hunszabi: Hátezmeg?!

A fenti Kispolák-riksa képét  hunszabi töltötte fel az Urbanista Indafotó-gyűjteményébe. Kösz!

Van-e esélye a bevásárlóutcáknak a plázák mellett? Ha igen akkor melyiknek? Megőrzi-e régi fényét a Váci és az Andrássy? Hogy muzsikál a Belváros új Főutcája és hoz-e változást Város Szíve program? A CBRE múlt héten tartott sajtóbeszélgetésének összefoglalóját a bevásárlóközpontok piacával kezdtük és a bevásárlóutcákkal folytatjuk.

Több a turista, de a kulcspénzt el lehet felejteni

Néhány éve nem volt üres bolt a Vácin vagy az Andrássyn, pillanatok alatt lehetett bérlőt találni a bolttulajoknak. Sőt „kulcspénzt” is lehetett szedni az új beköltözőtől (ez azt az összeget jelenti, amit egy szerződés lejárta előtt távozó bérlő kérhet az új beköltözőtől). Ma már pluszszolgáltatások nélkül nem is lehet új bérlőt találni. Megszokott dolog, hogy a bérbeadó állja a bútorozás költségének egy részét vagy fedezi az új kirakat berendezését, ami egy-két milliós tételt jelent (hasonlóan változott az alkupozíció a legtöbb plázában is). Nem is olyan rég ez elképzelhetetlen lett volna…

Ugyanakkor a belvárosi kiskereskedelmet kár temetni, mert nem áll olyan rosszul, sőt komoly potenciál van benne. A magyar gazdaság kevés területen büszkélkedhet komoly növekedéssel, ám a turizmus az épp ilyen. Elsősorban a felső szegmensben (4-5 csillagos szállodák), valamint a hátizsákos utazók körében nőtt a népszerűsége.

 

A két nagymenő: Váci utca és Andrássy út

A legnépszerűbb kiskereskedelmi utcákban – Váci, Andrássy, Deák (Fashion street) – nagyjából a látogatók fele külföldi, a fele magyar. Ám nem szabad elfeledkezni a belföldi turistákról sem: a vidékről Budapestre érkezők jelentős része felkeresi ezeket a helyeket.

A Váci töretlenül tartja jó pozícióját, még akkor is, ha jelentősen csökkentek az árai. Sok kis bolt presztízskérdésnek tartja, hogy jelen legyen itt, és inkább itt maradnak, mintsem takarékossági okokból elveszítsék nehezen megszerzett helyüket. A 2012-ben érkezett új boltokkal (ReservedGEOX + Massimo Dutti) és a 2013-ban nyíló Deichmann-nal gyakorlatilag megtelt az utca. Ráadásul épp a napokban döntött az önkormányzat a Váci újraburkolásáról.

Persze a pesti bevásárlóutcák régi fénye azért megkopott – nem is csak átvitt értelemben. Az Andrássyn – ahol majdnem felére zuhantak az árak a néhány évvel ezelőttiekhez képest – azért is nagyon nehéz kiadni új helyiségeket, mert sok ingatlan rendkívül rossz állapotú. A jelenlegi helyzetben a legtöbb befektető nem akar/tud költeni a felújításokra, mert nem nagyon látják, az mikor térül meg.

Kivételek persze akadnak.

 

Új házak: Váci1 és Il Bacio di Stille

Mindkét nagy bevásárlóutcában zajlik egy-egy nagyobb kereskedelmi fejlesztés, mely alapvetően eltér a megszokott plázáktól – és nem csak igényes építészeti kialakításukban, hiszen mindkettő egy régi épület igényes újraélesztése lesz.

Váci1 az Orco gyermeke, amivel már igen régóta vajúdik. A luxusplázaként pozicionált bevásárlóközpontnak a Vörösmarty térre néző földszinti helységei már megnyitottak, ám maga az bevásárlóközpont még nem. Állítólag kivár, nem szeretne egy rossz startot a nehéz gazdasági környezetben, hogy aztán éveken át veszteséget termelve próbáljon megszabadulni a rossz imázstól. Hogy mennyire passzol ebbe a koncepcióba a WAMP befogadása, azt nem tudom. Akár még jól is elsülhet, bár akkor könnyen lehet, hogy arculatot vált a ház. Vagy a WAMP. (Bár az elmozdulást a Gödör/Akvárium irányából, már az is jól jelezte, hogy tavaly a Palazzo Dorottyában vertek tanyát.)

