Három érdekes netes archívumra hívtátok föl a figyelmemet a közelmúltban. Bár tulajdonképpen egyik sem kifejezetten az Urbanistához kapcsolódik, mindegyikben bőven akadnak olyan fotók, amelyek témába vághatnak, vagy érdekelhetnek benneteket. Engem legalábbis érdekelnek. Az 1956-os Intézet, az Iparművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum online böngészhető gyűjteményéről van szó.

00010276b[1].jpg

 

1956-os Intézet


Senkit ne ijesszen meg, hogy a honlapjukon olyan fura nevük van, hogy Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet és Oral History Archívum. A nevükkel ellentétben amúgy sem csak 56-os fotók vannak fel. Bőven akadnak képek a teljes XX. századból, a téma pedig elég tág, az aktoktól a csendéletekig terjed, de vannak tematikus sorozataik is. Remek adatbázis várostörténészkedéshez, a keresőbe írva szinte bármilyen közterület nevére kapunk valamilyen találatot (mondjuk a fenti képet a Blaha szóra). Vízjel minden fotón van, de ahogy kedvesen írják: "minden, az adatbázisban szereplő kép jogállása más és más. Ez azonban nem kell, hogy elrettentse a T. Felhasználót, mert viszonylag egyszerű hozzájutni a képekhez." (Linktipp: Városjáró)

A másik két adatbázist Palotabarát a bpxv bloggere ajánlotta figyelmembe, őt idézem:

 


Néprajzi Múzeum

 

"Megnyílt a Néprajzi Múzeum digitális adattára (itt fedeztem fel). 38 ezer fotó és leírás található benne, elsősorban persze tárgyakról, de ami talán még értékesebbé teszi (az én szememben mindenképp), hogy számos régi fotót is közzétett. Ugyan városokról kevesebb a néprajzi bejegyzés, de pl. a mai Budapest külvárosai, a volt agglomerációs községekről - népviseletükről, a vidéki élet, munka pillanatairól - számos fotót találni (nagy örömömre pl. csak Rákospalotáról kétszáz-valahányat)." 

Iparművészeti Múzeum

 

"Szintén figyelemreméltó az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisa, ami szintén újdonság. 2000 műtárgy fotója és leírása van benne, legnagyobb bánatomra az épületfotókat közelebbi cím nélkül tették fel, de pl. a "lépcsőház", "homlokzat" stb. keresőkifejezésekre ad találatokat, hát kísérletezni, kutakodni kell."

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: 1956 múzeum fénykép töri lakberendezés palotabarát

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr595054914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátonyi Gábor Tamás · http://bpxv.blog.hu/ 2013.02.03. 00:23:47

És felfedeztem a negyediket is, egy magyar képügynökség oldalát, a www.cultiris.com/ -ot. Kétmillió képet hirdetnek, csak a Budapest keresőkifejezésre 9000-et ad ki, és fotósokra is lehet szűrni, így például Divald és Klösz fotók is vannak, de vannak sejtelmesebb szűrési lehetőségek is ("Fényképész Szövetkezés"). Sajnos sem dátumra, sem helyszínre nem lehet szűrni. Az 56-os intézetét nem ismertem, kösz!
süti beállítások módosítása