knockinaround: DSC 2089

 A fényképet knockinaround töltötte fel az Indafotó Urbanista gyűjteményébe.

Ha valamire, hát erre jó az okostelefon. Mármint megnézni rajta, mikor érdemes elindulni otthonról, hogy ne fagyoskodjunk a buszmegállóban, vagy ne rohanjunk fölöslegesen az átszállásnál. Persze igazán akkor lesznek majd jók ezek az alkalmazások, ha a Synergon-féle rendszerrel valós időben követhetjük a BKK járműveit, nagyjából úgy, ahogy azt a vonatoknál már megtehetjük. Addig is marad a menetrendhasználat és a hit, hogy valóban időben érkeznek a buszok, metrók, villamosok. (Amúgy amióta mobilon nézem a menetrendet, rá kellett jönnöm, hogy a közvélekedéssel ellentétben ritkán késnek).

Az alábbiakban kicsit összevetem az elérhető lehetőségeket, persze pusztán a saját tapasztalataimat felhasználva Androidon - bármilyen más vélemény, vagy itt nem szereplő alkalmazás kritikája jöhet a kommentekbe!

Ja és mielőtt megindulna a morgás, csak és kizárólag a tömegközlekedési menetrendeket/útvonaltervezést vizsgáltam, vagyis nem vettem figyelembe, melyik tud mondjuk autóutat javasolni, vagy hogy a BKK honlapján amúgy tényleg van egy csomó hasznos egyéb dolog.

BKK-honlap


 

Ha az ember a BKK menetrendjére kíváncsi, akkor természetesen először a BKK hivatalos alkalmazását keresi. Ilyen azonban nincs.

Ezen lehet hőbörögni, hogy lám, még erre sem képesek, szerintem azonban teljesen rendben van ez így. Ha valami piaci alapon (vagy csak pusztán lelkesedésből) is működőképes, akkor minek közpénzt költeni egy pont ugyanolyan vagy rosszabb megoldás kifejlesztésére? Természetesen a presztízs érv lehetne, de talán most nem ez a legfontosabb szempont. Szóval nekem a hivatalos app nem hiányzik.

Annál zavaróbb, hogy a bkk.hu oldalnak nincs mobilváltozata. A hagyományos nézetben található útvonaltervező űrlap pedig (ami a Google Maps beágyazott keresője), olykor összeakad a mobilböngészővel.

Bár a BKK-nak vannak nagyon ügyes webes fejlesztései (például a Tarifa 2013 microsite ), ám ami a menetrendet illeti, nagyon gyenge.

0/5 (mobil), 1/5 (hagyományos)

BKV-honlap


Persze lehet mondani, hogy azért nincsenek menetrendek, mert azok a BKV honlapján vannak, amit meg ugye azért nem fejlesztenek mert ott a BKK-é - de azért érzitek az ellentmondást. (És akkor arról nem is beszélünk, hogy mit keres a már emlegetett tarifaalkalmazás a BKK oldalán, miközben a menetrendeket keresve sok kattintgatás után a BKV-éjén találjuk magunkat.)

A bkv.hu igazi őskövület, amin már egy évtizede is elavult volt, hogy alapértelmezett változatában PDF-ben jeleníti meg a menetrendeket (amiről ugye megvan a véleményem). 

Az viszont tetszik, hogy ha kibogarászta az ember a normális formátumot (van egy HTML-gomb minden járathoz), akkor a megfelelő megálló fölé úsztatva a kurzort meg tudjuk nézni, hány perc alatt ér egy adott megállóból egy másikba a busz. Ezt azt alapvető információt ugyanis - bármilyen meglepő - nem nagyon tudja egyetlen más alkalmazás sem megmutatni ilyen egyszerűen.

Persze mindez csak számítógépen működik, mobilról nem csúszkálhatunk kedvünkre, sőt ha nem vigyázunk egy-két PDF-fájlt is letölthetünk a telefonunkra.

1/5 (mobil), 2/5 (hagyományos)

Útvonalterv


Az útvonalterv.hu volt az első tömegközlekedés-megfejtő oldal, amivel találkoztam és sok mindenben máig egyedülállónak tartom. Nem tudok például olyan honlapról vagy alkalmazásról, amelyik számolna Budapesten belül a vonatokkal. Pedig pont az Útvonaltervnek köszönhetően fedeztem fel, hogy a Budapest-bérletemmel 10 perc alatt elérhetek a Thököly útról a  KÖKI-re, amit korábban elképzelhetetlennek tartottam.

Már nagyon korán kísérleteztek mobilra optimalizált megoldásokkal: a megtervezett útvonalakat lehetett letölteni telefonra, ami az m-techmológia hajnalán forradalmi dolognak számított. Ehhez képest nagyon elhaladt felettük az idő. Bár számítógépen még mindig a legjobbak, mobilon nagyon nehézkesen működik az oldal. Androidos alkalmazásuk nincs, pedig az iPhonos évek óta letölthető - ha valaki próbálta az utóbbit, számoljon be róla!

