013.04.22. 23:52:23

@városjáró: Szerintem az lenne igazságos Mátyás királyhoz méltó megoldás, ha a buszmegálló hivatalos felszámolása óta kiszabott összes bírságot azzal a BKK/BKV/önkormányzati alkalmazottnak kéne kifizetnie, akinek a feladata lett volna a táblát három éve leszereltetni, de lustaságból, vagy mittudomén miért szart rá megtenni!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.23. 00:31:07

tegyunk tisztaba dolgokat!!!

3. ovezet es 350 Ft / ora, ha en ugyan ugy allnek meg ott ALLANDOAN mint az ottlako az nekem lenne ~ 650e
ahhoz kepest ez apro, mas kerdes? majd legkozelebb en is atmegyek a piroson, elvegre nincsen ertelme megallni...

amugy jol latom az egy OTP a foton? igazan kirakhatnanak par motort :)))

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.23. 00:41:46

amugy ez epic, hogy mekkora nagy felhaborodas van a torveny betartatasabol, de az hogy ott hianyzik egy fa azt ugy tunik mindenki leszarta...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.04.23. 00:44:23

@városjáró: "Látom, íróasztal mögül vagy ennyire okos. Nos, ez egy felhagyott megálló, amit a hanyag BKK "elfelejtett" felszámolni"

csak en latom itt a disszonanciat?
ember ha van egy tabla amit a kormany mogul latok es betartom az pont azt jelenti hogy az autoban ulok egy kozlekedesi helyzetben es nem egy iroasztal mogott

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.04.23. 05:20:51

Van már jobb bevételi forrás, mint a tábla. Az új játék neve: Hadd lám mit viszel a csomagtartóba? www.hir24.hu/baleset-bunugy/2013/04/22/porul-jar-akinel-asztallabat-talal-a-rendor/ Üdv

Don Quixote de la Ferko 2013.04.23. 06:54:03

A szokásos hiszti. Autós szarik a KRESZ-re, oszt ha jogosan megbüntetik, akkor még neki áll feljebb.
Ez egy ilyen ország. Tahó, bunkó parasztok tömkelege mindenhol.
Éljen Európa balkáni sarka.

Don Quixote de la Ferko 2013.04.23. 07:00:48

Tetszik nekem az a pénzbehajtós duma.

Ember. tartsd be a szabályokat, oszt nem hajtank be rajtad egy fillért sem.
Ja, hogy szarsz a szabályokra? Ez egy ilyen játék, akkor fizetsz.

Kettő darab 30 ezres kamerás parkolási bírsággal megtanítottak arra, hogy figyeljem, hol állok meg. Aki erre nem képes, az ne sipogjon, és ombudsmanóhoz rohangáljon, hanem fizessen, az a dolga, azért tartják.
Elhiszem, hogy sokkal jobb a kapu előtt megállni, de a város erre nem mindenhol alkalmas. Ha nem tetszik, el lehet húzni egy tanyára, ott nincs gond a parkolással.

hamisnero 2013.04.23. 07:31:26

tényleg nem értik. nem az a baj, hogy aszabályt be kell tartani, hanem az, hogy az adott helyen nincs oka, értelme, célja a szabályozásnak. de jure itt tilos parkolni, de facto meg nincs buszmegálló, azért sem a hipotézis, sem a szankció nem állja meg a helyét, mert a tény, az élethelyzet hiányzik. ugyanaz a baj a kint felejtett 20-as táblákkal, az értelmetlenül alkalmazott szabály a szabálykövetési hajlandóságot erodálja. az így kiszabott bírság pedig szabályos, de nem etikus.

halaloszto 2013.04.23. 08:14:15

@városjáró: arrol szol itt a tema, hogy a kozterulet felugyeletnek mi a kuldetese?

az hogy a kozteruleten rend legyen, vagy az hogy mindenki meg legyen birsagolva akit lehet?

az ember azt hinne, hogy az a cel hogy senki ne parkoljon szabalytalanul, de ez nem igaz, mert ez a letet veszelyeztetne a kozteruletfelugyeletnek.

