52

Templommá alakított mozi New Yorkban. Fotó: nycscout - Scouting NY

A legtöbb funkciója vesztett épület a világ nagyvárosaiban alighanem mozi és templom.

Számos elhagyatott filmszínházról esett már szó itt az Urbanistán, érdekes, hogy többükbe színház költözött vagy költözik (ilyen az egykori Átrium, a Filmmúzeum, az egykori Haladás, melyben ma a Karinthy Színház működik vagy a balatonszárszói kertmozi, és a sort hosszan lehetne folytatni). Mintha Thália bosszút állna most az egykori trónfosztásért.

Persze sok minden más lehet a sorsuk: Bemben épp a múlt héten léptünk föl a zenekarunkkal, számos egykori moziban boltok üzemelnek vagy bankfiók, sokuk eltűnt az átépítések során, több pedig ma is üresen áll.

Hogy templommá alakítsák akármelyiket is, azt nem gondoltam volna. Nem azért, mert ne adná magát, hanem mert a világ tele van kihasználatlan, üresen álló templomokkal.

Hasznosításukról évekkel ezelőtt már posztoltam az Urbanistán is, de azóta is rengeteg templomot hirdetnek eladásra Nyugaton. (Azok a luxusingatlanok is megérnének egy misét, amelyeket saját templommal hirdetnek, bár nálunk is terveztek társasházat beépített kápolnával néhány éve.)

02

Templommá alakított mozi New Yorkban. Fotó: nycscout - Scouting NY

 

Igaz Budapest nem bővelkedik ilyenekben - nagy hirtelen csak a Rákóczi úti evangélikus templom jut eszembe, amelyet mostanában irodaházként próbálnak eladni, illetve a Magyar Szentföld Temploma, amit a XII. kerületi önkormányzat hirdetett meg az ingatlan.com oldalán - van viszont egy csomó zsinagógánk, melyek többségét ma már egész másra használják, mint aminek épült.

A mozik egyházi használatra a Scounting New York blog posztja hívta fel a figyelmemet. A szerző egy olyan épületbe botlott, ami már mozikorában is elég furcsa lehetett "mexikói barokkos" díszítettségével. Persze neki a használat természetes jelenség, őt elsősorban az épület érdekelte.

Nekem viszont furcsa volt a reinkarnáció és legalább ilyen meglepő volt, hogy a használatba vevő kisegyház tulajdonképpen a mozistílust vitte tovább. Ugyanazt a feliratozóhelyet használják és a homlokzatra függesztett kereszt is simán beleférne az eredeti funkcióba.

A belső tere elég mellbevágó. Kicsit olyan, mintha az általam igencsak szeretett Uránia Filmszínház tervezője megvadult volna és egy épületnyi díszítést próbált volna belegyömöszölni minden négyzetméterre.

43

Templommá alakított mozi New Yorkban. Fotó: nycscout - Scouting NY

 

Az eredeti tervem az volt, hogy csak bemutatom, milyen furcsaságok is vannak New Yorkban, meg hogy milyen mókás is az alapítóatya képe:

29

Templommá alakított mozi New Yorkban. Fotó: nycscout - Scouting NY

 

Aztán rá kellett jönnöm, hogy ami magától értetődő az USA-ban, az magától értetődő nálunk is. Hova menjen vajon egy kisegyház Budapesten?

Izraeliták ugyan alig vannak, a zsinagógák többsége mégsem áll üresen, új funkciót kapott, így nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint az Evangéliumi Pünkösdi Közösség Sion Gyülekezete, mely a kőbányai zsinagógában működik.

Valószínű keveseknek felelne meg az Erzsébet körúti lakásban működő Istennő Templom is. 

Az üres filmszínházak viszont kitűnő lehetőséget kínálnak. A Golgota Keresztény Gyülekezet például a New York-palota melletti Horizont (vagyis a Híradó) Mozit vette birtokba, és azzal vártak ismerté, hogy lebontották a védett épület pénztárát, az ugyanis nem kellett nekik.

Az ittlakunk.hu épp a napokban vette sorra az újbudai mozik sorsát, megemlítve, hogy az Etele úti Olimpiában is egy Evangélikus gyülekezet bibliaköre működik. A Wikipédia szerint az egykori Gorkijt (Akácfa utca) "egy vallási közösség használja", a pesterzsébeti Tátrát pedig a Krisztus Szeretete Egyház.

Szóval ami elsőre meglepőnek tűnt New Yorkban, az simán működik itthon, a New York kávéház mellett is.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest mozi new york usa templom átalakítás

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr55132104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.13. 13:26:15

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.03.13. 10:58:45

A Budafok moziból bezzeg autószalon lett :-(

Marilee K. 2013.03.13. 14:35:56

a mi társasházunk földszintjén működik egy kápolna, nyaranta nyitott ablaknál korán kelünk minden vasárnap...

BloodOrange 2013.03.13. 17:38:07

A volt Gorkij az Akácfában most Jehova Tanúi tulajdonában van. Szépen rendben tartott épület, éppen most terveznek egy teljes átalakítást/rekonstrukciót.

emesz 2013.03.19. 01:44:04

A Biblia Szól kisegyház pedig az ijesztő és fura tornyos volt MÁVAG-Kultúrházban van, a dzsumbuj mellett, lakóházak közé bepréselve.

www.rhemacenter.hu/
www.bibliaszol.hu/elerhetoseg
süti beállítások módosítása