3/5 (mobil), 5/5 (hagyományos) ?/5 (iPhone alkalmazás)

Google Maps

 



A Google Térkép már elég régen összeborult a BKV-val, annak idején buszok farán hirdették a lehetőséget (és mint láttuk, ma is ez van beállítva a BKK honlapján). Útvonaltervezéshez a legideálisabb mobilon: van saját helymeghatározása, egy csomó nevezetes pont és akár későbbi időpontra is tervezhetünk vele. Ami abszolút behozhatatlan előny, az a kompatibilitás a Google-mindenfélével: lehet egy helyszín a naptárunkban vagy a keresési eredmények közt, egy kattintással tervezhetünk hozzá tömegközlekedési útvonalat.

Ami hiányzik róla az a menetrend - olykor hasznos lehet - és ugye a már említett vonat.

5/5 (mobil), 4/5 (hagyományos)

SmartCity



Nagyjából ugyanezt tudja a SmartCityis, ami sokáig a kedvenc alkalmazásom volt tömegközlekedéshez, mert a fentiek mellett menetrendként is működik. Vagyis ha csak arra vagy kíváncsi, hogy szaladj-e busz után vagy egyáltalán mikor megy az utolsó HÉV, akkor nem útvonalat tervezgetsz, csak megnézed az időpontokat.

Az alkalmazás ráadásul egy fontos tulajdonságban különbözött a Google Térképtől: nem kellett hozzá internet. Az ember letöltötte az alkalmazást, meg a jókora adatbázist, ami ugyan sok helyet foglalt, de szépen elketyegett anélkül hogy az egyenleged terhelné.

Igaz időnként óriási frissítéseket kellett letölteni hozzá, azután egy idő után - teljesen érthetetlen módon - bevezették, hogy frissítés nélkül nem használhatod. Az app indulásakor jelzi, hogy vagy letöltöd a frissítéseket vagy kidob. Az ember egyrészt lehet hogy otthon szeretné wifin leszedni a több Mb adatot, másrészt amikor rohan valahova és szeretné megnézni a buszmenetrendet, nem szívesen tököl fél percet azzal, hogy frissítéseket töltögessen.

Értem én, hogy nem szeretnék, ha egy menetrendváltozás miatt SmartCity-t szidnák, de ehhez bőven elég lenne egy figyelmeztetés is, hogy "hélo, hélo, van frissítés, lehet hogy pont annak a busznak a menetrendje változott meg, amire fel szeretnél szállni".

Mivel meguntam, hogy hetente több megányi adatforgalmat pazaroljak frissítésekre, leszoktam a használatáról. Pedig egy időben annyira szerettem, hogy kifejezetten hiányzott, miért nincs webes változata. Közben lett, de semmivel sem tud többet a fenti kettőnél, sőt...

Persze ne adjuk fel a reményt, az éjszakai járatok sem szerepeltek rajta sokáig és azt is bepótolták, szóval fejlesztgetik még.

3/5 (mobil)

BpMenetrend



Szintén offline alkalmazás a BpMenetrend is, vagyis a letöltés után nem kell internetkapcsolat a használatához. Pár hónapja letöltöttem, de mivel több hibát is találtam az indulási időpontokban, a sok izgalmas lehetőség ellenére töröltem - mert, ha azt nem tudja, mikor indul a villamos vagy a busz, akkor minden más felesleges. Persze lehet, hogy csak rossz napját fogtam ki, mert a Play-en többen lelkesednek érte.

2/5 (mobil)

Ittabusz.hu


Az ittabusz.hu egy nagyon szellemes, fapados minihonlap, ami annyit tud, hogy megmutatja, mikor jön a következő busz (időközben fejlesztettek hozzá teljes menetrend-nézegetést is). Kisebb hibái ennek is vannak (például engem zavar, hogy ha kiválaszthatok egy ugyanabból a megállóból induló másik buszt, akkor a busz teljes menetrendje jelenik meg, amiből ismét ki kell jelölnöm a megállót), de ezt egy béta jelöléssel védik ki.

Praktikus, kézreálló, s mivel vállaltan az egyszerűség a célja hiányokat sem érdemes keresni rajta. Ha a vállalt célokat nézzük, akkor nálam:

5/5 (mobil) 4/5 (hagyományos)

Összefoglalva

Ha arra vagyok kíváncsi, mikorra kell lemennem a buszhoz vagy érdemes-e szaladnom a következő HÉV-ig, akkor az ittabusz.hu-t használom, akár mobilon akár laptopon vagyok. Ha útvonalat tervezek,  vagyis megnézem,hogyan juthatok el valahova a leggyorsabban, akkor számítógépen az Útvonaltervet, telefonon a Google Térképet nyitom meg.