Vajk

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.23. 08:24:57

@halaloszto: enek a sztorinak sajnos ez a lényege. lehet itt hegyibeszédet tartani a "szabály az szabály" dologról, attól ez még egy etikátlan, értelmetlen és morálisan is káros történet volt.
hasonló volt a szitu annó a marczibányi térnél is. amíg nem lett fizetős, agyba-főbe bírságolták az garas utcai padkán állókat, aztán hipp-hopp eltűnt a tábla, megjelentek az automaták és máris nem zavarta a köztereseket a korábban "forgalmi akadályt jelentő kocsik" parkolása... a lényeg hogy dőljön a léééééé!

Netuddki. 2013.04.23. 08:25:08

"Mert ha még mindig kinn van a tábla, akkor (ahogy írtam is a posztban) bizony teljesen joggal büntetik az ott parkoló autósokat."

Na álljon meg a menet! Ha egy buszmegállót megszüntetnek, akkor a "hatóságnak" mennyi ideje van beszedni a táblát?

Ha én nem vagyok ismerős a környéken, akkor bizony nem fogok a tábla miatt ott megállni. Aki viszont tisztában van vele, a buszmegálló nem létezik és megbüntetnék SZVSZ minden alapja megvan arra, hogy erre hivatkozzon!!!
Aki ebben az esetben büntetést érdemel az bizony az aki nem szedette be a táblát. Ugyanis nem a táblától lesz ott buszmegálló hanem attól, hogy megáll ott a busz. A tábla csak jelöli a helyet. Ezért büntetni szopatás, főleg, hogy a közteresek akár le is szerelhették volna a táblát ha már arra jártak...

Netuddki. 2013.04.23. 08:29:33

@városjáró: Nem öreg! Ennek a sztorinak az a lényege, hogy trehány volt az állampolgárok érdekében megválasztott hatóság. Az orrukat bele kell dörgölni a saját piszkukba akkor lesz itt rend! Meg kell tanítani nekik kitől is veszik fel a fizetésüket! Nem kell az ilyen és hasonló ügyekbe beletörődni. Persze ehhez a zembereknek is oda kell tenni magukat. Az önkormányzati kényelmes székekből nem fognak ezek szerint intézkedni, csak ha muszáj. És ez nagyon nincs jól...

poteka 2013.04.23. 08:29:36

Engem néhány éve a Kosztolányi Dezső téren a nagy térrendezés után az autóknak kialakított parkolóhelyen bilincseltek meg. Az ok: hiányzott (még) a parkolást megengedő tábla a parkolóhely mellől, így addig tulajdonképpen járdának számít. Amúgy egy sehonnan sehová nem vezető, karókkal a járdától elszeparált, díszkő helyett nagy kockaköves, egyik oldalon beton mellvéddel határolt 2x2 autónyi terület.
Azóta kitáblázták. Mikor ráérdeztem a bakteroknál amíg tilosban állva vásároltak a Lipóti pékségben, csak annyit mondtak: lakossági igény miatt változtattak a szabályokon. Ja, az volt az igény, hogy nem büntessenek meg ok nélkül.

Netuddki. 2013.04.23. 08:35:04

@hamisnero: "az így kiszabott bírság pedig szabályos, de nem etikus."

Nem vagyok benne biztos, hogy szabályos. Aki tisztában van vele, hogy ugyan a KRESZ szerint jogosan, ugyanakkor indokolatlan szabályok miatt büntet az szerintem bűncselekményt követ el.