Az Andrássyn nyíló Il Bacio di Stille nem bevásárlóközpont lesz, hanem klasszikus áruház. Vagyis egy olyan nagy, több szintes bolt, amelyik több márka termékeit kínálja. (Nagyjából ugyanúgy, ahogy az előző részben említett Van Graf típusú boltok csinálják ugyanezt a plázákban.) persze egy ilyen áruház nyitásának is hatása van a város kiskereskedelmére – túl azon, hogy erősíti az Andrássy erejét. Több cég is lemondta tervezett márkaboltjának nyitását, mivel ha megjelennek egy ilyen áruházban, mellette már nem bírná el azokat is a piac.

 

Új utcák, új terek, új versenyzők?

Bevallom a Belváros Új Főutcája – a számos kritika ellenére – szívemnek igen kedves fejlesztés. És hogy mennyire váltotta be a reményeket? Nos aki azt hitte, hogy a Váci szerepét átveheti, vagy veszélyezteti annak presztízsét, annak csalódnia kellett. Ám ez nem azt jelenti, hogy ne indult volna el az élet az újrapozicionált várostengelyen. Megjelent egy-két új bolt is, de a valódi fejlődést a szolgáltatások terén érték el.

A CBRE elemzői szerint a Ferenciek tere átalakítása fog komoly előrelépést hozni és már a Március 15-e tér átalakítása is érezteti a hatását. A Palazzo Dorottya (melynek az útkereséséről a WAMP kapcsán már esett szó) fogadja be a Costest, ami azt jelenti, hogy Európa keleti felének legtöbb Michelin-csillagos étterme itt lesz egy sarokra egymástól. Ezzel érdekes forrponttá alakulhat a Vörösmarty tér és a Dorottya utca.

 

Az irodapiac tavalyi eseményeiről, jelenlegi helyzetéről és idei kilátásairól hamarosan külön posztban olvashattok. A sorozat első, bevásárlóközpontokkal foglalkozó részét itt találjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bolt étterem nyitás andrássy út belváros ferenciek tere váci utca v. ker vi. ker vörösmarty tér fashion street deák ferenc utca belváros főutcája dorottya utca belső-terézváros bevásárlóutca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr945063775

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mahírt eszik a rozsda 2013.02.05. 15:54:36

Az egyik legjobb dolog az V. kerületben, hogy itt nincsenek ocsmány óriásplakátok. A felszínen egy se, talán csak a metróalagútban van néhány. Nálunk főleg Mahír-oszlopok vannak, amíg a hirdetők plakátjai összetartják őket. Még egy-két csapadékos hét, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.02.05. 13:17:22

Ha egyszer egy korábbi posztban már sikerült leírni a Bacio di Stile-t, akkor itt is sikerüljön már, mert így kb olyan, mint a magyar étlapokon a Gordon Blue :)

lüke 2013.02.05. 22:56:39

ha egy városnak nincs magja
(bevásárló se) akkor az nem város
nálunk egyedül a nagycsarnok tartja magát méghozzá olcsó áraival

Csabi. 2013.02.05. 23:26:15

"régi fényét" itt semmi nem őrzi meg.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.02.05. 23:40:11

Mint a belváros volt lakója (kinőttük a műtermet, így éppen kicsit arrébb költöztünk), hasonlóan látom a történéseket: a Főutca és az egész (szűken vett) belváros szépen fejlődik, s ezt nem csak a (néha már túlságosan is) sok turista jelzi, hanem a hazai (sétáló)közönség megjelenése is (pl. a Március 15-e téren, ahol hamarosan nyílik egy új luxusétterem is az egyetem épületében). Az új fejlesztésekkel pedig biztosan még szebb és élhetőbb lesz a környék.

Pont ezért arrafelé érdemes lenne egy kicsit jobban odafigyelni a rendre, eléggé elszaporodtak például a tilosban parkoló taxik, egyéb autók (járdákra keresztbe állva). Több helyen a bmx-esek, agro korisok szétverik a frissen épült padokat, kőpárkányokat stb. A posztban képpel kiemelt riksásokról nem is beszélve, akik pofátlanul és elég balesetveszélyesen, ráadásul szabálytalanul száguldoznak a sátálóutcákon: Váci utca, Duna korzó, Vörösmarty tér stb. környékén. (A gyalogosoknak fenntartott sétálóutcán ugyanis tilos kerékpározni (motorozni is, ugye, pizzafutárok!), csak a kerékpárt tolva lehet(ne) közlekedni.)