És Ti?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés nap appja

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr495102783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juan74 2013.02.26. 13:52:49

BpMenetrendet használom jó ideje, de sajnos azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy hiába frissítem az adatbázist rendszeresen, rossz tippeket ad. Szerencsére épp jól tévedett, azaz voltak még járatok ahhoz képest, amit mutatott.

nzsigu 2013.02.26. 13:54:51

Én is a Budapesti menetrendet használom, de elsősorban menetrend nézegetésre. Nekem nem volt gondom vele.
play.google.com/store/apps/details?id=tinyappworks.bkv&hl=hu

bioLarzen 2013.02.26. 14:00:53

Szintén az androidos BPMenetrend c. alkalmazást használom. A telefonra letölti az adatbázist, így nagyobb helyet foglal ugyan, de cserében offline is használható. Eddig nem csalódtam benne. Bp. tömegközlekedésére szerintem remek.

Nekem is volt olyan, hogy nem egyezett a menetrend a papíron kirakottal - de szerintem ilyenkor általában a BKV a hunyó - mert az alkalmazás is csak azokat az adatokat tudja használni, amit a BKV-tól nyer. És akkor ne is beszéljünk arról, hogy a sínes közlekedés még OK, de a buszok esetében az útvonal kb. második felétől már minden előzetes érkezési időpont maximum hozzávetőleges lehet, a forgalom miatt... Ilyenkor a menetrend leginkább arra jó, hogy azt megtudja az ember, mennyi idő múlva jön a következő - érdemes-e arra várni, vagy menjen mással az ember.

Összességében nekem eddig sokkal inkább hasznomra volt, mint nem.

Bagameri_ 2013.02.26. 14:17:26

Több alkalmazást is kipróbáltam, és ár jó ideje én is a Budapesti menetrendet használom.
Két problémám van csak vele.
- Sajnos a BKV/BKK nem tartja karban megfelelően
a menetrend adatbázisát. (de mivel minden alkalmazás ezt használja, ez a többieknél is gond).
- Az azonos nevű, de különböző megállókat jó lenne megkülönböztetni.

Bagameri_ 2013.02.26. 14:22:05

Mellesleg a BKK menetrendi adatbázis bárki számára elérhető, akinek nem tetszik egyik megoldás sem, csinálhat magának. :)
bkk.hu/tomegkozlekedes/fejlesztoknek/

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.26. 14:38:58

Én eddig a bkv.hu-t néztem (nem mobilon, asztali gépen), a többiről nem nagyon tudtam. A Google használata nálam teljesen ki van zárva, a mai napig iszonyatos hibák vannak a térképeken (nem a jelentőségük nagy, hanem az, hogy a működés x-edig évében még mindig hibás). Rosszul jelöl utcákat, az útvonaltervező bolondságokat csinál stb., szóval azt következetesen kerülöm.

Az ittabuszt most néztem, tetszik, bejön, de asszem maradok a bkv.hu-n

Egyébként érdekességképpen: van egy nem a nagyközönségnek szánt cucc, ahol a buszvezetők nézhetik meg az aznapi munkanapjukat: mikor indul, érkezik. Nem azért készült, hogy menet közben nézegessék, de gondolom van, akinek a szolgálat előtt hasznos belekukkantania. Ott is megvan az összes indulási/érkezési idő, csak tök más csoportosításban.

EvilHedgehog 2013.02.26. 14:51:35

Google Maps.... Mindent aláz
Google Now pedig automatikusan fel is dobja a közeli megállók indulási időpontjai

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2013.02.26. 14:52:08

én ittabuszt szoktam nézni, általában útvonaltervezésre nincs szükségem, az indulásra meg jó az ittabusz.

a bpmenetrendet szerettem, de mostanra már nem nagyon használom.

viszont, pont az utolsó alkalommal nagyot tévedett az ittabusz (közölte hogy este 10-kor már nem megy 18-as villamos), a bpmenetrend pedig megmondta, hogy 3 percem van, rohantam, elértem.

a következő telefonom androidos lesz, ha a google now olyan szintre fejlődik, hogy ezeket gyorsabban is el tudjam érni vele :)

eagleheart 2013.02.26. 16:08:42

Nokia közlekedés (Nokia transit) - most lett Here transit átnevezve

Azie 2013.02.26. 17:14:05

A Nokia Transportation (már HERE) nagyon kimaradt. (Ha csak sima útvonalterv akk. pedig a NokiaMaps/Drive)

Azt használom, ha meg mindenképp azzal megyek, aminek a megállójában épp várok akkor bpmenetrend.