Ennyi erővel akár azt is megcsinálhatnák, hogy minden héten máshova kiraknak 1 buszmegálló táblát és büntetnek.
Gondoljunk csak az Egér úti 70-es tábla hiánya miatti büntetésekre. Sajnos sokkal kisebb volt a visszhangja mint amit érdemelt volna. Ráadásul mindehhez ombudsmani közbenjárás kellett? Felháborító! A rendőrség (is) a korrupció melegágya ezek szerint. A hal meg mindig a fejétől bűzlik...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.04.23. 08:52:07

Vicces, 4 éve pont egy tábla-ügy volt az utolsó csepp a döntésemben: elhagyom az országot.
kb 2 éve minden nap ugyanott parkoltam. Trükkös hely, van ott nyomitábla a környéken, kórház sárga csíkkal, ahol tilos megállni, satöbbi. De egy 5 perces terpeszemle után nyilvánvaló volt, melyik méteren szabad, melyiken nem szabad parkolni.

Egy szép augusztusi nap pedig mikuláscsomag vár hatezerről, mert állítólag ott megállni tilos. Nos körülnézve, jogos, tényleg ott a tábla. Mikor kerülhetett oda? Nézem a táblát, gyönyörű csillogó bilincsekkel van rögzítve zsírúj aluminiumoszlopra, az oszlop aljában meg még csillog, folyós a szurok, bitumen vagy mi. Mondom király, kb 4 napja nem mozdult a kocsi, halál biztos, hogy ezt parkolásom után ültették ide. Nézem, az egész kocsisor végig van büntetve. Fellebbezek, de a közteresek a táblás cégre mutogatnak, a táblások is akartak valami papírt, végül be lett fizetve. Ország nyert hatezret. És bukott havi kétszázötvenezer adót.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.23. 09:06:50

nem tudom, tudjátok-e, de már fut a budapesti google street view! tökjó!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.23. 09:14:15

@Eltévelyedés: ez a város az a hely, ahol a semmi szolgáltatásért is pénzt kérnek. még akkor is, ha az út amit karban kéne tartaniuk, és amin immáron pénzt szednek, jelesül egy elhanyagolt földút!
www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/117/fizetos-parkolas-folduton

bnyuszi 2013.04.23. 09:37:35

@nyuszy: stoptáblád autópálya felhajtónál akkor van, ha a sávlezárás/sávelhúzás miatt az autópálya jobb szélső sávja a gyorsítósávra, leállósávra van terelve.

humorpalanta 2013.04.23. 17:49:49

1: Olyan nincs, hogy megszüntették a buszmegállót, de még ott van. VAGY megszüntették VAGY ott van. Az, hogy jelenleg nem áll meg ott busz, attól függetlenül egy buszmegálló. Mint a BKK válaszából is tökéletesen kiolvasható, villamospótló autóbusznak hagyták meg azt a megállót, amit beparkoltak, s emiatt nem lehetett arra használni, amire tervezve lett, s áthelyezték, hogy lehessen használni, ha kell, még akkor is, ha átmenetileg így majd zavarja a közlekedést. Köszönjük, így tényleg jobb.
2: Az, hogy emberek nem képesek beismerni, hogy ők a hülyék, már nagyon idegesítő tud lenni. Beparkoltál a buszmegállóba, tehát szabályt szegtél. Tehát megbüntethetnek. Akkor pedig fizethetsz. Kész.
3: Megszüntették a megállót, de miért kellene elállni a büntetéstől? Amíg kint volt a megállótábla, addig ott nem szabadott megállni. Tehát szabálytalan volt. Stb.
4: Felhajtó nem kereszteződés. Kereszteződés az, ahol kettő vagy több út szintben keresztezi egymást. A felhajtó nem keresztezi szintben az autópályát. Ergó STOP tábla sem lehet ott. Zseni volt aki ezt a példát felhozta.
Ez a megállós dolog olyan, mintha lenne egy gyár magánkézben, s a telek körül lenne kerítve. A gyárat lerombolhatják, vagy akár használaton kívül is helyezhetik, az továbbra is magánkézben marad. ha bemászol a kerítésen, vagy a lerombolt kerítésen átmész, ugyanúgy letartóztathatnak és feljelenthetnek, mert magántelek. De akár mondhatnánk a metróalagutat is. Vagy a vasúti síneket, azt úgyis szeretik az emberek használni. A MÁV területére sem léphetsz be engedély nélkül, mert veszélyezteted a saját életedet és a közlekedés biztonságát is, s ezért akár rendőrt is hívhatnak rád, s fel is jelenthetnek. Te csak az utasok felé megnyitott területeken tartózkodhatsz. Ha lemész a vágányok közé, feljelenthetnek, még akkor is, ha elüt a vonat. Be kell tartani a szabályokat, vagy tiltakozni ellenük, de nem megszegni őket.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.23. 20:17:19

