mammaróza: bejárat

Fotó: mammaróza - indafotó.hu

Képzeljük el, hogy egyik reggel ráébredne a főváros, hogy a villamosok rozsdásak, a metrók lerobbannak, a buszokba becsöpög a víz és úgy dönt, hogy leállítja a BKK minden járművét, amelyik nem kifogástalan állapotú. A város sajnos megbénulna. Ugye már ez is abszurd? Most képzeljük el, hogy a városlakók elszomorodnak és azt mondják, hogy ők szeretnének bejutni reggel a munkahelyükre, meg kalácsot és bort vinni a nagymamájuknak, úgyhogy inkább társadalmi munkában kikalapálnak, újrafényeznek, centríroznak, kárpitoznak, csak mehessenek. Ám a BKK hajthatatlan lenne, csak egy-két tökéletesen működő jármű lézengene Budapesten. Ez még abszurdabb? Pedig úgy tűnik, hasonló a helyzet a Mexikói úti Mozgásjavítóval is.
 

Lajta Béla egyik legszebb művének nevezi Kovács Dániel Szecessziós Budapest című könyvében a Mexikói úti Mozgásjavítót,"amelyben a magyar parasztság művészetét kutató útjainak tanulságait a kor modern angol, német és skandináv építészetének elemeivel ötvözte." Márpedig Lajta nem csak a szecessziós, de az egész XX. századi magyar építészet egyik legfontosabb mestere volt, vagyis ez az épület is igen fontos. Szerencsére bámulatosan jó honlap dolgozza fel az alkotó életművét, egészen elképesztő részletességgel, két nyelven, így erről a házról is rengeteg friss és archív kép, terv, sajtómegjelenés és dokumentum található rajta.

Üresen álló budapesti műemlékünk van ugyan, amelyet nagy mester jegyez (elég csak a Lechner-féle egykori Balettintézetre - a Dreschler-palotára - gondolni), de olyan, amelyik köztulajdonban, félig kihasználatlanul áll, kevés. (Reméljük az Ybl-féle Várbazár munkálatai felgyorsulnak a tavasz beköszöntével és akkor tényleg nem lesz ellenpélda.)

Viszont a Mexikói út és a Korong utca sarkán álló Mozgásjavító az épp ilyen.

A története kusza és szövevényes. Az igazgató-, polgármester- és fenntartóváltásokon túlnyúló históriát most épp az Index szedte szépen össze. Akit azonban nem érdekelnek a részletek, azoknak nagyon nagy vonalakban a lényeg a következő.

A Mozgásjavító - általános iskolaként - két századelőn emelt, felújításra szoruló épületben működött a Mexikói úton. 2003-ban - pártszimpátiától függetlenül - megszavazta a főváros a bővítését. Ennek a lényege az volt, hogy felújítják mind a Medgyes Alajos-féle házat (az alábbi képen citromsárga), mind a Lajta-félét (narancssárga) és ezeket egy új épületcsoporttal kapcsolják össze. Az így létrejött új komplexumban már szakközépiskolai képzés is helyt kapott volna.

800-srz81g-functions[1].jpgA Mozgásjavító bővítésének vázlata (forrás: építészfórum)

A 3,5 milliárdos munkával egy világszínvonalú létesítmény jött létre és nem csak a felszereltségét tekintve. Építészetileg is nagyon erős alkotást tett le az asztalra Csillag Katalin, Gunther Zsolt és Anthony J. Gall, vagyis a 3h Építésziroda (érdemes a linkre kattintani a részletekért!). A bővítés 2010-ben a Média Építészeti Díjának közönségszavazásán is az első helyen végzett.

800-z53tfk-9306564[1].jpg

A Mozgásjavító 2010-ben átadott bővítése (forrás: építészfórum)

Az egyetlen bökkenő, hogy a felújításra-bővítésre szánt pénz kevés volt (állítólag elszámolták magukat az illetékesek, ebbe most ne menjünk bele), a lényeg hogy a Lajta-épület felújítására nem jutott már pénz. Ez további 200 millió lenne, ami kevés ugyan az összköltséghez a képest, de akkor is sok. Bár folyamatosan zajlottak kisebb pályázati pénzekből munkák (például az ablakok egy részét kicserélték energiatakarékosra, amivel párhuzamosan visszaállították az eredeti osztást is, mert a szocializmus alatt egyszerűbb volt a kitört üveg pótlása helyett kicserélni a szecessziós ablakot az épp kaphatóra.

Ettől függetlenül a tervezett speciális szakközépiskolai osztály 2010-ben elindult. Aztán 2011-ben és 2012-ben is. Könnyen lehet, hogy 13-ban nem fog, sőt lehet, hogy a meglevő osztályokat is megszüntetik. Állítólag nem elég megfelelő a hely, ahol működnek. 

A lényeg, az épületnek most mintegy 75%-át használják, a maradék üresen áll, aminek - a volt igazgató, Nádas Pál szerint - a felét valóban alaposan át kellene alakítani, de a másik felét egyszerűen használhatóvá lehetne tenni.

Fotó: Huszti István / Index

Az egyszerűen azt jelenti, hogy nagyjából egy milliós anyagköltségből a szülők társadalmi munkában kifestenék, felcsiszolnák a padlóját stb. A főváros azonban hajthatatlan volt. Az ügy közben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került, amelyik mára ígért döntést. 