dupladéjvid 2013.02.26. 17:15:25

Én több menetrend alkalmazást kipróbáltam, de minegyiknél hiba volt, hogy nem jelölte az átszállós hévet. Magyarán 20.11kor indul hév cinkotára, ahonnan átszállás után indul a másik hév csömörre.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.02.26. 17:18:10

"már egy évtizede is elavult volt, hogy alapértelmezett változatában PDF-ben jeleníti meg a menetrendeket"

Tegyük össze a kezünket, hogy nem Excel, mert sok helyen még mindig itt tartanak, ehhez képest a PDF is nagy előrelépésnek számít :)

Egyébként ittabusz menetrendre, Google Maps hivatalos android-app útvonaltervre. Egyébként a Google Maps is tud nagyjából menetrendet, útvonaltervkor figyelembe is veszi (ha mondjuk éjjel 2-kor tervezel, alapból éjszakai buszokat fog ajánlani ami hatalmas fícsör) csak egy adott járat menetrendét megkeresni kényelmesebb az ittabusszal.

vorti 2013.02.26. 20:28:53

Az androidos BpMenetrendet használom, néha még téved pár percet, de alapvetően nagyon hasznos és offline, ami különösen jól jött akkor, mikor még nem is volt mobilnetem. Régen egy vonalon belül azonos nevű megállókat a héveket keverte nagyon, főleg a beszámozás előtt (pl. egyszer egy Cinkotáig közlekedő vonatot a további állomásokon is mutatott, stb.), most sem bíznám rá az életem, de 95%-ban megbízhatónak találom.

Útvonaltervezést a guglimapsszal szoktam csinálni, de általában csak az utazási idő miatt, ha kell, az útvonalakat kábé tudom mindenhova a városon belül.

Az ittabusz.hu-ról most hallottam először, most épp azt mondja, elment az utolsó 92-es (ennyire azért nem nyuggerjárat), így elsőre nem bízom annyira benne. :D

vorti 2013.02.26. 20:30:26

@vorticonguard: Szóval *az egy vonalon belül azonos nevű megállókat és a héveket keverte...

szb9 2013.02.26. 21:31:36

@nzsigu: igen ez elég jó! Kedves ~dá~ teszteld le ezt is és írd bele a cikkbe! play.google.com/store/apps/details?id=tinyappworks.bkv&hl=hu

zolij 2013.02.27. 09:06:28

Google Maps-ot használom, a fontosabb események fel vannak véve Calendarba és a Now feldobja hogy menni kéne, egy mozdulat és már is ott az útvonalterv.

Prien-u47 2013.02.27. 09:11:55

Hiba a címben: Nézzétektek

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.02.27. 09:24:46

@szb9: köszi! @Prien-u47: köszi, javítom.@vorticonguard: ja van még egy furi tulajdonsága, amit elfelejtettem beleírni, hogy a telefonod órájához, naptrjához igazít. volt hogy nem volt beállítva az év sem és kiírta, hogy nem tom hány tízezer perc múlva jön a következő :D

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.02.27. 09:38:11

@Prien-u47: azaz izé én ezt a hibát nem látom... és nem azért mert közben kijavítottam :D hol van ez, milyen címben?

hekhekhekhekkinen 2013.02.27. 10:13:26

Okostelefon már van, autóra még nem futja.
Dolgozzatok még kishangyák, egyelőre csak arra vagytok jók hogy röhögjek rajtatok.

elég.volt 2013.02.27. 10:23:21

Könyörgöm hagyjuk már abba az ilyen cikkek publikálását. Rohadtul unom már minden egyes napon azt olvasgatni, hogy mi lesz majd egyszer, valamikor ebben a nyomorúságos országban. Nem lesz SEMMI. Harminc éve várom(várjuk?) optimistán, hogy majd meghosszabbítják az 1-es villamost, majd megjavítják a síneket, majd felújítják a 3-as metrót, majd lecserélik a járműveket, majd lesz szép új modern jegyrendszer, majd lesz szép új 4-es metró. FASZT. Ebben a rohadt, szánalmas, nyomorúságos, hányadék szar országban NEM LESZ SEMMIBŐL SEMMI. De csak reménykedjetek parasztok.

EasyFriend 2013.02.27. 10:40:22

Én ezt használom, ami nem azonos a BpMenetrenddel. play.google.com/store/apps/details?id=tinyappworks.bkv&hl=hu
Szerintem egész jó, kisebb döccenőket leszámítva meg vagyok elégedve.

Nuuk 2013.02.27. 10:50:03

@elég.volt: No pl. négyes metró azért lassan mégiscsak lesz.

- Rendi - 2013.02.27. 11:20:22

@Nuuk: Lassan :]
@elég.volt: A 30 év kicsit sok, pl. akkor még nem is járt a V1, de ez egy másik blogra tartozik.