@humorpalanta: Nem hiszem, hogy ebben a formájában élő megállónak kellett-e tekinteni ezt a területet. A piktogramos táblán kívül ugyanis semmi más (se felfestés, se menetrend, se kiegészítő tábla) nem jelezte hogy használatban lett volna - mint ahogy nem is volt. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy leszerekték.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.23. 20:37:53

@humorpalanta:

"4: Felhajtó nem kereszteződés. Kereszteződés az, ahol kettő vagy több út szintben keresztezi egymást. A felhajtó nem keresztezi szintben az autópályát. Ergó STOP tábla sem lehet ott. Zseni volt aki ezt a példát felhozta."

De kereszteződés. Ahogy a T-elágazás is (ott sem keresztezi egymást két út).

De legalább már tudom, kik azopk a marhák, akik az Érd előtti 100-as táblára hivatkozva Akarattyáig 98-al mennek.

humorpalanta 2013.04.23. 22:58:26

@városjáró: Nincs olyan, hogy élő megálló. Megálló van. "A piktogramos táblán kívül semmi" És? Nem is kell. A KRESZ tökéletesen leírja, hogy a busz piktogrammal ellátott négyszögletű tábla jelzi a buszmegálló helyét.Előtte 15 és utána 5 méteren belül megállni tilos, kivéve ha az útburkolati jelből más következik. Itt van benne a KRESZ-könyvemben. A tábla ott volt, semmi más nem számít. Jogilag onnantól kezdve büntethető az ott álló egyéb jármű, mint busz.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Elnézést kérek, kihagytam az egymásba torkollást és az elágazást. Ez a T-elágazás. Elnézést, nem tudtam tökéletesen megfogalmazni. Attól függetlenül nem lehet ott STOP tábla.
Az autópálya-felhajtó nem torkollik, nem keresztez, egyszerűen megszűnik. A lehajtó már torkollik.
Köszönöm szépen, az Ön személye is az, ha már így. Erre a konkrét esetre nem tudok válaszolni, habár jártam már arra, de sajnos nincs róla vonalismeretem.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2013.04.23. 23:07:05

@humorpalanta: Dehogynincs. Kibaszok egy megállótáblát és onnantól kaszálok? Lófaszt!

Balaráma 2015.12.18. 18:26:38

KRESZ 17. § (1) bekezdés d) pontja: "a tábla menetrend szerint közlekedő autóbusz megállóhelyét jelzi."

Autóbusz megállóhelyen tehát csak akkor büntethetnek, ha a KRESZ tábla alatt érvényes indulási jegyzék is el van helyezve a megállóhely-jelzőtábla oszlopon. Ha lejárt, vagy nincs, - erről a hivatalos szerv a tényállás feltárásakor köteles meggyőződni - akkor nem büntethet a 17. § alapján (tehát nemcsak a 40. § (5) bek. h) pontját kell alkalmazni, hanem azzal együtt, más jogszabályhelyet is.

Üdv.: 2005-ben jogi diplomát szerzett valaki

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2015.12.20. 18:12:10

@Balaráma: Köszönet a jogszabályért. Mindig jól jöhet - amíg efféle rohadt csinovnyikok igazgatnak kerületeket, mint amilyenek ezek a pokornyikfélék is.
süti beállítások módosítása