Ja, egyébként a Duna korzót is felújítják mostanában.
;)

PhoenixSpirit 2013.02.06. 00:15:10

@bestpixel: Tény, hogy a Vörösmarty és környéke bizonyos idegenforgalmi szempontok kapcsán kiemelt tevékenységi terület a riksásoknak, de a többségünk alapból betartja a szabályokat (ergo, nem tépünk hatszázzal, előzékenyek vagyunk a gyalogosokkal, stb.), aki meg nem, az nem sokáig marad a munkában. Igény van a szolgáltatásra télen-nyáron (említeném csak a tavalyi karácsonyi vásár idejét) és színesíti Budapest világváros jellegét. Sétálóutcába be nem hajtást nagyon komolyan vesszük, a Váci ilyen téren prio1-es, mindenkinek tilos. Üdv, Robo (4. éve belvárosi riksás)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.02.06. 00:28:05

@PhoenixSpirit: Örülök és tudom, hogy vannak a szabályokat betartva dolgozó riksások is (és tudom, hogy a rátok vonatkozó törvényeken is dolgoznak mostanában már), de sajnos, elég sok az olyan, aki a pénzért bármit bevállal. Az előbb a tapasztalataimat írtam le, amik során már majdnem jött nekem kb. 30-al a Deák Ferenc utcában egy riksás, míg a másik a Duna korzón, a nyári gyerektáborunk egyik foglalkozásán velünk szemben érkezve, lendületből próbált "lecsöngetni" és lenyomni minket az útjából, és nem beszélek a sok-sok társukról, akik csak egyszerűen nem hagytak a járdán közlekedni, mert úgy gondolták (és tették), hogy az most éppen az ő úttestük.
Szóval, a fent említett törvényre már nagy szükség lenne, meg lehetne előzni 1-2 komolyabb balesetet is. És most nem csak a gyalogosokra, hanem a riksásokra is gondolok, mint szenvedőkre.

felcsutisuttyo 2013.02.06. 05:40:23

én azt várom, mikor neveznek el Orbánról utcát vagy teret.....Igaz élő emberről nem szoktak, de csak megdöglik hamarosan!

Rocko- 2013.02.06. 07:38:33

@lüke: no igen, ezt akartam kérdezni: kell nekünk ennyi bevásárlóutca?

Plumper_ 2013.02.06. 08:54:17

őszintén, mi a Váci utca?? a 70-es évek végén mesterségesen felturbózott, kirakat-tehetős Budapest, méregdrága és lehúzó éttermekkel, műmagyar cserép-és szőrmeárusokkal. csak tudnám, miért oda terelik a turistákat...
(a remélt sok pénzen kívül)

jók a kis boltok máshol a városban, feltéve, ha az ember odaér zárás előtt (17 óra körül), munka után! ha ezek zárva vannak hétvégén, vagy csak szombaton 13 óráig, ne sírjanak, hogy a dolgozó emberek a plázákba mennek, ahol hétvégén is este 8-ig lehet vásárolni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.06. 09:05:03

@Plumper_: nagyon igazad van, nem is tudom, hogy a váci utca mikor volt utoljára "értékelhető".

BitPork 2013.02.06. 09:45:10

Én remélem h megtartja a fejlődő erejét a környék mert most nyitunk boltot az Andrássy-n.

curio1 2013.02.06. 10:01:14

úgy látom, hogy másról beszél a várost féltő és másról a városközpontot (értsd kereskedelmet) féltő.
Az ú j főutca szerintem csak egy teljes pénzkidobás/pazarlás az europai adófizetők pénzéből. Ettől egy jottányival sincs több üzlet és turista. Belföldi meg még annyira sem.
A főutcán dolgozom, látom, hogy csak a tömeg etetők fejlődnek, boltot senki nem akar nyitni, aki meg nyitott az is lassan bezár, mert nem lehet árúval ellátni a boltokat és a külföldiek csak enni akarnak, vásárolni nem.
Az önkormányzat is mindent megtesz, hogy lehetőleg senki ne jöjjön.
Javasolom, hogy ha belvárosban járnak nézzenek fel az első emeletekre. Legalább a fele elhanyagolt, üres. Ez mind az önkormányzaté. Olyan bérleti díjakat kérnek, hogy olcsóbb A+ irodaházba menni mint tőlük bérelni és akkor még ezt megtetézik, hogy kérnek egy évi bruttó bérleti díjat kauciónak.
Az egyik üzlethelyiséget hat évvel ezelőtt eladták egy csókosnak (gondolom nem a fenti kondiciókkal) aki azóta sem tudja kiadni, holott utcai szép nagy és jó a helyiség.
A belvárosban kevesebb mint a fele az ott dolgozó mint húsz évvel ezelött.
Ha megnézik a "Fashion Street" vagy az Andrássy úti üzleteket, egy bérleti periódusnál többet egyik sem ér meg.
Miért, mert csak a külföldiek vannak. Abból nehéz megálni. A pénzzel rendelkező magyarok pedig mennek Parndorfba, miiért, mert oda lehet kocsival menni, az alacsony bérleti díjak miatt jóval olcsóbb minden.
Amig a belföldiek nem járnak a belvárosba szerintem esély nincs, hogy a belváros valóban Budapest belvárosa lenne, ha egyáltalán beszélhetünk meg "egy" városról.