---

Én a BpMenetrendet használom, nem 100%-os, de alapvetően megfelel. Régebben használtam a Budapesti menetrendet is, de nem jött be annyira. Asztali gépen az utvonalterv.hu a nyerő, bár a HÉVvel nincs kibékülve. A bkv.hu-n is van útvonaltervező, az se rossz.

ergo 2013.02.27. 11:21:18

BpMenetrend - Androidon: rendszeresen használom, és nekem tökéletesen működik. Más kérdés, hogy néha a buszok nem tartják be a menetrendet, de arról nem az app tehet.

jubilleum 2013.02.27. 11:28:27

Szerintem ez kimaradt: Gál Misi féle.
m . b k v f i g y e l o . h u / ? p = 1

(hogy lehet itt normálisan linkelni?)

Illetve a google mapsben van menetrend. Ráböksz egy megállóra, és kiírja, hogy mi mikor indul onnan.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.02.27. 11:42:11

Vidéki városokkal kapcsolatban van valami tippetek? Miskolcon pld. mit használtok/ajánlotok?

NAR 2013.02.27. 11:54:08

Az utvonal.bkv.hu-val olyan tapasztalatom, hogy az Árpád hídi meg a népligeti metrómegállókat a felüljáróra tette, ezért 10 perc körüli gyaloglást számított a metró-villamos átszállásra, így nem az optimális útvonalat találta meg.

Prien-u47 2013.02.27. 13:05:46

@~dá~: Most már a Melyik a legjobb mobilmenetrend? címen fut a cikk, az előző verzió volt a Nézzétektek meg... :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.02.27. 13:53:40

@Prien-u47: ja hogy kinn az indexen :) azt nem én csinálom, abba nem nyúlkálhatok bele :D

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.27. 14:10:01

A Smartcity képes olyan kerülővel útvonalat tervezni, hogy égnek áll a hajam. Vagy lazán javasol több kilométeres gyaloglást, miközben lenne közlekedési eszköz.

Wannabe 2013.02.27. 14:10:30

@Azie: Nagyon kimaradt, mert az androidról is nagyon lemaradt.

¿Qué tapas hay? 2013.02.27. 14:29:55

A GoogleMaps alapötlete jó lenne, máramennyiben a járművezetők hajlandóak lennének a kötött menetrendet betartani. Épp' vasárnap figyeltem, hogy a külső végállomástól számított hatodik megállóból a megadott indulási időhöz képest három perccel hamarabb indulnak a trolik. Persze az érem másik oldala, hogy az adott trolibuszvonal (77-es) 14 közbülső megállójából négy olyan van csak, ahol a közúti forgalom feltartása nélkül bevárható lenne a menetrendben rögzített indulási idő.

Rocko- 2013.02.27. 14:45:16

@nzsigu: +1.
no meg minek nézegetni a mentrendet, ha nincs köze a valósághoz?

zsoozsy 2013.02.27. 14:49:37

Nekem 2 "BKV" menetrendem is van az androidos telefonomon, az egyik a BpMenetrend, amit itt sokan használtok, a másik a BKK forrását használja, és tinyappwork.com készítette, Budapesti Menetrend. Általában mind a kettővel meg vagyok elégedve, bár a 82-es troli menetrendjét egyik sem tudja. Lehet, hogy van más nem jó menetrend is, de nekem még csak ez tűnt fel, ez kellene legtöbbet pontosan.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2013.02.27. 16:12:54

szinte ugyanezeket használtam/próbáltam én is. a bpmenetrend rengeteg hibás infót tartalmaz, ami mondjuk a 20-30 perces követésű buszoknál kellemetlen kissé.
a bkv/bkk honlapok azért kissé körülményesek mobilról szerintem.
viszont az ittabusz eddig ismeretlen volt számomra, de tetszik nagyon. kéne egy app hozzá

darvaskristof 2013.02.27. 21:11:25

Én is a BKV (TinyAppWorks) nevűt használom, szerintem jobb a BpMenetrendeknél, bevált.
Egy dolog van, amit nem tudom miért csinál: Néha az ellenkező irányt mutatja, mint amit ír. Például 70 Kossuth tér M felé, és ha rákattintok, a megállófelsorolásból kiderül, hogy valójában a másik irány idejeit mutatja.

nix 2013.02.27. 23:58:27

útvonaltervezéshez Google Maps, sima menetrendi adatokhoz Budapesti menetrend (TinyAppWorks-féle). Utóbbi elképesztően kicsi, de tud jó trükköket: pl közeli megállók listája vagyegy járat indulási idejére tapintva bejön a konkrét járat további megállóinak a listája időkkel, ezekre tapintva pedig az ott megálló buszok (sajnos csak névazonosság alapján, de könyörgöm adatbázissal együtt 417k az app úgy, hogy a kiinduló adat egy 18 megás .zip)
A SmartCity néha egészen hülyeségeket tervez, de ami a legmegdöbbentőbb az az, hogy a felsorolásból szintén kimaradt utvonal.bkv.hu sokáig egészen egyszerűen nem ismeri a M3 metróvonalat (most éppen igen).