Ami végképp érthetetlen lenne, az a korábban indult középiskolai osztályok megszüntetése (mert hogy ez is felmerült), hiszen ezek új helyet nem követelnek maguknak. Az épület állapota pedig nem romlott az elmúlt néhány évben, nem lett kevesebb az osztályterem tavaly óta. Bár ebbe a posztba nem akarom belekeverni a gyerekek helyzetét, de muszáj megjegyezni, hogy az idejáró - szellemileg ép, gyakran kimagaslóan tehetséges -, de mozgásukban korlátozott tanulóknak nem olyan egyszerű másik szakközépiskolát találni.

A középiskolai képzés megszüntetését takarékossági vagy "gonosz ingatlanspekulációs" szándék sem indokolhatja, hiszen - túl azon, hogy a speciálisan kialakított épületet nem lenne gazdaságos másra használni - a Mozgásjavító általános iskolai osztályai azért itt maradnak.

Mondom, tisztára, mintha a BKK állna le: sajnáljuk, nincsenek elég jó buszaink...

Még több kép a jelenlegi helyzetről az Index fotógalériájában, illetve az új épületrészekről ebben a 2012-es galériában.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bővítés iskola akadálymentesítés felújítás szecesszió műemlék xiv. ker mexikói út korong utca lajta béla

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr515040628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l_andras 2013.01.25. 09:53:09

A mozgatórugókat nem látom a döntéshozóknál, de cinizmust és lelketlenséget igen (furcsállom ezt is, mert ezzel párhuzamosan a keresztényi szellemet is hirdetik) Csodálkozni már nem csodálkozom.

ügyfélszolgálatos 2013.01.25. 10:43:53

Minden társadalom lemérhető azon, hogyan bánik a fogyatékosokkal és a nőkkel. Mi nem kapnánk jó osztályzatot.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.01.25. 12:06:22

Jó lenne tudni miérteket, hogy miért akarják bezárni. Ha ez ennyire egyedi intézmény, akkor semmi értelme bezáratni, szükség van rá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.25. 13:32:27

@Viktor-a-konyhában: nem vagyok benne biztos, hogy van VALÓDI indok/miért...

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.01.25. 13:44:22

@doggfather: valódi indok mindig van, bármilyen életszerűtlen legyen is az, pl "csak mert ott van" vagy "mert rontja a kilátást a házamból" vagy "nem tetszik a színe", a kérdés, hogy kiderül-e valaha, és orrára kötik-e a köznépnek.

HgGina 2013.01.25. 13:47:05

@Viktor-a-konyhában: pontosan ugyanazért, mint az OPNI-t, az Erkel Színházat, a Balettintézetet... Sorolhatnánk. Az ingatlant akarja valaki kisíbolni, akinek megtetszett, és van rá megfelelő mennyiségű kenőpénze, és elegendően korrupt politikus haverjai az adott környéken. Jelen esetben Zuglóban. De a zuglói önkormányzat megérne egy misét. Célszerűen gyászmisét. Erkölcsi hullákkal van tele.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2013.01.25. 14:08:25

@HgGina: nagyon-nagyon szonmorú lennnék (mérges) ha ez ismét megtörténhetne. Nem szabad hagyni.

bélakirály 2013.01.25. 14:41:28

@HgGina: A posztban is le van írva, hogy Balettintézet üresen áll, az OPNI épülete szintén, az Erkelt meg most újítják fel. Ez az épület se tudom, hogy kinek kellene. Óriási ingatlanpanamákat fedeztél fel. Nagyon okos náci vagy, gratulálok.

Mitzimackó 2013.01.25. 16:26:30

@HgGina: nem hiszem, hogy van olyan hülye, aki majd' 20 éve panamázni akarna vagy folyamatosan panamázna az Erkellel. rajtad kívül.

HgGina 2013.01.25. 16:36:27

@bélakirály: nem értem, miért lennék náci. De akkor, ha te így gondolod, akkor nyilván te meg egy zsimmunista judeofasiszta vagy, aki nyilván szemet vetett az épületre. Nem kéne a saját frusztrációdat másra kivetíteni felesleges és ostoba vádaskodással.
Az OPNI speciel nincs a posztban. És ha benne lenne, akkor nem sorolhatom már fel én is?
Attól, hogy neked nincs fogalmad arról, kinek kellhet ez az épület, nem azt jelenti, hogy nincs olyan, hanem azt jelenti, hogy keveset tudsz. A zuglói dolgokról mindenképp fogalmad sincs. A Földtani Intézetet is sajnos el akarják sózni bagóért, és hotelt csinálni belőle. Tippelhetsz a befektető állampolgárságára. Nem dél-oszét és nem piréz.

bélakirály 2013.01.25. 17:58:31

@HgGina: Azért nem érted, mert mint a nácik többségének szerények az értelmi képességeid. De annyit segítek, hogy ha valaki nácinak nevez nem fogod meggyőzni az ellenkezőjéről, ha zsimmunista judeofasisztának nevezed és pár sorral később burkoltan zsidózol, mert még ahhoz is puhapöcs vagy, hogy nevén nevezd a dolgokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.25. 19:04:07

@Viktor-a-konyhában: jah, ha olyan is lehet akkor biztos van. :S

Úgy gondoltam logikus/valódi/tényleges indokra gondolsz.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.01.26. 02:22:01

Kevesen tudják, de teniszpályát és bowlingtermet is leszámláztak a projektben, hivatalosan a főépület pincéjében vannak, de még senki sem látta őket. Itt valami nagy disznóság van a háttérben.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2013.01.31. 11:24:39

@HgGina: hali erről a Földtani hotelesítésről van valami bővebb infód?

@Dr. Sör Kálmán: erről van valami forrás? érdekes lehet...
süti beállítások módosítása