Mil 2013.02.06. 10:04:32

Én szurkolok ennek a tendencianak, és tetszik az új főutca is, csakhat kicsit csúszós...

Ardó 2013.02.06. 10:10:48

hat nem is tudom, kicsit mintha kulonbozo vilagban elnenk. 2 napja volt cikk az origon, h a korut meghalt ugy ahogy van. a rakoczi ut meg mar regota halott... esatobbi esatobbi. zero vasarloero van.

vaci utca mint "hires magyar bevasarlo utca" ???? nem is tudom hogy sirjak-e vagy rohogjek. ny-eu barmely kisvarosaban egy 5 boltbol allo kis utca nivosabb mint ez. nem veletlenul nincsenek vasarlok sem. es mivel nincsenek vasarlok, nincsenek normalis boltok sem. csak a gagyi. 22es csapdaja.

es hogy a turizmus novekedne bp-n ??? es az eros agazat ???

bocs, de nem tudom hol el a postiro. de hogy nem bpn v mo-n az tuti. meg hogy nem jar az utcan az is tuti.
a tavaszi kulfoldi diak osztalykirandulokon kivul kb nincs turista bpn. mondjuk nem is ertem miert lenne. nade rajuk epitve lenne itt vasarloero a setaloutcakban ???

hat khmmmm :)))) erdekes post volt, de ujragondolnam a tenyek tukreben...

Ardó 2013.02.06. 10:13:10

@curio1: nah, altom vki ugyanezt modnja mint en, csak epp belsos infokkal. szal megis lehet ebben vmi. persze tovabbra is rozsaszin felho rulez.

sorica123 (törölt) 2013.02.06. 22:17:20

@foldip: ez mint a prágai Vencel tér:) Ott is mindenféle brekegést hallani, csehet elvétve és az vagy ott dolgozik&kijött elszívni egy cigit, vagy pont ott volt dolga és igyekszik épp gyorsan elpucolni onnan:) Krakkóban meg a Sukiennica környéke hasonló, mondjuk ott talán több a helyi, de lakni már nem nagyon szeretnek ott a lengyelek, kiadják turistáknak meg diákoknak, mert zajos az a rész.
@Rocko-: még ha utca... bár az nem is nekünk van ott elsősorban. De a városon belül miért van egy valag pláza? Kijjebb lenne a helyük, akkor is elmenne, akinek ott van dolga/szeret ilyenbe járni, de hát bazki, a belvárosban sehol nincs pláza, hanem ötezer bolt nyílik, utcáról. Jó, megint a fenti két példa kicsit alávág a gondolatmenetnek, mert Krakkóban a vasútállomásnál azonnal becsobbansz egy plázába, ha yol emlékszem, Prágában meg szintén az egyik még nem annyira a halálfaxán lévő metróállomásnál van egy nagy áruház (meg a Vencelen is hatszáz kisebb a régi szecessziós csarnokokban).

Rocko- 2013.02.06. 22:24:36

@sorica123: "mert Krakkóban a vasútállomásnál azonnal becsobbansz egy plázába"
lásd Köki, lásd Érden Stop Shop, lásd Westend. ezeknek (intermodálsi scomópontoknál lévő bevásárlókötponzok) még értelme is van, rögtön átszállásnál be tudsz vásárolni, nem kell elmenni messzire.

sorica123 (törölt) 2013.02.06. 22:28:19

@Rocko-: na z az, hogy ennek pl van értelme. A belvárosban lévő Westend stbknek annyira nincs, mert ha összeszámolod, akkor egyszerűen látható, hogy sok.
süti beállítások módosítása