...és a legjobb útvonaltervezők azok a kis sárga érintőképernyős terminálok voltak a 90-es években, amiket a Topolisz csinált (aki most a BKV-sat meg az utvonalterv.hu-t)

ujjelszo 2013.03.27. 19:50:26

Almodom arrol, h az Öffi (play.google.com/store/apps/details?id=de.schildbach.oeffi) egyszer Bp-n is müködjön...

A f***omba nem birja megvitezült david es kuriaja az aktualis menetrendi adatokat nyilvanossagra hozi?!

EvilHedgehog 2013.03.27. 21:40:51

@ujjelszo: Már megbocsáss.. átadják a google nek is a legfrissebbet.. illetve bárki letöltheti itt:
www.bkk.hu/tomegkozlekedes/fejlesztoknek/

ujjelszo 2013.03.27. 22:33:00

Nem sokat segit a GTFS ha eppen lerohad egy 260/280-as es/vagy egy ICS es ezert kiesik egy jarat. Anno a Moricz Zsigatol harom percre laktam, ott mindegy volt, de gondolom X-Borzaszto külsön mar nem az...

En itt Berlinben mindig az aktualis helyzetet latom a telefonomon, ha keses van, azt is. Egy nagyvarosi halozatban epp az a pojen, hogy lehet kerülni, alternativ utvonalon menni, ehhez kellenek az aktualis informaciok a felhasznaloknal.

Ha nem jön az S-Bahn felszallok az U-Bahn-ra, es viszont, vesz eseten a buszra, pedig ez itt bazi lassu. Erted? Aktualis info rulez, a menetrend egy nagyvarosban napközben lo****t se er!

ujjelszo 2013.03.27. 22:41:17

Ajalnam az altalam belinkelt app screenshot-jat megnezni:
Grafikusan mutatja a lehetseges eljutasokat; az idö fentröl lefele mulik, az egymas alatti hasabok egy bizonyos utvonal az egyes közlekedesi eszközöket mutatjak. Persze az egesz az aktualis menetrendi helyzetet tükrözik, nem az egy hettel ezelött turnusszerüen publikalt menetrendet.

Es: a helyi (Berlin) megallokban a kihelyezett QR-kodot lefotozva ott a közeljövöben indulo jaratok _valos_ indulasat mutato oldalra jut az ember. Mer' mit er a menetrend, ha fennakadas van? Elvezem...

ujjelszo 2013.03.27. 22:48:51

ujjeszo wrote: a közeljövöben indulo jaratok _valos_ indulasat mutato oldalra jut az ember.

Hat igen, mert lassan lesz "Futar" Pesten is, de meg a kanaaban, Nyugat-Europaban sincs minden megalloban kijezzö... viszont minden masodik embernel okostelefon

EvilHedgehog 2013.03.28. 08:00:17

@ujjelszo: A GTFS-sel lehetőség van erre is.. de ehhez előbb be kell izzítani a BKK-nál a Futár-t.. ha ez meglesz akkor a Google Maps-ben látszódni fognak a késések, terelések..

moco22 2013.04.06. 17:51:43

Bp menetrend. Tökéletes!

Andreas2 2013.04.07. 01:22:53

A Bpmenetrend még abban az időben készült, amikor a járatok menetidejét fixnek vették. Talán még emlékeztek, hogy a megállókban a táblákon körülbeli követési idők voltak feltüntetve (10-12: 4-6 perc stb.) és a menetidő az éjfélkor üresen végigszáguldó és csúcsidőben a dugóban araszolgató buszra egyaránt mondjuk 35 percre volt kiírva. BKK a Google-lal karöltve lassan már két éve továbblépett és a GTFS adatbázisban minden egyes járatnak minden egyes megállóra külön meg van adva az indulási ideje.

Viszont a Bpmenetrend-ben maradt az állandó menetidő és ez azzal jár, hogy a program a végállomáson még pontos, de távolabbi megállóknál egyre pontatlanabb lesz.

A facebook oldaluk szerint már tesztelik az új változatot, de egyelőre még megbízhatatlan a program.

Érdekes egyébként látni, hogy nagyjából 3 évvel ezelőtti ügyes marketingjük hatására mennyire népszerű még mindig a program. Bár folyamatosan szaporodnak a Google Play-en a pontatlan menetrendre panaszkodó bejegyzések, sokan a BKK-t, vagy a menetrendet nem tartó sofőröket okolják, ahelyett hogy odalépnének a megálló táblájához és összehasonlítanák a két táblázatot. Ja és a program értékelése még mindig 4,5-ön áll...

