16965417_6d64b52ef8ade3bf0f4592997d3b93be_m[1].jpg

Fotó: bpxv.blog.hu

Palotabarát, a BPXV bloggere egy jó pályázati lehetőséget fedezett fel a napokban, mely túlmutat szeretett kerületének határain és a köz érdekeit szem előtt tartva levelet írt róla. Olyan szépen kereken összefoglalt minden tudnivalót, hogy úgy gondoltam a legjobb, ha - kicsit szerkesztve, kiemelve a lényeget - idemásolom az egészet:

Január 31-ig lehet pályázni helyi védelem alá eső épületek felújítása, korszerűsítése támogatására a Fővárosi Önkormányzatnál. Azért gondolom, hogy szólhatnál róla, mert az Urbanistát sokan olvassák, akik egyébként nem kísérik figyelemmel az önkormányzati ügyeket, nem naprakészek az elérhető támogatások tekintetében.

Ugyanakkor védett épületben sokan élnek olyan körülmények között, amik már-már a lakhatatlanságot súrolják, illetve még többen vannak, akik nem is tudják, hogy a házuk védelem alatt áll, s mint ilyen, támogatás kérhető bizonyos munkálatokhoz.

Ez utóbbira akkor jöttem rá, amikor a blogomon megjelent a XV. kerületi védett épületek listája - köztük számos magántulajdonban lévő lakóház -, és a hozzászólásokból egyértelműen lejött, hogy sokan nem tudják mit jelent ez (mármint a védettség), és mire jogosultak (sőt, néhányan azt sem tudták, hogy az általuk lakott épület az értékei miatt védetté vált).

Fontos tudni, hogy ez a január 31-i határidő csak a Fővárosi Közgyűlés által védettnek tekintett épületek, épületegyüttesek esetében van. Ha valakinek a házát a kerület "védte le" egy helyi rendelettel, akkor ott kell körülnézni, hogy mikor milyen feltételekkel pályázhat. Van, ahol nincs is jelentkezési határidő, folyamatosan lehet pályázni, ám a keretösszeg általában nem túl nagy.

A főváros pl. 46 millió forintot, a XV. kerület - amit figyelgetek - még nem készítette el az idei költségvetését, de 10 millió forintot emlegettek a rendelet tavalyi vitájakor. A fővárosnál lehet vissza nem térítendő, illetve kamatmentes hitel formájában pénzhez jutni, az összeg maximuma sincs meghúzva. Példának okáért a XV. kerületben max. 1 millió forintra lehet pályázni, és csak vissza nem térítendő támogatás formájában adják a pénzt. Önrészre valószínűleg mindenhol szükség van.

Ha valaki még mindig nem vágja mire szolgál ez, a főváros pl. ilyenek felújítására, restaurálására, visszaállítására ad pénzt:

  • kerítés, kapuzat, kertépítészeti elemek (szobor, csobogó, kerti pavilon), előtető, homlokzatok helyreállítása, színezése, falfirkák eltávolítása, falfirka-mentesítése, külső nyílászárók.
  • különleges építészeti értéket képviselő vagy az épület megjelenésében jelentős szerepet játszó tető, terasz, valamint ezek tartozékai, díszítései.
  • belsőépítészeti, iparművészeti, képzőművészeti értékek, mint kapualj, lépcsőház, udvar, belső közös terek, valamint ezek díszítései és tartozékai.


Szóval aki értékvédett házban lakik, mindenképpen érdemes megfontolnia, hogy egy - esetleg már amúgyis lassan aktuálissá váló - felújítást, amennyiben a fentiekbe tartozik, mostanra időzítsen. 

Értelemszerűen mivel városképi védelemről van szó, nyilván az eredeti állapotok visszaállítása, ill. megmentése a célja a támogatásnak, de mondjuk egy homlokzatfelújítás, vagy egy nyílászárócsere, esetleg kerítésjavítás esetén, az amúgy drága kivitelezés költségeit elég jelentősen lehet csökkenteni.

Aki gyanúsan régi házban lakik, és nem tudja, hogy védett-e vagy sem, az pedig nézzen utána a helyi önkormányzat honlapján, illetve a fenti linken, hátha beleesik a támogathatók körébe.

Mielőtt valaki úgy gondolná, hogy ez csak kevesek kiváltsága, jelzem, hogy a csak a XV. kerületben két lakótelep, és vagy 100 egyéb lakóház kapott helyi védelmet, melyek némelyike a főváros védelmét is élvezi,
vagyis sokszáz család, ill. kisebb közösség (pl. társasház) is érintett lehet.

Sajnos idő és kedv híján nem néztem át mind a 23 kerület erre vonatkozó rendeleteit, a példák azért csak a XV. kerületről szólnak, mert engem az érint/érdekel.

Személy szerint kíváncsi lennék arra is, hogy kinek milyen tapasztalatai voltak, lesznek ezzel a pályázati formával kapcsolatosan.

Én is. Szóval írjátok meg jó vagy akár rossz tapasztalatotokat!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest pályázat ügyintézés műemlék

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr815007603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.09. 11:34:54

Kb. húszszor ekkora keretre lenne szükség a fővárosban.
süti beállítások módosítása