A mások által már említett Tinyappworks féle Budapest Menetrend már sokkal megbízhatóbb, kedvencbe tehetők a megállók is, egy megállóban az összes megálló járat látható, mindegyik a következő 6 indulási időponttal, így gyorsan választható alternatív járat. Ráadásul az indulási időpont választása után láthatjuk hogy mikor érünk a járattal a következő megállókba, ott megint választhatunk a másik járatot és így tovább. Egyszerűbb manuális tervezésre remekül használható.

Persze a már említett egyező nevű megállók összekeverése sajnos létező hiba és a Play store kommentekben olvasható összekevert járatirányok utalnak rá hogy nem mindig tökéletes a leképzés a BKK menetrendből. Mivel a hibajelzésekre nem reagálnak és a programhoz mindig csak adatbázis frissítve megjelöléssel jönnek az update-ek, gyanítom hogy összedrótoztak egy automata frissítést a BKK menetrend változásának esetére, amúgy már nem nyúlnak a programhoz.

Február végén viszont új kihívó tűnt fel a színen és nálam egyből a kedvenc menetrend app lett a Szincsák Tamás féle Budapesti Menetrend.
Kezelésében hasonlít a Tinyappworks programjához, de itt már külön vannak választva kerület megjelöléssel az egyező nevű megállók, van alacsonypadlós járat megjelölés illetve szintén van közeli megállókeresés GPS alapján, de ami egyedülállóvá teszi a programot, az az offline tervezés megállók között. Ha van mobilnet akkor térképen is meg lehet tekinteni az útvonalat, persze mobilnet mellett már ott a Google Térkép az alternatív útvonaltervekkel, navigációval.
play.google.com/store/apps/details?id=hu.donmade.menetrend.budapest&feature=related_apps

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.04.07. 12:50:49

Ha ismeretlen helyre kell mennem, az útvonalat az Útvonalterv.hu-val tervezem meg. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy milyen funkcióval lehetne még bővíteni - minden benne van, ami kell. Nálam 5/5.

A telefonomon egy ideig a SmartCity-vel szívtam, de mióta rátaláltam a BpMenetrend progira, azóta semmi másra nincs szükségem. Szerintem nagyon rossz napját foghattad ki, vagy elnézhettél valamit. :) Engem még sosem hagyott cserben, három gombnyomással megtudom, hogy az adott busz az adott megállóba pontosan mikor ér oda - világbajnok! A kedvencek kipakolása a kezdőlapra pedig... abbahagyom az áradozást, a lényeg, hogy 5/5. :D

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.04.07. 13:05:48

@Andreas2: Kösz a tippeket! :) A kommented nyomán majdnem telepítettem a Szincsák-féle Budapesti Menetrendet. Ha Szincsák Tamás nem szapulta volna egy "indokolatlanul rontja a BKK/BKV hírnevét" (lol!) szinten röhejes értékelésben a BpMenetrendet a Play-en, akkor letöltöttem volna a vackát.

Tomika tanuljon a korrekt üzleti magatartásról, és örvendezzen tovább a Budapesti Menetrend 57 (wow!) értékelőjének (ami amúgy kb. a barátok, család és néhány szomszédnéni kategória).

dontomika · http://donmade.hu/ 2013.04.19. 13:42:03

@Önkéntes Véradó: Ahogy Andreas is írta, a menetidők pontatlanok az alkalmazásban. Ha nekünk nem hiszel, itt van a fejlesztők hivatalos álláspontja erről: www.facebook.com/bpmenetrend/posts/10151542292627959

A te itteni, 2013.04.07. 12:50:49-kor íródott megjegyzésed is jó példa arra, hogy a felhasználók többsége ezt nem veszi észre, inkább szidják helyette a BKV-t, és "eszetlenül" támogatják továbbra is a jelenleg legkevésbé pontos, de ennek ellenére agyon hypeolt menetrendes appot. A készítő meg csöndben ül (ült 1-2 évig), és élvezi a felhajtást, anélkül, hogy bármit is tenne a probléma megoldása érdekében. Ha valami inkorrekt üzleti magatartás, akkor pont ez az.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.04.19. 14:15:28

@DonTomika: Akkor lássuk csak. :)

1. Nagyon örülök, hogy a Budapesti Menetrend készítője, Szincsák Tamás is megérkezett.

2. Látszik, hogy neked nagyon fáj az, hogy a konkurencia sokkal népszerűbb, még a hibái ellenére is. Javasolnám, hogy a programod fejlesztésével és népszerűsítésével foglalkozz ahelyett, hogy szapulod a konkurenseket, a felhasználókat (!) és mindenkit, akit csak érsz.

3. Továbbra is fenntartom az állításomat a BpMenetrenddel kapcsolatban: "Engem még sosem hagyott cserben, három gombnyomással megtudom, hogy az adott busz az adott megállóba pontosan mikor ér oda - világbajnok!"
Csak, tudod, mindent tudni kell használni, és kár csodát várni bármitől is. Hogy dugó van a városban? Tegye fel a kezét, akinek ez újdonság, és aki ezzel a körülménnyel nem számol AUTOMATIKUSAN!
Egy ilyen progitól azt várom, hogy megmondja, jár-e még busz arra, mikor indult el a végácsiról, van-e még időm boltba beszaladni / rágyújtani, milyen időközönként közlekedik, és kb. mennyi idő alatt ér a célmegállóba. Ja, és mindezt tegye gyorsan, csicsamentes, könnyen kezelhető és testreszabható felületen, offline adatbázis alapján.
Nem várom el egy apptól, hogy helyettem legyen okos. Nem várom el egy apptól, hogy törölgesse az államról a lecsorgó nyálat. Nem várom el egy apptól, hogy félperces pontossággal mondja meg a busz érkezési idejét, mivel akkor a komplett városi közlekedéstől is félperces pontosságot kéne elvárnom, ami nevetséges. Köszönöm szépen, kiskoromban megtanítottak közlekedni.

4. Megy itt a sírás, hogy jaj, milyen pontatlan a BpMentrend, mert csak a végácsis indulásokat veszi fixnek. Egy kérdés: melyik az a BKV járat, aminek 1) baromi hosszú az útvonala ÉS 2) dugóba kerül ÉS 3) nem 6-8 percenként közlekedik. Mert durva különbség ilyen és csak ilyen járatnál adódhatna össze, ha logikusan végiggondolod.

5. Amíg nincsen MINDEN buszban és villamosban GPS, addig az ilyen "de-az-enyim-pontosabb-nyenyenyee" vita az óvodai homokozók világát idézi.

dontomika · http://donmade.hu/ 2013.04.19. 16:05:34

@Önkéntes Véradó: Nem az "fáj", hogy a konkurencia népszerűbb. A tinyappworks féle menetreddel pl. semmi bajom, sőt, 5 pontot kapott tőlem is. A BpMenetrendel, mint alkalmazással sincs bajom, ezt le is írtam a play-n. Ami "fáj" az az, hogy sokan nem látnak az orruknál tovább, de a szájuk annál nagyobb. Olvasd csak végig az utolsó 100-200 kommentet a BpMenetrendnél, és számold össze, hányan idiótázzák le azokat, akik a pontatlan menetidőkre mernek panaszkodni. Pedig teljesen jogos, amit írnak, mégis sok ember szemében ők a hülyék, mert "nem számolnak a dugókkal meg a késésekkel".

Ha egy app, 15:38-ra ír egy buszt, akkor elvárom, hogy a hivatalos menetrendben is úgy szerepeljen, és én majd ahhoz képest fogok számolni a pontatlanságokkal (és nem pedig az alapból hibás időpontot veszem alapul, ahogy most van). Vagy ha nem ad pontos indulást, akkor ne is próbálja meg annak látszatát kelteni (pl. legyen valahova leírva, hogy "gyerekek, bocsi, de a menetidők csak körülbelüli értékek, és a bkv késésein felül számoljatok még rá +/- 5 percet itt-ott"). Úgy gondolom, hogy ez egy jogos elvárás, és a Te, illetve a többiek fél oldalas magyarázkodása a dugókról csak kifogás. De ez csak az én véleményem, ha a többség nem így gondolja, azt nagyon sajnálom.

A személyeskedésre meg most sem reagálnék, de annak örülnék, ha felhagynál vele.

Önkéntes Véradó · http://arnyekmandatum.blog.hu/ 2013.04.19. 16:27:42

@DonTomika: "A személyeskedésre meg most sem reagálnék, de annak örülnék, ha felhagynál vele."

Szerettem volna elnézést kérni a személyeskedésért, mivel az nem a műfajom. De újraolvastam a kommentemet, és nem találtam semmit, ami "személyeskedés" lenne.

Sajnálom, ha magadra vettél bármit, amit az appod népszerűsítéséről, a konkurens appról, általában az appokról, a konkurensek és felhasználók szapulásáról, a BKV-ról, a budapesti közlekedési viszonyokról, a számomra ideális appok jellemzőiről, a kifogások logikai visszásságairól vagy a közösségi közlekedés fejlesztési lehetőségeiről írtam.

Ezekkel viszont nem kívánok felhagyni. Ezeket ugyanis úgy hívják: vélemény.
süti beállítások módosítása